Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

addikt

válasz ubyegon2 #1004 üzenetére

Samba gurut keresek, vagy legalább választ az érthetetlen jogosultságokra.
    A gépem szerkezete,
    sda---64G ssd
    sda1 windows bootloader 500M NTFS
    sda2 windows10 40G NTFS
    sda3 linux manjaro, benne a home, swap nincs,20G EXT4

sdb----1T hdd
    sdb1 közös adatpartíció, neve ADAT-1TB 900G NTFS
    sdb2 tartalék partíció, jelenleg a neve proba, 40G EXT4
    sdb3 tartalék partíció. jelenleg a neve shares, 40G FAT32

Jpgosultságok, és itt vagyok elakadva mert egyszerűen nem értem a logikáját.
    sda2, win10, NTFS:

mint látható, a tulajdonos tibi azaz én, a csoport is.
    Bármit tudok ezzel a patícióval csinálni, írom-olvasom megosztom DE, a megosztást bár mindenkinek elérhetővé teszem read-write joggal, nevet és jelszót kér és akármit írok be, tibi, root, nem enged be.

A/home/tibi alól bármit meg tudok osztani, bár nem kér jelszót és nevet, simán beenged, DE csak olvasható, nem írható, dacára hogy be van állítva az írási jog is.

Az összes többi partíción bármilyen megosztás nem lehetséges, mert:

mint látható, a tulajdonos nem én tibi hanem a root és megváltoztathataltan.
    Ez miért van, az egyiken én, tibi, az összes többin a root a tulajdonos, ezt fel nem fogom.
    Ezért ezekről semmit nem tudok megosztani, bár beteszi a megosztásokba és ott látszik is, rákkattintva vagy kívülről belépve azt mondja hogy nincs ilyen mappa. Bármilyen jogosultsági átírás kudarc. Erre van valami megoldás?

Nem is vacakolnék vele bár én sokat használom a helyi hálót, az érdekelne hogy egy NTFS, egy EXT és egy FAT partíción miért root és egy másik NTFS partíción meg tibi a tulajdonos?
    És ha beállítok valamit mindenkinek korlátlan joggal, az a megosztásba miért kér nevet-jelszót, és persze semmit nem fogad el, és a /home/tibi alá beenged de miért nem enged ezek dacára sem írni csak olvasni?

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák