- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #8490 üzenetére
például annyira sorjás a hordfüle, hogy szinte nem lehet megemelni vele a házat...
például nem tervezték meg rendesen az ssd tartóját, így nem lehet egyszerűen ssd-t rakni bele. hogy ez csak az ssd-k vastagságának csökkenése miatt jött elő, vagy mindig is ócska volt, azt nem tudom. én konkrétan sírok, hogy egy ilyen értékű gépben szigetelőszalaggal vannak odakendácsolva az ssd-k.mert arra bizonyos mértékig fel voltam készülve, hogy kisméretű ház, mindent cipőkanállal lehet majd belerakni. meg arra is, hogy szigorú sorrendet kell tartani, csak meghatározott sorrendben lehet összerakni. aminek az az eredménye, hogyha ki akarsz venni belőle valamit, akkor koppra szét kell borítani az egészet.
és még hosszasan sorolhatnám...
és az is csak kismértékben dühít, hogy amikor már le volt adva a megrendelésem, akkor dobta ki a cooler master az új matx házát
de a problémák nem egyediek, ma nincs a piacon olyan ház, ami egyszerre jó és nem egetverően drága. mert pl. a lianlinek van egy rohadt jó háza, csak amikor megláttam a 90 ezer forint fölötti árcédulát, akkor még engem is levert a hátsófali infarktus. az összes többi házban mind van valami apró hülyeség, amitől használhatatlan lesz.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #8485 üzenetére
amikor mostanában vettem a hordozható szerveremet, nagyjából az összes elérhető házas videót megnéztem a tecsőn. egyikben se volt kívül a vízhűtés.
egyébként tök hasznos dolog volt, bitfenix prodigy m-re esett a választásom, ennyire fullosan ótvar szar házam sose volt előtte
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #8045 üzenetére
"Én nagyon szeretem olvasni, néha már inkább itt kérdezek szakmai dolgokat is."
Dettó!
Észrevettem igen, a tapasztalt "vén rókák" már mind offtopik-okban aktívak majdhogynem. (minden témakörben). Én is ilyen helyeken kérdezek sokszor, nincs kedvem/időm plusz köröket futkosni. -
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #8042 üzenetére
Sehogy, szerintem masnapos lett
(#8038) zoltanz
Egyebkent ez nagy altalanositas, nem hiszem hogy mindehol igy dolgoznak, eleve az is keves ahol mindenki unix rendszert heggesztget, foleg nem az 1.0-s Gizikek meg Pistaek akik max levelezni meg irogatni tudnak.
Azert az nem komoly informatikai vallalat.(#8041) zoltanz
OFF topik, mert lazabb hangvetelu mint a szakmai, ellenben ide cikkekre, se linux probelamkra nem igen jonnek valaszok ez teljesen mas miatt lett letrehozva.
-
válasz
Jim Tonic #7872 üzenetére
Nekem a Gigabyte lapomon nem lehet pwm configgal levenni a fordulatot a cpu hűton. A ház ventik mennek, a CPU tojik a fejemre. Ha játszom, akkor az alaplap is így tesz (észrevételem szerint), lejebb nem engedi. A PWM config ugye maxra pörgeti először, így az úgy is marad rebootig.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Jim Tonic #7898 üzenetére
jó kapcsolatban vagyok a rendszergazdával ők csak a tantermekben tiltják a Facebook-ot
a szűrés igazából torrent szűrés lenne, de egy időbe minden további nélkül működött a thepiratebay-es letöltés, nem tudom hogy ez most is így van-e (ez miért van engedve ha a többi nem)
A suli összes infótanára szidta a céget, mer t nem jött le a virtualbox, meg ilyesmi. Elkezdte tölteni aztán kb a felénél megállt.
a suliban van egy másik internetelérés azon mindent szabad, csak pl ha nekem este 10-kor kellene valami, akkor nem tudok felmenni a suliba.
A két rendszerben működött az átjárás.
Ha megadtam fixen a gépemnek a másik hálózatos ip adatokat akkor ment minden szépen. Erre jöttek és kicserélték a dhcp szerverüket és nem megy az átjárás. -
vargalex
félisten
válasz
Jim Tonic #7876 üzenetére
Szia!
Nem csak a kernel paraméter kell neked?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jim Tonic #7872 üzenetére
Fontos, hogy hűvös legyen!!
Najó valami fan control kell? Esetleg a fancontrol?
-
Rimuru
veterán
válasz
Jim Tonic #7744 üzenetére
Hogy van csatolva a faljrendszer? azon van exec jog?
Mas:
Amugy ti is segithettek, nem tudom mit nem talal. -
törölt tag
válasz
Jim Tonic #6852 üzenetére
Van egy tonna rendszergazda, nevetséges fizetéssel.
Picit árnyalva, meg pár előbbire is...
Ha lenne csak fél tonna belőlük, akkor lenne kevésbé nevetséges fizetés is mellé.
Mostanában egyre gyakrabban rugóznak az építőiparon, (vagy legalábbis érintettként ez üti meg az ingerküszöböm) hogy miért tanultak ők annyi évig ha annyit keresnek, mint egy szakmunkás. Ez így igaz, meg jogos. Csak éppen amiből sok van olcsóvá válik, amiből kevés az meg felértékelődik. Ha nincs szakember, akkor többet kell kínálni, hogy nálad dolgozzon aki a munkaerőpiacon van.
Itt Hajdú-Biharban egy átlagos konyhabútoros cég 6-8 hónapra előre be van táblázva, évek óta. Én villanyt szerelek, tavaly 3*1 nap szabit tudtam kivenni, volt sok hétvégi meló, és ez az év sem lesz gyengébb.
Lehet ragozni, de 30-40 éve az volt a divat, hogy legyen egy jó szakmád, megélsz. 20 éve már jött, hogy az érettségi olyan mint a házi feladat, vagyis ha van, az a kutyát nem érdekli, de ha nincs akkor semmi vagy. Most eljutottunk oda, hogy a diploma került ebbe a pozícióba, és mivel senki nem akar senki lenni, a felsőfokú oktatásból túl sokan jönnek ki. És ez azért valamelyest letöri a szerzett papír forintosítható értékét, ha pedig szakemberhiány miatt a senkik felértékelődnek, akkor meg indul egy hasonló hiszti mint a mostani... -
Vladi
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6837 üzenetére
A selejtes tanár se úgy kezdte a pályáját. Többnyire azzá vált.
A közoktatást nagyon nagy bajban van. Régóta. Minél tovább húzzák a dolgokat, annál nagyobb lesz a baj.
Egyébként ezt a kormányzat is belátta, már a klikket is dózerolják. Trollul fogalmazva: most új gazdához teszik az adósságokat.24 az. Plusz a többi kacat. Ha mindent jól megcsinál, akkor felszalad az 50-60-ig is akár. A tanítási szünetben meg henyél. Ezt hallgattam a rádióban is anno a sógorommal. Hogy most épp henyélünk. Jah a meggyfa tetején henyéltünk éppen, mera nettó 140 nem biztos, hogy elég a 4 fős családnak.
-
BoB
veterán
válasz
Jim Tonic #6837 üzenetére
"A tanárok jó nagy rèsze selejt, ők tüntetnek most a leghangosabban."
Ezt mondjuk úgy meg sem hallottam. Gondolom nincs tapasztalatod ezen a téren. Nekem a családban van tanár, ezért én belelátok a dolgokba. (És egyébként az én munkám is társadalmilag nem igazán elfogadott és sokat támadott. Holott ha tudnák az emberek... De nem tudják, a fotelből ottjon nulla ismerettel adott dolgokról könnyű véleményt formálni...)
Szavazást tartottak az iskolában, hogy tüntessenek-e. Az igazgató kivételével a teljes tantestület igen-el szavazott.
Mégsem tüntetnek. Miért? Mert egy fideszes politikus leszólt a polgármesternek, hogy ha maradni akar tegyen rendet. Ő meg szólt az igazgatónak. Ő meg a tantestületnek.
Ez magyarország ma. Demokrácia.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6834 üzenetére
A magolást viszont elkezdhetik. A vers is erről szól. A verstanulás nem csak a mágolásról szól, meg azt érti. Ezt még nem is érti igazából. Ha beszélsz valódi pedagógusokkal, akik nem megélhetési pedagógusok, akkor el tudják magyarázni, hogy a játékos verstanulás hogyan fejleszti a kisgyermekek képességeit, ellentétben az értelem nélküli biflázással. (Sajnos én nem tudom elmagyarázni, mert annyira nem értek hozzá.)
Igen, most már tényleg politizáltam. De nem csak szidtam valakit, elmondtam ellenérzésem okait.
Már azt is megkérdezik, miért voltam tovább munkában. A tiéd nem sokára nem fogja. Ezt én már úgysem kerülhetem el. De a többit már nem fogom neked itt elmondani.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6832 üzenetére
Te szerinted az alsó tagozatos gyerekeknek tényleg lexikonokat kéne tanulni?!.. Nem lenne elég, az anyám tyúkja, meg pár játékos Veöres Sándor vers? Tényleg bifláznia kell olyan dolgokat, ami nekik érthetetlen? (Nekem talán erdekes? Mert mondjuk nekem az... amugy...)
Szerintem, simán nem szakkör témája kellene legyen, hogy egy gyerek megtanulja, legalább alap szintén, hogy a számítógép másra is jó, nem csak játszani. (Meg valami ködös, érthetetlen dologokra, mint időjárás szimuláció, CAD
, részecskegyorsító?, mittudoménmi. Mert persze ilyenek is vannak, ezek jó dolgok.) Az interneten ott egy csomó információ, ha megfelelően szelektál az ember. Hogy hány tojást rak a kerce réce, vagy hogy élt a Tyrannosaurus Rex, vagy a technic Lego alternatív útmutatója. Hogy tovább lássanak a Facebooknál. Azt írtam, hogy a kormánnyal kapcsolatos ellenérzéseim ellenére, úgy gondolom, hogy nekik inkább ez lehetett a celjuk. Jut is eszembe, mivel sok szülő sem tudja. Meg az is eszembe jutott, hogy ma már nagyon kevés az a munka, ahol nem kell gépezni! Pl. a Mezőgazdasági kistermelő számítógép, és internet nélkül meg van lőve. Ha nincs neki... allig tudja intézni a dolgait. nem is beszélve az új trendek követéséről, ha nem 1-2, hanem mondjuk 10-20 éve tervez.
Csak, hogy tisztázzuk. Úgy gondolom, hogy azt, aki engem hazaárulónak bélyegez, jogom van utálni. Ő azt mondta, meloptam az országot azzal a rengeteg pénzzel, amit a taníttatásomra költött. Én úgy gondolom, hogy az otthoni 15 éves munkaviszonyom alatt fizettem annyi közterhet, ami kifutotta azt. Sőt, most sem kevéssel járulok akár az adóbevételekhez, akár a külgazdasági mérleghez. burkoltan meg is fogalmazta néhány hónapja, hogy inkább maradjunk itt, és utaljuk haza a zsetont. Amúgy azt is utálom, ha egymás ellen uszítják az embereket. Engem, az orvosok ellen, vagy a tanárok ellen... de most éppen arra a pár tanárra negyon haragszom.
Amiket nekem írtál... De, sértő. És pláne ne próbáld úgy beállítani, hogy azt írod, a fiam szemszögéből. Nem tudsz te őróla semmit! Remélem!..
-
tvamos
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6827 üzenetére
Én semmilyen szinten nem értem meg egyébként a helyzeted. Nincs is ra semmi szukseg.
"Jahh... az eletunk a politika. Viszont a partpolitikat nem hiszem, hogy belekevertem." vs. "Hat, utalom a kormanyt, de biztos, hogy nem erre gondoltak, amikor elrendeltek az informatika oktatast." Hat akkor valamelyikunknek szovegertesi problemaja van.
-
spammer
veterán
válasz
Jim Tonic #6827 üzenetére
Nem kell azért összemosni a családi nevelést sem a közoktatással. Utóbbinak az lenne a feladata, hogy normális oktatást kapjon a gyerek, ne a szülőnek kelljen mindent megtanítani meg 35 felé különórákra járatni. Az oktatási rendszer pedig úgy szar, ahogy van. Hasztalan, bullshittel teli, lexikális tudásra és magolásra alapuló, az életben hasznavehetetlen "tudást" ad. De legalább jó alapot biztosít a tankönyv biznisznek, így Pistikének meg kell venni a drága tankönyveket, sok olyat is, amiket mondjuk középiskolában már ki sem fog nyitni, de legalább sokba került és cipelni is kell.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6825 üzenetére
Egyáltalán nem élem megy annyira sz@rnak a helyzetet, mint ahová be akarod állítani. Nem allitom be semmilyenneka helyzetet ott, ahova az en porontyom jar, ott ez van, es ezzel van a bajom.
ha már ennyire idehoztad a politikát Jahh... az eletunk a politika. Viszont a partpolitikat nem hiszem, hogy belekevertem.
A helyedben vagy magammal vinném, vagy hazajönnék hozzá, de távolról felelősöket keresni a gyerek fejlődéséért, eléggé a másra mutogatós kategóriába esik. Az mar nem az en valasztasom, hogy vele legyek, igy alakult. Igen o majd eldonti, hogy meg akarja-e tanulni tolem, amit en tudok. Akkor eljon vagy ide, vagy oda, ahol akkor leszek. Masra mutogatos... persze, igy is fel lehet fogni, hogy masra mutogatos, ha velemenyem van rola. Hogy foglalkozni kell vele, mit tanul az iskolaban, nem gondolom, hogy masra mutogatas lenne. Nekik az a feladatuk, hogy a gyerekem tanitsak. Allitolag az o hivatasuk, hogy jol csinaljak. Szerintem ezt nem csinaljak jol, sot, nagyon rosszul. Es jut eszembe... kotelezo az iskola, nem mindenkinek lehetosege, hogy masikba vigye a gyereket. (Mint ahogyan en sem hozhatom el ide.)
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6717 üzenetére
"Mi a pöts lesz, ha nem jön be?": baj... ez igazából akkor nem probléma, ha nagyon nem jön be, mert akkor mindenki számára világos lesz, hogy kuka. akkor lesz (lesz? van..) komoly baj, ha csak kicsit nem jön be... mert akkor lehet majd veszekedni, hogy dobják már ki, de sajnálni fogják a belefeccölt munkát.
"Tex/LaTex majd akkor, ha disszertációt írok.": most írok számlázó programot, az is latexben generálja a számlát, hogy nézzen is ki valahogy.. amit korábban írtam számlázó modult egy másik programomhoz, az is latexes volt, kinyomtattak már vele vagy 400 ezer számlát, és jó. meg szép.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6715 üzenetére
"Szerintem a Linuxnak sem tesz jót": szerintem sem tesz jót, hogy van egy csomó piszlicsáré disztró, fedora meg ilyenek, és nem a debiant fejleszti mindenki
mondjuk abból az irányból nézve, hogyha van sok disztró, akkor lehetne olyan, amiben nincs systemd, meg jó.
"tex.... Ebből egyik sem ér túl sokat." nnnnaaa!
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6711 üzenetére
"felesleges ennyi elaprózott disztró.": kitől akarod megvonni a jogot, hogy csinálhasson saját disztrót? kinek korlátoznád az alkotói szabadságát?
egyébként nincs olyan nagyon sokféle disztró. sok disztró van, de nem sokféle. elterjedt cucc van kb. 2+1: kde, gnome, régi gnome. van két elterjedt csomagmenedzsment: a deb meg az rpm. ezzel az elterjedt linux disztrók zömét lefedted, kb. a centos meg az arch maradt ki.
"Inkább több program kellene irodára": lássuk csak: iroda. kde office, gnumeric+abiword, libreoffice, openoffice és tex. ennél több kellene?
"a könyvtárstruktúra szerintem megérne egy újragondolást. Ezen felül sokszor majdnem lehetetlen kiigazodni, mit, miért, hová pakolnak, ezt szabályozni kellene.": szabvány van rá. azt sajnos nem tudod erőltetni, hogy 456. disztrófejlesztő jakab@gipszék mit hova tegyen.
a hardverrel kapcsolatban meg az van, hogy amíg kiciócó kínai lomok vannak, amikben kéthetente cserélik a vezérlőic-t, addig kb. semmit nem tudsz ellenük csinálni se linuxon se windowson. hardverek telepítése ma már egyre inkább digitális: vagy bedugod és megy vagy bedugod és a büdös életben sem fog menni. a hardver támogatása a gyártó dolga lenne, nem a linuxosoké.
"Szinte mindent csak onnan lehet (normálisan) megoldani.": szerintem meg gyakorlatilag semmit nem kell már terminálból csinálni, amit átlag desktop user csinálna. pláne, ha kicsit ésszel vettél vasat. itt most nem focizik, hogy neked minfenféle épített meg kísérleti meg egyéb vasakon mekkora tornamutatvány volt a konfigurálás. nekem pl. a notebookomon semmit nem kellett konfigelni, minden ment oob. debian jessie.
"sokkal több energiát kellene abba fektetni, hogy játékos platform lehessen. Az X11 borzasztóan elavult.": szerintem meg nem. szerintem meg nem. mások persze azt mondják, hogy elavult az x, és akkor nekiállnak waylandet meg mirt kendácsolni. ez rögtön el is kezdi pont ugyanúgy töredezetté tenni a linuxot, mint a 400 disztró és ezért nem kismértékben az általad dícsért társaság a felelős.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6702 üzenetére
"De magam részéről úgy gondolom, ki kell mozdítani a Linuxot a ráragadt klisékből": csak vannak dolgok, amikből ha kimozdítod, akkor egyrészt alapvetően változtatod meg, másrészt lehet, hogy nagy bajt okozol.
például vannak olyan klisék, hogy egy rendes ebéd az húsból van. ha ebből kimozdítod és szóját raksz helyette, az már nem az az ebéd
meg olyan klisék is vannak, hogy az üzemanyag neve benzin
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6695 üzenetére
megfogalmazás kérdése, de az eszköz szerintem nem olvas be semmilyen firmware-t. benne van. végrehajtja.
a "beolvas firmware-t" kifejezés azt sugallja, hogy a pc olvas be az usb eszközről bármiféle programot. ami nyilván nem igaz."Bocs, de ezek a Te szavaid, nem ő írta őket.": de, ő írta őket, olvasd el. mivel az értelem szerinti idézés nem felelt meg, idézem szó szerint:
"Majd mikor tobbet leszel linuxon, es nem a mostani rendszerbe csoppensz akkor atertekeled a dolgokat."
Ennek a bináris és operátornak kiszakítottad az egyik operandusát és arra válaszoltál, így másra válaszoltál, mint az eredeti kérdés volt. A helyesírási hibától (vesszőhiba) most tekintsünk el."Egy rendszer jól van a 20 éves képességeivel, csak debuggolni kell. Hogy aztán elmegy mellette a világ, az nem baj." a linux sok területen nem 20 éves. például először linuxban volt O(1)-es ütemező. és még hosszasan sorolhatnám. az lenne a lényeg, hogy olyan területeken történjen fejlesztés, ahol valós, nem l'art pour l'art igény van rá, és valós az elmaradás, emellett az új kód, amit beleraknak, nem bugos. A systemd semmilyen ilyen feltételnek nem felel meg.
Egyébként tényleg azt akarod nekem bizonyítani, hogy ezek a nagyon új, windowsra hajazó dolgok milyen jók, miközben egy másik beszélgetés-szálban azt magyarázod, hogy milyen probléma van az usb-kkel?
persze mondhatnám, hogy az autód meg több, mint 100 éves technológia, ebből is le lehetne vonni a konzekvenciákat
-
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6686 üzenetére
"Majd mikor tobbet leszel linuxon
Te már megint látnok szerepében érzed magad."ez így terelés. nem az volt az állítása, hogy "majd ha többet leszel linuxon". Az volt az állítása, hogy "majd ha többet leszel olyan linuxokon, amik nem a mostaniak". Mivel nem arra válaszoltál, amit írt, így a felháborodásod is alaptalan.
"a Linuxnak meg kell újulnia.": nem tudom, mit értesz megújulás alatt. ha azt, hogy sok bevált, tesztelt, hibátlan kódot kihajítanak belőle és új, teszteletlen, sokszor bugos kódot erőszakoljanak bele hatalmukkal visszaélő arcoskodó fejlesztők, akkor nem, nem kell megújulnia. ugyanezt az energiát belefeccölhetnék hibajavításokba is, többre mennék vele.
-
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6686 üzenetére
Nyilvan olyanoknak mint a Xorg megujulasa orulnek, ilettve van par dolog amit en is up-to-date tartok vagy epp valtottam egy ujabb forkra mert tobb fejleszteri szellemet latok benne. ettol jo a linux. Nyilvan van olyan program amibol nem birod kihagyni sem a dbus-t sem a tobbi alkotot ami mar default minden rendszerben.
Egyre tobb gui orientalt telepito van, meg regen is sok volt csak epp ncurses feluleten nem pedig a megszokott grafikus display. ubuntu eleg sokat ad ahhoz hozza, hogy windows erzest erjenek el az emberek miutan meguntak kinezni az ablakonNekem a Mint volt az elso ilyen, akkor meg xp-rol valtas miatt, es tobbek kozott azert is mert nem mukodott a unity igy fallback gnome2-t hasznaltam. Viszont nalam a gnome-shell-sem jott be, DE-t meg abszolut nem hasznalok azota sem. Van egy modositott temam amit osszehoztam a terminal szineivel, es teljesen megteszi ameddig latom oket.
Es ha mar itt tartunk te miben latod a megujulast?(#6687) tvamos
nalam nincs automatikus felcsatolas, eleg ha azt az en altalam ismert eszkozoket, hotpluggal megteszi az mdev. S mivel nem volna hotplug sem, akkor static felcsatolasu eszkozeim lennek.
-
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6670 üzenetére
Majd mikor tobbet leszel linuxon, es nem a mostani rendszerbe csoppensz akkor atertekeled a dolgokat.
Windows-t hasznaltam, majdnem minden disztrot kiprobaltam de a legjobban az Archlinux jott be.
Akkor meg fingom sem volt semmirol sem, hasznaltam tetszett. Megkerdezte akarom e sysvinitet systemd-re valtani? mondom hat mashogy nem tudom frissiteni az egesz rendszert. Ezek utan egyre tobb csomag cserelodott le, olvadt be stb... johhhh oke. A kezdeti szimpla systemd initbol egy nagy bogus lett. Gyors, vannak jo megoldasai de osszesegeben szamomra a regi init sokkal jobban bejon.
Aztan mar az udev hulyesegei is felbasztak, eldobta az eszkozt, a init process utan a halokartyat sem toltotte be, nem mukodott rendesen a power state stb. upower-t is megneztem hatha jobb lesz a dolog de azon kivul hogy a processzor hasznalat az egekbe volt meg rosszabb lett.
Pulseaudio akkor kellett mikor meg volt egy fulesem, es kellett a mixer es kulon csatorna kezeles.
Nem mindig volt zokkenomentes maga a telepites sem, egy kulon layer alsa fole, a ketto osszeakadt, hiaba default volt a pulse sink a kimenet mindig elcseszodott. Amit bambano felhozott, a rossz sample rate miatt magas volt a cpu hasznalat is. Mikor az Openrc-t raeroszakoltam akkor ket developer volt github-n, es sajnos a libsystemd nelkul nem mukodott egy csomo dolog. Egyszoval nem tudod elkerulni, ha mar valamin default megzavarodsz sem tudod kiirtani mert ott lesz lib formajaban. Idokozben a disztro package filozofia sem jott be, igy rollingrol valtottam egy source based varrialhato package management-es gentoo-ra. Ezzel es az onnan valo udev/systemd kiherelesevel szamomra megelegelheto rendszert kaptam.
Kovetem most is mi megy vegbe naluk, de eddig teljesen jol megvagyok nelkuluk. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Akkor olvasd el mégegyszer a hozzászólásaimat, mindet, ezek közül én semmit sem írtam, de szerintem senki más sem. Először is azzal kezdtem, hogy a systemd nem a "unix way". Nem azt írtam hogy egyenlő a windózzal, hanem hogy afelé tart.
Leírtam azt is hogy nem az újdonságokkal van a baj, hanem hogy nem így kellene megoldani.
De csakazértis mondod a magadét, az érveket nem veszed figyelembe és ráadásul olyan szavakat adsz az emeberek szájába, amiket senki sem mondott. Én ebből kiszálltam.
-
spammer
veterán
válasz
Systemd is the best example of Suck.
Arguments against systemdNem az új dolgokkal van a baj, hanem a meglévő dolgok összegányolásával. Nem ugyanaz a két dolog.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6661 üzenetére
"elég tiszteletlenek, főleg, hogy a fejlesztőik elég nagy névnek számítanak.": most megkaptuk a flame war rendes hivatalos definícióját
csendben hagy jegyezzem meg: hitler és bill gates is elég nagy nevek voltak...
egyébként pedig igaza van, az avahi, az udev, a systemd és a pulseaudio mind-mind ócska igénytelen tákolmányok. különös tekintettel arra, hogy valójában egyikre sincs szükség, de beette őket a fene a default telepítésbe.
-
törölt tag
válasz
Jim Tonic #6661 üzenetére
Én nem szidtam se direkt, se indirekt módon...
Csak arra akartam rávilágítani, hogy fals azt állítani, hogy nem lehet negatívan véleményezni valamit addig, nem tudsz jobbat csinálni. Ennek alapján pozitívan sem véleményezhetek egy képzőművészeti alkotást, mert nem festek úgy mint Dali? Vagy csak a pozitív vélemény elfogadott, a negatív nem? Az meg kettős mérce lenne...Persze a hangnem az hangnem, de sajnos egyrészt nem mindenki akar entellektüel módon ironizálva kritizálni, másrészt amíg nincs kimondva sokszor, és rendesen, hogy használati szempontból egy nulla*, addig ilyen is marad.
*Mondom ezt úgy a példa kedvéért, hogy még nem kereszteződtek az útjaink direktbe a systemd-vel...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Jim Tonic #6645 üzenetére
Rossz oldalról értelmezed a dolgot. Ha valami béna, akkor már egyet kell vele értenem, csak azért mert ingyen van?
Egyébként abszolút tisztelem mások munkáját, ha az jó, függetlenül attól hogy fizetni kell érte vagy sem. Az openszósz világban szerencsére a legtöbb dolog nagyon jó.
–––––
Skype igaz hogy halott, de még működik. Egyébként teljesen értelmetlen volt az alsát kilőni alóla, sőt már szinte bűzlik is. De mindegy, lassan úgyis vége mint az msn-nek anno. -
tvamos
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6645 üzenetére
Szerintem a systemd-t nem szabadidejükben, ingyen csinálják. Azok a cégek, amik mögötte vannak, ingyen adják nekünk, valamilyen megfontolásból. Az oké, hogy kis disztribúciók fejlesztői más meló mellett, ingyen fejlesztgetnek, de szerintem ez már rég nem arról szól.
No offense! Lehet, hogy rosszul gondolom...
(#6644) Iscariah válasza bob.zxr (#6643) üzenetére
Haha... Tudom, hogy tudod, hogy tudom... -
Vladi
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6604 üzenetére
Hátőőőő....
"Mi az, hogy linuxos filozófia?"
1. filozófia. Vagyis inkább mérnöki hozzáállás.
2. Van olyan, hogy posix. Ami meg szabvány."Valami, ami megakadályozza, hogy egy modern, szélesebb körben is elterjedő rendszer váljon belőle."
Mindig is az egyik legmodernebb volt. Pont. Van olyan 10-15 millió fedora user, köszönöm nekem elég lesz.
A centos topikban meg elvagyunk a srácokkal, Akár 1 kocsival is mehetünk sörözni."Pont azok nyavalyognak, akik ezt az idejemúlt filozófiát féltik."
Nem. Én például azért nyavajgok, mert egyszer megcsinálok egy gépet és szeretném használni. Nem buzerálni, nem frissíteni, nem vásárolni meg költeni még többet, használni. Igen, ha kell 10-15 évig. Miért ne?"valójában többet tett a Linuxért, mint bárki más"
Őőőőő már megbocsáss... - sírvaröhögős szmájli - vót ott azért 1-2 garázscég, mint az ibm, novell, vagy a red hat. Nem tom hallottál már róla? A kernel olyan 40%-át köhögte ki magából."a linuxos desktopok felét ők viszik"
Nem igaz. 1 darab hiteles mérés sem létezik erre. Van a fedorának mérési módszere az összes többinek nincs. Pont. -
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6627 üzenetére
Adtam, volt rengeteg lehetosege hogy meggyozzon 2014 utan, Virtualdriveon ma is megnezem mi ujsag, de csalodva kell azt mondanom hogy nem sok jo. Bar azota tenyleg csinaltak belole egy modularisabb init forkot.
[link]
En nem mondtam azt hogy hulyek, de redhat-nel es canonical-nel teljesen mas az erdek. csing $ -
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #6627 üzenetére
"A hálózati stack-je most lett ennyire jó.": mindig is jobb volt, mint bármelyik konkurense az adott időszakban. bsd-t szokás emlegetni, hogy milyen jó... egy olyan network stack, ami single threaded, az tényleg jó, mint ablakos tótnak a seggre esés. ehhez jön még a tűzfala, ami szintén többet tud, mint bármelyik pc-s oprendszer.
"Az X11 meg jócskán gyengébb, mint a konkurenciáké": vagy nem. illetve ha nem kezdtek volna mindenféle vackokat faragni helyette, hanem ezt javítják, ez is még jobb lenne. tisztességes hálózattranszparens grafikus felületet máig nem láttam másikat, csak gyenge másolatokat.
"Mert pont olyan volt, ahogy Te szereted, de a legtöbb ember pont nem így szereti.": persze, de a többi ember választhat mást, ha ez neki nem jó. Viszont ha ebből szemétdombot csinálnak, nekem már nem lesz választási lehetőségem. nekem nem jár?
Persze, a linuxnak változnia kell. De merre? Miért nem lehet elfogadni a fejlesztők részéről, hogy adott egy rendszer, elegendő szolgáltatással, a változás iránya a hibakergetés. A programozásnak nem arról kellene szólnia, hogy bugokat rakunk a rendszerbe, hogy legyen mit debuggolni... Ha van egy kiforrott, működő rendszer, aminek a szolgáltatásaival elégedettek vagyunk, akkor azt *békén kell hagyni*. nincs kínzó viszketés, hogy programozzunk még bele valamit, hanem megülünk a seggünkön és mást csinálunk helyette. Az végképp rossz megoldás, hogy egész nagy kódbázisokat cserélünk le és ezzel emeljük a javítatlan bugok számát.
"Meg azt nem értem, miért hiszi azt mindenki, hogy a disztrók fejlesztői tök hülyék, akik nem értenek a Linuxhoz.": nem hiszi, látja. illetve nem is azt látja, hogy hülye, hanem azt, hogy a korábbi programozási hozzáállást egyre gyakrabban váltja fel a má$ik világban megszokott bevétel erősíti a szabályt típusú programozás, ami végképp tönkreteszi ezt. Amikor azt látod, hogy egy-két linux disztró vagy főember pontosan ugyanolyan praktikákkal akarja legyőzni a linuxot, mint amivel az ms győzte le a pc-s piacot, akkor felháborodsz.
-
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6611 üzenetére
Ugylatom te nem erted, az elsok kozott voltam mikor az Archlinux a systemd-re valtott sokminden mas distro elott. Valtotta az init-et, az udev-el egybeolvadt, ezt is lenyeltem, nem volt vele semmi baj de kezdett egy csomo mindent bezabalni ami az init-tol fuggetlen volt eddig! azota mindnek befejezodott a fejlesztese, es beolvasztottak oket. Nah ebbol lett elegem, meg abbol hogy mindig minde frissult meg akkor is mikor nem akartam, mert nem megfeleloen mukodott. Ekkor valtottam masik disztrora. reddit-en rengetegen vannak akik ugyan ezt tettek, csak mondjuk a crux fele kacsingattak, nekem az meg nem jo mert teljesen rolling.
Nem beszukult latokor ez, hanem elitism.(#6625) Istju
Nem teljesen, mert nem kell az Init pofozgatasaval foglalkozni. A bugok disztronkent nagyjabol megegyeznek, igy gyorsabb kijavitani oket, ellentetben pl gentoo-val ahol hat hogyismondjam megszenvednek vele.
Ennek ellenere ott meg mindig nem ez a default, sot a mostani stage3-ban mar nem is a systemd-s udev-van belove hanem alternativkent telepul az eudev. (Bar nekem egykutya.)1. AUSTRUMI switched to eudev in March 2013 (see package list for the 2.6.8 release).
2. Parted Magic switched to eudev in August 2013.
3. Entropy GNU/Linux switched to eudev in September 2013 (see package list, switch date confirmed via email with the lead developer).
4. Sabotage Linux (desktop edition) switched to eudev in September 2013 (see this commit).
5. Quirky (experimental version of Puppy Linux) switched to eudev in December 2013.
6. 0linux switched to eudev in February 2014 (see base packages for the eta release).
7. Linux From Scratch (standard version) switched to eudev in March 2014 (see this commit).
8. Vine Linux switched to eudev in June 2014.
9. Funtoo Linux switched to eudev in June 2014.
10. CRUX switched to eudev in July 2014.
11. Kwort switched to eudev in July 2014 (see package list for the 4.1 release).
12. Void Linux switched to eudev in July 2014 (see this commit).
13. Guix System Distribution switched to eudev in September 2014.
14. NuTyX switched to eudev in October 2014 (see system packages for the Saravane release).
15. Puppy Linux (Ubuntu-based version) switched to eudev in October 2014 (see package list for the 6.0 tahrpup release).
16. Manjaro Linux (OpenRC edition) has used eudev since the initial release in December 2014.
17. 4MLinux switched to eudev in March 2015 (see package list for the 11.1 release).
18. Calculate Linux switched to eudev in April 2015.
19. Alpine Linux (desktop edition) switched to eudev in July 2015.
20. Obarun has used eudev since the initial release in July 2015 (see package list).
21. AgiliaLinux switched to eudev in August 2015.
22. TLD Linux switched to eudev in August 2015 (see announcement on the tld-devel mailing list for release date).
23. Unity Linux switched to eudev in September 2015 (see this commit).
24. Slackware switched to eudev in November 2015.
25. Dracos Linux has used eudev since the initial release in December 2015 (see base packages for the 0.1.0 release).
26. TriOS GNU/Linux switched to eudev in January 2016.
27. Zenwalk switched to eudev in January 2016 (see package list for the 8.0-beta2 release, same packages were used in beta1).
28. Pisi Linux switched to eudev in January/February 2016 (see package list for the 2.0-alpha7 release).
29. antiX switched to eudev in February 2016.
30. Gentoo Linux switched to eudev in February/March 2016 (see this commit).
31. OpenEmbedded switched to eudev in March 2016 (see this commit).
32. unRAID Server OS switched to eudev in March 2016.
33. Area31 RescueCD has used eudev since the initial release in March 2016Ugyhogy nem mindenki propeller mint azt egyesek allitjak.
-
bambano
titán
válasz
"A Linux modern volt, mára nem az." ahha, nem az... világbajnok hálózati stackje van, olyan, hogy az összes többi csak elkerekedett szemmel nézheti, mint egyszeri carpool karaokézó a sofőrt (
)
egyébként ha nem lenne modern, miért másolja az ellenfél folyamatosan? most láttam közelről w8.1-et és most már tudom, miért bukott akkorát a windows usereknél, mint rottembiller: mert mindent, ami a felületen új, a 3-as gnome-ból és/vagy a unityből loptak. miért pakolja fel a teljes ubuntu userlandot a w10-be a windows, ha a kiss elv annyira rossz? miért loptak el minden jó cuccot a linux grafikus felületéből? lassan már virtuális desktop is lesz a windowsban... miért lopta el a komplett szoftver-frissítési rendszert az ms? miért van ezer éve unix services a windowsokban? meg nfs szerver??
ha kivenném azokat a cuccokat a w10-ből, amikről elsőre látszik, hogy lopott, nagyjából az userekhez berakott kék ablakon bevilágító fényes kép maradna.
"A másik gondolatmenet, amit nem értek, hogy miért hiszitek, hogy van a régi linuxos út, illetve a Windows.": mert jól láthatóan van. helyesbítek: van a régi unixos út, illetve van a bloatware, amit a windows képvisel mostanában.
"A linuxosoknak van egy gondolatmenete, hogy ők kiválasztottak, lázadnak a rendszer ellen, királyak, és szeretik, hogy a felhasználók beltenyészetet alkotnak.": semmi ilyesmi nincs. ezzel szemben van egy olyan gondolatmenet, hogy szeretem, ha a programjaim pontosan azt és csak azt csinálják, amit előírok nekik. és szeretem azt is, hogy kis téglákból magam rakhatom össze a számomra szükséges megoldást. nem hülyülök el, kell kicsit gondolkodni is ha például egy zaftosabb átirányítást kell megoldanom, nem sírok, ha az a qva ms lecserélte a toolbart ribbonra, mert nincs toolbarom se.
a gépeimet pedig grafikus felület nélkül akarom üzemeltetni, mert felesleges pénzkidobás a hozzá való hardver és szoftver. és nem fogok semmilyen szoftvert vagy szolgáltatást megvenni, amit meg tudok oldani magam is, jobb minőségben. pl. exchange. minősített esetben exchange a felhőben.
"Rosszul is lennének attól, ha jobban elterjedne a Linux.": ennél jobban már tényleg ne terjedjen, a számítógépek 80%-án linux fut, jusson másnak is. Hogy a desktopon nem, az meg legyen a windows userek problémája.
"nem akarok flamewart indítani": miért, nem akarod rendeltetésszerűen használni az offtopicot?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Én nem is értem azt, hogy "keep it simple"! No legyen simple? Az OS? Vagy használni? Telepíteni? A felület? Mert ha minden féle hardware-re akarjuk, az minden lesz, de nem simple. De mondjuk, ha nem kell driveres vadászni, az simple. Nekem... De persze másnak ez nem gond...
-
bambano
titán
válasz
az egyik alapvető unixos filozófia a KISS: keep it stupid and simple.
a systemd az windowsos filozófia: csináljunk egy darab brutális méretű cuccot, ami mos, vasal, tereget.miért ne legyen a linux olyan, amit írtál: azért, mert olyan linuxunk már van, windowsnak hívják. ha valaki windows módra működő linuxot akar, akkor tegyen fel windowst. ha a linuxból windows lesz, mint ahogy jól halad ebbe az irányba, akkor azoknak, akiknek nem windows kell, nem jut majd semmi szemben azokkal, akiknek windows kell, mert nekik windows is meg linux is jut. ez igazságtalan.
másrészt meg egy csomó olyan változtatás van a systemd miatt a gépház alatt, ami nem látszik user szempontból. például az usert mákszemnyire sem érdekli, hogy binárisan vagy text-be logol a linux, viszont engem igen. mert ez agybaromság, hogy mindenre ctl program meg api, a sokkal egyszerűbb szövegfeldolgozás helyett. mi a bánatos francnak kell nekem journalctl, mikor ott van minden a /var/log alatt szövegesen.
másik példa: a systemd magába akarja olvasztani a hálózatkezelést is. pontosan ugyanaz lesz vele a probléma (pontosan ugyanaz, jelenidőben), mint a többi ilyennel: ha nem olyan hálózatot akarsz, mint amit a systemd kiagyalói kitaláltak, akkor kenheted a hajadra az egészet. ha neked például gyorsan változó környezetben kell a linuxodat használni, hogy fogod systemd-vel megoldani? mert most leállítod az interfészt, felprogramozod kézzel és kész. vagy minek beleolvasztani az ntpdate-t a systemd-be? miért nem volt jó külön programként?
ezek a szerencsétlenek összeharácsoltak egy csomó programot, ezzel megfosztva sok más programozót attól, hogy a munkájuk eredményét élvezhessék. hatalommániás diktátorok.
egyébként tudod, mi akadályozza legjobban a linuxot abban, hogy modern oprendszer legyen? hogy régen modern. nem kell modernné válnia, ha modern. azok szerint nem modern, akik úgy gondolják, hogy mindig mindent meg kell javítani akkor is, ha nem romlott el. ezek miatt lesz egy csomó rendszer telepakolva felesleges csellentyűcskékkel, dockerrel, lxc-vel meg hasonló vicces marhaságokkal. mert mindig vannak, akik nem bírnak nyugton ülni a seggükön, és újabb meg újabb dolgokat tolnak bele feleslegesen a rendszerbe, és mindig vannak mások, akik ész nélkül használnak minden technológiát, ha kell, ha nem. azután majd jönnek a mágikus hibák.
nekem pl. a debianomon egyszer se omlott össze az aktiválási kód rendszer. ennek elsődleges oka az lehet, hogy nincs benne ilyen. ugyanez a két kijelentés egyike sem igaz a w10-re.
egyébként a kolléga által linkelt cikkek jók, azt pl. nem tudtam, hogy a pulseaudio meg az udev (vajon melyiket gyűlölik jobban?) ugyanabból az idióta forrásból van...
Ja, cannonical. a redhatnál több kárt csak ők okoztak eddig a linuxnak. nem is tudom, előfordult-e másik linux disztrónál, hogy nagyobb összeget ajánljanak fel csak azért, hogy szar melót adj ki a kezedből. meg ők azok, akik annyira határozottan nem tudnak eldönteni semmit, ami fontos, hogy abból mindig káosz van. gratula. nagyjából semmi nem történne, ha a cannonical bezárná a kapuit, vagy el sem indult volna. náluk még az ms is többet tesz a linux desktop terjesztéséért.
-
spammer
veterán
válasz
Valójában unix filozófia. Az, hogy ha valami ezt filozófiát követi, még nem akadályozza a terjedést, nem lesz tőle bonyolultabb, sőt... Fejlesztési szempontból is jobb, mert könnyebben karbantartható, ha nem egy böszme dög akar csinálni mindent, amiből majd jönnek a végeláthatatlan bugok (és ez még csak a github). Mindenre vannak dedikált céleszközök, azokat kell összerakni és megy minden. A kalapácsra sem kell kés meg csavarhúzó 200 féle bittel, a másik végén meg egy fűrésszel.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #3695 üzenetére
nem állítottam, hogy a sztori igaz. azt állítottam, hogy voltak olyan hírek a neten, ami alapján colomb2 jogosan hihette, hogy ezért van.
"hihetetlen, hogy valaki ilyen rosszul írna meg egy programot, és ha mégis, azzal miért foglalkozna az Microsoft.": a microsoft gyakorlatilag kizárólag rosszul megírt programokkal foglalkozik
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #3692 üzenetére
nem kell elhinni, a redditen volt róla poszt, és egy hivatalosnak tűnő, állítólag microsoftos blogger írta.
ha ő hazudott, akkor mindenki hazudik.[link] ez alapján nemhogy alaptalan, de teljesen alapos volt a véleménye. nem mondom, hogy igaz is, de hogy nem légbőlkapott, az biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 7000 napja regisztráltam
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- CASIO órák kedvelők topicja!
- VR topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- ZBook Firefly 14 G11 14" FHD+ IPS Ultra 7 155H 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- ASUS TUF Gaming F16
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest