Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

LOGOUT blog

válasz Apollyon #3526 üzenetére

nem ugyanarról beszélünk.
    az ország úgy került fel az internetre, hogy a sztaki-nak lett egy darab bérelt vonala Bécsbe. Nem az egyedi, otthoni userekről van szó, hanem kompletten .hu-ról.

nem emlékszem már konkrétan, de mintha ez a vonal vagy 9600 bps-es lett volna az elején, vagy 64k. a második internet kapcsolatot a jate kapta, hogyisfogalmazzak szépen szólva: nem fejtették ki az igazság minden szeletét :) a legendárium szerint úgy került a jate-re net, hogy azt mondták, ők a bécsi műszaki egyetem egy tanszéke, és így lett osztrák netjük.

szóval volt a sztakiban egy net, meg sokkal később Szegeden. A sztakis net eleinte nem is biztos, hogy ip volt, mintha uucp lett volna, meg ment rajta Earn. mekkora királyság volt a 80-as évek végefelé earn-os fájlszerverekről "warezolni" (akkor még nem ismerték ezt a fogalmat).

Az 56k sem 56k volt az elején, mert a hivatalos szabvány csak 33k-t tudott. Az első internetes lépések 9600-on történtek az otthoni userek szintjén, majd hamar lett sok helyen előbb 14k4, majd 33k. Utána állt rá a matáv a szabványsértésre (köszönjük), és kezdték el az 56k-ra alkalmas telefonközpont upgrade-ket. Irgalmatlan pénzeket fizettem anno egy zyxel modemért, amin saját processzor volt és tudta a 19k2-t, nehogy már 14400-on kézifékezzek :P

ekkor kezdtek el az egyetemek x.25-ös netet kapni, amire később került ip forgalom is. jó kézifékes volt, mint atom. amikor ezt kinőtték (mintegy 3-6 perc :) ) akkor kezdték el építeni a bérelt vonalas hbone-t, 64kbps-es szinkron bérelt vonalakkal. az már rendes net volt, csak lassú.

voltak ezek a cocom-os történetek, persze szittya magyar megkerülte, mint atom. klte-n volt olyan mikrovax, amit állítólag csirkekeltetőnek vámoltak, úgy jött be az országba a cocom miatt. a sztakisok komplett hálózati infrastruktúrát fejlesztettek, az x.25-ös kapcsológépeket is ők tervezték z8000-es procikkal, meg ők csináltak egy Ella nevű levelezőrendszert hozzá. Láttam olyan villámló szemű, kócos nézésű embert, aki ellán keresztül ftp-zte le az akkori tex disztribúciót több hónap munkával...

Új hozzászólás Aktív témák