Új hozzászólás Aktív témák
-
Mauzes
addikt
válasz
bexinho23 #33637 üzenetére
Én is beadtam ma. Vicces amúgy, mert a jogcím igazoló dokumentumot én is ügyfélszolgálaton kérdeztem meg, a 1818-on. Nekem ellentétest mondtak, mint neked, elvileg az MVM nem kéri kötelezően (nincs becsillagozva, azaz elvileg tovább engedi).
Amúgy a földhivatali határozat a legrosszabb, az lesz meg a legkésőbb. Én a friss tulajdoni lapot a biztonság kedvéért mindenhová beadtam, mert rajta van széljegyen a beadott tulajdonjog bejegyzési kérelem a nevemre.De annyira amatőr az egész rendszer. Az MVM például kötelezően kéri a Felhasználó azonosítót. Na most ez a számlán is a magánszemély azonosítója, azt hívják így, hogy Felhasználó azonosító. Míg a Felhasználási hely azonosító az egy másik szám, az vonatkozik az ingatlanra. És plot twist, hiába írja szó szerint a rendszer, hogy Felhasználó azonosító kell neki, oda valójában a Felhasználási hely azonosítót kell beírni...
-
lm83
őstag
válasz
bexinho23 #33212 üzenetére
Ahogy előttem írták a 45% biztos elég lesz.
Az értékbecslésnek akkor van jelentősége, ha te minimális, 20% önerővel vennél lakást.
A bank meg a max 80%-át hitelezni.
Ilyenkor lehet gebasz, ha a 100m forintos lakást a bank csak 90m-ra értékeli, mert akkor a bank 80m helyett csak max 72m hitelt ad rá, a többit önerőből kell pótolni.
Ha te, ennél a példánál maradva, 20m helyett 45m-t raksz bele, akkor mindegy a bank mennyire értékeli, amíg a 80%-a eléri az 55m-t. Amit elvileg ha nem ér el, akkor már más gubanc van, mert megvan mekkora százalékos eltérést lehet az eladási árhoz képest. -
Mauzes
addikt
válasz
bexinho23 #33212 üzenetére
Ezt nem lehet előre megmondani, mert egyrészt vételár függő, másrészt az egyedi értékbecslőtől is függ.
Ha a vételár egy kb. piaci szint, akkor az egy jó indikáció az értékbecslőnek is és nem szoktak jelentősen alámenni. Illetve a te esetedet még segítheti, hogy a felújítások egy része (pl. villamosság) nincs szem előtt, de a vételárba ezt már esetleg belekalkuláltátok (de lehet, hogy nem, ez nem volt egyértelmű).
Ettől függelenül simán lehet olyan bank vagy értékbecslő, aki konzervatívabban áll hozzá. De a 45% önerő szerintem elegendő lesz minden esetben.
-
válasz
bexinho23 #27402 üzenetére
Nem értek egyet. A foglaló ténye/összege nem függhet az ingatlanpiac állapotától. Ez a biztosíték a vételi szándék komolyságára, ennyi. És ismétlem, a foglalónak nevezett foglaló az adásvételi szerződésbe kerül, ott foglalózol. Ha már egy adásvételit sem vehet komolyan az ember, akkor mit?
-
válasz
bexinho23 #27393 üzenetére
No offense, de ahogy írtuk is többen, a foglaló az adásvételi szerződésben kerül rögzítésre. Ha pedig valaki eljut eddig, akkor a foglaló ad súlyt a szándékának. Igen, ez kockázat, mind a vevőnek, mind az eladónak. Ez egy ilyen biznisz. Az, hogy ez kinek hány évnyi megtakarítása, indifferens.
-
axioma
Topikgazda
válasz
bexinho23 #27393 üzenetére
Na de mielott visszalep, ezt kell merlegelje. Amugy szerzodhet mashogy, ha ugyis eladjak neki. Vagy legyen biztosabb magaban (pl. kisebb erteku ingatlan).
Amugy 40M elkotelezodesnel meg kell legyen a 4M kis valoszinusegu (mi lehet az amitol visszalep?) elvesztese, az varhato ertekben legyen mondjuk 1-200e (szerintem annyi se, de mind1). -
Revolit
senior tag
-
Mercutio_
félisten
válasz
bexinho23 #25634 üzenetére
"Az ingatlanértékesítésben résztvevő cégek érdeke értelemszerűen a minél több, minél magasabb áron való értékesítés."
Ha itt az ingatlanos (OC, DH és társai) cégekre gondolsz ott a minél többet/gyorsabban eladás a lényeg, hiszen az ő jutalékuk szempontjából néhány millióval magasabb ár nem jelent nagy difit, ellenben az eladhatóság esélye lényegesen csökken.
Tehát tulajként a legtöbb ügynök nem a te érdekeidet nézi -
hurenzon
senior tag
válasz
bexinho23 #17905 üzenetére
Én most árulok és vásárolni is szeretnék.
Így mindkét oldalban érdekelt vagyok.
Én nem érzek árzuhanást, se nagy áremelkedést.
Inkább stagnálás, kicsi emelkedést
Napi szinte nézem az ingatlanokat.Viszint már ma ketten is hívtak, hogy jönnének nézni az egyik lakást. Be fog szépen lassan indulni ez az egész piac. Csak sokkal lasabban, mint egy részvény.
-
HoTDoG
tag
válasz
bexinho23 #17546 üzenetére
De, ezt is jelenti. Tavaly tavasszal így vittek el előlünk egy kecót. Péntek este gyorsan írtunk foglalóról egy papírt. Mivel csak a szándék volt a cél, és nem tudtam levenni több pénzt hirtelen, 500k-ról írtunk. Következő hétre meg is beszéltük az ügyvéddel a találkát, minden sínen volt. Hét elején hívott az eladó, nagyon sajnálja, de kapott egy nagyob ajánlatot. Aznap este visszahozta a dupláját. Utólag nem bántuk, mert egy sokkal jobbat találtunk minden szempontból rá egy hónapra. De azt is megtanultam a jövőre nézve, hogy ettől jóval nagyobb összeget kell majd letenni, hogy ne járjak így.
Ezzel a hatalmas visszaeséssel csak óvatosan. A bérek már most megálltak. Ingatlanpiaci visszaesés gazdaságival együtt jár.
-
Mauzes
addikt
válasz
bexinho23 #17540 üzenetére
Az eladónak elég nagy kitettsége van, ha belemegy egy bizonytalan adásvételbe előleggel. A vevő (aki az eladó számára egy idegen) simán nézelődhet, keresgélhet közben, megpróbálhat akár több más ingatlanra is előleggel ajánlatot tenni - közben ez eladónak meg telik az idő, miközben nem tudja eladni. Ezért nem szoktak belemenni az eladók, szerintem az esetek túlnyomó többségében foglaló nélkül nincs üzlet. Ha te a meggyőződésed miatt nem vagy hajlandó erre, az szíved joga, de nagyon sok ingatlan lehetőségtől el fogsz esni.
Amúgy a foglaló az eladót is védi, hogy a vevő nem fog másfelé fordulni a folyamat közben.
-
axioma
Topikgazda
válasz
bexinho23 #17543 üzenetére
Lehet olyat hogy foglalo+eloleg is atadasra kerul, egyik egyik osszeg masik masik, es meghiusulas eseten mindegyik a neki megfelelo modon mukodik.
Ertelek, hogy kolcsonosen elonyos kell legyen, de pont ezt mondom: a vevo is legyen akkor belatassal, hogy nincs erdekem vele szerzodest kotni, ha nem akar rendes foglalot adni (vagy egy nagysagrenddel kevesebbet vagy csak elolegkent nem foglalokent), vagy hitelbiralat sikertelensege eseten vissza akarja (fullban) kapni. Nekem nem kotelezo szerzodni ilyenekkel, es ennyi. (Es oszinten sajnalom akit erre rabeszelnek, ez meg maganvelemenyem aminek hangot adtam.)PS. ja itt epp veletlenul tg vagyok de ez most nem szamit semmit, mint egyszeru forumozo szolalok meg, a tg az csak rendrakasra kellene de szerencsere sose kellett itt me'g
-
Eagl3
veterán
válasz
bexinho23 #17536 üzenetére
Nem írtuk alá az új ingatlanra vonatkozó szerződést, míg a vevőnk nem kapta meg a hivatalos pozitív elbírálást a banktól.
De arra már nagy valószínűséggel nem lett volna időnk, hogy új vevőre várjunk, ergo buktuk volna a kiszemelt ingatlant és a legnagyobb probléma, hogy nem nagyon volt alternatívánk. -
axioma
Topikgazda
válasz
bexinho23 #17526 üzenetére
Akkor nem lesz jo lakasod. Nem megszoritott elado ebbe - jogosan! - nem megy bele.
En ha eladok, kerek 10%-ot. Es ha elbukja a hitelbiralatot, akkor piactol fuggo banatpenzt plusz azt, hogy akkor adom vissza ha a kovetkezo vevojelolttol a foglalot megkaptam. Mit gondolsz, az a 10% nekem nem kell a lanc kovetkezo elemehez? Nem, nem jo ugyvedi letetben sem, nekem az a kezembe kell.
Ugy megneznem idonkent hogy mikor a masik oldalra kerulsz, akkor vajon valtozik-e a velemenyed... -
Eagl3
veterán
válasz
bexinho23 #17526 üzenetére
Az én példám jól szemlélteti, hogy miért nem okvetlen állja meg a helyét amit írsz.
Ingatlanoson keresztül hirdettünk egy családi házat, az ingatlanos díja (az egyszerűség kedvéért) 1m Ft-volt sikeres értékesítés esetén.
A vevőnk letett 5% foglalót, 2m Ft-ot. A szerződésbe bekerült, hogy ha a bank nem hitelez a vevőnek, akkor a foglaló visszajár.
Itt az a bökkenő, hogy az ingatlan iroda abban a pillanatban igényt tart a pénzére mikor ügyvédnél aláírjátok az adásvételi szerződést, viszont a hiteligényt akkor tudja csak a vevő elindítani, mikor már kezében van az adásvételi. Ha a bank elutasítja a hitelt, akkor én buktam 1M Ft-ot (az ingatlanos díját).
Ezért a szerződést módosíttattuk, 1m Ft járt volna vissza a vevőnek ha nem kap hitelt, így lettünk volna pénzügyileg nullán, viszont időben másfél-két hónapot buktunk volna viszont az új építésű ingatlanba már tennünk kellett a pénzt.Szóval nem, nem minden esetben a vevő kockáztat nagyobbat.
-
Mauzes
addikt
válasz
bexinho23 #17317 üzenetére
Szerintem egyik sem, bíróság esetileg állapíthatja meg, ha jogvita van. Egyrészt nem csak az adásvétel időpontja számít, hanem a kifizetés is, és a hiteltörlesztés biztosan közös jövedelemből származik. Másrészt már az adásvétel kapcsán is kérdéses, hogy a házasságkötés tényétől függetlenül fennállt-e már élettársi viszony és gazdasági vagyonközösség.
Ha a fentiek miatt van bármi aggályod, akkor valóban érdemes lehet házassági szerződést kötni. De ha nem teljesen egyértelmű a helyzet (pl. ami megismerkedés előttről vagy rokontól származó vagyon esetén lenne), akkor erős érzelmi hullámokat verhet, ha az egyik fél saját részre akarja eltéríteni az immár közösen használt vagyont.
-
vzozo
senior tag
válasz
bexinho23 #17259 üzenetére
Még annyi talán, hogy minden hivatalos papírod legyen naprakész, valós adatokkal. Annak idején volt egy már nem aktív "tartózkodási helyem" a lakcímkártyán, és hát persze hogy oda küldözgette az APEH az illetékről szóló leveleket. Amiket sose kaptam meg.
Érdekes módon valamelyik sokadik büntetőkamatos levelet már tudták postázni a valós lakcímemre.
Fellebezéseimet elutasították. Remélem gyógyszerre költötték a büntit.
-
vzozo
senior tag
válasz
bexinho23 #17257 üzenetére
Részben hasonló kérdéseket feszegettem édesanyám aktuális szerződése kapcsán, érdemes lenne visszaolvasnod pár posztot. Én a saját, 11 évvel ezelőtti példámmal, illetve józan ésszal tudok válaszolni:
1. Ha még nincs konkrét lakás, a bankokban lehet érdeklődni (ajánlatot kérni), ha esetleg aktuálissá válna a dolog, hitelképes lehetnék-e?
Nálam ez kb. a következő volt:
- Nagyságrendileg tudtam mennyiért szeretnék lakást venni és mennyi hitelre lesz szükségem
- Kértem ajánlatokat online, excelbe szépen betápláltam mindent, hogy tudjam őket összehasonlítani, paramétereket állítgatni
- Meglett a kinézett lakás, szóban megegyeztünk a vételről (ingatlanos nem volt a képben)
- Másnap elmentem a bankba érdeklődni a hitel részleteiről, illetve a szerződés formai követelményeiről (a bank kérni fogja, hogy bizonyos általan kötelezőnek vélt részek kerüljenek be az adásvételi szerződésbe, szó- illetve betű szerint.2. A vevő viszi az ügyvédet, vagy az eladó?
Úgy "illik", hogy a vevő, mégiscsak a Te érdeked szolgálja.3. Lentebb olvastam a beszélgetést "széljegyről". Ez konkrétan micsoda? Miért annyira fontos?
A földhivatalban bejegyzik, hogy az ingatlan értékesítés alatt van (függőben tartás, ha jól rémlik ez a hivatalos neve, de nem vagyok jogász.)
4. Előleget vagy foglalót, esetleg mindkettőt kell utalni ügyvéd jelenlétében?
Ahogy akarod, én előleget és foglalót is utaltam. Aláírtuk a szerződést, maje együtt elmentünk a bankba mindhárman (eladó, ügyvéd, én), és habár a pénzt még az ügyvéd irodájában utaltam el online, valami banki igazolást kért az eladó, hogy "ez vissza nem vonható utalás" legyen.
5. Ha a banktól mégsem kapnék hitelt annak ellenére, hogy korábban hitelképesnek minősítettek, akkor hogy tudom kivédeni, hogy ne bukjam vevőként a már szerződés szerint átutalt előleget/foglalót?
Ha az eladód belemegy, akkor írjátok bele, hogy banki nem teljesítés az nem a te hibád. Sok sikert.
6.Előleg ami visszajár, a foglaló, ami semmiképpen?
Nyilván szerződésfüggő, de kb. igen. Ezért szokták beleírni a szerződésbe, hogy "Felek kijelentik, hogy a foglaló jogintézményével tisztában vannak. "
7. Mi egyáltalán a menete az egész ügyletnek? (Első lépésben a neten kinéztem az ingatlant, második lépés...)
Szerintem párhuzamossan futtasd ezeket a taszkokat:
- Ingatlan keresése
- Banki ajánlatok bekérése
- Ügyvéd keresése
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gépösszerakó topik kezdőknek
- Formula-1
- Építő/felújító topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nintendo Switch 2
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- PRÉMIUM switchek - billentyűzet kapcsolók - TÖBBFÉLE (linear, tactile, silent, clicky)
- Honor Pad X8a 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- MakulátlanGaranciális MSI Cyborg GAMER 15,6"144Hz!i5 13420H(12X4,6Ghz)RTX 4050 6GB VGA,16GB DDR5 RAM
- LG OLED evo C2 65 4K TV Media Markt Garancia
- Macbook White 13" unibody
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- HP OMEN MAX 16T-AH000 - Ultra 9 275HX, 32GB, 1TB SSD, NVIDIA RTX 5090
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest