- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
-
robi-k
őstag
APS-C szenzorméretre az m4/3 üvegek nem jók (a fizikát - általában - lehetetlen átverni
), tehát az Oly által fejlesztett új NEX üvegek azért nem lesznek 100% olyanok, mint amit az Oly a saját gépeihez tervezett vagy tervezni fog.
(#29097) Studi
Én nem félek attól, hogy nagy vetélytárs lenne az Olynak a Sony megújult NEX rendszere, már csak azért sem, mert az m4/3 rendszerben és annak jövőjében nem csak az Oly/Sony érdekelt, és az m4/3 rendszer jelenleg sokkal dinamikusabban fejlődik, mint a Sony rendszere.
Inkább arról lehet szó, hogy a Sony nem akarja veszni hagyni a saját NEX rendszerét, hisz bár a vázak igen jók, de jó optika nélkül a NEX rendszere halálra van ítélve, ez viszont már presztízs kérdést is felvethet.... -
de!
csendes tag
Én akkor itt tisztelettel vállalnám a hangomat, mint egy kitből kivett MZD 40-150-et 58-ért kínáló egyén.
Tényleg az van, hogy külföldről ki lehet fogni új cuccot az itthoni árnál olcsóbban. Én egyszer egy csókának könyörögtem, hogy adja nekem oda a használt-de-garis Sigma 30/2.8-át 35 rugóért, de kötötte az ebet a karóhoz, hogy minimum 40-en, és a végén el is adta ennyiért. (Legalábbis nekem nem adta oda 35-ért. :-) A végén egy kinti akcióban megvettem 100 euróért zsír újonnan.
Volt már, hogy úgy adtam el cuccot, hogy egy nap alatt elvitték. Utána örültem persze, hogy nem szórakoztattam magamat tovább az eladással, de egy kicsit úgy is éreztem, hogy elherdáltam a cuccot. Most egyszerűen nem szeretném elherdálni. Annyiért szeretném eladni, amennyiért már van vevő rá, de nem tapossák egymás sarkát.
-
Studi
veterán
Azért annál olcsóbban szoktak gazdát cserélni a használt példányok, legalábbis én kb a feléért adtam el. Mondjuk lehet hogy csak azért, mert kivételesen jó fej vagyok.
Az 58k erős túlzás, volt egy rövidebb időszak, amikor a Mintabolt is 50k-ért adta a vadonat újat, de sajnos az csak korlátozott példányszámban volt. -
törölt tag
-
Studi
veterán
Én kettőt adtam el az elmúlt pár hónapban 65-ért!
Összesen.
Viccet félretéve: egyrészt kitobi, és nem vészes többletet jelent a dupla kittel venni a kis Peneket, másrészt nemrég bruttó 50k-ért adta a Mintabolt, így a 65k-s ár inkább álom. (mondjuk madarak mindig jöhetnek...) Persze az eladók hajlamosak megnézni az új listaárát, és abból kiindulni, de ez számunkra, akik ismerjük a piacot nyilván irreális. 70 vagy 75-ért vettem használt E-P1 duplakitet.
A két obim meg úgy ment el, hogy az egyiket hirdettem 40-ért, elment 2-3 hét után 35-re lealkudva. (pedig az híres obi: korábban Parcié volt) A másikat az említett dupla kitből vettem ki, el sem akartam adni, de Mercutio írta, hogy neki jó lenne, így vihette szeritnem korrekt áron. Nyilván nem ezek a tranzakciók fogják meghatározni a piaci árat, de az ilyen szélsőségeknek, mint a 65 nem szabad hinni. A 40+/-5 reális érte.
-
ati3x
senior tag
igaz, de ezt az 50 körüli gyutávot használom egyenlőre leggyakrabban.. Mondjuk az is igaz, hogyha nagyritkán felkerül a 14-42 akkor ott a 18-20-25 tartományt használom. A tele vége azért van kilőve, mert ugye ott az 50-es, és az nagyságrendekkel jobb. A 135 ös pedig egyenlőre még ritkábban használom.. Esetleg ha valamikor eljutok egy repülőnapra...(uyge ott elég végtelenre tekerni..) De macera a fókuszálás, belenagyítva már receg rendesen.. "statikus" témára még ok, de.. Szóval a jövőben engem kielégítene egy 20 és egy 45-ös obi.. Nagyon nem is kellene más. Ha pedig álmaim sorát raknám össze akkor: 17F1.8, 25/1.4, 45/1.8, és ha szinte "végtelen" mani lenne akkor még a 75/1.8-as jöhetne.. Szal semmi zuuummm..
-
gg72
veterán
En speciel ilyet soha nem irtam Nesty-re, hogy öt szidtam volna, honnan veszed ezt? Meg irtam is, hogy az rendben van, hogy ö jol jart. Azert ne forditsuk mar ki egymas szavait! Köszönöm.
A fogyasztovedelemhez fordulni egy ügyben pedig manapsag kb. annyi ideig tart, mint ide beirni egy bejegyzest, online panaszt teszel es vege. Ennyit nekem böven megert, mar csak sajat magam megnyutatasa miatt is, eredmenyt nem sokat varok töle. Az MM felgyujtasat sem. -
szerintem a fogás/kezelés konkrétan a legfontosabb. sokkal inkább, mint hogy mit tud a szenzor iso 3200-on. az e-pl3 pedig kritikán aluli, és bár ez nem mindenkinek gond, sok embernek az, ezért mondom, hogy érdemes kipróbálni, mert könnyen lehet csalódni. a tárcsa nagyon pici. vannak nagyon pici ujjak is, de ritkábbak, mint a normál ujjak.
ja, az e-pl3 stabilizátora bizonyos tartományban még ront is, de máshol sem túl effektív.
egy kis ékszerdoboz a cucc. de tény, hogy a pancake obikkal nagyon jó kompakt. ezért is kell kipróbálni. tedd rá a 40-150-et, oszt árnyalódik a kép. én sem azt mondom, hogy semmiképp, hanem azt, hogy jól meg kell gondolni.
-
b.vr
őstag
"Látom még mindig a fogás a téma
Szerintem erősen szubjektív és - már bocs, de szvsz - el van túlozva."Igen, ez a kérdés szubjektív.
Viszont nem, szerintem például a legkevésbé sincs a fontossága eltúlozva(#28183) Marseille199
Számomra eléggé (és indokolatlanul) elcsúszott a csoport jobbra-lentre, a többi rész viszont túl üres, de hát mondjuk ez is szubjektív -
szerintem kár észt osztani, mert hogy ez nagyon szubjektív. nekem egész biztosan nem pont olyan a kezem, ujjaim, mint neked. az e-pl3 vezérlőtárcsája konkrétan használhatatlan volt számomra. és ráadásul miért kelljen szeretnem ennek ellenére? mert szerinted nem olyan rossz? kinek?
nikon 1 vázam sincs. ricoh gxr vázam van, és csodák csodája, annak kifejezetten jó a fogása.
-
gorgo
őstag
Mindig így van ez, melyik ujjadba harapj...
Én is szoktam túrázni montival erdőben, azaz ismerős a cipő, sőt ezt nem motor viszi, az minimál szett kell! Az igényeim viszont mások: nálam a 20-as palacsinta mellé csak a 9-18 jön. Mondhatná valaki, hogy az minek, hisz 18 kettő híján 20. De a képminőség nincs pariban. Nekem nem hiányzik a tele, viszont a 14 édeskevés.Hogy neked mit? Ha elég a 14mm, akkor egyértelműen valamelyik túrazoom 14-140/150.
Óccóért meg simán jó képe van a 40-150-nek és 190gramm! Mellé egy 14-4x vagy 12-50.
Manuállal erdőben szerintem nagyon felejtős, nagy, nehéz, és élővilághoz hááát, nekem nem kéne.
200mm eleve alig van: most pont van használtan indexen 45-200, nem rossz, fő baj a súlyával van. Vagy 100-300 ami drága, ritka használtan is. Nincs sok varia... -
törölt tag
Mert talán a stabi "olcsóbban" segít rossz fény mellett, mint venni egy jóval fényerősebb obit, amivel nagyobb záridővel lehet kompenzálni a bemozdulást.
Alapvetően én is kezdek biztosra menni, hogy kis pénzből jobb eredményt nem kapok más rendszertől sem. Csak érdeklődöm, ti még is csak több rendszert ismertek.
-
törölt tag
A múltkori 10e ft ráfizetés nem jött össze, mivel az eladó rájött, hogy rossz áron hirdette meg...
A gyári 20-50 et jó eséllyel 15e ft ért talán megvenné valaki, és a +30e Ft ot rá is fizethetném a 18-55 re.
És ahogy mondtátok is, sok előnyt nem jelent ekkora gyutávon a stabi. -
törölt tag
Azt nem tudom hogy miért
De ezt tuti itt olvastam a PH-n.
Akkor maradok a semmilyen stabinálmax ha a jelenlegi licitemért elhozható, akkor veszteni semmit nem veszek vele
Lesz a fehér gépemen egy fekete lencse, csodás lesz az már biztos.
Jövőre meg ha még annyira érdekel mint most, akkor fejlesztek más vázra.
-
b.vr
őstag
De vegyük már észre hogy nem építenek minden fényképezőhöz (és processzorhoz és videokártyához, stb, stb) külön gyártócsarnokot és gyártósort dolgozókkal, stb. stb.
Én annyit mondtam hogy a G3 helyén szerintem már egy másik modellt gyártanak.
De mint már mondtam, ezt akkor érdemes folytatni, ha valakinek hard fact van a kezében arról hogy gyártja/gyártatja-e jelenleg is a Pana a G3-at vagy sem. Különben annyi marad hogy mindenki megismétli amit már egyszer leírt - annak meg túl sok értelme nincsen -
FEDman
addikt
Én eddig mindenütt azzal találkoztam, hogy a 19 és a 30-as Sigma obik képminőségre nagyon rendben vannak! Kritikával inkább csak a 2,8-as fényereje és az ehhez képest nagy mérete miatt illették.
A Lumix 20/1,7 ilyen szempontból tényleg sokkal jobb.Ellenben ha valaki olcsóbb alternatívát keres akkor százszor inkább egy ilyen Sigma, mint a régi manuális 24-28-as üvegek.
Vagy ilyen esetben a Studi által említett Oly 17/2,8-on is érdemes elgondolkozni, az ráadásul még kicsi is.
-
No.01
addikt
Ha azt mondom h altalanos felhasznalas lenne az segitene? Neha embereket, neha allatokat, de lehet, h epuleteket is fenykepezne/nenk vele.
Amolyan kompakt gep kivaltasara lenne a dolog. A mostani Fuji kompakt vagy 6even es utobbi idoben sokat rendetlenkedik tovabba mar az akksija is rossz igy jott a kepbe egy kicsi de jo kepeket keszito gep.
DSLR minden szempontbol sok es soha nem hasznlnank ki.Az, h inkabb mozgast vagy inkabb fix dolgokat lonenk azt sem tudom behatarolni mondjuk ugy, h 50-50
Probalok az itt nekem cimzett HSZ-ekbol epitkezni, de mivel az altalad leirt objektives dolgokrol fogalmam sincs igy kicsit nehez helyzetben vagyok.... de ezert is jottem ide
-
eeXaa
addikt
...és erre az nd lett volna a megoldás?
...megmondom őszintén én a középső sávra mértem volna fényt, és azt kompenzáltam volna ha szükséges.
...ha meg tényleg olyan nagy a dinamikai különbség, inkább húznék az égre egy grad. filtert later on....
...az meg egy másik dolog, hogy amit az lcd-n, evf-n látsz mennyire tükrözi a képeid valós expóját.
..szval továbbra sem értem ezt az nd-s dolgot, -
Studi
veterán
Ezzel teljesen egyetértek. Amellett, hogy Parcinak abszolút igaza van (én csak MM-ben tapiztam) a kezelhetőséget, méreteket illetően, egész más ez kompakt felől érkezve, mint Parcinál, aki DSLR-eken edződött. :-)
Én is azt javasolnám, hogy tapizza meg, esetleg próbálja ki padi68, mert összességében ez a dupla kit ennyiért nem rossz ajánlat. Vázat lehet később cserélni, amikor már tisztul a kép, kialakul, mit is szeretne. -
Studi
veterán
-
Studi
veterán
20/1,7-en én is gondolkoztam már, de nekem az olyan senkiföldje gyújtótáv, ráadásul messze van a 45-től. Inkább kuporgatok picit többet, (na jó, gyakorlatilag másfélszer annyit :-() egy 25/1,4-re, az sokkal jobban beleilleszkedik az általam kigondolt sorba. (9-18, 25, 45, 75 ha olcsóbb lesz használtan)
-
jjeahh
nagyúr
így kicsiben úgy néz ki mint a fiókban porosodó oly vg-160-am
kinagyítva már látszik, mintha nem kompakt...
amúgy íme valaki, aki F2.8-ast használ...
ráadásul "csak" 28mm-es...szerintem én is megrendelek egy 24-est, ha másra nem, kísérletezni jó lesz...sokat nem bukok rajta
-
ati3x
senior tag
Igazad is van, meg nem is..
Az E-pl1 nem mai "csirke". Nekem is az van. És igen, van egy két "apró" korlátja, márha a modernabb gépekkel hasonlítjuk össze. Pl, az Af.. rendesen lassú, kevés fénynél meg méginkább. Ráadásul ezt anno viszonylag egyszerüen elkerülhették volna, egy AF segédfénnyel. De nincs.. A másik az ISO. Max 3200. èppen tegnap fényképezgettem és felfedeztem, hogy az auto iso módot viszonylag jó használni az 50/f1.8-as takumarral. Beltérben még így is hamar felugrott 3200-ra (igaz F2, f2.8 néha F4 es rekeszt használtam) És 3200-on már... De nem panaszkodom, mert a serpenyö másik fele: "ajándék" árban volt. Bizony régebb óta "fotózgatok", filmessel kezdtem, majd kompaktokkal (azokat bizony pillanatok alatt "kinöttem), és most E-pl1-el. Az biztos, hogy sokat kell tanulni, és fotózni, de itt már az elöbb említett "hátrányok" nem biztos hogy azok lesznek késöbb.. Mert ha az ember megtanulja "kitrükközni" ezeket, akkor késöbb felfelé váltva talán hatékonyabb lehet egy komolyabb-modernabb technikával. Ellent´tben azzal aki egyböl "beleül a tutiba".
-
jjeahh
nagyúr
most fogalmam sincs mi a baj a kijelentésemmel...
ha jogsid nincs is álmodozhatsz lambóról...
jó, beismerem egy kicsit gyerekes volt, na, de nem vészes, főleg nem rosszindulatú... miért nem hagyod, hadd csorogjon a nyálam a fuji után...marketing...soha egy fuji reklámot nem láttam..meg most minek kell palimadárnak nevezgess, ezt sem értem, öregem...és utálom, ha b@szog@tnak, amiért kezdő vagyok...ami annyira azért nem is igaz, évek óta foglalkoztat a téma, csak komolyabb fényképezőgépem nem volt...(kompakt, szuperzoom, bridge)
szerintem nem az én érdekemben írtad mindezt, hanem a te érdekedben...jól esett lehurrogni, vagy fogalmam sincs...annyi biztos, hogy nekem ebből sok hasznom nem származik, max megsértesz, de erre gondolhatnál, amikor leírod az ilyen palimadaras odabasz dumákat... -
rbalint88
addikt
Külső vakut nem tervezek használni, a beépített meg vészhelyzetben jó, de ha már úgyis szar, akkor legalább ne kelljen külön vinni. Épp emiatt ne szempont így a vakupapucs se, a beépített sztereó mikrofon se érdekelne, ha lehetne hozzá külsőt rakni, de az csak a GH szériánál opció sajnos.
Igen, fontos, hogy legyen benne jóféle videofelvétel, mert nincs külön videokamerám. És igen, régimódi vagyMesser22: Igen, láttam, de senki nem jön most haza USA-ból és nem szállítanak EU-ba
-
jjeahh
nagyúr
50-esekből ezeket néztem ki:
Yashinon 50mm/f1.7
Pentacon 50mm f1.8
Takumar 50mm f1.4
Fujinon 55mm f/1.8
Takumar 55mm f/1.8
Meyer-Optik Görlitz Primoplan V 58mm f/1.9
Mamiya Auto Sekor 1.8/55
YASHICA AUTO YASHINON-DX 50mm f/1.4
Auto Revuenon 55mm f/1.4szóval ezért a nagy dilemma...eddig a talán Revuenon képi világa a legszimpatikusabb...de amúgy fogalmam sincs...
valami tapasztalat?
28-29-ből ajánlasz valamit?
ja szerintem az én helios-om sincs elhasználva, csak szimplán orosz
-
jjeahh
nagyúr
a markolat hiánya mennyire zavaró? mennyire izzadós-csúszós így a váz? én ezért félek egy kicsit tőle...igaz ez nem lehet döntő tényező, mégis ott motoszkál bennem...esetleg valami ilyesmi nincs véletlenül rá?
na meg kisebb a gomberdő...ha mégis rávenném magam álítgatásra... -
ati3x
senior tag
Teljesen igazad van.. Az E-pl1-ből kihagyták az af-segédfényt...
Hiányzik is mocsokul.. Az af sem túl acélos.. Sötétben fókuszálni vele......... És akkor finom voltam, DE olcsó volt, vázba van a szenzorstabi...(régi manuáloknál nem hátrány, ha még nem is olyan hatásfokú mint az újaknál, de legalább van
) A jpg motor korrekt állítólag.. Mert én biza rawban fotózok.. Csak és kizárólag..
-
.mf
veterán
wétéef? eltűnt a postom kétharmada!
Naszóval:
EP1: első gen, helyette modernebbet javaslok, abban még nem volt AF segédlámpa és az AF is lassú gyenge fényben
Újabb gépek hasonló generalüberholt ajánlatban is előfordulnak
Portrézásra jók lehetnek régi filmes manuál obik + adapter, egész olcsón kapni pl. 50/2 vagy 50/1.8-asokat, ami m4/3-on ekv. 100Mercutio: csak nem kinézted a szerverről és te törölted, hogy előttem beírhasd a manuál obikat?
Kezdek félni
-
Mercutio_
félisten
De ha van türelme és szeretne művészkedni, akkor 10k-ért kap 50/1.8 körüli filmes (pl. pentax) obikat, pár ezerért pedig adaptert, amivel felrakhatja a vázra és van fénymérés, automatikus belenagyítás a képközépbe.
Persze manuálisan kell az élességet és a rekeszt állítani, de ha olyat fotóz ami nem szalad el tökéletes. -
sebgutkopf
őstag
A két top pro zuiko esetében azért nem semmi, hogy milyen minőséget meg tudtak valósítani ezzel a megoldással.
pl.: Hogyan oldották meg a telecentrikus felépítést a beeső fénnyel?Elsőre viszont nem tűnik evidensnek, hogy miért érte meg ez az elsőre bonyolultabbnak megoldás jobban, mint eleve mft-re tervezni két ilyen fényerős obit kisebb méretben?
Tovább gondolva viszont ezen lencsetagok elhagyásával az oly-nak van 2 db kész szuper obija full frame vázhoz. -
na de ezeket nem az az ember írta, hanem idézték stb., itt már bejátszik a netes szájhagyomány faktor. és egyébként tényleg nem is logikus a top pro olympus üvegeknél. illetve ha kicsit is értenék a témához, gondolom már a lencsetagok elrendezéséből kiderülne, hogy nem így van.
-
ROBOTER
addikt
"•Olympus built the wide converters permanently into the backs of lenses. Their 35-100mm f2.0 and 14-35mm f2.0 are perfectly ordinary 70-200mm f2.8 and 28-70mm f2.8 designs, with integrated 0.5x wide converters."
Legalább számszerüleg stimmelne. 2.8 vs. 2.0 vs. 0.5x
Jajjj istenem... pedig nem is vagyok vallásos -
.mf
veterán
Egy kis kereséssel úgy tűnik találtam egy választ, ami (amíg a Kodak szabadalom él), nem sok jóval kecsegtet:
Telescope focal reducers are symmetrical paired achromats, and encounter the reduction in back focus that John Tran mentioned. The solution to that is to simply make them asymmetrical. At that point, they're generally referred to as "wideconverters" rather than "focal reducers".
[...]
Tommy Lee's "theory" (actually, both optical theory and "manufacturer conspiracy" theory) are incorrect. The big problem is Kodak. They have a very broad patent on the wide converter concept. US Patent 5,499,069, and parallel filings in other countries. Claim 1 is the kicker: it covers any focal reducer that maintains the backfocus of an existing lens.
[...]
The thing that gets in the way of all wide converter production, whether my little shop or bigger houses like Kenko, Tamron, Sigma, or Tokina, or even Nikon or Canon trying their hand, is that annoying Kodak patent.
To this date, only two people have gotten around this:
•Olympus built the wide converters permanently into the backs of lenses. Their 35-100mm f2.0 and 14-35mm f2.0 are perfectly ordinary 70-200mm f2.8 and 28-70mm f2.8 designs, with integrated 0.5x wide converters.
•The Nikon/Fuji joint effort called the E2 had a wide converter permanently mounted in the camera.
The big problem with both of these is fast lenses. The Nikon/Fuji had an optical path wide enough for an f2.8 output, which meant that it limited any lens faster than f5.6 to f5.6 when used with the E2. The Oly converters have f2.0 outputs, so lenses that should have ended up f1.4 zooms after 0.5x conversion instead are choked back to f2.My fastest 1.5x also had an f2.0 output, so if you put it on an 85mm f1.4, you got a 56mm f2.0, with nowhere near the quality of an old CZJ or Jupiter in that range.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SSD kibeszélő
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest