Új hozzászólás Aktív témák
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
csapos2 #1001 üzenetére
Ejha, látom beindult a fórum!
Azt hiszem egy kis segítséggel én is szolgálhatok. Triplet. Ezzel a szóval én is most találkozok először, de szerintem nem lesz ebből gondLeképező lencsének -ha jól értem ilyen szerepet tölt be a triplet- bármilyen domború lencse használható [bizonyos határok között], tehát nem kell konkrét értékeket kiszámítani ehhez. Ha más a leképező lencse fókusztávolsága, az két dolgot befolyásol: egyrészt nyilván máshova kell állítani a lencsét, hogy éles legyen a kép, másrészt más lesz a kép mérete. Kipróbáltam egy darab sima lencsével amúgy az eredeti írásvetítő lencse helyett, és full jó lett a kép, megfelelő fókuszálás után.
A reciprokos fókusztörvénnyel szerintem nem éri meg számolni, mert tologatással jobban be lehet állítani, szerintem.
Remélem nem írtam baromságokat=D
-
Őrült Ödön
tag
Hát kérlexépen, az a gondom vele, hogy rohadtul nagy volt a fényveszteség, egy írásvetítőn át tesztelve!
CMH 150-es 12000 lumenes fémhalogénnel annyi fény volt a falon, hogy éppenhogy láttam valamit a képből, de ha belenéztem a snassz írásvetítő fóliarátevős részére, hát majd hátratolt a fénynyomás... :-))))))
Aztán leszedtem erről a dögrégi, 2000-es eresztésű monitorról a fóliaréteget, de et a polárfólia volt, nem az antiglare.. :-( :-( Vissza tudnám tenni, de akkor megint megeszi a tetves vacak az úristen fényét is!
Ezért más, újabb és jobban áteresztő LCD beszerzésén gondolkodok, végülis ennyi a történet. Csak jó lett volna ezt a moncsit felhasználni, mert selejtnek vettem meg 7000-ért, jól átkúrtam vele a kínai neppert, mert ő azt hitte hogy hibás a készülék. Én meg tudtam hogy jó... :-)
-
j.bravo
addikt
Én lennék az illetékes elvtárs?
Az a gáz, hogy amíg csak egy optikai elem van, fókusztávval, addig még ki tudom számolgatni (nem nagy ördöngösség, csak a leképezési törvényt kell használni; miszerint 1/f = 1/t + 1/k; ahol f a fókusztávolság, t a tárgytávolság és k a képtávolság), de ha kettő, akkor már nem annyira egyszerű a dolog... (legalábbis erre a szituációra már nem ismerem a megfelelő egyenletet/képletet).Marad az hogy valamely "nevezetes pontot" igénybe vesszük, vagy (de még inkább és) a tapasztati út...
A triplet gyutávjáról: minél nagyobb, annál messzebb lesz az a pont, ahova (ha a triplet-lcd-fresnel kombót nem mozgatod egymáshoz képest) éles képet tudsz vetíteni.
Játssz a leképezési törvénnyel, próbálgass bele konkrét értékeket!A tripletre írt másik számról (fényerő, legalábbis ha pl. így van megadva hogy 300/4): minél kisebb, annál jobb. Annál kevesebb fényt veszítesz ugyanis a tripleten. Mondjuk minél kisebb, annál finomabb meló lesz a kép élesre állítása is (szűkebb lesz az éles tartomány).
Mondjuk hogy 3,5 vagy 4, az nem számít nagyon sokat; a jobb minőségűt (élesebb képet rajzolót) vedd (persze tudom, előre, próba nélkül nem tudhatod...)
-
_ZuPa_
csendes tag
oks, akkor majd még játszok vele, köszi!
A két lámpás dolgot ne értsd félre, nem akarom őket egyszerre járatni, vagy az egyiket, vagy a másikat. Azért mert ez nem egy fix pfoji lenne, hanem néha elvinnénk ide oda, és attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb képet szeretnénk, más fényerő kell. Az egyik izzó ez a 400W-os lesz, és szeretnék még egy erősebbet, ha tudok emberi áron szerezni.
zp -
_ZuPa_
csendes tag
Én durván 5 percig járattam. Úgy fél perc mire teljesen beindul, és közben ugrál a színe, full érdekes=)
A doboz. Két okból ilyen hosszú. Egyrészt nem akartam, hogy túl rövid legyenA másik, hogy az én lencsrendszeremnél az izzó-leképezőlencse távolság durván 70cm, ha kisebb képet is szeretnék tudni létrehozni. Tehát ez volt a minimum. Aztán kell a hűtőrendszer, ami értelem szerűen egy luk, ahol a fény is kimehet, de én azt nem szeretném. ezért egy apró labirintust szeretnék a végére aplikálni. Hogy igazán agyamentnek tűnjek, felmerült bennem, hogy kétféle izzó is legyen benne, és azt használjam, amelyiket akarom. Ehhez persze külön folytó, stb kell, így ezeknek is kell még hely. Nem lesz egy könnyű szerkezet, de szerintem elég fullos
-
-
Őrült Ödön
tag
Heheheee, nem v.ok sértődős, ne félj... csak hát amit az emberfia elkezdett 8 évesen, és most a 30-hoz közel u.erre élvezkedik, azt valszeg jól is tudja!
A hecc kedvéért én is kiszedtem ma a gyűjteményből egy régi HGM 400/D-t, egy standard HgMIF 400/DH-t, és egy 4000K-s HgMIF 400-ast. Mindhármat megvizsgáltam üzemközben UV B és C emisszióra, és ózonfejlesztésre. Hát, egyik sem jeleskedik ilyen téren, szóval totál megnyugodhatsz!
Tény, hogy a gázkisülőlámpákkal kapcsolatosan sok a mendemonda, és sok félművelt ''szakértő'' osztja az észt itt-ott, de ezeket nem szabad komolyan venni, még ha hitelesnek is tűnik a szövegük!
''Csak egy igasság van a Földön, és ez az Ödön!'' (önfényezés rulezik továbbra is..)
-
Őrült Ödön
tag
Drága szíp tezsvérem, elhiszed hogy nem vagyok fogyatékos?
Ha azt mondom, hogy nem kell a HgMIF-hez UV-szűrő, az akkor úgy is van!
A Tungsram gyári katalgusai meg szkták mondani az adtt eszköznél, hogy kényesmegvilágítási feladatokra csak zárt lámpatestbe ajánlják!
Itt ez nem áll fenn, hidd el hogy a HgMIF külső búrája NEM kvarcüveg, hanem hőálló keményüvek, UV-kijutás max az UV-A tartományba lehetséges, iszonyat csekély mértékben!
Egyes szoffita és burkolat nélküli típusok igényelnek külön filtereést, meg a már nem gyártott reflektor-fémhalogén HgMIR 250, amelynél a rettenet vékony üveganyag miatt van UV-kibocsátás!
Tudom hogy ez nm templom, mégis azt mondom: Higyj! És örülj, mert fasza lámpád van, amivel helyből nincs sok gond! -
Őrült Ödön
tag
Hogy milyen lámpát ajánlanék a HgMIF helyett? Semmilyet!
U.is ennek a külső búrája NEM kvarcüveg, tehát van saját UV-szűrése, nem kell külön semmi!
Ha egy öreg épületreflektor biztonsági üvegét eléteszed, az már csak a felesleges plusz biztonság, nem kell lámpát cserélned, jól választottál!
(mindig víszintes helyzetben égesd, a /DH kitétel erről szól!!)
UV-filter csak a burkolatlan kisülőcsövek, valamint a kívül is kvarcüveg burkolatú, kompakt és egyes szoffita fémhalogénekhez köll, de ezekből is egyre több a cériumoxid-adalékolt kvarcüveg búrás gyártmány, ehhez megintcsak nem kell külön szűrő!
(ez onnan ismerszik meg, hogy kiviszed a napra, és szép ragyogó kéken fluoreszkál az üveg, főleg oldalnézetben..) -
Őrült Ödön
tag
Helló!
Először is mindenkinek köszi a szíves fogadtatást!
Neked pedig a kérdésedre az a válasz, hogy önmagában a ''400W fojtó'' még nem minden! U.is létezik higanygőzlámpához való fojtó is, ami szintén készül 400 wattban, csak éppen fémhalogénhez nem jó...
Hazai fojtók közül az AN, ANK, ANF, AMF jelzésűek jók nátrium és fémhalogénlámpákhoz, az AH jelzés meg a higanyoké!
Speciális stúdióvilágítási rövidíves ( HMI, MSR, MSD, stb..) speckó fémhalogénekhez a FENTI fojtók SEM MEGFELELŐEK!
Mindig a lámpához választjuk a fojtót, és csak véxükségben fordítva!
Gyújtó a legtöbb fémhalogénhez kell, de van amelyikhez TILOS használni!! Kell például a HgMIF 400/ DV vagy /DH nappali fényűhöz, de a kinézetre tök ugyanolyan HgMIF 400 természetes fehér fényűhöz már nyemán, mert az belső segédelektródás, saját magát begyújtja!
Nagy kondi: Fázisjavító kondi nem feltétlenül szükséges, de nem árt ha van. (kevésbé terheli a cucc a vezetékrendszert, és ilyet is tudok szerezni)
Egyéb kérdés?
(nem mindig tudok azonnal válaszolni, nem v.ok mindig Neten, de azért igyexem..) -
domi007
őstag
Sorry, de nekem nincs projektorom, én csak szeretnénk egyet.
A fószer, akitől vettem volna, írt egy milt, hogy ma nézi meg a lehetséges vásárlója, és ha nem tetszik neki, akkor jövök én. Mivel a projektor abnormálisan jó ár/érték aránnyal rendlekezik, gondolom ezt a business-t buktam. Na, mind1, most ebayen nézegetek lámpa nélkülieket, de még nem merek venni egyet sem, hiszen, lehet, hogy semmit se tudok majd kezdeni vele a problémák miatt(lásd előző hszem).
Úgyhogy csak csorgatom a nyálam, is remélem matocohaj kolléga jelentkezni fog, összejött-e neki.
DOMy
mod: Hoho, most látom csak, hogy matocohaj mégcsak szeretne projit!
Akkor azt kérdezem tőle, hogy kitalálta már, hogyan oldjon meg egy-két fontos kérdést?
1. a lámpa beépítése, fókuszálása
2. az lcd bekapcsolása
Ja, egyébként, meg eBayről lehet a legegyszerűbben lámpa nélküli projit szerválni.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Aha, már értem..
Régen én is gondolkodtam ilyenen, most egyelőre találtam olcsó projit, de ha nem jönne össze, akkor mindenképpen ez a megoldás marad..
Bár, ha jól emlékszem, ott elakadtunk, hogy hogyan kapcsoljuk be az lcd-t, nem? Mivel a lámpa nem eredeti, valahogy meg kell oldani ezt...
Úgyhogy teljes dokumentálást kérek ide, a fórumba, kedves matocohaj kolléga!
Kösz!
Más:
Akinek írásvetítő kell, annak találtam néhányat, 5900Ft/db.
Itt lehet érdeklődni: [link]
DOMy
[Szerkesztve] -
_ZuPa_
csendes tag
Szerintem csak arra van, hogy összekavarjanak minket. Igen, igen, csak erre lehet!
Ha abból indulunk ki, hogy nem engedi át a fényt, akkor gondolom ki lehet jelenteni, hogy működés közben semmire. Esetleg szállította és rezgett az izzó?
Jó kis fejtörést okoz az biztos
Én egy túrórudit felajánlok a helyes megfejtőnek
zp -
Chryst
csendes tag
Köszönöm
Az első hsz-ben én is néztem a linkeket, csk visszariaszott, hgoy nem magyar, azrét nem foglalkoztam vele annyira
Egyenlőre még annyira komolyan nem merültem bele a dologba, még sokat szándékoztam bogarászni meg olvasgatni (eslősorban a fórumon)
Mégegyszer köszönöm a gyors választ, segítséget -
kovi831
aktív tag
Kellene 1 kis segítség a fényforrás elhelyezkedésével kapcsolatban!
A lényeg, hogy ami most van az nem a végleges doboz, de 1előre ebben szerentém kipróbálni a fémh.lámpámat!Az a probléma, hogy akkora a lámpa a foglalattal 1ütt, hogy
nemigen tudom középen elhelyezni a kisülő részt!Ha 1 kicsit munjuk jobbra-balra 0.5-1 cm el lenne tolva a középponthoz képest(lámpa), hogy az olyan nagy baj-e a vetítés szempontjábúl??
Vagy lehet, hogy a sarkai sötétek lennének?
Ha csak két sarok lenne sötét az nem baj, mert a képernyő alját használom.
Gondolom rájöttél,hogy ebben az esetben csak a képernyő 1/3-át használom ki(nekem ez is elég 1előre)!
Ja igy nemtom van-e értelme gyűjtő lencsét használni??! -
CsizmaKo
tag
Hát azért ennyire kételkedni abban,hogy megvan a machine...Mindegy!
Most lenne időm képeket feltenni,de sajnos egyik ismerősöm elkérte nyaraláshoz a gépet és élfelejtettem memo kártyát cserélni,így most ezért nem megy(és ez nem kifogás!).Lenne egy kis gondom,remélem tudsz/tudtok segíteni(bár képekkel biztosan könnyebb lenne).Nos 1-ik ''gondom'' az,hogy a színek v.hogy nem az igaziak,rohadtul sok a zöld.Én arra gondolok,hogy az LCD végett lehet mert az alapból zöld,csak akkor azt nem értem,gyári állapotában mitől volt normálisan fehér.Hellyel közzel korrigálható,de nem az igazi,nem elég fehér a fehér.A másik problémám,hogy kicsit árnyékos a kép jobbra,ez ugyan mitől lehet?!A harmadik pedig,érdekes hiába vettem le az AG-t(kb 1-2 óra áztatással meglepetésemre gyönyörűen lejött,nem hittem volna,
nem kellett össze vissza kapargatni) így is elég sötét a kép,sokkal sötétebb mint a másik panellal volt és a szinek is jobbak voltak a másikkal.
-
kovi831
aktív tag
-
CsizmaKo
tag
Hááát...kicsit szívtam vele
,mert elősször felni festékkel akartam úgy ,hogy felnyitom és pisztollyal szórom,csak kevés lett és egy másik fajtával ráfújtatam ami ba..ott száradni csak ragadt.Lemostam és ezüst hammerite amivel készre fújtam(kár,hogy mosni kellett az első festést,mert 1 kicsit azért látszik).Tul.képpen ha azt nézzük hogy ami bele lett fektetve pénz+idő,nem nevezném soknak(13K,motrom volt+másfél-2 napocska).De még finomítom majd mert a drótok csak lógnak.De most a vetítőre koncentrálok
.Csak időm lenne egy kicsit több(Mondjuk 1hét szabi...
De jó lenne.)
-
kovi831
aktív tag
Mert én lehet, hogy beraknám 1 fa/fémdobozba.
Ja igazad van mert tényleg nem jó az, hogy a vetítő mögött üljek mert belelóg a képbe!
Előtte meg azé nem jó ülni mert kiesik a szemem!
Sajnos sok vele a munka...
Még 1 kérdés:
A trapézosításnál mind a 2ő fresnelt kell állítani, vagy csak az 1iket?? -
_ZuPa_
csendes tag
A fresnel szétszedési útmutatót köszi!
@ izzó, leírnád az izzód többi paraméterét is?
@ fényerőszabályzás: egy osztóval. két sorban kapcsolt ellenálláson a feszültség arányosan oszlik. Tehát ha az izzó ellenállása pl 100 Ohm (lövésem nincsen), akkor ha 25 Ohmot sorba kötsz vele, akkor az izzó 80%on fog járni. Persze vannak Állítható ellenállások is, tekergeted, mint régen a csodák palotájában a lámpát.
''Sztem 2 izzó 1 tükör fog neked bééjönni.'' - ezt mire alapozod?
Tudtommal TFT kijelzőn a fényerőt nem lehet szoftveresen tuningolni, mivel az a háttérvilágítást állítja. Tévednék?
Olvastam egy másik fórumot is itt valamerre, Csapos, egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Ha jól értettem, te úgy gondolod gömbtükörrel lehet pontszerű fényforrás képét párhuzamosítani. Korántsem. Parabolatükörrel lehet, amennyiben a fókuszában van az izzó. Gömbtükörrel azomban jól lehet közelíteni egy parabolatükröt, de csak ha egy nagyon kis térszöget használsz csak ki belőle. Nem tudom ez mennyi, de általánosságban a matematikában az 5 fok szokott elfogadott lenni, itt hát körkörösen értve. De mondom erre a konkrét esetre nem tudom.
Alul azért szokás tudtommal gömbtükröt használni, mert nem párhuzamosítani akarunk, hanem azt szeretnénk, hogy a lefelé kandikált fény felfelé menjen. Ha tökéletesen állítanád be a rendszert, persze visszamenne a fény az izzószálra, amivel nem érünk sokat, de ha kicsit eltoljuk nagy része létrehoz jó esetben az izzó felett egy virtuális izzót, ami csak felfelé világít. Gondolom ez érthető. Lévén el van tolva a gömbtükör, nem tökéletes a leképezése, így a szórt fényének az intenzitása sem homogén, végig kell gondolni, hogy középre, vagy szélre ad többet. Most nincs időm, rohanok, találjuk ki, mert vhogy el kell érni, hogy a tükörkép oldalt jobban szórjon, és akkor javítottunk a fényeloszláson.
A napfény pedig párhuzamos, és ingyen van. ti ezen nem gondolkoztok?=) Ott a tető. Persze ez is csak addig jó amíg nincsen felhő, meg kéne egy motor is ami mozgatja az optikarendszerünket. Na jó ez egy bonyolultabb projekt
csaó! -
_ZuPa_
csendes tag
Hogyan kell szétszedni a fresnelt?
Ami pedig az oldalamat illeti, köszi szépen kovi! Le van írva a történelme a kezdőlap alján. Lényegében 2002-ben csináltam valamit először, amit aztán folyton folyvást fejlesztgettem, ha volt éppen valami indíttatásom. Saját szerverre kicsit több mint egy hónapja költözött, sejtheted mennyire imádom=) Persze sokkal több van a hátterében amit használok, és nem látszik. Azt pedig, hogy saját szerver, nem úgy kell érteni, hogy én fizetem, annyira nem saját, csak ami az előnyeit illeti(fater-cég-server)
-
kovi831
aktív tag
Nagyon takaros kis vetítő, igaz még mindig nem értem miért jobb ez a vetítős módszer, mint a különdobozos.
Az a helyzet, hogy nincs kedvem a dobozzal szarakodni, kicsit időigényes!
Nemtom láttad-e?: az allinbox oldalán van 1 olyan megoldás ami 1 kompeltt
szekrénybe van beleépitve!
Hasonló megoldáson gondolkodom.pl:vennék 1 kisebb szekrényt
amibe be tudnám építeni az írásvetítőt.
Amugy meg a minőségen/fényerőn sztem nemsokat változtatna ha a
2 fresnelt szétszedném.400W-os F.halogént tennék majd bele.
(Meg lehet, hogy engem zavarna ha előttem lenne a földön/plafonon a vetítő, inkább
a fotel/kanapé/stb mögé tenném!) -
CsizmaKo
tag
Már egy része megvan a vászonnak,mostmár megpróbálom így,csak bírja egy jó ideig.A lejátszón egy pár problémát ki tudtam küszöbölni(új firmware-t raktam rá)így lehet,hogy azzal sem lessz gond igazán.Ha jutok v. mire kép lessz róla az biztos(különben én vissza néztem azokra amiket feltettem,nekem működik).
-
CsizmaKo
tag
(621...624)De az lenne az igazi,ha az újabb lcd-vel vetített képet tudnám már felrakni
...de ez a lencse/képméret fog az agyamra menni.Más..:Ha jól emlékszem festő vagy(vagy ilyesmi)A vásznam ami volt eladtam és úgy döntöttem csinálok(valami vékonyabb PVC-ből),csak azt nem tudom mivel lenne érdemesebb festenem amire elősször gondoltam,hogy keresek olyan anyagot ami a rendszámtáblán vagy a kressztáblákon van.Aztán kiderült,hogy az nem festék hanem fólia
,találtam is ilyen fóliát,ha jól emlékszem 120-széles és métere úgy 8000 körül van,de nehéz beszerezni.Szerinted ha keréktárcsa festékkel festeném,némi selyemfényü lakkot hozzáadva, hasonló lenne a fényvisszaverő hatása mint a szürke vásznamé volt(esetleg valami szemcsésebb metál hatású festékkel kellene)???
Vagy esetleg más jobb lenne erre a célra?
[Szerkesztve] -
kovi831
aktív tag
Oké értem!Nekem meg 1 szar ati 9600-os van,de másik két kimenete úgy hullámzik mint a szar!
Próbáltad már a Kmplayert vagy a zoomplayert?
Nemtom te mivel húzod össze, de én biztos hogy + vagy - al akkor nincs keret.(sztem,lehet hülyeség)
Amúgy írásvetítőt nemigazán találtam használtan!Valószínű, hogy rendelek csak
megkérdezlek mielőtt nagy hülyeséget nem csinálnék!
35 - 51 ezer forintig van 1 és 3 lencsés.Melyik a jobb választás? Mi a különbség
a két lencse között??
[Szerkesztve] -
polszki26
tag
azért, hogy nagyjából meg tudjam tervezni a dobozt, amibe beleépitem, illetve, h a kiszemelt távolsághoz melyik lencsék jók, a meglévőkhöz mekkora a legindeálisabb, stbstb...
amugy a kedvemért nem tennéd meg, h bedobod a progiba a Te adataid, és megnézzük, h menyire pontos a progi? (kivetitett kép nagysága, lencsetávolságok - éles kép, stb)
elég ha megadod és én bepötyögöm... -
kovi831
aktív tag
Bocsi a képek miatt, akkor most kiegészítem:
1.Az első képen a bal oldalon 1 analóg tuner van, mellette pedig az lcd
[link]
2.A másodikon az lcd hátlapja:
[link]
Azzal a Sharp pannellel pedig az a baj, hogy 2 helyen csatlakozik az
lcd-hez!
Erre is jó rá*asztam mert így nem tudom kihajlítani!
Ha tud valaki vezérlést lcd-hez, az szóljon!! -
polszki26
tag
http://www.holux.hu/
náluk néztem
illetve a tungsram-nak a táblázata, remélem jól hámoztam ki belőle az adatokat..
http://www.tungsram.hu/tungsram/downloads/kat_fenyforras/tu_ls_ee_10-languge_2001_hid.pdf
HgLi 400W névre hallgat őfelsége...
és ha minden igaz, akkor ennek nem kell ballaszt se... -
-
CsizmaKo
tag
Előre is köszi!Ha össze jönnek a dolgaim minden féleképp megkereslek ez ügyben.Az átalakítóval kapcsolatban nem vok biztos,hogy lehet(legalább is nem mint egyszerü csatis átalakító)mert ahogy tom más a frekvenciája a kettőnek,szét van osztva a VGA csatiban RGB-re de egyszer már kísérleteztem vele és tényleg nem volt képem.
-
CsizmaKo
tag
Már nyugodtab vagyok,csak mostmár cseszegetnek ''Ezért kellett megvenni ezeket a sz..okat,kell neked ilyen hülyeségekkel kísérletezgetni...''stb.
.Mindegy,kezdek megint kedvet kapni(csak azért is...).A héten megnézi egy szerelő az lcd-t,azt mondta valószínüleg meg tudja csinálni.Ha sikerül, eladom és veszek egy 15''-os inverter hibás monitort.Ha nem,pihi.Csak az a bajom a monitorral:1 mérete nagy,2 nagyon kevés van amit ráköthetek dvd lejátszóra.Esetleg nem tudod véletlenül,létezik e megoldás arra,hogy használható legyen lejátszóval?Sokallom amit a számítógép zabál(kb.110W).És továbbra sincs vetítőlencsém.
-
polszki26
tag
nem tudom, h Te hogyan érted...
amit beirtam linket, az a tv / monitor alap háttérvilágitásával működik, ami persze gyenge, de vmilyen szinten megy...
az én esetemben ez a háttérvilágitás a monitoron maxon menne, de mellé még szemből megküldeném egy csomó leddel, h erősitse a monitor háttérvilágitását. Ezt azért gondolom, h működne, mert a monitorban transzflektív az lcd....
probáld ki egy újabb, traszflektív kijelzős pda-val, h kikapcsolod a háttérvilágitásást, kiviszed a napra, és hagyod, hogy a fény egyenesen rá tudjon sütni a kijelzőre... igy teljesen jól látható lesz a kijelző, pedig nincs is ''gyárilag'' megvilágítva hátulról. -
CsizmaKo
tag
Ez garantáltan cserés(leszakadt a panelról)Öcsém monta,hogy megpróbál nyomtatni egy újat hozzá,
de nem ígért semmi biztatót mivel annyira keskenyre és sűrűre van csinálva,hogy elképzelhető,nem tudja lemaratni rendesen és ha sikerül is,még mindig ott a nagy kérdés,hogyan ragasztom fel az lcd-re
?Most szépen össze van csomagolva és elraktam úgy,hogy ne is lássam,csak ha nem fortyog az agyam akkor veszem elő.Erőssen eljátszottam a gondolattal,hogy csinálok egy nagy szünetet,az építést elhalasztom
,a vásznat és a lámpát eladom(az írásvetítőt megtartom mert nehéz beszerezni)ha kell v. kinek és egy pár hónap múlva újból nekiugrok(sajnos egy új lcd-re egyenlőre nem tok áldozni)
.
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
Nem rossz ötlet, egyvalamit engedjetek meg
A fényképezőgépen mindketten ugyanazt a fehéregyensúly-beállítást használjátok. Ne az automatátÁllítsátok be mindketten mondjuk a napos időnek megfelelő fehéregyensúlyt (csapos, a te gépeden nem tudom lehet-e, de CsizmaKo Kodak z740-én úgy emlékszem igen).
Ha másfajta fehéregyensúllyal fotózzátok ugyanazt, egész más színek lesznek a képen, tapasztalatból mondom -
CsizmaKo
tag
Ahogy én megtudtam a 400(a gyújtótávolság mm-ben),3.5 (az objektív fényereje)...(ebből elméletileg ki lehet számolni a hasznos lencseátmérőt,ennél elméletileg=kb.114mm)Ha netalántán megakadnék a triplettel kapcsolatban tudni fogod
.Azért remélem,hogy tudok szerválni egyet.
-
CsizmaKo
tag
Olyasmire mint amik neked vannak.Aszt hiszem a tiédben episzkóp objektív lehet(''könyvvetítő'').V.mi hasonlóra gondoltam.Abból gondolom,hogy jó lehet,mert az adatok alapján(Kb.:3.5/400)és amire használják,szerintem erre is jó.Tényleg mi a helyzet a te megmaradt tripleteddel?Be akarod építeni v.mibe?
-
CsizmaKo
tag
Ez még nem is drága a többi helyhez képest ahol kérdeztem.Így is másfél hét alatt hozták meg.Felénk sajnos ennyi
.Tehát ''normálisnak'' mondható az,hogy nágyon melegszik(lehet,hogy jobban jártam volna egy nagyobb teljesítményü fo.tek.-kel.elképzelhető,hogy az a gond ,hogy folyamatosan a max határon dolgozik)Sajnos az írásvetítő már csak hétfőn jön meg.Arra gondoltam,hogy megpróbálom vele letesztelni az LCD-t úgy,hogy belerakom a lámpámat(szerintem elméletileg v.mi értelmes képet kellene majd látnom.Ha nem keresnem kell másik LCD-t.Remélem nem kell)
Valaki nem tudna nekem egy vetítő lencsét megvételre????
[Szerkesztve] -
CsizmaKo
tag
Amint megvan minden és tényleg neki tudok álni természetesen!
Az a baj,hogy meló mellett egy kicsit hosszadalmasnak ígérkezik.szerintem amíg nem lessz vetítőlencsém,addig sokmindent nem tudok csinálni.Különben mi a véleményed a lámpámról (a tiéd ''kisöccse'')jó lessz szerinted(vagy majd menet közben kiderül)?Bár az lcd-től jobban tartok,remélem nem túl gyenge a projiba!Különben a lámpánál elgondolkoztam,hogy vízszintest v.függőlegest vegyek.Csak jó a vízszintes...neked is az.
-
commanDOS
senior tag
Ezüsttel csak annyi bibi lesz, hogy nagy felületen nem biztos, hogy egyenletesen feltudod hordani, magyarán foltos lehet. Festékszóró pisztollyal+ dobozos festékkel jobb eredményt lehet elérni, mint dobozos spray-vel. Másik dolog meg az, hogy akrilt nemszabad olaj vagy zománc festékre felhordani, mert úhy összerántja a felületet, hogy öröm lesz nézni.
Ez az én véleményem, majd mások biztos megcáfolják ha nem így van -
CsizmaKo
tag
Köszi a tippet.Az a baj,hogy én az északi határ mellett lakom és Szlovákiából nem jön ilyesmi áru(sajnos)
.Ráadásul ha itt bemegy az ember egy üzletbe(ahol úgy gondolnád,hogy majd segítenek) úgy néznek rád,mintha UFO-technológiát kérnél tőlük
.Sajna azzal a szomorú ténnyel kell szembesülnöm,hogy a környékünkön nem találok semmit a projimhoz,de még a neten is ahogy nézegettem csak külföldről,amivel az a gond:1 fogalmam sincs,hogy rendeljek v.miként vegyek meg egy használt cuccot,2 a posta egy horror szerintem(főleg ha nem egy helyről van a cucc).Hihetetlen,hogy ebben az országban nem találsz semmit szinte(vagy én keresek rossz helyen?!).
Ez így nem fog menni...
-
kovi83
csendes tag
Tudod azé' kérdeztem mert fura lenne ha az írásvetítőm éppen középen foglalna helyet!(belelóg a képbe)
Má' látom,hogy mi ennek a megoldásnak a hátránya.De a tied annyiból is jó, hogy felteheted a plafonra és ott nem is foglal helyet.Sajnos nekem lehet ,hogy marad az írásvetítős megoldás(egyelőre)! -
Before
csendes tag
Nem vettem át, ráírtuk a papírjára, hogy törötten érkezett. Írtam az ügyfélszolgálatuknak, elküldtem a képeket is, szóval elvileg rendben lesz. A gond csak az, hogy aki küldte, perpill szabadságon van, így elég nehézkes lesz a kommunikáció. Mindenesetre a tököm tele pillanatnyilag. Nagyon helyes kis panel amúgy, fáj érte a szívem...
-
Before
csendes tag
A TNT csomagküldő hozta, kurva nagy lyukkal a dobozon...
Mondom a futárnak, ugyan, nyissuk már ki, elég brutál a doboz. Kinyitottuk, az elektronika sértetlen, sajna az ütés pont a panel felől érte a csomagot. Az a szög, amiben be van hajolva, az az eredeti állapot, szóval nem kis ütést kapott a cucc. A panel szilánkokra törve, csináltam arról is képet, de az nem lett ennyire látványos. Persze, ha tudod, mit nézel, akkor durva... -
Before
csendes tag
Nem láttam erre utaló dolgot sehol, talán nem is véletlenül, mivel az utólag erre használt polárfóliák egyik felszíne ragasztós. Arról fogalmam sincs, mit lehetne használni egy máshonnan leszedett fóliára. Arra mindenképp figyelni kell, hogy a ragasztók önmaguk is elforgathatják a polarizációs síkot, szóval nem mindegy, mit használsz.
[Szerkesztve] -
DarkByte
addikt
Wow, grat az egészhez. Csak néhány napja találtam rá erre a topic-ra, és nem bírtam megállni hogy ne hajnalig olvasgassam a folyamatot
Nagyon állati a végeredmény.
Szívesen építenék jómagam is ilyet, csak sajna optikával és elektrotechnikával való igen kezdetleges ismereteim miatt nem nagyon van merszem (pedig volna hozzá LCD-m egy régi noteszból). Szívesen megnézném élőben is a dolgot, ám ez igen valószínűtlen hogy menne így esetleg videó-fájlba öntve
Mégegyszer gratula!
[Szerkesztve] -
-
j.bravo
addikt
Tegnap Hajdúböszörményben voltam, internettől távol, a párom táncversenyén fotóztam (illetve próbáltam)...
A kérdés jóSzerintem önmagában az átmérőből nem nagyon következtethetünk egyéb paraméterekre. Kismillió egyéb dolgot kéne tudni (amik túlnyomó része tapasztaéati úton tudható meg). A gyutávja pl. megfelelne? Azaz, be lehet állítani akkora gyutávra mint a mostanit, hogy ne kelljen átépíteni a dobozt (vagy a vásznat odébb tenni)?
Elképzelhető, hogy a nagyobb lencse élesebb képet ad, vagy kevesebbet torzít, esetleg nem színezi avagy kellemesebben színezi a képet, de az is lehet hogy épp ellenkezőleg...
Ha ugyanakkora a gyutávja, de nagyobb az átmérője, elvileg lehet hogy az lcd sarkaiból jobban össze tudja gyűjteni a fényt - de épp annyi az esélye mint annak hogy nyersz a lottón (nem mint hogy ötösöd lesz, hanem hogy nyersz, azaz kettestől ötösig bármit - de ez az esély akkor se sok).
Szóval én így nem mernék mondani rá semmit...
Ha a mostanival elégedett vagy, a sarkok nem sötétek stb, akkor szerintem ne cseréld ki.
Ha nagyon felpörögtél és van még kedved-időd kísérletezni, akkor persze hajrá - de én úgy tenném, hogy a jelenlegi állapot fájdalommentesen visszaállítható legyen
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Szerintem inkább tedd le a gépet valahova (ha nincs állvány, az asztal is jó vagy bármi ami nem mozog) és önkioldóval, szűkebb blendével, hosszabb záridővel, kisebb érzékenységgel készíts egy képet (a tesztábráról vagy pedig filmről pause állásban
)
A fényerőről mondjuk nem fog érdemi infót adni a fotó (hosszabb záridő alatt több fény jut az érzékelőre, ugyebár, ezzel ragyogóan lehet kompenzálni), de a fényeloszlásról és a kép élességéről igen.
Gratulálok, nagyon jól néz ki így első blikkre!
(van M mód a fotógépeden?)
[Szerkesztve] -
Before
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Futás, futópályák
- Hardcore café
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iPhone topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Asztalos klub
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest