- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TESCO-Zsömle #96654 üzenetére
Jurójackpot...no azt én is tudnám szeretni!
Amúgy hogy lett a 2,5GB/s-ból hirtelen 20GB/s?
Nem tudom, szerintem már a végére belegabalyodtunk, mint majom a házicérnába! Ja látom már, growler ábrájánál nem a megfelelő oszlopérték maradt a fejemben és 20Gbit/s-t kellett volna írnom helyesen.
Mert én egy mezei NVMe-t készülök betenni, ami 5/4,2GB/s.
Azt meg akkor érdemes a drágább külső házba tenni, ha maga az SSD nem belassulós fajta, mert akkor kövérebb fájloknál majd pislogni fogsz erősen, hogyan lett HDD sebességű az írás/másolás.
Ami viszont tény, hogy a nagysebességű NVMe SSD is csak akkor melegszik nagyon, ha nagyteljesítménnyel dolgozik, szóval a külső házban se melegszik, ha harmadsebességgel dolgozik, mert az USB nem enged többet. Ha nem csúcsSSD-t raksz bele, bőven elég a linkelt Axagon is. Inkább SSD-ből kell a jobbat venni, nem írom, hogy a drágábbat, mert egy tuti OEM Samsung vagy SK Hynix nem is drága a konzumer SSD-pótlókhoz képest.
Ez éppen egy tuti SSD, itthon nem is nagyon kapható, SK Hynix Platinum P41 1TB, de ennek az OEM változata kb feleennyi az Aprón és az ott fenn lévő server/industrial SSD-k tényleg nagyon megbízhatóak. A Platinum P41 OEM-je a PC801...
-
válasz
TESCO-Zsömle #96640 üzenetére
Szerinted neked 20GB/s elméleti sebességű külső házra van szükséged? Mert ha valóban ez van és olyan SSD-t raksz bele, ami ipari mennyiségű írásra tervezett, akkor egy komolyabb megoldást kell keresned. Ha átlag userkedsz, akkor meg bőven elég a feleakkora gyártó által megadott* sebesség is. Sajna tisztán látszik, hogyan tudják a gyártók ügyes marketinggel beetetni a usert, hogy a túlárazott dolgokat vigyék, mint a cukrot.
*Imént leírtak alapján ezt nem vehetjük szentírásnak
-
growler
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #96640 üzenetére
Igen, a 20 Gbit/s-os sebesseg indokolhatja a magasabb arat.
-
válasz
TESCO-Zsömle #96636 üzenetére
Nincs csapda, az Axagon kifejezett jó ár/érték arányú termékeket gyárt! Nekem is pont ugyanaz van, amit growler szaki linkelt, de minap telefonos topikban PD -QC falitöltőket linkeltek, nagyon dícsérték azokat is és árban jóval alatta voltak más gyártók töltőinek. [link]
A külső házas topikban is ajánlottak az Axagon termékek!
Az Orico, amit linkeltél, akkor lenne tuti, ha a jóval nagyobb sebességű NVMe SSD.k melegedése miatt lenne akkora borda rajta, de csak 2500MB/s a max, ami tud, így kicsit parasztvakítás a dolog!
7450MB/s egy Samsung 990 Pro writespeed-je, csak viszonyításképpen írom. Bár lehet nagyon melegszik zárt házban már 2GB/s sebességnél is az eszköz, nem kizárt. Az Axagon fele akkora sebességet tud, mondjuk nem is melegszik benne az SSD.
-
growler
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #96636 üzenetére
Ez egy hutobordas massziv haz - akinek megeri, ....
-
csixy
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #96615 üzenetére
Ha külső SSD-re akarsz linuxot telepíteni, akkor NVME SSD-t javasolnék e célra. A SATA verziót eleve kerüld ki. Úgy gubancmentes lesz.
-
Warton
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #96613 üzenetére
Leginkább a teljes kompromisszum-mentességre.
Felejtsed el, és nem amiatt mert eszi a vasat, hanem mert van szívás bőven linux alatt. Ehhez a mutatványhoz a rugalmasság kötelező. Még a legnagyobb linux guru shadow is wines gépen játszik.Saját tapasztalat:
Steam: 70%-ban oké. A 30%-ban van olyan, ami nem megy, vagy, ami csak úgy megy, hogy fel kell raknod a GloriousEgget, valami launcheropciót kell beírnod, amit kikopizol a proton oldaláról, nyomkodod a pipákat ide-oda-amoda és utána talán elindul.
Epic: 80%-ban nem oké. Pl. azért kellett megvennem a Fallout3-at Steamen, mert Epic alól az istennek se akart elindulni. Steam alól simán.
Ubisoft connect/uplay: 80%-ban nem oké. Ezt mindig megszívom, mert megveszem Steamen a játékot és utána veszem észre, hogy Ubisoftos és akkor már szidom a hülye a fejemet, hogy miért nem néztem meg, hogy ki a kiadó, mert akkor nem vettem volna meg.
EA: nekem nem volt vele gondom, de nagyon kevés játékom van ott, kb. a Sims4, az megy, úgyhogy nem tudok róla mélységében nyilatkozni.
GOG: nagyjából oké, itt is kevés játékom van, általában szoktak menni, Lutris alól.
World of Tanks: Steam alól oké, WGC-ből kis szívás után (fel kell tenni a wine-ot, wine-mono-t meg a wine-staginget) oké. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #96615 üzenetére
Kérdés, hogy mivel mennél neki? Lehet, hogy a PopOS!-t javasolnám így elsőre, ha még nem volt Linuxos tapasztalatod, de a gaming a cél.
Amit tudok javasolni, hogy tedd fel az ingyenes virtualboxot, aztán próbálj ki egy-két disztrót, nézd meg melyik jön be. Meg ezek futnak pendriveról is telepítés nélkül live módban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #96613 üzenetére
A teljesítmény az közel azonos. A proton / wine mint emuláció jelent valamekkora overhead-et, de az oprendszer meg jelentősen kevesebb erőforrást igényel, mint a Windows, szóval kiegyenlítődnek. Vannak tök jó összehasonlítások a neten, pl az első találat: [link]
Én valamikor 2021 körül méricskéltem ManjaroKDE és W10 LTSC között az utolsó Tomb Raider játékkal meg Cyberpunkkal és az jött ki, hogy magasabb felbontásban még 1-2fps-el többet is kaptam Manjaro alatt. A helyzet valószínűleg még eltérőbb lenne normális, bloatwarrel teli Windows10 vagy eleve kicsit igényesebb 11 mellett.
Az Ubisoftról mondjuk nem tudok nyilatkozni, az ő játékaikkal sosem játszottam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #96610 üzenetére
Ez alatt pontosan mit értesz? Én pl. már kb. 4 éve csak Linux alatt játszom, Cyberpunk, Starfield, BG3, Mass Effect, Stellaris és még sorolhatnám, leginkább Steamen keresztül, kisebb részben az ostoba Epic-en.
Ami nem megy Linux alatt, azok az anticheat megoldások egy része, vagyis az azokat használó játékok.
Illetve ha moddolni szeretsz, akkor nem biztos, hogy minden működik mert előfordulnak olyan mod telepítők amiket csak Windows alatt lehet normálisan futtatni mert pl. a .net köré lettek megírva, az ME Andromedánál találkoztam ilyennel. -
Warton
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #96610 üzenetére
Általánosságban nem. Ha konkréten tudod, hogy milyen játékokkal játszanál akkor itt nézelődhetsz: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged