- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zoltanz #76140 üzenetére
Persze tökéletesen igazad van, csak ez a tök kihozta belőlem az állatot.
Semmi bajom a windowsosokkal és megszoktam már, hogy a két tábor nehezen érti meg egymást de az értelmetlen trollkodást nem tudom elfogadni. Voltam én is windowsos és soem jártam át linux topicokba baromságokat beszélni, meg most linuxosként sem a windowsosoknál. Sőt néha még oda is benézek és ha van miben, segítek nekik. -
Keem1
veterán
válasz
zoltanz #72899 üzenetére
Próbáltad a youtube-dl-t frissíteni? Azt vettem észre, érdemes naprakészen tartani, mivel az általa letölthető szolgáltatók (nem csak a YouTube) időről időre változnak. Hátha csak ennyin múlik az egész
Nálam épp most talált is frissítést, 2020.05.03-as build.sudo youtube-dl --update
-
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #71144 üzenetére
Köszi, az egyik laptopon (32 bit) valami gáz van a youtube-dl telepítéssel, de ott más gondok is vannak.
Másikon (64 bit) már ok a youtube-dl frissítés:
sudo -H pip install --upgrade youtube-dl
Keresés leginkább egyiken se működik, de túlélem.
Hibaüzi:
A client error occurred: Error calling GET https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=id%2Csnippet&maxResults=10&order=relevance&safeSearch=none&type=video&videoDefinition=any&videoDuration=any&q=geszti®ionCode=HU&key=<KEY>: (403) Daily Limit Exceeded. The quota will be reset at midnight Pacific Time (PT). You may monitor your quota usage and adjust limits in the API Console: https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/quotas?project=967736944494 -
válasz
zoltanz #70858 üzenetére
(#70854) csixy
Na igen, én is így vagyok ezzel, a mindennapi használatos disztrók tök jól futnak Legacyban, Manjaro vicceskedik csak, de az sem a Legacyval ugrik össze szerintem.
Szóval inkább kihagyom ezt a BIOS upgrade-et, bármilyen vonzó is, hogy újra használhatnék Wint!
Az ezüst szín meg pont nem is illik a szekrényláb alá.
(#70856) z123456789
Elnézést ha ez a dedó kérdés kategória.
Kezdőtopik, emiatt ne aggódj! Amikor kérdezek, gyakorlatilag én is csak dedós kérdést teszek fel!
-
válasz
zoltanz #69960 üzenetére
Szerintem több oka is lehet. Mennyire könnyű adoptálni egy disztróba, támogatottság, fejlesztők mennyisége, stb.
Fedora is Gnome-t tesz fel defaultból a desktop verzióra, szeritem Debiannak is az az alap, Ubuntu is... Vagy jól lobbiznak valakik, vagy valamiért könnyebb azt adni alapnak, mint a többit. Szerintem sem egy nagy valami, nekem ahol lehet, KDE, ahol kevés az erőforrás, ottt XFCE. A cégesen Gnome3 van, mert a cég official image-ében az van, igazából elvagyok vele, de lennének ötleteim, hogy lehetne jobb... -
válasz
zoltanz #69960 üzenetére
Nincs azzal baj, csak olyan fapados, mint anno Debian Wheezyn a Gnome classic volt, ez amúgy akár az előnyére is válhat. De aki kezdőként desktop disztrót szeretne, az nem fog órákat szuttyogni vele, mint én, hogy egy valóban használható DE-t fabrikáljon. Persze nem ismerem a Gnome-ot, lehet azért tartott nekem ez órákig......
-
attilav2
őstag
válasz
zoltanz #69423 üzenetére
Én innen https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/current-live/amd64/iso-hybrid/
választottam debian telepítő médiát (a kde-set) és gond nélkül felismerte az alap dolgokat, hang, vga, monitor, keveset kellett útólag reszelni rajta (nyomtató szkenner telepítés). CPT.Pirk linkelte ezt a telepítő forrást a topikban. Megpróbálhatnád újra egy itteni médiával a telepítést, hátha nagyobb szerencsével jársz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
herdsman12
őstag
válasz
zoltanz #69393 üzenetére
Esetleg Package: firmware-amd-graphics?
(by ubyegon2) -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #67336 üzenetére
Valószínű, hogy neked nem is kell más, ha a Debian kielégíti az igényeidet, megy, és nem érzed úgy, hogy valamiben is korlátozna, vagy a régebbi csomagverziók gondot okoznának. Úgy valóban nem érdemes disztróhoppolni, hacsak nem tanulási, szakmai fejlődési célzattal.
Még a grafikus felület, DE/WM váltása sem ok disztróhoppolásra, Debian minimum netinstallra bármit feltehetsz igény szerint és feltémázhatsz.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #67286 üzenetére
A YouTube-dl gakori frissítésére szokj rá. Vannak időszakok, hogy naponta frissül. Nem azért, mert a fejlesztők unatkoznak, hanem a Google állandóan variál valamit, hogy ne menjenek normálisan ezek a 3rd parti letöltőappok, ezeket a Google károsnak tartja, mivel ha ezekkel töltikézed le a videókat, nem fogod látni a reklámokat, bevételtől esnek el, meg nem tudnak mindenféle sütivel követni, meg az előzménylistádat marketingcélokra felhasználni, meg telemetriázni vele. Kvázi warez-nek tekintik, nem véletlen, hogy a Google sose ad ki hivatalos YouTube-letöltő appot, csak olyat, amiben nézni lehet reklámostól a videókat, de letölteni véletlenül sem.
A YouTube-dl a neve ellenére nem csak a YouTube-ról tud letölteni, hanem még vagy 100 másik hasonló videómegosztós oldalról, és valamelyiknek mindig reszelnek a kódján! Ez egy ilyen műfaj, az ilyen letöltős alkalmazásokat gyakran kell frissíteni, különben nagyon gyorsan olyan szituban találod magad, hogy valami nem működik.
Vannak ilyen alkalmazáscsoportok, amiből mindig a legfrissebb kell, pl. letöltő appok, böngészők, médialejátszók, stream lejátszók (pl. Netflix app), stb.. Ezekkel csak szívni fogsz, ha nem relatíve frisset használsz.
-
válasz
zoltanz #67286 üzenetére
Nem kell egyből nagyfiúskodni, pláne én sem vettem fel a dolgot.
Nagyfiúskodni? Ezt nem értem, kifejezetten finom voltam, pedig azóta fel vagyok hatalmazva az ellenkezőjére, mióta együgyű meg hasonló jelzőket nyomtak a Debian vonalasokra, Mint-esekre az Arcserek.
Ha téged nem zavar, te bajod. Engem sem, de mikor már dupla ajtón tudnak csak bemenni rollinger kollégák archszélességük miatt, akkor néha be lehet szólni nekik is.
Nem? De!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #66882 üzenetére
Volt ilyen rendszerem régebben, de nem világos, hogy mit értesz a szatellit kimenet áramtalanításán. Mondjuk én mindenhol pulseaudo-t használtam meg KDE-t, de ilyen gondom sosem volt.
Most egyszerűen egy sztereó kimenet van használva nálam amin egy erősítő van 4 hangszóróval.
Plasticbomb: meg kell kalapálni azt a házat.
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #66806 üzenetére
https://www.wikihow.com/Format-a-USB-Flash-Drive-in-Ubuntu
Ez mindig működik, amikor az ember telepítő pendrive-ot akar "rendes" pendrive-vá alakítani (a Terminálos megoldást szoktam alkalmazni). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #66791 üzenetére
Rossz a leírás, máshogy kell leszedni, úgy már lefordul. Innen: [https://github.com/Mange/rtl8192eu-linux-driver insturkciók] így:
$ git clone https://github.com/Mange/rtl8192eu-linux-driver
$ cd rtl8192eu-linux-driver/
$ sudo dkms build rtl8192eu/1.0
$ sudo dkms install rtl8192eu/1.0Aztán blacklistelned kell a firmware csomagból származó firmware-t, majd reboot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #66785 üzenetére
Ez alapján hiba van a forráskódban. De a firmware-realtek csomag tartalmazza amit le szeretnél gyártani, az nem jó neked? https://packages.debian.org/buster/firmware-realtek
A non-free csomagokat engedélyezni kell, ha még nincsenek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #63354 üzenetére
Nézd meg ezt a cikkemet: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/linux_alatt_bitmelyseg_es_mintavetelezesi_frekvenc.html
Windowsban meg kellene nézned, hogy be van-e kapcsolva valami gyári effekt dolog, meg hogy nincs-e hangszín kiemelés ráadva.
Anno a Creative X-Fi kártyám gyári wines drivere volt olyan, hogyha benyomtad a Crystalyzer funkciót akkor szebben szólt, de cserébe bele is nyúlt a hangba, nem azt kaptad, amit felvettek. Később lett hozzá moddolt driver, ami mentes volt ezektől a fasságoktól és az alapból is jó volt...
-
válasz
zoltanz #62318 üzenetére
Ilyet még nem tapasztaltam egérnél, sok minden mást már igen, de ez szerintem nem beállítási kérdés lesz, hanem valami mélyebben gyökeredző gubanc!
Kb ennyit lehet állítani egy egérnél (jó, tudom, nem ezt a DE-t használod, csak példaként raktam ide), szóval a leírt jelenség ezekkel nem nagyon függ össze....
Persze konfigban lehet még állítgatni, de ahhoz nagyon nem értek, ezzel az egér/bill párossal úgy vagyok, hogy be van dugva és működik....
-
válasz
zoltanz #62297 üzenetére
ha az egérrel néha egyet klikkelek, kettőnek érzékeli
Mint ha két egered lenne? Nem állítgattad a DE egér-beállításoknál?
(#62299) 7etape
Ubuntu után milyen a debian?
(bár nem engem kérdeztél)
Unalmas és biztonságosabb jóval. Ubuntu után azért néha meg fog lepni, mert nincs hülyebiztosra csinálva.Érdemes kipróbálni mindenképp! Én Mint mellett használom, ha nem is napi szinten, de kezdetek óta van fenn Debian is.
-
Frawly
veterán
-
válasz
zoltanz #59572 üzenetére
Bocs, gondoltam, hogy félreérthető lesz ez. Úgy értem, hogy Mint Cinnamont használok fő rendszerként 5 éve.
Ha akartam volna sem tudtam volna az első rendszert frissíteni, még a Maya volt az, egy ideje van csak könnyű verziófrissítési lehetőség a Mint-ben. A Mint 13 óta annyi minden változott itt is, hogy azt nem is lehetett volna erre a verzióra frissíteni, ha megkukulok se! -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #59532 üzenetére
Mint múltkor írtam, kezdj el egy használt üzleti szubnotira gyűjteni. A 2-3. genesek nem drágák, de még kellően jó a teljesítményük, főleg ha SSD-t teszel bele, meg egy kis plusz RAM-ot. Linuxos kompatibilitásuk is kiemelkedően jó. Már csak azért is próbálj rá félretenni, mert ezek a netbookok nem valami tartósak, nem strapabírók, hiába vigyázol rá, gyorsan tönkremennek (papírvékony, könnyű biliműanyagból eszkábált kártyavár az összes, törik, csuklik, nyeklik, hűtése nem megfelelő, zsanér kopik, stb.), nehezen javíthatók, alkatrész nagyon drága hozzájuk, nem éri meg javítani. Nem csak a gond velük, hogy túl gyengék. Tudom, írtad, hogy nem engedheted meg, de előbb-utóbb nem úszod meg, hogy válts valami értelmesebb gépre. Azt értem, hogy megpróbálod ezzel kihúzni, amíg csak lehet, de azt is csak egy pontig lehet játszani. Ráadásul a notivásárlás, főleg használtan, olyan, hogy jó időben előre kell nézelődni, lehet úgy fogsz ki valami jó vételt, kiárusítást, készletkisöprést, akár online boltban, stb., és nem kell gyorsan kapkodva összevenni valami szart, amikor a netbook épp beadja váratlanul a kulcsot. Én volt, hogy azért vettem csak ilyen használt üzleti lapost, mert épp volt valahol jó áron, tartalék gépnek, pedig nem is volt rá szükségem, de mindig próbálok ilyet tartani, ha a fő gépem tönkremenne, akkor is azonnal lehessen nyúlni egy másikért. Már jól is jött, mert az egyik gép tönkrement, igaz az én hibámból.
-
Dave™
nagyúr
válasz
zoltanz #59541 üzenetére
Túl kellene azon lépni, hogy ez valami negatív dolgot jelent, mert nem az. A BoB által kiemelt pont mondjuk elgondolkodtató, hogy a hibajavítások is késnek a szoftverekhez, ennyire nem mélyedtem el benne, ez mondjuk tényleg probléma, de úgy általában az, hogy a kernel régi, a csomagok régiek meg lassan jönnek az új kiadások az maga a konzervatív definíciója. Ennek is vannak előnyei, meg hátrányai, ahogyan a másik végletnek is. A mi mennyire hasznos újdonság meg nézőpont kérdése, ha nincs akkor nyilván "nem is akarom használni", ha meg van akkor már csak kipróbálom és lehet szívesen használom a jövőben. Rolling rendszer nyilván nem lesz belőle (nem is kell), tehát ezt-azt meg lehet oldani, igen, csak kérdés mennyi értelme van adott rendszer keretein belül.
-
-
St3ven
addikt
válasz
zoltanz #59252 üzenetére
Syl fórumtárstól származik, azokból az időkből, amikor a WP topikban minden hibára ezt ajánlották, mert egész egyszerűen nem volt más lehetőség. (Például nem frissül az óra csempe meg ilyen szintű problémákra.
)
És ez nem az oprendszer történetének hőskorában volt, hanem bőven a "csúcson". -
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #59231 üzenetére
Nem aggódunk, csak próbálunk lebeszélni, nem éri meg használni. Ettől függetlenül csak ajánlás, mindenki azt használ, amit akar, nem lehet senkire ráerőszakolni semmit.
A Chome addon kezelése valóban nem a legjobb, de akkor is ott van még a Firefox, ha az alatt népszerűbb, jobban támogatott addonokat használsz, nem lesz összeakadás.
Egyébként én már a múltban azt vizionáltam, hogy a jövőben a böngészők két részre esnek szét, a renderelőmotorra és a GUI-ra, és majd a felhasználó választ, hogy milyen GUI-t használ és ahhoz milyen motort párosít, akár még váltogathatja is a motort futás közben. Ez ugyan nem valósult meg, de a Chrome-mal közeledünk, már lassan minden böngésző a Blink motort használja, az Opera, Vivaldi, meg még most volt nemrég egy Qt-alapú Browser, ami meglépte, talán Slimjet vagy a Falkon-ra átnevezett QupZilla, és ezek amiatt egymás addonjaival is kompatibilisek, elvileg. Aztán ott vannak a Webkit alapú böngészők, amik a Safari motorját használják, ebbe a körbe tartozik az UC browser.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #59194 üzenetére
Azért van 3. helyen, mert több mint egymilliárd kínai használja a kínai mobilján. De neked Kínán kívül kéne valami PC-s böngészőt találni. Hidd el, zárt forráskódú, kínai szutyok, ráadásul Linuxon használj tényleg linuxos böngészőt. Reklámszűrő van minden böngészőhöz, most az, hogy nincs beépítve, csak nem tragédia, senki nem halt még bele, hogy feltett hozzá egy addont.
Úgy nagyobb általánosságban is megáll, hogy Linuxon érdemes tényleg a nyílt forráskódnál maradni, mivel az jobban leköveti a rendszer más komponenseinek a frissítését, míg ha zárt forráskódú szoftvert használsz, az le fog maradni ilyen tekintetben, és gátja lesz, hogy a linuxos rendszerkomponensek frissülni tudjanak, vagyis tudnak majd frissülni, csak akkor meg a zárt forráskódú szutyok kezd el bugzani meg nem futni, ami miatt az user inkább nem frissít egyáltalán, és bebetonozódik ezer éves verziókba. Szintén ökölszabály, hogy Wine-t tényleg csak akkor kell használni, ha elkerülhetetlen, ha egy windowsos szoftverre tényleg nem létezik semmilyen linuxos alternatíva, és csak emiatt nem akarsz Windowst tartani a gépen, még virtuális gép formájában sem. Annyit segítek, hogy utóbbi kategóriában játékon kívül (ami külön kategória) elég kevés program létezik, azok sem olyanok, amiket átlag userek használnak.
gksu-t meg csak Gtk-s GUI-s programhoz szabad használni, nem ész nélkül futtatni vele mindenféle programot.
-
Dave™
nagyúr
válasz
zoltanz #59206 üzenetére
Itt van egy jó keresőszó.
Hát te nagyon vicces vagy
gksu-val futtatsz egy kínai fejlesztésű böngészőt, ami az egyik legnagyobb kínai cég, az Alibaba group tulajdonában van, és te oktatsz
Egyébként ateista vagyok és veled ellentétben én utánanéztem annak, amit használok
-
Dave™
nagyúr
válasz
zoltanz #59194 üzenetére
Például rákeresel? Személyes javaslatom amúgy a Vivaldi, szépen megpatchelték a chromiumot, pakoltak bele egy rakás plusz fícsőrt is, és szépen testreszabható. Plusz az a Jon von Tetzchner van mögötte, aki az Operát is alapította.
szerk: Nem azt írtam, hogy nem használják sokan az UC browsert, elvégre kínai fejlesztés, most is az Alibaba tulajdonában van. Ha neked nem fontos nekem sem az, hidd el, csak jeleztem, hogy érdemes utánaolvasni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
zoltanz #59191 üzenetére
UC Browser? Bátor vagy. Gksu-val meg főleg. Nézz utána hogy áll security és privacy terén. Egy reklámszűrőt bármely normális böngészőn fél perc telepíteni.
A Chrome alapúak is hazatelefonálnak egyébként a Google-nek, a Vivaldi az egyedi üdítő kivétel, azt szépen megpatchelték (legalábbis amiről tudtak/amit felfedeztek).
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #59189 üzenetére
Na jó. Tisztázzunk pár dolgot.
A Wine nem Windows. Bizonyos programok futnak vele, de nem várható, hogy bármi csak úgy menjen. A Wine oldalán meg lehet nézni, mi megy biztosan. Ha 64 bites rendszerre telepítesz Wine-t, akkor alapból 64 bites wineprefix-et hoz létre (kvázi 64 bites Windows környezet). Bizonyos szoftverek a Wine saját fejlesztői szerint jobban mennek 32 bites wineprefix-szel, így erősen ez ajánlott. Viszont könnyű létrehozni és semmi köze az architecture-höz. Az arra való, hogy natív 32 bites csomagok is felkerüljenek a 64 bites rendszerre, mert egyes 32 bites szoftverek igénylik.
Másik dolog. gksu-t SOHA ne használj ész nélkül. -
Slownz
senior tag
válasz
zoltanz #59144 üzenetére
Köszi, így most látom, mint FILMS meghajtó és látom úgy is, hogy media/user/Films
Nagyon király.
Most viszont abban szeretnék szájbarágósan segítséget kérni, hogy ez hogyan oldja meg azt a problémát, hogy mindenegyes újraindítást követően nem látja a transmission a korábban letöltött fájlokat?!
-
válasz
zoltanz #59122 üzenetére
Miért annyival érezhetően jobban megy egy Debian-nal, összehasonlítva is?
Szerintem ez megint csak hardverfüggő, van aminek jobbak a friss csomagok, van aminek jobbak a Debianos old csomagok. De tényleg.....
Azért az feltűnt, hogy az archosok is csak addig archoskodnak az LTS ellen, amíg a kernel szóba nem kerül, annál már csak az LTS a jó!
Szerintem próbáld ki valamelyiket, miért pont Te úszd meg ezeket a kalandokat!?Kizárólag valami Debian alapú mellé, úgy ér valamit.
Amúgy a laptopon fenn van egy Mint XFCE 18.3 és egy ArchmergeD klón Mate-val, igazából totál egyformán jól fut mindkettő. (Toshiba Satellite L305 4GB memóval, igazából nem annyira gyenge gép)
Néha az az érzésem, hogy ez ilyen pszichés dolog lehet az archosoknál, hogy sokkal gyorsabb....mitől lenne az? Persze a pure Arch telepítés az gyorsabb, de ugyanezt a hatást eléred a Debian netinstallal is, csak azt raksz fel, ami tényleg szükséges.
szerintem -
válasz
zoltanz #59118 üzenetére
Az elég jó rendszerterhelés, a KDE-sek szerint egyből látod a különbséget a QT és a GTK között, KDE nagyon nem is szereti a GTK-s appokat, amúgy alapból minden QT-s benne. Amúgy fogalmam sincs, hogyan lehet könnyen megállapítani, hogy QT-s valamely program, persze ha belenézel a telepítőjébe, ott kiderül.
XFCE programok jók, sok lightos DE-ben lehet használni őket, sok disztró alapból is vegyíti ezeket. Tán még a Kibojoe-ban is volt.....(#59119) Frawly
Lehet, hogy zoltanz Kmix appja régebbi QT alapú és nem is szed le sok mindent magával. Amúgy attól szemöldökfennakadást kapok, mikor hallom, hogy lihghtos DE-t telenyomnak full QT-s KDE mágnessel.
Van persze, ami szükséges, mint a kolléga pulse helyettesítője is.(#59120) Frawly
Nagyon nehezen tudom magam rászánni, hogy fél napot szuttyogjak egy valóban pure Arch felrakásán, meg aztán ott van az is, hogy egyszerű copypaszta lenne, mert tutira semmit nem értenék belőle. Nem gondolod, hogy egy totál laikusnak ez túl nagy falat lenne? Mondjuk működne, de nem tudom miért és hogyan.
Lehet, hogy nekem már annak is örülnöm kell, hogy anno 5 éve néhány hét alatt úgy el tudtam szakadni a Wintől, hogy le is töröltem, mikor feltűnt, hogy még ott van. Valameddig az ABEV miatt volt fenn, meg a teló custom ROM-csere miatt, de nem kellett ezek miatt sem. Megoldottam mindent Linux alatt, amit nem, azt meg dobtam. Csak Wint ne lássak többé.
-
válasz
zoltanz #59116 üzenetére
Ezek az üdítő kivételek, de minden QT alapú program nem fog rajta működni, gondolom nem is célod, hogy túl sok legyen, mert akkor már LXQT-t raktál volna fel inkább.
A következő kipróbálandó Arch klón a laptopon lehet, hogy a Manjaro LXDE lesz, bár még ezt a Kibojoe-t nem raktam fel, csak live-ban nézegettem, nem rossz, de valóban szokni kell a DE-hez szokott usernak a WM-es disztrókat. A Mabox-szal már az volt a bajom, hogy nagyon mix volt, szinte semmi köze nem volt az Openboxhoz, akkor meg minek. Ha nem muszáj, nem keveréket akarok használni az öreg laptopon sem.
Ami a képen van, mennyit eszik alapon? (azt látom, hogy az effektektől nem szívesen válnál meg egy fapados disztrón sem)
-
válasz
zoltanz #59111 üzenetére
A KDE-s programok viszont már nem annyira működnek Openboxon, nem is nagyon érdemes LXapps-on meg XFCE-s appon kívül mást telepíteni, a Kmix-ed sem lesz tökéletes.
(#59110) Frawly
Így konkrétan említettem volna, hogy átállok Arch-ra? Valamit félreérthetően írhattam, mert a laptopon keresek valami jól sikló disztrót, de a desktopon nagyon nehezen szakadnék el a Debian/Mint vonalról. Minden tökéletesen működik, valamennyire már ismerem is a működésüket, talán egyszer a lelkivilágukat is megismerem. Hardverfüggő ez tudom, de ezen a viharvert csatadesktopon ezek mennek jól.
Desktopon csak azért próbáltam ki időnként Arch klónt, hogy tudjam pontosan, mi a különbség. Nekem nincs gondom az LTS-sel sem, a Toshibán viszont jól futnak az Arch klónok is, amíg nem kampecáznak, de ott nem számít, mindig rakok fel egyet másik felülettel, a cél úgyis a még megfelelő összhang működés és használhatóság között, úgy értem, hogy más is tudja majd használni, ne csak én.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #59111 üzenetére
Szerintem az Openboxnál nem lassabb. Kicsit több memóriát foglal, mert lxpanel, lxmenu, meg egy csomó mindent futtat, appleteket az értesítési területen, de ahogy tapasztaltam, még régi, csotrogány, 1 giga RAM-os gépeken sem jelentős különbség az LXDE és az Openbox között, se RAM, se CPU fogyasztása terén. Az viszont igaz, hogy a komplett DE-k közül az LXDE éri be a legkevesebbel, ne feledjük, hogy az Openbox nem Desktop Environment, hanem csak Window Manager (és mire megcsinálod tálcásra, menüsre, fullosra, majdnem megegyezik a hardverigénye az LXDE-vel). Window Managerből a legkisebb, amitől Windowsról jött user sem kap sikítófrászt, az az IceWM, vannak ennél kisebbek, csak azok vagy annyira fapadosak, vagy annyira spéci koncepciójúak (tiling-ozás, egérmentesség), hogy kezdő linuxosoknak, akik windowsos, meg klasszikus desktop felületekhez szoktak, teljesen használhatatlan lesz.
Az Xfce már egy jelentősebb ugrás hardverigényben, igaz annyival többet is tud.
(#59112) CPT.Pirk: az LXDE menüjét le lehet cserélni, vannak rá alternatívák. Ugyanezeket natúr Openboxhoz is hozzá lehet adni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- OLCSÓ MONITOROK
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest