- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Yettel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94764 üzenetére
Tehát ha már "full telepítve" van mondjuk a Linux Mint Xfce a gépre, akkor elég csak pl. letölteni ezt a file (.gz) és ugyan úgy telepíthetem pár kattintással az Open Office-t, mint Windows-on szokás?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94756 üzenetére
"Asszongya", hogy igen, a Mint alatt már van alapból Flathub, akkor itt a "parancssorba" elég, ha csak "RUN" rész alatti parancsot írom be?
(Sorry, de ez az első komolyabb próbálkozásom a Linux-al úgy általában).
És ennek hogy csinálok "parancsikont", amint bármikor egy kattintással futtathatok...?
(Nem is értem, miért nem lehet ezeket egy .exe-hez hasonló módon futtatni, vagy telepíteni)?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94754 üzenetére
Jó, de ehhez olyat tudtok ajánlani, mint pl. a HW Monitor Windows alatt?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94748 üzenetére
Elindult rajta Mint Xfce Pendrive-ról, hát volt ami még elviselhető gyorsasággal (pl. Firefox) futott rajta és volt ami már nem, pl. a Libre Office Write-ot sehogy se akarta megnyitni. Ill. nem vártam ki, kimentem kajálni és mire vissza jöttem tök fekete képernyő fogadott, a gép még futott, de bármit nyomogodtam, semmi reakció nem vol rá...
Ez mitől lehet?A másik kérdésem, mert, hogy tesztelni akarom hardver-t, hogy milyen "Hardver monitoring" alkalmazást javasoltok ehhez (Linux Mint Xfce ugye)? Proci hőfok, Voltok, ilyesmik. És ha ajánlotok valami tutit azt hogyan kell így telepíteni rá?
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #94727 üzenetére
Ehhez nem is kell öreg motorosnak lenni. Ha én tudom, hogy X disztrót szeretem használni, akkor nem fogok Y disztrót használni. Ha holnaptól azt mondanák, hogy csak Y disztró létezik, akkor én elköszönnék a Linuxtól, és átállnél BSD-re vagy Macre, és szerintem nagyon sokan vannak ezzel így, cégek is! És ez fontos, mert a Linuxba a kódok nagy részét a techcégek adják.
Szerintem a Linux asztali részesedése simán visszaesne 1% körülire, ha csak egy disztró létezne.Azért használunk Linuxot, mert olyan, amilyen. Ha másmilyen lenne, nem használnánk.
A Linux nagyon nagy részben annak köszönheti azt, amit elért, hogy nyílt forráskódú és szabad licencű. És amíg ez így lesz, addig annyi disztró fog létezni, mint égen a csillag. -
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94660 üzenetére
Ez a cucc egy olyan vetítőt hajt meg, ami csak 720-at tud. Ráadásul a kártyának lowprofile-nak kell lennie, kell, hogy legyen rajta HDMI, mert a vetítőn csak az van és így kényelmes is, mert a hang is megy ezen keresztül. Amúgy meg a CPU egy e8400-as, ergo nem annyira érdemes költeni már erre az egészre.
Ez a plasma frissítés mindenkinek simán lezajlott amúgy vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, hogy két gépből mindkettő esetében frissítés után tty-ba kell kutakodnom, hogy mivan?
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #94597 üzenetére
Még, ami eszembe jutott. Lehet szidják őket, mert hazudtak. Na de kérlek... több millió feliratkozós hardverbemutató csatornák... szerintem, ha 80%-uk korrupt, akkor keveset mondtam. Pont ilyen GN meg HW Unboxed vergődnek, aztán egyik kutya másik eb. Jay-t már le se írom LOL.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94580 üzenetére
A W11 nem tud terjedni a TPM csipp, meg az idokolatlanul megemelt hardverkövetelmények miatt. Pl. nekem otthon van vagy 10 számítógépem és abból csak 1 az amire felmenne a w11, úgyhogy kb. mindegyiknek van aktivált w10-es kulcsa. Egyébként ez volt az egyik ok, ami miatt váltottam linuxra, a másik a tervezett avulás.
-
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #94498 üzenetére
Hát igen, itt éppen ezt írják: [link]
Media engine
RDNA 3 is the first RDNA architecture to have a dedicated media engine.
It is built into the GCD and is based on VCN 4.0 encoding and decoding core.
AMD's AMF AV1 encoder is comparable in quality to Nvidia's NVENC AV1 encoder but can handle a higher number of simultaneous encoding streams compared to the limit of 3 on the GeForce RTX 40 series.Ezek szerint akkor vagy rosszul tudtam vagy lemeradtam az RDNA2-nél.
Mondjuk az encoding minőség nem az igazi úgy tűnik. [link]
Akkor ezt le is zártam, mert "off" itt. Elnézést csak látva a "vainfo" kimenetet felmerült a kérdés és "off" vonal lett belőle. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #94494 üzenetére
Mondjuk érdekes a többi támogatott lejátszása is, mivel a hagyományos értelemben vett hardveres decoding most stream vonalra került.
Nem tudom ez fogyasztás szempontjából nem jelent-e problémát?
Laptopok esetében ez üzemidő csökkenést jelentene.
Ergó el tudom képzelni, hogy a vga egy h264 decoding közben simán fogyaszt annyit, mintha egy cpu csinálná.
Van erről valami infód? (mindenhol csak encoding-ot találok)Warton:
Ugyan, dehogy. Nekem van pár felesleges. Átküldjem? -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94485 üzenetére
Végülis tty-ból benavigáltam magam x11-be és a beállításoknál automata belépésre állítottam át, de ezúttal waylandre.
Ezzel párhuzamosan kézzel újraraktam az egész misimesamosodáját, a normál verziót és nem a nonfreet.
Közben tegnap 11 csomag frissítése után volt 3 progis frissítés, ma megint látom, hogy kettőt akarna frissíteni. Úgyhogy a fiúk dolgoznak a bányában. Manjaron nem szokott ennyire pörögni a cucc.
Egy szó mint száz eljutottam a mostani állapothoz, ami ez:Gyatlov elvtárs szavaival úgy írható le, hogy nem jó, de nem is tragikus.
vainfo ✔
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.20 (libva 2.20.1)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 24.0.2-manjaro1.2 for AMD Radeon RX
5600 XT (radeonsi, navi10, LLVM 17.0.6, DRM 3.54, 6.6.21-1-MANJARO)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Gondolom, hogy a nonfree mesa ezt megoldaná, de most egy hónapig biztos nem piszkálom, amíg be nem áll ez az egész új plasma dolog. Ezt se értem, minek kellett ezt az egészet piszkálni. Tökéletesen működött az 5.27, MX Linuxon még az van: működik, semmi baja, szépen át lehet szkinezni minden, ahogyan szeretné az ember. Erre ezek a gyökerek gondolnak egyet és szanaszéjjel csesznek mindent és kb. ugyanúgy néz ki mint előtte. Ja nem, van floating panel woooow...Kit érdekel?
Az egeres szarság megjavult, amivel kezdődött ez az egész. Még vannak furcsaságok, pl. a qbittorrrent ikonja nem látszódik a tálcán, meg ilyen apróságok.
Úgyhogy a Manjaro még marad, pedig már mindeközben csináltam egy linuxmintes pendriveot is.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94472 üzenetére
Az igazság az, hogy nem annyira vágom ezt a wayland/x11 dolgot. Azt tudom, hogy a frissítés után a belépőképernyőn a waylandbe nem tudtam belépni csak az x11-be. Tegnap még abba lépegettem, amikor az egér nem kezdett működni, aztán pár frissítéssel később leállt a vga.
Közben volt megint frissítés, azóta már a bejelentkező képernyő tiszta fekete és csak az egér kurzor látszódik.
tty működik, de ott nem tudom mit lehetne csinálni.
Azt érzem, hogy ez most így teljesen kuka.
-
Synaptic
senior tag
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #94179 üzenetére
A hűtéssel elvagyok és fix 4.5GHz/1.210V járatom már ~2 éve.
Szóval boost nincs csak egy az allcore oc ami jól be van már járatva és nem is melegszik túl.
De akkor nem foglalkozom a dologgal ...
Csak a kíváncsiság nem hagyott nyugodni, hogy mitől lenne más ez a kernel.(Közben fordul a 29.-ei 6.8-amd-drm-fix kernel a háttérben. Remélem tákolnak valamit az RDNA3 részen.)
Más:
Ezt a Chromium patch-et hogyan kell alkalmazni? [link] -
cigam
titán
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #94025 üzenetére
Aha, köszi.
Hát, akkor elgondolkodom, hogy visszatérjek-e inkább a LACT-hoz, mert abban működik.Egy kicsit megkeveredtem a script-ben ennél a résznél:
{ print }' "$grub_config" > "$temp_file" && mv "$temp_file" "$grub_config"
sudo update-grub
Nem használok update-grub-ot és a /etc/default/grub-ban pedig nem látok változást.
Hogyan kéne ennek működnie? -
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #93926 üzenetére
Hogyhogy miert? En is igy csinalom, mert igy szoktam meg meg Ubuntun es Minten. Latod, Tibi is igy szokta meg, csak nem olvasta el, ami a kepernyore van irva.
Ha ennel komolyabb erv kell: tegyuk fel, hogy a Debian futtat egy webszervert, amin a Helpdesk dashboardja fut. Ledoglik a webszerver, vkinek ujra kene inditania. Olcsobb egy helpdeskes accountot belerakni a sudoers-be, hogy ujraindithassa, mint on-callt fizetni.
-
válasz
CPT.Pirk #93800 üzenetére
Épp említettem a (#93802) ubyegon2-ban, de egyébként azt használom még mindig, nem a 21.3-at, így csak azt ajánlhatom, amit használok.
Ha ez működik, simán rá lehet frissíteni a Frissítéskezelőből is. Most amúgy a 21.3 fut és tényleg pörgősebb, mint a 21.2...lehet csinálok is egy alverzió frissítést a 21.2-re, hogy az is ilyen pörgős lesz-e, mint a natívba felrakott 21.3.
(#93803) májkimiki
Ez bizony teljesen így van!
Alapból egybe van gyúrva a DE+Nemo+Xapps, ami ugye egy Debian Cinnamonnál nincs meg.
-
válasz
CPT.Pirk #93777 üzenetére
Ha jól értelmezem, a Mint Ubuntu, a LMDE meg Debian?
Mégegy ami homályos. Ha a mint Ubuntu, akkor mitől lehet jobb mint az alapja? nem ugyanolyan a csomagkezelés, meg ugyanazok a repók?
Vagy egy lelkes csapat percrekészen tartja a Mint tárolókba pl. a kedvenc Opera böngészőmet, egyebeket? -
-
válasz
CPT.Pirk #93770 üzenetére
Azaz az Ubuntu aranykorának már vége van? Emlékszem még 2006-ban a főiskola könyvtári gépein Ubuntu volt. Beültem netezni, aztán csak lestem, hogy mi a fax ez? A böngésző megnyitásán kívül semmi mást nem tudtam rajta csinálni, ami valljuk be, egy nyilvános számítógép esetén teljesen rendben is van.
-
válasz
CPT.Pirk #93715 üzenetére
Tegnap a második SSD-mre feltoltam egy Fedorát KDE-vel, de gyanús, hogy legyalulom és megy a helyére egy Sid. Lehet túlreagálom, de van bennem egy görcs a Sid miatt, hogy nem annyira biztonságos, mint a Stable.
Egyébként a Fedora is teljesen jó. Ami nem igazán jött be benne, az a kusza tárolók, hogy most az ffmpeget honnan szedjem le, meg milyen csomag miben van. A DNF se az a "gyerebe" csomagkezelő. -
válasz
CPT.Pirk #93597 üzenetére
deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/(külső hivatkozás) focal main
# deb-src https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/(külső hivatkozás) focal main
Types: deb
URIs: https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu
Suites: jammy
Components: main
Architectures: amd64 i386
Signed-By: /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key -
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93570 üzenetére
Létrejön a steam könyvtár , de nem tudom kiválasztani a telepítés helyének. A Kde disk editorral vannak formázva+felcsatolva. Az fstab ban is jónak néz ki bár mitha olvastam volna olyat is valahol hogy amiatt rossz hogy nincs futtatási jog a meghajtón.
A terminal-ra csak este tudok rálesni.
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93566 üzenetére
Sőt a Steam el egyéb anomáliáim is vannak. 3 distrót probálva /Arco. Manjaro.Garuda/ a hiba mindig ugyan az tehát tuti én cseszek el valamit. Egy 500GB os nvme ssd-n van a rendszer. Két másik 500 as van becsatolva . Az egyik a /home/tom/Games a másik a /home/tom/Virtual-Machines könyvtárakba. A virtuális gépekkel nincs problémám simán használják a felcsatolt meghajtót /ide vannak telepítve. Viszont a steam -et sehogyan nem tudom rávenni hogy a Games -be telepítse a játékokat , tehát tárhelynek nem tudom beállírani a megadott könyvtárat. Valószínüleg mindig ugyan azt a hibát követem el ezért nem akar jó lenni. Valakinek valami ötlete ?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #93560 üzenetére
Jaja, nem is próbálnám. Ezzel viszont egyelőre jól elvagyok. Persze még csak 1 napja használom, szóval ...
rup1u5:
Nekem is csak 6.7-nél jött elő. Visszaálltam a 6.6-lts-re, azzal már nem volt reboot-blak screen. Viszont azzal nem volt jó az undervolt/power-limit és társai.
Most ez is rendben van úgy tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- Eladó Apple Macbook Pro 2015 / 12 hó jótállás
- ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14"2.8K OLED - Ryzen 7 7730U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest