- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alapból nincs system-control-samba. Az RPM fusion-ban sincs nyoma a swat-nak. Kínos!
Találtam egy GAdmin-samba programocskát, de ezt sem tudom beröffenteni, mert csak a root futtatjhatja.Hiába próbálom konzolból rootként futtatni, Gtk-WARNING **: cannot open display: :0 hibát kapok.
És a gksu-t sem találom.Hogyan tudom GUI-n konfigolni a samba-t?
-
törölt tag
512MB RAM mellett sosem fogsz normálisan böngészni, 2GB mellett meg Cinnamon alatt is menni fog...
A RAM hiányt nem oldod meg ablakkezelővel való trükközéssel...
Sírva röhögök, amikor hozzák a népek az 1GB RAM-os szutyikat, azzal a szöveggel, hogy "csak netezésre kell"...(#54166) BoB: Az előre lefoglalás addig ér valamit, amíg van hely és nem kezdesz el törölgetni a meghajtóról, aztán egyre rosszabb és rosszabb lesz a helyzet...
-
törölt tag
Nem én mértem őket. Tudom, hihetetlenül alacsony értékek, de itt is hasonló eredményeket tapasztaltak:
-
vargalex
félisten
A Horizon Go-ról beszélgettünk a múltkoriban egy kollégával az UPC topic-ban.
-
-
Sonja
nagyúr
Elméletileg automatikusan települni kellene. Be van kapcsolva a Preferences -> Content menűpontban a "Play DRM Content"?
Szerk.: Esetleg azt próbálhatod még meg, hogy uninstall firefox, maj install firefox. Vagy még előtte létrehozol egy új profilt a firefox-on belül, és megnézed úgy.
-
törölt tag
Akkor copy-paste
De én nem egy haladó felhasználónak próbálom elmondani. Hanem egy olyan embernek, aki azt se tudja, hogy mi az a grafikus előtét. Érted? Aki nem érti a frontend fogalmát, aki nem érti ,hogy nem az a program amit nyomkod az egérrel. Ő csak azt fogja látni, hogy a víruskeresője folyamatosan frissítést kér, és pánikolni fog, hogy nincs biztonságban.
-
lazajnd
tag
HDD-t kivettem, úgy is bootol. Azért annyira nem vagyok noob hogy egy windows telepítést ne tudjak elintézni az SSD-re
inkább csak ellenőriztem, vannak még csodák. Eseménynaplóban semmi érdemleges. Azért írtam ide a Windows topic helyett, mert a linux telepítések vágták haza a boot időt, gondoltam dual boot témában van átjárás a két topic között
Szinte kizárt hogy windows-ban történő módosítás okozta a változást, SSD-n van (tehát gyorsnak kéne lennie), induló dolgok szerintem nem lassíthatják ilyen mértékben, főleg hogy semmi program nem került rá a lassulás előtt.
Kipróbáltam azért a fastbootot, azzal 1 sec alatt bootol még most is, korábban azért kellett neki 1-2 másodperc fastboot nélkül de úgy is bitang gyors volt. Ezt kéne valahogy megoldani mert ez brutális, lassabb mintha HDD-n lenne. -
Ja és itt jön a bónusz kérdés: Egy telepített rendszerben a bootloader-t (pl. grub) kell piszkálni, hogy bele tudjam faragni ezt az svideo paramétert?
Ezek a "házi" distro-k mennyire megbízhatóak? pl. ez az mx olyan mintha csilivilire ment volna rá. Mennyire követik a biztonsági frissítéseket? Nem jelent kockázatot, hogy nem a fő distribeket használja az ember? Mennyire vannak átnézve privaci szempontjából?
A 32bites MX linux valóban régi kernellel megy, nem dob hibát.
-
Vladi
nagyúr
disztrovacsin a kiadáskori kernelt írják. Azóta frissített persze.
most attól tekintsünk el, hogy lts disztró mi a szarnak váltogatja a kerneleket...Akkor a te hibádat már javították, a legújabb kernelekkel már jól menne. Friss kiadást nézz meg.
Az meg nem lehet cél, hogy van x stabil cuccod és akkor onnan többé nem frissítesz. Nem viccből adják ki a frissítéseket.
De ha mégis erre vágysz, hát nem futtatsz csomagkezelőt.
-
Vladi
nagyúr
6-osnak nem sok ideje vna hátra. Ez enterprise területen 2,5 évet jelent.
epel tároló mindenképpen kell neked. A nélkül a nux se talál meg minden függőségét.
Elvileg live-on is tudsz csomagokat telepíteni.Teszteld le feltelepítve. Ha jó egészségedre, ha nem válik be akkor még mindig van választási lehetőséged.
7-eshez is van live, a fenti tanácsok ott is élnek.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Ja, hát ha az ember nem olvasgat, csak a keresőből él.....
Egyébként én is a keresővel akartam előszedni most, mert nem tudtam pontosan hol olvasta.....no, valami hiba csak van. Megyek lecsekkolom a Debian magyar oldalát, mennyire jó a kereső benne.
(#53904) milangfx
A jobbfelső 3 vonalra menj, valahol ott lehet beállítani ezt, a múltkor láttam. Nem Mint specifika.
-
Ilyesmire gondolsz?
A Linux Mint alapértelmezetten a Yahoo keresőjét ajánlja. Alternatívaként – a rendszerre telepített – a személyes szférát védő DuckDuckGo is használható. Amennyiben más keresőszolgáltatást telepítenénk, látogassuk meg a www.linuxmint.com/searchengines/ (link is external) oldalt és válasszuk ki a megfelelő oldalt. Vagy a böngészőben: „Szerkesztés → Beállítások → Keresés → További keresőszolgáltatások felvétele...”.
Ezek után a Firefox keresősávjában a nagyítón megjelenő zöld pluszra kattintva a keresőszolgáltatás hozzáadása menüre kattintva beépül a Firefoxba az új keresőszolgáltatás.
forrás: https://linuxmint.hu/hir/2015/08/a-baratsagos-linux
Csak mondom halkan, ha még nem is olvasgattuk az említett weboldalt, akkor ne nagyon kritizáljuk. Más disztróknál biztosan nagyon részletesen leírnak mindent....bár én a legtöbbnél szinte semmilyen magyar leírást nem találok.
-
törölt tag
A nagy kereső szolgáltatók privacy miatt lettek kivéve, azonban 2 perc alatt hozzáadható a beállítások/keresés további kereső szolg. felvétele. Az ezzel megnyílt oldal alján ott a G betű ha guglit akarsz, megnyomod, majd a böngésző kereső sávjában, már hozzá fogod tudni adni.
Ami a másik gondodat illeti, egyet értek CPT.Pirk-el. Próbálj egy Arch-ot, egy SuSE-t, vagy bármi mást, hogy kizárd a hardver hibát.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Közben megoldódott. Hátha valakinek segítség lesz.
Visszakerestem az OMV topciból, lovi27 ft segítségét, idézet tőle:
"Egy elérési út két összetevőből áll: [helyi linux elérési út]=[távoli samba elérési út] A bal oldaliból a linux, a jobb oldaliból pedig a Remote GUI dolgozik. Köztük egyenlőség jel van (nincs szóköz)."
Tehát így néz most ki és működik:
/media/guid/megosztás=/ahova/felcsatoltam/a megosztásttehát bal oldal omv (daemon), jobb oldal kliens, remote gui.
Más kérdésem lenne mindenkihez:
A múltkor volt ugye gondom ezeknek a lemezeknek a felcsatolásával fstab-ba. Ebben berus.berus segített, működik is, viszont ezek a lemezek csak olvashatóak a kliensről. Mit kell tennem ahhoz, hogy tudjak rajtuk műveleteket végrehajtani? Másolás, törlés, mozgatás egymás közt? Engedély megtagadva üzenetet kapok, gondolom jogosultsági hiba.Köszönöm!
-
Flowtation
őstag
omv-n megy a daemon, a laptopon pedig lubuntu van, szoftverközpontból telepített transmission remote-gui. Ez utóbbival megfelelő autentikáció után simán csatlakozok a démonhoz, csak letölteni nem tudok a nasos megosztásokra, kéri az elérési utakat, csak azok megfelelő formátumát nem tudom megadni.
-
Flowtation
őstag
persze, az omv-n megy a daemon, én csak arra csatlakozom a rem.gui-val. Nem biztos, hogy értem a kérdésed, de az a helyzet, hogy nekem van 3 db lemez az omvben, mindegyiken egy-egy megosztott mappával. (filmek, mese, sorozat). Típustól függően töltök le és egyből a végleges helyére küldöm. Erre gondoltál, vagy félreértek valamit?
Ha nem adtam meg elérési utat, akkor csak a daemonban megadott mappába tudok letölteni, ami egy ideiglenes könyvtár, de akkor utána kézzel kellene áthelyeznem.
-
törölt tag
-
lev258
veterán
A logika az, hogy a 16.04 után jön a többi kiadás. 16.10, 17.04, ...
A 16.04.1 megjelenésekor a 16.10 még nagyon új, így csak a 16.04.2 idején használják fel ezt "alapként", illetve innentől kezdve a többi új kiadást, elcsúsztatva a megjelenéshez képest. A páros-páratlan ebben a tekintetben értelmetlen megkülönböztetés.
Lehet nem volt egyértelmű. Attól lesz valami .1, .2, .3 alverzió, mert megkapja a hagyományos frissítéseket. Viszont az újabb letölthető ISO-k ezen felül még megkapják az új alapot is, az újdonságokat. Ezért lesz kétféle .2 jelen esetben, mivel kétféle forrásból indulnak ki. Az egyik az eredeti 16.04-ből, míg a másik a módosított ISO-ból, ami 16.04.2 néven tölthető le. -
-
lev258
veterán
Ha azzal minden rendben, használd azt. A 16.04.2-esben nemcsak a kernel van kicserélve, hanem a Xorg és pár más dolog is.
Ezért szoktam hangsúlyozni, hogy kétféle LTS létezik. Az egyik a rendes, ami az alap LTS, frissítésekkel. A másik pedig újabb fejlesztésekkel is rendelkezik, újabb hardverekhez jobb lehet, viszont kevésbé tesztelt. Nekem például az utóbbi jól jött az AMD cuccaimhoz, egyébként elegendő lenne az előbbi és megbízhatóbb is. -
Apollyon
Korrektor
Az Ubuntu nem arról híres, hogy hibamentes és stabil lenne... Szerintem nagyon katyvasz egy rendszer, ami meglátszik a te példádon is. Ebben az esetben azért nem jó az általánosításod, mert pont hogy a Canonical terméke a sötét folt a linux disztrók között.
Ha problémamentes, profibb rendszert akarsz, akkor ott a Debian vagy az Arch linux, egyszer kell őket felhegeszteni utána nem lesz már gond vele. Legalábbis nálam nem volt, pedig én kínoztam mindet rendesen. -
lev258
veterán
A Virtualbox-ot valóban megkavarhatja, akár működésképtelen is lehet.
Azt a ppa-t ne vedd fel, nem felhasználónak való.
Fel tudod viszont tenni a 4.4-es kernelt a Synaptic-ból, minden probléma nélkül. És aztán azzal indítva a rendszert kiderítheted, valóban a 4.8-as okozza-e a gondot. -
lev258
veterán
A 16.04.2 pont a 16.10-re épül, bizonyos értelemben. Ezért lenne érdemes a 16.04.1-et megnézni, frissítésekkel (HWE nélkül), vagy a jelenlegi 16.04.2-det frissebb kernellel. A te Intel-es vezérlőd továbbra is támogatott. Ahogy írtam, valamikor valamely kernelbe kerülhetett bug, amit szerintem már javítottak azóta. Csak ez utóbbi valószínűleg nem fog eljutni hozzád a sima frissítésekkel.
A bug report-nál ez így megy. Nem azért zárják le 60 nap után, mert nem érdekli őket, hanem mert az érintettek nem adnak több információt, így nem lehet visszakövetni a problémát az eredetére. Ha valaki új információkkal szolgál, megnyitják. -
Nézd, nem igazán értem, mit akarsz ezzel mondani de annyit elárulhatok, hogy tökéletes rendszer, gép és felhasználó sincs! Az, hogy nálad melyikkel van probléma az nem derül ki a hozzászólásodból.
Senki sem mondta, hogy a linux alatt nem lehetnek problémák.
Engedelmeddel én nem fogok belinkelni kb. 10K hozzászólást a win10 topicból, hogy ott micsoda gebaszok vannak. Mondjuk én nem is emlegetek észt és inteligenciát mert ennek ehhez semmi köze...... -
lev258
veterán
Van egy problémád. Gyakorlatilag semmit sem tudunk róla, mindössze előhúztad a kalapból. Lehet, hogy kernel bug-ba futottál. Lehet, a gépednek erős a Unity. Mi nem tudjuk, te meg nem írtad, mi a helyzet más, illetve korábbi rendszerrel.
Mivel Ubuntuból félévente kijön egy új verzió, ne várj mindegyikkel tökéletes géphasználatot azonnal. Más kérdés, hogy a gép is bírja-e. A fórum azért létezik, hogy megbeszéljük a problémákat és megpróbáljunk segíteni. A rendszer szidása nem segít semmiben sem, neked se. -
Apollyon
Korrektor
A linuxnak nem is kell soha desktop, meg ilyen meg olyan "év". Ha tartja azt a fejlődési szintet amit eddig, tökéletes. Maradjon csak szépen egy "underground" megoldás mint OS. Az angol nyelvi problémákkal meg nem tudok együttérezni az internet korában.
Ha a mai társadalom nem elég intelligens hozzá hogy egy linuxot ésszel használjon, maradjon csak windózon. Nincs rá szükség hogy a kritikus tömeg "átjöjjön" és windózt csináljanak a linuxból, meg vírusokat és felugró reklámokat írjanak rá. Szóval a többség maradjon csak winen, jó lesz az nekik. -
-
lev258
veterán
Ez volt a másik lehetőség, amire találtam utalásokat. Nem egészen tiszta számomra, de úgy tűnt, hogy nemcsak a tuner chipje van az egyenletben, hanem van valamiféle extra driver a saját antennájához (vagy az antenna-tuner kapcsolathoz) Windows alatt, amiről mi nem sokat tudunk. Elvileg egy rendes, jófajta antennát használva nem lesz ilyen gond.
Azt meg azért kérdeztem, mert a linkelt listafájl ahhoz a szoftverhez van, a sima scan az lényegében régebbi verzió. -
-
Én VLC-vel. Tud hangolni is amúgy, nekem a DVB-T vevővel ha nincs csatornalista, akkor elkezd keresni.
Ha talált csatornákat, akkor el lehet menteni, és a csatornafile-t megnyitva a TV elindul.
Anyám gépén csináltam egy ikont az asztalra, ami a VLC-t indítja csatornafile paraméterrelAmúgy nekem AF90xx tunerrel csinált olyat egy régebbi kernel, hogy ment a csatornaeresés, stb., csak éppen nem talált semmit. Új driverrel megjavult.
-
csixy
addikt
Tessék ,itt megtalálhatod Pubi , Bandika és attuska hozzászólásait:
http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=10274
http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=25104 ,
még a végén UHU-zni fogsz. -
Igazad lehet. Akkor marad a GRUB módosítása. Az csak elég lesz, ha amúgy nincs semmi hiba.
/sbin/playmouthd
egy sorral feljebb még ez volt, rossz sort másoltam ki:
de inkább ezt a sort hagyjukEzt ki se szúrtam eddig.
csixy Azt a sort ne vedd figyelembe! Kösz cigam, hogy figyeltél!
-
Normi™
őstag
Partícióm van...2Gb swap,100Mb efi boot,a többi "/".
Szerk:
Illetve tudtam hibernálni,most újraindítottam(nem hibernáltam ahogy szoktam) a rendszert pár nap után,jött pár frissítés,meg kernel-t is frissítettem,szeretem magam szívatni.Lett egy számláló ami visszafelé számlál és újra akarja indítani a gépet és 2gb feletti ram használatnál eltűnik nekem is a hibernálás lehetősége.Érdekes,eddig nem így volt,jó pár hete használom a 18.1-et(17.3 óta használok mint-et),de ezt csak most került bele az fix.
-
Én köszönöm, hogy segíthettem/próbáltam inkább sok esetben!
Én így tanulok könnyebben, igaz annál gyorsabban felejtek!
Ha úgy vesszük, ha másokon segítünk, azzal magunknak is segítünk!Jó kis csapat van azért itt a Linuxos topikokban, más fórumokon nem érzem ennyire otthonosan magam. Köszi mindenkinek a segítséget, amit ad a kérdezőknek, a kérdezőknek meg köszi a türelmüket, amikor sok időbe telik megoldást találni....
Akivel meg néha összezördültünk, felejtse el! Úgyis lesz még ilyen 2017-ben is!
(a fenébe, nem lett ez egy kicsit túl mázas....nyálas)
-
nagyfejü
őstag
Az /etc/smb.conf vagy /etc/samba/smb.conf-ot kell szerkeszteni.
A [global] részbe:
security = user
guest account = nobody
A [megosztás] részbe pedig
browseable = Yes
guest ok = Yes
read only = NoPróbáltam a megadottak szerint a configot szerkeszteni , De nincs jogosultságom! ezt irja ki. Hogy tudok bejutni a conf. file ba???
üdv
-
spammer
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iPhone topik
- Revolut
- Vezetékes FEJhallgatók
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Hálózati / IP kamera
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Kompakt vízhűtés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- További aktív témák...
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged