- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
ubyegon2 #24371 üzenetére
pedig úgy átrendezni a partíciókat a futó rendszered alatt hogy közben a fejedből alig látsz ki annyira be vagy nyomva, na az egy izgalmas sport
(sikerült amúgy...)
viccet félre, maximális elismerésem minden bajtársnak aki le tudta tenni a piát. a pohár hívása már nem múlik el teljesen, csak kontroll alatt lehet tartani, kinek kevesebb, kinek több sikerrel. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #24374 üzenetére
Én most azt gondolom, hogy nem bírnék már inni. Az emlékek megmaradtak, a folyamatos dehidratáltság, a faltól-falig közlekedés....Minden negatív dologra emlékszem. Bolond is voltam már a végén, a munkában nem hibáztam szerencsére(soha nem ittam melóban, vagy, előtte), de voltak necces szituk. Elég lett volna, ha valami 24T szállítmány rossz kamionba megy, vagy rosszul gyártok le mondjuk egy 100T tételt. Meg rám akasztották a végén az IT részt(te úgyis értesz hozzá felkiáltással) Hiába mondtam, hogy azért ez nem igaz, más a hobbi, és más ha valaki ebből él.
Azt, amit Te csinálsz, hogy pár sör és kész, na ez nálam nem játszik. Félek tőle. Ez ilyen never again történet lett.
Én korán kezdtem. Suli mellett a 90-es években már dolgoztam, ott még nem ittam(annyit), a Honvédség az katasztrófa volt, ott az egészet végigittuk, amikor leszereltem, utána tartottam a max két sört, hosszú évekig. 2015 környékén elszaladt velem a ló, nevezhetjük innentől vedelésnek. 2018 közepén abbahagytam.
Szembesültem vele, hogy sehol egy terápiás csoport, se semmi, kaptam egy halom nyugtatót a megvonásra, és pusztuljak onnan. Ez volt hozzá a segítség. Ezt magának kell megoldania mindenkinek.
Azt, hogy mennyire agyban dől el, ezt nem tudom. Nekem nagyon erős fizikai tünetek is voltak. Pánikrohamok, szorongás, remegés, és minden földi jó, ami ezzel jár. Nem is tudom ,hogy a keményebb drogokról hogy a fenébe lehet lejönni....Remélem mindez már a múlté. Szerencsére semmi ingerenciám nincsen már erre. Imádom a punk zenét, ha tehetem megyek is koncertekre mindig, szerencsére ott sem ittam azóta. Szokatlan volt az elején, hogy emlékszem mindenre, és nem normandiai partraszállás lett a vége.
Viszont így én lettem az, akinek el kell mesélni a haveroknak, hogy mivót, mert satura itták magukat.
Én mindenkinek csak azt tudom mondani, ha azt érzi, hogy sok, az úgy is van. Ha egyedül nem megy, segítséget kell kérni, mindegy kitől. Sokszor egy beszélgetés a témáról is sokat segít.
I02S3F Köszönöm!
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #24372 üzenetére
Én nem fogtam fel tragikusan. Vállalhatatlanra nem ittam magam, itthon esténként, vagy amikor tudtam, hogy nem kell már sehova mennem, nem kell beszélnem senkivel. De folyamatosan, egyre nagyobb mennyiségben. Vannak akik a pszichiátriai osztályon végzik, vagy rosszabb esetben soha nem tudják abbahagyni. Az elvonás durva. Azt meg kellett várni, hogy elmúljon. Nekem szerencsém volt, túl is léptem rajta. Ha már egy embert elriasztottam az ivástól, megérte leírni.
Az alvásom soha nem jött rendbe, gyógyszerrel alszom.
Akkor kezdtem el mozogni, odafigyelni magamra, kitárult egy másik világ, amit addig nem ismertem. És tök jól elvagyok nélküle.
De rajtam kívül rengetegen megcsinálták ezt, nem egy nagy kunszt. Sajnos Magyarországon nemzeti sport az ivás.
Amúgy nem tudtam, hogy van ilyen topik is. A Kapitány tényleg türelmes a másikban
Ma ott se esett sok szó a linuxról.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #23878 üzenetére
Ezeken az apróhirdetési oldalakon tényleg vannak olyan alakok, hogy elképesztő. Egyszer egy régi laptopból kiműtőtt akksit árultam Jófogáson, a termék pontos adatainak és helyének megjelölésével.
Írt egy ember, kérte, beszéljük meg telón, mondom rendben. Na kb. ilyen volt a beszélgetés:
Ő: "figyelj báttya
ezt az akksi izét...
figyelj a tesóm a Jóska úgyis megy Pestre a héten
megadom a számát hívd már föl léccives
hallod báttya
add már lécci oda neki 3 ezerért mer úgyis tartozok neki
hallod...
izé akkor beszélsz vele?
de úgy kéne hogy ahol találkoztok oda menjél odaadja a pénzt te meg adod az akksit
jó de akkor háromezerért adod ugye?
hallod... figyejj..... izé....."Én: de nem Pesti vagyok, írtam a hirdetésben, hogy hol van az akksi...
Ő: "jaaa.... de hallod....
báttya....
nem tudsz egyet Pesten?
vagy valahol, érted...."Én: "Sajnos nem, de ha körülnézel Jófogáson, biztos találsz."
Ő: "ja jó....
hallod kösz kösz
csá csá csá" -
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2 #23867 üzenetére
Szerintem mondták már páran Neked, hogy kár megszólalnod. Látod, mindig hallgass mások szavaira!!!
Emberekkel foglalkozni sosem egyszerű, van akinek ez egyértelmű, másnak amaz. Interneten, arctalanul pedig még hülyébbek tudnak lenni az emberek, mint élőben, de legalább semmiképpen nincsenek tekintettel másra.
Ennek akár ékes példája is lehet az én hozzászólásom. -
gregory91
senior tag
válasz
ubyegon2 #23849 üzenetére
"Szerintem nem érted, de ez független attól, hogy van összehasonlítási alapom vagy nincs,...."
Egy (még) nem létező rendszerhez hasonlítod a KDE-t(értem benne a szarkazmust de azért na).
"De a lényeg b+, hogy ez offtopik, no ebben kéne összehasonlítási alap az ontopikkal!"
Akkor megindítom a vizsgálatot egy pill.... -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #23832 üzenetére
Már 8 éve nálam i3 / i3-gaps van, kis dwm kitérővel. Azonban nekem a régi, windows 98/2000-es szürke ablakkezelő még ma is tetszik, hogy olyan puritán, egyszerű, és azt mutatja amit kell, semmi csicsa. A mikrotik féle routerOS is hasonló, ha winbox (így hívják, de amúgy egy módosított linux az egész) alól kezeljük, de alapból parancssoros az is. Openboxban lehet frankó régi dóz kinézeteket csinálni, csak hát... már nem akarok i3-on kívül mást használni.
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #23284 üzenetére
Ennél egy fokkal jobb/elvetemültebb (nézőpont kérdése) ha létrehozol egy alias-t a gyakran használt hosszú parancsokra.
Én láttam olyat 20 éve aki aliasokkal csinált magának magyarítást. Hozzáteszem akkor se értettem, hogy amasol
ésmozgat
miért jobb, mint acp
ésmv
Valszeg csak felvágás volt, hogy ezt is lehet. -
fatpingvin
addikt
válasz
ubyegon2 #23284 üzenetére
azért ennyire kényelmes nem vagyok... a szaktársaim (és lássuk be az oktatóim is) körében nem a semmivel érdemeltem ki a híremet miszerint különösebb provokáció nélkül képes vagyok ilyen 7-8 tagú bash pipeline-okat elkövetni ciklusvezérléssel meg miegyébbel anélkül hogy a kurzort a zárójelbe íráson kívül egy karakterrel is oldalra mozgatnám
a nem egyszer fordult elő hogy a 80x25-ös terminálablakból konkrétan már mászott ki az eleje mire a végére értem
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #23064 üzenetére
"Ha most gond nélkül megugrotta ezt, ezután sem lesz vele semmi gáz."
Ezen én is elcsodálkoztam, mert régebben stable ág is mikor kijön, az első hónapokban, küzdeni kell gyerekbetegekkel. Az meg rátesz egy lapáttal, hogy nemrég volt a stable 11 -es verzió premiere, és az is perfekt, meg rá pár hónapra a testing ág is. Le a süveggel. -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz
ubyegon2 #22934 üzenetére
fdisk -l nem fogja mutatni a swapfile-t, miért is tenné?
óóó, kaman...!
fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 637.8 GB, 637802643456 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 77541 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 13 104391 83 Linux
/dev/sda2 14 2624 20972857+ 83 Linux
/dev/sda3 2625 4582 15727635 83 Linux
/dev/sda4 4583 77541 586043167+ 5 Extended
/dev/sda5 4583 5887 10482381 83 Linux
/dev/sda6 5888 7192 10482381 83 Linux
/dev/sda7 7193 7845 5245191 83 Linux
/dev/sda8 7846 8367 4192933+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda9 8368 77541 555640123+ 8e Linux LVMMellesleg ez egy itthoni gép amit többnyire az asszony böngészni, a gyerek meg Tuxcart-ozni használ
ebből következik, hogy azt az SSD-t fogom beletenni amit a cégtől ingyen el tudok hozni
mert zéró, azaz nulla értékes adat lesz rajta tárolva, és mivel kereken - szintén - nulla darab SSD-m ment tönkre a Samsung 830 óta, ezért egy másodpercig nem érdekel milyen vezérlő meg TBW van a doksiban.
Minden egyéb másra ott az általad említett topik! (én is az ő ajánlásuk alapján vásárolok)szerk.: az automated alatt a normálra gondoltam.
(bocs többnyire terminálból telepítek)
Na de ha már szóba hoztad a trim-et mindjárt meg is nézem
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #22843 üzenetére
A lényeg igazából az volt, hogy még nincs igazából semmi baja ennyi használat után se, se bad sector se semmi. (kopp-kopp)
Bár nem jártam utána, de úgy vagyok vele, hogy talán ide is igaz az elektronika más területein is látható jelenségre, hogy a low power cuccok tovább bírják. Ezért is tartok 5400-as notebook diszkeket, sokkal kisebb energiaigény van a 3,5-ös téglákhoz képest. Főleg, hogy az 1-2 TB közötti lemezek olcsók maradtak, szemben a nagyobbakkal amik megdrágultak a chia láz miatt. -
Archttila
veterán
válasz
ubyegon2 #22670 üzenetére
Nekem ez már bonyesz így, persze a lustadisznajok inkább vesznek egy Syno NAS-t és az összes NFS, samba, PLEX meg anyámtyúkja nekik tök kínai marad. Erre mondják, hogy a tudatlanságért meg kell fizetni, a NAS árát minimum
Ez így van ahogy mondod
de ha manuálisan nem menne akkor inkább már PI-re is egy Openmediavault-ot tennék mintsem vegyek egy NAS-t. Persze ettől még jó dolog - meg nekem is volt még valamikor X éve - de ma már (számomra) pénzkidobás kat, mert ugye a PI az OMV mellett még simán elláthat egyéb hasznos feleadatokat, reklámszúrést (Pi-Hole) a teljes itthoni hálózaton és még sorolhatnám...
Gyanítom Te Arch vonalon kezdted, azért látod azt egyszerűbbnek
Nem nem, Ubuntuval kezdtem, sőt előtte volt MAC-em is (még amikor PPC procikkal szerelték és nem létezett az iPhone) Utána jött egy Mint-es meg ilyen mindenes deb alapú időszak de ez nem tartott sokáig, mert felfedeztem magamnak a Debian-t
Persze ezzel párhuzamosan ment a Win is, meg volt egy időszak amikor még a DOS is (szarevő könyvelő cég) szóval volt már itt minden kérem szépen
ps.:
Egyébként én személy szerint nem szeretem a Distro War-t, mindenki azt használ amit szeret/tud.Köszi!!
-
Archttila
veterán
válasz
ubyegon2 #22665 üzenetére
Elég rendesen bonyolítod a dolgokat
áhh nincsen ebben semmi bonyolult, csak van egy fájlszerver a médiatartalmaknak, amihez minden háztartásban lévő eszköz hozzáfér. Ez a PI. (0-24-be megy)
Ezen felül van egy desktop gép amiben van két SSD. Az egyiken van a főrendszer (Arch), a másikon meg egy Manjaro+Win10 kombó. Manjaro azért mert Arch alapú, ami számomra a csomag(függőség)kezelés + AUR miatt fontos, a Win10 meg ilyen mindenes szintén az asszonypajtásnak. (ha nem lenne kéznél Noti)Az Arch SSD-ről folyamatosan készül backup a server-re, így ha elbarmolom (korábban előfordult)
akkor csak simán vissza dd-zem.
NFS fájlszerveren milyen sebességoptimalizáló paramétereket használtok. (már ha használtok persze) Jelenleg 20MB/s környékén másolok ami nem túl acél egy gigabites hálón.
-
Archttila
veterán
válasz
ubyegon2 #22663 üzenetére
Ez nem Arch, ez a feleségem laposa Win+Manjaro kombóval. Ott meg ugye ha mindkét rendszeren sync-elve van az óra, akkor +- 2 órákat eltérnek miután be bootol.
A Manjaro kapott egy localtime beállításttimedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
a Windows meg online frissíti, gy nyugi vanA mestert csak poénból írtam, nem vagyok egy DT
de igyekszem.
---A zram story vége meg ez lett:
systemctl disable zswap-arm.service
ez a PI-n, ami szintén Manjaro (minimal image)
Arch Sway-t meg egy másik passive ITX PC-n szaladgál. azt csak én használom, építgetem, tákolgatom -
Archttila
veterán
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #22647 üzenetére
Mondjuk pont az a lényege, hogy ha terminálból böngészel, nem kell teljes képernyőre erőltetett képeket, meg a 3 szavas, kijelzőt egészében kitöltő címeket görgetni feleslegesen, hanem mondjuk betölt az oldal, és azonnal ott van annyi infó, amennyi belefér, beállítástól függően. Csak nézd meg, hogy ph címlapon mennyi infó fér ki egy képernyőre, és mennyi a logoutra.
Még mobilon is fájdalmas görgetni ezeket az óriási helypazarló képeket meg óriás betűket. Az jut róla eszembe, amikor 4-5 éves koromban a kezembe nyomtak ilyen gyerekkönyveket, amikben nagy képek voltak, és hatvanszor kellett lapozni, mire megtudtál valamit a történetből. Na kb. erre az óvodás szintre csúszik vissza a mai internet – amellett, hogy tévét akarnak belőle csinálni.A cikkekhez csatolt óriási képek meg még azért is "örvendetesek", mert sokszor közük nincs a cikk tartalmához, csak illusztráció, se. Nem véletlenül lesz egyre népszerűbb az olyasmi, mint pl. a gopher.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #22628 üzenetére
Hali uby, üdv újra itt!
Aweriot pontosan azt írta, amit én is elsőre gondoltam, sokkal jobban néz ki az avatarod színesben!Maradjon is így, ha olyan van, engedd el... tudod, okos enged...
------------------------------
Kis off:
#napi failUtazás miatt kellett a laptop (X230), amiben jó régi intel HD4000 grafikus lassító van. Az egyszerű bunkó pesti azt gondolná, hogy az nv-s desktop gépből egyszerűen csak kiveszi a void diszket, beteszi a laptopba, és minden heppi, meg virágok. Még régebben a debian diszkkel így volt és működött szépen, míg a harang el nem választott...
Na voidnál majdnem így van, csak félig. Megy minden program (majdnem), viszont tearingel a téma. Halálgáz, nem értem ezt, a linux visszafelé kompatibilis meg minden. A másik, hogy a steam nem indul. Most mondok egy horrort: ha ebbe a gépbe beleteszem az eredeti win10 diszkjét, akkor tearing sincs és steam is van! Ez hogy lehet? Már csak dacból sem fogok kémOS-t használni a dolgaimra, csak úgy fura, hogy voidnál annyi mindenre gondoltak, ez mégsincs megoldva. Oké, ne használj régi inteles gépet, de ha nincs baja... Valamit én néznék be?
Minden inteles és mesa driver is fent van, nv letakarítva / átnevezve... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #22525 üzenetére
Nem baj. Nem akartalak megsérteni. Értékelem, hogy Kalóz Kapitány, gólyafészekkel a vállán kihajózott nyílt, vadul habzó tengervizekre, hogy nekem új disztrókat fedezzen fel, de ez a T2SDE-s disztrós ajánlás félrement. Van ez így.
Egyébként a minimalizmussal ez a baj, nagyon hatékony, nagyon leg-leg, csak épp sarokba szorít, mert egy idő után már nem nagyon tud az ember hová továbblépni. Arch és minimalizmus után már csak a Gentoo, aztán LFS marad. De az a baj, hogy a Gentoo megint állandóan napolódik, pedig itt van hozzá az új gép, meg egy nem használt SSD, csak időm nincs rá soha. A saját Archomra se jutott mostanában idő, a Pipewire-re és /bin/sh=dash váltást is csak ezen a hétvégén volt időm meglépni.
Archot egyébként továbbra is javallom. Ha nem megy a telepítése (bár nem tudom mi nem menne rajta), akkor rakd fel Arco Linux D formájában. Lehetőleg egy Cinnammontól eltérő DE-vel, hogy kipróbálj valami újat, hogy ne a szokásosba gyöpösödjél bele, legyen egy kis kimozdulás az örök kezdő szintről.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #22490 üzenetére
Nem ismerem ezt a T2-őt, de a leírása alapján nem tetszik. Metadisztró, amiket eleve utálok, ráadásul valami single boardos fejlesztéshez van, amit nem csinálok. Kösz, de inkább kihagyom.
#22492 Apollyon: ez unixos billentyűzeteket mindig is standard volt (terminálokról átörökölve), hogy a Caps Lock helyén Ctrl van. Régen ez volt a szabvány, csak a IBM AT-val változott meg, de az első PC-n, meg XT-ken még így volt a billentyűzet, Ctrl a régi helyén. Nem véletlen, hogy sok program még mai is a Ctrl+akármi billkombókat használja. Ezek régen az alapsor bal oldalán voltak, könnyebben elérhető helyen, Emacs is ezért használja őket. De ez mára már csak spéci unixos billentyűzeteken maradt fent.
Én a Caps Lock-ot régen letiltottam, mostanában Esc-ként működik a vim-kiosztás miatt. De át lehet cserélni a mai napig, hogy Ctrl-ként működjön. Egyáltalán nem furcsa az, sokkal hasznosabb. Mert amúgy lássuk be, hogy a Caps Lock egy haszontalan, idegesítő billentyű, csak arra jó, hogy Shift helyett valaki véletlen meGNYOMMJA ÉS ELKEZDJEN KIABálni. Ha nagybetűsíteni kell, arra vannak normálisabb szoftveres megoldások, amik sokkal kulturáltabbak. Tényleg csak idegesítésnek jó, jobb átállítani, hogy a Caps Lock billentyű mást csináljon.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #22493 üzenetére
Az a Sun logója.
Akkoriban sokkal drágább volt a hw, de volt benne anyag is... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #22412 üzenetére
Ja, jó, látom már fel is bosszantott. Isten hozott a MS világában. Hozzászoktál a Linuxhoz, ahol simábbak, sztenderdebbek, mókolásmentesebbek a dolgok, de ahogy átlépsz a sötét oldalra, máris indul a szívás, hogy mindenhez csak spéci szoftver jó, kell egy csomó mókolás, tipikus windowsos és microsoftos mentalitás. Ez sajnos ezzel jár, jó ha újra hozzászoksz. A Windows mindig is szívás volt, és mindig is az lesz. De kell is néha egy ilyen pofon, mert akkor jobban megbecsülöd a Linuxot.
Egyébként meg neked demo sem kell, az üzleti laptopjaid majdnem biztosan Win7, Win8, Win8.1 vagy Win10 termékkulccsal jöttek, azokat mindegyiket megeszi a Win10. Sőt, Win8-8.1-10 kulcsot be sem kéri, mert az általában a BIOS-ban van, úgyhogy nem is fogod látni, csak azt veszed észre, hogy feltelepült, és a Rendszer tulajdonságainál a Vezérlőpultban azt fogja írni, hogy digitális licenccel aktivált Windows 10. Csak ez az akadály, míg kiírod USB-re. Régen könnyebb volt, mert a Win10 telepítője nem tartalmazott 4 gigánál nagyobb fájlt, és könnyen ki lehetett írni, mert megformáztad a pendrive-ot FAT32-re, kézzel az .iso fájlból kimásoltad a fájlokat a pendrive-ra, majd UEFI boottal újraindítottad a gépet, és máris bootolt is a Win10 telepítő. Csak a MS úgy látta, hogy ez túl egyszerű lesz a Linuxos Laciknak, ezért behúzott egy olyan aljasságot, hogy az egyik telepítőfájl szándékosan pont 4 GB felett legyen, hogy ezt a trükköt ne lehessen eljátszani, hanem a szaros Media Creation Tooljukat használjad, vagy speciális szoftveres mókolást (Rufus, de ahhoz is meglévő Windows kell).
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #22387 üzenetére
Windowsból nincs próbaverzió. Csak „normál” verzió, az az .iso fájl, ami a screenshotodon is van. Azt töltsd le, és írd ki valami spéci megoldással pendrive-ra vagy külső SSD-re. dd-vel nem jó, speciális szoftver kell rá, pl. WoeUSB.
Azt bebootolod, feltelepíted a Windowst. Mikor kérné a termékkulcsot, ott a kihagyás (megadom később) opcióra kattintasz. Simán használható lesz, akár még 30 napon túl is, csak 30 nap után nyaggatni fog, hogy aktiváljad, meg amíg nem aktiválod termékkulccsal, addig a desktopot nem szabhatod testre, nem cserélhetsz háttérképet, nem engedélyezheted az Aero effekteket, de ezt leszámítva teljes értékűen használható a Windows 10. Csak 30 nap után nyaggatni fog, de még akkor is használható utána.
Vagy a 3DS Maximusz Magyiknak felteszel Blender-t. Ja, az szar, meg ingyenes, meg bloá, böff. Közben meg ugyanolyan jó, olyannyira, hogy a sok hollywoodi filmstúdió, reklám-, grafikai dizájnos, animációs cég is használja.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #22387 üzenetére
Nem tudom ma már hogy van, de régen lekaptad a ms oldaláról a windóz isót, és 30 napig használhattad a rendszert mindenféle kulcs és barátai nélkül. Az biztos, hogy win7-nél ez így volt, meg eleinte win10-nél is, pláne, hogy pár éve akkor is felfrissült win10-re, ha nem akartad.
Már rég csináltam linux alól bootolható windóz pent, windóz alól meg rufusszal oldottam meg, még az iso-t is lekapta hozzá amelyiket akartam.
Btw 3ds max neked kell? Blender ménem jó?
Bő ~10 évvel ezelőtt amúgy én is 3ds maxoztam hobbiból, még könyveim is vannak, jó cucc, de baromi sokat kellett tanulni hozzá. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #22358 üzenetére
Ja, bocs, arra emlékeztem, hogy valami n betűs, akkor nem Nautilus, hanem Nemo. Fene se bírja ezt a sok szutykot megjegyezni, hogy melyik-melyik, azonos kezdőbetű, mindkettő latinos név, mindkettő fájlkezelő(nek szánt valami, de arra nem alkalmas normálisan), stb..
Látóasszonyok topikjába nem vagyok érdemes, mert a kolléga szerint nem látom jól. Ez van, rossz a kristálygömböm.
Egyébként neked nem a szemellenzős címet előlegeztem meg, hanem ezt az örök kezdőt, amit te találták ki.
#22361 Apollyon: az e-ink elég nagy királyság, de egyrészt drága, másrészt a nagy lagja miatt desktopos felhasználásra nem jó, lassan váltja a pixeleket. Olvasni való, szöveget, arra is csak nappal, de arra tényleg nagyon jó, mivel nincs benne háttérvilágítás, meg hasonlít a természetes papírra, tintára, ezért kíméli a szemet.
De annak ellenére nagyon jól mutat ezen a kijelzőn, bejön ez a ff-es retró kinézet. Amúgy milyen felület ez? Matéra hasonlít, de az nem fér bele 120 megába. A shellt sem tudom micsoda, sh, olyan Linuxon nincs, symlink szokott lenni valami másik shellhez.
-
cattus
addikt
válasz
ubyegon2 #22303 üzenetére
A dugódíjjal kapcsolatban maximálisan egyetértek.
Vagy a biciklisek úthálózatának fejlesztését is a pesti autósok fizessék? Fasza!
Adót minden dolgozó ember fizet. Arra meg nincs semmi törvény, hogy az autóhasználatból beszedett adót a közlekedésfejlesztésre fordítják. Közösbe megy minden és abból lesz utána elosztva. Az autókra pedig azért van extra kivetve, mert jóval nagyobb terhelést jelent a környezetre, közlekedésre és az utakra.
#22304 Aweriot
Izé... kicsit több van belőlük mint biciklisből meg BKV buszból.
Igen, és ezzel együtt jóval veszélyesebbek is.
Teljesen logikus, hogy ez lesz a vége.
Érdekes, ha egy bringás KRESZ-t szeg akkor hogymerészeli-mitképzel, de ha autóban ül, akkor szegény már csak a körülmények áldozata, hát nem is tehet róla.
#22305 Apollyon
Igen, ahogy korábban is írtam véges területtel nem lehet mit kezdeni, csak valakinek a kárára. Van egy egészen jó videó arról, hogy miért érheti meg mégis másoknak a kerékpáros fejlesztés: [link]
Mondjuk ha az autók miatt már most sem lehet elférni, talán ki kéne szállni belőle és alternatív közlekedési módokat használni. Persze erre lehet ösztönözni az embereket (P+R parkolók, dugódíj, kerékpárút, minőségi és jó lefedettséget biztosító közösségi közlekedés), de végső soron az embereken múlik, hogy leteszik-e az autót.
-
cattus
addikt
válasz
ubyegon2 #22299 üzenetére
Aki nagy sebességgel kerékpározik a járdán úgy, hogy nincs rajta semmiféle elválasztó jelzés, az felelőtlen. Ebben az esetben jobb ha az autóúton megy. De pls ne egy ilyen példa alapján mondd hogy ne fejlesszenek a kerékpáros infrán, mert pont az ilyen eseteket lehet vele csökkenteni. Ha meg a közlekedési balesetekről kéne anekdotákat gyűjteni, asszem az autósok által okozottak kicsit nagyobb többségben lennének.
#22300 ivana
Bőven jó az a két csík, az elválasztós kerékpárút életveszélyesNaponta tapasztalom, hogy nem elég. Az autók beszorítanak, ráparkolnak, ott előznek. Az meg hogy az elválasztott életveszélyes lenne nem tudom honnan veszed (én az elválasztottat úgy értettem hogy autóúttól és gyalogos forgalomtól is el van szeparálva). Kerékpáros a járdára meg ne menjen, főleg ha nagy sebességgel közlekedik.
-
cattus
addikt
válasz
ubyegon2 #22293 üzenetére
ezért átadja a legterheltebb belvárosi részt a kerékpárosoknak.
Lol nem tudom nálad az átadja mit jelent, de két csík felfestése lófaszt jelent nem átadást.
Emiatt kéne bevezetni a kétkerekű járművek azonosíthatóságát, de qrva gyorsan.
Szerintem ez baromság és kb ahhoz vezetne hogy a versenysportolókon kívül kb. senki sem kerékpározna. A te problémádat (aka a kerékpáros csak ne menjen se az autóúton, se a járdán) kizárólag rendesen leválasztott kerékpárutakkal lehet rendesen megoldani.
Meg kell itt valóban említeni, hogy jelentős azok száma is, akik élvezetként, sportolásként bicikliznek, de ezzel sem lenne baj, csak ne a túlzsúfolt nagyvárosok közepén. Az meg, hogy miattuk tegyék ki az autósokat, enyhén szólva is......(..........itt írnám, amit nem írok.......)
Nem a sportolók miatt történnek a kerékpáros fejlesztések, hanem a városban lakók miatt. Ugyanis ők azok, akik a kurva járdán nem férnek el mert a faszom emberek az autójukkal a felét elfoglalják hogy egy 20 centis maradékon kelljen sasszézni. Meg ők lélegzik be az autók füstjét és hallgatják az autók által keltett zajt.
-
cattus
addikt
válasz
ubyegon2 #22288 üzenetére
Senki nem mondja, hogy kerékpárral ne legyen élhetőbb, csak éppen a jelenlegi közlekedés hátrányára történik mindez és azért mondjuk ki nyíltan, az autós és kerékpáros forgalom mennyisége és jelentősége sem összehasonlítható.
Olyan egy véges területtel történő városban nem tudsz csinálni, hogy a mostani autós infra is érintetlen legyen és új kerékpárutak is legyenek. Eddig az autósoknak kb. monopóliuma volt az úthasználat tekintetében (de legalábbis az indokoltnál jóval nagyobb súlyban voltak reprezentálva).
No de ha létezik turbóporátlanság is, jelen helyzetre még KRESZ módosítást erőltetnek a kerékpárosok, hogy ne legyen kötelező* nekik a biciklisávot használni!
Kik? Hol? Mivan? Arra tudok gondolni ami a körúton történt (és mellesleg végtelen hülyeség, de ezt megint az autósok nyavajogták ki), hogy fel-le van vezetve a bringasáv pár helyen a járdára, mert különben néhány helyen elvenne egy szent autós sávot a forgalomból. Itt volt az hogy lehesen egyenesen menni az úton is, mivel fel-le szlalomozni sokkal balesetveszélyesebb.
Tetvesqrvannyáért nem értik meg, hogy az autós felméri a gyalogosok meglétét, mozgását és nem számít a félig mögüle jobbról 45 fokból érkező gyors biciklire, amikor kanyarodik és zebra is van.
Örülök, hogy - bár egyelőre impliciten, de - te is a fizikailag szeparált kerékpárutak mellett állsz ki.
-
válasz
ubyegon2 #22190 üzenetére
Egyik barátomnak van sandys HP-ja az egy jó gép, az öreg T420 is jó cucc. Régebbi céges elitbook 840 g1 se volt rossz gép, csak a kijelzője volt baromi gagyi. A zBook G1 viszont egy szemét, a ház is gagyi, a billentyűzet meg kínzás.
A mostani 840 g5 borzasztó szar. Nagyon stabil ház, viszonylag jó ips kijelző. De maga a gép firmware szinten egy hulladék: akksi problémák, sleep problémák, külső kijelzőtől megbolondul, múltkor a bluetooth tűnt el stb.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #22075 üzenetére
Ajjaj, van új kis barátod, a hugik féltékenyek lesznek. Egyébként ezt a radiátort én se ki nem állhatom, állandóan beleintézkedik mindenbe, szólás és jelzés nélkül, egyszerűen nincs benne meg a korrektség.
Covid-témákat meg került, mert csak flame-elésre jók, meg hogy bajba kerülj. Senki nem ért hozzá, orvosok, kutatók sem, nem érti senki, hagyni kell. Nincs mit rajta megvitatni, totál szívás, totál káosz.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #21948 üzenetére
Ja nem úgy kell érteni, én most Frawly szemszögéből írtam.
Látván a Mint 20 Xfce-et, megkívántam, hogy felrakom én is a voidra + a Mint témájával, úgyis illik hozzá a zöld. De azt sajnos nem tudom vezérelni csak billentyűzettel, meg lassabb is, így kompromisszummal maradok a minimalizmusnál.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #21892 üzenetére
Nem voltam lusta, ismerem az xfce-t, tudom hol kell ezeket a beállításokat keresni. A kompozitálás alapból be volt kapcsolva, és firefoxon nem tearingelt, csak chromiumban – amin csak az említett konfigfile segített.
(#21894) zoltanz: én valszeg már sosem veszek papírkönyvet, maximum olyasmiket mint Stephen Hawking könyvei, amikben sok egészoldalas ábrázolások vannak. Egyébként meg e-readert használok.
De ha 10-15 év múlva már olcsóak lesznek a nagy kijelzős (7-8" vagy afölött) a színes e-inkes eszközök, nagy kontraszttal, akkor már az ilyen oktató jellegű papírkönyvekre sem lesz szükség. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21892 üzenetére
Dehogynem, látod, hogy kell konfigolni, mert alapból nem jó, tearing van.
Amúgy rosszul írtam az előző hsz.-emben a második pontot, nem muszáj felrakni a picom-ot, hanem lehet az adott DE-be épített saját kompozitort is használni, ha van olyanja.
Nem győzöm hangsúlyozni a vagylagosságot. Tehát ha van TearFree, akkor nem kell kompozitor, és fordítva. Meg ez valahol ízlés kérdése is. Ha valaki úgyis használ kompozitort, mert kellenek neki az átlátszóság, árnyékok, 3D effektek/animációk, akkor felesleges a TearFree, akkor simán a kompozitorban kell beállítani a Vsync-et, ha már úgyis a kompozitort használjuk. A TearFree értelme, hogy ha valaki nem akar kompozitort használni (pl. most én se használok Archon, Artixon, Gentoo-n használtam), vagy minimalizmusból, vagy néha játékok miatt kell kikapcsolja a kompozitálást, akkor se legyen csíkozás. Hiszen a kompozitor opcionális. Kinek hogy éri meg. Ez a szép a Linuxban, hogy több megoldás is van, akár mind működhet, ha az ember veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen. Amit persze a kolléga fent meg is tett, csak sérelmezi, hogy miért ezzel kell neki köröket futni, és ebben egyetértek vele.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21864 üzenetére
Szerintem itt te valamit félreértettél nagyon durván. Attól, hogy Alma a neve, ami magyarul is jelent valamit, semmi köze se az Apple-höz, se a Mac-hez. Ez a CentOS helyett akar egy ingyenes, közösségi, kiadás alapú RHEL alternatívát nyújtani, főleg szerverekre. Ugyanis az RHEL eredetileg fizetős volt, bár most annyi engedményt tettek nemrég, hogy 16 gépig mindenkinek ingyenes lesz, a 16 gép abszolút korlát, beleszámítanak a virtuális gépek is. Meg ugye mindig is ott volt ingyenesként a Fedora, de az félrolling, és a CentOS-t használók meg konzervatív, 10 éves támogatási idejű, kiadás alapú disztrókban gondolkodnak, amolyan ultra-LTS-ben. Sőt, a CentOS sem szűnik meg, továbbra is ingyenes, csak rolling lesz abból is, ez okozta az egész botrányt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21719 üzenetére
Ez a systemd-analyze is olyan, aminek nem lehet hinni, stopperrel mérd. Onnan, hogy a BIOS vagy GRUB bootmenüből elindítod a rendszert, odáig, hogy a desktopon és a tálcán minden betöltött. Ha nincs stopperod, méred telefonos appal, vagy bármivel, amin van stopperes funkció, pl. másik gépen, laptopon futtatott webes/online stopperalkalmazással. Amikor a login managerben jelentkezel be, vagy írod be a jelszót, arra az időre a stoppert meg kell állítani.
Igen, az valóban sokat segíthet, ha
1) új az SSD, patyolat frissek még a NAND cellák
2) sok rajta az üres hely
3) frissen van telepítve a rendszer
4) a rendszer még nincs belakva. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21717 üzenetére
Akkor jó, félreérthető volt. A kdiskmark-ot nem ismerem, de a lényeg, hogy nem benchmarkkal, hanem valós felhasználással kell mérni, stopperolni betöltési időket, bootidőt, meg fájlmásolásokat csinálni. Egyébként az sem baj, ha a vonal nem teljesen vízszintes, hanem cakkos valamennyire, csak ne az legyen, hogy vannak benne akkora völgyek, hogy kihorpasszák a padlót, ahol az SSD pendrive sebességre esik vissza. Egyébként a 860 EVO-nál nincs gyorsabb az átlag konzumer SATA3 kategóriában, csak a Pro és valódi MLC-s Enterprise SSD-k. Minden más lassabb nála, tényleges felhasználásnál még sok olcsó NVMe is. De ez az árában is ki van fejezve. Egyébként sokszor lényegesen olcsóbban az MX500 sem marad el tőle nagyon, és pl. azzal nem lép fel inkompatibilitás régi AMD-s alaplapokban sem, és sokszor olcsóbban megkapni. Tehát nem mindig automatikusan a 860 EVO a legjobb vétel.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21704 üzenetére
Gólyafészek az továbbra is van, legfeljebb máshol, de tudod követni valami afrikai webkamerán
De már értem, elhagytak a gólyák, ezért a lelki törés nálad.
Egyik disztró sem jó mindenkinek. A Mint pl. jó teljesen kezdőknek, mert minden bele van készítve, mi kellhet, és minden grafikus felületes, windowsos filozófiájú benne, de egy idő után nem lesz optimális egy haladónak, mert bele fog futni a régi verziós csomagokba, meg soványabb, minden részében egyedi rendszert akar. Az Arch meg kezdőknek nem jó. Meg pl. az is számít, hogy milyen nete van valakinek, mert pl. ha nagyon szar, és nem akar sokat frissíteni, akkor a rolling oda nem jó, akkor jobb egy Mint, Ubuntu LTS, Debian stable. Hogy ha valaki nagyon kevés alap progit használ, nem tesz fel mást, nem játszik, nem fordít semmit forráskódból, régi hardvere van, oda megint jó a Mint, Ubuntu, Debian és nem lesz előnye a rollingnak. Nagyon ősi gépnek, szervernek, amin megy egy szolgáltatás, meg progi, és lusták frissítene, oda meg a CentOS volt a legjobb, 10 évig lehetett egy verzióval húzni, régi hardvernek, meg egy futó alap tasknak az is megfelelt, elfut az idők végezetéig egy sarokban, elpöfékel, bár én ilyenre BSD-t tennék fel. Kinek mi, ki milyen gépet használ, milyen feladatra, milyen környezetben, netinfrastruktúrával.
A nagyon minimalista disztró sem jó mindenkinek. Még haladóknak sem mindig. Pl. sok proginak függősége a systemd vagy logind, pulseaudio, glibc, stb., ezeket annyira soványított disztrók, mint az Alpine nem szállítják. Ultraminimalista desktopnak, meg felhőbe minimálrendszernek jók, de pl. ha valaki Wine-ozni, Steam-ezni, bloat DE-zni, stb. akar, annak nem jók.
De a haladó disztrónak mindenképpen előnye, hogy rugalmasabbak, ott te döntöd el, hogy mit akarsz a rendszerre. Amolyan saját disztrót faraghatsz belőle. Csak ezért a szabadságért meg beletett munkával és tanulással kell fizetni, ez is büdös sok embernek, nekik ez egyértelműen nem való.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #21696 üzenetére
No, mesélj, he, koma. Nyugtalanok a gólyák a fészekben, vagy most kik ezek a türhe földművesek? Csak hogy értsük a háttértörténetet is.
#21702: valóban a könyvbemutató nem volt rossz, oltári poénok voltak benne. A unixozó nagyi, meg két képpel alatta a fekete csávó, akiről a kommentekben azt írták, hogy ő Mental Outlaw. Gondolkodtam is, még a videó megjelenése napján, hogy beteszem ide, de nem sokan szokták értékelni az ilyesmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged