Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DeniL

tag

Sziasztok,

tanácsra lenne szükségem, mert vidékiként ,falun eddig ez a probléma (úgy néz ki) elkerült.
    Az alany hap ax2 , néha kísérletezem még egy ax2-vel mellette és capsmannel vezérlem, de látszik hogy jobb pozícióba helyezve egymaga is szinte képes lefedni a házat (115nm, tetőteres).

Hónapok óta nem módosítottam a konfigon, az alábbi videó segítségével állítottam be és megelégedéssel használtam eddig (2 esetet leszámítva) az eszközt.
    Nyilván olvasgatok, tapasztalatok, lehet szeretni a wifijét, vagy épp nem, de nálam az igényeimet egyenlőre lefedi.
    Tutorial:
    Deploying MikroTik CAPsMAN — Manage Local & External WiFi Access Points

Ami talán hiba és nem túl okos magatartásra vall, szeretem frissen tartani a rendszert, így ha kijön egy verzió, 1-2 napon belül frissítek (természetesen a routerboard firmware-t is), és eddig nem is volt ebből negatív tapasztalatom.

Valamikor a nyáron egy ilyen frissítés után egyszer csak a 2.4Ghz rádió interfész által sugárzott SSID-t látom, de csatlakozni nem tudok hozzá.

/offtopic: elérhető valami jó tutorial hogyan is használjam a 2.4Ghz és 5Ghz-et közös SSID-val? = Band steering....csak simán nem merem közös névre hozni, gondolom valamit finomhangolni sem ártana..../

Szóval próbáltam csatlakozni több féle mobillal, nem mentek a kamerák (amik előtte igen), notebookok, így végül átnéztem mindent, látni nem láttam semmi eltérést, logban dettó (bár én balga akkor sem debug wifi logoltam....) így pár újraindítás után maradt a "visszahúzzuk backupból" és előtte talán visszaálltam az előtte lévő szoftver verzióra.

És minden meg is javult....

Majd jöttek ki új kiadások, arra már tovább léptem, nem foglalkoztam vele.
    Nos este eljött az ideje a frissítésnek, 7.19.6 fel is ment, restart, 5Ghz-en jönnek vissza a kliensek, a 2,4Ghz-en vannak kamerák azok sajna nem.
    Na kezdődik....
    Se telefon nem megy fel, se notebook, se semmi.
    Már próbáltam mindenre is gondolni, táp, restart, előző 7.19.4-re visszaállni (ami jó volt), táp csere, másik elosztó, és egyszer csak új pozícióba a routert helyezve fel tudtam csatlakozni az ssid-ra....mondom mi a franc ez, ennyire kényes?
    Előtte 2 évig jó volt az eredeti helyén, most meg rakjam át máshová?

3 óra kínlódás után még a családi filmnézést is kimaradt a wifi csesztetése miatt, ma újra nekiláttam és az alábbi fórumra bukkantam rá, amiben pont az Én hibámat említik:
    Issue with 2.4GHz Wi-Fi on hAP ax² After Upgrade to RouterOS 7.18.1

Korábbi ROS verzió, de ezen kívül stimmel.
    Na ezek után én is ránéztem a csatornák "telítettségére" és furcsállottam falun (idős szomszédokkal), hogy ennyire terheltek a csatornák:

A konfig alapján az 1-est választotta ki magának az rádió interfész, most kézzel átraktam a 11-esre és a TX powert a korábbi 25-s értékről 15-re vettem.
    Úgy ahogy eldöcög így ~1 napja, de még most is találkozom olyan pillanatokkal, mikor azon gondolkodom hogy pár áramszünetet túl éve döglődik-e az AX2-esem, vagy csak ennyire interferál valami körülöttem, amire nem tudok rájönni még, hogy mi és honnan.

5Ghz az tökéletes, sose volt gond az elmúlt időszakban sem, csak a 2,4Ghz rádió csinálta ezt a szórakozást, ahogy említettem hónapokkal ezelőtt, de akkor naívan arra gondoltam biztos valami "bug a rendszerben".

Netinstall még nem volt, csak szoftveres factory és backupból vissza húztam.
    Minden ötletet, tanácsot szívesen elfogadok, kezdésnek már annak is örülök ha valaki megnyugtat hogy ez a jelenség " látom az SSID-t, de képtelen vagyok kapcsolódni hozzá, mert nem engedi" lakótelepi környezetben teljesen normális.....és nem hardver hibára gondolok, rohanva hogy értékesítsem az AX2-esem gombokért és rohanjak egy Unifi rendszert venni :D .

A konfigom wifi része, hátha valamit nagyon elcsavargattam és nem kellett volna (bár vagy 8-10 hónapja ezzel megyek és semmi bajom, remélem csak a szomszéd nénik találtak fel az internetre világára a túlvezérelt szolgáltató routerekkel...):

ui:
    Köszönöm ha elolvastad!

/interface wifi channel
    add band=5ghz-ax frequency=5180 name=5GHZ::CH36 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5200 name=5GHZ::CH40 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5220 name=5GHZ::CH44 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5240 name=5GHZ::CH48 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5745 name=5GHZ::CH149 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5765 name=5GHZ::CH153 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5785 name=5GHZ::CH157 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5805 name=5GHZ::CH161 width=20mhz
    add band=5ghz-ax frequency=5825 name=5GHZ::CH165 width=20mhz
    add band=5ghz-ax disabled=no frequency=5180,5200,5220,5240 name=5GHZ::UNII-1 width=20/40/80mhz
    add band=5ghz-ax disabled=no frequency=5745,5765,5785,5805,5825 name=5GHZ::UNII-3 width=20/40/80mhz
    add band=5ghz-ax disabled=no frequency=5180,5200,5220,5240,5745,5765,5785,5805,5825 name=5GHZ::NON-DFS width=20mhz
    add band=2ghz-ax frequency=2412 name=2GHZ::CH1 width=20mhz
    add band=2ghz-ax frequency=2437 name=2GHZ::CH6 width=20mhz
    add band=2ghz-ax frequency=2462 name=2GHZ::CH11 width=20mhz
    add band=2ghz-ax disabled=no frequency=2412,2437,2462 name=2GHZ::AUTO width=20/40mhz
    /interface wifi security
    add authentication-types=wpa2-psk disabled=no encryption=ccmp ft=yes ft-over-ds=yes name=sec1-2G wps=disable
    add authentication-types=wpa2-psk,wpa3-psk disabled=no encryption=ccmp ft=yes ft-over-ds=yes name=sec2-5G wps=disable
    /interface wifi configuration
    add antenna-gain=5 channel=2GHZ::CH11 country=Hungary disabled=no distance=2 mode=ap name=Conf_2Ghz security=sec1-2G ssid=Homenet_2.4G steering.rrm=yes .wnm=yes tx-power=15
    add antenna-gain=5 channel=5GHZ::UNII-1 country=Hungary disabled=no distance=2 mode=ap name=Conf_5Ghz security=sec2-5G ssid=Homenet_5G steering.rrm=yes .wnm=yes tx-power=25
    /interface wifi
    add configuration=Conf_2Ghz configuration.mode=ap disabled=no name=CAP01::2Ghz radio-mac=48:A9:8A:AB:B7:33
    add channel.frequency=5180,5200,5220,5240 configuration=Conf_5Ghz configuration.mode=ap disabled=no name=CAP01::5Ghz radio-mac=48:A9:8A:AB:B7:32
    set [ find default-name=wifi1 ] channel.frequency=5180,5200,5220,5240 configuration=Conf_5Ghz configuration.mode=ap disabled=no mac-address=48:A9:8A:B7:31:86 name=HAPAX::5G
    set [ find default-name=wifi2 ] configuration=Conf_2Ghz configuration.mode=ap datapath.bridge=bridge disabled=no mac-address=48:A9:8A:B7:31:87 name=HAPAX::2G steering.rrm=yes .wnm=yes
    /interface wifi capsman
    set ca-certificate=auto certificate=auto enabled=yes interfaces=bridge package-path="" require-peer-certificate=no upgrade-policy=none
    /interface wifi provisioning
    add action=create-enabled disabled=no master-configuration=Conf_2Ghz radio-mac=48:A9:8A:AB:B7:33 supported-bands=2ghz-ax
    add action=create-enabled disabled=no master-configuration=Conf_5Ghz radio-mac=48:A9:8A:AB:B7:32 supported-bands=5ghz-ax

Új hozzászólás Aktív témák