- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37694 üzenetére
nálam is, csak MacBook Pro
jól megy most is a hackbook, de volt lehetőségem használni egy M1 macbookot egy darabig. megvett kilóra
a csendessége (főleg ez), üzemideje, meg az, hogy a teljesítménye is ég és föld egy i7-8850H-hoz képest
úgyhogy az X1 Extreme-től valószínűleg elköszönök hamarosan -
kushwavez
senior tag
Rossz hír amúgy mindenkinek aki BCM94360 alapú wifi kártyát használ (beleértve engem is), droppolták a supportot, ergo no wifi (meg AirDrop és egyéb jó dolgok).
valami patch már készül (https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/issues/1076) de egyelőre nincs sok hír
-
RaZroX
addikt
válasz
Gabady #37688 üzenetére
Nem akarok azért pro-t venni mert az nagyobb 2 collal
Én is naponta hordom magammal az irodába a céges laptopot. Egy darabig 16-os volt, most sajnos 14-es van átmenetileg. Ugyan olyan könnyű mindkettőt betennem egy táskába és felszállni vele a hévre vagy bedobni a kocsibaViszont a kisebbiken még csak numpad sincs és a kijelző is kisebb ugye.
-
RaZroX
addikt
válasz
Gabady #37686 üzenetére
A MacOS-t szerintem sincs értelme évente "frissíteni", de szerintem a nagyobb Air-nek igenis van létjogosultsága. Nem azon a 2 colon fog múlni a kompaktság, viszont egy ennyivel nagyobb kijelzőn sokkal jobb dolgozni és bármi mást is csinálni. Én (részben) azért nem is gondolkoztam eddig Air-ben mert 13"-es volt csak. Viszont majd ha cserélem a Minit egyszer akkor egy 15"-es air lesz helyette.
-
Gabady
aktív tag
Nem tudom miért erőltetik ennyire hogy évente kiadjanak új macost. Semmi értelme nem volt. Illetve azt sem értem minek kellett most ismét egy air. főleg egy 15"os air, aminek a lényege pont a kompaktsága lenne... Azon kéne dolgozniuk, hogy az airt elfelejteni, ipadokra pedig macost tenni. Annyira közel van egy pro és egy air ára egymáshoz.
Mint tudjuk az "M" csippek elég bikák, simán megoldhatnák... -
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #37684 üzenetére
En nagyon jol elvagyok 24 vegeig a Monterey-el. Azert ez az M2 Max Studio elegge tetszik. Nekem lehet ez fogja valtani majd a 7700k-t.
@tlac. Kint az uj Mac Pro, innentol kezdve nincs nincs tobbet intel-es gep a kinalatban. Nem gondoltam volna, hogy 2 valtast is at fogok elni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #37682 üzenetére
már kint is van a dev béta, letölthető
Supported SMBIOSes for macOS Sonoma:
iMac19,1
iMac19,2
iMac20,1
iMac20,2
iMacPro1,1
MacBookAir9,1
MacBookPro15,1
MacBookPro15,2
MacBookPro15,3
MacBookPro15,4
MacBookPro16,1
MacBookPro16,2
MacBookPro16,3
MacBookPro16,4
Macmini8,1
MacPro7,1fel is tették már a nagy hackli fanok
csak egy lilubetaall kellett hozzáúgy olvastam hogy a KabyLake supportnak vége, de majd meglátjuk
de nem történt sok változás se Mac se iOS téren szerintem... legalábbis nem érzek késztetést hogy kipróbáljam kb egyiket se
szóval maradni fog a telefonom is iOS 14-en ahogy eddig is -
Smiley
addikt
Ahogy nezem a keynote-ot, akkor igazabol itt kezdodik a vege a jateknak. Szerintem van meg jo esetben 2-3 OS es kesz, nincs tobb intel Mac.
-
orko
tag
Üdvözlet! Évek ótanem jártam itt.. valamiért csak recovery modeba akar bootolni a catalinám..hogy tudom előhozni a clover menüjét bootoláskor? köszönöm!
-
klaus1987
csendes tag
Sziasztok.
Esetleg valaki tudna nekem segíteni hogyan tudnék Mac OS X telepíteni a legegyszerűbb módon Windows mellé High Sierra, Mojave, vagy Catalina verziót mindegy melyik lenne csak pár alkalmazás miatt lenne rá szükségem.
(Külső HDD szeretném)
Hardver tulajdonságok
Alaplap: Intel DH77EB PCI- Express 3.0 (8.0 GT/s)
Processzor: intel Core i5 3570 3.40GHz
Memória: 8GB DDR3
Videokártya: AMD Radeon HD 7700 Seria
Köszönöm. -
tlac
Topikgazda
Az OpenCore-nak van egy ismert szándékos, de idegesítő tulajdonsága, hogy a gépet átnevezi eredeti Apple Mac gépnek a macOS-en kívüli oprendszerek alatt is.
Eddig ez nem annyira zavart, de most felfedeztem, hogy ez megzavarja azokat a programokat, amik a szenzorokból olvassák ki az adatokat, mint pl. a ventik fordulatát, stb.Viszont van rá egy trükk, amivel ezt ki lehet kapcsolni, a config.plist-ben ezeket a kulcsokat kell módosítani az alábbi módon:
CustomSMBIOSGuid
:true
UpdateSMBIOSMode
:Custom
Innentől már a Windows, Linux helyesen fogja felismerni az alaplapunkat, annak, ami valójában is az.
-
gabber_79
csendes tag
válasz
Aureal #37670 üzenetére
Igen igy értem, persze szenved konkrétan. Annyi mindennel kell szöszölnie a háttérben hogy kifut a szuszból meg hát 1.8 gz 2 mag..... nem is csoda. Amivel sikerült kicsit dobni rajta az ez:
Igy bármilyen SSD beépithető a 2017-es laposba. kapott egy 3500/3000-ast. Igy jobb -
gabber_79
csendes tag
Találtam hozzá infot mert pont ez a gép de egszerűen nem tudom megcsinálni. Persze fel nem adom, csak van pár dolog aminek mennie kellene de nem megy. Ha azt a verziot probalom hogy internet recovery-s telepito legyen a pyton felmegy de mikor a parancssorba beillesztem hogy mit szedjen le nem történik meg.
https://github.com/lqph1994/OpenCore-Hackintosh-HP-EliteDesk-800-G3Yt on is néztem hozzá tartalmat leszedtem az installert :
https://www.olarila.com/topic/6278-olarila-vanilla-images-macos-installer/
Mindháromnál ventura monterey bigsur hibába futok, ahogy láttam balena-val megcsinálja az installert utána formázom az efit :
https://www.olarila.com/topic/5676-hackintosh-efi-folder-with-clover-and-opencore/
kicserélem a saját cpu verzióméra i5 7 gen kaby lake (7500) bootolhatóvá teszem újra. Be is bootol már végre a ventura installer és a fent emlitett helyen leparkol. Ahogy látom a leirás alapján az összes USB 3.1 nincs 2.0 hogy ugy tudjak próbálkozni.
Van valakinek ötlete? Hol csúszik el? -
gabber_79
csendes tag
válasz
Aureal #37666 üzenetére
Amit nem értek pl 2017-es Air i5 1,8 2 mag 128gb ssd és monterey a max system. Minek... olyan szinten lelassul a sok háttérben futó plusz folyamattól hogy nem birom nézni. Catalina-ig egész vállalható a sebesség gyári high sierra-val jött ki. Közben hogy a telepítésről is meséljek itt elakad a boot folyamat. Ahogy látom az usb-knél keresendő a hiba, ebben a gépben nincs 2.0 usb mint alternativa sajna.
Ventura az installer -
Aureal
őstag
válasz
gabber_79 #37664 üzenetére
Igen, elég erőszakos az Apple politikája. Még ezt a mac minit is lazán lehetne lájtos irodai jellegű feladatokra használni, de már Catalinaval is nyög, nyüszít. Viszont jön egy app update és már közli, hogy xy verzió alatt nem képes települni. Anno ezért updeteltem high sierraról is. És az való igaz, hogy felesleges csicsák és funkciókon kívül nem sok mindent ad egy új rendszer sajna. Hát ugye a kulcsszó itt is a “felhasználói élmény fokozása” mint tudjuk.
De a winhez képest meg sokkal stabilabb, kényelmesebb a rendszer és nem tolja folyamatosan a fél gigás frissítéseket kérdés nélkül naponta a pofánkba…
-
gabber_79
csendes tag
válasz
Aureal #37662 üzenetére
Ha abbol indulunk ki hogy 2007-óta kezdték meg a PPC megölését és 3 főverzió után le is lőtték ezt a vonalat utána kizárólag az intel volt, nekem a tippem az hogy a ventura után még 1 OS lesz ami intel/arm utána már csak arm lesz valoszinűleg. Mondjuk azt baromságnak tartom hogy évente adjanak ki valamit mert kézzelfogható fejlesztéseket oprendszer fronton szerintem nem lehet letenni az asztalra. Itt meg tudod nézni a macOS evolucióját mikor mit és mikor adtak ki https://en.wikipedia.org/wiki/MacOS_version_history
-
Aureal
őstag
Sziasztok!
Van egy mac mini 2014 late cuccom, de fel akarom tenni majd lassan én is egy HP Elitedesk-re a mákost.
Egyenlőre egy kezdő kérdésem volna. Az ARM architektúra megjelenésével nagyjából mikor fellegzik be várhatóan az intel/amd rendszereknek, ahova még elvileg támogatott volna az os?
(+1 potya kérdés: AMD Athlon X2 rendszerre ugye semmi elérhető régebbi macosnek nincs esélye? Egy Fujitsu-Siemens Esprimo gép 4gb rammal.)
-
Senator
aktív tag
-
gabber_79
csendes tag
válasz
Senator #37657 üzenetére
Megvolt a hiba oka hátha segit valakinek ez is. Amit hibakódnak hittem ez egy HP elitedesk, ha átállitod/kikapcsolod a secure boot-ot a biosban utána be kell neki irni és ugy hagyod jóvá a változtatást (Most már bootol a clover is és az open core is ). Egy lépéssel közelebb
-
tlac
Topikgazda
válasz
gabber_79 #37655 üzenetére
először is olvasd át az összefoglalót a benne lévő linkekkel együtt
meg bogarászd át a dortania-s leírást is teljesenmacos telepítőt lehet csinálni win, linux vagy virtuális gépes macos alól is
-
Senator
aktív tag
Konkretabban? Pl a pendrive nem is lathato a bios boot menuben vagy lathato de a boot folyamat elakad?
-
gabber_79
csendes tag
Nálam en jelenleg nem tudok olyan beallitast a biosban csinálni hogy a bootig eljussak.
https://www.olarila.com/topic/6278-olarila-vanilla-images-macos-installer/ Monterey a cél leszedtem. Balenaval megcsináltam az usb installert utána EFI csere -Desktop KabyLake Download HERE erre hogy menjen biosban is szeritnem mindnet beállitottam de nagyon nem akarja. Pedig Van rá működő megoldás YT-on is.Hátha tudtok valami okosságot.:
https://www.techsavers.hu/hp-elitedesk-800-g3-dm-core-i5-7500-34ghz8gb-ram256gb-ssd-pcie
Erről a gépről van szó. 500-as NVME ssdvel 16 GB rammal és 1 TB sata ssd-vel. A cél az NVME-re OSX sata 250gb -ja win a többi pedig exFAT közös tár.
Van tibbetek mit baszok el?
Legacy és secure boot offra van állitva. -
attilav2
őstag
válasz
Smiley #37640 üzenetére
Sajnos fizetős, nem költök rá, a macos egyébként csak hobbi. Végülis egyelőre jók az egyszerűbb íróprogramok, úgyis csak adat dvd-ket írok mostanában ahhoz elég a beépített finderes írás, és a burn app. Majd megírom win/linux alatt amihez komolyabb beállítások kellenek.
-
Smiley
addikt
válasz
attilav2 #37639 üzenetére
Régen erre még a powerpc-s időszakban a Toast nevű cuccot használtuk. Nem tudom milyen lehet így 18 év fejlesztés után. Akkoriban ez egy nagyon fasza cucc volt.
https://www.roxio.com/en/products/toast/titanium/ -
attilav2
őstag
Kipróbáltam a MacOS beépített írási funkciót Ventura-n egy dvd-vel. Sok mindent nem lehet beállítani, az írási sebességet szerencsére igen. UDF formátumban írta meg a lemezt így windows alatt is olvasható volt.
Egy gyors keresés után találtam a burn opensource íróprogramot, ebben se lehet állítani sok mindent, a sebességet, meg pár dolgot, fájlrendszert igen, de pl az UDF verzióját már nem. De legalább jelzi az üres lemez méretét és az írásra bedobált fájlok méretét is kiírja, így előre látjuk ha nem fér rá a lemezre. Tudtok a windowsos ImgBurn-hoz hasonló app-ot MacOS-re ?
-
tlac
Topikgazda
válasz
Truman #37637 üzenetére
akkor ez a te topikod inkább:
Apple asztali gépek -
Truman
senior tag
Sziasztok!
Nekem pont fordítva kellene, egy régi iMac 5.1 -re Windows 7. Elindul a telepítő, de a partícióknál nem engedi tovább. "A Windows nem tudott új partíciót létrehozni vagy a meglévőn keresni." Látszik a meghajtó és érdekes módon törlni meg engedte a partíciókat így most a MacOS se indul.
-
Senator
aktív tag
Choosing a Compatible NVMe SSD for your Ventura System Drive
[link] -
gabber_79
csendes tag
Üdv srácok. Én is belevetem magam kicsit. Egy mac mini alternativa lesz a gép már megvan
Remélem kevés szívás lesz vele. YT-on kicsit utánanéztem már elvileg sima ügynek kellene lennie. Monterey a cél.
https://support.hp.com/bg-en/document/c05371240
i5 7500 16gb ram intel hd 630
Majd referálok róla. Raktam bele egy nvme 500gb-os samsung 980-as ssd-t. Jó gyors lesz, álltalános felhasználásra tökéletes kis masina. -
attilav2
őstag
Hama KW-600T touchpades billzetet próbáltam ki Ventura alatt, működött ahogy kellett, egy kivétellel: a "bal egérgomb" nem ébresztette a monitort készenléti állapotból, ehhez vissza kellett dugnom az egeret. Billzet leütésre egyébként nem ébred a kijelző macos alatt, csak a bal egérgombbal tudom ébreszteni. A tapipados billzetet nem a fő gépemhez, amin a macos van, hanem a médialejátszó gépemhez vettem, azon csak win meg Linux van.
-
ThuG4LifE
senior tag
Gépcsere folyamatban, de rossz processzort küldtek, úgyhogy egyelőre csak az rx570 helyett beraktam a mostaniba gépbe az rx6600-at. Nagyon nem figyeltem, hogy mennyire támogatottak az újabb kártyák, meglepődtem, hogy igen. Egy boot arg és simán indult a macOS.
Intel-ről váltok amd-re (7700x), jött egy olcsó lehetőség a frissítésre. Nagyon nem jártam még utána, de úgy látom, hogy ha akarom, akkor ezzel is tudok még macOS-t telepíteni.
Valaki rakott már újabb amd-re esetleg? Eddig még csak Intel-es gépeim voltak, amd-vel semmi tapasztalatom. Érdemes próbákozni?A régi gépem megy ki a garázsba/műhelybe, úgyhogy ott mindenképp marad még a macOS, benti gép meg lehet simán win lesz csak. Bár több, mint 10 év után fura lenne.
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37616 üzenetére
igen, win alatt elég az usb3-as pendrive is a felderítéshez, de máshol nem
úgy mappeld le, hogy a 15-be beleférjenek, ami nem fér bele és tudod nélkülözni, azt tiltsd leshutdown előtt mindig kikapcsolom így nem villog éjszaka. Ewent EW1085R4 CSR BT stick. Van egy Asus USB BT400 stickem is, az akkor is világít ha kikapcsolom
ált. be lehet állítani, hogy a gép kikapcsolása az usb portokat is áramtalanítsa
-
attilav2
őstag
UsBToolBox-al csináltam a mappelést windows 11 alól. Csak az usb3-as pendriveot dugdostam végig minden portban. Először úgy generáltam a kextet hogy a nem használt portokat kivettem a listáról, a hátsó portok nem mentek, aztán újramappeltem és újrageneráltam úgy hogy nem vettem ki semelyik portot sem, minden működik, kivéve 1db előlapi usb3 portot, a másik előlapi usb3 működik(usb2 pendriveal is). Azt a portot ahol a bluetooth dongle van internal-ra állítottam, azóta működik rendesen a bluetooth ki/be kapcsolása(korábban elég sokszor a rendszerintegritás megsérülésére panaszkodott e műveletkor, utána csak oc nvram reset után lett újra használható a BT), shutdown előtt mindig kikapcsolom így nem villog éjszaka. Ewent EW1085R4 CSR BT stick. Van egy Asus USB BT400 stickem is, az akkor is világít ha kikapcsolom, átraktam a másik szobába levő gépbe, nem ott alszom így nem zavar éjszaka.
-
Ez (https://github.com/corpnewt/USBMap) alapján szerettem volna megcsinálni az USB mappelést.
Ki vannak jelölve a portok, 9db összesen, csak azok, amik működtek. Ellenben nem ismeri fel a webcamerát és a mikrofont sem. Pendrive megy.
Mit ronthatok el
-
Sziasztok!
A szokásos eszközömre (RX560, Asus lap, 16GB ram, CPU:i5-7500, fenvi wifi+bt) feltettem az aktuális macOS verziót 13.2.1-et.
A múltkori lenovo l470 szenvedés után ezt is már clover helyett OC-ral csináltam.
Az előlapi 2db usb2-es porton kívül nem megy semmilyen más USB. Mit kell csinálnom, hogy menjen a többi is?Korábban láttam, hogy referenciáztok ilyen USB beállításokat, de most nem találom.
-
-
tlac
Topikgazda
válasz
Cingi1979 #37605 üzenetére
bios-ban csak ennyit kell állítani az usb-hez, ha van ilyesmi
EHCI/XHCI Hand-offXhciPortLimit-et is kapcsold még be az opencore-ban
de az usbinjectall, meg az XhciPortLimit is ideiglenes megoldás, amíg nem mappaled rendesen az usb-ketviszont ha esetleg vállalod, hogy felteszel próbaként egy win-t is, ott sokkal egyszerűbb megcsinálni a mappelést ezzel:
USBToolBox -
Cingi1979
tag
Sziasztok szép estét! Oriási segítséget kérnék! Napok óta kínlódok egy Asus WS X299 Sage alaplappal. Nem találom a biosban az usb engedélyezést. Csak USB 3.1 opciót látok viszont rendszer induláskor kialszik a billentyű és az egér.USB injectall kext van. Opencore használok amit a semmiből építettem és működik. Viszont csak egyetlen 3.1 USB portot tudok használni. Érdekes módon az opencore indító képernyőn mozog az egér és a billentyű is: Ebből arra következtetetek, hogy az alaplapi USB portok jók! Próbáltam több opencore mappát is amit a netről töltöttem le. Működtek de az USB problémát egyik sem orvosolta. Működő Monterey rendszert indítok amit egy Asus X99 telepítettem. Minden segítséget előre is köszönök!
-
scdlsc
senior tag
Sziasztok!
A múltkori elakadás után most újra próbálkozom a Monterey telepítésével.A leírásban ez szerepel:
• Navigáljunk az EFI/CLOVER/drivers mappába
• Töröljük az SMCHelper.efi-t az UEFI mappábólNincs ott ilyen file. Van helyette egy ilyen: EnglishDxe.efi
Mi legyen vele?
-
kushwavez
senior tag
fyi: ha Cloverrel vagy Ventura-n és nem jönnek updatek, az azért van mert a HWtarget nem működik, tehát ha T2-es SMBIOS-t használsz akkor nem fognak jönni frissítések. Kitudja mikor fixálják, OpenCore-on mükszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest