Új hozzászólás Aktív témák

• _ZuPa_

csendes tag

válasz csapos2 #799 üzenetére

A fresnel szétszedési útmutatót köszi!

@ izzó, leírnád az izzód többi paraméterét is?

@ fényerőszabályzás: egy osztóval. két sorban kapcsolt ellenálláson a feszültség arányosan oszlik. Tehát ha az izzó ellenállása pl 100 Ohm (lövésem nincsen), akkor ha 25 Ohmot sorba kötsz vele, akkor az izzó 80%on fog járni. Persze vannak Állítható ellenállások is, tekergeted, mint régen a csodák palotájában a lámpát.

''Sztem 2 izzó 1 tükör fog neked bééjönni.'' - ezt mire alapozod?

Tudtommal TFT kijelzőn a fényerőt nem lehet szoftveresen tuningolni, mivel az a háttérvilágítást állítja. Tévednék?

Olvastam egy másik fórumot is itt valamerre, Csapos, egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Ha jól értettem, te úgy gondolod gömbtükörrel lehet pontszerű fényforrás képét párhuzamosítani. Korántsem. Parabolatükörrel lehet, amennyiben a fókuszában van az izzó. Gömbtükörrel azomban jól lehet közelíteni egy parabolatükröt, de csak ha egy nagyon kis térszöget használsz csak ki belőle. Nem tudom ez mennyi, de általánosságban a matematikában az 5 fok szokott elfogadott lenni, itt hát körkörösen értve. De mondom erre a konkrét esetre nem tudom.
    Alul azért szokás tudtommal gömbtükröt használni, mert nem párhuzamosítani akarunk, hanem azt szeretnénk, hogy a lefelé kandikált fény felfelé menjen. Ha tökéletesen állítanád be a rendszert, persze visszamenne a fény az izzószálra, amivel nem érünk sokat, de ha kicsit eltoljuk nagy része létrehoz jó esetben az izzó felett egy virtuális izzót, ami csak felfelé világít. Gondolom ez érthető. Lévén el van tolva a gömbtükör, nem tökéletes a leképezése, így a szórt fényének az intenzitása sem homogén, végig kell gondolni, hogy középre, vagy szélre ad többet. Most nincs időm, rohanok, találjuk ki, mert vhogy el kell érni, hogy a tükörkép oldalt jobban szórjon, és akkor javítottunk a fényeloszláson.
    A napfény pedig párhuzamos, és ingyen van. ti ezen nem gondolkoztok?=) Ott a tető. Persze ez is csak addig jó amíg nincsen felhő, meg kéne egy motor is ami mozgatja az optikarendszerünket. Na jó ez egy bonyolultabb projekt:)
    csaó!

Új hozzászólás Aktív témák