- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Mobil flották
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kijelző került a kamerasávra a Xiaomi 17 Pro és 17 Pro Max hátulján
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
"elérhető valami jó tutorial hogyan is használjam a 2.4Ghz és 5Ghz-et közös SSID-val?"
Tudtommal erre nincs külön "megoldás".
Azonos SSID, azonos SECPROF és egyéb beállítások kellenek, és majd a kliens eldönti melyikre akar csatlakozni.Amit kevesebb helyen említenek, hogy a 2.4G jobb terjedése miatt roaming közben előbb fogja azt meglátni, és utána hiába kerül át az 5G hatáskörébe, nem fog magától átugrani.
Emiatt próbálkoztam egyik vevő esetében, hogy eleinte külön volt szedve az egyik SSID páros, de nem volt nekik "praktikus". Illetve, ugyanez a jelenség ugye ott is fennáll, ha van két lementetett kapcsolatod.
Így egy-két hét tesztüzem után abban maradtunk, vissza minden az egy közös SSID-re. -
mrots
tag
A szoftverfrissitessel en ugy vagyok, hogy orulok, hogy vannak olyanok, mint te, akik minden uj szoftvert felpakolnak es 50-50% hogy mukodik vagy orbitalis szivas. Az ilyen emberek miatt tudnak a tobbiek masok karan tanulni. En inkabb az 'ami nem romlott el azt nem javitjuk meg' kategoria vagyok, ami alol a biztonsagi problemak az egyetlen kivetel. Tekintettel arra, hogy 1500-2000 km-re van tolem minden mikrotik, en nem frissitek szoftvert amig:
- nincs egy uj feature ami miatt abszolut szukseges
- nincs egy olyan szoftverhiba ami biztonsagi kockazatot jelentEs a magam reszerol igazabol ezt javasolnam masnak is, de ha mindenki igy csinalna, akkor sose derulne ki, hogy mennyire rizikos nekem migralnom egy uj szoftverre.
-
ekkold
Topikgazda
Meg szoktam nézni, hogy mi frissült az adott firmware verzióban, és ha olyasmi amit nem igazán használok, akkor nem sietek a frissítéssel. A helyedben visszaállnék a jól működő verzióra, és várnék a frissítéssel. Ha sokaknál jelentkezik a probléma akkor előbb-utóbb muszáj lesz javítani, és csak akkor lesz érdemes frissíteni.
A jól működő esetben figyeld meg melyik csatornán a legjobb, és a későbbiekben állítsd be fixre (szerintem). A saját tapasztalatom az, hogy stabilabb az egész ha nem hagyom hogy a saját szoftvere variálja a csatornákat, hanem én fixen kijelölöm. Ahol sok eszköz van (szomszédok, saját további AP-k) ott előfordul, hogy valamelyik eszköz csatornát vált, ekkor megváltozik a csatornák foglaltsága, ez miatt másik eszközök is csatornát váltanak, amitől persze a korábbi eszköz esetleg ismét csatornát vált: a végeredmény, hogy állandóan változik a rendszer csatornakiosztása, ami esetleg nem mindig jó....
2,4GHz-en általában több csatornát is lefed egy eszköz, ebből adódóan az 1,6,11 csatornákat lehet úgy használni, hogy nincs átfedés közöttük. Ha valaki köztes csatornát használ (vagy ilyenre áll be az eszköze) akkor mindig lesz átfedés több eszköz között, és esetleg zavarják majd egymást. Ezért azt szoktam javasolni, hogy ha nincs különösebb ok köztes csatornát választani, akkor az 1,6,11 közül érdemes csatornát választani...Androidra vannak ügyes wifi analyzer programok amelyek nem csak a csatornák kihasználtságát mutatják, hanem a lefoglalt sávszélességet is szemléltetik szép grafikonokkal. Érdemes feltenni és kipróbálni.
-
Tamarel
senior tag
Ebbe sajnos én is beleszaladtam most.
Capsman elő van készítve, de nincs még (másik) AP.Annyit találtam, hogy wifi / config alól gyakran eltűnik a country. Vagy lassan vagy egyáltalán nem tölti be, így egy módosításnál “kiesik”, ha nem figyelek rá.
Wifi alól beállítva még nem tűnt el, így itthon is üresre állítottam a config-ban és a wifi (rádió) szintjén állítottam be helyette.
Channel már eleve így volt, a channel width is átköltözött most.A másik anomália bátyáméknál volt. Fő ssid 2.4+5Ghz (ax), a másodlagos ssid csak 2.4Ghz (n, slave).
7.19.6-on azt látom, hogy a másodlagos ssid-n van egy ax-es kliens… ott nincs capsman, csak sima egyszerű wifi config.
Kliens kidobás sem segített, csak egy restart.
Slave interfészen nincs country, channel vagy channel width beállítás, így ezt itthon a másodlagosra hasznát wifi / config-ból is kivettem.Szóval:
- ros 7 esetén érdemes a minimumot állítani, hadd oldja meg a driver a többit
- a tünetekből úgy néz ki most új driver verzió jött
- a capsman / config rész még mindig bugos
- (iphone-ról) alkalmazásból pláne, azt ilyenkor nem használom
- simán böngészőből szoktam állítgatni
Új hozzászólás Aktív témák
- Borderlands 4
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- iPhone topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Effektíve TKL méretűek a Corsair legújabb, numerikus paddal ellátott klaviatúrái
- Windows 11
- OLED TV topic
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- Küszöbön az androidos PC-k
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xbox Series kontrollerek 1 hó garancia, számlával!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2116, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 9900K / RTX 3070Ti / 64GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest