- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
amúgy a profilomban benne van, egyszer még pont jegyezted meg, hogy jó lenne ha szerepeltetném
A héten már a második ilyen eset!
Nem gondoltam, hogy bárki is megfogadja ezt a javallatomat.
Értem a D meghajtót, csak élcelődtem. Amire utaltunk, a GRUB újratelepítés, az neked is jó lesz arra az esetre, ha nem telepíted újra mindkettőt, ha igen, akkor egyszerűbb az eset, de csak az említett sorrend megtartásával.Ha elakadsz valamiben, akkor úgyis kérdezel, inkább így tégy, mint hogy utólag kérdezz, mikor már nagy a katyvaz.
(#8852) nOvOp
(jól csőbe húztalak)
-
Ahogy kéklufi írta, nem kell újratelepíteni a Mint-et, az a saját partícióján ugyanaz lesz, mint volt, csak a rendszerindítót kell újratelepíteni, pár napja pont ez volt a téma, olvass vissza kicsit majd. Mi az D meghajtó amúgy?
Ha a legfrissebb Mint-ed van, akkor azon már default a Timeshift, nagyon könnyen használható rendszermentő program. (nem véletlenül írtam mindig, hogy írjuk már le a rendszerünk pontos nevét vagy verzióját, mert sok esetben lényeges infó)
Amúgy az se baj, ha újratelepíted, legalább gyakorlod, az sosem árt. A sorrendre figyelj, első a Win, fastboot meg secureboot kikapcs és utána jön a Linux! De nem a D meghajtóra!!!
#8828-tól olvasd a témát
-
válasz
KFeri22 #8821 üzenetére
Nekem is van ez gyakorta, néha a Mint Debiannak képzeli magát félig, mert csatolja a pent, de nem akar rajta műveletet végezni, máskor meg bedugom és nem balhézik. (egyszer ha lesz időm, kiókumulálom, miért van ez)
Ha nem akarja, mindig nyitok jobb gombbal egy rendszergazda módot a Nemon belül, ezzel mattot kap a rendszer.
Persze az a normális megoldás, amit King kolléga dobott be.(#8822) King Unique Jó, hogy említed ezt az exFat fájlrendszert, már mióta át akarom állítani a filmes penemen az NTFS-t......
Gondolom az agyasTV-knek nem gond úgy, mint az androidos smartboxnak az ext.
-
válasz
0xmilan #8788 üzenetére
Én a desktopon hasonló anomáliák elkerülése miatt mindig friss telepítést csinálok, igazából minden repo és lényeges beállítás megvan abban a pár elmentett txt-ben, tisztább, szárazabb érzés. Egyedül a fontokat nem tudom hamar ugyanolyanra belőni sem desktopon sem FF-ban, valahogy ezeket a konfigokat mindig elfelejtem elmenteni....bár most rapid módon kellett ledózerolnom az SSD-t és a /home és a / fontosabb mapáit lementettem.
Gyanítom, hogy nálad sem fog helyrejönni ez az anomália.
Igaz ki lehet bírni mintupdate app nélkül is.
(#8789) Syl
Be fogom ide írni a véleményem. Tudod hogy nem vagyok szívbajos
Igen, rémlik....ööö.......nem gondoltad amúgy, hogy csak udvariasságból írtam, hogy kíváncsiak vagyunk, mi a véleményed a Cinnamonról?
én úgy is ki tudom találni
-
válasz
0xmilan #8784 üzenetére
Nekem nincs.
Nemrég frissítettem 18.3-ra.
Úgy nem is lesznek benne azok a programok, amik csak a 18.3-ban default-ok, épp minap volt erről szó, hogy nincs fenn alapból a Timeshift sem. (ill. nem rakja fel a frissítés, mert a repoban már ott van) A verzióupgrade csak az alapokat frissíti meg ami addig fenn volt. Sokan nem is szeretik a Mintnél nem túl régen bevezetett verziófrissítést, ez az egyik oka gondolom.
Szóval ennek nincs hozzá köze:
Jó ideje az update managerem se működik rendesen: "Could not refresh the list of updates". Lehet, hogy köze van hozzá?
Nem tudom ennek mi az oka nálad, a laptopon van egy így frissített Mint, abban az energotel/kfki repo páros van és megy mindenhol a frissítés. Nemrég frissült a mintupdate 5.3.2-re, lehet, hogy az nem frissül terminalból, bár az fura lenne. Csekkold le a mintupdate verzióját és szerintem nézd meg a repocsekkolót is, bár ez nem lehetne oka a fenti jelenségnek.
Viszont nálam volt egy érdekes jelenség 18.2-nél, a kisalkalmazásokat, desktop appleteket nem volt hajlandó frissíteni a Rendszerbeállítón belül, pedig a normál frissítések mentek, így a repok jók voltak. Nem tudtam rájönni, mi volt ennek az oka, nálad is lehet valami hasonló forrású bug. Az is fura, hogy ezt a desktopon csinálta, laptopon nem.
-
Wooooow! Ez komoly, kár volt tegnap ledózerolni a szakállamat!
Elsőre nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy Ubuntu 17.10-et cserélted, mondjuk azt akármire érdemes cserélni. Azért persze a legzseniálisabb döntést hoztad!
Azt azért gondolom nem Cinnamont raktál fel.
Ezt a Redshift-et most látom, hogy benn van alapból, de elég szerencsétlen a beállító része, valószinű, hogy csak konfigban lehet piszkálni. Én anno a f.lux-ot használtam, azt elég jól lehet konfigolni gui-san is, még tán földrajzi hely alapon is működik. Én a helyedben kipróbálnám.
Majd érdekelné a Mintes tábort a tapasztalatod Szilvivel, milyen szerinted a 18.3, ez esetben még jó is, hogy a 18.2-t nem ismered.
A nick-edhez jól megy amúgy a disztró!
Most látom, hogy a RS is geod alapon kavar, de akkor is béna a gui-ja:
Itt írják a konfigolását a RS-nek, lehet érdemes kipróbálni.
-
Jól van, most már összeállt a kép valamennyire, először akartam is kérdezni, miért a Nemoból állítgatod desktop ikonokat, mert emlékeztem rá, hogy anno én azt a desktopon állítgattam. Ezek szerint ezt még 18.1-nél csinálhattam, mert ott meg is van az opció erre:
Rémlik is valamely verzió megjelenésekori leírásból, hogy a Nemo dolgait integrálták az asztalba, ezek szerint ez is ennek esett áldozatul. Nem volt túl jó ötlet, vagyis az ötlet az jó lett volna az egységes megjelenés szempontjából....az viszont gáz, ha 18.2 óta nem csináltak vele semmit.
Abban bízzunk, hogy most már még jobban a Cinnamonra tudnak koncentrálni, ha már a KDE verzió kiesett a kalapból. -
Valóban úgy marad, én csak átbootoltam kipróbálni és bezárásig változott a méret, de a kikapcsolt rootjogú Nemo után a normált indítva ugyanaz maradt.
Az lehet a gond, hogy párhuzamosan két helyen is lehet ezt a mappaméretet állítani.
Nemo / Nézet-en belül van a Nagyítás, Kicsinyítés, Normál méret - azzal próbáld meg, 18.2-n most működik a billkombója. Ctrl - , Ctrl +Értem már! Amit beállítasz a Szerkesztés / Beállításokban, azt veszi alap normál méretnek a Nézet-en belül és ahhoz képest nagyít vagy kicsinyít. Próbáld ki, hogy átállítod és utána használod a Nézeten belül a Normál gombot.
-
Kipróbáltam, valóban ezt csinálja, de ki lehet vele tolni. Megnyitod a Nemo-t rendszergazdaként és, ha ott állítgatod, akkor már felhasználó módban is helyreáll.
Egyébként csak javaslat, de ha kifejezetten Nemo vagy Cinnamon beállítással kapcsolatos kérdés van, nem árt odaírni a verziószámot, mert már frissült egyszer a 18.3-ban a Cinnamon és a Nemo is.
-
válasz
mefistofeles #8724 üzenetére
Nem mindig a leggyorsabb a legjobb, ez a wise...nevű valami nekem sose jön be.
Lehet, hogy most rakosgatták fel az összes új 18.3-at meg a szokásos frissítésdömpinget, ami ilyenkor egy hónapig jellemző. Emiatt nem rakom fel élesben soha a legújabb verziót, csak bő 1-2 hónap múlva.
-
Nézzétek meg a Frissítéskezelő/Szoftverforrások beállítások-nál a tárolókat, mert egy panel-appletet akartam telepíteni és mindig hibát írt ki, kiderült, hogy az addig tároló inaktív volt. Ami érdekes, hogy egyik frissítési kísérletnél se jelezte a rendszer!
Hirtelen lett is rengeteg friss csomag:
-
válasz
gojko.m #8713 üzenetére
Ennyiért nem érdemes, amúgy nekem sem tetszik a Mate Menu, de kicsit átalakítottam pár kattintással és a Panel mérete is csökkenthető ill. a témákkal változtatható a kinézete.
A szélességét kéne még csökkenteni, de az a jobbgombos GUI-s beállítással nem találom, valami confog fájlt kéne találni hozzá. Elég sok mindent kivehetsz, berakhatsz amúgy ízlésed szerint.
-
válasz
zoltanz #8711 üzenetére
Firefoxon is lehet állítani hardveres gyorsítást, az 57-ben még nem néztem, hol van, mert kilőttem hamar, ESR van helyette.
Én még nem vettem észre, hogy FF alatt ne használná a vram-ot, majd be kell üzemelnem a Toshiba laptopot, abban is valami Intel proci van.
Egyébként biztosan használ vram-ot a rendszer? Nézted a kern.logban már?
Ez desktop és AMD APU.
A xorg.logban valami limitet is látok, de hogy ezt hol lehet beállítani......
5.687] (II) RADEON(0): Front buffer size: 6000K
[ 5.687] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 221835K
[ 5.688] (==) RADEON(0): DRI3 disabled
[ 5.688] (==) RADEON(0): Backing store enabled
[ 5.688] (II) RADEON(0): Direct rendering enabled -
válasz
zoltanz #8709 üzenetére
Igen, de a software render mód akkor szokott bejönni boot után, ha valami gond van a megjelenítővel. Ezt amúgy nem érdemes használni, mert a processzort terheli és nem rendes megjelenítés. Ez csak annyit tesz, hogy más DE-vel ellentétben akkor is kapsz grafikus felületet, ha valami gáz van a VGA driverrel. Ez Cinnamon!
Gondolom bejelentkezéskor azért van ott az opció, hogy hibaelhárítást tudj végezni.
-
válasz
zoltanz #8705 üzenetére
Öööö...akkor ezt benéztem, még a heanet-en sincs, akkor a csomagokat láttam én is csak, sorry!
Tegnap akartam is kérdezni, miért nem azt raktad fel!?Valamelyik topikban kéklufi úgyis levakegerezett.....
(#8706) Mirr Murr
Fel sem tűnt, hogy nem jót írtál.....tényleg vakegeresedek?
-
-
válasz
gojko.m #8700 üzenetére
Értem akkor a dual-bootot. :-) Ilyen esetekre ez a legokosabb megoldás.
Ilyen eset is van, amikor Linuxon sikerül beüzemelni egy Winen nem működő eszközt!
Működő rendszeren én nem javallanám az asztali felület cseréjét, ha nem is a rendszer stabilitását veszélyezteti, de sok addig megszokott ill. jól működő programba vagy más működési folyamatba bele tud rondítani. Eléggé kell tudni, hová kell nyúlni, ha egy új DE bekavar a réginak.
A Mate és XFCE nem is annyira rokon, hogy ez gond nélkül lefusson. Ha jól testreszabod, nem látni sok különbséget és a Mate jobb felület, mint az XFCE. Szerintem.
Megpróbálhatod ennek ellenére, mert ez a lehetőség nyitott a disztrókban.
(#8701) Mirr Murr
Akkor te csak nézegesd a Wines Thunderbirdet!
-
válasz
zoltanz #8698 üzenetére
Akkor csak azt teheted, hogy a linkelt Debian packages oldalról próbálsz leszedni valami működő verziót vagy hagyod a konzolost, nehogy összezavard még jobban a rendszert.
Ideje lenne màr lassan felrakom egy LMDE3-at, mert ezen a vonalon nagyon le vagyok maradva!Hang, megjelenítés és hasonló dolgokban az LMDE inkább Debian, mint Mint, sajnos! A megoldás is kicsit rögös úton megvalósítható.
-
válasz
zoltanz #8696 üzenetére
Super! Bocs, most esett le, hogy Debian alapú Mint-ről van szó, Debianban nekem is kér jelszót, ha nincs fstab-ban csatolva.
Alsamixernél is ugyanez, Debian alapon kell gondolkodnunk. alsamixergui csomag nincs LMDE2-ben?
Debianon is fenn van a gnome-os, de furamód a Jessie verzió kimaradt. Én ilyenkor kipróbálnám a Strech verziót, de ha valami akadály van az elején, akkor hagyd inkább, függőségi problémák jöhetnek elő esetleg.
-
válasz
zoltanz #8693 üzenetére
Cinnamonban ill. Nemoban nekem soha nem kér jelszót, ha csatolok egy meghajtót/partíciót, de rakd be az fstab-ba UUID-del:
UUID=0b28796b-8d0d-4212-8595-9g2d49325952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
ALT+F2
kisablakbagksu xed /etc/fstab
Nekem nem akarja leszedni a mixert:
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo apt remove pulseaudio -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
libcanberra-pulse pulseaudio pulseaudio-module-x11
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv libcanberra-pulse [0.30-2.1ubuntu1]
Remv pulseaudio-module-x11 [1:8.0-0ubuntu3.4]
Remv pulseaudio [1:8.0-0ubuntu3.4]terminal helyett gnome-alsamixer?
-
válasz
Dhampir #8685 üzenetére
A Linux ilyen, vagy szereted, hogy kihívásokkal szívat vagy menekülsz tőle. Nagyon le tudja kötni az embert, ha valami próbálkozásba belekezd.
Habár nem arra koncentráltam, de azóta már eltüntettem a lilaságot.
Akkor ez már ösztönös lehet, mondjuk én a Mint alapszineit is meg szoktam változtatni, pedig nem irritálnak úgy, mint kánonlila.
-
válasz
zoltanz #8683 üzenetére
Ja, hogy az még olyan régi eszköz, hogy PAE-s kernel kell rá? Látod erre nem gondoltam, de jó ötlet volt tőled.
Szerintem rakd vissza a pulse-t, én soha nem szedem le, sőt anno Debianon az oldotta meg a problémámat, semmi hang nem volt. Mindenki szídja ezt a pulse-t meg a systemd-t, deidőnként jók ezek mégis.
Gondolom kernelfüggő is, hogy itt csak mono hang van.
-
válasz
zoltanz #8681 üzenetére
A top-ot én úgy szoktam használni, hogy az alapnézethez nyomok egy 1-est, utána a t és m betűket, de az 1-es adja ki külön a cpu magokat. t és m betűkkel csak áttekinthetőb a cpu és memória használat.
Az Intel cpu-k esetén volt nekem is egy hasonló anomália, mikor csak az egyik magot használta.
Nálam a legacy FADT method ACPI kernel opció segített, kipróbálhatod, ha nem jön be akkor variálnod kell a kernel opciókkal, valamelyik csak jó lesz.
Először a
processor.nocst=1
opciót próbáld ki, az öreg Toshiba laptopon nekem ez hozta vissza a két magot. Az 1-es értékre már nem emlékszem, honnan jött, de ez a jó nálam.
[link]Van ez a másik opció is, ha neked nem jön be az előző. [link]
Az /etc/default/grub fájlba kell beírni ide:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="processor.nocst=1
"utána sudo update-grub
-
válasz
Dhampir #8679 üzenetére
Jogos, de mentségül említem, hogy a képeket megnézegettem, de valahogy ha játékról van szó, az agyam a szöveget átugorja...
Igazából nem is kellett volna hozzászólnom ehhez a témához!
Sem.(ezt csak azért írom, hogy a szokott arcok vitorlájából kifogjam a szelet)
Azon a randa püspöklilán minden sz*r elfér....bocsi
-
Mondom én, hogy félreértettem valamit. Steam-ről hallottam, a Google Playt ismerem, játszani nem nagyon akarok, egyetle alkalommal próbáltam ki egy gamet, akkor mire felépült a játék alapja, megette a 8 giga memót. Wint meg nem teszek fel játék miatt, az is tuti.
Pókerezni meg lehet online is, talán még.....
-
Ezt még én is felfogom, azért mert nem játszom. Akkor félreértettem a dolgot, én natív Linuxon gondoltam a játékot, kolléga azt írta, hogy tegnap elindult a csernobilos játék Linuxon. Szó sem volt wine meg más idiótaságról.
IOS-t meg tudtommal snob népek használnak, ha milliárdos lennék, se kéne pont emiatt. Félmilla egy telóért? Na haggyuk má'.......
-
-
válasz
zoltanz #8668 üzenetére
Csak én nem értem ezeket a mindenhonnanbányásszunkvalamit dolgot?
Hogy a fenébe jutsz el az openSUSE oldalára, ha Debian 8 csomagra van szükséged?
Itt vannak az általad említett csomagok nagy titokban a Debian hivatalos oldalán, igaz köszönőviszonyban sincsenek az általad említett verziókkal. Minek működne bármi is, ha nem a meglévő hivatalos saját csomagokat használjuk?
Ha valakinek van autója, tudja, hogy miről beszélek.
youtube-dl (2017.05.18.1-1~bpo8+1) jessie-backports (nem a sima Jessie csomag kell)
smplayer (14.9.0~ds0-1) jessie (itt nincs backport csomag)
A hánymagfutacpun dolgot a top parancs jobban mutatná:
Hopp, ott egy zombi!
-
válasz
gojko.m #8658 üzenetére
Jó ötlet, hogy áthoztad a témát.
Gondolom van, aki játszik a családban, azért kell a dual boot, egyébként már túl sok előnye nincs a Winnek, még az sem, hogy azt szokták meg, mert a Mint Cinnamon, Mate, KDE, XFCEa mind nagyon hasonlít a Win megjelenésére.
Ez a Firefox dolog érdekes. Most egy szűz rendszerről leszedtem a fenn lévő Firefoxot és beraktam a /opt-ba az ESR-t, minden gond nélkül indul user joggal is, nem kell rendszergazdaként indítanom.
A FF topikban olvasott scriptes megoldáson gondolkodtam, de az lehet a nálad fenn álló probléma oka. Amúgy alapesetben sokkal egyszerűbb az ESR-t leszedni a weboldaláról és azt kitömöríteni az /opt-ba (ehhez persze kell root jog).
Egyébként az általad használt módszer sem okozhat biztonsági problémákat, amíg a gyerek nem kezd el Linuxozni, mert első dolga lesz eltávolítani a pontot a Portable mappa elől és akkor garázdálkodik!Kifigyeli a csajos linkeket, etc...
Azért ha már biztonsági aggály, akkor inkább a hivatalos ESR-t szedd le és használd, rakhatod akármelyik mappába is. Én akár a tároló HDD-ről futtatott, akár az adott disztróban az /opt-ban lévő ESR-t használom, teljesen nyugodt vagyok, netbankolok, vásárolgatok.Linux alatt nem nyugtalankodok a biztonság miatt.
Ezzel kicsit ellentmondtam ennek:
"Szerintem a rendszer felépítése alapján nem szerencsés az ESR-t a /home-ba rakni Linuxon, én inkább a /opt-ba csomagolom ki, ott nem piszkálhat hozzá senki."
...de az, hogy nem szerencsés, ez esetben nem külső biztonsági problémát jelent. Igazából semmilyen problémát nem jelent. A fenti mondattal csak a rendszer felépítésére utaltam, de most már kicsit feleslegesnek is látom azt a mondatot.
-
válasz
vadorzó #8651 üzenetére
Jogosultságok állításáról nem esett szó. A fájl szerkesztését nem engedi? Azt csak rendszergazdaként lehet, mivel rendszerfájlt módosítasz.
Talán a legegyszerűbb ha a Nemoban katintasz jobb gombbal és kiválasztod a Megnyitás rendszergazdaként sort, a megnyíló új Nemoban szerkesztett változat már elmenthető.
Vagy az ALT+F2-vel előhívott kis ablakba írod be a gksu xed /
szerkeszteni kívánt sort
és elmented.xed behelyettesítendő a használt szövegszerkesztővel
(#8652) colomb2 Ez eszembe sem jutott.
De most, hogy mondod......
-
Szia!
Sajnos ez a Chrome-os jelszóbekérés kicsit idegesítő, főleg a nehézkes inaktiválása miatt.
Sokan úgy oldják meg, hogy üresen hagyják és úgy nyomnak Enter-t, KDE Mint-em én is kínlódtam vele, pedig nem Chrome-ot használok, de x-edik bottnál megunta és azóta nem kér jelszót.A linuxmint.hu-n ezt írják, hátha bejön neked is:
Én is küzdöttem ezzel nekem ami bejött az a "seahorse" -al sikerült!
Telepítsd vissza, sudo apt-get install seahorse , majd felhasználó alatt indítsd.
(Kellékek > Jelaszavak és kulcsok)Jobb oldalt listában lessz egy olyan hogy jelszavak, és "Bejelentk..." arra jobb klik, jelszó módosítása.
Megadod a régi jelszavad, majd üresen hagyva az újat. Üres jelszót nem fog bekérni. :-)Itt is egy lehetséges megoldás.
Azt írják, hogy a gnome-keyring beépül több helyre is, e azért egy
sudo apt purge gnome-keyring seahorse
parancsot kipróbálhatnál terminalból kiadva, ha a fentiek nem jöttek be. -
válasz
#20749568 #8635 üzenetére
Valóban, nem olvastam utána, csak belenéztem és az a pár kieg. nekem azt jelentette, hogy nem Chrome alap, ill. Chromium, de az most itt nem számít. Valami webkit-re tippeltem.
Most van a Palemoon csapatnak is egy új böngészője, jónak mondják, de a nevét elfelejtettem.
Amúgy próbálom mostanában hanyagolni a google-t, mert nagyon nem tesz jót a memóriának. Mármint az enyémnek.
FF-en kívül nem is ugrik be ismert nem Chromium alapú böngésző.
Nekem elsőre beugrik egy, a Chrome.
-
válasz
vadorzó #8633 üzenetére
Úgy rémlik, már nem MDM az alap, hanem a lightdm a Mint-nél is.
A
/etc/lightdm/lightdm.conf
fájlt kell szerkesztened./usr/sbin/lightdm --show-config parancs megmutatja, hogy mi az aktuális állapot.
ezt a Seat-ban lévő piros sort kell módosítanod, rég csináltam már Debianon, a felhasználónevet törölni kell és mentés.
Ezután boot után kéri majd a jelszót. forrás[Seat:*]
autologin-guest=false
autologin-user=felhasználónév
autologin-user-timeout=0
allow-guest=trueEddig be lehetett állítani ezt a Rendszereszközöknél is, de az MDM-ben volt opció csak.
Most ki is próbáltam és működik, nincs autologin, bejelentkező képernyő van és jelszót kér belépéshez.
-
Viszont nem írták jól, ki lehet kapcsolni.
De, jól írták, egy kezdő topikban egy totál kezdőnek pontosan ezt kell írni. Egyrészt nem fogja tudni megcsinálni, hiába emlegeted, hogyan kell Archon ezt megcsinálni.
Nem kell ez a téma kezdő topikban. A Haladóban lehet erről témázgatni, de aki itt olvassa, ne próbálgassa, mert nem tudja, mi történik....
Tudtad, hogy a kezdő pilótáknak mennyi mindent nem tanítanak meg? Direkt!
-
Meg kéne nézned egy Ubuntu alapú live pendrive-val. Arch alapú disztrók parancsait nem ismerem. Videátor elérhetősége nem kell?
(gondolom ő vitt be az erdőbe.....)
Az egzotikus disztrókkal előfordul bármi, nem tudunk többet sajna.....
Videátor persze csak játszik ilyenkor is, ajánlgatja az ismeretlen disztrókat, de nem supportál!
Szerintem írj rá a YT csatornán, mert itt már nem szokott megjelenni. Talán sok kritikát kap? -
Ezt írják a linuxmint.hu-n:
"Kapcsolat nem biztonságos,...
Beküldte kimarite - 2017. dec. 20. 22:35
@tresor Szia, az oldal certifikációja (tanúsítvány) járt le ismét. Ha jól emlékszem, háromhavonta szükséges újítani, nem mi csináljuk ..., és aki csinálja, az késlekedik vele (mint máskor is olykor). 19-én 18:00 óra után járt le, és ahogy hazaértem aznap, már jeleztem is (levélben). Erősen gondolkodunk egyéb megoldáson, mármint, hogy inkább tőlünk és ne más szabadidejétől 'függjön' a megújítás. .. egészen nagy portálok CERT-je (tanúsítványa) is lejár olykor. Ez egy dátum probléma (minden helyes, csak a hiteles dátum nem), amelyet a hitelesítés nagyobb halmaza miatt hitelesítési zavarként mutatják a böngészők. A Firefox ESR-ben kivétel hozzáadásával (de ne jegyezze meg) lehetséges a linuxmint.hu oldalra lépni. Elnézést, igyekszünk!
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_key_certificate (link is external)
(https://support.mozilla.org/hu/kb/specialis-beallitasok#w_tanajsagtvaanyok (link is external))
https://e-szigno.hu/tudasbazis/webszerver-tanusitvanyok.html"(#8618) Aweriot
Brave...nem tudom, csak most próbáltam ki ezt az oldalbetöltést, nem ismerem.
Ennyi kiegészítő van hozzá, így nem Chrome klón szerintem:
-
válasz
#20749568 #8616 üzenetére
Na a 4. böngészőben csak meg lehetett oldani, Brave, kafa kis böngető!
Vivaldiban is, most látom, az volt a 3.Nem is árt, ha a összes böngészőt elindítom, mert nekem új RAM-ok kerültek a gépbe és tesztelem a max Mhz-n őket. 8 helyett 16 lesz, agyalapi tesóm bővített 32-re, így a levetett holmi az enyém.
-
válasz
#20749568 #8614 üzenetére
A(z) linuxmint.hu webhelyet pillanatnyilag nem tudja felkeresni, mert a webhely HSTS-t használ. A hálózati hibák és támadások rendszerint átmenetiek, ezért az említett oldal működése később valószínűleg helyreáll.
Nekem most nem működik, amit javallottál. Amúgy ez oldaná meg, az említett oldalon ez gyakori sajna, lejárt a biztonsági tanúsítványuk. :-(
Ennyi van a lapon, nem jön elő sehol a Kivétel hozzáadása opció:
-
Rendszerfrissítésnél kell jelszó, de nem kell naponta lefuttatnod. Ha kikapcsolod a Frissítéskezelőt és hetente ránézel, frissítesz, bőven elég. Én akkor frissítek, amikor akarok, nem az oprendszer dönti el, mikor frissíti magát.
A böngészésnél nálad ez az idegesítő kulcstartó dolog lehet, azt viszont ki lehet kapcsolni, ha mutatsz képet, megnézzük. Én FF-ot használok, az nem csinálja ezt, csak a Chrome.
A Linux ilyen, a rendszerbe rendszergazda joggal lehet belenyúlni. Cserébe nem kell használnod online védelmet, nem lassítja a rendszered a rengeteg biztonsági program.
Pontosan írd le, mi az ami jelszót kér, a frissítéseken kívül. Azt hiszem a Mint-ben seahorse a kulcstartó neve...úgy van, rákerestem, ha beírod a menü felugró részébe, megnyílik ez és ott be lehet állítani:
-
válasz
Black&White #8597 üzenetére
Filepath spaces fejezet innen https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab leírja a jelenség okát.
-
Egyelőre csak alternatív megoldások vannak Linuxos kliensek helyett. Nézegesd meg ezeket, akár úgy is, hogy csinálsz egy másik email címet és akkor kockázatmentes a dolog.
How To Use Google Drive In Linux
The Top 5 Google Drive Clients for Linux
Ugh, It Doesn’t Look Like Google’s New Google Drive Client Is Coming to Linux
Addig meg várunk a natív kliensre.....
-
A régi fájlok szerintem azért jelennek meg, mert a szerverről nem lettek törölve, csak a kliensedből, viszont most a Nemoból megpróbálhatod törölni.
Ha be is lehet állítani, melyik almappák legyenek szinkronizálva, azt a google Drive-ban lehet, de nem tudom biztosan. Nem használtam még ezt sosem.Amúgy a külön drive-kliensek is letöltik a fájlokat, gondolom ez is így működik.
Egyébként mit szinkronizálna időnként?
Úgy látom a google-ban se nagyon lehet sok mindent beállítani. Ott is csak Mac és Win sync programot ajánl fel letöltésre. Akkor ez a fiókkezelő úgy látszik ennyit tud.
gvfs-t kéne valahol esetleg konfigolni, hátha valaki ért hozzá.
-
Most, hogy mondod.....észre sem vettem, most átbootoltam oda. Teljesen értelemszerüen belépsz a google fiókodba vagy másba és ha leokéztad, utána meg kell jelennie a Nemo-ban legalul a Hálózatok között:
Kipróbáltam egy emailcímmel és megjelent az emailcímem meghajtóként és a Drive-on lévő anyag is benne van a mappában.
Azt látod nem tudom, hol van a szinkron beállítása, de valahol cron-ban lehet.
Nem jó a default szinkron érték neked? -
válasz
Mtbsrác #8582 üzenetére
A flash-nál szerintem felesleges a -kde és a -gtk végű együtt.
Másik kérdésre:
Duplikáció van ilyenkor, ha jól látom fenn van 1 és 2 ugyanabból, ami nem kéne a sources-ben.Nyisd meg rendszergazdaként a Nemo-t és menj a /etc/apt/sources.list.d mappába, ott ki tudod szedni, a feleslegeset vagy csak kikommenteled a sor elején a #-vel. Ez esetben töröld inkább a 2-est.
A Synapticban is ki lehet szedni a pipát a szükségtelen sorból a Beállítások/Tárolók menüben ilyen esetekben.
-
válasz
Mtbsrác #8580 üzenetére
Milyen flash van fenn nálad? Próbáltad a pepperflashplayert? Ill. ezt
De lehet, hogy a Chrome flash felrakása lesz a megoldás. [link]
ez talán használható leírás:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2016/10/pepper-flash-chromium-opera-ubuntu/ez meg elég bonyolultnak néz ki:
Installation of Plug-ins for Opera on Linux -
válasz
Mtbsrác #8578 üzenetére
Firefoxban is üres ablak van, Chrome-ban viszont kiírta, hogy a flashplayer nincs engedélyezve, engedélyeztem és lejátszotta. Operában is keresd meg, hol kell engedélyezni a flashplayert, gondolom alapból ott is le van tiltva.
A YT szerintem html5-ben játszik, azért fut.
-
Én elsőre úgy emlékszem, hogy ebben van még utoljára és utána szüntetik meg az integrált verziósat. Úgy néz ki, én emlékeztem jobban!
Ha már béta van.......
Jól emlékeztem https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/
azért beleolvastam még egybeFogaskeréknek lassan kampeca
-
Megjelent a Linux Mint 18.3 „Szilvia” XFCE és KDE Béta verziója
"A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.3 BÉTA XFCE és KDE kiadását, amely a Sylvia nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.3-as kiadás is az Ubuntu – 2016. áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.
Ez a kiadás tartalmazza a XFCE 4.12-es és a KDE Plasma 5.8 verzióit, illetve sok más újdonságot is. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert."Az angol nyelvű újdonságok fordítás alatt. Eredeti nyelven a fenti linken elérhetők.
-
-
Videátorunkat is megcsapta az idők szele és rátalált a fő DE-re, igaz nagyon az ismerkedési szakaszban van, de majd megszokja, akár a többi KDE fan!
a new yt video
Linux Mind #18 - Témázás alapfokon
Olyan egyszer nézhető, de ha érdekel a téma/témázás, mindenképpen nézd meg! imdb 3/10
(#8509) KAMI911 A fene vigye el, hogy még konyhanyelven sem tudok fordítani.
-
válasz
Damateo #8487 üzenetére
Ezt a Padoka féle dolgot a laptopomon én sem tudtam megoldani Mint Cinnamonon, pedig próbálkoztam sokféle módszerrel, még a Synaptic se tudott mit kezdeni a törött csomagokkal.
Egyszerűen el kell távolítani a PPA-t, ami egyébként is aggályos, mert ugyan stable maga a PPA, mégis RC változatokra frissít az utóbbi időben. Pont nem kéne, ha egyszer ez a stabil verziókat tartalmazná.
A leírás alapján a ppa-purge-vel érdemes leszedni magát a PPA-t, az vissza is fejleszti az érintett csomagokat ügyensen, bár egy apró részt így sem kezelt jól, de igazán gondot az nem okozhat. Remélem észhez térnek és normális verziókat fognak berakni ezután, de ha valaki nem rakja fel a PPA-t ,akkor sincs gond, mert már a hivatalos xenial tároló is 17-es mesa-t rak fel.
Gondolom, hogy már megoldottad, csak azért írtam le, hátha valaki még belefut ebbe, mert egy hét alatt semmi változás nem történt sajna.
-
Spotify topik jó ötlet, ott elég ismerős is a kolléga, mint Topikgazda, majd jól megválaszolja a kérdését.....
Bocsi, de ezt nem akartam kihagyni!
(tudom, hogy nem tudhattad)
Aweriot
Ezeket a verziókat kéne megnézni, hátha van frissebb, mint a tárolóban lévő verzió!Ja, frissebb,
2017-09-29 21:07:44 UTC spotify 1:1.0.64.407.g9bd02c2d-26 a PPA-s stable,mert a tárolóban csak 1.0.55.487 van.
Bár ezt gondolom jobban tudod nálam, mint Spotify-gazda!
(#8476) Aweriot
Nem biztos, hogy nem használják Linuxon amúgy, csak a Linuxosok nem oly bénák, mint a Winesek, mindent megoldanak maguk vagy itt kérnek segítséget! Bocs, de ezt is le kellett itt e helyütt csapnom.
-
válasz
#20749568 #8472 üzenetére
Szerintem ezt a Chromium is megenné, de még a Vivaldi is talán, mert Chrome alapú az is, így a jelszavakat is átveszi, bár ebben azért nem vagyok biztos.
Néha ezek a Linuxos kliensek nem olyan tudásúak, mint a Wines megfelelőjük, de sokaknak totál megfelel, nem mindenki van ennyire kihegyezve erre a Spotify-ra sem. Kompromisszumok kellenek néha. Mondjuk én nem vagyok autentikus forrás, mert ilyen klienseket csak azóta használok, mióta Wint nem, de megjegyzem az ilyen infókat, amiket tőled is kaptunk most.
-
-
válasz
#20749568 #8468 üzenetére
Ha nem írt ki semmit, akkor nem szoftveresen fut a DE. Viszont az a rossz hír, hogy elsőre minden jónak látszik, kivéve a tükrök beállítása.
Anno 18.1-nél is voltak ugyanezek a problémáid, akkor a FF-ban vagy a Chrome-ban a finomgörgetés kikapcsolása megoldotta.
Próbáljuk meg ezt először.
A tárolókat viszont mindenképp állítsd át az alapról valamelyik hazai vagy közeli tükörre, de ne az eurowise-re.
Ha viszont továbbra is pörgeti a ventit, akkor ki kéne próbálni a tlp csomagot, az alapkonfiggal is reboot után akár kezelheti is a problémákat, a konfigolása elég hosszadalmas nekünk szerintem.
Ha nem megy jól a dolog, akkor vissza kell mennünk lépésenként a verziókkal, alapvetően a Dell ezeket a gépeket Ubuntu 14.04 verzióval adta ki, saját kutyulással persze. Emiatt lehet, hogy a 18.1, 18 ill. a 17.3 lesz a működő azon a gépen! (a 17.3 felel meg az Ubuntu 14.04-nek)
A legutóbbi 18.1 nem csinálta ezt, mert akkor írtad volna anno ezt is.
-------------------Ahogy olvasom, a múltkor áttértél az XFCE változatra, majd azt is tervbe kell akkor venned.
-
válasz
#20749568 #8461 üzenetére
Valami nem OK ott. A képernyő jobb felső sarkában feljött az értesítő ablak, hogy szoftveres leképezés módban fut a rendszer?
Meg kéne nézni ennek a pár parancsnak a terminal kimenetét. Rakd fel mindet lehetőleg külön pastebin-be és azokat linkeld be ide.
inxi -F
dpkg --get-selections | grep mesa
glxinfo | grep OpenGL
lspci | grep VGA
lspci -nnkvAzt is írd meg léci, hogy milyen tükröket használsz, telepítés után volt csere, ahogy azt a rendszer felajánlotta?
Itt tudod megnézni: -
válasz
#20749568 #8457 üzenetére
Német nyelvre vitt, mert tudta, hol vagy!
Ha továbbra se működik, akkor ellenőrizd az md5-öt az iso-n bár én még ezt életemben nem csináltam, mindig jó volt, amit letöltöttem. Meg van egy jó multiplatformos író, az etcher, nagyon dicsérik, bár a Rufus-szal se szokott gond lenni.
-
válasz
#20749568 #8451 üzenetére
Közben rájöttem, hogy ebben a gépben minimum 4GB van, szerintem, a Cinnamon is simán menne rajta, a KDE-vel nekem mindig van valami nyűgöm, ha meg picit feladsz a maximális kényelemből, akkor Mate sem egy rossz asztali felület, de Mint-nál még az XFCE sem. Igazából inkább az izléseden múlik, de ha a KDE-t kivesszük, akkor egyértelműen a Cinnamon a legszuperebb, nekem minden gépemen az a fő felület, még az elég öreg Toshiba Satellite laptopon is az fut 4GB memóval.
Kezdd akkor a Cinnamonnal.
Intel IGP-vel talán nem szokott gond lenni, reméljük a wifi-vel sem lesz.
-
válasz
#20749568 #8449 üzenetére
Szia!
Majdnem továbbkattintottam, mert azt hittem, a Tg offra mentem megint.
Maga a VGA kevés infó ehhez, a memória mennyisége inkább döntő lehet, de inkább az egész gép adatait add meg, hogy a legjobbat tudjuk javasolni!
Magát a Linux diszrtót akkor ezek szerint már eldöntötted, hogy Mint lesz az?
Amúgy örömmel üdvözöllek itt, a béke szigetén, a Linuxos topikok egyikében!
-
Itt vannak ehhez parancsok, főleg cli-s, de gui-s program is van a linkben.
How to monitor battery capacity
pár példa a kimenetekre
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ acpitool -B
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 34.03%, 00:32:19
Design capacity : 4400 mA
Last full capacity : 2357 mA, 53.57% of design capacity
Capacity loss : 46.43%
Present rate : 2887 mA
Charging state : Charging
Battery type : Li-ion
Model number : PA3535U-1BAS
Serial number : 0086ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ ibam -ra
Bios percentage: 36 %
Battery percentage: 33 %
Soft low percentage limit: 5 %
Charge percentage: 36 %
Bios time left: 0:31:20
Battery time left: 0:37:12
Adapted battery time left: 0:37:12
Charge time left: 1:16:48
Adapted charge time left: 1:16:48
Total battery time: 1:54:00
Adapted total battery time: 1:54:00
Total charge time: 2:00:00
Adapted total charge time: 2:00:00
Profile logging enabled.
Current file: /home/ubyegon/.ibam/profile-000-chargeubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ acpitool -e
Kernel version : 4.13.8-041308-g - ACPI version : 20170531
-----------------------------------------------------------
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 28.00%, 00:35:16
Design capacity : 4400 mA
Last full capacity : 2357 mA, 53.57% of design capacity
Capacity loss : 46.43%
Present rate : 2887 mA
Charging state : Charging
Battery type : Li-ion
Model number : PA3535U-1BAS
Serial number : 0086
........ -
válasz
paizinho #8425 üzenetére
Örülök, hogy sikerült!
Mesa 17.2.2 - padoka PPA - a padoka szóból én inkább arra tippelnék, ami az általam linkelt PPA-ban van, de nincs jelentősége, a megoldás a PPA felrakása volt!
A felhasználó megadása utólag meg szerintem felesleges, ha már az elején megadtad. Ha működik minden, akkor ez se lényeges.
Használd egészséggel, legalább nem kell visszatérned a Winhez!
-
válasz
paizinho #8423 üzenetére
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update
parancsokat.Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek.
Fontos megjegyezni, hogy ezen driverek csak a grafikus képességeket javítják, emellett elengedhetetlen a videókártya alapfunkcióinak megfelelő kerneltámogatása is.
**********************************************************************Ha ezt a PPA-t hozzáadtad már, akkor update után az upgrade telepíti a legfrissebb mesa drivert.
De a saját tárolóban is 17.0.7 verzió van már, milyen tükröket használsz?Ebben a felhasználó megadása ablakban nem tudom mit lehet variálni, csak felhasználó nevet lehet megadni:
https://linuxmint.hu/hir/2015/08/a-baratsagos-linux-ból vettem a képet.
Ezt az írást olvasd át, elég részletesen ír sok mindenről, az asztali felületekről is.
A Cinnamon és a KDE magasabb rendszerigényű, mint az XFCE, ha kipróbálod észreveszed a különbséget. 2 GB-nál ez már igencsak sokat számít, akár ez is okozhatja a megjelenítési gondokat.
Az inxi kimenetet kijelöltem teljesen és rányomtam a
Programkód
radiogombra! -
válasz
paizinho #8420 üzenetére
A telepítésnél, amikor megkérdezte a user nevet, adminsztrator-t adtam, ami rendszergazdai csoportba tartozó user (Windows-t sem rendszergazdai user-rel használtam). Első indítás után apt-get update/upgrade-al frissítettem, majd utána létrehoztam a saját felhasználómat, ami a Szabványos user csoportba került (ezt írta ki a felületen).
Ezt milyen indíttatásból variáltad meg így? A Mint-nél szerintem nem is adható meg csak egyfajta jelszó, a Windowst meg el kell felejtened, ha Linuxot használsz.
Telepítéskor nyugodtan add meg a felhasználó nevet és a jelszót, Debiannal lehet külön jelszavazni , ez itt értelmetlen. Normál jelszó/felhasználó párossal is biztonságosan használhatod a rendszert, mert minden telepítéshez és rendszerbe nyúláshoz ezt a jelszót fogja kérni. Nem tudsz a rendszeren lényeges változtatásokat eszközölni jelszó nélkül. Azt a fent idézett dolgot ne keverd ide, telepítéskor nincs ilyesmi. A saját felhasználódat akkor kell létrehozni, telepítés után már csak további felhasználókat tudsz hozzáadni.
A inxi -F kimenetét fájlba irányítottam, remélem látszik belőle valami:
Ja, látszik, csak kibogozhatatlan!
Ilyen jobb lett volna:
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ inxi -F
System: Host: ubymintc182-Satellite-L305 Kernel: 4.13.8-041308-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1995 MHz 2: 1995 MHz
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@59.98hz
GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
GLX Version: 2.1 Mesa 17.2.2 - padoka PPA
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.8-041308-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (7.5% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 6.6G (36%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 1.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram0
ID-3: swap-2 size: 1.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram1
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 48.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 169 Uptime: 10:34 Memory: 1489.5/3818.8MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35Mindegy, meg kéne próbálnod PPA-ból felrakni az új mesa-t, bár nemrég volt pont egy ilyen, már a tárolókban is 17-es mesa van, nálad meg csak 12-es.
A frissítéskezelőben kéne cserélni a tároló tükröket, de az meg nem megy nálad. Csinálj egy normális telepítést szerintem, ahol megadod a felhasználónév/jelszó párost már az elején!Ha 2 GB memóriád van, akkor a Cinnamon felülethez gyenge lesz a gép, inkább a XFCE vagy Mate felülettel kéne felraknod a Mint-et!
-
válasz
Amazonas #8417 üzenetére
Szia!
nVidia VGA esetén ezt a PPA-t szokták javasolni, ebből a legújabb zárt drivert kéne kipróbálnod.
tearing esetén Tearing mentesítés Fenyő kolléga tollából: fejezet az Ubuntu topik Összefoglalójából:
/etc/X11 könyvtárban van ha van, ha nincs, akkor a xorg.conf.d könyvtárat is létre kell hozni itt (sudo mkdir /etc/X11/xorg.conf.d), utána itt kell létrehozni kártyától függően a beállítófájl(oka)t, ill. nyílt driverek (intel, amd, nouveau) esetében első körben érdemes bekapcsolni az ablakkezelő hangolásánál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót (ez megfelelően friss driverek esetében 90% eliminálja a problémát), márha xfce-t használsz, de a teljes tearingmentességhez érdemes még a beállítófájlokat is létrehozni, Amd/Ati esetében egy 20-radeon.conf nevűt az alábbiakkal;Section "Device"
Identifier "My Graphics Card"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "EXA"
Option "EXAVSync" "on"
Option "EXAPixmaps" "on"
Option "AccelDFS" "on"
EndSectionZárt Amd-nél a Catalyst-ban pedig a szagattásmentes asztal (tearfree desktop) nevű opciót kell alkalmazni.
Intel esetében a 20-intel.conf nevűt;
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSectionZárt 500-as vagy újabb szériájú Nvidia esetében pedig a 20-nvidia.conf-ot
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }
EndSectionEgyéb zárt Nv esetében csak a compton (disztró, kártya és driver függően és nem feltétlen 100%-os eredménnyel) és a compiz (Xfce, Mate és Unity alatt elérhető csak szintén csak bizonyos disztrók alatt) hozhat megoldást, ez utóbbi ha működik viszont teljes sikerrel kecsegtet.
Egyéb nem támogatott karik (Via S3, Sis Mirage, Matrox, 3DFX, pre GF2/Radeon stb) esetében pedig egyelőre nincs mód a tearing kiküszöbölésére.
**********************Van még az Oibaf PPA, erről ritkábban hallani.
-
Én idéztem a Kapitány írását, az a gond, hogy kéne valaki, aki az nVidiás részt hozzáírja, mert az nincs meg. Nekem, mint sok másnak is, elég sötét ez a megjelenítős terület.
Ebben az esetben persze az az írás sem segítene.....most esik le, a kolléga nem írta, milyen DE-t használ, na mindegy, az inxi -F kimenetből látni fogjuk.
-
válasz
paizinho #8413 üzenetére
Szia!
Ezt meg én nem értem, amit most írtál. Telepítést egy adminsztrator user-el vittem végig és a végén felvettem a saját user-emet, mint nem admin.
Van az Összefoglalóban a Képregény....c. írás, abban végig van vezetve a telepítés, nézd meg léci ott a képeket, hogy úgy csináltál-e mindent. Mi alapján csináltad a telepitést amúgy?
akkor a jelszót még bekéri, de nem jelenik meg az ablak. - ez akkor van, ha nem megfelelő jelszót használsz. Telepítéskor hány jelszót adtál meg? Lehet az is, hogy nem magyar karakteres volt még a beállítás.
(#8411) paizinho
A linkelt Linuxmint.hu-s írás már elavult, nincs fglrx az AMD kártyákhoz. A következő írást kéne olvasnod ott, a lap alján jobbra nyíl.
Egy
inxi -F
kimenet kéne, hogy mindent lássunk. -
válasz
30z.Samu #8390 üzenetére
Csináltam egy Live telepítőt a Neon-nak, ez alap kinézetében is lényegesen jobban tetszik nagy gépen, mint a Mint.
Ha megismered a testreszabási lehetőségeket, ilyeneket nem fogsz írni!
Van egy indító kinézet, de ha megnézed a Chakra és a Manjaro vagy a Mint inditó arculatát, ég és föld a különbség, pedig csak az történt, hogy valaki testreszabta, mielőtt elkészítette az iso-t, ezt ugyanúgy meg tudod csinálni kis ismerkedés után!
A lényeg, hogy csak találsz a sok disztró között olyat, amit végre felrakhatsz a nagygépre is!
-
válasz
30z.Samu #8385 üzenetére
Mindkettő okos döntés!
Ha elég régi a laptop, nézd meg a belső csatlakozót meg az optibay/SSD magasságát is. Én már futottam bele olyanba, mivel laikus vagyok, hogy kollégámmal megvetettem az SSD-t, otthon raknám bele a laptopba és akkor látom, hogy a HDD még IDE csatlakozós volt! A HA-n ki lehet fogni jó használt, de strapabíró darabokat, de ha újat akarsz, mindenképp nézz be a Milyen SSD-t vegyek topikba.
-
válasz
30z.Samu #8382 üzenetére
Sokat számít, hogy jó tükröket állíts be!
Amúgy jók szoktak lenni általában, azokat ne használd, amiket lecseréltél.
Tapasztalatból mondom, hogy éles rendszert még ne használj, ne frissíts a Sylvia-ra, csak próbáld ki külön, kell egy hónap, mire jól szokott működni a legfrissebb kiadás.Ezek a változások lesznek meg gondolom sok kis apró finomítás.
(#8383) colomb2
Pont az előbbiek miatt, amúgy ha megfigyelted volna, mindig olyat rakok ki, hogy Megjelent a .......
Amúgy kösz az infót, a felmerülő kérdéseket is válaszold majd meg!
-
válasz
30z.Samu #8378 üzenetére
Gondolom a sudo meg apt get és társai működik azon is.
Igen, ha megnézed a distrowatc-ot az adatlapon látod a második sorban, milyen alapú a disztró. Amíg Debian/Ubuntu bázist látsz, mindaddig az apt csomagkezeléssel van dolgod! Ez az oldal nagyon sok információt tartalmaz, külön tudsz rákeresni old computer, ..... és csomagkezelés, etc. alapján.
Persze maradhatsz nyugodtan a Mint KDE-nél is, a megszokott frissítési és egyéb sajátságai miatt, mondjuk sokakat meg épp ez riaszt el, mert túl kezdőbarát.
-
válasz
30z.Samu #8374 üzenetére
Igen, javulhat a helyzet, folyamatosan azt teszi, az nVidia kivételével le is írta Kapitány ezeket egy blogba(ill. a blogbejegyzés még nincs kész):
Ezt be is kéne tenni az Összefoglalóba.
-------------------------------------------------------------------------
Grafikus driverek helyzete Linux disztrók alatt
Az Intel cég termékeit kivéve van bizonyos változatosság és választási lehetőség a grafikus driverek között. Először nézzük az alapfogalmakat.
Xorg: a jelenleg legelterjedtebb display szerver, még a Unix-os időkből származik, az alkalmazások és minden ezen keresztül kerül a képernyőre.
Wayland / Mir: Mint a Xorg, de a mai kor igényei szerint írták / írják őket azzal a céllal, hogy idővel mindenhol lecseréljék a Xorg-ot. Kettejük közül a jelek szerint a Wayland lesz az elterjedt.
Mesa: a mesa csomagok tartalmazzák a közösségi, nyílt grafikus 'drivereket', függvénykönyvtárakat és így közvetlenül felelősek a 2D, 3D és modernebb hardveren a videó gyorsítás meglétéért.Nézzük a drivereket:
Intel
Intel esetén nincs nagyon mivel foglalkozni, mivel csak a közösségi driver létezik. Feltéve egy Inteles videokártyát tartalmazó számítógépre egy Linux disztrót, a közösségi driver kerül használatra.
Érdemes olyan disztrót választani, ahol friss Xorg és Mesa csomagok vannak jelen, mert ezek közvetlen kihatnak a videokártyára és a felhasználói élményre. Ubuntu és Mint esetén külön PPA létezik ezeknek a frissítésére, amit ezen disztrók téma összefoglalójában megtaláltok, a használata egyszerű.AMD
AMD esetén elég színes a kép. Először nézzük a fogalmakat. Az interneten elterjedt a GCN x.y (graphics core next) elnevezés a különböző szériás Radeonok esetében a HD7000-es szériától, de a GCN elnevezés sosem volt hivatalos, ilyen módon nem is fogunk találkozni vele mondjuk egy lekérdező parancs kimenetében. Ettől függetlenül célszerű használni ezeket, mert ezekkel 'könnyű' szétválasztani a különböző generációkat.TeraScale 1 - HD2000 .. HD4000 széria
TeraScale 2&3 - HD5000 .. HD6000 széria, (HD7350, 7450, 7470, 7510, 7570, 7670 OEM-ek) és (HD7400G, 7500G, 7600G szériás IGP-k)
GCN1 - Southern Islands - HD7700, 7800, 7900
GCN2 - Sea Islands - HD7790, HD8770, R7 260/260X, R9 290/290X, R9 295X2, R7 360, R9 390/390X
GCN3 - Volcanic Islands - R9 285, R9 M295X
GCN4 - Arctic Islands - RX 400 és RX 500 széria
GCN5 - Vega - Rx Vega 56, 64
GCN6 - Navi - ezen sorok írásakor még nem jelent megNézzük a driveres frontot.
Régi, TeraScale kártyák:
A GCN1 előtti kártyák és IGP-k számára ahogy Windows alatt se, úgy Linux alatt se nyújt semmilyen friss drivert vagy támogatást az AMD. Ezekre Linuxon a közösségi 'Radeon' driver létezik, ami nagyon sok régi Radeont támogat. Egy ilyen gépre feltéve egy Linux disztrót rögtön ezt a driver kapjuk meg, nincs vele további teendő.GCN-ek esetén egy kis magyarázatot igényel a driverek elnevezáse. Régi korok emléke, a Catalyst vagy másik nevén az FGLRX driver. Ez volt korábban 'A' gyári driver, de ahogy Windows alatt, úgy Linuxon is megszüntették és áttértek egy teljesen új driverrel.
Ami Windowson a Crimson, az itt az AMDGPU-PRO. Az AMDGPU-PRO egy hibrid driver, ahol a kernelben lévő nyílt AMDGPU kernel driver tetején ül egy bináris 'blob' userspace driver, ami maga az AMDGPU-PRO.Új GCN4..6+ káryták:
Ahogy az AMD, mi is fordított sorrendben nézzük a GCN kártyákat. Ennek az az oka, hogy az AMD prémium ügyfelekkel rendelkezik Linuxon és az ő kiszolgálásuk az elsődleges.
Driver téren ezekhez a kártyákhoz elérhető az AMDGPU és az AMDPGU-PRO driver is. Az a disztribúción múlik, hogy a PRO-s drivert is lehet-e használni, mert ahhoz egy bizonyos kernel verzió felett kell lenni. Ez különösen igaz a legújabb GCN-es kártyák vásárlása esetén.Alap esetben nincs különösebb szükség a PRO driverre, ezen sorok írója szokott játszani Linuxon és azt tapasztalta, hogy megfelelően működik a nyílt AMDGPU driver. Ezen driverek közötti sebesség különbségeket meg lehet nézni pl. a phoronix.com oldal játék tesztjein.
GCN2 és GCN3 kártyák:
Ugyanaz igaz ide is ami a GCN4 és 6 esetén, de a PRO-s driver esetén különösen figyelni kell, hogy az adott kernel és driver verzió már rendelkezik-e az adott kártya támogatásával, valamint hogy az kilépett-e már a 'kísérleti' státuszból. Ennek hiányában a 'radeonSI' driver kerül használatra, amit a GCN1 alatt tárgyalok ki.GCN1 kártyák:
Ezen sorok írásakor az AMDGPU és a PRO támogatása sem teljes az egész GCN szériánál, így itt csak a közösségi 'radeonSI' drivert lehet használni, ezt is aktiválja magától egy disztró ilyen kártyán.
Az ígéretek szerint idővel az AMDPGU és a PRO driver támogatása is ki fog terjedni ezekre a régi GCN-es kártyákra is. -
válasz
30z.Samu #8369 üzenetére
Nem csak nálad érdekes, de ha például nem frissítesz telepítés vagy upgrade előtt, akkor nem lesz jó a dolog, mert a tükörszerver nem frissül. Azért jó a terminalos parancs, mert az egyben frissíti is a tárolókat és lefut az upgrade is:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Nekem ezek közül az első és a negyedik szokott mindig jó lenni. Úgy választottam ki, hogy ezeket mindig láttam a listában, így azt gondoltam, hogy jók lesznek, ha nem is ezek a leggyorsabbak.
-
Valóban volt már ez téma....akkor nem értem, mit kavarok itt össze.
&
(#8357) lev258Egyszer láttam ilyent, előző meghajtónál talán bele is írtam oda az opciót, kicsit megkeveredtem itt a meghajtók cseréje miatt, úgy látszik...no akkor beírom ide is.
Köszi a tippeket!a rendőr fia is úgy tanul, ha kérdez
-
Ha szerkeszted a /etc alatti configokat akkor kell grub-update, ha kozvetlenul a cfg-t szerkeszted akkor egy grub-update utan azok a modositasok elvesznek.
Ez tiszta, de én a /boot alattit szerkesztettem. Sok esetben viszont mégis ott maradt a bejegyzés, tényleg nem értem.
Nem lehet elegszer leirni, kezzel nem szerkesztjuk a grub.cfg-t.
Hiába írod le ezerszer is, tisztában vagyok vele, de akkor ezt hol tudom belerakni máshol:
processor.nocst=1
én csak a boot.cfg-ben tudom alkalmazni:
linux /boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=c68058b3-04e1-4afb-8bd3-6cf016e7c1aa ro quiet splash processor.nocst=1 $vt_handoff
Ha van helyettesítő módszered, ne titkold sokáig!
-
-
Köszi, de hogy még 1 Wint telepítsek.......
Közben eszembe jutott, hogy az egyik HDD-n van egy 8.1, még egy külhoni kapcsolatomnak segítettem valamit, azért kellett. Szóval akkor van egy fertőzött meghajtóm!
Más.
Ha szerkesztem a grub.cfg-t, kell utána grub-update?
Ha elmentem, benne marad következő bootnál, de ha telepítek másik disztrót, akkor már nincs benne az adott opció újra. Ma reggel viszont mégis benne volt, könnyű észrevenni, mert ha nincs benne, akkor pár pillanat múlva egy szürke képernyőm lesz csak. Nem értem, miért változik a grub.cfg tartalma állandóan.... -
Pont most nézem, az eustock-ból elfogyott, de sok helyen lehet 40-ért kapni már itthon is, csak global van azokon is. Ezt a twrp-t is fel kell ám rakni valahogyan, ez nem azt jelenti, hogy nincs rajta?
"Bootloader
A készüléket bármilyen forrásból szerezzük be, zárt bootloaderrel érkezik. Ennek esetleges nyitását magunknak kell megoldanunk. Csak root és custom romok, illetve custom recovery (TWRP) használata esetén szükséges." forrás
Nem nagyon értek ehhez, utoljára Defy-n cseréltem rom-ot.
Bocs, most látom, hogy ezt is írtad:
a bootloader nyitáshoz kellett win, utána minden megy linux alól is.
Akkor csak kell Win....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest