Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Poco F7
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
van ott az összefoglalóban egy ilyen is
2. macOS telepítő USB létrehozása
(macOS Internet Recovery telepítő Windows alól való létrehozásához kattints ide)(persze az is frissítésre szorulna, meg valószínűleg már van egyszerűbb módszer is)
de manapság már több megoldás is van arra, hogy linux vagy win alól megoldjuk
az "ősi" időkben, mint a tüzet, úgy kellett őrizni, hogy legyen egy bármilyen, de futó osx-ed, mert anélkül tényleg nem tudtál telepítőt csinálni -
naja
aktív tag
Most olvasom az összefoglalót. Ez a kedvenc részem:
• Töltsük le a teljes macOS Monterey telepítőt az App Store-ból
Ez egy kezdőnek azért lehet, hogy egy kicsit nagy lépés. Bár igaz, hogy kicsit feljebb ott van, hogy szükség lesz majd: "• macOS-t futtató rendszerre (ez lehet virtuális gép is), vagy Internet Recovery telepítőhöz Windows-ra"Ezek fényében jól sejtem, hogy az összefoglaló nem segít egy csak Windowssal vagy Linuxszal rendelkező kezdőnek?
-
tlac
Topikgazda
válasz
Furymaxx #37896 üzenetére
ha azt szeretnéd, hogy valaki megcsinálja helyetted, akkor hardveraprón kell feladnod egy hirdetést hozzá
ha pedig mégis te magadnak szeretnéd, akkor itt van egy egész topik segítségnek használhatod az összefoglalót (bár elég régen nem lett frissítve), kereshetsz a topikban, kérhetsz segítséget, hogy hol akadtál el pontos hibaleírással
-
tlac
Topikgazda
válasz
Furymaxx #37894 üzenetére
ha tényleg szeretnél macos-t pc-n használni, akkor neked kell kitaposni az ösvényt, máskülönben örökre kezdő maradsz benne
de ha csak win-től akarsz szabadulni, akkor egy linux-szal is sokkal könnyebb dolgod lenneigazság szerint a hozzászólásaidból nem sok minden derült ki
-
Furymaxx
tag
Sziasztok
vállalna MONTEREY telepítést valaki Dell Latitude 5480-ra?
Processzor i5 6200u
Memória 8Gb DDR4
Kijelző 14" Full HD 1920x1080
háttértár 256Gb SSD
grafika Intel 520
[link] -
scdlsc
senior tag
A gép bootolásakor manuálisan választom ki a betöltendő rendszert, a Windows 10 mégis feldobja ezt az ablakot. Telepítsem? Ha nem, akkor hogyan blokkoljam? (Mi a funkciója?)
-
tlac
Topikgazda
válasz
Cingi1979 #37886 üzenetére
ezt azért jó lenne ha kinyomoznod, hogy mi segített, mert könnyen következőnek is bele fogsz futni a hibába
pl. sok lap azt csinálja, ha lehúzod róla vinyót/ssd-t, akkor elfelejti, hogy milyen boot entry-k voltak az uefi nvram-jába beállítvaAmi viszont tény, hogy nincs egyéb OP rendszer választási mód az MSI alaplapoban.
az nem biztos, hogy probléma, sőt egy régi Gigabyte z87-ban, konkrétan a win kiválasztásával lehetett csak értelmesen át tenni uefi módba
de korábban egy msi z87-re tettem macos-t, annak is puritán volt a biosa, sőt az még régebbi lap is, mint a tied
ahogy én is utaltam rá, meg Smiley is, az/EFI/Boot/BOOTx64.efi
(opencore legyen a tartalma, ne a winé) létezése megoldja a problémát a legtöbb esetben
erre szokott tudni fallback-elni a legtöbb bios -
Cingi1979
tag
Konkrétan én sem tudom de ami biztos hogy foltozni kell a Celeron procit. Mert ugye a Celeron proci OFF. Cserélgettem az EFI mappákat és az egyikkel indúlt a lap csak éppen kernel pánik volt. Rákerestem a Google és találtam az elitemacx86. fórumon egy útmutatót. Ez segített és azonnal indúlt az OC
Ami viszont tény, hogy nincs egyéb OP rendszer választási mód az MSI alaplapoban.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #37882 üzenetére
Igy mar sokkal vilagosabb persze.
Az van, hogy ezek az ilyen nagyon gamer lapok Windows-hoz keszulnek, az Asus pl annyival jobb fej, hogy van nala Boot Priority es itt lehet valasztani hogy Windows vagy Other OS. A tied valszeg csak a windows boot file-okat scenneli. Nem kell aggodni, csinalsz egy FAT32 pendrive-ot azon letrehozod a/efi/boot/
mappat es raksz bele egy EFI shell-t elnevezvebootx64.efi
nevre.
Itt a legfrissebb Itt mar el is neveztek neked, de latni fogod az .iso-ban a strukturat.Aztan ha ez megvan akkor elinditod az EFI shell-t.
Itt egy nagyon jo leiras arrol, hogyan tudsz hozzaadni uj Boot entry-t a BIOS-hoz.
Hozzaadod, reboot es ott lesz a bios-ban mint boot option. -
Cingi1979
tag
válasz
Smiley #37880 üzenetére
Lehet, hogy valamit kihagytam a kommentből? Vegyük át még egyszer. Készítettem egy Asztali SkyLake OC EFI mappát a Dortania leírása szerint. Ezt az EFI-t nem tudom indítani az MSI Z170A Gaming Pro Carbon alaplappal. Beállítottam a biost AHCI mód beállítva Secure boot letiltva. Próbáltam indítani de nem töltötte be az OC-t az alaplap. Ezért kicseréltem az EFI-t egy OLARILA SkyLake EFI-re azzal sem indúl az alaplap mert be sem tölti az OC-t. Ezért próbáltam ki az EFI-t ASUS lappal ami indúlt ezzel az EFI-vel. Az indító OC EFI pendrive van. Eddig még nem találkoztam ilyen problémával annak ellenére hogy készítettem saját OC EFI mappákat különböző chipset alaplapokhoz. A teljesség igénye nélkűl LGA775 Sonoma Legacy , 1366 Sonoma Legacy X79, X99 és x299 UEFI lapokat indítottam sikeresen. Tehát az EFI amit én készítettem az indúl mert ASUS alaplap betölti de nyilván nem ahhoz készítettem mert egy 1155-ös lappal teszteltem a SkyLake EFI-t. Tehát a Probléma az hogy az MSI LGA 1151 SkyLake nem tölti be az OC-t. Na ez a gond.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #37879 üzenetére
Figy en nem akarok belevau, de ez igy ossze-vissza masolgatva biztos nem lesz jo. Vagyis 10x annyi idot fogsz elbaszni az egesszel, mint ha szepen vegigolvasnad az opencore guide-ot.
https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/prerequisites.htmlSzoval en azt javaslom, idot sporolva magadnak, hogy ez alapjan keszitsd el az installer-t.
-
Cingi1979
tag
Van Olarila EFI és van az enyém amit én készítettem. Egyik sem indúl de érdekes módon az ASUS indúlna mindkettővel! Értelemszerúen a pendrive Fat32. Az MSI bios pedig nem igazán egyértelmű számomra. Na ez a probléma. Feltételezem hogy hasonló beállításokat használ minz az ASUS vagy a Gigabyte. Mert Giga lapot is tudok indítani megfelelő EFI-vel. Ráadásúl sem Legacy sem pedig UEFI módban nem indúl. Kiválsztom F11 az USB és csak egy fekete képernyő mosolyog rám!
-
Cingi1979
tag
Üdv mindenkinek! Van egy MSI Z170A Gaming Pro Carbon alaplap. Pendrive szeretném indítani de nem látja az EFI mappát. Konkrétan nem indúl az EFI-ről. Az EFI határozottan jó mert ASUS alaplap látja és indúlna is róla de nyilván nem lenne jó neki és nem is azt akarom indítani. Van itt valaki akinek hasonló alaplapja van és tudna segíteni? Windows Pendrive telepítőről indúlna mert kipróbáltam. Kiírtam egy Olarila High Sierra telepítőt ami tartalmaz EFI mappát de arról sem indúl. Érdekes módon látja az EFI-t és indúlna is róla ha SSD vagy HDD-n van az EFI. Ezt onnan tudom, hogy telepített Monterey, Ventura és Sonoma van de egyikben sem az MSI Z170 EFI van. Arra pedig nincs időm és energiám, hogy a telepített rendszerekben cserélgessem az EFI mappákat főleg nem úgy, hogy átkellene rakni a működő ASUS lapokba cserélni vagy módosítani a Z170 MSI EFI mappát. Minden segítséget előre is megköszönök!
-
Nem volt köze a cpu-infonak a nem induláshoz, a biosban a clever access memory-t(rebar) kikapcsoltam és indult egyből a B660M-HDV-re optimalizált efi-vel a rendszer
A rebar-t ki akartam kapcsolni már korábban is, de nem ilyen néven hanem clever access memory-ként van a biosban, jobban kellett volna figyelnem a leírásra. -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37873 üzenetére
nem néztem meg az efi-ket, azt majd te megnézd és visszaírsz, de a doksi a ProvideCurrentCPUInfo-ra hivatkozik, annak meg van némi hatása az alder lake-re is
ProvideCurrentCpuInfo
Type: plist boolean
Failsafe: false
Requirement: 10.4 (10.14)
Description: Provides current CPU info to the kernel.This quirk works differently depending on the CPU:
- For Microsoft Hyper-V it provides the correct TSC and FSB values to the kernel, as well as disables CPU topology validation (10.8+).
- For KVM and other hypervisors it provides precomputed MSR 35h values solving kernel panic with -cpu host.
- For Intel CPUs it adds support for asymmetrical SMP systems (e.g. Intel Alder Lake) by patching core count to thread count along with the supplemental required changes (10.14+). Cache size and cache line size are also provided when using 10.4 as Intel Penryn and newer may only have cache information in CPUID leaf 0x4 which is unsupported by 10.4.
[link] -
Lehet hogy azért nem indult el a B660M-HDV-re "optimalizált" efi-vel, mert aki készítette az i5-12400f-re szabta az efi-t, és abban vannak efficient magok, a 12100f-ben meg nincsenek ?
Az olarila féle efi meg lehet csak a P magokat használja, ezért működik ? -
Sikerült elindítanom a még korábban, haswell i3 4160, giga B85M-HD3-R1, -en telepített sinomát az új gépemen, ami i3-12100f, asrock b660m-hdv.
Ezzel az efi-vel https://olarila.com/files/OPENCORE1/EFI.OpenCore.Alder.Raptor.Lake.zip
Ezt kiegészítettem egy B660M-HDV-re készített -efi-ből vett usb map-el, https://github.com/dclive/B660M-HDV-i5-12400F-Hackintosh (usbports.kext) és a bluetoolfixup.kext-el h működjön a csr bt dongle-m.
Az Asrock B660M-HDV-re készült efi-vel nem indult el a sonoma, ellenben az általános raptor lake olarila efi-vel egyből elindult.
A vga nem változott, maradt az RX550. -
orko
tag
Sziasztok!
Apple Cinema Display 30 használható hackintoshal? Dual DVi- DisplayPort, vagy Dual DVI-HDMI átalakítóval? -
vtechun
veterán
Sziasztok!
Van most olyan angol-magyar szótár amit jól be lehet hekkelni a rendszerbe? Persze jó lenne, ha ingyenes is lenne
Köszi!
-
Smiley
addikt
válasz
Traptor #37860 üzenetére
Proxmox-ban nem vagyok otthon, de ugye itt pcie passthrough van ha jol gondolom, es ilyenkor szerintem sleep alatt visszakerul ez a device a host-hoz. A guest felebresztese elott ezt valahogy ujra initialize kellene. Mivel itt eleg sok helyen lehet hiba, en a sleep-et kiprobalnam ugyanigy passthrough-val egy barmilyen linux guest-el. Ha ott jo akkor a kvm megcsinalja rendesen, es akkor az osx oldalon lesz a gubanc.
-
Traptor
aktív tag
Sziasztok!
Keresővel alig találtam pár bejegyzést de azért reménykedem, hogy vannak már többen, akik proxmox alatt használják a macos-t.
Én már több telepítésen is túlvagyok, megy a Ventura nVidia GTX 770 kártyával de az a gondom, hogy ha elmegy aludni a rendszer, akkor onnantól már csak a reset segít. Látszólag feléled de nincs kép.
Ha esetleg van itt olyan aki már megoldotta a sleep kérdést proxmox alatt, kérem jelezze.
Köszi előre is. -
Gépet cseréltem 12. gen-re, windows 11 kompatibilitás miatt, 10.gen-t vagy régebbit nem akartam, hanem új garisat, megkerestem a legolcsóbb b660-as lapot, meg a legolcsóbb 12.gen i3-at, konfig az aláírásoman és az adatlapomon. Elég őreg már a haswell-es gép, féltem hogy tönkremegy alattam. Egyébként az előző haswell es konfigból kettő van, melóhelyről hoztam el selejtezésből(2x Giga B85M HD3 R4+2xi3 4160) az egyik még médialejátszó gépként szolgál a tv alatt, monterey-el(az igp miatt), szóval nem szakítottam teljesen a macOS-sel.
12.gen -re tényleg annyira nehéz efi-t fabrikálni ?
Találtam egy ilyet: https://github.com/luchina-gabriel/BASE-EFI-INTEL-DESKTOP-12THGEN-ALDER-LAKE kiindulási alapnak jó lehet ?
Arra is gondoltam hogy hagyom a fenébe macOS hekkelést az új gépre, veszek az új gépbe egy intel dg1 vga-t(legolcsóbb normális filmezős netezős vga, kínából rendelős) és a haswelles médialejátszó megkapja az rx550-t, akkor átrakhatom bele a sonoma-s ssd-t(amit itt van az új gépbe bekötetlenül). Bár kicsit tartok a dg1-től mert állítólag csak bizonyos lapokkal ad a biosban képet, és néha a biosba be kell mennem. -
Smiley
addikt
En is eleg nagy dilemmaban vagyok. 6 eves az 7700k, es honapok ota gondolkozok mi legyen vele. Megfogadtam hogy 3 evente cserelem egy 3 evesre es tartom a lepest a felso kategoriaval olcson, de egyszeruen annyira eleg meg ma is... viszont akkor is 6 eves. Ha megall akkor hulyet kapok mert ez a mindenes gepem a melotol a szorakozasik. En is a 10700k-t neztem a z490-el, de nem tudom, hogy van-e ertelme. Nagy valoszinuseggel ez lenne az utolso Hackintosh itthon. Az IT-s fejem azt mondja, hogy most kell meg cserelni amig mukodik, de felesleges teljesitmenyt venni rohadt nagy hulyeseg. Kb 2 honapja ezen rugozok.
-
scdlsc
senior tag
Köszönöm a visszaigazolásokat, akkor keresek egy 10. generációsat. A Haswellhez képest előrelépés lesz és nem is kerül majd egy vagyonba.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #37851 üzenetére
Kell USBkeymap-ot csinalnod. Asszem a Catalina volt az utolso, ahol mindenfele magic nelkul mentek az USB-k.
https://dortania.github.io/OpenCore-Post-Install/usb/intel-mapping/intel.html -
Cingi1979
tag
-
Cingi1979
tag
válasz
Smiley #37848 üzenetére
Van még egy problémám. Asus Rampage IV Extreme macOS indulás után se billentyű sem egér. Valamikor még használtam mint OS de mikor indítom elvesztem az USB csatlakozást az OS bekapcsolása után. Minden kext bent van az OC-ben. XHCI unsupported stb. A biost 1000x variáltam de semmi nem segített. Betölt az OS és nincs egér sem billentyű. Van ötleted hogy mi lehet a gond? Feltételezem a bios nincs helyesen kalibrálva. Viszont ötletem nincs mi lehet a baj.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #37847 üzenetére
Igazabol mukodokepes ez amit irtam, en igy hasznaltam 3rd gen i7-et nvme-vel, nalam egy sata SSD volt arra hogy a Clover tudjon indulni. Ez a hibat dob, valoszinuleg az lesz amit mondtam, nem szabad Samsung SSD-t venni hackintosh-ba. Amugy is egy tularazott vacak, ezerszer jobb cuccok vannak a piacon, csak sajnos sokaknal berogzodott ez a ha SSD akkor az a Samsung
-
Cingi1979
tag
válasz
Smiley #37846 üzenetére
Természetesen engedélyeztem a configplistben de USB-ről nem töltötte be. A sata hdd EFI betöltötte de esélytelen mert a telepítés korai szakaszában hibát dob. Ha jól értelmezem driver hibát jelez. Próbáltam működő OS-ről telepíteni akkor sikerűlt az első fázis LÁTTA is az OC de az újraindítás után mikor folytatódik a telepítés egy idő után hibát dob és nem folytatja a telepítést! Most egy X99-ről telepítem egyenlőre minden OK! Próbáltam klónozni is de a Carbon Copy indulása után a program leválasztotta az m2 és az sem sikerűlt. Tehát marad az X99 ami most telepíti egyenlőre hiba nélkűl. Az X99 már támogatja az m2 tehát valószínűleg sikerűlni fog annak ellenére, hogy most is a PCI m2 használom. Most indúlt újra és folytatja a telepítést a Monterey. Ha sikerűl a telepítés utána visszarakom az X79-be és kiderűl, hogy mire jutottam. Valójában nem volt szándékomban m2 venni de BENÉZTEM és itthon derűlt ki, hogy nem sima SSD-t vettem hanem m2. Későn vettem észre és már nem is próbáltam reklamálni a boltban. Tehát ez a történet lényege.
-
Smiley
addikt
válasz
Cingi1979 #37843 üzenetére
Eloszor is Samsung-ot jo nagy hulyeseg volt venni, ugyanis nem szereti az OSX. Lassu lesz nagyon a trim miatt. Masodszor, ha azt szeretned hogy latszodjon az opencore-ban, hogy az alaplap bios-ban nem szerepel az nvme, akkor be kell toltened az
NvmExpressDxe.efi
driver-t az opencore-ba.szerk.: Meg annyi, hogy ebben az esetben mindenkepp kell egy sata-s disk amin az opencore van, hogy az majd be tudja tolteni neked ezt az efi driver-t. A masik lehetoseged, hogy fogod es belerakod ezt a driver-t kezzel a lapodhoz tartozo eredeti bios-ba, ha van annyi szabad hely a eeprom-on.
-
Cingi1979
tag
Üdv mindenkinek! Oriási problémába ütköztem. Asus P9X79 Deluxe alaplapom van. Vettem egy Samsung Evo 970 Plus NVMe SSD PCI adapterrel. Tudom, hogy az X79 hivatalosan nem kezeli az m2 ssd. A bios nem látja a Windows 10 indulás után látja. A Big Sur indulás után látja és jól azonosítja be. A macOS telepítő lemezkezelője felismeri és tudom formázni vele elkezdi a telepítést és az első újraindulás után nem látja az OpenCore az m2-re telepített OS-t. NVMeFIX kext telepítve van az OC-be. Tudna valaki segíteni nekem?
-
Senator
aktív tag
Leírta, hogy 10. gen-ig van kompatibilitás világosan. Én pedig ajánlottam egy költséghatékony, könnyen telepíthető 8 gen gépet, 2. m2 slottal SSD-nek, 6 maggal, alacsony fogyasztással, wifi+bt kártya slottal, fullra kész OC EFI-vel amit csak fel kell rakni egy telepito pendrivera ami lehet Catalina-tól Sonomáig bármi. Mi a gond?
-
naja
aktív tag
válasz
Senator #37840 üzenetére
Az OP szerintem inkább úgy értette, hogy vannak a 10gen-nél újabb dolgok, azok mégsem szerepelnek az ajánlottak között.
Azt még jelezném a kérdezőnek, hogy a 10. gen volt az utolsó Inteles Macben, ezért nincs és nem is lesz az újabbakra támogatás. Ezért nem ajánlottak. Vannak ugyan különböző mókolások mindenre, de azt senki nem fogja bátran ajánlani.
-
Smiley
addikt
Hát jól belenyúltam, az opencore oldalán ezt írják:
Apple's custom cards that no one else has, specifically called SOCs from Broadcom
BCM4364 (Wi-Fi) + 4364B0 (Bluetooth 5.0)https://dortania.github.io/Wireless-Buyers-Guide/Airport.html#socketed-cards
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #37833 üzenetére
azt szedjétek először össze, hogy egyáltalán milyen chipeket támogat még a sonoma
egy ilyet találtam:
With regards to the wireless chipsets fitted to Intel Mac platforms supported by Sonoma, it's as follows:
2018 Mac mini8,1 -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2018/2019 MacBookAir8,x -> BCM4355 (pci14e4,43dc)
2020 MacBookAir9,1 -> BCM4377b (pci14e4,4488)
2018/2019 MacBookPro15,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2019/2020 MacBookPro16,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2019 iMac19,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2020 iMac20,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2017 iMacPro1,1 -> BCM4355 (pci14e4,43dc)
2019 MacPro7,1 -> BCM4364 (pci14e4,4464)
[link]de amúgy meg ha elég önmagában a wifi/bt extrák nélkül, nekem az alaplapi inteles cucc is megy (ax201)
-
Smiley
addikt
válasz
scdlsc #37834 üzenetére
Koszi, viszont ezzel most meginkabb bajban vagyok
Fenvi T919 Wi-Fi: macOS Sonoma has dropped support for all Broadcom Wi-Fi present on Macs before 2017. Fenvi T919 and HB1200 have BCM4360 chipsets (not supported) so Wi-Fi does not work in Sonoma. Bluetooth works fine. This is a serious inconvenience because functions related to the Apple ecosystem (Airdrop, Continuity Camera, etc.) are also lost. -
Smiley
addikt
Wifi ugyben kernek segitseget. Egyszeruen nem igazodom ki rajta. Szoval most Monterey van a gepen ebben ha jol ertem a Fenvi T919 1750Mbps PCIe Desktop Wifi Card BCM94360 For MacOS Hackintosh jo lenne, viszont ahogy nezem ez ventura es folotte mar hackolos lett. Vegyek pcie kartyat kulon meg eredeti apple airport card-ot?
Ezt talaltam, de megmondom oszinten sokkal jobban ossze vagyok zavarodva mint elotte.
https://www.tonymacx86.com/threads/attempting-to-hack-macos-ventura-and-sonoma-to-support-broadcom-wi-fi-6-cards.327439/ -
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37831 üzenetére
tájékozódásként meg lehet nézni, hogy mi van benne, de nem szigorúan abból választanék
én amit figyelni szoktam, hogy
-milyen wifi, hálózat, hang chip van rajta
-milyen formátum (itx, atx, stb.)
-lehet-e tuningolni vele vagy legalább a tdp limitet ki lehessen engedni
-milyen portok vannak rajta
-hogyan van a pci-e-sávok bekötése (11. genhez készült lapokba is belemegy a 10. gen-es proci, viszont ott pont volt egy váltás ezen a téren)
-m2-es ssd-k támogatása
-van-e valami extra szívás épp az adott lappal vagy szériával
stb. -
scdlsc
senior tag
Gondolkodom egy frissítésen. Most Haswellen fut a Ventura.
tonymacx86-on van alaplap ajánló, de nem frissült egy ideje. Azok a fajta alaplapok amik még támogatottak? -
Sziasztok!
iOS fejlesztéshez szeretnék MacOS-t telepíteni.
Fontos, hogy az App Store-ba is tudjak teljesen zökkenőmentesen beküldeni progit.
Az is fontos, hogy az OS és az appok (pl. XCode) frissüljön.Erre mi a jó megoldás; natív telepítés, vagy virtuális MacOS?
Linuxon Qemu-val próbálta már valaki?
Kössz előre is a segítséget!
-
trialboj
őstag
Itt is megkérdezem hátha tud valaki segíteni, olyan INGYENES appot keresek macre, amivel jelszóval tudok zárolni egy appot.
Kettőt próbáltam, az egyik a cisdem encrypt akármi volt, de ez fizetős, pedig jó lett volna a másiknak nem emlékszem a nevére, de ott meg lezárta az egész gépet ha nem írtad be a jelszót.
Egy irodai gépen szeretnék egyetlen appot "biztosítani" nem akarom használhatatlanná tenni a gépet mások számára.
Tényleg nincs egyetlen ingyenes opció se? -
Pista0001
addikt
"Igazi" Mac-kel kapcsolatos kérxésem van. A telepített osx variál valamit a "bios"-ban vagy ilyesmiben (firmware, stb)? A konkrét helyzet:
Van egy 2009-2010. környéki MBP (első core i), benne egy 120/128-as ssd és a 320-as hdd dvd-caddy-ben, amivel a gépet eredetileg szerelték. Előbbin az oprendszer, appok, utóbbin elsősorban az Aperture-ben kezelt fotók vannak. Vacakol a gép, a merevlemezre gyanakszok. A két háttértárat együtt cserélném egy 480-as ssd-re szűz osx installal, mert "túl" lett frissítve. Most 10.13 van rajta asszem, 10.10-re állbék vissza, és aztán arra be is lenne fagyasztva, csak aperture lenne a használat.
A jelen elképzelés az, hogy kiveszem a mostani diszkeket, beszerelem a 480-ast, feltelepítem a 10.10-et és az Aperture-t, próbálgatom, ha nem produkálja a hibát, akkor visszateszem az eredeti diszkeket, mentem nas-ra, külső vinyóra, bármire az aperture-ből a képeket, visszacserélem a 480-ast, és mindenki boldog.
Szóval a kérdés, ha egy másik diszkre telepítek másik verziójú osx-et, az bekavar a gépen bármibe, és ha visszateszem az eredeti diszkeket, lesz bármi probléma, vagy semmit bem bánt, és lehet szabadon cserélgetni a lemezeket különböző verziójú osx-ekkel?
Bocsi a hosszú -és off- posztért, az "Apple notebook" topicban sajnos nem kaptam választ...
-
-
trialboj
őstag
Hali,
Holnap segítenem kellene egy havernak vissza alakítani egy hackintosh gépet windowsra. Nem értek se én se ő az átalakított részéhez, valakinek fizetett régen hogy összerakja neki, de már elavult, nem tudja frissíteni, és az újabb szoftok nem mennek.
Mi a legkönnyebb út? Itthon írok egy win boot sticket, és ott valahogy belépek a biosba, majd tolok neki egy resetet, mert gondolom ott is át vannak állítva dolgok, majd boot from pendrive, és innen már lazán tudom formázni az ssd-t amin a mac os van?
Régen volt benne egy windows ssd is, de azt kivette belőle mert mindig megkérdezte hogy wint vagy mac-et bootoljon, és zavarta.
Még sosem alakítottam így vissza gépet, és a lehető legkevesebb időt áldoznám rá, de félek hogy valami buta beállítás miatt amiről még nem is tudok, egész nap ezzel kell majd szórakoznom.
pl nem tudom hogy megyek be biosba, engedi majd a sima f2 vagy delet gombokkal az indítás után, vagy kell valami varázslat, hosszan nyomva tartva a power gombot, miközben a másik kezemmel lanton játszom Mr Wozniak kedvenc nótáját?
-
Legújabb tapasztalatom az iGPU-s "Mac mini"-vel hogy hiányosan működik a drm, leginkább csak a Chrome-ban megy. Nyitottam egy sweet.tv próbaidőszakot és a filmek a safariban az iGPU-s "Mac mini"-n nem indulnak el, csak teker a lejátszó. Míg Chrome alatt mennek a filmek. A fő gépemen az RX550-es "Mac Pro"-n mennek a sweet.tv filmek safariban is. Továbbá van egy drm teszt videó (a dortania drm fixing oldalán linkelve), ezt az RX550-es "Mac Pro" képpel hanggal lejátssza, míg az iGPU-s "Mac mini"-n csak hang van kép nincs. Az apple tv-s előzetesek simán mennek az RX550-es "Mac Pro"-n, míg az iGPU-s "Mac mini"-n épphogy csak bevillant a teljes képernyős lejátszás(fekete képpel), aztán eltűnt a dokk.
Próbálkoztam a Shikivga paraméterekkel, de nem jött be, azthiszem ezért:
DRM is broken for iGPU-only systemsThis could be fixed with Shiki (now WhateverGreen) til 10.12.2, but broke with 10.12.3, jobban el kellett volna olvasnom az oldalt
Mindegy nem a világ vége, safariban legalább működik a drm a médialejátszós "Mac mini"-n. A hackintosh-ozás szépségei -
Valamivel stabilabb lett de még mindig vannak fagyások, de kis odafigyeléssel, türelemmel a fagyások nagyrésze elkerülhető. Most macmini 8,1-re állítottam az smbiost iMac 17,1-en volt előtte, de ez sem szüntette meg a fagyásokat. A connector beállításokat is átmásoltam a linkelt fórumból, mert a franebuffer memória beállítások alkalmazása után nem ment át HDMI-n a hang. A connector beállításokon nem kellett módosítanom semmit, az első variációt másoltam be, és egyből lett HDMI hang.
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37812 üzenetére
amit bemásoltam, az egy az egyben a config.plist tartalma
nézd meg egy szövegszerkesztőben, hogy jók lettek-e az értékeiddevice-id-hez nekem nem kellett hozzányúlni, mert a hd4600 alapból támogatott volt
azt csak neked kell a hd4400-at hd4600-ra hamisítanijah, meg még bios-ban is maxold ki az igp memória paramétereit
alternatív opció, hogy lecseréled egy hd4600-os i5-re a procid, 5k körül be lehet szerezni
külső linkeket miért teszel fel a képekhez?
-
A fagyás sajnos nem szűnt meg, ha két Finder ablak van nyitva akkor egy idő után megfagy a rendszer, de ha várok kb 10 percet akkor kidob a bejelentkező képernyőhöz, újra belépve pedig ott a két Finder ablak, tudok másolni. Ezt más alkalmazásoknál is eljátszotta időnként hogy a fagyás után, ha hagytam, úgy tért magához egy idő után h kidobott a bejelentkezéshez, majd újra belépve használható volt az app. Ezt a régi igp beállításokkal is eljátszotta. Hát akkor nincs mit tenni, használom így, úgyis csak média lejátszásra szántam azt a gépet, a böngészők, kodi, vlc, fagyásmentesen működnek.
-
Na hát beraktam az értékeidet, viszont ebben az ASCII formában sem az OC Auxiliary tools, sem a ProperTree nem fogadta el, végül az OC Auxiliary tools ASCII-ról hexadecimálisra konvertáló funkcióját vettem igénybe az értékek beírásakor. A módosítások után bebootolt a rendszer, tehát valósak az értékek. Először a platform-id -t módosítottam, a fagyások ugyanúgy előjöttek, majd beírtam a többi értéket és úgy tűnik stabilabb lett, habár grafikai anomáliával még találkoztam, pl felcsatolt telepítő dmg-ben a telepítendő alkalmazás ikonja nem jelent meg csak a körvonala, a finder ikonja már megjelent ahová át kell húzni. Meg hát a dmg kicsit lassan jelenik meg, szóval a igp okozta fagyásoktól nem fogok megszabadulni teljesen érzésem szerint. De így első látásra stabilabbnak tűnik a rendszer az új igp paraméterekkel.
Itt egy kép a hexadecimálisra konvertált paraméterekről az OC toolsban:
Külső link a képhez -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37808 üzenetére
haswellnél csak DP-n megy át a 4k 60hz, de a te lapodon olyan nincs
hdmi csak 30hz-et tud ilyen felbontás mellett, bár a legtöbb filmhez ez egyébként elégközben megtaláltam, sőt még pont neked írtam, hogy bizony nálam ment monterey-vel a haswell igp, ráadásul csak egy i3-4330-cal
[link] (majd szerintem nálad is annak az 1536mb-nak kellene megjelennie, mint nekem a képen)sajnos már nincs meg az oc configom, egyszer véletlen felülírtam, viszont egy beállítást még idemásoltam a topikba [link]
ez már jól működött, de aztán nem a végleges lett
egy msi-z87i alapra volt szabva, elég alaposan felülcsaptam a weg alapbeállításaitezeket szerintem másolhatod belőle:
<key>AAPL,ig-platform-id</key>
<data>AwAiDQ==</data>
<key>framebuffer-patch-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-stolenmem</key>
<data>AAAABg==</data>
<key>framebuffer-fbmem</key>
<data>AAAgAg==</data>mivel neked nem hd4600-ad van, előfordulhat, hogy a platform-id mégsem jó (bár szerintem jónak kellene lennie)
itt is van még egy felsorolás, plusz a spoiler alatt még több részlet [link]a többit dolgot viszont hackintool-ban beállíthatod és utána azzal is lehet a patch fülön mindenféle configot generálni
állítsd be a connectorokat a típus szerint (hogy tudd melyik micsoda, majd át kell dugdosnod a monitor kábelet a portokba)
plusz ha azt akarod, hogy a hang is átmenjen digitálisan, akkor ne legyen bekapcsolva a CNUnknownFlag_10
itt beszélgettünk erről a jelenségről: [link] -
Hozzáadtam még ezeket a platform és a device id alá:
framebuffer-patch-enable Data 01000000
framebuffer-stolenmem Data 00003001
framebuffer-fbmem Data 00009000
De nem segített.
Smiley kolléga régebben átküldött egy haswelles efi-t, az abban levő platform-id -vel is próbálkoztam(04001204) de végtelenül lassú rendszerbetöltés lett a vége, nem vártam ki, lelőttem. Maradtam az eredeti platform-id -nél, az legalább úgy ahogy működik. Most csak a platform-id és a device-id van beírva, és így próbálgatom. Egy idő után "bemelegszik" a rendszer és minden appot indít fagyás nélkül. Úgy látszik ez sajnos ilyen, ez az igp macOS alatt olyan mint a kutya vacsorája. Talán egy haswell i5-el működne rendesen. -
Biosban megemeltem a videó memóriát egészen 1gb-ig,(probálkoztam fix 256mb-os és korlátlan dvmt beállítással, ami a dinamikus videómemóriát illeti) ha erre gondolsz, valamennyit segített, több alkalmazás indult el fagyás nélkül, de a többség még mindig fagyott, ilyen alapvető dolgok mint a safari, firefox, yt videók(bár 1x kifagyott lejátszás közben safari alatt) beállítások app legalább ment. De pl podcastek app már fagyott, a beépített szövegszerkesztő még elindult, de ha arrébbhúztam az ablakát instant fagyás. Ha alkalmazást próbáltam telepíteni akkor a felcsatolt dmg-ben az ikonok kép nélkül jelentek meg, és ha egyiket megpróbáltam a másikra ráhúzni(az alkalmazást belehúzni az apps mappába) fagyás. Ha az OC-ban való fb-mem megemelésre gondolsz azt nem tudom hol és hogyan kell.
RX550-el futtatva a monterey-t természetesen semmi probléma nem volt.Nem emlékszel hogy a 4600-hoz milyen AAPL,ig-platform-id -t és device-id -t használtál ?
Meg van még az a régi OC efi ?Hogy lehet 4k 60hz-re hekkelni a haswell igp-t az jól hangzik, talán windows és linux alatt is meg lehet valahogy csinálni, és akkor nem kell új médialejátszó konfigot vennem ha 4k-s tv-m lesz.
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37805 üzenetére
hd4600-zal nekem nem volt gondom, monterey-re már nem emlékszem, big sur biztos volt rajta
amivel egyedül kínlódtam, hogy 4k 60hz is menjen rajta, plusz DP-n a hang is átmenjen, végül fb patching-gel sikerült megoldaniAz oc efi-ben felvettem a hd4400-hoz szükséges paramétereket a dortania alapján.
fb mem-eket is megemelted?
-
válasz
attilav2 #37805 üzenetére
A fő gépembe is kipróbáltam a Monterey-t igp-vel, ugyanúgy fagyott. Nem valószínű hogy hardveres hiba lenne. Mindkét alaplap Giga B85M-HD3-R4, mindkettőben i3 4160-as proci van hd4400-as igp-vel. Ha az RX550-el futtatom akkor nem fagy a Monterey. Csatolom az OC igp-re vonatkozó beállításait. Külső link a képhez
-
Én ráfrissítettem a ventura-ra, sok adatom van az ssd-n, nem akartam/nem volt kedvem mindent lementeni. Miután a 13.6-os update-t felraktam felajánlotta a frissítést sonoma-ra, de nem tudta letölteni(pár mp után hibát írt ki hogy nem tudja teleíteni, ellenőrizzem az internet kapcsolatot(ami persze vígan működött). Végül gibMacOS-sel leszedtem a teljes sonoma végleges telepítőt, az installassistant.pkg-t feltelepítettem. A biztonság kedvéért az összefoglalóban írt módon(az elérési utak átírásával), készítettem sonoma telepítő pendriveot(64GB-os pendrive-ra, így elfért). Aztán az alkalmazások közül indítottam a sonoma telepítőt, simán lefrissült a ventura minden gond nélkül. Az én szempontomból annyi előnye mindenképp lett, hogy megszűntek a gép tétlen állapotában előforduló random újraindulások (a ventura szinte állandóan csinálta) nem tudtam mit tenni ellene, de a sonoma úgy tűnik megoldotta.
Csináltam egy monterey telepítőt a másik haswelles gépemre (csak igp van benne), gimbMacOS-sel leszedtem a 12.7-et és telepítő pendriveot csináltam az összefoglalós módszerrel. Nos hát eléggé instabil a monterey a hd4400 igp-vel futtatva, egyes alkalmazások elindulnak, míg mások csontrafagyasztják a rendszert, akármit csináltam nem tudtam urrá lenni a dolgon, a biosban 1gb-ra felvettem a videómemóriát, fix méretűre tettem a dvm-et,(128 majd 256mb val is próbálkoztam), kicsit javult a helyzet, nőtt a nem lefagyó alkalmazások köre, de teljesen meg nem oldódott a probléma.
Ha jól láttam kezelte az igp a grafikus gyorsítást, ablak összecsukás effekt, átlátszó dock működött. Az oc efi-ben felvettem a hd4400-hoz szükséges paramétereket a dortania alapján. Nem tudom hogy van e olyan módszer amivel stabilizálható igp-n a monterey. Időnként még grafikai hibákkal is találkoztam. A monterey-t áttéve a fő gépembe (ahol az rx550-van) már stabilan futott).
Két szinte ugyanolyan gépem van, mindkettő gigabyte b85m-hd3-r4, a média lejétszósba 8gb-ram, a fő gépbe 16gb ram van és rx550. -
tlac
Topikgazda
feltettem clean install-lal a végleges sonoma-t, két érdekességet említek meg
-16gb-os pendrive nem volt elég a teljes telepítő létrehozásához
-korábban fent volt nekem a sonoma dev verzió, így próbaképpen nem csináltam indítható pendrive-ot (az efi partíciójához nem nyúltam), hanem csak a gépről indítottam az opencore-t és simán felismerte a telepítőt rajta -
Hát ez eléggé hardveres problémának tűnik(lilás kép). Nem lehet hogy kiszáradt a paszta és elégtelen a kártya hűtése ? Windows alatt is csinálja ? Megnézném windows alatt gpu tesztekkel, monitorozva a hőfokokat. Ha szerencséd van akkor csak újra kell pasztázni, ha meg nem akkor vga szerviz vagy gari.
-
Gaabor80
aktív tag
Sziasztok,
lehetséges, hogy hiába van internet kapcsolat az Macbook-on, mégsem tudja a Sierra-t újratelepíteni ? Nem talál csomagot
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest