Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• gorgo

őstag

Ez a halszem dolog teljesen kép és témafüggő.
    Én is azt vallom, hogy nem váltja ki 1:1-ben a 9-18-at de azért simán lehet vele nagylátós módban dolgozni (csak 3x utómunkával :( ). Pont a rengeteg féle feldolgozási algoritmus miatt.
    Nekem az a véleményem, hogy egy lineáris UWA obi képe is horrorisztikusan torz, rémes perspektivikus torzítással (engem nagyon zavar). Sokszor a halszem képe (megfelelően komponálva persze) akár még kevésbé zavarja a szemet (agyat). És sztem nem a sarkok minőségén van a lényeg, kell rekeszelni, mert mindkét obinak nagyon jót tesz ha f7.1-re zárja az ember.
    A másik dolog, hogy halszemmel még nehezebb fotózni, mint lineáris uwa-val. Természetben hatványozottan igaz ez, tapasztalatból mondom. Szinte alapból nem árt ha expozíciósorozatot készítesz, mivel akkora területet befog, hogy esélyes hogy lesz benne napocska is >> 40% kiég; 40% bebukik, 20% elmegy. Ezek mellett kell egy csúcsszenzor, vagy expozíciósorozat + utómunka. Ezeket érdemes figyelembe venni.
    Építészeknek meg ajánlom a pana 7-14-et. A sarkokban nyitva sokkal jobb, mint az oly. Igen, k**drága, nagyobb, de extrém nagylátó. Vagy az "olcsóbb" oly 9-18 is nagyon hasznos jószág. Pont árulom a magamét.

ps. Ja, vettem ma egy 17/f1.8-at.

Új hozzászólás Aktív témák