- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Kínosan környezettudatos a HMD
- Yettel topik
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kerobi
senior tag
Terminalbol hogyan tudom recovery modban ujrainditani az osx-et? Mivel vmwareben vagyok a command R nem fog mukodni. Sajnos a SIPet tiltanom kell a clover installálásához. Szinte semmit nem tudok telepiteni, pedig már csináltam catalina boot usb-t de valahogy clovert is kellene rátennem. A clover configuratorban kiprobaltam az RT változoknál a 0x67-et de nem tudom hogy kell elfogadtatni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34297 üzenetére
upsz, 2.-ra ment volna, no de mindegy.
-
csattila01
tag
tlac, viktor001: Köszönöm. Most mindhárom apróság megoldva.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34292 üzenetére
3.: én a hungarianpro-t használom magyar PC-s billentyűzetkiosztásra, a "HungarianPro" layout-ot be kell rakni a Library/KeyboardLayouts mappába, majd hozzáadni Billentyűzet -> beviteli forrásokból (Egyebek). Miután hozzáattad ki lehet szedni a sima magyar kiosztást és marad csak a PC-s:
-
tlac
Topikgazda
válasz
csattila01 #34292 üzenetére
1. win-t kell átállítani, hogy bios-ban utc idővel számoljon és aztán jó lesz macos alatt is
[link]
2. ezt most passzolom, nem találkoztam még ezzel
3. ezt próbáld meg terminálból, aztán restartdefaults write -g ApplePressAndHoldEnabled -bool false
-
csattila01
tag
Sziasztok.
Belefutottam pár kisebb hibába, amiknek a kijavításáról szeretnék érdeklődni.
1: macOSről W10-re visszabootolva az óra mindig 2 órányi mínuszban van. Kézzel lehet szinkronizálni login után, de nem kellemes. A szolgáltatások között a W32Time-ot Autora raktam, ahogy tanácsolták pár helyen. Hol jó, hol nem. Van, hogy nem szinkronizál magától.
2: Az összefoglalóban lévő egyedi Magyar tl billentyűkiosztást használom. Login után az alap magyart tölti be, ezt kézzel kell minden egyes alkalommal átkapcsolni. Azt nem engedi, hogy csak a tl maradjon, a gyári magyar nem eltávolítható. Továbbá MS Wordbe lépve még át se lehet állítani, marad sima magyar, ahol rossz helyen vannak a spec karakterek.
3: Egy billentyűt hosszan nyomva az nem kettőzi meg a betűt, pedig a beállításoknál az ismétlést a leggyorsabbra vettem a billentyűzet résznél, miközben a . , és szóköz karaktereket duplázza.Van ezekre megoldás?
-
kerobi
senior tag
Akkor csak megkérem a lakotarsamat toltse le a macbookján a telepitot. O csinált multkor nekem egy cloveres telepitot el is indult, de a vegen leállt. Na de mostmár okosabb vagyok, megprobálom ujra. Sajnos csak wifi áll rendelkezésre.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34287 üzenetére
Igen, akkor ez az lesz. Kell élő netkapcsolat hozzá. Dugd rá Ethernet-re vagy csatlakozz wifi-re (ha van wifikarid). Ethernethez szükséges tudnod a kártyád típusát és kell a hozzávaló kext is a Clover/kexts/Other-be. Ahogy látom neked Intel gigabit van, ehhez az IntelMausiEthernet.kext kell, hogy használhasd. Az alap wifi-d Intel, szóval azt nem fogod tudni használni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34285 üzenetére
a telepítőt mivel csináltad?
Ez arra utal, hogy Internet Recovery-t hoztál létre, kell neki internet. (vagy wifi vagy Ethernet)
Illetve én átváltanám az SMBIOS-t iMac19,1-re, mivel ugyan azt a procit használja mint a tied. Power Management céljából talán hasznos lehet, de azért olyan sokat nem oszt nem szoroz -
kerobi
senior tag
válasz
kushwavez #34284 üzenetére
Hurrá!
Már addig eljutottam, hogy lemezparticionálás. Használtam a -v argumentumot, és a iMac19,2 plusz injektálnom kellett az intel-t a gpu szekcioban. Most majd megnézem, hogy kell telepiteni. Nem akad az egér és a grafika sem! Viszont mikor az uj rendszer telepitésére kattintottam, akkor kiirta, hogy internet kapcsolat szukseges.
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34280 üzenetére
BIOS beállítások nagyon fontosak, hogy jók legyenek, lehet, hogy ott vagy elcsúszva. Nálam pl. múltkor xhci handoff nem stimmelt, de akkor a csík sem indult el. Ahhoz, hogy megtippelhesd mi a baj, clover-ban boot options-höz be kell rakni a -v szöveget, akkor kiírja a dolgokat és kiderülhet a probléma.
Procikülönbség nem lehet para, mert ugyanaz, csak +2 maggal a tied és átnevezték 9xxx-nek.
A billentyűzetnek mennie kéne, mert macOS támogatja honlapjuk szerint.
Annyi, hogy én nem is próbálkoztam, de csak a hátlapi usb-k működnek, az előre kivezetettek "halottak".
Igazából "trükközni" nem kell semmivel, csak jól kell beállítani pár dolgot, hogy felismerje a macOS, hogy mid van. Lehetséges, hogy most neked a csík is azért állt meg, mert másik iMac konfigurációval kéne elindítani.SMBIOS nálam iMac19,2
Kexts Installer-nél jobb fent OS Version-nél "Other": ide applealc, intelmausi, lilu, smc cuccok, usbinjectall, virtualsmc és whatevergreen van felrakva.Magyarul én úgy fogalmaznék, hogy a Kext-ek a "driverek", de a driverek csak akkor működnek, ha a config.plist fájlban jól vannak beállítva és finomhangolva a gépedre.
Esélyes lehet, hogy a 9900K esetén vmit másképp kell beállítani, de az is lehet, hogy az SMBIOS fülön belül ami van serial number és SmUUID kavar be, hiszen így az "enyémmel" indulnál el, ami lehet blokkol téged. Ott csak katt a generate new-ra.
Inject ATI-t szedd ki, bekavarhat.Alaplapod BIOS beállításainál: (szerintem itt nem smakk vmelyik!)
Disable SuperIO parallel and serial ports (nálam ilyen nincs is)
Disable VT-d
Enable XHCI Handoff (egy Overclockolgatás után ezt elfelejtettem visszarakni és nem bootolt be nekem utána a macOS)
Disable fast Boot
Check that AHCI is enabledAmúgy az már jó, ha van almalogós csík, látatlanban vagy a BIOS beállítás nem stimmelhet, vagy a config.plist fájlban vmelyik boot argument nem tetszik neki.
Még amit most találtam, hogy Devices fül alatt lehetséges, hogy az IntelGFX-nek 0x59128086 kéne, graphics fülnél ig_platform-id-nak pedig 3-as legyen a vége, ne 0. Viszont ezek sztem nem befolyásolják a bebootolást, ha ezek "rosszak", akkor akadós lett a macOS felülete mert nem megy rendesen az igpu, de ettől még be fog tölteni, szóval ehhez max a végén nyúlj hozzá.
Nem tudsz mást, mint neten keresgélni másnál mi hogyan van beállítva. Nekem 2 teljes napom ment rá, senki sem segített, a 3-4 tutorial-os fórum + ugyanennyi youtube videó után sem ment minden és plusszba kellett célzottan keresgélni és volt, hogy ugyanarra a problémára a 2.-3.-4. találat volt az, amelyik tényleg működött. Ez sajnos ilyen, de ha egyszer beállítottad és végigszenvedted magad rajta, akkor az lesz az igazi.
-
kerobi
senior tag
Mielott kinlodnék a feltelepitessel, azelott megkérdezném, hogy ha feltelepult a rendszer, akkor teljes ertekukent mukodik? Értem ezalatt peldaul, hogy a Ni komplett kontrol M32 midi billentyuzetet rádugva usbre és a programot telepitve egybol fog mukodni, vagy trukkozni kell azzal is?
-
kerobi
senior tag
Koszi, a tied egy I7 processor az enyém I9. Ebbol nem lesz gond?
Most egyelore ott tartok, hogy az opencore-ral megcsinaltam az USB-t. Csinalt tobb paerticiot én csak a 200Megas particiot látom, ez az EFI. Mikor ide masoltam Clover fajlokat opencore helyett, elindult a clover, vegigfutott a sav az alma alatt, de a vegen megállt...tlac, Koszi, akkor skippelem
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34276 üzenetére
Itt az én z370 8700k-hoz tartozó EFI mappám: [link]
Tehát amikor a clover bootloadert felraktad, akkor az csinál egy EFI meghajtót egy EFI mappával az USB telepítődre. Ezt csak telepítéskor látod, utána ahhoz hogy lásd, mindig mountolni kell. (Clover configuratorban Mount EFI szöveg középen balra)
Na ezt az EFI mappát cseréld ki az én EFI mappámra (nevezd át sima EFI-re a nevét).
HA kész a telepítés és betöltött a macOS, akkor megint fel kell tenni a clover bootloader-t (hogy a winyódról/ssd-dről be tudja tölteni a macOS-t, mert addig pendrive-ról ment), és ott ha oda ahova felraktad a macOS-t, elkészül az EFI mappa, akkor megint cseréld ki ugyanerre amit adtam.Nekem ez így működött, nálad is működnie kéne.
Nekem már be van jól configolva a config.plist, pöccre egyből mennie kell az iGPU-nak, mert beleírkáltam amit kellett, szóval nem akadós kép kéne fogadjon, hanem egyből simán kéne fusson. A hang is jó így, ill. bootloop-ba sem kerül, minden boot argumentum jól van beállítva.
Ha ennyi segítséggel sem jutsz dűlőre, akkor több energiát kell beleraknod, én is tologattam-tologattam, majd 2 teljes napom ráment és sikerült. Hozzátenném, itt még nem néztem, milyen leírások vannak telepítgetésre, de nemzetközi oldalakról kb. 3-4 forrásból tudtam összekukázni a dolgokat, mert mindig volt valami, ami miatt nem volt tökéletes a dolog.
Az egész tökéletlenség pedig első körben abból is adódott, hogy mindenhol az van, hogy kattintsd ide, telepítsd ezt, csináld amazt, bla-bla, és nincs normálisan elmagyarázva, hogy amúgy miért csinálod ezeket...
-
kerobi
senior tag
A Niresh megbizhato?
-
kerobi
senior tag
Sziasztok. probáltam az opencore-ral usb bootot készioteni. Kovettem az utasitásokat az opencore oldalán. Mikor bebootolok akkor a listán kiválasztva nem indul el a macosx. A konfigom az aláirásban. Sajnos soha nem járok szerencsevel a mecosx telepitéssel pedig ez egy támogatott konfig, foleg hogy uhd 630at használnék.
-
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34273 üzenetére
ennyi volt a frissítés.
Ha akarod a .efi-ket is lefrissítheted, itt az egész Clover release. https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases/download/5112/CloverV2-5112.zip Bár szerintem azokban nem változott semmi a te régi verziód óta
újraindítás után tudod ellenőrizni, hogy sikerült-e, jobb alsó sarokban a verziószám -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #34271 üzenetére
Frissítsd manuálisan: https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases/download/5112/CLOVERX64.efi.zip
Miután leszedted cseréld ki az EFI/CLOVER/ mappában levővel
-
r3dsnake
nagyúr
Sleepre tudtok valami jó megoldást? Néha rendesen működik, néha meg újraindul ha ébreszteném.
Clover, High Sierra, Whatevergreen-Lilu, RX580
Köszi!
-
fiATHaLON
őstag
válasz
kushwavez #34262 üzenetére
Nagyon köszönöm, ezeket akkor elkezdem feltérképezni.
A Cloverben nem én láttam (ismerek olyat, aki majdnem látott), hanem valami
YouTube-os indiai srác tekergette a Clovert veszettül. Egyébként ő is azt huzatta,
hogy a bootvinyó nevét érdemes beállítani ott, hogy ne keresgéljen, hanem rögtön arról
bootoljon (ha jól vettem ki).A nyíl spammelés alatt azt érted, hogy random nyomogatod őket?
-
kushwavez
senior tag
válasz
fiATHaLON #34261 üzenetére
mi volt az amit Clover-ben láttál erre? Ha a boot SSD jól meg van már pakolva és teli van gyorsítótárazva akkor az talán lassíthatja. Egy gyorsítótár törlés segíthet, bár olyan drámai gyorsulást nem fogsz szerintem tapasztalni tőle, de nem árt (OnyX egy elég jó program, olyan mint a CCleaner Windows-on), illetve ha a felesleges (custom) kext-eket letöröljük, System/Library/Extension és Library/Extension mappába nem pakolunk custom kext-eket. Pl. nekem a CodecCommander pár másodperccel is meghosszabbítja a boot időmet. Ha neked van ilyen és nem szükséges akkor töröld.
Aztán beállítással is lehet szórakozni, a géped BIOS-ában a POST Delay-t állítsd 0-ra, hogy ne tölts annyi időt a boot logo-t nézve, a Clover beállításaiban meg ki lehet választani automatikus boot-nak pl. a Macintosh SSD-t, és a visszaszámlálást pedig 0-ra is lehet rakni, így elkezd automatikusan bootolni és a Clover képe nem is fog megjelenni (ha választani akarsz az OS-ek közt, spammelni kell a nyilakat a boot logo után és akkor meg tudod szakítani az automatikus boot-ot)
Csak viszonyításképp nekem a boot időm (NVMe SSD 2GB/s max olvasással, dual-boot win10) Clover indulásától az asztalig: 6 sec Win 10, 10 sec macOS. A BIOS POST jelentősen meghosszabbítja a dolgokat, saccra 5 mp-t nézem a logo-t.
-
fiATHaLON
őstag
Sziasztok!
Mojave-s hackintosh-sal lenne egy olyan jelenség, hogy kb. 1 év használat után
szépen fokozatosan, de megnőtt a bootidő. Már amíg eljut a cloverig, az is majd 1 perc,
aztán még maga az OS betöltése kb. 20 másodperc, szóval összességében másfél perc
egy boot.
A gép annyira nem régi:
Gigabyte Z390 Designare
i5 9600K
64GB ram
Sapphire 570 8GB
Van egy win10 is, tehát dual bootos, nem ugyanarról a vinyóról.
Mindkét rendszer SSD-n van, továbbá van még bent 2 HDD és összesen még 4 SSD
alaplapi és pcie kártyákon m.2 és SATA SSD formájában.A kérdésem az lenne, hogy van valami mód arra, hogy felgyorsítsa az ember a bootot?
Nem én raktam fel a MacOS-t, de most ismerkedem a rendszer állítgatásával.
Azt láttam, hogy lehet a cloverben valamit állítgatni, hogy gyorsuljon, ez mennyire jó ötlet?Előre is köszönök minden segítséget!
-
kushwavez
senior tag
persze, szerintem is.
próbálgattam a notira felpakolni pusztán kíváncsiságból, de elment a kedvem tőle már akkor amikor észrevettem, hogy a kext-ek/efi-k nem automatikusan töltenek be és még a sorrend sem mindegy (néha). aztán miután szépen beállítottam a config.plist-et a géphez, boot után nem jutott el a macOS betöltéséig, az AptioMemoryFix logjai után megállt, infot nem kaptam hogy mégis minél áll meg. Régen az asztalin kipróbáltam de semmiféle változást nem tapasztaltam, plusz a multi-bootom nem működött szóval visszamentem Clover-re.
Próbáltak meggyőzni nagyon brutális erősen redditen, hogy dobjam a Clover-t mert az outdated (noha folyamatosan frissítik). Kérdeztem miért, felsorolta:Lassabb -> nem vettem észre, max talán egy 0.5 secnyit, de amúgy is automatizálva van a loading így a Clover loader-t nem is látom. Kb 6 mp alatt az asztalon vagyok (ha a BIOS post-nál eltöltött időt nem számolom bele). OC-val teljesen ugyanennyi volt.
Minden OS frissítésnél a Clover-t is kell frissíteni -> Nem, általában a kexteket kell frissíteni (Lilu + whatevergreen). A loader-t csak ritkán kell, nagyobb releaseknél. De e probléma könnyen megoldható automatikus frissítés bekapcsolásával.
Instabil a rendszer alatta -> Nem. Ha igen, a rossz konfiguráció az oka.
Nem natív az NVRAM -> De natív.
Gondjai vannak a vidikarival -> Nem sok köze van hozzá, az megint inkább a konfiguráció.
Nem lehet SIP enabled-el használni -> mindkettő gépemen SIP enabled-el használom.
FileVault nem működik -> A notimon be van kapcsolva a FileVault, Windows alatt meg a BitLocker, sőt, még a Secure Boot-ot is be lehet állítani.
Szóval ha valakit érdekel, akkor ezek is működnek Clover alatt, nincs probléma velük.megj.: fogalmam sincs miért tolják ennyire agresszívan az emberre, összeveszett a 2 dev (Slice (Clover) - Acidanthera (OpenCore)), hogy ennyire hurrogják a Clover-t?
Mindenesetre respect a tagnak mert 0-ról írta meg az egészet, és kíváncsian várom mi lesz az 1.0 release-el. Simán váltok ha megéri, de eddig nekem semmiféle stabilítás/kompatibilitási gondom nincs ami miatt kéne váltanom.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34257 üzenetére
érdekes dolog. sajnos ebből látom, hogy az OC még béta fázisban van, automatic detection az nuku. Bár nyílván mert béta. kíváncsian várom mi lesz belőle, de egyelőre szerintem csak túl van hypeolva. nem kell elnézést kérni, végülis azért van ez a topic, hogy segítsen.
örülök, hogy sikerült. 👍🏻
-
csattila01
tag
válasz
kushwavez #34256 üzenetére
Végre megoldódott minden probléma. Bootol egymás mellett hibátlanul a Win és a mac. Úgy tippelem a sok próbálkozás után, hogy a gond azzal volt, hogy az OC-nak nagyon nem mindegy, hogy milyen hardverendszerben volt a gép, amikor a DSDT és az SSDT-EC le lettek generálva. Ugyanez volt a VGA-val is. Szerintem most sikerült eltalálni hogy a 3 driveba vezető sata kábelek milyen sorrendben voltak eredetileg csatlakoztatva és csakis így megy tovább hiba nélkül.
Elnézést a sok spamért, 3 hete kínlódtam már vele, mindig jött hiba, ami egy 1-2 éves gépen nincs. Köszönöm a segítséget, az easyUEFI tipp nélkül nem ment volna. -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34255 üzenetére
pedig nekem is EC problémának tűnik. Gondolom az SSDT-EC az rename patcheket tartalmaz. Mindegyik rename-t tartalmazza? (EC0 -> EC, ECDV -> EC, H_EC -> EC) bár ismét ki kell emeljem, hogy nem értem akkor eddig hogyan működött, és miért működik ha nincs több drive. doesn't make any sense
Nem ad ki valami stall log-ot egy idő után? -
csattila01
tag
Windows alatt EasyUEFI-vel hozzáadtam a Catalina efi-t. Most így megjelenik F11-nél a macOS. Betölt az OC Boot menü. Ott kiválasztom azt a partíciót, ahol a Catalina van. El is kezd tölteni, jön a sok szöveg, majd újabb hibaképernyő. Azt írják külföldi fórumokon, hogy SSDT-EC.aml kell az 1683 hibára, de én azt alapból beleraktam már installkor a megfelelő helyre.
Update: Ha lehúzom az összes többi driveot, akkor bebootol gond nélkül a mac. -
csattila01
tag
válasz
kushwavez #34252 üzenetére
Csak egy OC van, ami frissebb jelenleg. Changelog alapján nincs benne olyan, ami megoldaná a problémámat. Van intel és Asrock sata port is az alaplapomon. Hatha ez lett volna a gond, de úgy tűnik egyikben se megy.
tlac: Van működő W10-em, de jelenleg ki van húzva hogy legalább az ne okozzon hibát. Most magában a mac driveot indítanám USB nélkül. Az easy uefi módszert, bcedit-et nem próbáltam még Win alól, amit viktor tanácsolt.
-
tlac
Topikgazda
válasz
csattila01 #34249 üzenetére
van most működő win-ed?
próbáltad azokat, amit viktor001 ajánlott neked?
elsősorban a bcdedit-re gondolok -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34251 üzenetére
A kép alapján én rendben látom az EFI-t. FAT32 és EFI System partition type, annak kell lennie. Ezek alapján az OC-vel van valami nekem úgy tűnik. Próbáld meg frissíteni az egész OC-t, a működő config.plist-et meg rakd vissza miután frissítetted.
-
csattila01
tag
válasz
kushwavez #34250 üzenetére
Az EFI meghajtóm mappaszerkezete tuti jó.
Viszont Ubuntu LiveCD-vel ránéztem a Samsung HDD infóira és ezt írja. Ahogy látom ez FAT. Valamiért nem tudok most pendrive-al se bootolni macre, így diskutilt se tudok futtatni. Én nem választottam ki sehol, hogy FAT legyen. Hol siklott félre a dolog? Helyre lehet hozni? -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34249 üzenetére
Ha CSM enable mellett látja akkor az arra utal hogy az OC legacy módban van rátéve.
Ha nem, akkor lehet nyílván gondoltál erre, de azért hátha:
a mappakiosztás úgy van, hogy az EFI meghajtón belül még egy EFI mappa van és azon belül van a BOOT (ennek is rendben kell lennie, különben nem találja), OC. ha a root-ba tesszük akkor nem működik.Itt neked Clover helyett értelemszerűen OC
Ha így sem akaródzik akkor kövinek megnézném az EFI-t, hogy hátha rosszul lett létrehozva és nem EFI partíciónak látja, hanem sima FAT32 partíciónak.
-
csattila01
tag
válasz
kushwavez #34248 üzenetére
MountEFI-vel átmásoltam az EFI könyvtáramat a macOS drivera a megfelelő helyre. (A pendrive EFI-jét nem tudtam külön mountolni, mert ahogy láttam azt megtette magának az OS, ezért simán átmásoltam az EFI mappát kézzel a HDDre) Kihúztam a pendriveot, most csak a mac HDD van bedugva. CSM enable mellett látom a Samsungot, de disable mellett már nem. Ha CSM disable módban nyomom bootnál az F11-et, akkor azt írja, hogy nincsen bootolható eszköz. Most pedig azt se mondhatom, hogy a Win zavar be...
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34247 üzenetére
Pendrive nélkül nem is bootol? akkor ott van a baj, azért nem látja a samu lemezt mert nem találja rajta az .efi-t. Ellenőrizd, hogy helyes-e a samu bootloader-je. Ha rendben van akkor viszont a Windows hülyesége miatt a saját bootloaderje van elől és az az automatikus (bár ha rendben van a samu efi-je akkor viszont egyáltalán nem értem miért nem jelenik meg a boot menüben). Esetleg tedd rá az OC-t a Windows drive-ra és EasyUEFI-vel add hozzá az OC-t az első helyre mint bootloader, és akkor indulásnál az fog először betölteni, vagy cmd admin módban:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\OC\OpenCore.efi
(bár először inkább az EasyUEFI-s módszert próbálnám ki) -
csattila01
tag
Újabb nap, újabb probléma.
MBR2GPT-vel átkonvertáltam a Win10 driveot GPT-re, így az már fut CSM Disable mellett. F11-re csak Windows Boot Manager és az UEFI pendrive (erről indul egyenlőre az OpenCore) a választható opció. Boot prioritynél is csak ezeket engedi kiválasztani. Semmi meghajtónév, mint ahogy CSM Enable alatt volt. Ha kiveszem a Win10 driveot, akkor ki tudom választani név szerint a Samsung mac lemezt, de Win drive + mac Drive csak a Windows BM-t. Van is meg nincs is dual boot így megint. :) Hozzá lehet adni valahogy opciónak a mac-et? Lehet az is gond, hogy a pendrive indítja a Catalina-t és nem annak a saját EFI-je.
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34245 üzenetére
Szerintem azt nem lehet megoldani úgy, hogy Legacy UEFI bootloaderrel bootoljon. Ha a bootloader maga UEFI módban van akkor nem tölti be a Legacy BIOS drivereket, nem fogja tudni bebootolni a Windows-t. Láttam OC-ben Legacy beállításokat de sajnos nem tudom hogyan kell beállítani, és ha sikeresen bebootol akkor meg a másik OS nem fog működni (úgy ahogy írtad). Bár ezt Clover-el tudom csak felvázolni, de ott van Legacy boot0ss, vagy Hibrid setup ami GPT macOS partícióra telepíti fel a loader-t, de nem UEFI hanem Legacy módban, és úgy már ki lehet választani/bebootolni mindkét meghajtót. Régi gépemen is úgy volt, mert nem volt rajta UEFI (GPT Mac, MBR Win, a select-nél úgy jelent meg, hogy "Boot Windows from Legacy HD1")
-
csattila01
tag
Gondoltam visszadugom a Windows driveot és kipróbálom, F11-el tudok-e választani melyik OS induljon. Mint kiderült a Win drive MBR, ezért nem megy CSM Disable módban. Easeus-al próbáltam nyomni egy Convert MBR to GPT-t. Tekerészett a partíciókon, aztán BSOD egyből, újraindul és marad MBR. Ha CSM enable, akkor elindul a Win. Ha CSM Disable, akkor az OpenCore elkezd betöltődni, de felhozza a mac telepítőt a login screen helyett. Így olyan, mintha üresnek látná azt a HDD-t, amin egyébként a Catalina van.
Van ilyen esetre is okosság, hogy ne haljon el az MBR->GPT művelet vagy újra kéne rakni CSM Disable módban a Windowst is, hogy teljes legyen a képlet? Az nem megoldás hogy ki/be húzogatom a SATA kábeleket. -
kushwavez
senior tag
Simán el tud akadni egy rossz BIOS beállításon. Egyébként ha ilyennel találkozol ajánlom bootolj "-v keepsyms=1 debug=0x100" beállításokkal és akkor kapsz információt, ami talán segít és megspórólsz egy csodára várást. VT-D és VT-x bekapcsolva maradhat mindaddig amíg slide=0 és darts=0 beállításokkal van bootolva a macOS.
-
BeZol
őstag
Kipróbáltam mindenből a legújabbat, de még egy macOS telepítő sem akart elindulni ami előtte ment, innentől végképp gyanús volt, hogy igazából nem nyúltam a géphez, csak belőttem egy régi OC presetet a biosban korábbról (mikor még nem volt macOS), és azt tudtam, hogy a virtualizációt talán offolni kell (de ezt bootflag úgyis intézi ha jól értelmeztem eddig), aztán rémlett, hogy a VT-D-t is ki kell szedni.
Na most kiderült, hogy ennyi nem elég, az XHCI Hand-Off volt a ludas, disabled-del nem indul, engedélyezni kellett és egyből betöltött csont nélkül.
Vicces, hogy ennyin elcsúszhat a dolog -
BeZol
őstag
Nem tudom, hogy az új 10.15.14-es patch kavar-e be vagy vmi más baj van, de annyi történt, hogy átmentem windows-ba, csináltam pár benchmarkot (5.3ghz 4133mhz cl17 beállításokon, persze jó nagy feszültségértékekkel), aztán a dolgom végeztével mennék vissza macOS-re, és az apple logó alatti szürke csík meg se moccan.
A legújabb .14-es patch-re nem kattintottam rá, nem tudom akart-e most települni magától vagy sem, de 1 órát így hagytam és semmi
Pendrive-ra felraktam a legújabb 5110-es clover bootloadert, ugye minden más maradt ugyanaz, és úgy sem jut tovább. Se safe mode, se recovery, semmi, itt megáll.
Úgyhogy nem értem, nem nyúltam semmihez, ami még felmerülhetett h bios-ban volt más beállítás (pl. VT-D, azt is letiltottam, de úgy sem jó).
Valaki találkozott hasonlóval? Logot nézve nem lettem okosabb sajnos, és azért sem értem, mert már hetek óta tökéletesen ment minden.Holnap friss erővel ránézek megint, addig ha lesz ötlet, szívesen fogadom
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34240 üzenetére
oh I see, eddig nem hallottam róla de jó dolognak tűnik
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34237 üzenetére
Nem is tudtam, hogy ilyet lehet ProperTree-vel. Nice! Igen a Whatevergreen kb mindent orvosol, de valamelyik régebbi karihoz kell az NVIDIA inject (pl néhány M karihoz)
-
csattila01
tag
válasz
kushwavez #34236 üzenetére
Sikerült összehoznom. :)
Beraktam a 680-at, ProperTree-vel generáltam egy új DSDT-t Win alatt, aztán clear NVRAM. Miután újra bootolt már adott képet a dGPU és a mac névjegye fül alatt is kiadja a 680-at az IGPU helyett. Gondolom a háttérben megoldja a WhateverGreen, amit kell azért itt nem kell NVidia Inject. -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34235 üzenetére
Oh, félreértelmeztem. A képen én úgy látom a kártya betöltésénél áll meg. Clover-ben Inject NVIDIA=True orvosolni szokta ezt a problémát, OC-ban viszont nem tudom mit kell vele csinálni. Nem úgy néz ki, hogy DSDT problémája lenne
-
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34233 üzenetére
SSDT-n keresztül le kell tiltani, hogy ne érzékelje a macOS
[link] -
kushwavez
senior tag
válasz
csattila01 #34231 üzenetére
ha benne van de nem aktív akkor is be akarja tölteni a macOS a drivereket, ez okozhat boot fennakadást. próbáld meg kivenni és úgy megnézni. Egy clear NVRAM is jól jön ezek után
-
csattila01
tag
Ami változott, mióta jó volt az annyi, hogy benne van a 680 a lapban, de IGPre van állítva az UEFI. Nem csináltam új DSDT-t azóta. Lehet ezek, vagy ezek kombinációja okozza a hibát.
-
csattila01
tag
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
csattila01 #34228 üzenetére
Nekem a GTX660 csak Sierraig ment rendesen.
-
csattila01
tag
Sziasztok,
Frissítettem a videókártyám BIOS-át, hogy tovább tudjak jutni a POST státuszon CSM disabled opció mellett. A GPU-Z ki is teszi a pipát az UEFI négyzetbe Win alatt. Catalinát telepítettem, hogy csak IGP volt használva. Minden oké, szép és stabil. De most, hogy rendes VGA-val bootolnék semmit sem változtatva az IGP mellett használt UEFI beállításokkal az OpenCore boot menü után 1-2 perccel megáll a boot abban a fázisban, amit lent csatoltam.
Ahogy az OpenCore VGA buyers guide alapján néztem, a Kepler GPU-k (akár 6-os, akár 7-es széria) Catalináig támogatottak, ez az legfrissebb, ami nem rekedt meg High Sierra-n. Mi lehet a probléma akkor?
intel i5 3570K, Asrock Z77 Extreme4, Gigabyte GTX680(2GB)
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34226 üzenetére
i7-3770-ből szinte biztos, hogy találni itt. Ha az sok, de nem olyan sürgős és van időd akkor ebay-ről is lehet egy i5-ös támogatottat. Szotyiért dobálják.
Hát azért olyan sokminden nem változott High Sierra óta, multitasking szempontjából jobb lett (rendezettebb sokkal), és én nekem gyorsabb is. Ha van + iOS 13-at vagy macOS Catalina-t futtató eszközöd akkor annyiban fog korlátozni, hogy nem fogod tudni használni a handoff & Safari iCloud tab funkciókat.
Telepítőt ugyanúgy a fentebb említett gibMacOS-el le lehet szedni, illetve macOS alól App Store-ból
-
RaZroX
addikt
válasz
kushwavez #34225 üzenetére
a HD4000-et tudom, hogy jó. Fentebb beszéltük (csak közben arckép cserén estem át), viszont nagyon nehéz itt Hardveraprón találni HD4000-es procit. Ezért jött a kérdés, mert ezt a kettőt találtam amiről nem tudtam biztosan, hogy nem jó
Van valami amiben lekorlátoz, ha High Sierrát teszek fel ? Illetve mennyire nehéz egy High Sierra telepítőhöz hozzá jutni így, hogy kijött azóta több OS ?
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34224 üzenetére
i5-2400S - HD 2000 -> nem támogatott
i5-2500K - HD 3000 -> High Sierra-ig támogatott. (Mojave-n és Catalina-n kextrollback-el működésre bírható, de nem 100% hogy működik és lehetnek vele problémák)Ha támogatott iGPU-t szeretnél akkor Ivy Bridge generációból kell válogatni és azok közül is csak a HD 4000-től működnek. #34199 -> ebben a hozzászólásban fel vannak sorolva
-
RaZroX
addikt
i5-2400S vagy i5-2500K ?
3000ft az árkülönbség, szóval csak az a kérdés, hogy Hacklihoz melyik a jobb igpu szempontból ?
-
-
RaZroX
addikt
Ez az internetes telepítő létrehozása nekem nagyon új
durva, hogy már ilyenek vannak.
Bár redditen láttam róla leírást, de elég eltántorító volt első ránézésre.
Majd ha meg lesz a vas, megpróbálkozom vele. -
DuDieHUN
aktív tag
Sziasztok,
valakinek van tapasztalata az alábbi laptopokkal?
- Thinkpad X250
- HP ENVY 13 Ah0000ne -
tlac
Topikgazda
válasz
RaZroX #34215 üzenetére
nem, ki lehet hagyni
pl. a gibMacOS tud win alól is internet recovery-s telepítőt csinálni (azt most éppen nem tudom, hogy a netkapcsolat megoldható-e, valamelyik clover verzióval volt gond, hogy nem tudta betölteni a megfelelő kext-et hozzá)
de talán van már másik eszköz is -
RaZroX
addikt
Windows / Ubuntu alól csak virtuálisan telepített MacOS alól tudok telepítőt létrehozni ugye ?
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #34212 üzenetére
A vidikari stimmel, kell hozzá radpg=15 (lilu+whatevergreennel), a lap viszont legacy BIOS és a H61 chipset nem támogatott High Sierra óta így kell hozzá egy Clover ICH AHCI port patch, hogy lássa a belső meghajtókat. Illetve Legacy BIOS-on a vidikarin nekem nem működtek az RX 580-on a HDMI kimenetek (fekete kép), csakis a DP port. Szerintem HD 7750-el nem lesz probléma, de érdemes erre vagy hasonló konfigurációkra rákeresni, hogy valakinek sikerült-e összehozni Catalina-ra. Lapnál érdemes UEFI támogattottat választani (ha High Sierra, vagy feljebb szeretnénk menni).
-
rsanya87
tag
Sziasztok!
Mennyi szenvedés árán lehet erre a gépre feltenni egy hackintosht?
Lap: Gigabyte GA-H61M-S1
CPU: Intel Core i3-3240
VGA: Radeon HD 7750Semmi extrára nem lenne használva, csak böngészés, yt.
Sanya
-
RaZroX
addikt
Én utoljára OS X 10.8 környékén hackliztam, azóta csak plátói szerelem volt a macOS sajna.
Amit a sztoridban észrevettem, hogy böngészőben nem feltétlen a VGA volt a ludas. Legalábbis nem közvetlen. Mert ugye az integrált vga vram-ja a sima ram-nak egy leválasztott része. Ha neked mondjuk csak 4GB ramod volt és abból 1GB elment a gpu-nak, akkor a maradék 3GB valóban kevés lehetett.
(#34209) viktor001: Igen-igen, olcsóbb lenne ha maradnék a régi vasnál. kb 30-40ből kijönne rammal, procival és vga-val az update. Viszont 60-70ből meg meglenne a zsír új lap+proci+ram, a többit meg tudom a mostaniból is használni és nincs akkora árkülönbség a két opció között. Utóbbinál viszont egy tényleg Hackli kompatibilis gépem lesz és legfrissebb hardver, erősebb is stb.
A régi kitudja meddig lesz elég teljesítményben, támogatottságban. -
kushwavez
senior tag
3570-nek az integráltja nem támogatott macOS alatt így azt magát vidikari nélkül nem lehet használni. Én beszereznék inkább egy i5-3475S, i5-3570K-t (fontos, hogy K legyen mert a sima az HD 2500 és nem támogatott), vagy ha találok jó áron egy i7-3770-et akkor azt, procierővel nem lesz gond és lesz támogatott grafika is (HD 4000). Később ha megszűnik a támogatása és ha netalántán nem lesz út a patchelésére (márpedig szerintem lesz), akkor beinvesztálok mellé egy most is elég olcsó használt RX 460-at amivel bőven sok évig eléldegél a gépezet. Olcsóbb megoldás, megmarad a régi lap is és a régi ramok is, csak egy proci és vidikari és mehet is a dolgára.
-
BeZol
őstag
válasz
RaZroX #34205 üzenetére
Nálam is ment az UHD Graphics 630 (8700K), de ahogy többiek is írják, be kell állítani, hogy tényleg menjen.
Én első körben használt macbookPro-t vettem anno (180-ért), most így 1 évvel később is ennyiért látom ugyanazt. Ebben i5-4258U van 2mag4szállal. Cinebench pontokat érdemes nézegetni, ez pl. cinebench r15-ben 276pontot tud (110-et 1szálon). Az i5-3470 multiscore-ja 510 (single 132).
A gyakorlatban a laptopomnál 2-3 böngészőablak után érzem h nem igazán bírja a dolgokat, de hogy ez most a proci erő vagy az integrált grafika miatt van-e inkább, az jó kérdés (egyik sem egetrengető)
Az i3-8100 616 (154), tehát csak 20%-kal erősebb a régi asztali i5-nél, egyedül az integrált grafikai rész igazán up to datebb.
Én 4 napig használtam az integrált grafikát, és böngészés közben új lapok/oldalak megnyitásakor mindig gondolkodott, tudod mintha nem lenne elég gyors a net. Miután az rx 5700xt kártyát beraktam, azóta pöccre megy a dolog, úgyhogy konkrétan az integrált grafika fogta vissza ezt a részt, amit én se gondoltam volna! (az már alap, h ssd van a gépben és 1000mbites a net, szóval nem azok a lassító tényezők)Én itt nézegetem, hogy melyik iMac-ben mi volt/van. Ha ilyen procit nézel, nem hiszem h mellé lőhetsz, csak hát 2011-2013-as évjáratoknál (nem tudom pontosan) vagy egy snitt, ami túl régi, azon már nem megy a legújabb oprendszer, ami problémás, ha pl. xCode-ot használnál.
-
RaZroX
addikt
Hát akkor megint ott vagyok ahol a part szakad...
Mindenesetre köszönöm mindkettőtöknek a segítséget, alszom rá párat, hogy új gépet összerakni vagy ezt az ezeréveset foltozgatni éri meg (nekem) jobban.Ha újat rakok össze akkor ezekből állnak:
Gigabyte Z370M DS3H
i3 8100Elvileg ezekkel "pöccröff" kell menjen, ha jól informált vagyok.
Viszont anno még olvastam, hogy az Intel® UHD Graphics 630 sem megy magától. Ez még mindig így van ? -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34202 üzenetére
Ilyen árkategóriába újonnan nem igazán találni semmit.
Újak 20k körül:
- NVIDIA:
- GT 710 (viszont arra figyelni kell, hogy GK208 chipes legyen, különben nem lesz jó. a 2 GB-s verziók szerintem azok, de ebben nem vagyok biztos. még támogatott Catalina-n, de mivel NVIDIA és maga a chip elég régóta van használatban így nem hiszem, hogy túl sokáig támogatott maradna)
-> több (támogatott) NVIDIA kártya újonnan nincs is 20k körül- AMD:
- R7 240 (FakeID-vel működik, illetve radpg=15 bootflaggel. nekem R7 370-em volt szintén fakeid és radpg=15-el működött, de irgalmatlan mennyiségű szenvedés volt mire sikerült működésre bírni és csak Sierra-n működött. egyszóval nem OOB kicsit sem.)
-> újonnan több támogatott nincsen 20k körülSajnos RX 400 Series kártyákat újonnan már nem lehet venni, használtan viszont pont 20k-ért dobálják az RX 460-at, személy szerint beszereznék egyet. "oob" (azért az idézőjel mert Whatevergreen lehet kellhet hozzá, de az amúgy is "alap" kext), nincs szenvedés és jó sokáig fog működni.
-
Máté94
addikt
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34200 üzenetére
A következő generációban (Haswell) sokkal nagyobb a választási lehetőség CPU-k terén amik HD 4600-at használnak. A következő macOS-t (10.16) biztos, hogy kihúzzák. Használata natív, de nem árt utánanézni az adott processzornak, hogy van-e vele szenvedés vagy sem. Itt az egyik user elég sokat szenvedett vele, de az user error volt.
Támogatottság szempontjából a Broadwell lenne a legjobb választás (még jó sokáig kihúzza a HD 6200), de annyira fent van az ára az egekben, hogy egyszerűen nem éri meg azt venni.
Utána jönne a Skylake ami kiváló választás, de az már nem DDR3.
Esetleg az is megoldás, ha olcsón be tudnád szerezni a fentebb írt Ivy Bridge i5-ös procik közül valamelyiket, tudnád használni simán az iGPU-t, majd ha kijön az új OS és megszűntetik a támogatást akkor patcht használsz, hogy működésre bírd (szinte biztos, hogy lesz ilyen), vagy addigra beszerzel mellé egy olcsó vidikarit (pl RX 460, vagy más olyan ami oob)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 32GB 1000GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest