- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #33908 üzenetére
Nálam ez a dolog úgy lett megoldva, hogy alapvetően határozatlan idejű szerződést kötöttünk, de van benne legkorábbi időpont a rendes felmondásra a bérlő részéről. Ezt a közjegyző elfogadta, viszont azt mondta, hogy ez mindenképpen mindkét félre vonatkozik, a szerződés szövegezésétől függetlenül. Így egy olyan határozatlan idejű szerződéssel bérlek, ami legkorábban a kezdés után 10 hónappal mondható fel rendes felmondással. Én is csodálkoztam rajta egy picit, hogy ennyi kiegészítéssel átment a dolog.
-
válasz
MrCsiT #33729 üzenetére
Ezzel kapcsolatban egy dolgot tartanék fontosnak: sokkal rövidebb, közérthetőbb biztosítási feltételeket. A panaszok 99%-a arra vezethető vissza, hogy a fogyasztó nem olvasta el / nem érti azt, amit aláírt. Persze ez azzal járna, hogy 2x-5x-10x annyiba kerülnének a termékek. Hát, el lehet dönteni, hogy kinek mi a fontos.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #33541 üzenetére
A lakasaremelkedes altalaban alapvetoen normalis dolog. Ami miatt en nem tartom szerencsesnek a mostani arszinteket, az ket dolog:
1. Alapvetoen realerteken nagyon kozel van pont a 2022 elso felevi szint, ami az eddigi rekord Magyarorszagon. Ha maskor nem, az elmult evtizedben biztosan. Raadasul akkor egy 2.5%-os hitel hajtotta fel a piacot, ami mar majdnem az a szint, ahol a berleti dij es a 20+ eves havi torleszto kozel van az egalhoz. Jelenleg ez nagyon nem igy van, 20+, 20% onresz eves fix hiteleknel a torleszto legalabb masfelszerese egy berleti dijnak, de inkabb tobb.
2. Hozam alapon a berbeadas nagyon alacsony ezeken az arszinteken. Mondok egy peldat. Ahol lakom alberletben, el akarnak adni egy lakast eppen 86M-ert. Kiadni azt a lakast realisan 250e korul lehet. Tehat brutto 3.5% hozam se lenne rajta. Ugyanennek a lakasnak a torlesztoje 20 eves hitellel, 20% onerovel online kalkultor alapjan lenne 497e. Persze a valosagban ettol alacsonyabb torleszto osszehozhato. Nezzunk egy jo 450e-et. Akkor is kozel a duplaja a havi lakhatasi koltseg. Sokaknak nem is kerdes, hogy 250, vagy 450-et tudnak kiadni havi lakhatasra. Sokaknak meg az a kerdes, hogy valoban az a 200e plusz az a lakhatasi koltsegekben van-e a legjobb helyen, vagy mashol. 30 eves hitellel nyilvan baratsagosabba valik az osszeg, de meg akkor is 150e kulonbozetrol van szo. Tudom ez kiragadott pelda, siman lehet olcsobban fog elmenni ez a lakas es miatt a szamok is masok, de pl. 50% kulonbseg legalabb van egy kimaxolt hosszu tavu hitel torlesztoje es ugyanannak a lakasnak a berletije kozott. Nyilvan az kulonbseg, hogy a hitel lehet fix, de a berleti dij nem igazan. Es a novekedes hosszu tavon egesz biztos, de azert nem annyira egyertelmu, hogy mikor kerulhet a ketto egalba. Illetve egy masik kerdes is felmerulhet, amivel a legtobben nem szoktak szamolni, de szerintem egy tok izgalmas dolog: ha peldaul azt dontom el, hogy lakhatasra van 400e forintom, akkor donthetek ugy, hogy egy olcsobb lakas torlesztojet fizetem, vagy berlek egy sokkal jobbat hasonlo penzert es elek magasabb minosegen.Ami miatt en tularazottnak gondolom a piacot, az a nagyon alacsony berleti hozam elsosorban. Meg leginkabb az aremelkedes oka a kozelmultban. Nem valami hatalmas gazdasagi konjunktura okozta, hanem egyszeri hatasok, illetve az azoktol valo felelem. En szemely szerint olyan lakast tartanek elfogadhato arunak, ahol a berleti hozam 4.5% felett van. Ez elerheto ugy is, hogy a berleti dijak megnonek, meg ugy is, hogy az arak konszolidalodnak. Illetve az is sokat elmond a piacrol, hogy pont a panelek nottek hatalmasat, amik a legalacsonyabb arszintu ingatlanok.
Amugy tok erdekes, kerestem magyarazatot arra, hogy mi tortenik valojaban a piacon es nekem eddig ez a legracionalisabbnak tuno:
- Tavaly nyaron nagyon eros lett az 1000 milliard jon 2025 elso feleveben az ingatlanpiacra narrativa.
- Ebbol a vevok azt a tapasztalatot vontak le, hogy 2025 elott kell bevasarolni.
- Az eladok meg azt, hogy 2025ben kell eladni.
- Igy pont a keresleti csucs talalkozott a kinalati also csuccsal ev vegen, illetve az idei elso negyedev elejen.
- A kereslet viszont nagyjabol kifulladt.
- A kinalat egy resze viszont pont arra vart, hogy lassa az aremelkedest es akkor kilepjen a piacra.
- Viszont ennek az egesznek az az eredoje, hogy most pont a forditottja tortenik, mint az elso negyedevig: kinalati hullam erkezes es lecsengo kereslet.
- Hirdetesi arak tekinteteben jelenleg plato van. Persze innen mozdulhat barmelyik iranyba, de velhetoen igen kicsi amplitudoval az elmult honapokhoz kepest.Onmagaban nem lenne azzal baj, hogy nottek a lakasarak 30-40%-okkal az elmult idoszakban. A problema azzal van, hogy ezzel irrealisan magas realarszintre ertek vissza. Legalabbis az en szempontjaim szerint. Nekem az jon ki, hogy egyaltalan nem eri meg a lakasvasarlas a berlessel szemben. Illetve az latvanyos, hogy ezek a szintek jelentosen visszavetik ujra a tranzakciokat. Bar meg csak aprilisi DH-s adatokban latszik visszaeses, de valojaban ezt mar eleg jol lehetett elore latni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #33535 üzenetére
PMÁP 2028/I. 2022. március 7-én bocsátották ki. 2023-ban a kamatfizetése 6.6% volt, 2024-ban 16%, 2025-ben 19.1%. Tehát összesen 41.7%. Nem számolva a kamatok időközben újrabefektetésével(, ami egyre alacsonyabb kamatszinten volt lehetséges, de még a most márciusi kamatcsökkenés után is lehet 7% körüli papírt találni, korábbi években 10% környékén lehetett a kamatot újrabefektetni). Panelek áremelkedése lokációtól függően körülbelül hasonló volt az utóbbi 3 évben, de teljesen más lefolyással. Elsősorban az elmúlt fél évben nőttek nagyot. Nem panel lakások esetén nagy általánosságban alacsonyabb volt az áremelkedés jó 10%-kal. Amik még nagyot drágultak, az az új építésű és a garzon lakások.
-
vans?
őstag
-
-
erx470
csendes tag
válasz
MrCsiT #33347 üzenetére
Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba:
tboy93 írta:
"Cibtol kaptam ajanlatot szerződés koteskor en is 7% korul, de a 73M hitelnel fedezett kb volna 20M-t, kirohogtem az ajanlatot es tovabb lapoztam."Az Ő tapasztalata alapján gondoltam, hogy nem lesz jó (több lesz a hitelem nekem is mint 20M). És ugyanez a hitelfedezeti bizt. van a CIB-nél és a UniCredit-nél is (mivel mind a kettő Bank a Generali termékét kínálja / használja). Valszeg még jó pár Banknál ezt adják és hasonlóan a havi díja a hitel havi díjának a 6-7%-a.
De majd rákérdezek a CIB-nél szerződéskötéskor bővebben.De elkezdtem olvasni a biztosítás leírását és feltételeit:
Max 40M-ig fizet (en valamivel felette vagyok).
"...halál és 69%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás esetén maximum 40.000.000,- magyar forint (HUF)..."Mondjuk ez is érdekesen fizet, ha fizet:
"Keresőképtelenség esetén:
A Biztosított 60 napon túli..." vagyis 2 hónapra meg kell oldanom magam a fizetést.
"Munkanélküliség esetén:
A Biztosított 60 napot meghaladóan...." itt is 2 hónapra meg kell oldanom magam a fizetést.Ebben az esetben munkanélküliség esetén egyáltalán nem fizet:
"munkanélküliség vonatkozásában a kockázatviselés nem terjed ki továbbá
a. az önkéntes munkanélküliségre (lemondás, felmondás, nyugdíjba vonulás, elő-
nyugdíjba vonulás) – ide nem értve a Biztosított azonnali hatályú felmondását és
a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűnést"Azaz csak akkor fizet, ha megszűnik mondjuk felszámolás miatt a cég, vagy leépítés van a cégnél. Klassz
.
Ezt meghagyom, ha már megvan évek óta:
Groupama Védelmező Prémium családi biztosításunk az egész család mind a három tagjára szól. Ha lesz még Gyerek kettőt még bele tudok vinni és akkor is csak havi 10e Ft-ot fizetek mint most.
"Főbb pontok amire fizet: Baleseti halál 16mFt (ez az összeg amúgy nem fedezi a hitelünket), nem baleseti halál 6mFt, balesetből eredő 1-50% egészségi állapot 10mFt, kritikus betegségben megbetegedés 1mFt... (bővebben a biztosító oldalán)."1-es opció:
Amúgy legrosszabb esetben ezzel a Groupamával és a CIB hitelfedezeti biztosítással
baleseti halállal már fedezve van a hitel (és kicsi tán marad is), nem baleseti halállal még nem teljesen.2-es opció:
Ill. egy életbiztosítás megkötésére kaptam még ajánlatot az 30M -ig fizet és az fixen baleseti és nem baleseti halál esetén is fizet. Így viszont ezzel nem biztos, hogy teljesen fedezve van a hitelem, már a meglévő Groupamás biztosítással sem (ezzel legrosszabb esetekben 36-46M-val lenne lefedve a hitelem).1-es és 2-es opciók közt vacilálok, hogy melyik legyen?
Egy a már meglévő biztosításomat megtartva.
Az 1-es lenne az olcsóbb anyagilag havonta."Hitelfedezeti pl. halál esetén kifizeti a lakáshitel tartozást, de a családdal mi lesz (itt ugye a Banki tartozás van csak levédve)? Életbiztosítás nem fizeti ki lakáshitelt halál esetén, de a családban a kedvezményezett kap egy nagyobb összeget, amiből jut a hitel további fizetésére is, meg a családnak is, hogy ne maradjon anyagilag rosszban."
-
-
erx470
csendes tag
válasz
MrCsiT #33345 üzenetére
Uyuarasy koszi.
MrCsiT köszi, megnéztem most az UniCredit-es hitelfedezeti tájekoztatót, ugyanaz mint CIB-es (ők is Generali biztositó termékét forgalmazzák / tehát velük vannak szerződésbe). Az az ez sem jó...
Groupama Védelmező Prémium családi biztosításunk már van évek óta, hármunkra van megkötve.
"Főbb pontok amire fizet: Baleseti halál 16mFt (ez az összeg amúgy nem fedezi a hitelünket), nem baleseti halál 6mFt, balesetből eredő 1-50% egészségi állapot 10mFt, kritikus betegségben megbetegedés 1mFt... (bővebben a biztosító oldalán). "
A Groupamával biztosítás ügyben (nem a Védelmező Prémium kapcsán) volt is tapasztalatom, nem oly rég, korrektek voltak, rendben volt minden.
Igazából e mellé gondolok még valamit, leginkább magamra, mint fő család eltartó. Hitelfedezeti vagy Életbiztosítás témában.Más hitelfedezeti termék (nem Generali-s) esetleg létezik?
-
Qtya123
őstag
-
atomchicken
tag
válasz
MrCsiT #32021 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek.
@MrCsiT
A rövid távú lakáskiadás már korlátozva van ebben a kerületben, így szerintem az már sokat nem tud befolyásolni.@gerii
Köszi, én is így gondoltam, de köszönöm a megerősítést.@Drizzt
A hirdetett ár -10%-os ajánlat már egy két körös ellenajánlat végeredménye.
Mikor az árat meghatároztam, akkor készíttettem egy excelt az elérhető lakásokról a környéken. Ezt visszanézve és összehasonlítva azt tudom mondani, hogy a nagy részük továbbra is hirdetve van, változatlan ár mellett. Mindösszesen kb a 25%-uk került le vagy van fent olcsóbban mint volt.Az ingatlanadattár nem tudom mennyire megbízható így majdnem 2 év távlatából (2023-as adatok), de én inkább egy +25%-os árakat látok és tapasztalok, ahhoz képest.
-
TomMusic
őstag
válasz
MrCsiT #31605 üzenetére
Hát mondjuk azokkal a tapétákkal meg csempékkel szerintem jópár potenciális vásárlót zárt ki.
Szerk.: ingatlanosok elmondása szerint sok eladó azt csinálja, hogy amíg vannak érdeklődők, addig folyamatosan emelik az árat. Profitmaximalizálás...
Erre ékes példa a linkelt hirdetés. -
sakal83
addikt
válasz
MrCsiT #31525 üzenetére
Ne nevettess kerlek 3800-5000 euros nm arak lettek pesti keruletekben es normalisabb agloban is mar egy uj/ujszerunel, a berleti dij pedig 14-17 eur/ho.
Ezek nemet nagyvarosi arak, a fizetes meg 2-2.5* ott...
Ha piacon lennel rajonnel, hogy gyakorlatilag elenyeszo aki ennyit ki tud fizetni egy ingatlanert itthon.
Vecsesen 1-1.1m a lakasok nm ara... Pedig nem New York... (tudok olyat ott aki az ikethazat a tavalyi 70mrol 115mra emelte mostanra? Ilyen inflacio nem volt 1 de 2 ev alatt sem...)
-
axod
tag
válasz
MrCsiT #31411 üzenetére
Saját tapasztalatra. Visszanéztem, júniusban kötöttem, 220e-es bérleti díj esetén 57e volt a kiköltözési nyilatkozat+elmaradt díjak megfizetése egyben. Rezsire nem lehet kikötni. A szerződés magánokirat volt két tanúval.
Előző évben 47e volt a közjegyző csak kiköltözési nyilatkozatra, így úgy gondolom ez minimális különbség.Neked milyen különbség volt? Nyilván abban szignifikáns árbeli különbség lehet, hogy az egész okiratot (szerződést) a közjegyző maga szerkeszti-e, viszont a végrehajthatósághoz ez nem szükséges, engem így tájékoztattak. A szerződést előre átnézik mindig, hogy csak szabályos pontok legyenek benne. Most már sokadik éve kötöm ezzel a közjegyzővel.
-
axioma
Topikgazda
válasz
MrCsiT #30876 üzenetére
OK Pomaz kb. 7.5 km es jo kotottpalyas kozlekedes [meg csucsidoben zsufolt autos], raadasul a budai oldal aggloja es szeliranyilag Bp elott van, aztan megis videk... epp itt mondtatok h Bp legvege [xvii] is tobbet er, es ha csak a szolgaltatasokat nezed, akkor is sokat szamit [Bp egesz teruletehez barmire 5x annyi megoldas van, mint par km-rel odebb, volt h bementem Bekasra mert max odaig jott a repteri kisbusz, hiaba fizette a ceg...]
Persze inkabb nem szoltam, mert tavasszal meg jo aron akarjuk eladni ;-) -
axioma
Topikgazda
válasz
MrCsiT #30871 üzenetére
hat, azert ehhez en nem mennek Taksonyig, ha nem kell mindenaron meretes kert, a peremkeruletekben is van olcson kisebb de kulonallo haz (most csak random egy xx. ker nekem onnan voltak listaim, de direkt nem linkesitve mert nem reklamozom, semmi kozom hozza https://ingatlan.com/34136249)
-
TomMusic
őstag
válasz
MrCsiT #30871 üzenetére
Hát most legutóbb Dunabogdányban néztem.
De végül nem hívtam fel a hirdetőt, mert tényleg lakást kéne vennem.
Csak néha fellángolok amikor meglátok párhavonta 1-2 nem túl vészes házat.
Most pedig felmerült bennem az a kérdés, amiért írtam az eredeti hozzászólást, hogy mi van ha később már teljesen reménytelen lesz a ház, annyira elszállnak az árak.
Szerk.: egyébként pont tegnap hogy voltam nézni egy lakást, mondta az ingatlanos, hogy ő pont nemrég adott el egy hatvanvalahány m^2-es lakást 200M körül. Ja és nem elit helyen. Sasad lakóparkban 40-50m^2-es lakások mennek 80-90M-ért...
Szóval igen, látom mik mennyiért mennek.
Nemrég mondtam is cimborámnak, hogy figyeld meg, megéljük még hogy 1milliárd lesz egy átlagos ház itt a környéken (Budapest). Kinevetett hogy hülye vagyok. Hát én meg biztos vagyok abban hogy eljön az az idő, látva az elmúlt időszakot. -
válasz
MrCsiT #30792 üzenetére
A szakik nagy része okádék munkát végez, és előadja azt, hogy a szakmája olyan szintű tudást igényel, mintha legalább MTA állandó tag lenne. Egy frászt, ezek jellemzően vérprimitív dolgok, amit egy átlagos kézügyességű ember gond nélkül elsajátít. Ami feléjük billentheti a dolgot: szerzámozottság, rutin, létszám. Vannak olyan melók, amiket nem tudsz egyedül csinálni/kell mindenképp a segítség. Plusz könnyen lehet kókányolás belőle, ha nem olvasol utána. De az szerintem is nonszensz, ami az elmúlt években itthon történt az építőiparban. Néhány szakinak csődbe kell mennie, hogy észhez térjenek.
-
Madwe
nagyúr
válasz
MrCsiT #30797 üzenetére
"A baj az, hogy szaktudás híján azt sem tudod megítélni, jót mondanak és csinálnak-e?"
Sajnos, mint minden más területen, ez itt is jellemző. Ahhoz, hogy ezt érdemben meg tudd ítélni, s szűrni tudj, muszáj leszel utánaolvasni/nézni, találni pár, a szakmában tényleg top "celebet" aki tölt fel videókat pl. S miután órákat beleöltél a történetbe, akár heteken át, utána már tudsz érdemben szűrni. Ha olyan a munkafázis, hogy te is megcsinálhatod, hát csináld. De ha rutint, mély szaktudást igénylő a feladat (amit fentebb soroltatok) ott meg legalább tudsz szűrni.
Én mindig teszek fel számomra már tudott, de kontárszűrő kérdéseket, nagyon tudatlanul. Az esetek 99%ban rögtön rá is vágják a kontár választ! Innentől kezdve pedig kerülöm őket messzire...
nagyon egyszerű példa: tetőtér mennyezeti gipszkartonon van üvegszövetes tapéta, ami ugye nem éppen sík felület, s ezt felújításkor megszüntetnénk... direkt úgy mondom, hogy
"gondolom nem volt rendesen leglettelve, szóval talán kellene rá még glett s utána festeni?" miközben olyan választ várok, hogy nem, tapétára nem glettelünk, s gipszkartonon levő tapéta esetén a gk sérülne a tapéta eltávolítása során, úgyhogy gk csere lesz. s ha már tetőtér, lehet a párazárást is újra kell csinálni, attól függően hogy volt téve. De amúgy is mondtad hogy 15 cm van a szarufák között, miközben a jelenlegi dobozolással 23cm beférne, zavarna e ha 2cm még kijebb jönne a gk, s 10cm még betennénk, így 25cm szigetelésed lenne?
utóbbi választ eddig 2 embertől kaptam, a 8ból... miközben eleve így akartam!
De! miután én, hiába olvasgatok utána, közel se tudok minden munkafázisról pláne nem többéves rutinnal nem rendelkezem bennük, ezért szükségesnek érzem azt, hogy ha már fizetek valakinek, neki legyen ebben mély tapasztalata, s konstruktívan, magától hozzon fel ilyen dolgokat is! ezért felvételiztetem, s ha az általam kb. sejtett témákban ezt teszi, bízom abban hogy a többiben is így teszi.
nyilván az első választ adóknál sokan nem azért adnak olyan választ mert nem tudnák jobban, hanem azért mert itthon sok árérzékeny ember az olcsóbb megoldás esetén őket választja, s így több munkát tudnak hamarabb lezavarni. -
sakal83
addikt
válasz
MrCsiT #30793 üzenetére
Szakmunkakat nem vegzunk el: villanyszereles, futesszereles, ablakcsere s5b. Ez alap. De bocsass meg, egy 20meres 30 cm mely arkot 50e ft alatt nem asnak ki... stb. Vannak bizony olyan munkafazisok, amit egy szakmunkaban is el lehet vegezni(radiator leszereles, csempe jarolap feltores stb.). Ha jol esik ezt a mester napi 100e ftos berevel csinaltatni, esetleg tobbet tudsz keresni a sajat szakmaddal ezido alatt, akkor megertem. De ha nem, akkor...
De komolyan mondom, egyre jobban erzodik, hogy sokan vmi urbeli kepessegnek gondoljak az epitoipari munkakat, es azokat elvegzoket. Mindez a full tapasztalatlansag miatt, amit megertek, de azt mar nehezebben, hogy hangoztatjak is h megerdemlik szegeny melosok
azt ugye tudod, hogy a pesti mesterek 70%a a gyartok leirasat sem ismerik, es ugy epitik be a dragan megvett anyagokat.
Es ujra leirom: a szakik nagyon kozel keresnek a nyugat europai tarsaikhoz kepest, mikozben a tarsadalom, aki fizeto oket, attol fenyevekre van. Kozben keleti minoseget adnak, es azt is rendkivul kis hatekinysaggal. Ha szted ez rendben van, hat legyen
De ujra jelzem. A liac nagy resze az elmult evekben hozzaszokott a balekfogashoz, most a kereslet hianya miatt kicsit vissza lehet oket tolni a valosaghoz, ha a nagyerdemu kereslet hajlando ra.
Ui. : a tarsashazaknal a szigetelok 70%a borsodi c gyerek volt, akik eletukben eloszor lattak szigetelest (ezt halkan megsugom). Volt olyan hogy sajat szememmel lattam, hogy 1 nap alatt 6 ilyen jo kepessegu 24nmnyi szigetelest tett fel es huzott be ragasztoval egy 3 evet keso tarsashaznal. Megkerdeztem, hogy mennyi a napi beruk. 30e ftot kaptak akkor. Tehat 180e ft csak a fogatlannak, a vegen nem istudom mennyi lehetett a koltseg vele. Epp akkor szigeteltettem es szineztettem cs hazon, es 2500ft vol/nm. Tehat 36e ftnyi munkat dobtak ossze 18pe ftert zsebbe
-
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #30702 üzenetére
Koszonom a valaszt! Szemelyesen is voltatok mostmar ezekben?
Nekem kivaras van. Nemileg kenyszerbol, mert mar tenyleg nem tulzas, hogy az osszes kornyekbeli elado lakast iamerem, heti 1-2 johet max ami tenyleg erdekes. Most is van ketto, de ezen meg kell ragodnom egy sort, mert ezek 70m2 koruliek, ami meg egyedul azert elegge extrem nagy meret. Szoval vagy kell varni tovabb kissebbre, vagy idovel benepesiteni.
Az elso sorokba most direkt nem allok be tulekedni. Bar tenyleg nagyon minimalis a tapasztalat eddig, de nagyon ugy nez ki, hogy a home stagingelt dolgokat veszik leginkabb gyorsan. Van a megnezettek kozott olyan lakas, aminel csodalkozom, hogy miert van meg meg mindig. Ara tokre rendben van. Elhelyezkedese infrastrukturalisan kivalo. Hangra is elmegy ugy, ahogy. Bar elegge kutyaszag volt eloben, lehet az dolgozik az emberekben tudat alatt. Talan az eszak-deli fekves lehet a hendikepje.
Tenyleg a kinalatnak kene leginkabb valamifele lokes, mert nagyon unalmas minden hirdetesfigyeloben azt latni, hogy ugyanazt a 2 lakast kezdte hirdetni 5-5 ujabb ingatlanos. Hullamzo a lelkesedesem. -
MrCsiT
addikt
válasz
MrCsiT #30700 üzenetére
jav: kisdásra= kiadásra*
40-45-ért ment korábban (mint fentebb írtam, 2022 nyarán.)Mercutio_: igazad van, az időszakban a PMAP jobban hozott, de akinek nincsen a 19% kamatos sorozatból, az csak előre tud tekinteni.
Én arra akartam rámutatni, hogy - az ismert kockázatok és teendők mellett, ami egy lakáskiadással jár - azért neméppen 3% hozama volt az utóbbi 2 évben(sem), hanem jóval több.
Én is kíváncsian várom, mi is lesz a továbbiakban, most majd főként ugye a rövidtávú kiadás esetleges limitálásának ingatlanpiaci hatásait. -
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #30689 üzenetére
Milyen statisztika alapján gondolod ezt? Ingatlan.com hirdetések száma 60-70m2 között, 60M forint alatt 31 darab. Igaz nem túl sok, de ennyi pénzért kapni azért jóval jobb helyeken is hasonló paraméterű lakásokat, nehéz elhinni, hogy érdemeben a valóságban is 60M felett mennének az újpesti panelek. Ilyesmi áron Újbudán sem extrém kifogni.
-
sakal83
addikt
válasz
MrCsiT #30623 üzenetére
Ezzel a koltsegbecslessel ovatosan, foleg 2022ben.Nekem kulcsrakeszen 500-520e/nmerert epitenek, Neked lehet h 700e/ftert.
Nekem 6000ftert burkolnak, masnak 10e ftert.
En is kertem arajanlatokat a mostani epitkezesnel. Volt olyan tetel ami 200-300%ot tert el...
Nagyon sok ehes szaki es kereskedo van.
-
A Zéé
addikt
válasz
MrCsiT #30527 üzenetére
Szerintem az eladó utolsó egy éves költségei annyira relevánsak a vevő számára, mint amennyire neked releváns az, hogy én kőrözöttes kenyeret reggeliztem, és egy bögre tejeskávét ittam mellé.
Ez inkább tűnik túlgondolkodásnak, mint tudatos vásárlásnak.
Persze, az alap dolgokat mondja el, hogy mi van a kk-ban, mennyi a víz átalány, vagy a távhő alapköltség, ha az van, de a többit miért mutogassa neked? Meg hogyan? Nekem 5 éve nincs semmiről sem papír alapú számlám... Mutogassam az érdeklődőnek telefonon, PC-n? Miért?Ahogy mondták is a többiek, az energetikai tanúsítvány meg egy vicc, felesleges sokat nézegetni. Ha nincs hőszigetelés a házon, nincsenek új nyílászárók, meg egyedi gázfűtés van, akkor úgyis EE vagy FF bármilyen épület. Ha meg van 10-15 cm hiőszig, megújuló energia, új ablakok, akkor sem lesz jobb, mint BB.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #30527 üzenetére
A számla elkérésekre pont ugyanezt a választ kaptam volna. Szóban mondott 1-2 számot, de nem mutatta meg a forrását.
Van amúgy klíma, de azon pont nagyot néztem, hogy konkrétan egyszerűen oda van lógatva a szomszéd erkélyére a kondenzvíz kivezetés. Lenézve azt láttam, hogy tényleg az alsó szomszéd erkélyére csöpög a víz. Néztem nagyot.
Az ablak volt határozottan láthatóan rossz állapotban.
Egyébként az épületegyüttes rajta van a fővárosi védett épületegyüttesek listáján. Ami nem műemlékvédelem, de azért mégis több kötelemmel jár a dolog, mint egy random társasház szokott. Amikor rákérdeztem, hogy van-e valamilyen építészeti védelem alatt a lakás, vagy a ház, nagyon határozott nemet kaptam válasznak a tulajtól. De még ennél is el tudom képzelni, hogy egyszerűen nem tudja a tulaj. Egyébként nem lenne kizáró ok az sem, hogy van ilyen védettség, csak akkor nem ártana tudni, hogy ez mivel jár konkrétan. Ha megkaptam volna végül a közös képviselet elérhetőségét, akkor ezt is ki lehetett volna deríteni.
-
robag93
aktív tag
válasz
MrCsiT #30353 üzenetére
Az Unicredit rész már nem játszik, ERSTE lett mindkettő. A hitelfedezeti biztosítás az kötelező az ERSTE-nél eleve és a lakásbiztosításba van beépítve, amit biztosítónál kötelező kötni. Ezekben úgy tudom csak elemi károk vannak, nem arról szól, hogy a tulajdonossal lesz esetleg valami, hanem konkrétan az ingatlannal.
-
sakal83
addikt
válasz
MrCsiT #30349 üzenetére
Nem adhatjak ki a vonatkozo szabalyzatot, csak a nyilvanosat. Ezek nem nyilvanosak. Hogy mit neznek a hitelnel azt a fiokosok sem tudjak, max sejtik. A biralati szempontrendszer titkos, meg a biralok sem tudjak sok esetben a scoringokat.
A biralat es a kockazat az erdekellentetek miatt az ertekesitestol sokszor el vannak kulonitve. Ezt irtam le, hogy a fiokos a baratod a bonuszert, vele hiaba harcolsz, max hülye, azert beszelnek osszevissza. De zero ertelme van oket vegzalni. Ok csak begyujtik a szukseges es eloirt papirokat, es bekuldik a kozpontba. Ok meg elbiraljak, vagy kernek hianypotlast, de nekik is van szabalyzatuk, amit Te soha nem ismersz meg.
Ezt tenyleg felesleges tovabb ragni,mert evekig dolgoztam hasonlo terulet felugyeleten
Az MBH meg egy kaosz most... Ott minden is megtortenhet. Van ismeros akinek a dolgozoi hitelet 5 honapig ragtak
De az uzletpolitikajuk most h mindenkinek alaigernek kamatban.
De en tuti az Unicredithez mennek, mert a hitelbiztositassal egyutt verhetetlenek.
Es ismetlem. A fiokosok jo resze nem a hierarchia csucsa, hanem az alja. Alacsony fizuval. Sokszor biziny mukormosokkent vegeztek... (nem bantva oket) Tehat nem kell meglepődni.
Egyebkent pont a zoldeknel van a kozpont szinte hermetikusan elzarva a salestol es a legutolso mozdulat is leszabalyozva
-
Qtya123
őstag
válasz
MrCsiT #30057 üzenetére
"aki úgy költözik ki Szigetszentmiklós, Szigethalom vagy Tököl térségébe, hogy azt gondolja, hogy majd kocsival lesz "Jani", na az tökre benézi, ez tény."
Nálunk sok kolléga pontosan ezekre a helyekre költözött ki, a másik fele meg Tápiószecső, Monorierdő, Sülysáp részre.
Reggelente verseny megy, hogy melyik bosszankodik jobban a dugókkal teli bejutás után. Van aki nem tud normálisan HO-ban dolgozni, mert kiköltözött Monor Strázsahegyre a semmibe, ahol mikrós net van és 3 forintot nem ér, cserébe tiszta por/sár az autó a földút miatt, de legalább panaszkodik is, hogy 400 méterre van légvonalban az M4-es és hangos... Közmű az annyi, hogy áram, a víz meg fúrt kút és szivattyú. És oda lett felhúzva egy új ház.
Mások meg olyan kis telekre építettek felkapottabb és drágább telkű részeken, hogy egy nyamvadt garázs sem fér rá. Managereink sokat melóznak, a kertre nincs idő, ezért sokaknál térkő+fű kombó, megfejelve öntözőrendszerrel és robotfűnyíróval, hogy lehetőleg semmi munka ne legyen vele.Vannak akiknek tök jó a családi ház és teljes értékű/boldog életet él benne (főleg, ha van rá muníció, hogy normális helyen vegye), de hogy sokan azért mentek családiba, mert más is, na az biztos.
Haver is, mikor már mindenük megvolt, jó munka, megtakarítás, 2 kiadott+1 lakott hitelmentes lakás, akkor egyik napról a másikra rájött, hogy ő kevesebbet ér, mint a kollégái, mert azok családiba költöztek már (igaz rommá adósodva nagy része). Így hamar-hamar gyerünk oda, mindegy, hogy hol, mindegy, hogy mit (mindezt úgy, hogy gyerek nincs és nem is lesz, tehát nem volt ez szempont). -
Dorian
félisten
válasz
MrCsiT #30015 üzenetére
Agglós háznak nem kiváltója a Bp-is panel. Bp-i panelből nemigen lehet agglós házat venni, és agglós házban lakva semigen akar visszamenni senki Bp-i panelbe.
Amúgy Bp-en egy átlagos tömegközlekedés ajtótól ajtóig 3/4 óra. Átlagos agglóból bejárás (pl nálam) meg 1 óra, kifelé 3/4. De ha csak annyi, h nem kell levinni reggel a kutyát, már többet nyertem a negyed óránál. -
eladocuccaim
junior tag
válasz
MrCsiT #30015 üzenetére
Az ugye megvan, hogy nem minden agglóból rémálom a bejutás? És az, hogy továbbra is rengeteg embernek adott a HO? Akiknek meg nem, azok közül sokan nem is BP-n dolgoznak? Hogy vannak akiknek rugalmas a munkaideje, és nem csúcsidőben közlekednek? Hogy vannak vállalkozók, akik magasról tesznek ezekre, mert nem KELL bejárniuk. Meg ugye egy külvárosi panelből nem vagy hamarabb bent, mint a szomszéd agglós településről.
-
axioma
Topikgazda
válasz
MrCsiT #29933 üzenetére
Raiff mar lezarta a min 6-8 eve futo - bar az ido nagy reszeben akciosan 2-3 reszletben is teljesitheto - premium select csomagot, annal is 1M beerkezo volt a hatar. Attol fugg, ki milyen kozegben mozog.
Az MBH-nal attol is fugg, amit irsz szerintem az a "volt BB" besorolasu az ugyfel (itt nincs sztem 600e-nel tobb minimum), es az 1M felso hatar inkabb annak szolhat, hogy felette "volt MKB" - valodi premium besorolashoz tartozik. Persze nem mind1, hogy egyeni, vagy csaladi jovedelem. -
Mosqu!to
addikt
válasz
MrCsiT #28373 üzenetére
Ha fel tudok venni olyan konstrukciós hitelt, ami felújításra szól, és nem elszállt THM-es személyi kölcsön, akkor ajándékozás lesz.
Ha ez a vonal nem megoldható, akkor merült fel az, hogy fél lakás megvásárlására veszek fel hitelt, de technikailag a pénz a felújításra fog fordulni.
A tulajdonjog amúgy már egyeztetve van a családban, csak még nem lett papírozva.Szóval a kérdés arra vonatkozik, hogy létezik-e 7-8% THM mellett lakásfelújításra szóló hitel, és ha igen, akkor azt hogy hívják és melyik banknál érhető el?
-
Qtya123
őstag
válasz
MrCsiT #28093 üzenetére
Valóban úgy a 2. emeletig van limit, ameddig még a felcuccolás nem esik ki a komfortzónából.
De mindennek van előnye-hátránya. A 4. emeletre sz@r felmenni, de nem zörögnek feletted, nem áztat le a szomszéd (persze a tető még ugyanúgy beázhat).
A 10 emeletesekben van lift, de teszem azt, ha a 3. emeleten laksz, akkor míg egy 4 emeletesben egy szomszéd tud leáztatni, addig a másikban 7 lakás van feletted, akik áztathatnak. Meglepő magasságokból le tud menni a víz. Volt ismerős, aki a másodikon lakott és a hetediken lakó szomszéd le tudta áztatni.Újpest Központban járva nekem mindig az tűnik fel, hogy más helyekhez képest mennyire kevés paneltömb van szigetelve.
-
denko
senior tag
válasz
MrCsiT #28093 üzenetére
Káp I élhető környék, sok zöld, ott van a kamara erdő, lehet sétálni, futni, van kinti edzőpark, közlekedés elég jó, nem csak villamos és vonat, de buszok is járnak ujpest felé. Ott van az infrastruktura: Aldi, Penny, Lidl, DM, Rossman gyogyszertár, alza, easy boxok gyalogtávolságra.
Hátrányai szerintem a sok szomszéd a 8-10 emletesekben, illetve panel rengeteg amivel kell megborátkozni minden vele járóval, illetve kevés a minőségi étterem budával vagy belvárossal szemben (szinte nincs)
-
válasz
MrCsiT #28090 üzenetére
Pár éve rendszeresen jártam a Károlyi István utca - Árpád út közötti részen, ott olyan cigányputrik voltak, hogy a fehér szempárok csak úgy világítottak kifelé!
Persze már ott is beindultak bőven az újépítésű projektek, de látjuk, hogy a Corvin sétányon is ott krúzolnak a buckalakók a százmilliós lakások tövében.
-
Kobe
veterán
válasz
MrCsiT #27725 üzenetére
Banki hitelezes kb befagyott. Banki ugyintezo ismerosok mar mindent is csinalnak jelzalogugyintezes helyett…..lehet ennek a csok felporgetese ad majd vmi loketet a masodik felevre.
Nekem pl az volt eleg bicskanyitogato, hogy ahol most hederezunk (US, fel ora innen new york, manhattan, tipikus szuletett felesegek amcsi kulvarosi kellemes kornyezet) 1M HUF nm ar korul lehet kapni hazat ( mai relative szar dollararfolyamon, par hete meg azert boven jobb volt az arany).
Kb 450-500K usd egy haz (atlag 150-190 nm kozottiek, nagysagrendileg 160-200M kozott), 3-4000 usd ra a mortgage rekordmagas 7% banki kamaton, de azon tudsz faragni, a 180 nm koruli hazak mind multiflat, ket lakasossa alakitva, 1800-2000 usd visszajon berlotol)Es kozben mar nem az elso pesti panellakast latom, amit 1M nm koruli aron probalnak arazni….azert na, erted, elegge ROFL amikor bekasmegyer also probalja US t utolerni
Ok, itt az eves ingatlanado eleg magas, de mas kozkedvelt reszeken a hasonlo kategorias haz is olcsobb es az adoval is nagyon sokat lehet fogni, a fizetes meg nem feltetlen annyival rosszabb.
Es ezeknek a hazaknak a lakoi itt sem a 15USD/h minimalbert keresik, vagyis aranyaiban egy itteni 1-1.2M/nm kevesbe megterhelo a lakoretegnek, mint odahaza. Annak ellenere is, hogy minden orszagban es piacon eleg massziv tularazas van.
Nalunk a mostani helyzet es ar/ertek arany iszonyatosan megroppantotta a poziciokat, a fizetesek mar elertek az uvegplafont, az inflacio nem csokkent annyira mint vartak, a berleti dijak es arak pedig meg igy is felfele probalnak mozogni.
En tovabbra sem latom, hogy mitol tudna annyival tobbet vagy mit tudna barmivel kulonlegesebben magyarorszag, ami miatt tenyleg ugy gondoljak sokan otthon hogy ilyen regiokkal kell arakban egy szinten lenni (bekasegge alatti jovedelemszint mellett, orszagkockazatokat meg bele sem veve persze). Nekem nagyon wishful thinkingnek tunik, lehet egyszer keseru kijozanodas lesz a vege -
Pfiucska
aktív tag
válasz
MrCsiT #27711 üzenetére
Azt gondolom, hogy a korábban és jelenleg is kelendő lakások ára nem fog továbbra sem lejjebb menni, maximum stagnálni. Már nem egyszer be lett hozva, hogy a térséget tekintve még mindig nem drágák itthon az ingatlanok és amit te is mondasz, hogy a kamatok elindulnak lefelé, az a kereslet újbóli emelkedését hozza majd magával, ami meg enyhén szólva sem a melegágya az ingatlanár-csökkenésnek.
A hulladék lokációval rendelkező ingatlanok árai esetleg eltudnak menni lefelé, de azt gondolom, hogy ez is inkább csak relatív értelemben lesz így, mint sem nominálisan.
-
MrCsiT
addikt
válasz
MrCsiT #27660 üzenetére
illetve, ahogy én látom: ha nem kötelező előtörlesztened (tudod fizetni a hitelt, és/vagy akár: többet hoz egyéb befektetés) egy további vonzata a megmaradt és félretett pénznek az esetleges biztonsági tartalék szerep(szükség esetére).
Ehhez persze kell annyi tudatosság, hogy ne elköltsd, hanem befektesd.
Azt is látni kell, hogy a felvett hitel öszege után az már fix összeg, a hosszú távú jellege miatt (normál esetben) egyre kisebb terhet ró a havi bevételre, tehát, csak annyi a kérdés, lehet-e több haszonnal befektetni azt a pénzt, minthogy visszaadod a banknak a tőkét(előtörlesztesz) ? -
válasz
MrCsiT #27658 üzenetére
Egyedül igényeltem a hitelt, nem szereteném a menyasszonyom megterhelni. Elméletileg keresek ehhez is eleget, de nem kevésről beszélünk. Amint eladom a lakásom megy bele és rögtön feleződik az egész.
Ezt az egészségpénztáras dolgot megnézem. Jövőre babavárót akarunk belenyomni.
-
válasz
MrCsiT #27655 üzenetére
Sajnos próbálok mindenre figyelni de erre nem gondoltam. A szerződés még készül.
Nehéz dolgozni, ingatlant árulni és venni egyszerre.
KHR-em patyolat, jövedelem is szerencsére. Két különböző bank már rábólitntott, szóval én is bízom benne, hogy a legnagyobb bajom most az lesz, hogy kivárjam a költözést.
Szerk.: gyorsan néztem egy JTM kalkulálást, az is jó.
-
válasz
MrCsiT #27653 üzenetére
Két hónap lesz, minden bank akivel idáig beszéltem 30 napot említett. Az, hogy miből épült, tégla, egy nem túl régi ingatlanról beszélünk.
Hitel elméletileg nem akadály, mert egy banktól már kaptam igérvényt (illetve egy másiknál előzetes bírálatoj átmentem). Ezek alapján 99%, hogy ki tudom fizetni, buktatóm "elméletileg" nincsen. De azért fosok rendesen, hogy lesz-e valami komplikáció.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
MrCsiT #26723 üzenetére
Négyzetméterről sehol nem írtam, szándékosan csak árakról.
Tehát egy 70 millió forintért árult lakást(akár a 4., akár a 11. kerületben, akár Rózsadomb, akár Debrecenben. Akár új, akár régi.) nagyjából 250e-300e forint/hóért szokás hirdetni albérletként. 70 millió forintra 55 milliós hitelt már fel lehet venni, ha van 15 millió önerő, meg persze a hozzá szükséges bér. Tehát ilyen esetben a törlesztő az elején akár a duplájához közelíthet annak, mintha ugyanazt a lakást bérelnéd.
[Tessék egy kalkuláció]
Egyébként jó, hogy előhoztad a JTM-et, mert ebből látszik még az, hogy milyen belépő kell az egyik, meg a másik esetben:
Vásárlás: 15M HUF önerő
~800e HUF/hó nettó jövedelem
Albérlet:
750e-900e HUF költség beköltözéshez
Jövedelmet meg ebben az esetben nehezebb meghatározni minimálisat, de legyen mondjuk ~450e/hó nettó HUF-tól bevállalható. -
axioma
Topikgazda
válasz
MrCsiT #26322 üzenetére
Varj, a kockazatkezeles az mas kerdes. Tehat nem a kicentizesrol beszeltem, hanem a _csak_ azon elv alapjan torteno futamido-hosszabbitasrol, ahol az az elv hogy "kesobb konnyebb fizetni", az nem racionalis.
Es nem, en vagyok az aki sosem adja ossze (jelenertekesites nelkul) a fizetendoket...
Masreszt nem az a kerdes, hogy a ket hitel hogyan viszonyul egymashoz kamatban; hanem hogy a hiteled amit torleszthettel volna jobban ahelyett nagyobb "hozamot" kaptal-e a penzedre (ha neked mondjuk egy nyaralas vagy felujitas amire amugy nem jutott volna megerte lakashitel-kamatokon is, akkor az lehet egy racionalis dontes; csak a penzkent - biztos kamattal - fialtatas vs. rovidebb futamido volt az osszehasonlitas alapja). -
_NCT
addikt
válasz
MrCsiT #26309 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! A terv az, hogy hosszútávon a hitel mellett is tudjunk valamennyit takarékoskodni, azt PMÁP-ba/DKJ-ba tenni, felhasználástól függően. Itt nyilván van egy bizonyos kitettség az ÁK felé, de még mindig nincs jobb ötletem alacsony kockázatú befektetésre, ami "követi" az inflációt (ETF portfólió építésre még nem szántam el magam).
Több helyen olvasom (hozzáteszem teljesen jogosan), hogy a végig fix hitelnél a biztonságot fizeted meg, kvázi mint a Casco-nál; lehet évekig nincs rá szükség, de ha beüt a sz@r, akkor viszont nagyon jó, ha van.
Futamidőnél is megy az agyalás, 20 és 30 év között, viszont 30 évnél csak 1 bank ad végig fixet (a többi 10 éves kamatperiódus), aki kb mindenben a legdrágább és nincsenek általánosan jó tapasztalatok vele (pl az előtörlesztési díj duplája a többi résztvevőénél).
-
axioma
Topikgazda
válasz
MrCsiT #26309 üzenetére
ez nagyon altalanosan egy hibas hozzaallas [minel hosszabb hitel] bekeidoben, mert akkor tobb a hitel kamata, mint a biztonsagos befektetes hozama, penzigyileg akkor is rossz dontes, ha pszichologiailag a hosszabb hitel kevesbe tunik megterhelonek [ez csak a felesleges futamido-huzasra vonatkozik! a biztonsagi tartalek stb megfontolasok validak]
ma persze a kamatok ellenkezo elterese miatt minel tobb hitel minel hosszabb futamido [minel alacsonyabb diju valtoztatassal]
ami nemtrivi, hogy milyen kamatperiodus - en altalaban a rovidet preferalom [kevesebb benne a prudens mukodes miatt beleszamitott jovobeli kockazat], de most az aktualisan legolcsobbat vennem fel [nem bizom a kormanyban h kozel a tartosan 5-6% koruli infla nemhogy a 3%, nem is ez, de nem is egy hosszabb 10% idoszak van a'razva].
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hardcore café
- Goddess of Victory: Nikke
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- E-roller topik
- Motoros topic
- ROG Strix G16 notebook: tökéletes harmónia
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 1TB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Akcio! Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X OC Videokártya!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest