- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
Archttila #24280 üzenetére
openbox mert boomer vagyok
viccet félre, ezt szoktam meg, és van rá egy jó rc.xml fájlom.
az egpu projekt azóta parkol. eléggé leszoktam a hákolásokról, a melóban bőven elég hogy a komputert kell nyomogatni, otthon már nem feltétlenül ezzel akarok foglalkozni. annyira így van hogy a T430-asról átköltöztetni az asztali gépet egy HP Z220-asra projekt is már hónapok óta áll, pedig tényleg csak annyi lenne hogy a Z220-ra coreboot felpakol és a boot disket áttesz. -
0xmilan
addikt
válasz
Archttila #24119 üzenetére
Igen, ugreen telefontarto.
Ezt talaltam a tokeletes tavtartonak a ket fel koze, mert a szelessege nagyjabol pont jo es a hatso laba egy kicsit keskenyebb, szoval a ket szelso telefontarto meg egy par fokos szogben befele fordul, ami egy kicsit jobban koveti a kez termeszetes iranyat - kb. mint az Alice kiosztas, csak ilyen 60 fokos tenting mellett. -
fatpingvin
addikt
válasz
Archttila #24115 üzenetére
kicsit C64 életérzés
ugyanitt erősödik bennem hogy háromféle Linux júzer létezik:
0: mechanikus billentyűzet fanatikus
1: csak a régi Thinkpadek billentyűzete, természetesen trackpoint-exkluzív használati móddal, a touchpad be sincs kötve
2: jó lesz az az őskövület PS2 vagy akár még AT csatolós bánat a garázs mélyéről. -
fatpingvin
addikt
válasz
Archttila #24058 üzenetére
mióta tépem a szám ezzel, egy populista bohóc, nem több. szakmailag elég nagy nulla, csak a cirkuszhoz ért. a sok kis mazsola meg nyáladzva bámulja mintha valami értelmes jönne ki belőle.
nem történt igazából semmi most, azt leszámítva hogy napfényt látott ennek a bohócnak meg a cégének az igazi arca.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Archttila #23962 üzenetére
DT-t már teljesen offoltam, nem nekem szól már az a csatorna. Nem csak ezért, de pl. korábban volt, hogy direkt félremagyarázott valamit, és akkor azon ment a ventiláció és erről szólt a videója, holott a téma valójában nem volt párhuzamban a valósággal. Mindenki közül ő talán az, aki a leggyorsabban hajt a fake personality felé a népszerűségért.
Luke-ra még rá szoktam nézni, mert vannak értelmes gondolatai, de átment szentfazékba, és már bibliát olvas és tanulmányoz, meg ilyenek. Szerencsére csak ritkán hittérít, de ugyanúgy, ahogy aktuálpolitikát, én vallást sem vinnék bele tömegeknek szánt tartalomba.
Kenny videóit mind meg szoktam nézni, de lassan belépett yt account mellett beállítok már minden videójára sponsorblockot, mert a hülye merch marhára nem érdekel. Egyébként ez a merch téma amit a legtöbb youtuber tol, számomra remek kivonat abból, hogy milyen elborult vadkapitalista elmebaj megy usákiában.
Még tavaly vagy mikor, a Luke amúgy bevádolta egy streamjében (a sajátjában) a Kennyt, hogy "he is technically a copycat of my channel" ami amúgy félig igaz is, elég megnézni a kettőjük friss videói közül a thumbnaileket (hasonlóak). Az mondjuk túlzás volt, hogy Luke szerint Kenny valójában az egyik NBA-ben játszó kosárlabdajátékos.
De Kenny legalább érdekes témákat dolgoz fel, nagyrészt, meg nem hittérít és nincsenek azok a ferdítések és csúsztatások, meg torzítások amik máshol.Brodieba nem tudok nagyon belekötni, mondjuk mostanában nem olyan témákat posztol amik engem érdekelnének, meg kicsit sokat hadonászik. De egyébként rendben van, eléggé objektív.
Ezt a bugswritert nem ismertem, de már értem miért. Az az akcentus...
TFL?
-
válasz
Archttila #23430 üzenetére
Nem tudom, de szerintem ez nem generációs kérdés alapvetően. Lehet, hogy nem olvasással tanul, ez igaz.
De azt gondolom, hogy van akinek van affinitása az informatikához, meg van akinek nincs. Az a szerencséjük, hogy a mai korban a dolgok jobban működnek, mint 25 éve egy win95
Szóval nem kell, hogy megértse ahhoz, hogy használja. Illene, de nem kell.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Archttila #23430 üzenetére
ebbe bele se kezdjünk mert elkap az ideg... pedig ez az én generációm környékén kezdődött, a nálam fiatalabbak jellemzően már ez a réteg. dicséretes a kivétel persze, de szomorúan kevés.
hogy válaszoljak az eredeti kérdésre: teljesen felesleges. a lelkesedésed dicséretes, de hidd el hogy akikkel érdemes lenne ilyet nézetni, azokat abszolút hidegen fogja hagyni. még a LTT-nek se jött be a műfaj, legalábbis érdemi hatása nem lett.
arról nem is beszélve, hogy a desktop Linux közösségnek semmi szüksége egy szakajtónyi új arcra akik ingyenes windowst várnak el. akinek érdemes Linuxszal próbálkoznia, az már Linuxozik. onnan ismered meg, hogy önjáróan utánanéz a dolgoknak és megoldja magának. -
urandom0
senior tag
válasz
Archttila #23393 üzenetére
Igen, meg vannak más systemd-mentes disztrók is, illetve OpenRC, runit és egyebek. Én runittel is tök jól elvoltam Void alatt, egy ezeréves IBM Lenovo Thinkpaden használtam, mire kettőt pislogtam, már ott állt a rendszer használatra készen. Mondjuk képest a systemd egy vemhes anyalajhár
-
-
-
F34R
nagyúr
válasz
Archttila #23214 üzenetére
Azert annyira nem atlagpistaknak csinal videot... legeloszor meg sima unboxingal jott, kesobb techreview, majd sajat cuccait is futtata, a vegen meg mar olyanba is belemaszott amiben nem 100%-an mozog otthon.
Egyebkent a stuff ami a hata mogott van az igencsak irigylesre melto.#23217 Apollyon
Ennek semmi koze a cuccolashoz... ez a foszer szerintem eleteben nem csinalt testedzest, max a gimiben.. plusz kb igy nez ki annak a szeme aki napi 12+ h tolja evekig. -
-
urandom0
senior tag
válasz
Archttila #22961 üzenetére
Szerintem akkor lenne bloat, ha tele lenne olyan funkciókkal, amiket nagyon ritkán, vagy sosem használ az ember. Hogy most hány csomag van fent, nem sokat jelent, az attól függ, mit hogyan csomagolnak. De van egy friss telepítésű Manjarom, majd megnézem, hány csomag van fent
Memóriából tényleg sokat eszik a Gnome, ezt aláírom. Nekem is volt Manjarom i3wm-mel. az elvolt 200 MB-tal boot után, Gnome meg 900 MB-1 GB körül van... ezen erőteljesen dolgozik a Gnome-os csapat.vannak benne olyan alkalmazások ahol az ablak felső része úgy tele van górva minden szarral, hogy ha arrébb szeretnéd vonszolni az asztalon, akkor konkrétan keresni kell hol klikkelj rá...?
ehh?
Igen, akadnak ilyen alkalmazások
De azért a legtöbb nem ilyen: [kép]Egyébként a client side decorations úgy működik, hogy bárhol megfoghatod és vonszolhatod, az vonszolódni fog. A fenti képen bekereteztem pirossal, ezen belül bárhol megfogva húzogathatod az ablakot: CSD
Szerintem egyébként tök jogos, hogy ott van az a batár széles címsáv, eltüntetni nem lehet, akkor már legyen valami hasznos rajta. -
urandom0
senior tag
válasz
Archttila #22951 üzenetére
Én bátram ki merem jelenteni, hogy jelen pillanatban a Gnome shell a legátgondoltabb asztali környezet az összes létező közül
Ha az ember valamelyik hagyományos asztali környezetből jön, akkor ez nem látszik. De a Gnome tipikusan az a valami, ami először meg kell érteni, és ha megértette az ember, akkor látszik igazán, hogy mennyire átgondolt az egész.
Bloatnak nem bloat, bár elég sok RAM-ot képes megenni, az igaz. A rondaság pedig szubjektív, én ezektől flat design vackoktól kapok heveny agyhúgykövetEgy ideje már tervezem, hogy írok egy hosszabb cikket a Gnome-ról, nem technikai, hanem inkább kicsit filozófikusabb megközelítésből, hogy mi miért úgy van, ahogy van, milyen elképzelések mentén alakult ki a Gnome workflow, ilyesmik. Ehhez végigolvastam egy rakat Gnome fejlesztőktől származó blobbejegyzést 2008-tól napjainkig, Reddites válaszokat, nézegettem a korai mockupokat, usability testeket olvasgattam, stb... de ez is egy akkora téma, hogy azt sem tudom, hol álljak neki.
@Aweriot
Hogy mit? Hát MacOS port
Kb. annyi a közös a MacOS-ben és a Gnome Shell-ben, hogy mindkettőnél felül van a fő sáv, és kb. itt be is fejeződött a hasonlóságok száma.
-
válasz
Archttila #22951 üzenetére
Milyen fura, hogy hírként nem jelent meg az ITcafe oldalán (PH!-n), hogy 25 éves.
Igen, Boldog Szülinapot neki, megérdemli!A Gnome... hát... nekem az újak nem jöttek be.
Gnome2-maradi, őskövületi user vagyok, így most Mate felületet használok.
Használtam KDE-t, meg xFce-t is, aztán valahogy mindig visszatértem a Gnome2-höz.
Jött a Gnome3, ott elváltak útjaink. -
válasz
Archttila #22939 üzenetére
Igazán nincs mit, de ez így elég galád dolog, majd 2 éve van ez náluk és ez elég fontos lenne az SSD optimális működése szempontjából. Még arra lehetne gondolni, hogy az online TRIM-et alkalmazzák helyette, de nem tartom valószínűnek, de azért csekkold le azt is: ( a / sorban kéne lennie a
discard
opciónak)cat /etc/fstab
Ja igen, ha az ott van mégis, akkor hagyhatod nyugodtan így, ahogy most van, futhat egymás mellett az online trim és a heti fstrim.
-
válasz
Archttila #22935 üzenetére
fdisk -l nem fogja mutatni a swapfile-t, miért is tenné?
Én ugye nyíltan leírtam, mert Te is swapfile-ról beszéltél, ami a berakott
fdisk
kimenetben bizony nulla darab lelhető fel!Értem én, hogy megmutattad az sda8-on lévő swap particiót, de ugye az meg nem swapfile!
Swap nyilván lehet
partició
,file
és mégzram
is!amit többnyire az asszony böngészni
Miért van az, hogy az asszony gépére mindenki legyint, hogy abba jó lesz ez is.....
Az a TRIM ellenőrző kimenet nem rossz, de inkább ellenőrizd, hogy benne van-e az fstrim az időzített services-ekben!
systemctl list-timers -a
itt konkrétan a végrehajtott időzített feladatot is fogod látni: (heti végrehajtás esetén még lehet, hogy nincs semmi)
sudo journalctl -u fstrim.timer
-
válasz
Archttila #22933 üzenetére
Régen csíptem a horrot, ma már nem annyira, látom Te odáig vagy érte!
A400 SSD-re én max egytonnás betondarabot raknék. Ezek szerint nem néztél még be soha a Milyen SSD-t vegyek....topikba.
fdisk -l
nem fogja mutatni a swapfile-t, miért is tenné? Ezek mutatják.Manjaro autoinstall? Még a normál install is olyan durvaságokra képes, hogy máshol olyant nem láttam még. Legutóbb éppen semmilyen TRIM nem ment SSD-n, mert Manjaroék elfelejtették mind az online, mind az ütemezett TRIM-et beszerkeszteni a telepítőbe. Ezt csekkold le finoman majd. Ja és szerezz egy 20 kilós samukalapácsot az A400 javítása miatt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Archttila #22833 üzenetére
Tempban volt, ami már lejárt azóta.
-----------
Hasonlóképp vagyok én is, meg korral is jár.)) Plusz a fórumot sem látogatom már annyit, 15 éve amikor regisztráltam akkor még teljesen más volt itt a fórumon hangulat, és valahogy elmúlt, de most már teljesen. Nagyrészt azért, mert felhígult az internet, eternal september és társai. Rip hangulat. -
válasz
Archttila #22673 üzenetére
Persze ettől még jó dolog - meg nekem is volt még valamikor X éve - de ma már (számomra) pénzkidobás kat, mert ugye a PI az OMV mellett még simán elláthat egyéb hasznos feleadatokat, reklámszúrést (Pi-Hole) a teljes itthoni hálózaton és még sorolhatnám...
Persze, sok mindenre lett volna jó, de itt amúgy a cél a kliensoldali minél egyszerűbb használat volt. Hiába boldogulok én el épített NAS-okkal, ha a céluser nem tudja használni.
Egyébként én személy szerint nem szeretem a Distro War-t, mindenki azt használ amit szeret/tud.
Azért ez inkább egészséges összevetés meg poenos baszogatás szintá, nem egy WIn-Lin war mégse.
...deb alapú időszak de ez nem tartott sokáig, mert felfedeztem magamnak a Debian-t
No innentől vált számomra megfejthetetlenné az Arch vonalra evickélésed.
-
válasz
Archttila #22667 üzenetére
Nekem ez már bonyesz így, persze a lustadisznajok inkább vesznek egy Syno NAS-t és az összes NFS, samba, PLEX meg anyámtyúkja nekik tök kínai marad. Erre mondják, hogy a tudatlanságért meg kell fizetni, a NAS árát minimum.
NFS fájlszerveren milyen sebességoptimalizáló paramétereket használtok. (már ha használtok persze) Jelenleg 20MB/s környékén másolok ami nem túl acél egy gigabites hálón.
Ezt a gigabites hálót inkább úgy értelmezném, hogy gyakori, amikor jóval nagyobb sávszélességet biztosít, mint a 100/100-as kapcsolat. Érdekességképpen csak, tegnap mértem a telómon, Mi 9SE-n egyet, 250/285 mbps lett, utána mértem egyet a 8570p-n, azon 35/75 mbps lett az eredmény, a 100/100-as kapcsolattal általában 90/85 mbps volt. De nem gond ez, imént láttam, hogy a NAS-ra és a 8570p-re is egyaránt 8MiB/s-sel tölt le és a böngirnyó sem lassul be. (amúgy meg állandóan belezavarodok a net sebességének mérőszámaiba)
Manjaro azért mert Arch alapú, ami számomra a csomag(függőség)kezelés + AUR miatt fontos
Gyanítom Te Arch vonalon kezdted, azért látod azt egyszerűbbnek.
Manjaroval időnként már én is elboldogulnék, de rohadtul utálja a gépeimet a legtöbb Archklón....vagy engem.
-
válasz
Archttila #22667 üzenetére
rsize=16384,wsize=16384 ezzel nekem olyan 70MB/s. Ennél feljebb csak samba ment.
De igazából az NFS nekem már csak ilyen legacy rendszer, a nagy ereje, ami a rendszerbe illeszkedő jogosultságkezelés (pl /home felcsatolása) eléggé rétegigény lett. :/
Fájlmegosztásra ott a samba vagy ennél is feljebb a nextcloud. Ezek nem kernelben élnek. -
válasz
Archttila #22664 üzenetére
Win+Manjaro kombó
Na köszi, egyik se szeret engem. Wint meg én se!
Elég rendesen bonyolítod a dolgokat, mondjuk Pi az tényleg idegen nekem meg ez is, hogy a zram-ból eljutunk a zswap-hoz, bár reggel a leírás alján láttam a zswap-ot, gondoltam is, hogy az is szerepelni fog a táblán valahogyan.
A mestert csak poénból írtam
Tudom, de vannak egy danos mesterek meg 9 danosok is. Utóbbi már annyira pálcika lenne, hogy pacmannal játszana csak super széles monitoron 64GB memóval.
Egyébként mindig mosolygok ezen az Arch meg KISS dolgon, merthogy egyszerűség.....biztosan egyszerű, de mióta engem kiutáltak a Linuxos topikokból, azt vettem észre, hogy januárban az új SSD-re telepítettem és sorozatnézés közben 5 perc múlva kiírta, hogy indítsam újra, totál nem emlékeztem a telepítés folyamatára, szerintem oda se figyeltem. Másik gépre már ehhez is lusta voltam, kivettem a pendrive-ként használt SSD-met, volt rajta egy Mint Cinnamon, beszereltem és azóta azt használom. Nem is tudom mi lenne, ha az egyszerűséget választanám, itthon se kéne lennem, úgy raknék fel Arch-ot?
Bár szó se róla, ez a Sway tényleg egyszerűbbnek néz ki, mint a Cinnamon.
Ééééés.....Te meg off-ba raktad a hsz-ed nagy részét, egy Off topikban.
-
válasz
Archttila #22661 üzenetére
Warcraft 1 ? Az elég komoly, szerintem én későbbivel kezdtem. :-)
Ez a zram trükkös lett egy ideje, anno külön kellett felrakni a csomagot, de látom már kernelbe építve érkezik és systemd-s trükközés kell.
Itt másképp írja a deaktiválást, de ha már maszkoltad, az is jó lehet. :-)
(mondjuk nagy poen, hogy örök kezdőként én okoskodom egy pálcikaWM master-nek)
De legalább már ezt is tudom, nem használtam egy ideje. 12 és 16 giga RAM mellé nem égetően szükséges.
-
válasz
Archttila #22659 üzenetére
Amúgy már leesett, csak ez az avatarod szerintem új és nem itt segített neked Frawlynyek koma, hanem az Arch topikban. PálcikaWM-et is csak elvetemült Arch meg Gettoo-sok használnak!
(totál elvesztem lassan a fonalat, hol csak inaktív vagyok, hol multikitiltáson lógok.....qrva önkéntes népnyúzók) kaptyátokbe
Atyaég, az a game nem is retro, hanem őskori...
-
válasz
Archttila #22657 üzenetére
Arra biza, még a békebeli csokissajtra! Jó pár éve láttam újra valahol, de hiba volt venni belőle, mert okádék volt. Anno ugye sajtból készült, ma meg a sajt sem abból van. Akár a túrórudi, köze nincs a mostaninak a békebelihez.
Rengeteget tanultam tőle
Naná, mint pálcikaWM master, neked hasznosak lehettek az írásai, konkrétan én is sokat tanultam azokból, amiket összeírt, nem csak Linuxnál persze. Volt egy kis küldetéses bekattanása, hogy kitérítsen az örökkezdő világomból, hagyjam már a fenébe a Cinmanós Mint-et, de ezzel semmi gond nem volt.
Fórumtörténeti látóasszonyként aszondom, ha nem is ezen a nicken, de egy új nicken vissza fog térni Frawlynyek komám.
Te amúgy nem lebzseltél még Linuxos topikokban sosem?
-
válasz
Archttila #22639 üzenetére
Frawly komám nem vész el, csak átalakul, remélem legalábbis! Elég sok fórumon igen mély szakmai szintű hozzászólása van, majdhogynem egyedüliként. Az meg, hogy egyesek itt egy OFF topikban nem voltak képesek a rohadt egerük görgőjét használni, mikor hosszú hsz-eket írt, no az nem Frawly hibája. Szóval én szeretném ha visszatérne. Aki nem, az nézze már meg mondjuk a két SSD topik mélyebb szakmai hsz-eit és írjon már hasonlót, de akár vonatkozik ez a Linuxos topikokra is, jellemzően párszavas félig értelmetlen bebüfizés jellemzi azokat a topikokat is.
(persze az is kellett ehhez, hogy engem is kiutáljanak onnan is)
pálcikaWM master
Nnnna még egy pálcikaWM-es!
Úgy hiányoztok, mint egérnek a szilikontepertő.
Nehogy mellreszívd, poen volt. Amúgy üdv a x-edik elsorvasztott Linuxos topikban.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Archttila #22641 üzenetére
Én meg lassan eljutok oda, hogy csak terminálból fogok böngészni. Most már az imdb is megkapta az átállíthatatlan, kizárólag mobilos felületet. Felőlem legyen mobilos felület, de legalább maradhatott volna opció valami olyan is, amivel nem 3 kilométert kell görgetni pár sor információért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Motoros topic
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- ZBook Firefly 14 G11 14" FHD+ IPS Ultra 7 155H 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest