- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geri12345
tag
válasz
King Unique #6015 üzenetére
A kipróbálásról nem írtam az előző hozzászólásban, de leírhatom azt is.
Egy Seagate 4TB SATA3 64MB Ironwolf (ST4000VN008) merevlemezzel próbáltam használni, sikertelenül. Az hallatszódott, hogy megy a merevlemez, és a Windows kiadott hangot a csatlakoztatásnál, de nem jelent meg a merevlemez a Lemezkezelésnél sem.
Hogyha küldesz egy útmutatót, hogy hogyan lehet kideríteni a chipet, akkor megnézhetem még mielőtt visszaviszem. -
Geri12345
tag
válasz
King Unique #6011 üzenetére
Sajnos megrendeltem amikor írtam, de más dolgok miatt nem/sem kellett volna.
A gyártó és az eladó oldalán sem írták, hogy mekkora a max kapacitás, amit bele lehet tenni, pedig a dobozon egyértelműen le van írva, hogy max 2 TB. Úgy látom, hogy az itteni a táblázatban az EH35ND3-nál N/A van, akkor ez alapján ki lehetne tölteni.
További hátrány még, hogy a kábelek elég rövidek. Az USB-USB kábel kb 30 cm hosszú, a tápkábel pedig kb 86 cm.
Adtak hozzá 4 kicsi és 4 még kisebb csavart, amivel a merevlemezt és a ház két végét lehet rögzíteni, ehhez egy kicsi csavarhúzót is mellékeltek. A merevlemezt rögzítő csavarokat el lehet fedni két becsúsztatható műanyag csíkkal.
Valószínűleg ezt a példányt már visszavitte valaki, mert a csavarok csak úgy a dobozban voltak, a kis nejlon tasak üres volt, ami a csavarok tárolására szolgál, valamint a doboz belsejében is van gyűrődés, ami arra utal, hogy valaki már visszazárta előttem.
Megpróbálom visszakérni az árát, vagy kicseréltetni egy jobb modellre.
-
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #6002 üzenetére
Így már érthető! Köszi a választ!
Egyébként az Axagon műanyag rögzítője a merevlemez mindhárom csavarhelyére belemegy, míg a Kolinknek csak a két egymáshoz közeli furatba megy bele, tulajdonképpen harmad akkora a Kolink műanyag rögzítője.
A merevlemez vége aminek semmi kapcsolata nincs magával a külső házzal jobban rezeghet.
A kérdés pedig az hogy mivel nem teljes szélében tartja meg a merevlemezt, a másikhoz képest ez mennyire befolyásolhatja a merevlemez élettartamát? -
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #6000 üzenetére
Beszereztem egy ilyet, ami érdekes hogy azok a kis fülek rendesen megtartják a merevlemezt, egyáltalán nem lötyög benne, a Captiva külső házban jobban lötyög, viszont annak a tartója sokkal jobb, ennek egy vicc kb. a gumitalpak nélkül. Sajnos nincs rajta rácsos kialakítás hogy jobban szellőzzön, de maga a ház anyaga elég vastag és nem csuklik össze, mondhatni elég jó minőségű.
A linkelt videó alapján a Kolink és az Axagon elektronikai része "teljesen" megegyezik.
A tartó része viszont mind a három furatba belemegy, ez a megoldás tartósabbnak tűnik!Ami érdekes hogy két ugyanolyan merevlemez van mind kettőben.
Ez a része lehet egy picit eltér a témától, de az miért van hogy ami a Captivában leformázott 4 terrás purple winyót mindegyik eszköznél 4ks formátumot ír, ami meg ebben a Kolinkben van ott úgy jelzi ki a hdsentinel mint egy sima 500 gigás winyót ami nem advanced formatos.
Úgy értem ezt hogy amit a kolink rackben formáztam hdd-t, ide oda rakosgathatom és bárhol felismeri normál hdd-ként.
Viszont amit a Captivában formáztam le ugyanolyan 4 terrás winyót, ha beleszerelem egy másik gépbe akkor nem ismeri fel a winyót, pedig ugyanúgy lett meghajtó betűjel hozzá adva és formázva is.
A merevlemezek teszik a dolgukat a külső házakban.
Viszont ez a különbség miért lehet két egyforma merevlemeznél, mi köze lehet a külső házakhoz amiben benne vannak? -
laychi
veterán
válasz
King Unique #5986 üzenetére
A Windows kiírta, hogy nem lehet beolvasni az eszközt.
Először a gép előlapi csatlakozóin próbáltam, majd direkt az alaplap hátlapi csatlakozójáról.
Eszközkezelőben hibát jelzett az USB vezérlőknél.
A driver naprakész volt.
Próbáltam, hogy letiltottam, újraindítottam a gépet, engedélyeztem, de semmi.
Partíció kezelő sem látta.Nem vagyok azért annyira amatőr, csak nem veszek minden nap ilyen átalakítókat, eszközöket.
Régi már a mostani, az újabbak biztos jobbak és akik naprakészebbek tudnak ajánlani valamit.Erre gondoltam, ez is külső tápos:
[link]Azért ilyenre, mert pl dvd író nincs a gépembe, de a régi döglött laptop ODD-jét is a gépre tudnám kötni szükség esetén. Nem úgy, mint egy dokkolónál.
-
sopruk
senior tag
válasz
King Unique #5981 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes, mindenre kiterjedő, megnyugtató választ!
-
válasz
King Unique #5977 üzenetére
Igen... itt valami sunnyogás van szerintem Asmedia részről, mert amúgy a chipről sem találtam rendes adatlapot, de tippre vagy ugyanazon a néven kihoztak több változat is, és azért adtak ki egy idő után olyan fw-ket, amikkel megy a nagyobb winyók kezelése is, vagy van valamilyen hardveres követelmény, amivel látja a nagyobb winyókat (bár ez meredek lenne, pl. megfelelő helyre rakott ellenállás, akármi).
"A SMART, illetve az állapotinformációk megjelenítésének hiánya ha még virtuális gépen történik, az hagyján"
Pont azért tettem két screenshot is, hogy látsszon, az USB átirányítás jól működik. Eddig semmi gondom nem volt ezzel sem Vmware, sem KVM alatt (de a Virtualbox is jó lekezeli, csak azzal kevesebb a tapasztalatom), kb. ugyanaz, mintha a virtuálgépbe magába dugtad volna az eszközt. (Arról nem beszélve, amikor egy távoli gépre dugott USB cucc megy a virtuális gépbe, csak ez általában lassú a hálózat miatt.)
-
válasz
King Unique #5975 üzenetére
Ja, azok lehet, hogy nem azonosak, de a lemez állapotát lekérdezni tudja. Meg aztán, azért van a smartctl és a hdparm, hogy használja az ember.
"Akkor pláne érdekes, ha sima ASM1051 chip esetén is ugyanúgy működnie "
Azaz!És akkor 2 screenshot, az egyik fizikai, a másik virtuálgépen, ugyanazzal a HDS-el.
-
válasz
King Unique #5973 üzenetére
...ugyanazt tudja, mint a Windowsos, csak ingyen
(Szöveges értékelést is ad, csak terminálon.) Azt csodálom, hogy valaki még nem írt hozzá GUI-t (a gyártó korábban lenyilatkozta, hogy Linuxra marad a parancssor, ami mondjuk tök elég is).
"pláne hogy a megadott verziójú firmware-rel elvileg simán kezelnie kellene"
Azaz!
Ezen nem E-s chip van, és a Computerbase -s topicban is 1051-hez írták hogy ez a fw viszi a nagy winyókat. Erősst WTF van... Szóval tuti nem véletlenül halt meg ez, amikro benyomtam a 2TB-t.
Viszont azt megtudtuk, hogy a flash újraírásával menthető a cucc, ha valaki elrontja -
válasz
King Unique #5971 üzenetére
Volt áramtalanítva, a lemezkezelő meg azt mutatja, amit betettem, 750GB
HDS kimenet (nem Windows, de a HDS az HDS mindenhol) :
HDD Device 2: /dev/sdd
HDD Model ID : WDC WD30 EFRX-68EUZN0
HDD Serial No: ?
HDD Revision : 80.0
HDD Size : 764436 MB
Interface : SCSI
Temperature : Unknown °C
Highest Temp.: Unknown °C
Health : Unknown %
Performance : Unknown %
Power on time:
Est. lifetime:És HDS egy másik USB illesztővel :
HDD Device 2: /dev/sdd
HDD Model ID : WDC WD30EFRX-68EUZN0
HDD Serial No: WD-WMC4N2385796
HDD Revision : 80.00A80
HDD Size : 2861588 MB
Interface : SAT Standard SCSI/USB/ATA
Temperature : 24 °C
Highest Temp.: 39 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 414 days, 12 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.De amúgy ha kernelszinten nem jó méret kerül kiolvasásra, mert az illesztőből sem jó adat jön, akkor a HDS sem fog mást mondani
Szerintem az a vége, hogy ez a cucc nem fog 3T winyót kezelni
Amúgy rendeltem SOIC8 IC-hez csipeszt, szóval ha az megjön, akkor nagyjából 0 erőfeszítéssel tudom majd tolni az illesztőre a fw-eket, és figyelni, melyikkel megy a 3TB winyó
Bár addigra ha tudok, szerzek egy másik csupasz illesztőt (haljak meg, nincs ebay-en, vagy csak atomdrágán), és azt építem be (a backup winyóm menne egy egyedi házba, amiben korrekt IDE táp van, szóval az lenne a vége, hogy beledug az ember egy USB és egy 220-at, és mehet a backup). -
válasz
King Unique #5968 üzenetére
Amúgy ja, mindent fizikain kéne, de az meg macera - igazából eddig egy Samsung volt, amihez muszáj volt fizikai gép, mert nem tudtam olyan gyorsan kattintani a csatlakoztatást, hogy még ne menjen tovább
(Azóta meg már ide is eljutott a heimdall, amivel meg natívan megy Linuxról.)
"Igen, le lett írva az ASM1051, ellenben az nem derült ki, hogyan sikerült megállapítani "
Ja, lehet, hogy nem volt egyértelmű. Szemrevételezéssel."Ahol a firmware verziója nem derült ki, "
Ja... nem mentettem el, sry
Viszont! A most felírt (és az előzőleg egyszer jól, másodszor a 2TB-al rosszul) felírt fw is a
ASMedia.1051.130220.81.F6.02 , szóval ezzel a táblázat alapján kéne mennie a 6TB supportnak, és nem teszi -
válasz
King Unique #5965 üzenetére
- Virtuális Windowson frissítettem, ami amúgy megszokott, telefonokkal, mindenfélével már rutin
(Azt nyugodtan telenyalhatja minden kártevővel, eldobható.)
- Írtam, hogy ASM1051 van rajta, amit 2105-nek ismer fel(Gratulálunk az Asmedia-nak...)
- Ja, ezt a 4kn -t felejtettem elValószínű az volt a baja amúgy, hogy 2TB-nál nagyobb cuccokat amúgy sem nem fogja kezelni a chip
- "A korábbi "látja, de nem olvassa" " -> látszik, hogy ott egy winyó, de csak 750GB-nak látja, pedig 3T, látszik a kernel debug kimenetben, hogy megvan az eszköz (mármint hogy az egy diszk), kommunikál vele, de nem talál rajta semmit, amit értelmezni tudna adatként, partíciós táblaként (nyilván, ha már a méret is rossz)
- A Device Info nagyon úgy tűnt, hogy a valós értéket olvassa a chipből, mert amikor nyomogattam, villant a LED. Amit a főablakban látsz, az viszont tényleg csak a .ini file-ból jön.Amúgy sikerült megmenteni, csak nem látok a szememtől, hiszen ott van az ASM1015 mellett egy 8 lábú. Ez a kontroller is külső flash-ből szedi a szoftvert, azt írod a FW upgrade során. Fogtam a flash író cumót, 8 kis drót a flash IC-re (PM15LD512 volt rajta amúgy, 64k SPI flash), felírtam a fw-t rá, és megy tovább. (De persze még mindig csak 2TB winyókat ismer fel
)
Amúgy ezt mondom :
[214865.083161] usb 4-1: new SuperSpeed USB device number 8 using xhci_hcd
[214874.246789] usb 4-1: New USB device found, idVendor=174c, idProduct=5106
[214874.246794] usb 4-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
[214874.246797] usb 4-1: Product: AS2105
[214874.246799] usb 4-1: Manufacturer: ASMedia
[214874.246801] usb 4-1: SerialNumber: WD-WMC4N2385796
[214874.247980] usb-storage 4-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[214874.248324] scsi host8: usb-storage 4-1:1.0
[214875.452498] scsi 8:0:0:0: Direct-Access WDC WD30 EFRX-68EUZN0 80.0 PQ: 0 ANSI: 0
[214875.452887] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[214875.453016] sd 8:0:0:0: [sdd] 1565565872 512-byte logical blocks: (802 GB/747 GiB)
[214875.453232] sd 8:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
[214875.453234] sd 8:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 23 00 00 00
[214875.453430] sd 8:0:0:0: [sdd] No Caching mode page found
[214875.453434] sd 8:0:0:0: [sdd] Assuming drive cache: write through
[214875.480733] sd 8:0:0:0: [sdd] Attached SCSI diskA lemezek listája meg (lsblk) :
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
loop0 7:0 0 55,5M 1 loop /snap/core18/2253
loop1 7:1 0 4K 1 loop /snap/bare/5
loop2 7:2 0 99,4M 1 loop /snap/core/11993
loop3 7:3 0 162,9M 1 loop /snap/gnome-3-28-1804/145
loop4 7:4 0 65,1M 1 loop /snap/gtk-common-themes/1515
loop5 7:5 0 55,5M 1 loop /snap/core18/2284
loop6 7:6 0 110,5M 1 loop /snap/core/12603
loop7 7:7 0 164,8M 1 loop /snap/gnome-3-28-1804/161
loop8 7:8 0 65,2M 1 loop /snap/gtk-common-themes/1519
loop9 7:9 0 216,3M 1 loop /snap/instagraph/86
sda 8:0 0 111,8G 0 disk
└─sda3 8:3 0 108,8G 0 part /
sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 8G 0 part [SWAP]
└─sdb2 8:18 0 457,8G 0 part /media/store
sdd 8:48 0 746,5G 0 disk
sr0 11:0 1 1024M 0 romOtt az sdd, hibás mérettel, és tuti hogy van rajta partíció, stb.
-
válasz
King Unique #5951 üzenetére
Na előkaparva az illesztőt...
ASM1051 IC van a cuccon
És ASMT2105-nek ismeri fel az OS(De legalább a PID 55aa)
(Amúgy asszem Icy Box volt lánykorában ez is, de hozzám már ház és táp nélkül került)
[191911.832335] usb 4-1: new SuperSpeed USB device number 4 using xhci_hcd
[191911.853225] usb 4-1: New USB device found, idVendor=174c, idProduct=55aa
[191911.853241] usb 4-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
[191911.853243] usb 4-1: Product: 012345678901234567890123456789012345678901234567
[191911.853245] usb 4-1: Manufacturer: 01234567890123456789012345678901234567890123
[191911.853247] usb 4-1: SerialNumber: 0123456789ABCDEF021E
[191911.854028] usb-storage 4-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[191911.854317] usb-storage 4-1:1.0: Quirks match for vid 174c pid 55aa: 400000
[191911.854399] scsi host8: usb-storage 4-1:1.0
[191912.872579] scsi 8:0:0:0: Direct-Access ASMT 2105 0 PQ: 0 ANSI: 5
[191912.873091] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[191912.873718] sd 8:0:0:0: [sdd] Attached SCSI removable disk -
válasz
King Unique #5951 üzenetére
Köszi! Néztem, de nem vettem észre ezek szerint.
Látja,hogy ott az eszköz, de mintha semmi nem lenne rajta. Kap egy új fw-t, és meglátom -
válasz
King Unique #4001 üzenetére
Hello,
Ugyan elég régire válaszolok, de
az létezik, hogy újabb FW-el az ASM1051 tud kezelni 2TB-nál nagyobb meghajtókat? (Illetve mit jelent a 2TB beállítás a cuccban?)
Lenne egy ilyen chipes illesztőm, meg egy 3T-s winyóm... látja, de nem olvassa, és persze a winyó másik SATA-USB illesztővel jó.Köszi előre is
-
vond
MODERÁTOR
válasz
King Unique #5943 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
King Unique #5945 üzenetére
Nagyon szépen köszi a kimerítő választ
-
tibaimp
nagyúr
válasz
King Unique #5943 üzenetére
Üdvözlet!
Csak egy kérdést ha szabad: az amúgy miért van, hogy bizonyos külső házak nem kezelnek nagyobb kapacitású HDD-ket? Vagy ilyen korlát nem is létezik, csak a gyártók csak azzal a bizonyos x TB méretű HDD-vel tesztelték, és azt garantálják?szerk:
OK! -
Meza
tag
válasz
King Unique #5936 üzenetére
A lemezkezelő nem látja egyáltalán. A Windows azt írta, ki, hogy probléma adódott a csatlakoztatott USB eszközzel, és nem működik megfelelően (a szokásos kis felugró ablak a jobb alsó sarokban). A HDD egyébként korábban már Windows alatt partícionált eszköz (igaz nem ezzel a Sharkoon házzal), adatokat is tartalmaz (Sharkoon USB dokkolóból ugyanezen a gépen megy hiba nélkül). HDS-el nem próbáltam, hiszen a rendszer sem látta a Lemezkezelőben.
-
Meza
tag
válasz
King Unique #5934 üzenetére
OK, köszönöm, így már érthető nekem is. Amint végigpróbáltam, megírom az eredményt.
Azonban az már biztos, hogy a Sharkoon nem megy a 10-es HDD-vel, a Windows azt írta ki, hogy probléma van az eszközzel. Kisebb winchesterrel pedig ment.
-
Meza
tag
válasz
King Unique #5931 üzenetére
Szia!
Köszönöm válaszodat! Azért kérdeztem, mert az összefoglalóban lévő táblázatban épp erre a típusra van megadva, hogy bizonyos chip csak frissítés után állítja le.
A kapacitáspróbát és a kikapcsolást hétvégén fogom kipróbálni.
Az utolsó felvetésre: a Dune biztosan kezeli majd, mert előtte is ugyanez a 10TB-os volt rákötve, csak SATA kábellel. Ott működött a lekapcsolás is értelelemszerűen. A Dune topikban is érdeklődtem a lekapcsolásról és onnan érkeztem ide!A kérdés még az, hogy ha ezzel nem működik a leállítás (és ez nem a Dune lejátszó oldali probléma) van-e olyan 3,5 rack ami bizotsan tudja ezt (pl. az említett Axagon)?
-
Roxkex
senior tag
válasz
King Unique #5925 üzenetére
Igazság szerint, azért tervezem a 3,5-et mert hordozhatóság semennyire sem számít ! És akkor már inkább legyen egy picit nagyobb de gyorsabb, jobb és olcsóbban - hacsak nem igaz valamelyik kijelentés -.
Igen külön vett ház és lemez lesz végül. A már fentebb említett Seagate SkyHawk mellé a Axagon EE35-XA3-as házzal.
Köszi szépen a tippet elolvasom a "tárgyalást" -
ledgeri
nagyúr
válasz
King Unique #5921 üzenetére
-
SpaceJam
aktív tag
válasz
King Unique #5918 üzenetére
A kávéfőző.
-
tvamos
nagyúr
válasz
King Unique #5914 üzenetére
Talaltam a gepem hatuljan egy esata aljzatot. Ehez vasaroltam egy esata-sata kabelt. Igy most mukodik a dolog, csak eleg maceras 2 labortaprol etetni a hdd-t. Abban tudnal / tudnatok segiteni, honnan vehetek olyan tapot, ami 12V-rol, vagy a halozatrol meg tudja tapolni a drive-okat? Szoval szabvanyos molex a kimenete.
-
tvamos
nagyúr
válasz
King Unique #5914 üzenetére
Köszönöm!
-
tvamos
nagyúr
válasz
King Unique #5912 üzenetére
Ertem. Akkor nekem most egy M.2 NVME USB kellene, ami kicsi, es olcso, es nem faj, ha csak a fiokban pihen. Gondolom van ra kulon topic...
-
jksx
senior tag
válasz
King Unique #5905 üzenetére
Hát a neten
Viszont van ilyen vezérlővel szerelt külső tokom (több darab) és nem férni hozzá a SMART-infóhoz, sem Win10, sem Linux op.rendszer alól, sem USB2, USB3 porton, más más számítógépen. A firmware-t nem néztem. -
kocsiska15
tag
válasz
King Unique #5899 üzenetére
Mint említettem abszolút laikus vagyok, szóval csak felületesen értem a témát, ill. igyekszem megérteni. A második részt kb. háromszor olvastam át, nagyon leegyszerűsítve valami ilyesmi jött le:
Az AXAGON házzal és egy esetleges új HDD-vel amit eleve abban fogok "bekötni" elméletileg nem lesz gond, valamint a mostani HDD-mmel sem kéne, mivel az csak 500GB-os, tehát 2 TB-on aluli - de ha mégis, akkor újra kell formázni, "inicializálni" a házban.
De gondolom, hogy ez már nem igazán ennek a topiknak a témája..Szóval majd próbálkozom vele.
Egyébként az AXAGON mellett döntöttem volna magam is, de a fenti 2 válasz végleg meggyőzött, szóval így is lesz.
Köszönöm a válaszokat, segítséget!
-
kocsiska15
tag
válasz
King Unique #5891 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Azért kérdeztem így, mert gondoltam a részletesebb háttérinfóval jobban személyre szabott válaszok jöhetnek, mivel abszolút tapasztalatlan vagyok ilyen téren, a fórumon jelenlévők viszont meg tudják osztani a tapasztalatokat, tippeket - illetve ha valamit nem jól logikáztam vagy nem jól látok akkor kijavítanak ami szintén nagy segítség.
- ezért is jöttek kicsit topik-idegen kérdések, nehogy az legyen, hogy valamilyen lehetőség fölött elsiklottam...
"Azt pedig nyilván fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os vagy 2,5"-os HDD kell-e" - igen, persze, ezért szerettem volna tudni, hogy van-e valamilyen lényegesebb a különbség a kettő között, hogy tudjak dönteni.
(nyilván a magán a méreten kívül).
Alapból a 3.5" felé hajlok, de csak mert a jelenlegi 2 HDD-m is ilyen..Igazából nagyrészt a helyzetem miatti legjobb ár/érték megoldásra irányult a kérdésem, hogy nem járok-e rosszul vele ha most csak egy ilyen külső házra költök, és ezt egyfajta befektetésnek is veszem, azaz egy külső HDD helyett egy ház most + esetleges HDD(k) később
[saját logikám szerint: 1. ez most a legolcsóbb megoldás 2. van is kéznél egy kisebb HDD-m, tehát azonnal felhasználhatom 3. később is tudok venni bele 3.5"-os HDD-t külön, ami olcsóbb mint az SSD (?), ill. a 3.5" belső HDD-k általánosságban gyorsabbak mint a külső HDD-k (mármint gyakrabb látok 7200rpm-eseket köztük (?) ) - csakis adattárolásra kell, tehát keveset lesz használatban, nagyrészt nyugisan fognak ülni a szekrényben a HDD-k is és a ház is]
vagy saját tapasztalat szerint már akkor inkább érdemesebb rászánni a pénzt mondjuk egy külső HDD-re vagy valami más megoldásra
vagy mindkettővel hasonló a helyzet, szóval azt válasszam amelyik jobban illik a helyzetemhez (ami nekem ugye a külső házas megoldás). ...hú, remélem érthető mit akarok kihozni belőle...Ez a "többlemezes külső ház / HDD dokkoló" téma egyébként tetszik, de ahogy írtad gyakori csere ill. több merevlemez egyszerre való használatához ajánlott inkább - ami most nálam pont az ellenkezője mint amit szeretnék. Elsődleges funkciója csakis az lenne, hogy kimásolnám a fontos fájlokat rá, hogy biztonságban tudjam őket, szóval csak akkor lenne bekapcsolva amikor ezt végezném, azaz ritkán, pár havonta talán. Így erre gondolom felesleges a dokkoló, még ha később vennék is egy nagyobb HDD-t akkor is (de csak hogy jól értem-e, példa: egy streamer aki felveszi a játékait nagy felbontásban és szeretné elmenteni, hogy később mondjuk szerkeszthesse őket - neki már megéri, ha több HDD-je van, akár rögtön is rögzítheti is a nagyobb felvételeket, fájlokat, meg ilyesmi).
A megbízhatóság alatt olyasmire is gondoltam, hogy pár komment szerint vannak házak amik nem képesek kezelni HDD-ket bizonyos méret felett... erről fogalmam sincs mennyire lehet igaz ( pl. az általam is kinézett AXAGON EE35-XA3 Aline Box esetében - a leírás szerint: "Támogatja a 3,5 hüvelykes SATA III / II / I merevlemezeket, kapacitástól függetlenül").
Szóval ebben is szerettem volna tisztán látni, oda kell-e figyelni erre, vagy csak felesleges "ijesztgetés".
Az mondjuk fontos lenne, hogy képes legyen nagyobb HDD-t is kezelni, mert úgy vagyok vele, hogy legalább 2TB-osat (de akár 4-5 is lehet) vennék később inkább mintsem több kisebbet.Egyébként az is tetszik amit te linkeltél: LC-Power LC-35U3 Sirius rack - ha nem gond a kérdés, a saját véleményed szerint ez és az AXAGON között melyik tűnik jobb választásnak? Kb. egyforma árban vannak úgy látom. Esetleg másikra tipp ennél nem drágábban? (bár az összefoglalóban lévő táblázatot nézegetve is ez a kettő tűnik jónak)
Még egyszer bocsi a sok szövegért, és köszi a türelmed, igyekszem tisztán átlátni és megérteni mindent - ami azt illeti ma már rengeteget tanultam a témában!
-
r6man123
senior tag
válasz
King Unique #5893 üzenetére
Köszi, hogy így ilyen összeszedett választ adtál, atolvastam korábban a linkelt topicocat, User error volt, hogy végül a "rossz topicot" hagytam nyitva. :)
-
Alien!
senior tag
válasz
King Unique #5888 üzenetére
köszi, közben egy másik pc-n kipróbáltam, ott USB3-on tökéletes, a kis Lenovon USB2-n is úgy néz ki, hogy stabil, viszont itt az usb3-on sz*rakodik(?)....
-
Alien!
senior tag
válasz
King Unique #5886 üzenetére
Ok átnézem, de nekem ezen a gépen volt egy kis 2,5-es hdd rackem, az tökéletesen működött, ez viszont folymatosan eldobja magát meló közben is. Cseréltem kábelt az sem jó. Szerintem holnap viszem vissza gariba.
-
thomasvold
őstag
válasz
King Unique #5878 üzenetére
Köszönöm, akkor hanyagolom a Raidsonic-ot és ránézek az Akitio-ra. OWC szinte beszerezhetetlen itthon, legalábbis a Type-C változata.
Médialejátszó elvileg kezel nagy lemezeket, (Zidoo) a tv-n volt 3 TB-os és 2 TB-os, azokat vitte. Egyszerre több meghajtót? Azt nem tudom, erre nem is gondoltam.
Köszönöm a válaszokat és ajánlást.
-
jksx
senior tag
válasz
King Unique #5873 üzenetére
Köszi a segítséget!
Az Axagon külső házba rakom rögtön és ott lesz inicializálva. Azért vennék bele WD Red-et, mert később tervezek egy NAS-t beszerezni és majd abba kerül át. -
afi0903
aktív tag
válasz
King Unique #5870 üzenetére
Köszönöm! Végig olvasva az Adsa-ST-re vonatkozó fórum bejegyzéseket jó választásnak tűnik.
-
afi0903
aktív tag
válasz
King Unique #5867 üzenetére
Itt nekem sok az ismeretlen szó. Nem tudom, hogy mindegyik kérdésre válaszolok-e, ezzel a válasszal.
Nincs szükségem RAID támogatásra, mindegy, hogy van-e, de elég a JBOD (Single) mód is.
Mindegy milyen házban van, elég-e a normál külső ház is.
Maximum 2 HDD-t szeretnék egyszerre használni.
Megfelel 2 különálló egységként, de jobb lenne egyben. De ez inkább attól függ, hogy mennyi az árkülönbözet.
Egy Raspberry Pi-ra szeretném rákötni az USB 3.0-ás portján keresztül.
Maximum 30-35 ezret költenék rá. -
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #5862 üzenetére
Elnézést, másik rémlett.
Viszont melyiket lenne érdemesebb megvenni?
AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 (EE35-XA3)
nBase N-Drive EH35ND3 -
ptesza
senior tag
válasz
King Unique #5859 üzenetére
Köszönöm a kiemrítő válaszodat.
Windows vagy más OS alatt nem volt tesztelve, úgy látszik ez a winyó itt fogja leélni az életét. Amúgy sem lenne értelme, mert nem ntfs-re van formázva , így nem látnék semmit a lemezen, aztán meg a túbuzgó win10 még nekiáll megjavítani.
Találtam aaz OMV alatt erre vonatkozó beállításokat remélem hatékony lesz. Most ezekkel a beállításokkal fogom tesztelni egy ideig. Ha nem jön össze akkor rámegyek FW frissítésre.
Köszi még 1x. -
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #5856 üzenetére
Nincs már senkinek ilyen az ismerősök között, én is évekkel ezelőtt kidobtam az utolsó gépet, ami még tudott patát.
A belső átalakító esetleg érdekes lehet. Ha ez a Delock féle működne, akkor veszek egy ilyet: [link] Aztán akkor nem kell egy működő vinyó árát kifizetni érte. Van itthon ilyen gép, amibe bele tudom szerelni, neki van csak laptopja, azért kért meg rá, hogy intézzem el.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #5854 üzenetére
Oké. Igazából csak annyi, hogy havernak van egy régi 120GB-os PATA vinyója, amin adatok vannak, és azt akarja kimenteni. A sebesség teljesen lényegtelen, egyszer lesz használva, utána megy a szög a vinyóba, az adapter meg apróra vagy elektronikai hulladéknak, aztán kész.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #5851 üzenetére
Köszi! Akkor az lesz.
Aprón van egy ilyen: [link] ennek esetleg van értelme, vagy felejtős?
-
bear_
aktív tag
válasz
King Unique #5848 üzenetére
Köszönöm az infót
-
aujjobba
addikt
válasz
King Unique #5838 üzenetére
Nem kell a RAID, csak igyekszem megérteni hogyan működnek ezek és hogyan optimális használni.
Ezek alapján egy egyszerűbb jbod single elég lenne nekem, Linux alatt a külön meghajtókat könnyen össze tudom fűzni egy kötetnek ha BTRFS-re formázom őket, ott még metadata redundancia is működik a lemezek között.
Az se biztos hogy szükségem lesz külső rack-re.
Most épp nincs több alaplapi sata3 portom, de lehet célszerűbb lenne inkább valamelyik HDD-t nagyobbra cserélni, mintsem rack-et venni és tovább halmozni a lemezeket.
Köszi az infokat! -
aujjobba
addikt
válasz
King Unique #5836 üzenetére
Köszi!
Van különbség bármiben aközött, ha JBOD Single cuccban levő HDD-ket én vonok össze egybe mondjuk BTRF fájlrendszert használva (vagy LVM), vagy maga a rack kezeli egy kötetként őket?
Jól tudom, hogy RAID esetén azonos kapacitású lemezeket kell használnom? -
fede94
tag
válasz
King Unique #5833 üzenetére
köszönöm, akkor nézek valami egyszerűbb 2,5"-ost, elég lesz 200-300 Gb.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
King Unique #5824 üzenetére
Nem pontos összeszerelési szabvány minden példánynál ,ahogyan fentebb is írtam én és a jelzett új felhasználó is ,nekem darabokra kellet szednem ,picit hajlítgatni a fémet itt-ott és csak úgy tudtam a hdd-t nyákkal együtt visszacsavarozni a helyére.
Vásárlási visszajelzések alapján a nem működő led világítás sem egyedi eset ,jól emlékszem vagy az ipon ,vagy az árukeresőn lelhető a panasz.
Fontos még megjegyezni ,hogy nem egy halk cucc ,még a halk merevlemezek is hangosabbak lesznek benne olvasás-írás közben. -
Ereshkigal
őstag
válasz
King Unique #5816 üzenetére
Köszi a kimerítő választ. Sok éve használom a HDS-t, de ez a funkció eddig kimaradt, őrület. Viszont most teszteltem, és nekem nem tetszik, hogy 3 másodpercenként rángatja a fejeket, marad szerintem a favágó módszer. Csinálok egy bat fájlt, amiben kb. ennyi lesz: copy /b alma.txt +,, (időbélyeget módosít). Mondjuk 9 percenként meghívom a dokkolt merevlemezekre.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
King Unique #5813 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a bő információt ,ezek közül Sharkoon Swift Case PRO a legszimpatikusabb ,berendelek belőle egyet.
-
bviktor93
tag
válasz
King Unique #5810 üzenetére
Köszi.
Szerintem akkor én is az AXAGON-t fogom választani, nem sokkal drágább mint amit én néztem ki. -
Tarokk79
aktív tag
válasz
King Unique #5807 üzenetére
Azért kérdeztem hátha talált már valaki, de ezek szerint ezzel most pórul jártam. Vagyis kidobtam 40 ezer forintot
.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
King Unique #5804 üzenetére
Van olyan olcsóbb ház, ami megfelelő lehet nekem? Vagyis USB 3-on csatlakozik, 3,5"-os HDD megy bele és nincs bekapcsológombja
.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
King Unique #5804 üzenetére
Távoli szervert építettem RPI-vel a szüleimnél. Eddig egy WD Elements és egy 2,5"-os Maxtor HDD volt rákapcsolva, csak a Maxtorral történt valami. A helyére vettem ezt a párost. Eddig minden bekapcsolt magától...
Ez viszont nem.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
King Unique #5802 üzenetére
Köszi, nem is gondoltam ezekre. Amikor elindul, akkor mintha a HDD nem pörögne fel, csak akkor, amikor megnyomom a bekapcsoló gombot. A LED olyan gyenge, hogy nem látom
. Az fdisk, csak akkor ismeri fel, ha már megnyomtam a gombot.
A laptopomnál is ez volt.
Most nincs kéznél másik HDD, sem másik táp. -
rii
nagyúr
válasz
King Unique #5795 üzenetére
nagyon köszönöm!
( nem is gondoltam volna h létezik, csak inkább azért mégis megkérdeztem, mert az összefoglaló-ban ctrl-f-el rákeresve nem találtam utp-t, lan-t ... vagy volt írva csak nem láttam )
a nas sajna drága mulatság
.-) -
menyko
tag
válasz
King Unique #5788 üzenetére
Köszi a tájékoztatást! Ennek fényében inkább a kétlemezes verziót választottam, ssd-t nem terveztem benne hosszabb távon hajtani.
-
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #5782 üzenetére
Igen, ez is USB 3.0-ás.
Az jó lenne hogyha tényleg kezelné.
Van belőle 2.5"-os méretben is, viszont a firmware verziója ugyanaz mint a 3.5"-osnak. -
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #5779 üzenetére
Mondjuk egy nBase N-Drive EH35ND3 típusúnál a nincs adat a tárolókapacitás támogatásra azt jelenteni hogy vagy támogat egy pl: 4 terrásat vagy nem? Mivel ott is ASM1053 van megjelölve. A firmware ugye eltérhet mint itt is. Viszont ott pl. USB3.0-ás a csatlakozás.
Archiválásra kellene, abba menne egy max 4 terrás winyó. -
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #5779 üzenetére
A firmware verzió száma 13062011b900, erre nem találok információt, akkor esélyes hogy csak 2 tb.
-
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #5776 üzenetére
Ez még régebben volt ajánlott Captiva, ASM1053 van a kis chipre ráírva.
-
Moonwolf
senior tag
válasz
King Unique #5774 üzenetére
Van egy olyan és jó lenne nagyobbat bele tenni. MPTool-on kívül máshogy meglehet még nézni a vezérlő firmware típusát?
-
corvin1984
tag
válasz
King Unique #5771 üzenetére
Gondolom HDS is random ír/olvas a diskről, ezzel elkerülve az alvó állapotot. Ilyesmit tudok csinalni linuxon is, valszeg marad akkor ez. Köszönöm!
-
qpakcovboy
őstag
válasz
King Unique #5768 üzenetére
Az a tapasztalat, hogy ment egész este, mert egy külső HDD-re mentettem le adatokat. A totalcommander reggel rákérdezett hogy bizonyos file-okat akarok-e másolni, mert túl hosszú a neve...
Az icybox ekkor már teljesen állt, ledek nem világítottak rajta és a saját gépen belül sem voltak láthatók a meghajtók. Totalcommandertől kértem hogy másolja tovább, de ez ugye nem ment, mert nem látta a forrást. Így nem maradt más, manuálisan bekapcsoltam, lemezek felpörögtek és megjelentek a saját gépen, így folytatódott a másolás.
Mivel már csak 1-2 perc volt hátra, ezért ellenőriztem, hogy sikeresen megy-e minden. A másolást követően viszont megint kikapcsolt.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
King Unique #5758 üzenetére
Köszi a tanácsot. Végül egy 4 fiókos icybox-ra esett a választás. Többen szóvátették, hogy hangos a ventije, de szerintem együtt lehet vele élni.
Ami viszont bosszantó, hogy ha nem csinálok semmit egy ideig egyik lemezzel sem, akkor.kikapcsol és csak gombbal lehet ismét bekapcsolni. Normális ez a teljes leállás, vagy nem működik jól az eszköz? -
A Mágus
csendes tag
válasz
King Unique #5761 üzenetére
Lehet a táp az oka? Míg a SKY16T-nek 5A, addig az Axagonnak (azt hiszem) 2.5 Amperes tápja van. Érdekesmód ez a belassulás főleg a nagyobb fájloknál jelentkezett, valamint akkor, ha például belepörgettem egy videóba - SKY esetében gyorsabban lehetett, míg Axagon kicsit lassabb volt.
A 2 HDD aktív használatáról: akkor ez a jelenség úgy tűnik a legtöbb, vagy talán: minden USB-s dokkolónál így lehet. Kár.
Mindenesetre: köszi a segítséget. -
A Mágus
csendes tag
válasz
King Unique #5734 üzenetére
Üdv!
Kipróbáltam az Axagon ADSA-ST-t, nem rossz, habár egy picit lassabb, mint a hasonló küllemű régi dokkolóm (SKY 16T) és sajnos ugyanaz a problémám vele, mint azzal volt: ha az egyik merevlemezt olvassa (pl. futtat egy scandisket, vagy szektorhibákat ellenőriz), akkor a másik eszeveszetten belassul. Gyakran fordul elő velem olyan, hogy mondjuk két HDD-n futtatok le egy-egy scandisket, vagy hibaellenőrzést, tehát ha már újat vennék, ezt ki kellene valahogy küszöbölni... Tudsz/tudtok olyan dokkolót, ahol ez a "jelenség" nem tapasztalható? -
belinho
senior tag
válasz
King Unique #5756 üzenetére
Panda nem szereti akkor csak.
Úgy lett minden ahogy írtad, parancssorból megcsináltam a PC-n a formázást, aztán átraktam a rack-be, és tökéletes. Látja a rack is és a pc is a HDD-t oda vissza, ez az 512-es.
Már vissza is másoltam rá az adatokat.
Szóval van két egyforma Swift case pro-m, csak az egyik 4K-s a másik 512-es szektorméretet használ. Jobban örülnék, ha mindkettő 512-es lenne, de együtt tudok élni vele, úgyis a rack-ben lesznek a HDD-k, USB-n meg nem látom a különbséget.
Köszönöm a segítséget a probléma megoldásában.
Üdv! -
belinho
senior tag
válasz
King Unique #5753 üzenetére
Az USBDev oldaláról töltöttem le a 3.6-os verziót, kicsomagoltam, aztán egyből is karanténba vágta.
Kértem kölcsön egy 2TB-os vinyót, lementettem a 3TB-ról az adatokat.
Mondom akkor berakom az új rack-be, megformázom abban, és akkor így fogom használni, nem cserélgetem már úgysem a HDD-ket bennük, és visszamásolom az adatokat.
Ekkor ér a meglepetés beszerelve a rack-be, a lemezkezelőben csak a 2TB-os GPT védőpartíció látszik, a 3TB-ból.
Lemez kiszerel, berakom a PC-be, mondom megformázom akkor ott. PC-ben már látszik a 2TB-os GPT védőpartíció és 746,52GB szabad terület.
És most jön a fekete leves, nem tudok tovább semmit csinálni, minden inaktív, formázni sem engedi, törölni sem engedi ezt a két partíciót. -
belinho
senior tag
válasz
King Unique #5751 üzenetére
Megnézem majd ezt szektorméretes problémát, amint lesz időm, de most lementegetem az adatokat.
Letöltöttem ezt az ASmediaMPTool-t,de vírusos-nak látja a Panda.
HDD Sentinel azt írja, hogy az a Swiftcase, amelyikben mindkét HDD jól látszik, az ez a fajta:
VID: 174C, PID: 55AA, a hdd szektorméret pedig 4096 (advanced format) (4K) -
belinho
senior tag
válasz
King Unique #5748 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
A Windows nem látja a mappákat, képeket, dokumentumokat, fájlokat. Lemezkezelőben látszik a HDD, és sajnos azt látja, amit itt linkeltél.Szerintem ez lesz a baj, amit itt linkeltél, hogy hiába azonos a két rack, valamit változtattak a vezérlőn, firmware-en. Direkt azért vettem ugyanettől a gyártótól-ugyanezt a típust, hogy nehogy probléma legyen, mint a múltkor, mikor a PC-be raktam a rackből, és ott sem láttam semmit.
Rohadt egy helyzet ez, úgy voltam vele, ha megdöglik a rack, akkor átrakom simán a HDD-t és látni fogja. Most van "két ugyanolyan rack", ha meghal az egyik, akkor oda az összes adat, mert se az asztali PC, se a másik rack nem fogja látni a HDD-t.
Szerintem marad az 1-es megoldás, vagy veszek egy 3. Swifcase Pro-t, amilyen szerencsém van, annak a vezérlőjéén is állítottak valamit és akkor ugyanott leszek mint most.
Ez a firmware frissítés is jó lehetne, de a végén még azt a HDD-t sem fogja látni, amit most lát.
Ha netán elromlik valamelyik, akkor ráérek majd kísérletezgetni ezzel.
Köszönöm a segítséget! -
Carasc0
őstag
válasz
King Unique #5743 üzenetére
Értem. Köszi a részletes segítő szándékú tájékoztatást. Refkelktálnék egy-két dologra.
Sentinellel folyamat figyeltem hogy van-e bármilyen művelet semmi. Csak néha kattan egyet a fej. De semmi és úgy szépen magától ment fel a hőmérséklet kb 4-5 percenként 1 fok. 49 fokig jutott el a semmittevéstől és kikapcsoltam. Most újra bekapcsoltam de most másolok is rá és 50 fok. Nekem eddig úgy tűnik, hogy ez a lemez teljesen mind1 mit csinál ez akkor is felvesz egy sajátos hőmérsékletet és működik.
Jelenleg épp másolok rá és 50 fok!
A napi minimum reggeli bekapcsolással 26 fok volt. Az korrekt sztem.
Update: 50 fok másolással, most nem másoltam 10 perce semmit, azaz megint tétlen a lemez, 1 fokot nem csökken.
-
AssAssynn
addikt
válasz
King Unique #5736 üzenetére
Köszönöm, utána nézek.
-
A Mágus
csendes tag
válasz
King Unique #5732 üzenetére
Előbbihez: bocs, én írtam el, XA6-osom volt. Persze az is lehet, hogy akkoriban még Win7-et használtam, és lehet az oprendszer miatt nem működött az unmap/trim parancs.
Utóbbihoz: köszönöm a megerősítést - pusztán azért kérdeztem, mert olvastam olyan értékelést, hogy nem olvassa a nagyobb (4+ TB) merevlemezeket. -
A Mágus
csendes tag
válasz
King Unique #5730 üzenetére
Köszi a választ!
Az Axagon szimpatikus, de voltak kellemetlen tapasztalataim a gyártó termékeivel (EE25-XA3 külső házam volt, de valamiért be-belassult, mikor SSD-t raktam bele, HDD esetében nem nagyon volt gond.)
Egyébként ennél nincs felső limit, igaz? Általában egy 8, vagy egy 6TB-os HDD-t használtam a dokkolóval. -
Roland8622
aktív tag
válasz
King Unique #5727 üzenetére
Szia. Elnézést
Úgy néz ki ez lesz az enyém, mert nálam sehol sincs szellőző rés / rács stb. / ORICO 3588C3-BKAkkor ezek szerint viszonylag rövid időn belül (3 hónap sem volt a 2 rendelés között) is tudnak más chip-el gyártani ugyan olyan racket.
Akkor ezentúl 1 HDD 1 rack verzió lesz és semmi csere-bere.Ha meg nem akarom rackbe pakolni, akkor legfeljebb használom ezt.
Ugreen SATA USB Adapter , ha gyorsban kell.
Tudja azokat a sebességeket mint a rack. HDD-vel és SSD-vel is.
Csak nem néz ki valami szépen csupaszon az asztalon a hdd.
De legalább nincs olyan probléma mint múltkor a szektormérettel.
A 2.5"-os is rendben és a hálózati adapterrel a 3.5"-sak is.
Mikor megláttam a csomagolását... szerencsére csak az volt megnyomva. A visszajelzések közt ott a 2 kép. -
KEAN
tag
válasz
King Unique #5721 üzenetére
Szia, köszi a választ!
Igen, tisztában vagyok vele, hogy a lemezen lévő fájlrendszer elméletileg nem befolyásolhatja a dokkoló működését, csak egyszerűen elfogytak az ötleteim, hogy mi történhet, gondoltam egy próbát megér hátha találkozott már valaki hasonlóval. A dokkoló meglehetősen stabilan áll, és a kábel sem mozoghat semerre, így az érintekzési hibát kizárnám. Sajnos kezdem azt gyanítani, hogy az egyik HDD-m hibás és amikor a hibás szektorra történne írás/olvasás akkor borul össze a rendszer. Egyszerűbb progikkal még nem sikerült kiderítenem, hogy tényleg ez-e a helyzet, most jöhetnek a komolyabb ellenőrzések. -
ChRiS_RS
aktív tag
válasz
King Unique #5717 üzenetére
Köszönöm!
Erre volt szükségem. A WD termékével nem kell mókolni, ügyeskedni, hanem automatikusan megcsinál mindent. Így kisebb az elrontás esélye is. -
ChRiS_RS
aktív tag
válasz
King Unique #5715 üzenetére
Köszönöm válaszodat. Persze, alapvetően tudom, hogy egy hagyományosan szerelhető külső ház kell. De most leginkább arra vonatkozott a kérdésem, hogy a WD-ben található chipet is tudom-e upgradelni, vagy sem.
-
chester91
senior tag
válasz
King Unique #5712 üzenetére
Szuper, köszi, igen, közben ott is jött válasz a témában, úgyhogy ez lesz a legjobb megoldás. Köszönöm a segítséget
-
Imi1981
veterán
válasz
King Unique #5708 üzenetére
Kösz. Csak érdekelt hátha majd veszek még 1 dokkolót később. Akkor nem érdekel a hdd ház.
-
Technoman
őstag
válasz
King Unique #5708 üzenetére
Köszönöm a gyors választ
Szerintem az általad -és általam már megnézett- Axagon háznál fogok maradni.A lejátszó szvsz kezelni fogja a lemezt, mivel jelenleg egy 12TB és 2db 4 TB-s lemez van egyidőben rákötve
, ráadásul mindez egy 3.0-ás USB HUB-on (a lejátszónak csak egyetlen USB3.0-ás portja van) és a sebességgel sincs gond (GB-s hálón, laptopról 70-90 Mbps közötti a másolási sebességem)
Lehet kapni akár 28TB-s My Book-ot (igaz, ezek már Duo -azaz Raid- kivitelűek) csak hát az áruk nem túl szimpi -
Mannster
csendes tag
válasz
King Unique #5700 üzenetére
Hogyha ez firmware dolog, akkor az axa nem hinném, h megoldás lenne, mert szerintem hasonló chip van benne (legalábbis a társtopicban jelzett Axagon Fastport 2-ben, nem biztos, h ugyanaz a gyártó más chipet használ, de az evolveoben biztos ASMedia ASM235CM van).
Mivel azt írtad az összefoglalóban, h a firmwarefrissítést ne kockáztassuk meg csak úgy, inkább veszek egy új dokkolót.
Sajnos most nincs plusz tápkábelem, h a hdd-t berakjam a házba és leellenőrizzem úgy, de holnap, ha nyitnak a boltok beszerzek mindent. De addig kipróbálom e-sata porton keresztül.Imi1981 Köszi, de ilyen "közepes" méretű fajlokkal nekem se volt gondom.
Szerintem 70-90gb körül kezdődhet a gond, az 50-66gb méretű fájlokkal még most is működik.
-
Mannster
csendes tag
válasz
King Unique #5696 üzenetére
Nekem ez a 3ik sharkoon dokkoló, az első sima usb-s volt, a második esata, az még most is jó, ez quicport duo is kb 6 éves és sose volt gond vele pedig nagyon sok adat átszaladt rajta, de múlt héten lett egy 4k-s tv-m és full hd-s tartalmakat elkezdtem lecserélni 4k-ra és kisérteties az egybeesés. Szerintem olyan 70gb feletti fájlokkal lesz a gond, most 66gb osak a legnagyobbak és még működik.
megpróbáolk beszerezni egy Evolveo Dion 2 külső hdd dokkolót, az általad mellékelt cikk alapján, abban nem Jmicron JMS551 chip van
Ha a hds azóta se tud rendes infót kijelezni a hdd-ről, az azt jelenti, h a hdd, már nem megbízható?
-
Mannster
csendes tag
válasz
King Unique #5694 üzenetére
Azt hiszem megvan a hiba: ez az egyik bolt 2016-oa posztja : Néha elszállnak a lemezek? Hát nem néha, hanem ha nagyobb file-okkal kell műveleteket végezni, akkor kb azonnal. Nekem ez már a másiodik dokkoló,amit vissza fogok vinni, mert botrányosan ócskák. A másik az AKASA AK-BK06U3-BKCM DuoDock X2 volt. A sharkoon egy fokkal jobban működik... A sharkoon support-tal is leveleztem egyet, ők azt állítják, az enyém a hibás, é egyébként jónak kell lennie. Amit nemtudok,adjak-e ugyanennek a terméknek még egy esélyt, vagy vegyek inkább 2 db külső házat. Szerintem ez utóbbi lesz egyébként...
szóval most, h elkezdtem 4k-s mkv-at kezdtem el mozgatni vele, kiverte a "biztosítékot"
tudtok ajánlani dokkoló rendszerű racket nagy fájlok mozgatásához?
-
Mannster
csendes tag
válasz
King Unique #5692 üzenetére
Elnézést, rosszul fejeztem ki magam, raw lett a lemez, a hds próbaváltozata nem engedi a felület tesztet
"A merevlemez állapota ismeretlen.
A konfiguráció nem teszi lehetővé az állapot-információ kiolvasását. A "Lemez" menü "Felület teszt" opciója használható a működés ellenőrzésére, az esetleges problémák feltárására és javítására."
márkáját/ modellszámát/ sorszámát/ nagyságát felismeriuyanez van a másik hdd-vel is ami a másik slotjában volt a 2slotos dokkolónak.
nem lettek leválasztva, csatlakozva lehettek amikor eltünt az adat.
Tehát akkor maga a dokkoló, dokkoló usb kábele, vagy maga az usb3 port lehet a ludas.
gondolom a port tesztelésénél ne a közvelen mellette levőt használjam, hanem mondjuk a gép elején levőt?magát a portot tudom valahogy úgy tesztelni, h ne okozzon más dologba kárt?
-
Edgar2621
őstag
válasz
King Unique #5684 üzenetére
Köszönöm a segítséget, azóta le is adtam a rendelésem az összefoglaló alapján egy Axxagon EE25-re (és persze mellé a Samsung 860 SSD-re, 44-ért marha jó ajánlat a kettő szvsz).
Köszönöm a türelmet és az időt amit szántál rám, tudom hogy milyen idegesítő tud lenni egy béna noob aki még lustának is tűnik
-
tknof1871
őstag
válasz
King Unique #5679 üzenetére
Köszönöm a választ! "Olvas mielőtt kérdezel." Teljesítettem. Nem bántó szándékkal, leírom milyen kép állt össze.
ahol nyilván egy HDD dokkolónál gyorsabb és egyszerűbb gyakorta cserélni a HDD-t, mint egy külső házban, ahol alapesetben fixen, csavarokkal rögzítve van beépítve (kivétel tool-free), erre vonatkozott a kijelentés.
Talán pont itt volt a kommentek között, ezek az USB-s dokkolók határozottan nem javasoltak, kerülendők. Ezekben csupaszon, védtelenül áll a HDD.
Ha valamiért mindenképpen dokkoló kell a usernek akkor a PC házba beépített, a 5.25" drive bay-be a CD/DVD lejátszó helyére. A HDD zárt, védett helyen van. Nincs PCB, a PC tápegysége adja a tápellátást.
De legjobban a külső ház a javasolt.Én nem tudom, a SATA sérülékenysége túl van értékelve vagy nem. Nem tesztelek, olvasok. A legtöbbet ezen a fórumon olvastam.
Ha a HDD-n a SATA konnektor tönkremegy az a legrosszabb a lehetséges csatlakozós hibák között. Könnyebb cserélni egy USB kábelt. Ha a ház egyik előlapi USB portja elromlik még marad három, alaplapi USB portból is több van mint amennyit a legtöbben használnak.
Biztos itt olvastam, ha nem akarjuk a PC-ben használni akkor tegyük USB-s külső házba, az a legjobb.Az a tool-free Icy Box pont olyan mint egy PC házba épített dokkoló. Amikor utoljára volt külső házam abba bele volt csavarozva a HDD és vezetéken keresztül csatlakozott a PCB-re. Jó régen volt. Sajnálom, hogy eladtam. Több mint 10 éve nem volt a kezemben külső HDD ház.
Egyébként csak arról van szó, nálam a PC-ben RAID 1-ben van a két HDD. Az egyik tönkremegy akkor a külső házból kiveszem a HDD-t és beteszem a PC házába. Veszek egy másik HDD-t és a külső házba teszem.
Nekem nincs bajom egyik megoldással se. Nekem az a fontos melyik rögzítés egészségesebb a HDD-nek, tool-free vagy a csavaros.A képek csak a szemléltetés miatt. Éppen IDE-st és 2.5" SATA-st találtam.
-
tknof1871
őstag
válasz
King Unique #5676 üzenetére
a HDD gyakori cserélése és ide-oda helyezése igény esetén értelemszerűen célszerűbb inkább egy HDD dokkolót venni és azt használni
Valahol azt olvastam pont fordítva. A HDD-k SATA konnektorai érzékenyek és a sok csatlakozástól váratlanul tönkremennek. Ha nincs a PC-be szerelve, akkor jobb ha külső házban van és USB-n csatlakozik amikor kell.
Egyébként a kérdésekre röviden válaszolva a tool-free kivitel gyors
A gyorsaság nem érdekes. Inkább attól tartok valamit 1 pillanat összepattintani, de 3 kéz + orvosi műszerek kellenek szétpattintani.
Nem naponta fogom cserélgetni a külső házban a HDD-t.
SATA csatlakozó normál esetben a PCB-n van
Nincs SATA-s külső ház amiben kábelen csatlakozik mint a képen?SATA-val nem találtam mást, csak olyat, ahogy a kommentben van, ahol a PCB-n van.
Hát rendesen feszülhet a SATA konnektor ha nem lehet tökéletes pozícióban rögzíteni a HDD-t. De majdnem 0.1 centet spórol a gyártó minden darabon. Ez egy külső dokkoló letakarva.
-
Imi1981
veterán
válasz
King Unique #5670 üzenetére
Megrendeltem és ma jött meg ez link a dokkoló amiről kérdeztem . Azt kell mondjam eddig nagyon bevált! A sebesség kiváló pedig egy régi maxtor 500 GB-os hdd-vel tudtam csak kipróbálni de 135 MB/s-el másolt rá és 120MB/s-el olvasott róla. A torrent 107 MiB/s-el ment rá sebesség ingadozás nélkül. Szóval tetszik. Kösz mindent!
-
Imi1981
veterán
válasz
King Unique #5670 üzenetére
Hát megoldható lenne de bonyolult gányolós megoldással mert ki kéne veszessem a gépből meg plusz kábelek kellenének és pci-express sata 3 kártyát kéne vegyek. Árban kb ugyan itt lennék de igénytelenebb lenne az egész. Sőt drágább lenne mert a hdd-nek kéne azért valami ház.
Szóval ha jó ez a hdd dokkoló akkor megrendelem. Köszönöm a részletes leírást sokat segített! -
Imi1981
veterán
válasz
King Unique #5668 üzenetére
Kösz! Hát 1000 megabites net itt igazából 940 megabit este és nappal 860 körül. 108 MiB/s volt a leggyorsabb letöltési sebességem de ezt azért sűrűn elérem a gépben lévő hdd-re töltve. Akkor elvileg jó lehet ez nekem a hdd sebessége meg 200/200 MB/s körül van (toshiba p300 2tb). Kösz a választ akkor meg is rendelem!
A folyamatos usb 3 kapcsolat nem akadály ugye? Mert szinte 0-24-ben megy a gép napi egy újraindítással.
-
Hebehebe
tag
válasz
King Unique #5664 üzenetére
Köszi, az utolsó pár oldalt visszaolvastam meg rá is kerestem mielőtt kérdeztem
-
sztpega
tag
válasz
King Unique #5651 üzenetére
Köszönöm a választ. A megoldás az lesz, hogy visszaviszem és megpróbálok elállni a Sharkoon megvásárlásától. A tegnap kipróbált másik házat (használt j5 create) olcsón megszereztem végleg és azzal működik minden. Bosszantó volt ez a jelenség, mert ha egyáltalán nem működik valami, azt könnyű felfedezni és megérteni, ezzel meg elment a fél hétvégém
-
sztpega
tag
válasz
King Unique #5649 üzenetére
Win 10 alatt egy .iso file Total commanderes másolásával, Linux alatt a Disks (gnome-disk-utility) benchmark tesztjével. Ez a 40 valójában 39-43 MB/s.
Közben sikerült a hard disket egy másik gyártó HDD házába belerakni egy fél percre és ott hozta a kb 150 MB/s értékeket. -
moma
őstag
válasz
King Unique #5639 üzenetére
Igen, mind 3,5-es azt elfelejtettem írni. És most már azt hiszem minden világos. Megpróbálok kölcsönkérni egyet, ha nem jön össze, akkor meg már tiszta mi kell. Ezt a 9k-t azért sokallom csak erre, valószínűleg valami 2.0-ás jó lesz, mert igazából mindegy a sebesség.
Nagyon köszönöm a segítségedet, tényleg sokat adott!
-
moma
őstag
válasz
King Unique #5637 üzenetére
Nagyon köszi a segítséget!!!
Hú, annyira régen asztali gépeztem, hogy el is felejtettem már ezt az IDE SATA dolgot.
Az egyik SATA-s és kettő még IDE-s. Szóval mind a kettő kell. Elvileg akkor jól értem, hogy egy ilyen adapter elég lenne ehhez? Az áram részt is megoldja ez a cucc?És igen igazad van, hogy a kölcsön kérés lenne a legjobb megoldás. Csak nagyon régen húzódik ez és úgy vagyok vele, hogy szeretném most lezárni. És ha nincs valaki a közelemben, akivel épp mostanában összetudok futni, akkor inkább megveszem, csak ne ott álljon két év múlva is
-
Véreshurka
senior tag
válasz
King Unique #5634 üzenetére
Másra nem tudok gondolni. Kábelt kipróbáltam a sajátját, a másik swift case kábelét is, különböző usb portokat is. Pláne ha nem működik másik lemez sem benne.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
King Unique #5632 üzenetére
Az eszközkezelőt mindig elfelejtem, hogy ott is ellenőrizzem kössz, hogy felhívtad a figyelmemet.
Szóval az alap probléma az volt, hogy összedugtam a házat a HDD-vel, feldugtam a gépre és nem jelent meg a lemez a sajátgép alatt. A titkosítás nem volt gond, illetve pin reset sem kell erre a HDD-re. Gyári lemez volt, visszatettem rá a MyBook vezérlőjét(?) és azalatt töröltem mindent a lemezről, töröltem a lemezt, majd formáztam ntfs-re aomei partition manager-el. Ezután ellenőriztem újra a Swift Case-el, majd a QuickPort-al, és csak akkor lett a lemez felcsatolva amikor a QuickPort-al catlakoztattam. Linux alól a gparted teljesen le is fagyott amikor a swift case-el dugtam fel a gépre.
Most megnéztem win alatt a javasolt eszközkezelővel és a lemezkezelővel is. Amikor összekötöttem a swiftcase házat a géppel akkor az eszközkezelőben mindaddig jelen volt a lemez, ameddig nem nyitottam meg a lemezkezelőt is. Addig láttam a tálcán is, hogy van az usb-re csatlakoztatva valami, de az csak a swift case-t jelezte, felcsatolva még mindig nem volt a HDD. Lemezkezelő nem látta.
Mostmár biztos vagyok benne, hogy a swift case a rossz, mert hazahoztam melóból a backup lemezemet, az is swift case-ben van. Azzal összekötve a MyBook-os HDD-t látja a win, illetve az új házzal nem látja a hazahozott lemezt sem. Megy vissza a boltba.
Új hozzászólás Aktív témák
- WD My Passport 5TB ÚJ, BONTATLAN gyári dobozában
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3042, 94% Akkumulátor
- 12 GB-os RTX 4070Ti - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest