- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
blinthun
csendes tag
Tudna nekem valaki olyan progit ajánlani, amivel a telepített csomagokat tudnám rendezni telepítés dátuma, utolsó használat elfoglalt lemezterület szerint?
Octopi ugye csak név szerint tud rendezni és max kategóriára szűrni. -
spammer
veterán
válasz blinthun #254 üzenetére
A
pacman
tud, illetve azexpac
util:install size:
expac -H M '%m\t%n' | sort -h
install date:expac --timefmt='%Y-%m-%d %T' '%l\t%n' | sort
install date nyilván felülíródik, mikor a csomag frissül. Ha vissza akarod keresni a régebbi dátumokat, akkor a pacman log-ban megtalálod.
bővebben: pacman/Tips and tricks#Maintenance
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
törölt tag
Hogy teccik...? Mi az az alias?
Amúgy a conmann telepítés óta van egy apró szépséghiba: a plasma network manager widget ugye nem működik vele, de van egy másik network monitor, ami igen, viszont függőleges panel nézetben sajnos a rajta levő szöveg egymásra lóg teljesen, és olvashatatlan. A réginél meg lehetett adni, hogy az interfész nevét nem kérem (úgyis csak egy van aktív), és a le-fel sebességet egymás alá írta amúgy is, de ennél semmi beállítás nincs.
Ilyet esetleg lehet kézzel javítani valami fájlban? Vagy a fejlesztőnek hogy tudok írni? Nem találok semmilyen névjegyet, ahol egy fejlesztő lenne. -
spammer
veterán
válasz #16820480 #256 üzenetére
Itt leírtam tömören már régebben:[link]
De hogy egy pacman-es példát is írjak, nálam például:
alias pacins='sudo pacman -S'
Így elég annyit írni, hogy
pacins vim
, ha pl. a vimet akarom telepíteni. De ha úgy tetszik, lehet írni pl. azt is, hogy:alias telepites='sudo pacman -S'
és akkor
telepites vim
lesz a parancs.[ Szerkesztve ]
-
holyseat
csendes tag
Van-e valamilyen ertelmes leiras arrol, hogy miket erdemes beallitani / telepiteni (grafikus app telepito, etc) friss rendszertelepites eseten?
-
törölt tag
válasz #16820480 #248 üzenetére
Illetve most jövök rá, hogy mégsem megy rendesen sajnos
Amikor leszedtem a networkmanagert, akkor a függőségek miatt vitte magával a powerdevilt is, ami nélkül nincs energiagazdálkodás (sleep, fényerő állítás, stb). Viszont ha visszarakok mindent, akkor meg nincs hálózat, illetve folyton megszakad a WiFi kapcsolat (conman alatt, networkmanager applet meg sem jelenik).
Szóval azt hogyan csináljam, hogy legyen powerdevil, és maradjon a conman, és működjenek egymás mellett?
Gondoltam a
systemctl disable networkmanager
jó lehet, de nincs ilyen unit -
törölt tag
És valóban
De sajnos ez nem működik amúgy, mert hiába tiltom le a szolgáltatást, attól még nem megy a conman Iletve ha úgy teszem fel a powerdevilt, hogy hagyja figyelmen kívül a függőségeket, akkor meg olyan, mintha fel sem tettem volna, megjelenik a rendszerbeállítások alatt a Power settings, de ki van szürkítve egy üzenettel, hogy nem fut a power managerment szolgáltatás (pedig az upower fut).
-
agy73p
senior tag
Manjaro KDE-t telepítettem, utána tettem még fel DE-ket. Minden újraindítás után a KDE indul el, hogyan tudom megváltoztatni, hogy hogy fixen egy másik legyen?
-
törölt tag
Az miért van, hogy a powertop szerint messze a legnagyobb fogyasztó a wlan interfész? 5-6W-ot eszik stabilan, míg a második legnagyobb az ilyen 1W környékén. Nem is értem, a WiFi nem is tud ekkora teljesítménnyel sugározni elvileg, akkor hova megy az a sok áram...?
-
Lathronos
őstag
válasz #16820480 #264 üzenetére
Ezek szerint a CPU-t és GPU-t bele se számolja. Itt van egy fogyasztás összegző, ami pontosabb adatokkal szolgál.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Fred23
nagyúr
Barátnőmnek éppen le akartam tölteni egy Manjaro-t, és közben megláttam EZT.
Akinek van hozzá kedve... -én szerintem most a Manjaro helyett ezt fogom letölteni.
-
Cyrin
addikt
nálam fent volt, gnome3-as rendszereket próbálgattam, kinézetre sokkal jobban bejön mint a manjaro, de több hibát hozott nálam, elég csak benézni ide . Nekem is pl. login screen problémám volt, ha olyan kedve volt nem lehetett bejelentkezni.
most manjaro gnome van fent, ezt is ki lehet pofozni, hogy jobban nézzen ki, itt már sokminden fent van a tweak-tools-ból, ami hasznos. de ezeket utólag is lehet hozzáadni.egyébként a gnome3 tetszik, de ugyanolyan tetvész lassú a bejelentkezés, mindegy mi az alap (antergos, manjaro, openSUSE)
-
Fred23
nagyúr
Még nagyon régen kipróbáltam én is az Antergos-t, és nagyon vacak volt. A Manjaro viszont tökéletesen működött eddig nálam minden gépen. Majd most ki fog derülni, változott -e valami!
GNOME3-mal barátnőm gépén is. Ha jó lesz, szép lesz, fel fogom tenni én is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mondjuk az utóbbi hetek-hónapok frissítései hoztak pár instabil csomagot nálam Manjaro alatt is, bár én KDE-t használok, és ezek inkább arra vonatkoznak. Legutóbb az asztal címke (ami a sarokban van az asztalon, nem tudom mi a hivatalos neve) döglött meg, és összeomlott a Plasma, amikor ráböktem. Előtte volt a networkmanager szerencsétlenkedés (ami még most is van időnként, de szerencsére nem gyakran). És még lehetne sorolni.
Alapvetően tetszik a Gnome, főleg így most a kiforottabb állapotában, de annyira megszoktam már a KDE-s cuccokat, nem csak a külsőségeket, hanem az appokat is, hogy nem akarózik váltani
-
Oneironauta
csendes tag
És egy nagyon eltalált openbox alapú manjaro spin (Mabox):
(Nem kell megijedni tőle, szinte minden állítható menükkel, grafikus felületen is)
-
Oneironauta
csendes tag
Én használtam régebben vagy egy, másfél évig az Antergost, remek rendszer volt.
Aztán egy idő után állandóan rosszul települt nálam.
Pl. csak az uuid kézi átírásával volt hajlandó bootolni, és egyre több apró bosszantó dolog jött elő, így otthagytam a disztrót...
A fő gond szerintem a saját telepítőjük erőltetése (CNCHI) pl. egy Calamares helyett, és az, hogy sok DE-hez a LightDM-et telepítette alapnak, ami kb. havonta, kéthavonta okozott problémákat.
(Elég ránézni a fórumukra, tele van az ezekkel foglalkozó bejegyzéssel...)Ha ezeket kinőné, nagyon jó kis arch alapú disztró lenne egyébként. Pl. az alap témái nekem sokkal kiforrottabbnak és szebbnek tűntek, mint a Manjaroé.
Bár az Apricity OS - ami szintén arch alapú - talán mindkettőnél szebb (asszem alapból cinnamonos, szóval aki azt kedveli, tehet vele próbát).[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz Oneironauta #273 üzenetére
Fedora lett végül. Azt is már régen kinéztem magamnak, és nem problémázott a telepítésnél, barátnőmnek is tetszik eddig. Meghagytam a Windows 8.1-et is azért, de a noti -nem én mondtam- most gyorsabb, használhatóbb lett. Szerintem magamnak is ezt fogom feltenni, ahogy felszabadítok neki egy kis helyet.
-
Just_Reboot
addikt
Sziasztok!
Valaki tudna nekem egy linket adni a legfrissebb stabol manjaro cinnamon verziójához?
-
spammer
veterán
válasz Just_Reboot #275 üzenetére
Meglepő módon a hivatalos oldalon fel van sorolva az összes verzió: [link]
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Köszi. Én lámaként a konzolba beírtam hogy pacman , erre kiírta, hogy hülye vagyok és legalább egy -h -t írjak a pacman után. Mire a GUI-s frissítőt tereltem be a konzolba, de gondolom ,hogy az lett a pacman. Eleinte mint vakegér a tejfehér ködben választottam pát I és i és N és n közül ,de úgy gubancba futottam ,ezért nekiugrottam még egyszer és az adott kérdés újra feltevésénél a másik irányba léptem. Ezután elkezdte letöltögetni az 1,3 Gigabájtnyi frissítést csigalassúsággal (UTP kábelen még lassúbb volt, mint wifin),de ez gondolom , hogy a szerverek hibája nem az enyém a gigabites netem mellett. Végül a frissítés folyamatának konzolját két óra múlva be kellett zárjam , mert jönnöm kellett dolgozni. Ha ma este bekapcsolom, akkor megint elölről fog kezdeni mindent?
De azért teccik!
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Na egy gigát már leszedett délelőtt, ismét el kellett bóklásznom a kis és nagy i és n válaszok között, mire a járható útra találtam , de már csak 321 mega adatot kezdett el leszedni, hurrá! Brrrr... már csak az a kérdésem hogy mi lesz az X org serverrel, mert nem vagyok egy fan aki csípőből megjavít döglött GUI-kat . Jajj mi lesz itt?
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Már leszedett mindent, da g-streamer telepítő meddig csinálja még ezt a rongyszőnyegszövést?
Már a testisem tele kezd lenni vele !
....
Na végre kiszállt belőle miután nyomtam egy nagy A betűt.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Már nincs több frissítés. De minek nekem ez a sok g streamer?
-
csixy
addikt
Eddig a manjaro grubja dolgozott. Most felpakoltam mellé egy ubi mate 16.04.2 64 bitest . Ez utóbbinak a grubja felvette a bootmenüjébe a manjarót is, de sajnos a manjaro bootja igy kernel pánikkal ledöglik. A telepítő pendrájvom még meg van a manjaroé. Gyógyítható valahogy a probléma , vagy újra kell a manjarót telepíteni?
-
whbear
senior tag
Gondolom ez a manjaro iso-val is működik:
1. Boot install iso
2. mount -t ext4 /dev/sda1/mnt
3. arch-chroot /mnt
4. grub-install /dev/sdaArch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
csixy
addikt
A könnyebb utat választottam, másik három élő linux grubját installálgattam az /dev/sda -ba , fennt van mindenütt az mtools és az os-prober is, volt update-grub is. Mindegyik megtalálta , de nem tudta elindítani. Végül is újra telepítettem . Most jó. Frissítettem . Most küzd a pacman a qtwebkittel (csak tudnám, hogy ez minek van , éjjel egy óra küzdelem után ezt bezártam, de most megint nekieresztettem).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Hogyhogy küzd a pacman a qtwebkittel? Ha van normális neted (és a Manjaro szerverei sem 56k-s modemen lógnak), akkor pár perc alatt végezni kellene egy teljes rendszer frissítéssel. Egy óra küzdelem?
[ Szerkesztve ]
-
Oneironauta
csendes tag
Legkönnyebb út:
A másik telepített linuxról bebootolsz.
Megnézed a manjaro partícióján a /boot könyvtárban mit ír initramfs verziószámnak és megjegyzed. (Pl. initramfs-4.9-x86_64.img)
Megnyitod az utoljára telepített linuxod grub.conf fájlját.
Megkeresed a manjaro bejegyzést és az initrd sorban átírod az intel-ucode.img részt pl. initramfs-4.9-x86_64*.img-re.Persze megelőzhető, hogy ha több linux van multibootban, akkor mindig a manjarot rakjuk fel utoljára és annak a grubját használjuk.
(Engem az jobban bosszant, hogy ha manjaro alatt csinál az ember egy grub frissítést pl. grub-customizerrel vagy paranccsal, vagy 30 percig küzd, mire felveszi az oprendszereket a manjaro grubba...)
*mindig a kernelnek megfelelőre!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Hát nekem még minden pacman ami consolban fut.
Biztos az AUR-ban , de ez egy naaaagy szenvedés. Ott basholódik a qrw@ nénikéjét. A t.k.m tele van már veleA másik meg, hogy amíg az rtl8821ae wifim 2,4Ghzen 150-es letöltést tud winnyózban addig manjaróban 30-at csak. Az ubikban meg le kellett forgatni mert bex@art.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ja hogy forrásból fordítja, akkor ne csodálkozz, hogy órákig tököl vele.
szerk: ja látom, hogy yaourt. Szóval nem simán a pacmant használtad, mert az nem állt volna neki AUR-ból letölteni és forrásból fordítani.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz Oneironauta #292 üzenetére
Köszönöm, ez bejött! Müködik! Nem kellett újra telepíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- OpenWRT topic
- Politika
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Óra topik
- Opel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.