- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
lev258 #50019 üzenetére
Honnan halásztad a mesa 13-at, a ZZ-ben van csak, ahogy nézem vagy PPA-ból?
Mint 18.1-re innen mit kéne nekem felügyeskednem? Ez van jelenleg, Mesa 11.2.0.
Lehet, hogy Kapitány ennek a nagy tudója, erről jut eszembe! Jól jönne már egy blog ezekről a VGA-a dolgokról, vaapi, vdpau...mit mivel, hová, hogyan.
Kapitány Uram! Jól emlékszem, hogy 2013-ban említetted, hogy írsz ezekről!? Jól mutatna az új összevont topik Összefoglalójában!
-
_NCT
addikt
válasz
lev258 #49967 üzenetére
16.04-es Ubuntu-val próbálkoztam, ott is hasonló volt a helyzet, fullhd igencsak szaggatott. Úgy emlékeztem a 14.04 jó volt, valóban, csak ott meg befrissítettem a 14.04.1-et 14.04.5-re és Login loop-ba szaladt a dolog, magyarul indításnál lock screen, hiába írtam be a megfelelő jelszót, a grafikus felületbe nem tudtam belépni. Ez egy ilyen bug... Mindenféle megoldást kipróbáltam, nem sikerült megoldani. Akkor lett elegem, és tettem fel debian-t.
16.04. LTS mennyire jó AMD szempontból? Btw elgondolkodtam hogy cserélek Nvidia-ra, sok helyen azt olvasom hogy jobb a támogatottsága Linux-nak. Bár Linus Torvalds ha jól tudom pont az Nvidia drivereket szidta még pár éve.....
-
válasz
lev258 #49929 üzenetére
Amit írtam a repocseréről, az nem lenne megfelelő Janika esetében? Nem csináltam még ilyet, de nekem teljesen egyértelmű a Debianos hasonló tapasztalataim alapján. Ott ugyanígy csereberéltem a repokat oda-vissza.
No, persze a mentés az javallot minden ilyen műveletnél, bár én még azt se próbáltam soha.
Csoda hogy működött az a disztró így félig végrehajtott frissítéssel!
-
toth_janika
őstag
válasz
lev258 #49925 üzenetére
És @ubyegon2
Csak én nyúlok a gépemhez. Az úgy volt, hogy feltettem a 12.04-et, de utána tönkrement a DVD meghajtóm, így OTA-n jött rá a frissítés. Szépen, minden frissítés jött, és települt. Majd jött a 14.04 és azóta minden biztonsági frissítés elszáll valamiért...De az eredeti problémát sikerült orvosolnom az askubuntu segítségével. Fel is ment a Samba...
-
Freel
tag
válasz
lev258 #49897 üzenetére
Köszönöm a gyors választ, eddig ok akkor. Viszont van egy nagyobb problémám!
A helyzet az, hogy a VGA BIOS-ában rosszul vannak megadva a fan temperature controll értékek. Hagyja túlmelegedni a kártyát, ami így játékok alatt lekapcsol. (Mielőtt valaki belekötne, a hűtés tökéletes, ki lett takarítva, újra lett pasztázva, minden ok!)
Namost Windows alatt az MSI Afterburner-el szépen be tudtam állítani a kívánt hőmérséklethez a kívánt fordulatszámot. Így a kártya nem megy 80 fok fölé és nem kapcsol le, ugyanis rendesen felpörög a ventillátor.
Xubuntu alatt viszont hegeszteni kell a VGA fan controllt.
Ezen leírás alapján vágtam bele a műveletbe:Viszont elakadtam, mert a sensors nem érzékeli a VGA fan fordulatszámát! A VGA hőmérsékletét igen, de a fordulatszámát nem. És így szabályozni sem tudom. És így gyakorlatilag játszani sem tudok Linux alatt!
-
Freel
tag
válasz
lev258 #49895 üzenetére
Ez akkor így most rendben van?
De még mindig nem tudom, hogy a 3.0 vagy 4.1 a működő OpenGL?glxinfo | grep -i opengl
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CAYMAN (DRM 2.43.0 / 4.4.0-57-generic, LLVM 3.9.1)
OpenGL core profile version string: 4.1 (Core Profile) Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.10
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.0 Mesa 13.0.3 - padoka PPA
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.00
OpenGL ES profile extensions: -
Poultier
tag
válasz
lev258 #49867 üzenetére
Addig túrtam a dolgot, még kiderült, hogy a proxy beállításokkal van gond. Az a helyzet, hogy céges gépen van fent a cucc, tehát proxy mögött csücsülök, a netezéshez automata proxyt állítottam be Linuxon, illetve a proxyconfig elérési útvonalát. Netezni lehet, de sajnos nem éri el a külső szervereket. Valami megoldás erre?
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #49869 üzenetére
Az van csak eddig még olyant nem találtam amivel ha megnyitom a pdfet, akkor ki tudom választani a legördülő menüből amit akarok, működnek a rádiógombok, és be tudom írni a nevem a megfelelő helyre.Ahogy látom elfelejtettem beírni hogy, formanyomtatványok kitöltésére alkalmas kellene hogy legyen.Okular müködik...
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49856 üzenetére
Ezt csináltam végig ubuntu-n is és login loop lett az eredménye. Most ez zajlott le.
sudo apt-get install nvidia-prime
sudo apt-get autoremove
sudo reboot
sudo apt-get remove bumblebee
sudo prime-select intel
wget https://01.org/sites/default/files/downloads/intelr-graphics-linux/sklgucver61.tar_6.bz2
tar xf sklgucver61.tar_6.bz2
cd skl_guc_ver6_1/
sudo bash ./install.sh --install
sudo rebootÉs most megy minden.
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49854 üzenetére
Nem is kell. Én lennék a legboldogabb ha BIOS-ban ki tudnám kapcsolni az nv GPU-t, de sajnos nem lehet. Xubuntu-n az Audio beállítás elég gyér és a TS3 beta sem ment fel. A sima igen, de nem ez a lényeg. Igazán ráállhatna már az MS a windows-ra, mert eddigi tapasztalataim alapján Linuxal csak a szopás van.
Szerverre tökéletes, de amint GUI van és multimédia messze elmarad a windows-tól.
Egyébként most login loop-ban van az Ubuntu. Google első 4 találatát próbáltam, de nem segített.
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49842 üzenetére
Most megpróbálkozok egy Xubuntu-val. Itt most nem az a lényeg hogy miért telepítettem másodjára, hanem hogy inkonzisztens. Elsőre mér indult el? Másodjára mért áll meg random hibával? Ubuntu is ezt csinálta. Ment rendesen aztán egyszer csak egyik rebootnál megállt.
Egyébként azért telepítettem másodjára mert végigcsináltam egy leírást és utána megint egy full random hibával halt meg amire alig volt találat. Így inkább újraraktam, hogy tiszta legyen minden.
-
ThePoweR
senior tag
válasz
lev258 #49840 üzenetére
Szia
Kezdjük a manjaro-val, mert azt szeretném felrakni és még friss az élmény.
Secure BOOT off.
USB-ről boot, elsőre bejött simán a manjaro GUI és ott telepítettem. Második telepítési próbálkozásnál már elakadt a Can't start user services-nél. Ezen segített egy nomodeset telepítő boot paraméter. Ezután ugyan úgy bejött a GUI és telepítettem. Telepítés után első boot elakad a dev/sda5: clean, 189543/3203072 files, 14795912/1200000 blocks felirattal. Semmire sem reagál. Hardreset csak. Konzolra be tudok bootolni a quiet splash boot paraméter eltávolításával és egy '3' beírásával a helyére. -
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #49688 üzenetére
Nekem a ceges gepem Dell Precision, Windows van benne, es nem mukodik jol. (Ott is elugral a cursor.) Szoval... egy idejig azt az opciot hasznaltam, hogy ha bedugom az egeret, akkor kikapcsolja a touchpad-et, de feszt elfelejti visszakapcsolni a touchpad-et, es azert az eleg kellemetlen tud lenni. Szoval... nincs megoldas...
Remelem, Linuxon menni fog ez, amit linkeltel, ha hozzajutok a gephez. -
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #49677 üzenetére
Bocsi!
Tehát van egy külsö vinyom ami usbn kapcsolodik a géphez ezen ntfs filerendszer van. Ha bekapcsolom a gépet úgy hogy bevan dugva a vinyo úgy jelenik meg ahogy a képen látszik. De igy nem tud rá menteni a biztonsági mentésekért felelös progi mert hogy a megadott helyen nincs olyan mappa mint aminek lennie kellene. Ha filekezelöböl rákattintok akkor betöltödik utnna már tud menteni a progi is. -
Balion
senior tag
válasz
lev258 #49639 üzenetére
Váó
Hát én akkor csak nem a 18-at raknám fel. Vagy még így is inkább a 18-at érdemes?
Illetve ezeket a képfájlok tuti jók, és nem fogják helyettesítgetni, mert bejelentésig kiderül valami gubanc róluk, én meg megszívom?
Illetve melyikre fordítanak nagyobb figyelmet, Cinnamon, vagy Mate?
Eddig C-t nem próbáltam, de Mate az eddigi kedvencem. -
trapi007
tag
válasz
lev258 #49602 üzenetére
A deluge honlapján követtem a leírást, és telepítettem.
És mint totál kezdő örültem, hogy elindultak a programok.Az utolsó lépésként a böngészőből indítottam a Web-Ui-t Mikor sikerült életre kelteni elindítottam egy letöltést.
Utána a beállításoknál ez az elérési út szerepelt a mentés helyének. -
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #49431 üzenetére
Szia!
Igen jól értelmezted. Sajnos amit találtam leírást, az nem segített, az ls még oké volt, de már a mount és a root nem, nem tudtam felcsatolni egy lemezt sem. Aztán találtam másik oldalt, ott volt olyan set boot (hd0,msdosx) meg set prefix(hd0,msdosx)/boot/grub, aztán insmod normal, de nem lett jó, unknown filesystem lett a válasz. Végül egy win7 telepítő cd-ről (usb-sről nem volt jó) a sz.gép javítása opció alatt, parancssorban kellett kiadni két parancsot (bootrec/fixmbr és /fixboot). Ezzel jó lett, illetve ez letörölte a grubot. Holnap nekifutok megint. -
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #49422 üzenetére
és growler:
Köszi a válaszokat! Most leszedtem az első tükörről, annak jó lett az ellenőrző száma, certutil-al.
a certutil sha-1 el dolgozik alapból, de ha a sor végére odaírom hogy sha256 akkor azzal dolgozik. Ellenben a hashcheck beépülő, az iso tulajdonságainál csinál egy checksum fület, ott lehet ellenőrizni, de az "csak" md5-öt, sha-1et csinál, többek között. Az oldalon meg ugye csak 256-os szám volt megadva. -
klepto
addikt
válasz
lev258 #49408 üzenetére
Már csak egy utolsó kérdésem maradt így előzetesen: a Mint Ubuntu 18 (Sarah), vagy a Debian Edition 2 (Betsy) változatát érdemesebb választani?
Nekem a Debiant jobban tetszik a rendszeres frissítések miatt; viszont az nem derült ki egyértelműen a számomra (illetve pont azt olvastam valahol, hogy a két változat nem kompatibilis egymással), hogy a Debiant változathoz is rendelkezésre áll-e a szoftverközpont, és legalább annyi alkalmazás+játék van-e hozzá, mint az Ubuntu alapúhoz -
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #49335 üzenetére
Passz..
Ez kellene.
Még semmit, de ránézek.
(Debian Jessie) -
-
-
-
válasz
lev258 #49124 üzenetére
Kali olyan, mint a Debian, ha nem csak 2 GB-os pendrive-ok lennének most nálam, már rég felraktam volna, hogy lássam, hogyan tudja fórumtárs megoldani, mert már olyan rég volt fenn, hogy nem nagyon emlékszem rá. Jobban bejött a CSI nélküli Jessie, az maradt.
Igazából azt sem tudjuk, hogy a fórumtársnak a Sana van-e fenn...
Ha nem írná folyton azt a fórumtárs, hogy utálja a Linuxot, akkor átformáznám a 32 GB-os pent...azért Linuxos fórumon úgy segítséget kérni, hogy amúgy utálom a Linuxot!
-
scorpfrase
kezdő
válasz
lev258 #49128 üzenetére
Nekem ez valahogy sehogy se jön össze.
Idáig bármit szerettem volna így telepíteni, ez volt a válasz:sudo apt-get install flashplugin-installer
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: flashplugin-installer -
Kronk
őstag
válasz
lev258 #49074 üzenetére
Amikor az utolsó lépést megcsinálom ami:
Enable it to start up on boot:
sudo systemctl enable qbittorrent
and you should see:Created symlink from /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/qbittorrent.service to /etc/systemd/system/qbittorrent.service.
Nekem nem írja ki azt a sort az enable után amit itt ír.
-
FF23
senior tag
válasz
lev258 #49064 üzenetére
Kösziönöm , nem életbevágó, mint írtam. Ez egy régi konfig, ritkán megy, inkáb csak a saját szórakoztatásomra
Külső 2,5"-ös vinyóról fut a mint 18 32bit gyors boot-menüvel (egyébként tökéletesen) a lényeg, a gyenge prociról áttenni a terhet a vga-ra amennyire csak lehet. Ha ennyi, akkor ennyi, nincs jelentősége
[kép]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- Hálózati / IP kamera
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest