- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Throme #101654 üzenetére
Nem hiszem, hogy valaki attól lesz mobilhuszár, hogy szívesen átemelne egy-két dolgot a telefonok egyes területeken mutatott tudástöbbletéből. Azt sem látom, hogy bárki is hittéríteni járna ide. Az a lényeg, hogy az ember olyan képeket csináljon, aminek örül és teljesen mindegy, hogy ezt egy mobillal, egy Olyval, vagy egy full-frame géppel éri el.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101655 üzenetére
Ha szűk a mez és feszes a dereka, akkor valszeg nem lenne gond, egy csoki és egy multitool többet nyom a mérlegen, nem kizárt, hogy méretre is nagyobb
. A GM1 vagy GM5 + 12-32mm 270g, a multitoolom és egy házicsoki, amit gyakran viszek tekerni magammal, 300g
. Gyakorlatilag ha a multitoolt lecserélem könnyebbre és a házicsoki helyett Cerbonát viszek, egy GM5-höz hasonló de modernebb géppel lehet, hogy nem is lennék többletsúlyban
-
törölt tag
válasz
Throme #101629 üzenetére
"Fotózz telefonnal, ha neked az a jó.
Nyomsz egy gombot és a teló elvégez mindent. Neked ez tetszik."Próbáld értelmezni, amit írtam. Nem telefonnal szeretnék fotózni, hanem meg szeretném kapni a fényképezőgépben azt a tudást, amivel egy telefon többet nyújt. Ez nem csak a vázból kieső képeken segítene sokat, hanem az utómunkát is megkönnyítené.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101610 üzenetére
"Nem hiszem, hogy ha az új szenzort és menürendszert még beszuszakolták volna, akkor konkurenciája lenne az OM1-nek." - szerintem sem, mert a kialakítás, markolat, két kártya, gombok, testreszabhatóság, sorozat sebessége, hossza (puffermért), stb még mindíg markánsan megkülönböztetné, viszont akkor egy korrekt, modellfrissítés lett volna. De attól tartok, hogy féltek, hogy azzal már rálépnének az M1mk3 sarkára, ami az árazást is figyelembevéve még akár igaz is lehet, viszont pont az ilyen hülyeségek vezettek a fotós üzletág eladásához.
Többiek: elfogadom, hogy Oly szemüvegen keresztül nézve az OM-5 egy nagyon fasza váz, nem is rinyálok miatta (sem másról
).
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme #101602 üzenetére
Valószínűleg igen. Az E-M5 II-t imádom, de az a 16MPX épphogy elég, ha kicsit vágni kell belőle, már necces és sokszor zajt is kell szűrnöm. Az 50 mpx-es móddal szerintem jóban leszünk.
No meg a stabi az kb. +1.5 FE-t fog meg, így nekem határozott az előrelépés, kivéve a fém vázat.
Az a problémám, hogy most költözök lakásfelújítás után végre sajátba és hát az sokat elvitt. Ha viszont nem most venném, hanem csak tavasszal, nincs rá 5 év gari. Szóval ezt kellene még fejben rendbe raknom.
Hosszútávon valami olyasmi gondolataim vannak, hogy marad az MFT a kis méret miatt és ha megtehetem, 1 célterületre (UWA) FF vagy sokkal inkább Fuji KF hogy még a számomra kedves 4:3 arány is maradjon. De kitudja, lehet nem fog ennyire érdekelni akkor már a fotózás és csak teló... Most viszont még MFT, bárhogy is számolok, nekem ez megéri és előrelépés is. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101572 üzenetére
Nem az árfolyam a lényeg. Itt több helyen is 430k az 5mk3, míg a hivatalos ár a hardveresen ugyanolyan OM-5-re 530k. Tehát jelenleg 100K a felára a pár szoftveres fícsőrnek és az OM System logónak. Nonszensz és aránytalan. Szerintem.
Jelenleg ez a helyzet. Ahogy azt fentebb is írtam, ha majd kikopik az előd a piacról, akkor majd újra lehet értékelni a helyzetet (nem mintha a 5mk3 amúgy nem lett volna túlárazva).0519: tévedsz, az az 5év csak 3. +2 évet csak a bevezetéskori akcióban kapsz, amúgy a mintabolt szerint ez is 36hó garival lesz forgalmazva.
-
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101542 üzenetére
Lehet, hogy az, de az ma már kevés (igazából kevés lett volna már 2 éve is, nemhogy az új szenzor után).
jaanoo89: de, ez egy gyenge ajánlat szerintem. És nem az ár miatt, ahogy nem is feltétlenül a specifikáció miatt, hanem a kettő együttese miatt. És hogy mit lehet ezért a pénzért jelenleg kapni, ami szigetelt?
A teljesség igénye nélkül, kiragadva pár példát:
Z50
A7 mk2
talánszigetelt:
X-S10
Nem szigetelt:
X-T30 -
válasz
Throme #101520 üzenetére
Most nézem a dpreview videót, egyelőre visszhangzik a videó hogy ugyanaz - ugyanaz - ugyanaz mint az em1mk3. Jobb az időjárásállósága, de lényegében eddig úgy tűnik hogy egy em1mk3 az OMD1 szenzorával. Mondjuk ez is fejlesztés. De a micro usb port azért fáj 2022 végén.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101536 üzenetére
Az nem tudom, de majd az elemzésekből kiderülhet.
"a reklámszövegben nincs kiemelve , hogy az OM1 szenzorát kapta" - etekintetben a JIP igazi bal**sz, mert anno az OM-1 sajtóanyagából is kihagytak egy csomó lényeges dolgot, amiktől alapjában változott meg a gép megitélése.
" csak egy mini EM1 mk3-at" - egyelőre így néz ki. Ezzel az a baj, hogy olyan vázuk már van, E-M5mk3 néven.Ha valóban így van, akkor ez az 5mk3 OM logós, 30%-al eldrágult változata..
-
válasz
Throme #101532 üzenetére
Én az 1/13"-os szenzorral szerelt Mini 3 Pro-ról tudok nyilatkozni. Hát nem rossz a képe!
BTW ahol xar fények vannak, ott FF-mel is xar fények lesznek, esetleg kevesebb zajjal..."elkezdik szoftveresen kinyírni a régieket"
Akkor nem csak én érzem, hogy szinte minden sw frissítés szándékos lassulást okoz.(#101533) aginor:
Hát a rajongókat szerintem sokkolhatta, hogy lekerült az OLYMPUS felirat a vakuaknáról... -
aginor
veterán
válasz
Throme #101529 üzenetére
Biztos lesz valamicske, de egyelőre nem tűnik egy erős húzásnak, de majd a tesztek megmutatják, ill. jó lenne tudni, hogy milyen szenzor van benne. Amennyiben az M5-ben is használt, akkor az gyalázat lesz, ellenben ha az OM-1 szenzora, akkor az azért valamit javít a dolgon.
Az egyik fórumban írták a bejelentés mellé, hogy a JIP most gátlástalanul visszaél a felhasználók (rajongók) elkötelezettségével. Lassan már én is hajlok errefelé, de lehet csak rossz passzban vagyok mostanában, és ezért vagyok nyűgös.jaanoo89: Mindenhol azt pletykálták, hogy megkapja az OM-1 lényegi újításait, mint szenzor, fókuszrendszer, processzor, képstab, kereső, stb, Háát, eddig úgy tűnik, hogy nem, így viszont ez kevés ide. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy az újdonságokhoz képest drága. Ennyiért inkább egy M1mk3, ha nem kell a "kis" méret.
Throme: én nem mondtam, hogy versenyeznie kellene a telefonokkal. Pont azt mondom, hogy a nyers képet tekintve a telefonok a tök jó feature-eikkel együtt sem érik utol a mi szemünkben. Ellenben a mai telefonok mellet egy átlag embernek nem kell fényképezőgép, mert teljesen kielégítik az igényeiket és mindig kéznél is vannak. Viszont ha igényes képet akarunk, vagy hobbi/munka oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a dedikált fényképezőgépek egy ideig még megkerülhetetlenek leszek.
Egyébként sajnos az FF huszároknak egyre inkább igazuk van, ha nem pár speciális igényt kell kielégíteni (de azt a vitát nem szeretném újranyitni).
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme #101498 üzenetére
Ha csak azt nezzuk, hogy ket szenzor kozott pixelkukkolva mi a kulonbseg, akkor ki lehet hozni valamelyiket eszement jonak, a masikat meg tragyanak.
De ha hozzavesszuk a teljes okoszisztemat, esetleg azt, hogy a vegen kap egy AI zajszurest (most meg scifi, hogy gepvazon belul, de valamikor az automatikus voros szem korrekcio is az volt) akkor ezek a szenzor elteresek olyan semmitmondo adaton lesznek, mint hogy mekkora egy rendszer objektiv hordotorzitasa, leven azt a firmware ropteben javitja, en mint vegfelhasznalo sosem talalkozom vele.Talan ezert gondoltak, hogy fontosabb a kiolvasas sebessege mint a zaj merteke, mert lassu szenzorral a profi videosok nem tudnak mit kezdeni, mig egy zajosabb fotot utomunkaval a profi fotosok kepesek olyanra javitani, mintha a versenytars szenzoraval keszult volna.
Nem vagyok fotos, de el tudom kepzelni, hogy ahogy a szakma es a lehetosegek (a felkeresek es a marzs) szukul, ugy egyre tobb fotos valt, es a fotozas mellett videozassal is foglalkozni kezd, leven abban is van penz, es az sem ordogtol valo, hogy jegyesfotozas mellett kamu dokumentumfilm keszuljon az eskuvorol, amit poenos visszanezni.
-
andersen10
aktív tag
válasz
Throme #101494 üzenetére
Hát a szenzort biztosan nem a Panasonic gyártotta, azzal már rég leálltak, illetve eladták ezt az üzletágat 2019-ben egy Taiwani cégnek. Az hogy a tervezésbe mennyire folytak bele, kérdéses. De azt gondolom sokkal kevesebbet áldoztak rá, mint amennyit kellett volna, ezt pl. a Fuji biztosan jobban csinálja. A szomorú az, hogy ha a fotós (és nem a videós) szempontokat nézzük Pana szenzor fronton a 2017-ben bemutatott G9-nél nem igen csinált jobbat, kb 5 éven nincs érdemi fejlődés...
-
andersen10
aktív tag
válasz
Throme #101490 üzenetére
A GH6 szenzora a gyors kiolavasásra optimalizált (6k 60p videó), fotós szempontból sajnos visszalépés akár a közventlen elődjéhez képest is, csökkent dinamika alacsony iso-n, nagyobb zajjal.
https://www.dpreview.com/forums/post/66105870?image=0 -
t.imi
addikt
válasz
Throme #101480 üzenetére
7:53-tól néztem.
1 vs 6 milás objektív, 7k m4/3 vs 1.3 milás FF váz 20 vs 45 mp.
Telefonról itt egy scrshot. M1X túl van nagyítva.
[kép]
Amennyire nem értek hozzá, ekkora felbontásbeli különbség mellett ugyanakkorára húzni egy m43-al készült fotót fasság szerintem.
8256 x 5504 a d850 felbontása, 5184 x 3888 az olynak. -
Balinov
titán
válasz
Throme #101477 üzenetére
Gyerkőc kapott apostol tavaly karácsonyra egy belépő, kb 100gbp-s mikit, amihez járt mobil adapter, amivel ilyet sikerült, jó, persze eléggé hit&miss módon a fókusz.
[link]Ilyeneket látok alin vagy amazonon [link] de nem tudom, melyik lenne konkrétan jó.. Lehet lemerem a mobilos eyepiece adapter külső és belső átmérőjet holnap egy tolometetrel.
Kb hasonló összeget raszannék, jönnek a hosszú téli esték, úgy is meg akarom a 8 evéssel tanulni a mintapreparalast, ezzel kicsit élvezetesebb eredmény lehetne -
yle_greg
aktív tag
válasz
Throme #101434 üzenetére
Igen, a vaz belsejeben hatarozottan kotyog a szenzor. Eleg para volt megtapasztalni a GX7 utan, radobbentett, hogy a GX9 sok minden, de nem sportkamera.
Szerencsere az internet szerint ez normalis, nem kell aggodnI miatta:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4452158Razkodo buszon, heven nem problema, de amikor mar az ember foga osszekoccan, pl. autoval katyus folduton, vagy biciklivel vizmosasban, ott mar felo, hogy nagyot koccan a szenzort tarto blokk.
-
mpierre
veterán
válasz
Throme #101381 üzenetére
Tekintve, hogy a mostani árazási, gyártási "trendek" nem erről szólnak... gyanús, hogy nem éppen - számunkra - reális áron jönnének az új, vagy átbrandelt objektívek.
t.imi: Az euro tartja magát. Kb valahol a 2000-es évek elején állt így a dollárral szemben, mint most.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101363 üzenetére
Munkára nem nagyon szoktak használt cuccot venni az ismeretlen előélet miatt, amúgy mk3-al nem lenne előrébb a képminőség terén, mert ua. a szenzor van benne, mint az mk2-ben. Az autófókusza valóban jobb, és van pár okos újítása, de ha ezek nem kellenek valakinek, akkor a váltás fölösleges. OM-1 már jobb alternatíva lenne, de képminőségben az sem Atyaúristen, cserébe szerintem aránytalanul drága (ahogy az mk2 -> mk3 váltás is lenne).
Lehet nem is akar nagyon kölcsöngépet, mert tart tőle, hogy berántaná egy váltásba, amit amúgy most nem szeretne/tudna megfinanszírozni.
Azt ugyanakkor hülyeségnek tartom, hogy egy foglalkoztatott fotósnál a munka ne termeljen ki fél misit eszközpark fejlesztésre. Ha valóban így van, akkor ott szerintem valami nagy baj van (vagy a foglalkoztatottsággal, vagy az árazással, vagy másra szórja el a pénzt).
Én a saját magam részéről és tapasztalataival, látnám értelmét munkára az mk3-nak a jobb af miatt, mert nagy fényerejű lencsével azért nem általlik téveszteni, ha úgy alakul, az pedig munkánál nem különösebben előnyös. -
válasz
Throme #101363 üzenetére
Ja ja, értem én ezeket, ugyanúgy mint a wartburgos bácsi, akinek "nem kéne" a nyugati. De tényleg volt róla szó videóban, hogy nem termeli ki a munka a váltást.
Várjunk még meg 1-2 videót a témában, lesz ő még kritikusabb is, ahogy látom. Azt se tartom kizártnak, hogy ezzel a videóval egy márkaváltást puhít elő. Matti Sulanto-nak is elég volt az m43 mindaddig, amíg nem váltott Sonyra. Ő is márkanagykövet volt, utána már amikor nem volt az, rájött, hogy jé Sony a7c. -
válasz
Throme #101360 üzenetére
Pár videóban elmondta, hogy azért nem vált, illetve azért nem vesz új OMD-1 vázat se, mert a munka nem termeli ki az árát. Ezért csak budget cuccokat vesz általában próbálgatni (azt hiszem első generációs 5D?). Ahogy követtem a videóit, egy rövid ideig volt próbálni budget feletti (de nem drága) gépe, talán valamelyik régi Fuji x100 váz, de eladta.
Szerintem ha anyagilag beleférne neki már rég más rendszere lenne. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101356 üzenetére
Hááát, azért volt benne pár érdekes dolog, de tény, hogy van igazsága.
A szenzorkérdésben nagyon igaza van, de én még azt is mellé tenném, hogy a szoftveres támogatás sem olyan, mint amit elvárnák, ill. a márkának jelenleg nincs ténylegesen értékelhető áru komoly tudású behúzó gépe, mint amilyen anno az m5mk1 és mk2 volt.
Szerintem azt is hozzávehetjük, hogy láthatóan még maga az Olympus sem tudta, hogy mik az általa megálmodott rendszer előnyei (vagy csak simán szart rá és nem használta ki).
Mostmár ugyan kezdenek kapálózni, de mivel szépen hagyták, hogy a konkurencia szinte mindenben beérje vagy lefussa őket, így ez egy szép meccs lesz (és teszem hozzá, még mindig nem az igazi a dolog).lugosi: mindig is tudtuk, hogy kissé túl "lelkes", de nekem is az volt a videó után az egyik első gondolatom, hogy amíg nagykövet volt, addig ez valahogy nem fogalmazódott meg benne ilyen egyértelműen. Jobb később, mint soha.
Amúgy a videói ettől még jók, és relevánsak, csak nem szabad, hogy az emberre átragadjon a lelkesedése.
-
válasz
Throme #101356 üzenetére
Nagyon jó videó, és nagyon kedvelem őt mint youtubert, de most azt kell mondanom hogy forgatom a szemem. 2022-ben feltalálta a kanálban a mélyedést. Az eddigi videói, főleg amíg márkanagykövet volt, arról szóltak, hogy a m43 (konkrétan az Olympus) aztán mennyire ott van, és most kiderült számára, hogy hát jé. Szóval hogy akkor mégis úgy van, hogy a konkurencia is csinál kis méretű cuccokat jobb képminőséggel? Mik vannak. Ha levette volna az Olympus márkájú szemellenzőjét korábban, akkor most nem kéne azt mondanom, hogy a korábbi videói kezdenek hiteltelenné válni.
Mint az az ember, aki arról győzködte a környezetét, hogy a Wartburg a legjobb autó a világon. Amíg neki olyan volt. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101331 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy egy erős belépő vázzal be lehet húzni a kezdőket/bizonytalankodókat/elégedetleneket, de láthatóan a gyártó ezt is jobban tudja, olyannyira, hogy már az E-M5-re is kiterjesztették ezt az üzletpolitikát. Valamiért azt gondolják, hogy az emberek szívesen vesznek fél misiért buta korlátozásokkal megölt vázakat. Emiatt belépéshez -ha a használt nem gond- akkor minden kockázata ellenére is jobb választás lehet egy M1mk1 vagy mk2. Azok bár már nem támogatott vázak, de azért még ma s tisztességgel helyt állnak, és a testre szabhatóságuk parádés.
HuMarc: hidd el, én is tudom, hogy miről beszélek. Próbáltam M10mk1 és mk2-vel 14-54mk1, 35mm, 50-200nk1, és Sigma 120-300 lencséket is. Értékelhető Af semmilyen párosításban nem volt. Panán sem lesz, kár hitegetni magunkat, vagy másokat.
Ugyanakkor van 15-54mk2-őm, amit M1mk2-őn próbáltam és ebben a párosításban már használható, ha jók a feltételek. Mondjuk az Af sebessége, pontossága a kanyarban sincs a 12-40-emhez képest, így max csak hobbistáknak ajánlható, akik nem sietnek sehová, és nem zavarja őket, ha a képeik alkalmanként nem élesek (az más kérdés, hogy akinek van pénze M1 vázra, az miért játszana ilyen öreg lencsékkel). Nem szereti a kevesebb fényt, a kevés kontrasztot, árnyékban lévő témát. Ezekben az esetekben hajlamos hibázni, belassulni, vagy nem élesre állni. Robin Wong videója egész jó a témában, tőle meglepő módon csak visszafogottan "lelkes" (anno a 14-35+Pen-f kombót pl. határozottan nem ajánlotta, részben az af teljesítmény miatt).
Lehet csak én fogtam ki gyengébb példányokat minden esetben, de nekem ez a tapasztalatom, így mást sajnos nem tudok mondani. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101327 üzenetére
Ezt hívják úgy, hogy termékdifferenciálás. Én sem örülök neki, de ez van sajna. Gondolom sok volt az E-M10 eladás, amik egy része az M5-től szívta el a vevőket (legalábbis szerintük), így ki kellett találni vmit.
Ne aggódj, szerintem máshol sem jobb a helyzet, max. másban nyilvánul meg a hülyeség. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101324 üzenetére
Akkor lehet nem rombusz van a szívecske mellett?
Közben megnéztem és téglalap van mellette. Tehát: rombusz+téglalap=rázkódásmentes simaexpo (első nyitott redőnnyel, menüben beállítható késleltetéssel), szívecske+téglalap=elektronikus zár, szimpla téglalap=sima, dupla redőnyös expo. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101296 üzenetére
Úgy igazából semmi, de olyan senki földje kicsit nekem (bár azért nagyon szerettem ám). Túl rövid, de igazából nem sok rosszat lehet rá mondani, hacsak nem az elba**ott tekerőt az oldalán, és a spúr gyártót, aki nem ad hozzá napellenzőt. Amúgy szép a rajzolata, kicsi, könnyű, nem drága, szigetelt, tehát megtestesíti a rendszer lényegét.
lugosi: bizony, hogy az. SOkat fejlődött a technika, emiatt számos olyan dolog lehetséges ma már, amire még akár pár éve is csak legyintettünk volna.
nrbx: ha tudsz szerezni kölcsönbe egy másik aksit, akkor azzal próbáld meg (vagy lehet kicsit kockáztatva venni egyet, esetleg felhívhatod a szervizt, hátha méltányosságból ránéznek). Ugyanakkor ha a gépre gyanakszol és még garis, akkor vidd be a szervizbe, valamit majd csak szerencsétlenkednek vele. Ellenben ha már nem garos, akkor dobd el és vegyél normális gyártótól vázat.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101290 üzenetére
Én is emiatt vártam/várom, mert nekem a 60mm nem az igazi.
MrChris: Sajnos így lesz szerintem, de mint mondtam, ne legyen igazam.
lugosi: ezen a rendszeren annyira talán nem (pláne a beépített stabbal). Most 150mm-en "makrózom" (ami igazából csak közelfényképezés, mert nincs meg az 1:1, csak a fele kb).
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101286 üzenetére
Szerintem sajnos teljesen reális a tudása alapján a 400k körüli árfekvés. Sony 90mm makró (úgy, hogy nem tud semmi extrát és tök régi modell) 420k, Canon RF 100-asa (1,4-es nagyítással, háttérmókolással) 500k.
A fentiek fényében biztos, hogy nem lesz 300k alatt, de szerintem a jóslatom közelebb fog állni a valósághoz (bár remélem azért, hogy inkább nem).Én már nagyon várom. Megjelenés után, amint tudom megveszem, hogy ha az árazása korrekt lesz (értsd: nem haladja meg a 400k-t).
-
válasz
Throme #101275 üzenetére
A ff-re írtam, hogy obi felől közelítettem meg.
Egyébként a Fujiban tetszik, hogy több fixből is van 1.4 és 2 más-más árban, mint mft-n a 4-es pro obi, szóval a drágának van alternatívája. De a váz+obi méret tényleg nagyobb mint mft-n, ezért is tartottam meg azt is. A gx80+20/1.7 kombinációnál kisebb ilyen jellegű gépet nem tudtam volna összehozni. Fujiból nekem xt30 II van, az már nekem méretben határeset. Több év mft után jöttem rá mit egy utazásnál, hogy régebben volt valahol fotóstáskám, most lehet hogy kéne. Aztán a Fuji szett is belefért a szokásos oldaltáskámba, de passzosan, míg a gx80 úgy fér bele hogy nem kell hozzá logisztikázni. -
válasz
Throme #101266 üzenetére
Én objektív irányából közelítettem meg a FF-et és nekem lett volna ott pár ami nagyon passzolt volna (35-ös fényerős olcsón, 200-600 zoom megfizethetőben, jó kis kompakt fix obik, pl 40mm ami nagyon bevált). Aztán mégis apsc felé nyitottam (Fuji), most próbálgatom és nagyon tetszik. Az mft szett megmarad mert zsebre dugható (egyébként egy egy mft topikban mióta lett hátrány ha egy váz kicsi, pl az a7c?
).
-
Speeedfire
félisten
válasz
Throme #101233 üzenetére
Hát, egyrészt az árak mennek felfelé. A vázam 520e volt 2 éve, most 700+.
Illetve nekem csak egy werk kamera kellene. Többet szeretnék werkelni.
A sony a7iii a fő gépem, mellé van egy akciókamera, amibe sajnos nem lehet külső mikrofont tenni. Van egy oly pl5 amibe nem lehet külső mikrofon tenni. Igazából a külső mikrofon lenne a lényeg, meg hogy m43. Sony vonalon az 6300 ami jó lenne, de erősen 200k teteje.
De amit vond írt, az elég jó lenne.
Amúgy olympus alá néztem sema adaptert is, de az sem olcsó, illetve nem is nagyon találok. Akkor inkább új kamera.
Jelenleg meg ami lenne a régi telefon, rá egy csiptetős mikrofon, és sync. De ehhez már lusta vagyok.
vond: Hát az A7III sajnos nem épp videós gép, olyan hibrid mindenes. Kompromisszumokkal tök jó, én mondjuk szeretem. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Throme #101233 üzenetére
Egy jó ideje én is együtt használom az A7III-at, és a G9-et, néha még a GX80-at is. Ha van fény, akkor videós képminőségben még oda is ver a G9 a fullframe Sony-nak. Csak akkor fogy el, ha fel kell tolni az érzékenységet 6400 környékére, vagy afölé. Plusz ugye a G9-cel lazán tudok 4K50-ben is rögzíteni (crop nélkül is). Ez FF Sony vonalon bő másfél millába kerülne.
Szóval bőven van létjogosultsága egy-egy jobb MFT váznak a fullframe gépek mellett is.
-
t.imi
addikt
válasz
Throme #101213 üzenetére
Ó, én kb 1cm szélesebb vettem szintén foto+ban.
Abban meg nem bíztam, elbír e 50-60 dekát.Itt az 5III. Végül használt lett, így nem fájt annyira.
Kis cuki. Menütől már hullik a hajam, gombok testreszabása is jó móka lesz.
Nem 60k-s gyári gripen kívül létezik hozzá megfizethető? -
aginor
veterán
válasz
Throme #101210 üzenetére
Robin Wong már nem nagykövet, így nem jár neki ingyen teszkészülék (elvileg már azelőtt is volt ezzel gond). Emiatt már csak azokat fogja "tesztelni" amiket valahogyan a boltok adnak neki kölcsön (vagy a helyi képviselet, ha megmaradt végül).
"nincs is igénye rá nagyon az EM1 mk3 után" - ugyanezt mondta az MK2-nél is.
-
t.imi
addikt
válasz
Throme #101205 üzenetére
Nyakpántozok én is. Csuklószijjamat már eladtam , anno a 90d-n használtam és nyáron annyira beleizzadt a kézfejem, hogy egy alkalom után le is szedtem.
Az M5III hiány ki tudja mire fogható. Chip, esetleg az állványmenet
, kell az alkatrész az OM5-be? Ehhez hülye vagyok.
Most a M1X idul akciózni, 7k a váz, 40-150-el 990. [link]
Akkor lesz cumi, ha így szórják ki a készletet és bezár a bazár. -
-
válasz
Throme #101176 üzenetére
"Főleg a front/back fókusz miatt."
Jaj ne is mondd... Volt nálam annak idején próbára vétel előtt egy olyan sigma 70-200, ami kiszámíthatatlan volt ebből a szempontból: 70mm közel, 70mm távol, 200mm közel, 200mm távol fókuszálva más-más back- illetve frontfókuszt adott ki. Rémálom volt az egész front/backfókusz mizéria dslr-en. Örülök hogy megszabadultam tőle.
-
válasz
Throme #101176 üzenetére
A Nikon kicsikét elment a sznobok irányába. Ahogy régen volt, magyar fizetésekkel nézve terelik a fotózást az úri huncutságok felé. Nem mintha a több icég nem ezt tenné. Késtek mindennel sok-sok évet, közben pl. a M43 szépen feljött azért szenzor szintjén is egy tisztességes szintre.
A Z adapter meg azért olyan drága, hogy ne tudd "ingyen" használni az F-es megmaradt rendszert.
-
markussandor
senior tag
válasz
Throme #101170 üzenetére
"Várj, akkor jól értem, hogy van egy régi tükrös, van egy Z50 és ezek mellé jönne az MFT?"
igen, bár az asszony tiltakozik ellene, mármint a pénzköltés ellen, nem akarom elkapkodni
"A Z50 APS-C szintén, mint a tükrösöd. Egy FF D750 mellett is jobb eredményt adott?"
fura módon igen, pedig nekem csak kit obim van a Z50-hez, ennyit számít, hogy a két képérzékelő között eltelt 5-6 év fejlesztés
"Nem lehet, hogy nálad valami zajszűrő hevesen dolgozott, míg a másik tolta a RAW-ot?nem, mindketten RAW-ban toltuk, én pedig a vázon nem használok semmi zajszűrőt
"Egy FF nem szokott rosszabb lenni egy APS-C-nél, mégha az tükrös, nem pedig milc.
Ha a dslr-ed is nikon, akkor adapterrel tudod használni az obikat a Z50-en"A dlsr-em is Nikon, de arra nincs komoly obim, így semmi értelme FTZ adaptert vennem.
-
t.imi
addikt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101110 üzenetére
Ja, egyetértek, bár semmi komoly célom nem volt ezzel, a topikon kívül sehová nem fogom feltölteni őket
. Amúgy ezt első blikkre nem lehetett tudni, a gép kijelzőjén nem látszik, szal ki kell kisérletezni
Studi: Néha pillanatfotót lehet lövök majd még róla
. A portrézásról már lemondtam én is.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101098 üzenetére
Amúgy a touchpad af amikor elkezdek fotózgatni, az elején valamiért nem akar működni, simogatom a kikapcsolt kijezőt, de hiába, nem helyezi át a keresőben a fókuszpontot, nem csinál semmit. Kis idő múlva felébred és aznap már gond nélkül teszi a dolgát. Ez vajon miért lehet?
. A kérdés nem csak neked szól.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101096 üzenetére
G6-ban a zár halt meg, pedig nagyrészt e-shutterrel használtam, a kereső lencséje mögött koszosodott, a kijelző zsanérja is dögledezett, az akksikat gyakran nem érzékelte. Látszik rajta, hogy újszerű, alig volt használva
. A gh2 keresője is idővel bekattant és a feketéket kékké változtatta, az akksikat néha ez sem érezte, a kártyákra is hibajelzést dobált, az expó gomb bedöglött, az optikákat gyakran nem ismerte fel stb... Fel sem sorolom az összes problémát
. Anno az oly e-p1 agyonhasználva is hibátlanul működött, remélem az e-m10 is hozza a szintjét megbízhatóságban.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101091 üzenetére
"Fogásra milyen au EM10? Markolatot tervezel venni?"
Nem, én simán elvagyok rangefinderrel is. Annak ellenére, hogy nem használom ki a kis méretet, számomra mégis fontosabb, mint a fogás, a g80-g90 nekem már valszeg nagy lenne, ezért döntöttem Oly mellett, meg a színek miatt, meg azért, mert nálam 3 Panából kettő döglött be, a harmadik valszeg azért nem, mert időben eladtam
.
-
válasz
Throme #101091 üzenetére
“így is kicsi a DOF. FF-en meg is őrülnék”
Ott viszont egy vagy két rekesszel azért feljebb mehetsz iso-ban ugyanilyen mértékű zajnál, és lehetőséged van rekeszelni, így dofban kb. ugyanoda kerülnél. Mondhatjuk, hogy ezért felesleget a FF, mert ugyanott vagyunk ebben az esetben, viszont az ellenkező irány már nem járható m43 oldalról, mert míg lerekeszelni le lehet FF-en, m43-on a fizikainál nagyobbra nyitni nyilván nem. Szóval azért nem őrülnél meg FF-en, hacsak attól nem, hogy több lehetőséged van, és rugalmasabban meg tudod oldani a dolgokat.
-
rob01
tag
válasz
Throme #101085 üzenetére
Milyen sávosodást tapasztaltál? [Mint ezen a képen?]
Mechanikus, elektronikus első függöny vagy csendes zárat használtál? A csendes zár lassú kiolvasása is okozhat sávosodást. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101085 üzenetére
Ez nem olyan gáz, azt hittem döglenek be a vázak vagy valami
.
Más: tegnap megvolt az első fotózás az e-m10 III-al, 90% gyenge fényben, beltéren, lazán felszaladt az iso 6400-ra. Hát szokni kell még a gépet. Eddigi észrevételek:
- a touchpad af nélkül valszeg meghalnék, elég frankó. Ok, még mindíg nem pana szint, de működik
- az arcfelismerő okés, de viszonylag közel kell legyen a téma és akkor sem mindíg találja meg. Az nekem fura, hogy ha a normál fókuszpontot áthelyezem valahova, ha arcot észlel, mindíg az arcra áll rá, nem a fókuszpontra és nem lehet kiválasztani melyik legyen a prioritás
- az af s-af módban volt végig, de azért így is hajlamos úgy eltévedni, hogy az eszem megáll. Oké, 303 képből 5-ön lőtt mellé, de az látszik, hogy nem az a halálpontos megbízható fajta, mint a pana féle kontraszt af. Azért jó barátok leszünk, de ritkán, van amikor egyszerűen képtelen ráállni a témára. A panán 100/100 kép éles volt autofókuszos optikával. Oly máig hajlamos olyan "trükkre" pl. ellenfényben, hogy fókuszálsz, kijelzi, hogy a téma éles, visszanézed a képet, mutatja, hogy a témán van a fókuszpont, minden frankó. Belenagyítasz és jön a hidegzuhany: a téma életlen és a háttér lett éles
- tudom, hogy ez még a régi 16mp szenzor, de elképesztő mennyit fejlődtek a szenzorok, semmi bajom nincs az iso 6400-al sem, gh2, g3, g6 szinthez szokva ez sokkoló, hatalmas szabadságot ad. Ez már az a szint, ami nagyjából nekem mindenre elég, nem korlátoz a szenzor semmiben. Ha modern apsc lenne nem sokkolna ennyire, de ez egy régebbi generációs mft szenzor... haverom canonját megeszi reggelire -
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #101073 üzenetére
Műanyag az is, asszem a kettes fém. Fujival az volt a bajom, hogy:
- van mft-re speed boosterem, fujira plusz pénz megvenni, normál adapterre nem lépek vissza
- van mft-re kitobim, fujira plusz pénz megvenni egy nagylátót vagy kitobit és nekem valamilyen nagylátó kell
- a Fuji váz 280 euróval drágább lett volna, mint az E-M10
- kell nekem egy fényerős kistele, ez számomra kötelező és nélkülözhetetlen. Fujira jó áron a Viltrox 85 van, ami picivel rövidebb, mint a 75-ös oly, a mérete sokkal nagyobb és hosszú távon nem tudom mennyire lett volna megbízható
Szal szerintem a Fuji rendszer a 3rd party optikáknak hála már nem drága, sőt! De nekem többe került volna, mint az e-m10 még ígyis, hogy a 75-ös annyira nem olcsójános cucc, jóval drágább a Viltroxnál. Nagyon vonzott a fuji féle jpg és filmszimulációk, nagyon tetszenek a tárcsák is a tetején, meg a 3:2 képarány nekem sokkal jobban fekszik, mint a 4:3, de akkora felárat nem értek ezek a dolgok, főleg úgy nem, hogy azért az olynak is vannak előnyei. -
aginor
veterán
válasz
Throme #101030 üzenetére
Tessék, másik gyűrűvel a hármas tartó:
Itt pedig egy Hoya 67mm CPL szűrő szűkítővel betekerve (72->67mm):
Szerintem elég jól látszik az aszimmetrikus leképzés, hacsak nem rossz az összes szűrő és adapter, ami nálam van..
ecaddsell: régebben volt náluk is (bár ott is bénáztak rendesen
), Try&Buy néven futott. Kérdezz rá, hátha még fut.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Throme #101025 üzenetére
A lencsén egy Cokin P nagylátószögű szűrőtartó volt fent, és abban egy cpl szűrő, és ugyan a kitakatás maga is bosszantó, ami inkább kérdés az a nem szimmetrikus volta (van erre egy elméletem).
Az a szűrőtartó párhuzamos az obi elejével ill. nincs eltolva a középpontól? Tisztára az látszik mintha ilyen gondja lenne...
Nekem eddig elég jól sikerült megúszni kevés szűrővel. Van ugye a 46mm (a 45 1.8 adapterezve) meg a 62mm. Ebbe rondított nekem is bele a 8-25, de szerencsére tükrös obinál volt 72mm azaz nem kellett újat vegyek.#101021 MrChris
A 7.5mm-es Laowa-nál tényleg arra kell vigyázni, hogy ne takarjon be az ember úja (a nagyon nagy látószög mellé még elől van a fókuszgyűrű).Más. A Panánál nincs ilyen lehetőség mint az Oly teddpróbára? Kipróbálnám az új 9mm-es obival a fordítós makrót (ezt leszámítva számomra nem érdekes az obi egyébként)...
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101030 üzenetére
Ha egy szimmetrikus szűrő aszimmetrikusan vignettál, az bizony hiba. Már ha tényleg így van.
lugosi: én is kicsit furcsának tartom, és biztos, hogy a lencse tervezése is benne van a dologban (van erre egy elméletem, de előbb igazolni kell, hogy a féloldalas vignettálás lencsehiba vagy a szűrőkeret hibája).
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101027 üzenetére
Természetesen van ajánlás rá. A nagylátószögű tartó 77-es szűrőmenetig jó, de a látószögre most nem emlékszem. Ugyanakkor a 8-18-nál nem volt baj, a 8-25-nél igen. tehát de, tervezéstől is függ a dolog, mégpedig szerintem a frontlencse görbületétől, és a látószög önmagában nem elégséges infó. És amúgy a lencseprofil nélküli képeken látható, hogy a lencse vignettál elég rendesen, amit a profil tart kordában. Ugyanakkor megint elkanyarodtunk a témától -úgy látszik nem hangsúlyoztam eléggé
-, hogy nem is a vignetta ténye a fontos, hanem a nem szimmetrikus volta. Tegnap nem voltam otthon, de ma este rápróbálom a másik gyűrűt is, hátha csak ez okozza a problémát, valamint felcsíptetem rá a rugós rögzítővel rendelkező Raynoxot (az elvileg behúzza a szűrőmenet geometriai közepére). Meglátjuk, de ennek mindenképpen a végére akarok járni.
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101025 üzenetére
Két szűrőtartó keretem is van, mindkettővel csinálja, de tény, hogy a rögzítőgyűrűt még nem ellenőriztem, de mivel jött belőle egy második -másik gyártótól származó- példány, így nem csak méréssel, de tapasztalati alapon is meg tudom majd nézni (ekkora eltérés szabad szemmel is jól látható). A direkt szűrőmenettel sem jársz maradéktalanul jól, mivel, max egyet tudsz feltekerni (utána vignettálni kezd), ami nd szűrőnél nem mindig elég, valamint, nehogy már csak ezért a lencséért meg kelljen venni mindent újra, mert hülyén tervezték meg..
Pont azért vettem Cokin szűrőket, hogy a teljes objektívparkot le tudjam velük fedni úgy, hogy csak olcsó gyűrűket veszek szükség esetén (plusz elég jól lehet őket kombinálni is a helyzetnek megfelelően)."nem ilyen foglalatos nemtomiféleizével." - azért a Cokin ennél egy fokkal komolyabb kategória. Nehogymár a szűrőt szóljuk le, ha szarul van megtervezve egy objektív..
"Túl jó az az obi, hogy ilyen szűrőkkel hátráltasd szvsz" - ezt a mondatodat nem is értem. Ha nem szűrőzöl, akkor hogyan csinálsz hosszú záridős képeket? Napfelkeltét? Ugyanakkor egy cpl szűrő is jót tud tenni a képnek. Ezek alapvetően jó minőségű szűrők, nem szokott velük baj lenni.
-
t.imi
addikt
válasz
Throme #101004 üzenetére
Szerencsésen tolt egy refrest a telefon, megpróbálom újra
Én már azzal is megelégszem, ha félig lenyomott gomb mellett, pittyen egyet záros időn belül
Theporcupine, én a bolt állítása miatt kérdeztem. Egy meg nem mondom vakum volt g9-en, "olympus" dobozban és tökéletesen működött.
Mondjuk godox 68tii sony e vázon nem hajlandó AF segédfényt produkálni, csak A bajonettesen.
Gx9 kb 5 Oly vakuval kompatibilis, fl36 és 50 benne van. Utóbb 2007-es és ok-ok-ok a kompatibilitási listán.MrChris, 75-300 lesz. Nincs sok hangulatom kísérletezni.
Lassú Víz, még godox se. 30 alatt van FL50, az nagyobb távolságra is elegendő 0 vakus tapasztalatom szerint
Sötétben 17 1.8-al Panán AF is működik, gyorsan!
Sanyi 24 2.8-al csak vadászott.
Ennyi bőven elég egyelőre -
aginor
veterán
válasz
Throme #101014 üzenetére
"Nem decenteres?" - elvileg nem, de rakok fel majd este 1-2 demonstrációs képet.
"beújítottál 8-25-re?" - kb. egy hónapja, de eddig nem tudtam vele sokat foglalkozni, de az már most látszik, hogy azért annyira nem tökéletes konstrukció, mint amennyire hájpolni szokták (persze rossznak sem rossz).
-
aginor
veterán
válasz
Throme #101012 üzenetére
Náluk ezt sosem lehet tudni.
Én örülnék neki, hogy ha legalább a képstabokig minden kompatibilis lenne mindennel lencse szinten (értsd. fn gomb, rekeszvezérlés, gyor fókuszok, egyéb szoftveres extrák)."na jó a 8-25 obin van valami" - a 8-25 ilyen szempontból régi vágású lencse, van rajta rendes fókuszgyűrű és programozható gomb is.
Más: akinek van 8-25, az nézzen már rá, hogy náluk is féloldalasan vignettál a lencse, vagy ezt a fícsőrt csak én kaptam meg.
-
t.imi
addikt
válasz
Throme #100997 üzenetére
Nem nagyon találtam, túlzottan nem is mozgat.
Fcon1 -2 B mi a neve a gyárinak?
Egy ilyen kétszerező alap obin mekkora minőségromlást okozhat 3-400mm-en?
A pro 1.4-2 is látható, főként a 2x, egy alap cucc 10-40e környékén.....
Nem is pana, valami 3rd gyártó terméke.
A Sony is jó rá, vagy bármelyik 52mm-es végű, azt mondja.
Passz. Más görbületű az m43 és megint más az aps-c lencse, bár ilyen mélységekben soha nem foglalkoztam vele. -
t.imi
addikt
válasz
Throme #100974 üzenetére
Naplellenzők dobozban állnak
Inkább egy minőségi uv szűrő.
5.6 vs 6.7 az egyik pont, másik a kb egál ár most, már ha éppen felbukkan 1-1 Panasonic, illetve 3 vs 0 garancia.
Stabot nem tudom, nagy vadászás valószínűleg kimarad bármelyiket is válasszam.
Oly volt tavaly, hamar beleszaladt az iso3200-be felhőket időben.
Lugosi, szívem szerint Pana lenne a nyerő.
Pana 240 ezer, Oly 150 vagy alatta megáll újonnan.
Használtban fehér holló.
Lesz-e valami nagy bumm akció...lövésem sincs. Eddig FF-et tolta a pana. -
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme #100898 üzenetére
Szerintem meg pont jó a manuál, mert lelassít egy kicsit és elgondolkodtat. Ez legtöbbször a kompozíciónak is jót tesz. Oké, a családtagok nem szeretik kivárni, mert vérpistike a telefonnal már 25 képet csinált mire megszólalsz, hogy csíííz, de akkor jöhet az Auto mód, és mindenki boldog lesz, mert felismeri magát meg a szomszédot a képen. Ennél többet általában amúgy sem akarnak. Aztán ha letudtad a kötelezőt, jöhet a saját szórakozásod és az M mód.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Filmvilág
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest