- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
taiji
csendes tag
Nem, de nem is használok sokféle programot. Amit használok azokból meg igyekszem az ismertebbeket használni (meg több funkciósakat), és kerülni a full ismeretlen, vitatott progikat. Ezzel a hozzállással Windows alatt sem volt gondom a programokkal, no meg a vírusokkal sem.
-
Okes, arra gondoltam, hogy milyen gyakoria az olyan bugok, amik a munkat lehetetlenne teszik.
pl. nem indul el a desktop felulet.
Vagyis: mennyire tesztelik az egyes csomagokat?En, mint felhasznalo leginkabb az elejen szeretnek tobb idot tolteni a rendszerrel, kesobb csak hasznalni szeretnem, keves tokolessel.
A felhasznalas: Gnome 3 + grafikai progik + android studio + atom + anjuta + bongeszok
-
törölt tag
Láthatólag nem...
Most már csak egy olyan problémám van, hogy a kínai input nem akar működni. Régebben fcitx-et használtam, de most próbálom az ibus-t, és ez sem akarja az igazságot.
Ezt már próbáltam (.bashrc, .xprofile és .xinitrc fájlba beírni amit javasolnak), de nem vált át kínai inputra sajna semmilyen ablakban. -
csixy
addikt
Köszönöm ! Jól működik minden. Úgy tünik , hogy a vinnyóz meggondolta magát és nem ollóz.
Számtalanszor újraindítottam mindenhogy , többször a winnyózt is. Egyszer a linux nyomógombos direkt lelövése után a winnyóz tolt egy chkdsk-t bootoláskor de nem cenzúrázott semmit.Most minden jó !
[sanchop@sancho-pc ~]$ efibootmgr
BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0002,0001,0000,0003
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* manjaro
Boot0002* Default Boot Behavior
Boot0003* UEFI: General USB Flash Disk 1100, Partition 1
[sanchop@sancho-pc ~]$Mégegyszer nagyon szépen köszönöm !
A 0003-as bejegyzés felesleges, de nem merem törölni. Töröljem?
-
csixy
addikt
[sanchop@sancho-pc ~]$ sudo su
[sudo] sanchop jelszava:
[root@sancho-pc sanchop]# mv /boot/efi/EFI/Boot/bootx64.efi /boot/efi/EFI/bootx64.efi_save
[root@sancho-pc sanchop]# cp /boot/efi/EFI/Manjaro/grubx64.efi /boot/efi/EFI/Boot/bootx64.efi
[root@sancho-pc sanchop]# efibootmgr -c -g -w -d /dev/mmcblk0 -p 2 -L "Default Boot Behavior" -l '\EFI\Boot\bootx64.efi'
BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0002,0001,0000,0003
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* manjaro
Boot0003* UEFI: General USB Flash Disk 1100, Partition 1
Boot0002* Default Boot Behavior
[root@sancho-pc sanchop]#Most akkor újraindítom először az eredeti bejegyzéssel indítom, aztán próbálom a vinnyózt ő majd ollózni fog, kérdés, hogy mennyit, aztán lássuk a behaviort ugye? Aztán ismét vinnyóz és reméljük, hogy már csak a semmit fogja kiollózni! , aztán megint behavior, ha lesz. Na yalla yalla !
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
[sanchop@sancho-pc ~]$ sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck[sudo] sanchop jelszava:
Telepítés a(z) x86_64-efi platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
[sanchop@sancho-pc ~]$ sudo update-grub
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált háttér: /usr/share/grub/background.png
Found Intel Microcode image
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.4-x86_64
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-4.4-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.4-x86_64-fallback.img
/dev/mmcblk0rpmb: read failed after 0 of 4096 at 4128768: Kimeneti/bemeneti hiba
/dev/mmcblk0rpmb: read failed after 0 of 4096 at 4186112: Kimeneti/bemeneti hiba
/dev/mmcblk0rpmb: read failed after 0 of 4096 at 0: Kimeneti/bemeneti hiba
/dev/mmcblk0rpmb: read failed after 0 of 4096 at 4096: Kimeneti/bemeneti hiba
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/mmcblk0p2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
/usr/bin/grub-probe: figyelmeztetés: ismeretlen eszköztípus: mmcblk0.
kész
[sanchop@sancho-pc ~]$Most fogom újraindítani (a hibák szerintem a winnyózos 16 megás rejtett partícióra vonatkoznak).
-
csixy
addikt
Köszi, majd nekilátok!
Hol lehetne találni egy rendes UEFI topicot? -
csixy
addikt
[sanchop@sancho-pc ~]$ pacman -Qm
gpgmepp 16.08.3-1
gstreamer0.10 0.10.36-16
gstreamer0.10-bad 0.10.23-36
gstreamer0.10-bad-plugins 0.10.23-36
gstreamer0.10-base 0.10.36-10
gstreamer0.10-base-plugins 0.10.36-10
gstreamer0.10-good 0.10.31-27
gstreamer0.10-good-plugins 0.10.31-27
gstreamer0.10-ugly 0.10.19-27
gstreamer0.10-ugly-plugins 0.10.19-27
js17 17.0.0-4
kdebase-kdepasswd 16.08.3-1
kdebase-lib 16.08.3-1
lib32-gperftools 2.5-1
lib32-libgnutls28 3.3.22-1
lib32-nettle4 2.7.1-4
lib32-rtmpdump 1:2.4.r96.fa8646d-2
lib32-tcp_wrappers 7.6-19
libkactivities4 4.13.3-3
libkexiv2_4 15.08.3-2
libkscreen4 1.0.5-2
manjaro-features 16.10-1
musicbrainz 2.1.5-8
nettle4 2.7.1-4
qtwebkit 2.3.4-5
quazip 0.7.3-1
tcp_wrappers 7.6-17
udisks 1.0.5-3
[sanchop@sancho-pc ~]$ -
-
Frawly
veterán
Várj, az EFI hogy lesz 32 bites? Chainloadra tényleg kell a GRUB, erre nem gondoltam.
Titkosítás viszont működik GRUB nélkül, sima EFI-vel használom én is, LUKS LVM-en Btrfs-re formázott logikai köteteket. Csak az EFI-partíció meg a Win10 NTFS-partíciója titkosítatlan. Az initramfs a titkosítatlan EFI-partíción van.
Bár nemsokára veszek egy SSD-t a laposba, Intel 535 van kinézve, mert az tud hardveres AES titkosítást, bootkor bekért jelszóval, és többé a LUKS-ot sem kell feltennem, és a bootpartíció is titkosítva lesz.
-
Frawly
veterán
Nem tudok elképzelni olyan scenáriót, amikor kéne bootmanager. Az UEFI-nek meg a GPT-nek pont az a lényege, hogy nem kell MBR, nem vagy négy elsődleges partícióra korlátozva, nem kell bootflageket állítani. Amelyik OS az EFI loaderbe beírta magát, azt lehet UEFI bootmenüből indítani. Pont ez a poén, az EFI loader már maga is egy bootmanager, külön partíción.
A dd tudom, hogy kiírja UEFI-sre az azt támogató iso-kat, de az nekem új, hogy az UEFI-s iso-t csak úgy ki lehet bontani FAT32-es partícióra és működik, majd egyszer kipróbálom.
-
csixy
addikt
Így van ! UEFI-ről zéró la zéró a hiteles tudásom. De most már minden jól működik. Szóval ez egy labirintus bejárás volt. Gányos barkács volt belátom. De nem hagytam magam! Bingó lett a vége!
Ja a bootsorrendnél a windows boot manager nem hagyja magát! Akárhányszor hátrapakolom, a következő bootoláskor megint legelöl van, de az esc billentyű segít előcsalni a boot menüt és tudom indítani a manjarót.
-
csixy
addikt
De igen! Igazad van. Először grub install kell.
Itt van a megoldás ezen az oldalon, csak nekem még kicsit sok ez.
Ezt a 4. pont alatti sort csak simán copy pastéznom kell a konzolba egy az egyben (?) :"
4.) Install Grub according to UEFIsudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck
5.) Update Grub configuration file.
sudo update-grub
"
És már győznék is?
Természetesen az eredeti winnyózos EFI partíció (az ssd második partíciója) csatolva van /boot/efi ESP és BOOT zászlóval .????????????????????????????????????
-
törölt tag
Ja, ezek valóban jó tippek
És az is igaz, hogy elég kikapcsolni, nem is szólt, hogy ütközne az alap nm-rel a telepítéskor. Csak nem szoktam meg még ezt a systemctl dolgot annyira (pedig mpd miatt használtam mostanában sokat). Ubuntu alatt anno nem engedte telepíteni egyszerre a két hálózati managert.
Mondjuk nem szoktam nagyon cache-t tartani a gépen, mert annyira sok hely nincs az SSD-n, de mondjuk piszkálás előtt le lehet szedni, ha nem felejti el az ember
-
törölt tag
Reset megvolt, nem segített sajnos.
Milyen másik networkmanagerre gondolsz? Régebben használtam wicd-t, de aztán valamiért nem volt jó teljesen. Igaz az még Ubuntu alatt. Melyiket ajánlanád? Most a sima 1.4.2-2 networkmanager van fent, a KDE frontenddel.
Amúgy arra is gondoltam, hogy túl sok eszköz csatlakozik egyszerre, de most éppen csak 4 van, amiből egy semmit nem csinál, cska ül a hálózaton. Azért ennyire nem szabadna gyengének lennie.
-
blinthun
csendes tag
Ez kimaradt!
Köszi, így már jó!Még egy apró gondom lenne:
Két monitoromon van. Egyik VGA, másik DVI porton, egy VGA kártyán.
Sajna a VGA portot veszi a kártya elsődlegesnek, viszont én a DVI kimenetre kötöttet használom elsődlegesen.
Ez KDE alatt nem is gond, mert ott beállítom és kész.
Viszont a GRUB és a teljes boot folyamat, még nem jön be a logon képernyő nem látszik a DVI kimeneten.Nem lehetne valahogy rendszer szinten meghatározni hogy melyik legyen az elsődleges kimenet?
Vagy legalább hogy bejelentkezésig mindkét monitoron ugyanaz jelenjen meg? -
Normi™
őstag
-
törölt tag
Köszi, nézem
Nem tudom mitől van a lassulás, ez új gép, friss telepítés volt rajta, előtte nem használtam semmilyen rendszerrel (gyárilag valami W10 volt rajta, de azt HDD-vel együtt kiszedtem, és ment bele az mSATA SSD). A biosban engedélyezve van a legacy boot is, esetleg azt kellene kikapcsolni, hogy csak UEFI legyen?
Amúgy más téma, de a kikapcsolásról jutott eszembe, hogy néha csinál olyat a gép, hogy az asztal címke leállítás opciójára kattintva egy másfél perces visszaszámlálást dob fel, ahelyett, hogy kikapcsolná egyből a gépet. Ez mitől van?
-
törölt tag
Grub-customizer, de elvileg az is közvetlen a cfg-t szerkeszti, csak tesz köré egy grafikus felületet (csak azért ezt használom, mert mindig elfelejtem, hogy hol a grub.cfg
). De amúgy eddig működött.
Ami a probléma, hogy most jelenleg is 1-re van állítva, de legalább 3-5 másodpercig tart, mire átlép a grub-on. Mintha megfagyna egy pár másodpercre ott a gép, ilyenkor bármilyen billentyűlenyomásra is ilyen több másodperces késéssel reagál, ezért akarnám esetleg teljesen kiiktatni a menüt. -
törölt tag
Annyira nem létfontosságú az UEFI, inkább azt szeretném megoldani, hogy a grub olyan lassú legyen
Vagy méginkább, hogy ne is jöjjön fel a grub, hanem csak indítsa el a rendszert, úgyis egy rendszer van, nem szükséges, hogy ott megálljon. De ha csak kikapcsolom a "show menu" opciót, akkor a grub képernyő ugyanúgy megjelenik, csak nem lehet rajta választani semmit.
-
törölt tag
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=2d846ee1-4f8e-41d6-a17c-d8b4b89607f4 /media/milkyway ext4 defaults,noatime 0 2
UUID=bf1e4880-0375-48e3-b5b7-b5011ee8c21a swap swap defaults,noatime,discard 0 0
UUID=822b0454-ab1d-48cd-a9fe-d4c3a657ad6b / ext4 defaults,noatime,discard 0 1
UUID=a3799db7-ad69-49d5-8c25-43fb8985ce88 /home ext4 defaults,noatime,discard 0 2
UUID=4C3A-4306 /boot/efi vfat defaults,noatime 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Disk /dev/sda: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00042ec3Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2048 1953519615 1953517568 931,5G 83 LinuxDisk /dev/sdb: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xd85f3515Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 8312831 8310784 4G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sdb2 8312832 59836415 51523584 24,6G 83 Linux
/dev/sdb3 59836416 233553919 173717504 82,9G 83 Linux
/dev/sdb4 233553920 234436544 882625 431M b W95 FAT32Merula Alba: Ilyet tudtommal jelenleg linuxon a Chrome, FF és Opera tud csak. Szóval ha első kettő nem játszik, akkor marad az opera. A Vivaldi sem lenne rossz böngésző, de egyelőre nem szinkronizál sehova, csak importálni tudod beállításokat, könyvjelzőket másik böngészők alól.
-
Én arra lennék kíváncsi, hogy a mega.nz mit szólna a Conkeror-hoz?! Van egy olyan érzésem, hogy nem lenne teljes mértékben támogatott, mert emlékeim szerint Chrome, Firefox, Opera vagy Safari jó csak neki. A Pale Moon szimpla Firefox-ként látszik, eddig nem is volt vele baj.
-
spammer
veterán
Vimperator miatt bajos nekem is a Pale Moon. Most pár napja a GNU IceCat megy, ez picit kevesebbet kajál úgy vettem észre (htop szerint is), font render picit más, mint a FF esetében (félkövér betűk), de legalább mennek vele az addonok. Ebbe talán nem fog a Pocket meg a többi hasonló bloat bekerülni a jövőben.
szerk: yep, tényleg a libgrypt15-öt pont ma gyalultam le, mert elárvult csomag volt.
Valamihez kellett anno és AUR-ból települt, de már kuka.
-
spammer
veterán
Sajnos az AUR archívumban lévő is bajos:
Making package: maxthon-browser 1.0.5.3-4 (Sat Nov 28 21:33:27 CET 2015)
==> Checking runtime dependencies...
==> Missing dependencies:
-> gtkhotkey
-> libgcrypt15
==> Checking buildtime dependencies...
==> ERROR: Could not resolve all dependencies.A hiányzó függőségek mondjuk fent vannak AUR-ban, kérdés, megéri-e egy nem frissített böngésző miatt vacakolni vele. Szerintem felejtős.
-
Merula Alba
tag
-
törölt tag
Közben nézegettem, hogy syslinuxot hogy kell feltenni, és az egyik lépés ugye, hogy a partíciós táblát meg kell nézni, hogy micsoda: most esett le, hogy ez nem is GPT, hanem msdos
Gondolom akkor ez lehet a baja inkább, mint maga a GRUB. Csak ezt meg gyanítom, hogy nem lehet a lemezen levő adatok elvesztése nélkül átrakni másra...
-
-
Hát én még csak Arch alapúaknál találkoztam ezzel a felállással, többi disztrónál kb vagy felteszed a legújabbat vagy használod azzal amivel kijött+bizt. frissítések, máshol a tárolókban sehol nincs így elkülönítve a 2 vonal, tehát "gyárilag" csak Archnál van így, az más kérdés, hogy LO hivatalos oldaláról is az említett 2 verzió tölthető le.
-
whbear
senior tag
Mert mire megtanul valaki Archot telepíteni addig megtanulja a Google használatát is. Az a baj csak ezzel, hogy pl ha van valami kérdésem, hova tegyem fel hogy választ is kapjak ha nem látogatja senki sem a szaktopikot. Marad a Linux abszolút kezdőknek és ezzel már el is veszítette az értelmét a tagozódás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest