- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Macrodroid
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BoB
veterán
El kell hogy "keserítselek", de marad az angol. Az IT nyelve amúgy is angol szóval ez most nem nagy szám.
Itt találsz tippeket: https://blog.feedspot.com/linux_blogs/
Ezek meg plusszban mert ott nem szerepelnek:
https://fedoramagazine.org/
https://fullcirclemagazine.org/ -
-
BoB
veterán
-
Igaz, hogy az én fejemben desktop táp és egyebek voltak, de ha ez külön saját tápos, még esélyesebb a kondik kiszáradása. Elméletileg a lemez strapabíróbb, így célszerűbb lenne nem csak azt cserélni. Én a rossz táp miatt majdnem kampeca meghajtókat ideiglenes/tartalék tárolónak meg tudtam menteni, sőt a WD Black640GB-os az 100/100-ra visszajavult, bár jobban melegszik, mint az átlag, az eset óta. A Seagate is jó, de azon maradtak bad sectorok.
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy a meghajtók elromlása szerintem a legritkább esetben saját hibából történik, többnyire a környezet, amitől függ, az teszi gallyra. Ha a gyári optimális energiaellátást kapnák, ezer évig is elfutnának.
-
-
Én még ezen a ponton elég nyugodt lennék, mármint az adatok miatt! A vezérlő szépen vizsgálgat és amit weak sectornak lát, azt az adatot már helyezi is át a tartalék területre, mire bad sectorrá lesz minősítve, azon már nem lesz adat. Így aztán a mentéskor jó szektorokról másolja az adatokat. Ha csak nincs valami drasztikus azonnali összeomlás, ez így zajlik, nem szaknyelven írtam, de ennyi a lényeg ebben a részben.
Ami miatt aggódnék, az az, hogy mitől kezdett el ennyi bad sector létrejönni! A legjobb eset az, ha a meghajtó hibásodott meg, de ezt a jelenséget okozhatja akár rossz tápellátás is! Ezt célszerű lenne kiszűrnöd és ha kiderül, hogy nem a lemez rossz, azt egész jól helyre lehet hozni kis területveszteséggel.
(így már jártam, csak azért merem leírni)
szerintemHa lementetted róla az adatokat, a
sudo badblocks -v /dev/
sdax
parancsot küldd rá vagy amit ismersz hasonló célú megoldást.# How to Check Bad Sectors or Bad Blocks on Hard Disk in Linux
-
Úgy tűnik egy fsck.ext4 -y /dev/sda1 rendbe hozta, de!
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : Hitachi HDS721010CLA332
HDD Serial No: JP2940HQ2RGVDH
HDD Revision : JP4OA39C
HDD Size : 953870 MB
Interface : JMicron USB/ATA
Temperature : 50 °C
Highest Temp.: 57 °C
Health : 9 %
Performance : 100 %
Power on time: 1967 days, 17 hours
Est. lifetime: 9 days
There are 1499 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps.
There are 153 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.Ráadásul tegnap pont tegnap indítottam el a havi mentést róla, és reggelre már be volt halva
Mekkora az esélye hogy az elérhető adatok, ill. ez a rengeteg bad szektor nem férkőzött be a fájlok tartalmába?
-
ArthurShelby
addikt
"De ugye láttad, hogy van n+1 folytatása?!"
Láttam, bár nem teszi ki a youtube következőnek."Mi hiányzik belőle?"
Számomra a tartalom. Semmit nem tudtam meg belőle, konkrétan azért mérgelődtem, mert linkeltél egy videót, amiről azt hittem, hogy jól elmondja az alapokat 50percben, erre egy nagy semmi.
A videóban nem látható mit vetít ki az előadó, és az ubuntu telepítésnél a next next finish-t magyarázza. Ezek után, hogy elment fölöslegesen 50 perc az életemből már nem volt kedvem ahhoz, hogy a következőt megnézzem (ráadásul utólag mondták, hogy a 2.nap elejéig hasonló lesz).Azért néztem meg a videót, mert te javasoltad. Ehhez képest, ez a cikk számomra 10x annyit mond, pedig csak pár beállítást ecsetel, nem a linuxot.
-
Tanisz
senior tag
Köszi a megerősítést
Igen, de ahogy utánaolvastam (mivel a google a barátom) nem túl kis gépigényű a Fedora KDE, nem vészes, de ilyen kis gyenge vasnak azért minden számítBár egy Win7-et simán futtatot korábban, szóval nem hiszem, hogy egy KDE-vel ne bírkózna meg
(#62393) lev258
Igen, ahogy olvastam nagyobb az igénye mint a GNOME-nak, bár állítólag nem vészesen.
Ohhh...megnézem a Mate és Xfce-t is. Köszi.
Ami biztos, hogy Fedora lesz, csak még kitalálom hogy GNOME vagy KDE
Nagyon szépen köszönöm.
-
TP-t évekig használtam gond nélkül. A mostani HP-m töltőaljzata lötyög, a jack kontaktos lett, az USB szintén mozog - mindezt úgy, hogy noha laptop, ideje 99.8%-át egy helyben tölti.
Ha ehhez hozzáadom a kolléga UEFI-s nyűgjét egy üzleti laposon, meg a HP mérnökének a kijelentését, miszerint "az USB nem alkalmas kétirányú adatátvitelre", akkor a gép azt dobja ki, hogy a HP és a körítése egy kalap szar.
-
lev258
veterán
Az a baj, hogy az utólag telepített Win mindig macerás, az előtelepített Linux meg szintén az tud lenni. Ezért javasoltam, hogy inkább formázza.
Lehet kicsit nyers voltam az elején, de akkor is furcsa nekem, hogy a dolog nehezét másra bízzák, miközben csak ő tudja, mit akar. -
herdsman12
őstag
Köszi, elmentettem (dd).
(#62250) King Unique
Nem a mentésekkel, hanem az EasyBCD Grub-ra cserélésével kapcsolatban voltak kétségeim, mint beigazolódott nem véletlenül.
Az EasyBCD-t töröltem, Win indítást bootrec helyreállította, majd grub-install és update-grub sda-ra.
Így indult a Grub, majd utána a Win rendszerindító, ez nem jött be, így még próbálkoztam.
Most ott tartok, hogy Win indul a saját rendszerindítójával, Live Linux alól nem megy a grub-install.
A /fixmbr, /fixboot, /scanos és /rebuildbcd parancsokból az első ok, de a /fixboot már "A hozzáférés megtagadva" hibát jelez.
(Így utólag kényelemesebb volt az EasyBCD)
Akár a Wint-t és Linux-ot is újra telepítem, ha az a megoldás, de, ha lehet egyszerűsíteni, akkor inkább azt választom.
Ismer valaki tuti megoldást? -
BullZeye
veterán
Semmi, de a renice pgreppel hibátlan, szóval nem aggódom, majd egyszer remélhetőleg belebotlom hova rakja magát Flexget daemon.
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Sun 2018-09-02 22:16:07 CEST 2h 19min left Sun 2018-09-02 11:40:34 CEST 8h ago apt-daily.timer apt-daily.service
Mon 2018-09-03 06:46:24 CEST 10h left Sun 2018-09-02 06:23:00 CEST 13h ago apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Mon 2018-09-03 12:53:12 CEST 16h left Sun 2018-09-02 12:53:12 CEST 7h ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
3 timers listed.
Pass --all to see loaded but inactive timers, too. -
Aham, látom mit írnak. Azt nem írják, hogy mikor vezethet a discard teljesítményromláshoz, erre utaltam az előzőben. Mezei használatkor szerintem és sokak szerint ez nem áll fenn. De berakhatod a heti cron-ba is az fstrim lefutását.....
Én használom a discard-ot, mióta SSD-m van, a heti cron-ban is benne van az fstrim, jó ez így.Ki tudja, lehet már többször is előfordult, hogy veszítettem pár microsecundumot ezzel........
-
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
Ja, bocs, elgépeltem. Tehát az Apple-től veszel minősített alkatrészt (nem is adnak el mást, Apple szerviz nem is szerelhet be mást), akkor nincs szopó. Az menni fog rendesen, TRIM is. Viszont ha egy 3rd party gyártó SSD-jét teszed bele, a gép érzékelni fogja, hogy feketelistást meghajtóval próbálkozol, és le fogja tiltani a TRIM-et (ezzel szorítva rá, hogy inkább almás alkatrészt vegyél). Egyébként lehet 3rd party SSD-vel is szerencséd, mert az Apple is OEM Samsungokat meg nem tudom miket tesz bele, olyat tehetsz bele te is, de ha pl. veszel bele Adata, Crucial, Intel, Kingston, stb. SSD, meg Samsungból olyat, amit az Apple nem minősített, akkor bizony hekkelni kell a TRIM-hez. Nem tudom ennél érthetőbben leírni, ha ezek után sem tudod megérteni, akkor így jártál.
Az sem kizárt, hogy régebbi Mac-ban még nem volt így, csak az újjabakban. Mondom, nekem nincs Mac-em, és az ilyen szemét korlátozó húzások miatt, na meg a horror ára miatt, nem is lesz.
-
Frawly
veterán
Ha figyelmesen végigolvasod, írtam, hogy csak akkor, ha az Apple-től szerzed be az SSD-t. Ha viszont sajátot teszel bele (amit almáék nem vettek fel az engedélyezettek közé), akkor letiltódik a TRIM. Lehet akkor is engedélyezni, de úgy olvastam, hogy valami olyan hack kell hozzá, ami miatt ki kell kapcsolni egy biztonsági beállítást.
(#61581) colomb2: azért, mert nem kell külön beállítani. Ha SSD-vel vetted, vagy olyan SSD-t teszel bele, amit az Apple engedélyezett, akkor alapból megy. Ha meg nem olyat teszel bele, akkor meg alapból nem. De nincs Mac-em, ezt csak olvastam több forrásból is. Pont az ilyen sunyi húzások miatt nem vennék sose, nemcsak azért, mert túlárazott.
-
SwissAirplan
aktív tag
Bocsi igazad van akkor kezdem az elején!
Van egy Intel i5 gép! Azon fut egy OMV nagyon jo, minden tetszik benne!
Szeretnék VPN szerverre csatlakozni!
ExpressVPN nel van előfizetésem!
Ami miatt a NAS erre a célra nem volt jo, az az hogy a NAS-on nem tudtam beállítani a csatlakozást a VPN szerverhez, se magába se ha plusszba feltelepítettem az OpenVPN-t!
Probaltam berakni plussz egy routert amin futtattam a VPN kliensét, de akkor hálózaton belűl nem értem el a NAS-t csak a VPN szerveren keresztül... baromi lassan!Ezért lett az hogy a NAS megmaradt a maga mivoltába! És kellett berakjak egy Linuxos gépet, mivel az ExpresszVPN nek van a Linuxra kliensprogramja!
Tehát a NAS maradt nas és ez a kis MINT pedig egy "Torrentszerver" tulajdonképpen! A VPN meg azért kell hogy USA-s IP-m tudjon lenni.
Amúgy a MINT most egy 1 giga ramos 1 GHz es HP ThinClienten fut.
-
SwissAirplan
aktív tag
Szia!
Ebbe lehet igazad van, és már lassan fél éve nyúzok egy OMV-t egy i5-ön! Nagyon jó.. nagyon tetszik.. és nagyon örülök hogy anno "nem engedtetek" új gyari NAS-t venni!
Egyetlen egy bajom van vele ami miatt kellett ez a linuxos gép is, az pedig a VPN.
Mivel azon nem tudtam beállítani az OpenVPN-t, ha plussz router mögé raktam ( hogy a router csatlakozzon a vpn szerverre) akkor pedig LAN on nem láttam a NAS-t.
ugyhogy sajna emiatt kell. Mert linuxhoz meg van a VPN szervernek saját klienseDe ha tudsz segíteni OpenVPN be akkor szivesen veszem!
-
_ _ _ _ _2 3
tag
elnézést
ÉS IGEN!
már ,csak a többit megmagyarázhatná valami nagy fedora-s...
köszi
gnome-tweek-tool
dash to dock
(,ha valaki ismeri - használja)
Alapproblémám ,hogy ez az ikonrendszer oldalt ,amit a start menüvel hozok fel maradhatna állandóra is...
+asztal ikonok?amúgy a Fedora nagyszerű -különösen ez a Red Eclipse tetszik (shooter) -
,de félreértés ne essék, dolgozom rajta.
És lassú a többi diszztrohoz képest (youtube-on valaki megjegyezte -utánanéztem utána ,hogy mit választottam) biztosan ,mert csicsás a többihez képest -vannak vele gondok ,de igazából majdnem tökéletesen üzemel ,én imádom.
azért leírást találni ezekhez a dolgokhoz... pl.: mire megértettem ,hogy dnf install *.rpm az adott mappából -így telepítgetek ... szóval nem egyszerű. Ott kezdődött ,hogy terminal-ban ugye nem mutatja a jelszót -,csak néztem ,hogy miért nem villog a kurzor.. aztán ctrl SHIFT v a beillesztés és ennek mind utánanézhettem, ,mint valami folyamatos iq teszt.
-
-
Persze lehet ,hogy csak nem tudok "kezdő" fejjel gondolkodni.
Ez lehet a helyzet.
Amúgy jóval több eldöntendő helyzet van annál, minthogy a /home-ot akarod-e vagy sem szemben az Ubuntu telepítősegédjével. Ezeknél persze lehet simán választani a next next módszert, aztán majd működés közben jönnek ezek a kérdések, mint a kollégánál is.
Nekem mondjuk bejön most már a Debian telepítője, ahol például az FSTAB opciókat is meg lehet adni. Mondjuk aki nem ért hozzá, az simán megad root és felhasználó jelszót is, ebből is gondok vannak később kezdőknél, ez sincs Ubuntunál. Egyszer majd összeírom azt a jó néhány lényeges különbséget a két rendszer telepítősegédje között, én ugyanis még mindig kezdő fejjel gondolkodom.
Egyszóval Debiannal is hamar be lehet állítani a telepítési opciókat, de nem árt tudni, hogy mi mit fog csinálni majd később.
Csak én már tisztában vagyok vele mennyi mindent nem tudok.
Itt kezdődik a tudás!
-
Ez tuti? Mi kell hozzá még?
Tuti, mert kicsit érdekesebb a telepítő/particionáló rész Debiannal, mint mondjuk az Ubuntunál.
Ha ubuntu (származékon) adod ki az apt update/install xy parancsot, az mitől kezeli jobban a függőséget?
Mivel zártabb a rendszer, így igen ritka, hogy függőségi problémákat ír ki a rendszer.
Lehet, csak egy sima apt update hiányzik, hogy lektöltse/frissítse csomagválasztékot.
Lehet. Meg a többi alapvető hiányosság, ami később nyilvánvaló lesz. Szerintem baj nem lehet belőle, ha kipróbál egy kezdőbarátabb disztrót is a kolléga.
Maradhat a Debiannál is persze, csak kicsit nehéz így megfejteni, hogy mit és hol rontott el.
Ha a weboldalukról valaki ki tudja választani, pontosan melyik iso-ra van szüksége, akkor annak a felhasználónak célszerű Debiant telepíteni. Ha már ez gondot okoz, akkor minden más gondot fog okozni.
A Debian használatához a csomagkezelés néhány fontos alaplépését ismerni kell. Anélkül nem megy, az Ubuntu/Mint-nél ez nem szükséges, de lehet alkalmazni ott is a Debian módszereit, ha ismerkedni akar valaki velük.
Persze Te tudod ezeket nálam ezerszer jobban, én csak egy laikus felhasználó vagyok és anno megküzdöttem ezekkel a dolgokkal.
-
-Ben-
veterán
Biztos, hogy nem a monitor a hibás. Az ötleted viszont jó volt. Először a 14.04 -et frissítettem 16.04 -re. Ekkor még minden rendben volt, a 16.04 is tökéletesen ment. Ezt követően frissítettem 16.04 -ről 17.10 -re. Még mindig rendben volt minden. Ezután viszont frissítettem 18.04 -re és összeborult minden. Nagy nehezen sikerült összekalapálni és működik, viszont jöttek a szokásos tearing/lassulás és egyéb problémák.
Lehet, hogy hülyeség, de nem lehetséges, hogy a kernellel van valami probléma? 14.04 esetén a 4.4.0-130-generic volt, 16.04 alatt szintén (nem frissítette, ez is érdekes), 17.10 alatt pedig 4.13.0-46-generic. A 18.04 viszont már a 4.15.0-23 -mal frissült. Megpróbáltam egy régebbi kernellel indítani a 18.04 -et, de sajnos nem indult el, így nem tudom kipróbálni. -
Frawly
veterán
Így van. Azt kell nézni, amit a gyártó ír, nem a HDS. Minden gyártó máshogy számolja ezeket az értékeket, más attribútumokat is használnak. Sokszor még az azonos gyártó modelljei között is lehet különbség e tekintetben.
A baj csak az, hogy a Kingston, Samsung leírja pontosan, más gyártóknál viszont csak találgatni lehet melyik attribútum mit jelöl, és melyik értéket kell figyelembe venni, a normalizált vagy a RAW értéket.
A kondíció meg erősen különbözik SSD-knél és HDD-knél, utóbbiaknál ha lemegy, akkor az tényleg rosszat jelent, SSD-nél normális.
-
Közben itt megtaláltam, hogy mi kell(ene) nekem. Sokat mondó a felsorolás neve, Mount backends. Tippem szerint a mindent tartalmazó gvfs-backend-et szétrobbantották darabjaira, és ebben a listában találtam:
gvfsd-smb-browse - browses Windows Shares Filesystem volumesMiért nem elérhető ez pl. a Fedora 28-ban? Hiszen puszi pajtások.
-
Frawly
veterán
Biztosan nincs letiltva, szerintem az új verziók eltérő konfigurálást igényelnek, ezért nem megy alapból. Csak azért semmiképp ne upgrade-elj dinoszauruszok előtti disztróra.
Samba helyett ott az NFS, ha linuxos gépek között akarsz megosztani, de az a baj vele, hogy azt is épp akkora szopás normálisan működésre bírni, mint a Sambát, max. csak annyiból jobb tőle, hogy kicsit jobb sávszélt lehet belőle kipréselni.
Alapvetően nekem a Samba mindig működött, de én kerülöm mindkettőt, ha gépek között kell cuccost megosztani a hálózaton, akkor felteszek egy FTP-szervert (ftpd, vagy bftpd), azt könnyebb konfigurálni, beállítom a jogosultságokat, megmutatom neki a munkamappát, terminálban elindítom egyszer futtatott daemonként, és az egész megvan 2 perc alatt, mindenféle szopórollerezés nélkül. Másik gépen meg ftp://ftp-s.gép.IP.címe megadásával elérem.
Megint mások az SSH-n keresztül történő fájlmozgatásra esküsznek.
-
A distro készítőknél fekete listára került a samba? Fedora 28, Mint 19, Ubuntu 18.04,... Mindegyik live, és 0 gépet lát a hálózaton, pedig az smbtree megmutatja mindegyiket. Kíváncsiságból kipróbáltam egy régebbi verziókat használó 8.11-es Debian-t, ott meg pöc röff, a grafikus felületen is megjelentek a gépek, a megosztások.Simán betallózta a hálózatot. Ahogy egy 14.04.2-es xubuntu is. Ennek tükrében erősen kétséges, hogy az új, jobb mint a régi. Ez mitől fejlődés? Vagy lemaradtam valamiről? Már nem a samba a legelterjedtebb fájlmegosztó protokol?
-
Frawly
veterán
Ha nem mennek, akkor mégse magyar kiosztással használod vagy nem a szabványos magyarral, hanem valami spéci alvariánssal (101-gombos és társai). Nagyon figyelj, hogy sima magyarra legyen állítva, semmi más ne legyen mögé írva zárójelben.
Magyar kiosztáson mennie kéne a AltGr+3-nak.
-
-
Frawly
veterán
Gondolom mert német kiosztással használod. A fizikai kiosztástól függetlenül szoftveresen kapcsolgatható a logikai kiosztás. Ezért is jó befektetés gépírni megtanulni, mert nem nézel le a gombokra, mindegy mi van rájuk írva, mindegy, hogy német, angol vagy akármi, csak ISO kiosztás legyen (fordított L alakú Enter, rövid bal Shift), és beállítod az OS-ben a magyar logikai kiosztást, és tudsz rajta úgy írni, mintha magyar billentyűzet lenne.
Nekem pl. brit fizikai kiosztásom van, de a Linuxban és a Windowsban is alapértelmezett a magyar kiosztás, másodlagos az amerikai. Mondjuk a ^-jelet ritkán használom, lényegében csak programozáskor jön elő, de akkor meg átváltok amerikaira. Magyar szövegben nekem még egyszer sem kellett.
-
-
Frawly
veterán
AltGr+3 a ^-jel a magyar kiosztásban. Attól, hogy angol billentyűzeted van, tudsz rajta magyar kiosztást használni.
Ahogy írták, tetszőleges Unicode-karaktert a Ctrl+Shift+U után hexa értéket begépelve tudsz bevinni.
Ha csak gyakran használt jelek kellenek, akkor nyomkodd végig magyar kiosztáson az AltGr+alfanumerikus gombok kombójait (különösen hasznosak \ – „ ” @ ~ °´˝ ÷ × €), illetve sok hasznos jel van a AltGr+Shift+alfanumerikus gombok kombinációival is (hasznosak: ® © ’).
-
Sonja
nagyúr
Linux alatt unicode van, amit a CTRL+SHIFT+U billentyűkombinációval, és a hexa kód begépelésével hívhatod elő a kívánt eredményt. Pl. Itt a hozzászólásnál megnyomod a CTRL+SHIFT+U-t, majd begépeled a 0041-et (meg nyomsz pl. egy space-t), máris kiír egy A betűt.
Szerk.: Itt egy Unicode karakter tábla. ^ - 005E
-
b3Ro
senior tag
Az a laptop nyogve nyelos lesz.
Arch wikin irnak is róla.Hardware accelerated H.264 decoding on GMA 4500
The libva-intel-driver package only provides hardware accelerated MPEG-2 decoding for GMA 4500 series GPUs. The H.264 decoding support is maintained in a separated g45-h264 branch, which can be used by installing libva-intel-driver-g45-h264AUR package. Note however that this support is experimental and its development has been abandoned. Using the VA-API with this driver on a GMA 4500 series GPU will offload the CPU but may not result in as smooth a playback as non-accelerated playback. Tests using mplayer showed that using vaapi to play back an H.264 encoded 1080p video halved the CPU load (compared to the XV overlay) but resulted in very choppy playback, while 720p worked reasonably well [5]. This is echoed by other experiences [6]. Setting the preallocated video ram size higher in bios results in much better hardware decoded playback. Even 1080p h264 works well if this is done. Smooth playback (1080p/720p) works also with mpv-gitAUR in combination with ffmpeg-gitAUR and libva-intel-driver-g45-h264AUR. With MPV and the Firefox plugin "Watch with MPV"[7] it is possible to watch hardware accelerated YouTube videos. -
16.0.4 MATE alatt már eleve fent van a mesa-vdpau-drivers, de a többit nem találja. A vdpauinfo továbbra sem fut le:
Failed to open VDPAU backend libvdpau_i965.so: cannot open shared object files
Se /usr/lib/vdpau/ mapp se /usr/lib/dri/i965_drv_video.so fájl (dri mappa sincs)
Viszont találtam egy olyant, hogy telepítsem a libvdpau-va-gl1-et. A vdpauinfo ezután is hibára fut,de! Ha azt mondom neki: VDPAU_DRIVER=va_gl vdpauinfo ugyanúgy nem találja, de tovább megy.
display: :0.0 screen: 0
libva info: VA-API version 0.39.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
API version: 1
Information string: OpenGL/VAAPI/libswscale backend for VDPAUA videó dekóderekhez végig azt írja --- not supported ---
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A vdpau eredetileg nVidiás dolog volt, onnan maradhatott az a sor.
Neked itt az a baj, hogy nincs fent semmilyen csomag, amivel tudná használni az i965-öt bármilyen szinten, így a proci erőlködik.
Nézd meg a csomagokat, hogy milyen vaapi és vdpau csomagokat látsz ott. Így kapásból pl. ezeket keresd és tedd fel:
mesa-vdpau-drivers
libva-vdpau-driver
libvdpau-va-glEzek behúzzák a kellő függőségeket mindenhez. Aztán ezek után nézd meg a vainfo és a vdpauinfo kimenetét, meg a lejátszást pl. SMPlayer alatt. Az smplayert indítsd terminálból, akkor látjuk mi történik.
7etape: a /var/log alatt vannak naplók, meg a systemd logját lehet nézni, meg a kernelét.
journalctl -p err -b
Ha nincs benne semmi, akkor menni tovább és vizsgálni ezek kimenetét:journalctl -b
journalctl -k -
Frawly
veterán
Angolul tanuláshoz ez a legjobb, mikor az angolt használod valamire, nem iskolapadban tanulod, hanem élőben alkalmazod. Pl. man olvasgatás, vagy netes leírások követése. Amit nem ismersz szót, kiszótárazod. Nem kell hozzá angol tanfolyásra menni meg drága könyveket összevenni. Persze utóbbiak is jók valamire, alapokat segítenek letenni, amikkel később könnyebben boldogulsz, de csak azokból nem fogsz nyelvet megtanulni. Ha csak ilyen angol doksik olvasása a cél, az nagyon könnyű, mivel sem a társalgással, sem a kiejtéssel, sem a nyelvtannal nem kell foglalkozni, sok szó jelentését ki is lehet találni, kikövetkeztetni, meg elég a globális megértésre rámenni. Tehát semmilyen pénzmagra nem kell rámenni, nekiülsz egy netes szótárral és csinálod.
-
Rimuru
veterán
-
Frawly
veterán
Erre nehéz válaszolni. Nézd meg az adott disztró tárolóját. Arch alatt pl. nem találok ilyen lokalizált manpages.
Egyébként meg nem javaslom a linuxos terminál használatát, ha a man pages olvasása angolul túl nagy probléma. A legtöbb proginak a manja, ha van neki egyáltalán, nem lokalizált.
-
-Ben-
veterán
2 db PCIe slotom van, kínomban már mindkét kártyát kipróbáltam itt is-ott is. A GT710 elődje egy 9400GT volt 16.04 -gyel. Nem volt valami smooth, látszólag azonban minden rendben volt, így elkönyveltem, hogy ideje lesz VGA -t cserélni. Így jött képbe a GT710, majd friss telepítéssel feltettem a 18.04 -et.
lev258:
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce GT 710/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 4.6.0 NVIDIA 390.48
OpenGL core profile shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.6.0 NVIDIA 390.48
OpenGL shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 NVIDIA 390.48
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:CPT.Pirk:
ben@i7:~$ glxinfo | grep "direct rendering"
direct rendering: Yes
ben@i7:~$ glxinfo | grep glx
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
server glx extensions:
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.4
client glx extensions:
ben@i7:~$glxgears parancsra 58-60 körüli FPS értékeket dobál...
-
-
King Unique
titán
Ha elmondása alapján tényleg egy mezei CD-ről van szó, akkor nem valószínű, hogy az mai darab... Ráadásul egyik-másik Linux (normál) telepítője már rá sem fér egy sima CD-re. Illetve a mostani IT-s témájú magazinokhoz rendszerint már DVD-t szoktak mellékelni, abból is DVD9-et. Amin általában össze van szórva minden egyben és nem feltétlen alkalmas a normál telepítéshez. Ezért is volt javasolva, hogy akkor már tisztább normálisan letölteni egy Linux ISO-t és elkészíteni a telepítési adathordozót.
(#60710) Pirostank:
Ha a másik válaszban linkelt leírás, vagy egy hasonló alapján próbáltad a telepítési adathordozó elkészítését (DiskPart + ISO tartalmának másolása), akkor akár az is opció lehet. Próbáltam már EFI módban és nálam működött Mint esetén. De a DD képfájl mód szerinti a kiírás a javasolt és a 100%-ig biztos módszer. Amúgy a linkelt leírásban nincsen semmi extra, pl. a Secure Boot esetleges kikacsolásáról a másik topikban s volt szó. De mondjuk a Fedora, Ubuntu, Mint és társai azt is támogatják, ellenben pl. az Arch, Manjaro már nem, az utóbbinál mindenképpen szükséges kikapcsolni. Aztán, ha van Fast Boot opció is a BIOS-ban, akkor azt szintén ki kell, máskülönben eleve a már telepített W10 fog indulni. -
Kössz, de AMD esetén nincs ilyen file.
# cat /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
cat: /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo: No such file or directory
[root@ubuntu <username>]# cd /sys/devices/system/cpu/
[root@ubuntu cpu]# ls
cpu0 cpu3 hotplug microcode offline power vulnerabilities
cpu1 cpufreq isolated modalias online present
cpu2 cpuidle kernel_max nohz_full possible uevent
[root@ubuntu cpu]#Megnézegetem a többit, hogy milyik lehet az.
-
-
ArthurShelby
addikt
"Miért kellene mindenkinek "autószerelővé válni", ha csak vezetni akar?"
Pont ilyeneken gondolkodtam mostanában.
Ha én bankigazgató vagyok, akkor jobb/ügyesebb vagyok, mint a többi ember, jobb vagyok mint egy utcaseprő?
Ha én jobb akarok lenni mint egy utcaseprő, akkor nekem kell tudni utcát seperni, plusz annál is többet (bankigazgatni)? Ha én jobb akarok lenni, mint egy autószerelő, akkor nála többet kell tudnom, vagyis kell tudnom autót szerelni, plusz annál is többet?Ha használok valamit, kell azt ismernem, vagy csak használni kell tudnom?
Szóval elég ha csak jobbra balra kattintgatok a gépen, ha meg van valami baj, akkor szerelőt hívok? Vezethetek úgy autót, hogy nem tudom mi az a hűtővíz/motorolaj és mit csinál?
Számomra a felelősségteljes vezetéshez hozzátartozik az is, hogy tudom hogy működik az autó, ez által kezelni is jobban tudom (mert tudom, hogy valójában mi történik mikor elforgatom a kormányt), és talán emiatt vész/extrém esetben jobb vagyok, mint aki ezt nem tudja.
A számítógépnél már az ui-t is nehéz kezelni sokszor, hát még ha parancsorban kéne kernelt elemezni...Szerintem a jó megoldás az aranyközép út. Az autóversenyzők is tudják mi az (és mire való) a karburátor (az is igaz, hogy gondolom ők nem szerelnek, nem koszolják össze a kezüket), az informatikusok is tudatosabb számítógép használók, arányaiban kevesebb vírust/malvwaret.... is kapnak.
A mai világban elterjedt, hogy lenézem a kétkezű munkást. Kihívom a vízszerelőt, és éreztetem vele, hogy ő lejjeb van, mivel nekem dolgozik. Leszarom, hogy hogyan (jól/rosszul/trehányul) dolgozik, könnyen át is vág (mivel nem értek hozzá), aztán meg szidom.
Nekem fontos hogy ne nézzenek hülyének, ne vágjanak át, hanem a magam ura legyek, ezért minél jobban megpróbálom megérteni a körülöttem lévő világot (sztgép, autók, kapcsolatok....). (Persze az autók működését sem tudom még teljesen, a számítógépet meg sosem lehet teljesen megismerni,de talán van egy ideális egyensúly is, és nem kell csak ezzel töltsem a napjaim)
-
Frawly
veterán
Az autós hasonlat nem jó, mert azt tényleg nem tudod otthon szervizelni, főleg az újabbakat. Meg a PC jobban elterjedt, mindenkinek van, míg autója, jogosítványa nem, és az emberek élete is még jobban függ az informatikai világtól.
PC-knél meg azért a felhasználóknak tényleg kéne egy kicsit alaposabb tudás, hogy ne legyenek totálisan informatikai analfabéták. Nem az Arch telepítésére gondolok, hanem tényleg az alapokkal (pl. mi a különbség a meghajtó, partíció, mappa, fájl között), szinte hihetetlen, hogy hány embernek gondot okoz már ez a szint is. Meg legalább annyira egyfajta tudatosságot kifejleszteni, hogy nem kattintgatnak mindenre elolvasás és ész nélkül, nem látogatnak kétes oldalakat, nem töltenek le mindenféle cracket, nem tesznek fel ismeretlen, ellenőrizhetetlen forrásból származó szoftvert, nem nyitnak meg gyanús e-mailmellékleteket, Windowson használnak rendes vírusirtót (nem crackes, nem frissülő szutyokra gondolok), mindig tartanak az adataikról biztonsági mentést, nem hánynak ki mindent az Asztalra, hanem rendesen mappákba szervezik az anyagaikat, felteszik a frissítéseket, nem használnak túl régi szoftvereket.
Egy fejlesztőnek meg jól jön, ha nem csak alap szinten ért a rendszerhez. Még ha csak egy webfejlesztő is, akkor is tisztában kell lennie webszerver, fájlszerver, adatbázisszerver telepítésével, beállításával, stb.. Tehát ő abszolút autószerelő kategória.
-
gordonfreemN
addikt
Nos, mintet kezdtem el használni, az Ubuntu helyett. Valóban gördülékenyebben megy a kezelése nekem.
Kiírtam rufus-szal pendrive-ra de ugyanabba a hibába futok mint virtualboxbólEljutottam oda, hogy sikerült nekem is a jack-elnevezésű indítófájlal a jack kifejezést kiválasztani az output device-ba. De ettől még nem sikerült a kiementre generálnom jelet.
Találtam egy oldalt ahol hasonló hibával találkozott az illető:
https://www.google.com/amp/s/ileriseviye.wordpress.com/2012/03/20/baudline-how-to-solve-the-all-input-devices-disabled-error-on-ubuntu-gnulinux/amp/
Az általa leirt módon indítva a baudline programot sikerült az output device -hoz egy /dev/audio -t kiválasztanom de igy is hibába ütközök. -
-
gordonfreemN
addikt
Aha, na akkor nagyon köszi megint nektek az infókat, elindulok rajtuk.
A mint jó lett volna ha nem igényelne 15GB free space-t. Csak 8G pendrive-om van.
Még azért a virtualboxszal rápróbálok arra, hogy megnézem valahogyan, hogy rendszergazdai módban hogyan tudnám futtatni a programot, mert nálam ez az ablak amit mutatsz, olyan üres mint kalózhajón a konyakoshordó. -
-
gordonfreemN
addikt
Na rendben, ezt még kipróbálom, addig lehúzom a másik HDD-t.
Valahogy nem akar összejönni ez a baudline program virtualboxszal.
Nem látja a kimenetén a hangkártyát, ez pedig kellene a generátor funkcióhoz.
Írja a FAQ hogy ha valami lefoglalja a hardvert, akkor lehet ilyen jelenség. A virtualbox meg nem tudom hogyan oldja meg ezt.
Van egy 8G-s penem arra fellövöm rufussal ezt amit mondasz.
Telepíteni linuxra hogyan kell?
Mert a readme-jéből csak annyi derül ki, hogy kitömörítem és indítom a programot, de nekem windows-osként ez furán hat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BestBuy topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- iGO Primo
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest