Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Android szakmai topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- CES 2026: Diktálni lehet rá, tölteni soha nem kell
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Az elso resze az iromanynak olyan mintha egy oteves irta volna. Nyilvan aki nem hasznalta elotte a systemd-t annak tokre szar az egesz. Olyat olvasnek szivesen magyar tollbol aki tenylegesen hasznalta sokaig server szinten is. Gentoo forumon lehet szepeket olvasgatni. A legjobb a systemd mount rendszere. Meg ha az OSX-hez akarna hasonlitani akkor meg nem is volna akkora tragedia. FreeBSD-rol is lehetett olvasni hogy lesz valami systemd implentaciojuk, de azota is maradt abban a projekt, ok sem hulyek.
(#3721) Vladi
TwitchTv-bol en is kenytelen vagyok letolteni, mar ha tudnek, de sajnos meg igy sem megy.
-
-
-
Rimuru
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Szobatársam nézett utána ő mondta hogy tényleg van egy ilyen függvény. A lényeg az lenne hogy nem 95/98 a visszatérési érték hanem csak 9 ez pedig Windows 9 esetén is így lenne. Amúgy azóta hülyeségnek tartom az egészet mióta ez megjelent mert ki az a hülye aki név alapján dönt? de ettől függetlenül elhiszem hogy van ilyen.

-
válasz
bambano
üzenetére
Szerintem hülyeség. Kitalált marhaság. Eleve miért foglalkozna az MS 95-re megírt, hibás programokkal?
Ráadásul Windows verzió a múltban nem kezdődhetett így, hogy "Windows 9", mivel ilyen verzió sosem volt.
Tehát ez eleve marhaság:
f(version.StartsWith("Windows 9"))
{ /* 95 and 98 */
} else {szerk.: utánanéztem a redditen, ott is azt írják, hogy hihetetlen, hogy valaki ilyen rosszul írna meg egy programot, és ha mégis, azzal miért foglalkozna az Microsoft. Szóval én nem hiszek a sztoriban.
-
Rimuru
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Á, akkor szoktak nagyot ugrani mikor annyi újdonság kerül bele hogy megérdemli.
(Pl opera 15)(#3678) F34R Mi lenne az amire azt mondanád hogy olyan hogy megérdemli a verzióugrást? bob.zxr féle systemd összeolvasztás?
Amúgy mikor számozást váltottak akkor se volt olyan nagy dolog hogy megérdemelte volna a 3.0-át. -
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Én egy időben Mongóliáról álmodoztam.* Lenne egy jurtám, kumiszt innék és jakokat tartanék. Milyen lehet a jakhús?

Mindegy, már lemondtam róla.

* érted, körbe hegyek, nagyonzöld puszta, lovak, nyershús, senkisebasdztat.

-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Én anno még örömmel üdvözöltem az Opera böngészőt, amikor még nem volt firefox, win only voltam és csak IE volt a használatos a nagy tömegek által. Az opera pedig ugyanazt tudta csak még többet és mégjobban. Ez kb olyan 2004-ben lehetett.
Azóta már elk**ult az egész internet.
-
tvamos
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Itt a troll most nem az volt aki kisebbségben van és igaza van, hanem az volt a troll akinek nincs igaza és nem válaszol. Legalábbis az én példám szerint

Abból kiindulva, hogy colomb2 nem troll, és lehet vitatémába szállt valszeg trollokkal, a logikus kérdésé(i)re pedig nem kapott választ.
Persze egyszerűbb lenne ha már ő is leírná a helyzetet ha már ennyien válaszoltak rá

-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
A kevesebb tanulás alatt azt értettem, hogy desktop szinten egy Wheezy vagy egy Jessie már sokkal kulcsrakészebb mint pl a Lenny volt.
Lenny-n gnome2 alatt még a gnome browsere volt a default és vagy le kellett külön tölteni az iceweaselt, vagy csak a backports repóban volt benne már passz, de ehhez is ugye hozzá kellett nyúlni a sources.list-hez terminálból.
Ma már nem kell mert eleve ott van, és egy csomó minden más is a default repóban. Alapból egy csokornyi DE van már most hozzá és az LO is felmegy hozzá a beállított nyelvvel stb.
"debianból is lehet egy elég minimalt felrakni, a taskselben kiveszed az összes jelölést és akkor csak annyit rak fel, hogy legyen hálózat meg apt."
na ez igaz, és még az advanced telepítést sem próbáltam

-
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Majd a Red Hat tovabb kepez
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
persze, hogy elter minden csak megszokas kerdese, es allitolag vannak olyan szolgaltatasinditok is amik jobban mennek systemd alatt mint sysvinit-nel. Az egyik ilyen ha jol tudom a postfix.
Mikor visszavanszorogtam parszor init-re akkor en is elbol irtam be a jol megtanult D-s marhasagokat.
Masik amihez turni kell az udev. Hiaba van egy csapat melyen mogotte es forkoltak egy eleg jol hasznalhato fuggetlenitett udevet formerly eudev-t, ha sajnos ugyanaz a kod amit a systemd-hez igazitanak. 1.10 utan meg gyakorlatilag ugyanaz mint a systemd-s udev. Es a legszomorubb az egeszben, hogy erdemi alternativaja nincs. Consolekit-et sok ev hanyagolas utan kezdik pofozgatni, ugyan csak egy fork csapat systemd-logind-bol probalnak kodot kifaragni, megtartva a regi hierarhiat. Kb a systemd mindent felrug amit regen ugy jol megszoktak. Helyette tamogat minden uj hardvert, megy minden szolgaltatas, ahogy OK elkepzelik (persze atirhatot ha nem tetszik vagy krealhatsz magadnak masikat) hal istennek azert ebbe nem szoltak meg bele.
Epp ezert tartja a RedHat tabora ugyan olyan mobilisnak es attekinthetonek mint a Sysvinitet. Csak azt felejtik el hogy kibaszottul hardcoded egy halom olyan dolog ami eddig kulonallo volt. Hiaba van ra funkcio nem mukodik, ami be van olvasztva es indul a systemd-vel azt nem tudod kiloni.akkor nezd at a journalctl-t egyseges hardcoded naplozo.

-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Szerintem félreértettél, nekem nincs szükségem nextnextfinishre, hanem pont ellene vagyok, csak azt nem szeretem, ha már valamit megcsináltak, akkor miért akarják megcsinálni mégegyszer.
Az egyszerű hardver itt most a gépemre vonatkozott, vagy a biológiai hardveremre?

Nekem amúgy nem pálya a csilli-villi, hiába vagyok most KDE-n. Itt a legtöbb a beállítás és testreszabhatóság, na és itt nincs tearing. Mondjuk most legutóbb kipróbáltam az iceWM-et is és az is tetszett.
Az biztos, hogy sokkal kevesebb tanulás kell egy mai Debianhoz, mint egy régihez. Viszont ha átmegy a Debian is Mint-be, meg Ubuntuba, akkor nem lesz többé professzionális disztró. No offense.
Értem itt azt, hogy pl. az tök jó lenne, ha úgy lehetne összelegózni egy Debiant, mint egy Arch-t, hogy csak azt a minimált telepíthetem fel, amire valóban szükségem van. Mindemelett meg megmaradna az "akkor adjuk ki, amikor elkészült" tendencia.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Hmm ez kimerítő válasz volt, köszönöm.
Nos én mint desktop user nem olvasom ezt örömmel, mert a leírásodból úgy tűnik kezd elbutulni a téma. Amúgy már tényleg az a tendencia, hogy ha valami bevált azt is megváltoztatjuk, mert hogy kell, persze indokolatlanul. (Lásd M$ és termékei is majdnem ugyanez, csak sokkal súlyosabb)
(#3491) F34R: Nem szeretnék tolakodó lenni, csak kíváncsi vagyok
Mire használod általában a gépet, ha ilyen szinten belementél a rendszerek mélyismeretébe? -
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
tobbnyire amiket irsz azokra van megoldas, amikhez turni kell. tty login is mukodik csak nem default, ezert egy service fajlal be kell allitanod azok maximalis szamat es mikentjet.
systemd nek van sajat logolos rendszere a journalctl, azt nem hiszem hogy van alapbol web forntedje, de tarokbol biztos fel lehet rakni ra egyet.
Mind olyan dolgot hasznal amit te evekig hasznaltal azzal szembe megy. Noha nem nehez csinalni, modositani a service fajlokat, es kompatibilisek a regi init scriptek is vele csak irni kell ra egy jo inditio mechanizmust (ha erdekel es meg mindig szopni akarsz vele akkor a systemd-sysvcompat debianon systemd-sysv csomag.)
En abszolut meg vagyok systemd nelkul is desktopon, illetve systemd-tol sem volt annyira borsodzas a hatamon. Egyszer sajnos nem lesz majd valasztas es systemd-t kell felrakni majdnem mindenhova, ez a pillanat lesz nekem is nehez, igaz kovetem upstreamen de jelenleg nem hasznalom es nem is fogom egy jo darabig.
Rajtam kivul meg nem hiszem, hogy van olyan mazochista aki egy szimpla rosszul felrakott programnal csinal tobb oras forgatast. Mindennek megvan a helye, debian is megy a divat utan, a linux is kezd fekasodni, valakinek jo es innovacio, hogy mindent out-of-box megkapsz, valakinek bebortonzes hogy nem azt es ugy hasznal amit akar.
Kernelhez: amit a kernel.org-n talasz es abbol sajat magad forgatsz kernel-t abba igazabol az lesz meg amit te akarsz, nekem a genkerneles modszert is mindig felul kell vizsgalnom, nehogy kimaradjon valami modul..
3.17 kornyeken meg eleg erdekes dolgok mennek vegbe, pont ezert maradt nalam is longterm 3.14 cucli. -
-
-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Bár a vonat elég drága, de legalább sz@r! Amikor utoljára vonatoztam, akkor Nyíregyházáról jöttem Budapestre. Délután ötkor indult a vonat, és úgy fél 11kor ért be... A BKV-ról meg az a véleményem, hogy bár sok helyen még ezeréves buszok meg kötöttpályás járművek vannak, de mégis kb mindenhová el lehet jutni velük.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Hat, hogy ugye a kornyezet tudatossag, meg ilyesmi, mer' az villannyal megy... vagy valami ilyesmi.
/* Nem IC-vel, 1. osztalyon: 5.595 Ft: 2. osztalyon: 4.605 Ft... */
De amugy... meg Pesten is kell gondolom tomegkozlekedni, az meg eleg szornyu tud lenni.
Sajnos.Hat ja! Mondjuk, a csaladot en sem nyektetnem a vonaton, foleg, ha tobbe is kerul. Es nem is teszem!
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Jah valami bonyolultabbra gondoltam.
Még a múltkor csináltam egy friss telepítést, most is kipróbáltam a legfrissebb lemezképpel és továbbra sincs probléma. Ahogy írtam már másik topikban, észre sem venni hogy ez Jessie, csak annyiban más hogy frissebbek a programok, és van új artwork.
-
válasz
bambano
üzenetére
2,5" már régóta trend, talán egyetlen Dell szerver volt a régi helyemen, ahol még 3,5" volt, azóta sem láttam.
FuSi nálunk két héttel a garancia lejárta után adta meg magát, elment a tápellátás vezérlése az alaplapon, és vitte az egyik E5620-at is magával. Mondanom sem kell, nem olcsó egyik pótlása sem. Mellé mindkét ilyen szerver RAID vezérlőjén lehalt az akku, szintén nem 2Ft. Nevetséges. Már más funkciójuk van, az ERP két új Dellre költözött, abból az egyik pár hónap után tápgondot jelzett. Írországból hívott valami külföldi, aki fele annyira beszélt angolul, mint én. Kért valami kiolvasást egy programmal, ami természetesen semmit nem ér el VMware alól. Itt már a fejemet fogtam. Aztán pár hónapra rá megadta magát az egyik RAM modul, a rendszer szerencsére letiltotta.
HP-kkal nem volt gondom egyedül, ott csak egy switch ment el egyszer kirándulni, meg egy HDD, de a szerverekkel soha nem volt probléma. -
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
alias 3770 nagyobb cache-el.
2.5 mint hdd vagy ssd? nyilvan ha elobb akkor plane nem olyan tartosak.
(#3283) Vladi
nem frissiteseket inkabb fajlverziot. Akar a bakupot kilovod vagy a disken kipcsolod hogy ne foglaljon tarhelyet ez a bizonyos mappa akkor is rengetek lesz.
Torold ki nyugodtan a tulaj meg doljon a kardjaba
-
-
válasz
bambano
üzenetére
Erre a második megoldás tökéletes.
Csatornánként egy mező, plusz a vevőazonosító, így fest a táblád. Így azonnal, indexelve, processzorterhelés nélkül (nem kell a értékeket végignyálaznia a procinak), csak azt nézi, hogy true vagy false. Minden egyéb megoldás több prociterheléssel jár. Ha egyetlen mezőben akarod a jogosultságokat tárolni, azt minden esetben értelmeznie kell a szoftvernek. -
válasz
bambano
üzenetére
Ha nem számít a sebesség, akkor jogosultságonként 2-3 karakteres beszédes azonosítók, vesszővel elválasztva, és mehet rá a LIKE keresésnél. Nagyon nagy userszámnál, folyamatos ellenőrzési igény esetén annyi mező, ahány jogosultság, és mindegyik boolean. Ha tudsz csoportokat kialakítani, akkor használhatsz több táblát is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Robokutyságod nem írta a 4-5. helyezetteket

VMS-ről még csak hallottam, de soha nem láttam működni, még virtuális gépen sem. Solarist már igen, de az irtó szar volt, kínszenvedés volt vele bármit csinálni, igaz desktopként próbálgattam, és nem arra találták ki, na meg virtuális gépen futott, ami megint csak plusz hibaforrás.
A BSD-re mindig is éreztem késztetést, de sajnos rosszakat olvastam róla a neten, se driver, se Flashplayer, alkalmazás is kevés van hozzá, sem FreeBSD-n, sem PC-BSD-n nem jobb a helyzet. Bár azóta a Chrome-ban pl. van Pepperflash, de ez nem sok mindenen változtat.
Mondjuk én nem futhattam be ilyen unixos karriert, mert hosszú évekig mindig megosztva használtam a gépet a családdal, és ők frászt kaptak volna, ha nem DOS, aztán később Windows van rajta. Iskolában meg melóhelyen mindenhol Windowsok voltak.
Mondjuk azt bánom, hogy 2007-2008 táján kezdtem csak el Linuxszal is foglalkozgatni (persze korábban is próbálgattam néha disztrókat, de teljesen tesztelési célzattal, nem használtam a mindennapokban), és csak ebben az évben léptem meg, hogy a laposomon átálljak rá kizárólagos mindennapi használatra. Már sokkal hamarabb meg kellett volna lépnem. Nekem olyannyira nincs már fent Windows, hogy nem hogy dual bootban nincs, de még csak virtuális gépben sem, sőt, a windowsos telepítő-CD/DVD-k sincsenek már meg. Csak egy XP és egy Win7 lemezképem van a HDD-n, seedelem vissza még régről, és megtartottam, ha gyorsan kellene valami jövőbeni munkához, de erre nem sok esélyt látok. Wine-t is alig használok, csak egy programot használok benne rendszeresen, az pedig a GIB szótárprogram, meg 1-2 régebbi windowsos játék figyelt be, de azokat már kitoltam.
Windowst csak akkor teszek fel, ha esetleg lesz egy ultrabrutál játék-PC-m, amin a legújabb AAA címeket tolom ki, vagy grafikus kiadványszerkesztéssel (Photoshop+InDesign) vagy CAD-del kezdek foglalkozni, de ezek sem fenyegetnek. Ebből most csak a kiadványszerkesztést használom (plain XeTeX), de az nem grafikus munkákra való, inkább csak szövegre, képletekre, de nekem csak szövegre kell, és arra meg is felel, prospektusokat és fényképes magazinokat nem szerkesztek. Nem is hiányzik a Windows, 1-2 windowsos alkalmazás igen (Total Commander, foobar2000, Goldwave, mp3DirectCut, uTorrent, Subtitle Workshop), de ezek nélkül is megvagyok, még Wine-ben sincsenek feltéve (helyettük a nem 100%-osan helyettesítő Double Commander, DeadBeeF/Clementin, Audacity, mp3split/merge, qBittorrent, aegisub van fent).
A Windowsból meg kifejezetten nem hiányzik sem a FATakárhányas, sem az NTFS, hogy kerregjen, lassuljon, töredezzen miattuk a HDD, nem hiányzik a Windows balfasz memóriakezelése és -kilapozgatása, az alig testreszabható grafikus felület, sem a Registryvel baszakodás (húúú, azt de utáltam világ életemben), sem az állandó kártevőveszély. Bár az általam használt gépek aktív vírusirtó nélkül sem voltak soha vírusosak Windowssal, de a tudat is megnyugtató, hogy eztán még annyira sem lesznek. MS Office nélkül is nagyon faszán meg lehet lenni, nekem pl. bőven elég a LibreOffice is, igényes szövegekre meg ott a XeTeX, ami kenterbe veri bármelyik Wordöt, igaz nem egy kategória a kettő.
Azt én nem is nevezem igazi Linuxra való átállásnak, mikor a gépen ott figyel a Windows, a háttértárakon a FAT/NTFS partíció, meg a Wine tömve van windowsos programokkal. Az csak illúzió, állandó felesleges csábítás és menekülőút. Egy felmentést tudok csak egy linuxostól elfogadni a Windows gépen tartására, ha a munkájához/tanuláshoz kell egy olyan program, ami Wine alatt nem, csak Windows alatt fut, vagy másik felhasználó Windowszal használja ugyanazt a gépet. Rendesen Linuxra átállni csak úgy lehet, hogy kicsit sem csábulunk vissza Windowsra, hanem mindent anélkül oldunk meg, mert bizony meg lehet. Igazából még AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop és InDesign nem a legújabb verziója is felszögelhető Wine-re, de nagy szopás, na meg mazohizmus és istenkáromlás is szerintem, mindenesetre kivitelezhető. Mindegy, a lényeg, hogy Linuxra váltani csak a Windowstól való gyökeres szakítással érdemes.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano
üzenetére
Igen. Valahogy emiatt én ódzkodom is tőle...
(#3098) Decepticon:
Az azért érdekes, hogy kinek állhat érdekében hogy pont egy egyébként nem is annyira elterjedt disztró oldalát tönkrevágják...
Egyébként kellemes ünnepeket mindenkinek!
Aki meg nem bírja a kareszt, annak kellemes munkaszüneti napokat kívánok!
-
duo
addikt
-
-
DittyCat
tag
válasz
bambano
üzenetére
Bambano: Nem akartam itt annyira belemenni, de örülök, hogy egy véleményen vagyunk ezzel kapcsolatban (is), mert ez egy fontos ügy számomra. Írtam már róla cikket, tanulmányoztam, milyen hatással van a GMO az állatvilágra (nagyon rossz), hát akkor a bonyolultabb felépítésű emberekre vajon milyen hatással lehet? A borg szó jelentésének utána kellett nézzek (láma nő
), de örülök, hogy megtettem. Milyen igazad van, nagyon találó! Ezekről a szerzői jogokról nem hallottam (ez komoly???), de elég érdekes lesz, ha emiatt jogdíjat kell fizetnie bárkinek is. És a méhecske mint orgazda? Szegény, addigra úgysem él már
!Decepticon: két alkalommal jártam úgy, hogy behalt a telefonom (egy symbianos Nokia és egy androidos Huawei - tudtátok, hogy úgy kell mondani, VÁVÉJ
?), na, szóval behalt teljesen, a Nokia pont a Westendben, ahol vettem, így azon nyomban be is mentem a boltba vele, ahol a srácok kiokoskodták, hogy az SD-kártya purcant ki, ahogy kivették, a totál halott telefon azonnal magához tért, majd pár év elteltével idén tavasszal a Huawei-m döglött meg, de olyan szinten, hogy semmi reakció, se bekapcs, se semmi - elvittem szervizbe, ahol kivették az SD-kártyát és azon nyomban működött az is. Mondjuk az sose jutott eszembe, hogy ezek garanciában visszavihetőek lennének, én szétvágtam és kidobtam... Szóval bedögölhet, de még hogy!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024
- Új és régi konzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - Már 12.52 FW-s PS4-ek is!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Tied a pont!
(Pl opera 15)
Amúgy mikor számozást váltottak akkor se volt olyan nagy dolog hogy megérdemelte volna a 3.0-át.
)

Mire használod általában a gépet, ha ilyen szinten belementél a rendszerek mélyismeretébe?