Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kapható a strapamobil, aminek kikapcsolása nélkül lehet kicserélni az aksiját
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
Az IKEA igazi kincsesbánya azoknak, akik szmókereznek! Íme néhány tipp, hogy milyen IKEA terméket lehet BBQ-záshoz használni.
A már jól ismert Fantast maghőmérő. 1.990 Ft. Tapasztalat: érdemes egyből kettőt venni belőle!
Koncis grillező+rács. 4.990 Ft,de sokszor akciós az ára. Nagyon jól használható például oldalas sütéshez. Ha kettőt veszünk belőle, akkor a csomagolást is elfelejthetjük, két tál egymás felé fordítva ugyanolyan jó!

A BBQ-sok körében elterjedt Variera fedéltartó. Rozsdamentes, így bátran tehető szmókerekbe. Kiváló oldalastartónak! Csak arra kell ügyelni, hogy összeszerelésnél ne tegyük bele a csomagban lévő szilikonkarikákat.

Most szuper olcsón beszerelhető Stabil párolóbetét. Szintén rozsdamentes termék. Kisebb drum szmókerekbe deflektorlemezkémt is használható, de zöldségek, vagy éppen rák sütéshez is jól jön!

Egy másik rozsdamentes Stabil párolóbetét 2.490 Ft. Szintén sokféleképpen használható szmókerben, még a 60 literes Drum szmókerbe is belefér.

-
soldi3r
veterán
-
lemmy71
Topikgazda
Ahogy már írtam én is sokallom az árát, de azért nem úgy van hogy egy nap alatt összedobod, még ha profi lakatos vagy és megvan minden szerszámod hozzá. Max ha előtte mindent profin összevágtál lehajlítottál megterveztél stb. de még akkor is necces egy ekkora szmókernél. Arról meg ne is beszéljünk hogy ha az első prototípust készíted, hiába van kész terved mindig közbe jön valami és akkor lehet agyalni hogy is tovább. Az meg ha kezedben egy tervel elmész egy lakatos műhelybe legyártatni egy "sütőt" nem az anyag ártól dobsz egy hátast hanem a munkadíj lesz horror. Egyszóval ha nem tudod megadnak összehozni akkor mélyen zsebbenyúlós a játék, de hát ez a luxus ára

-
soldi3r
veterán
Mint írtam, nem otthon kell vele bűvészkedni, hanem keresni kell egy acélszerkezet gyártót egy rajzzal. Otthon sem jössz ki vele olcsóbban, mert te kb brutto 325-ért veszed a vasanyagot, ő meg kb netto 200-ért.
A baj ott van, ha valaki havi 2-3 eladott példányból akar megélni. Egy jobb lakatosnál pedig egy ilyen alkatrész 1 napos meló. -
Essejó
Topikgazda
Ok 70 K a lemez, mi kell még?
Miből készült a rács? Expandált lemez, ponthegnesztett hullámrács, saválló rúd, esetleg lézer vágott lemez vagy csak betonvas? Mennyi flex korong ment el, és hegesztő pálca, esetleg Co is volt? Kellett egy felszerszámozott műhely, néhány kerék, fogantyú, hőmérő, alkiton hőálló festék, menetes szár, csavarok egyéb apróságok. Esetleg a festés előtt egy homokozás, vagy flex és néger tárcsa vagy drótkorong. Lakatos vagy és a műhely adott, szóval van gyakorlat? Vagy nem ilyesmiből élsz , de van egy "hobbi" műhelyed, hogy ami kell a ház körül azt meg tudd csinálni?
Mit is akarok ebből kihozni? Ja igen, szóval magadnak megcsinálva persze olcsóbb a felénél is, de ha egy offsetért kellene minden szerszámot megvenned ami kellhet, plusz a hozzá való anyagokat, amiket adott esetben táblában és szálban kapsz, és még némi lakatos gyakorlatod sincs. Akkor megértem azokat, akik megveszik a készet. -
Essejó
Topikgazda
Előbb utóbb minden hmm.. versenycsapat kitalálja a tutit, és megpróbál piacra dobni a nevével fémjelzett, offsetet, szekrényt, rubot, bbq szószt, "enyhén" túlárazva, és valamilyen szinten még is viszik tőlük. De elmész egy valami BBQ összeröffenésre ahol megjelennek az árusok is és egy "speciális 1,5-2 dl-es" Chiliszószt olyan áron akar adni amiért veszel 5 kg Csilipaprikát, és módjával de még azt is megveszik. Szóval amíg veréb van addig...
-
soldi3r
veterán
Szerintem sok. Kicsit túl van lihegve ez a smoker dolog.
Ez kb 1 tábla lemez, 2 szál zártszelvény, meg néhány apróság. Ha beballagsz egy lakatos céghez, egy rajzzal, akkor ha munkadarab súlyát megszorzod 4-600-zal és annyiért legyártják. Épp most csináltam egy offszetet, a lemez költsége kb 70 ezer ft. -
lemmy71
Topikgazda
420 ezret ezért az [offset szmókerért]
max 250 - 300 körül lenne a reális ára anyaggal munkával együtt. -
Essejó
Topikgazda
Iron Workers Bbq "iwbbq"
IRON BLOCK SMOKER bemutatja:
🙏 Az új termék neve:
IRON CUBE SMOKER
Csak, hogy lássátok...nálunk folyamatosan zajlanak a fejlesztések!
Egy mindenki számára könnyebben elérhető szmóker gyártása volt a cél.
👉-Agyaga 4 mm hidegen hengerelt lemez.
👉-3 db gn 1/1 rács.
👉-Saját rozsdamentes edény.
👉-Lógatásra kialakított konzol.
👉-Kivehető deflektor.
👉-A deflektor és a vizestál kivételével direkt sütési zóna.
👉- Van mód digitális hőmérő bevezetésre is.
A szmóker méretei:
👉- magasság: 1030 mm
👉- mélység: 680 mm
👉- szélesség: 570 mm
Rács méretei:
👉- 530x325 (3 db)
A rácsok közötti távolság:
👉-100 mm
🔥👉-Rendelhető külön applikálható szigetelés! (Feláras, ára hamarosan)👈🔥
🔥👉-A sütő rendelhető külön tűztér ajtóval is. (feláras +19.000 ft)
Azon dolgoztunk, hogy egy alsó kategóriás kerámia grill ára alatt legyünk, 3x-os kapacitással.
👉Úgy néz ki sikerült. ⚠️👍
A képeken az egyik teszt modell látható!
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
Essejó
Topikgazda
Azt pontosan még sosem. Én elég szabadelvűen készítek szószt, a tűzhely mellett ott a fűszeres polcom, az alapokat, paradicsomszósz, barna cukor, só, bors belerakom a lábasba. Aztán ami a kezem ügyébe kerül és tetszik beledobálom. Mondjuk a kínai kacsafűszert még eddig kihagytam.
Meg nem szoktam grammozni, hanem hasra ütve. Mondjuk bírom amikor azt írják, hogy evő kanál. Benyúlok a fiókba és minimum 6 féle különböző méretű evőkanalt kiveszek, de teás és kv-s kanálból is 4-5 különböző méretűt. Ezért van egy igen ronda kb 70 éves Alu evő kanalam arra áll rá a kezem a főzés közbeni adagoláskor. Viszont már többször elhatároztam, hogy legközelebb ha járok az IKEA-ban akkor veszek Csésze - Cup típusú mérő készletet, asszem 4 db-os, de amikor ott vagyok mindig elfeledem. 
-
-
-
jim bcs
nagyúr
Van más módja a faszén begyújtásnak, nem kell ott ülni mellette (kivéve ha ürügy
) és nem kell ventilátor sem, de fújtató sem, kíváncsi vagyok ki jön rá hogyan kell csinálni. Annyit elárulok, hogy 2 összetevő kell a faszénen kívül, újságpapír és borosüveg.Na, valaki?
Aki járt már görögben és tudja az most ne szóljon, ottani 100 éves találmány és tökéletesen működik a mai napig. -
tvamos
nagyúr
Ujabban nem szeretem a lagert, IPA-t iszok, meg red ale-t, de draga, meg hamar benyimok par uvegtol, ezert attertem a roze froccsre, mert az olcsobb, es azt is nagyon szeretem.

Regen ilyen gyujto folyadekot hasznaltam, de az budos, meg mindig elvesztettem a merteket, es 3-4m-es langot csinaltam, amitol meg anya feszult volt. Ez igy nyugisabb...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
lemmy71
Topikgazda
Így kérte a haver vagy is így szeretné
Amúgy én úgy szoktam begyújtani a grillt hogy keményfából tüzet rakok a tűztérben és ráöntök egy félzsák szenet, majd leülök mellé egy sörrel a kezemben vagy kettővel
és egy óra hosszáig előmelegítem a sütőt, legalábbis a nejemnek ezt mondom amikor megkérdezi hogy mit ücsörgök a sütő mellett
na ilyenkor néha nekem is jól jönne egy ventilátor, szeretem nyugodtan meginni a sörömet
. Magamnak is építek majd egy nagyobb sütőt tavasz folyamán és lesz benne ventilátor vagy valami kovács fújtató. Ezzel a decemberi két gill építéssel nagyon elvagyok havazva, azon kívül hogy méretre szabtam az anyagokat és homokfújattam két acél felnit, sehol nem tartok, hátha az új év új erőt ad 
-
soldi3r
veterán
Szerintem felesleges ventilatorozni, kell egy "disznoporzsolo", azzal be lehet durrantani a faszenet rendesen, utana pedig mar nem alszik el, csak alul is legyen racs, hogy kapjon levegot.
Sokszor tul vannak bonyolitva, a szmokerek is. Oke, vannak elonyei a draga, hoszigetelt tipusoknak, pl a szekrenyek es a japan kamadok keveset "esznek", de ez csak azoknak elony igazan, akik napi szinten hasznaljak a sutoket.
Aaron Franklin Masterclass sorozatban hasznalt sutojet erdemes megnezni, nincs rajta meg levegonyilas sem. -
lemmy71
Topikgazda
Na ez erről beszéltem egy vérbeli barkács ember magának is megcsinálja, amúgy kitudnám fizetni meg még ha olcsóbb lenne akkor sem kellene, nekem az jelenti a kihívást ha magam csinálom, olyan érzés ez nekem mint egy narkósnak egy szippantás
Félre téve a viccet egy kartonból megcsinálod a sablont, átrajzolod a lemezre és kivágod, egy ilyet egy combosabb szögvason meg is tudod hajlítani.
Hát igen ezekkel a kisebb elektronikai cuccokkal nem érdemes bajlódni, 500 forintért tokkal vonóval veszel kettőt hármat, a kis kínai egy tálka rizs áráért, egy zsákkal gyárt ilyeneket naponta
Lomtalanítás volt egy háznál és egy ilyet találtam [öntöttvas grill] haza is hoztam, agyalok rajta hogy mibe is tudnám beépíteni
olyan 40 centi a rács átmérője, talán egyszer használták
-
Essejó
Topikgazda
Máris van aki szintén sokallotta a 47€-t

Most néztem, gondolom a Karácsonyi akcióban felment az ára. 57€
-
Essejó
Topikgazda
Pepita ugyanazt a cuccot kínálja a magyar web áruház is pl:


Ha jól tévedek most olyan 304 Ft a dollár.vagy:


Értem én, hogy cég és más árréssel kell dolgozzon mint amikor én magamnak rendelek, de akkor is.
A Gömbgrill szmokeresítő meg nekem se ér 20 Ezret, és még nem is rád gondoltam célközönségként.
Szerintem te is vagy én is lehajtanánk egy darab lemezből, aztán némi flexelés és kész is. Egyébként továbbgondolva egy ilyen elven készített lemez bármelyik fedeles faszenes grillből képes egy indirekt szmóker pótlékot csinálni.
De akinek se eszköze se lakatos ismerőse, viszont van egy klassz Weber 56-os gömbgrillje annak megoldás, hogy indirekté tegye a sütést egy mozdulattal. Félreértés ne essék, de se a Weber se a Landmann Gömbgrillek, nem bilibádogból készülnek! Ne keverd őket össze a Tesco gazdaságos grill utánzatokkal.
Elég megemelned a fedőt és érzed, hogy van benne anyag. Természetesen nem 3 mm-es acélról van szó, de az felesleges is a gömb esetén. -
lemmy71
Topikgazda
Hát igen az alin vannak nyomott árak rendesen
és sok silány termék is sajnos
Hőfokmérő órákat majd én is onnan akarok venni, remélem "nem nyúlok nagyon mellé" 
A gömbgrill smókeresítése, hát nem tudom nekem biztos nem érne közel 20 ezret az a vizestál, egy két ezres egy rozsdamentes kutyatányér
Az a vékony bili acél amiből ezek a gömbgrillek készülnek, a vizestál max arra lenne jó hogy ne száradjon ki a hús.Ha már smóker akkor itt van [Texas íze Németországból] érdemes megnézni az összes részt
-
Essejó
Topikgazda
Plusz megnövelné a stabilitást.

Én nézegettem a hőfok automatizálást. Az ajánlott füstgáz érzékelőt már nem forgalmazzák, de ajánlanak helyette másikat. Árban ugyanannyiért: 14K HUF, jó hogy lehet kapni.
Kicsit keresgéltem az Aliexpressen és ha ott veszem akkor a feléből kijön.
Aztán ránéztem a többi alkatrészre is és tuti az Aliról veszem meg őket ha rászánom magam az építésre. 14 K helyett kb 7K, 1500 Ft helyett 250 Ft + szállítás és hasonló különbségek vannak.
Érdeklődés esetén elküldöm a linkeket, hogy másnak ne kelljen már keresnie.Az előzőt sikerült magamnak címeznem

-
Essejó
Topikgazda
Egy érdekes kiegészítő, Gömbgrillek Szmókeresítéséhez!

[link] -
lemmy71
Topikgazda
Igen valami hasonló turbó vagy keskeny csőventilátorra gondoltam én is, hőfokszabályzás nem lesz majd kapcsolgatja a gazda ügyesen a kezével
Egy vasfelni lesz a talpa és egy 65 mm rozsdamentes acélcsővel lesz összekötve a felső felni, a csövön keresztül menne a levegő, felülre egy tetőformára hajlított bevagdalt acél lemezre gondoltam amiből szépen jönne a huzat a faszénnek. 95 centi magasra terveztem az szerintem kényelmes. Azon agyaltam még hogy az alsó felnire kellene egy gumit rakatni, jól mutatna
-
Essejó
Topikgazda
Egy lehetséges ventilátor, 9.68m3/h légszállítás csak elég egy kis grillnek.
De akár a Közel a tűzhöz féle hőfokszabályzót is bele építheted.
-
lemmy71
Topikgazda
Télre már be van tervezve két grill gyártás a haveroknak, már ide is hordták a sok rozsdás vasat alapanyagnak
lesz egy cirka hat-nyolc szeletes ami egy lábon álló vasfelniből lesz, annyi volt az extra kérés hogy a talp is felniből legyen és abba rakjak egy kis elektromos ventilátort ami rásegít majd a faszénre, ezen még agyalnom kell
A másiknak egy cirka 100 literes acél tartályt hoztak, az egyszerű lesz csak az a bibi hogy a kinai plazma vágom feladta a harcot
most keresem az utódját az alin
de így lesz időm legyártani a sütőrácsot, azt 12 -s köracélból hegesztem össze, örökös lesz mint a nyomorúság
Tavasszal meg nekikezdek a sütőszigetnek, ebből a közel kétezer darab összeharácsolt kis és nagyméretű téglából
Ráadásul a lányom is kitalálta hogy az emeletre költözik és alakítsam át neki a szobát
Szóval ha ezekkel megvagyok akkor jöhet a smóker
Tetszik amit linkeltél, ez a sok vas vas hátán a gyengém
ahogy néztem árban sincsenek elszállva. Egyetlen egy ami szúrta a szemem, az a "kamu szegecs" utánzat, ezen a szinten már hagyományos hőkezelt szegecscsel kellett volna összerakni a "vasat", mint ahogy a hidakat vagy a titanicot szegecselték
Más szempontból le a kalappal a srácok előtt
-
Essejó
Topikgazda

A L P H A & O M E G A🔥
hamrforge.com -
Essejó
Topikgazda
Pécs és közellakók Figyelem!

Németh Tamás:
ünnepi hangulatban van – Tóth Róbert és további 5 ember társaságában, itt: Bagolyvár Vendéglő És Fogadó.18 órája · Pécs (Baranya megye)
Péntek este a strandkorlátkék ugyanebben a pózban mint a második képen fog kacsingatni Rátok,a menü az hátrébb a sorban,legelöl meg a szakállas éppen pakol befele a füstbe.
Éhesen gyertek,de ha érdekes lehet a begyújtás,a rubok,a fa témái,nézzetek be este és egy pálinka mellett elmesélem egy renitens Pokolfajzat mindennapjaival együtt mindezeket ,és megmutatom ezt a nagyon jópofa kockát is az IronBlockot,ami nekem is a kedvenc és legjobb játékszerem....#chef #bbq #beard #basszodafüsttel @ Bagolyvár Vendéglő És Fogadó


-
Essejó
Topikgazda
Inkább mint egy Kamado
A kamado grill története.
Agyagedényeket az emberek évezredek óta használnak főzésre. Ezek a világ minden pontján megtalálhatók, közülük a legrégebbinek a korát a régészek több mint 3000 évesre becsülik. Ezeket az agyagedényeket tartják a kamado őseinek.
Az agyagedények a világ különböző részein eltérő módokon fejlődtek. Indiában a tandoort használták, Japánban pedig a mushikamado volt elterjedt. Ebben párolták a rizst ünnepi alkalmakkor. A mushikamado egy kerek agyagedény volt, levehető fedővel és főként Dél-Japánban volt jellemző. Ebben az időben már szeleppel is ellátták az edényeket a jobb hőszabályozás érdekében, és inkább szénnel, mint fával melegítették őket. A mushikamado a II. világháború után keltette fel az amerikaiak érdeklődését. A kamado szó japánul tűzhelyet jelent. ForrásA két amerikai márka a PRIMO és a Kamado Joe kerámia grill-, és barbecue sütők a kamado sütők csúcs kategoriáját képviselik.A lemezből készült sütőkkel ellentétben a vastag kerámia fal teljesen érzéketlen a külső környezeti hőingadozásokra, vagy szélre, 110-120 fokos barbecue sütőhőmérsékletet gond nélkül tart stabilan akár 24 órán keresztül is, utántöltés nélkül. Forrás
Itthon az erősen promótált Big Green Egg terjedt el tán leginkább.
Ha valaki ezeket túl kicsinek találja, az nézzen el a Komodokamado oldalára.


-
supercow
őstag
Ugyan nem pit meg szmóker, de Georgy KAVKAZ -t néztem egy ideig és érdekes kajákat csinál közben egészségesen tolja hozzá a saját vörösbort
Pl ez a tandoori sütős nutria
vagy a töltött káposzta tetszett. -
Essejó
Topikgazda
Így süt a BBQ-guru
-
lemmy71
Topikgazda
Ez biztos nem lehet rossz, ráadásul én [szeretem a babos ételeket]
de ez már hasonlít egy jó kis sűrű csülkös bableveshez
Igényes ez a PIT BOX smóker is, szívesen megízlelném valami bemutatón hogy milyen is a végeredmény. Esetleg valami kóstolóval egybekötött rendezvényen, lehet velük valahol találkozni
Ha már tube-s videók akkor én is linkelek egyet. [Kadir Barcin] -t régóta figyelem, tetszik amiket csinálgat, pár éve jártam azon a vidéken és volt szerencsém megkóstolni egy két hegyi faluban a helyi ételeket, annyit mondhatok hogy az 5 csillagos ottani szállodai éttermek és a hazánkban megkóstolt török kebabosok a kanyarban sincsenek ahhoz amit ott az ütött kopott tűzhelyen készíttetek
-
Essejó
Topikgazda
Még egy kis PIT BOX-os sütés
-
Essejó
Topikgazda
BBQ PIT BOX szekrényszmóker
-
Essejó
Topikgazda
Egy kis Pork Belly? Reggelire vagy vacsorára?

-
Essejó
Topikgazda
Nincs olyan, hogy valamiből nem lehet BBQ sütőt fabrikálni!

Azt még nem tudom, hogy hogy fér majd el a teraszon, de kell egy ilyen!
Egy kis Barkács ötlet, hogyan lehet egy Gömbgrillből hegesztés és flexelés nélkül tökéletes mini Szmókert készíteni:
Pár kép, ha meg akarjuk a koszttal lepni a haverokat


És egy igazán jó hír mára: egy portugál kutatás szerint jelentősen csökkenthető a BBQ-val járó egészségügyi kockázat, ha sört is használunk a receptekben! Hát azt hiszem, hogy ez egy könnyen tartható javaslat! Kiegészíteném - A Pit Masternek is jót tesz némi Serital.


-
Agent T
tag
Igen, a hőtartás az még nagy kérdés eddig csak nyáron használtam. Az a tervem, hogy ha beállnak a mínuszok, próbaképpen begyújtom, és megnézem, hogy mennyire lehet benne tartani a 120 fok körüli hőmérsékletet. Abban bízom, hogy több tüzelőanyaggal valamennyire lehet ellensúlyozni a dologt. Ha nagyon reménytelen, akkor megvárom a tavaszt.

-
lemmy71
Topikgazda
Centit akartam de mire észrevettem már, kicsúsztam a szerkesztésből
persze jobb lenne egy 120 - 140 es keresztmetszet de akkor tuti hogy faragni kell a grillt is. Olvastam hogy nincs meg a megfelelő szerszám és egyebek, azért is nem neki írtam. Amúgy szerintem működne a dolog ha folyamatosan táplálná a "tüzet". Na mindegy ez csak egy kósza ötlet volt, hátha valakinek ad némi ihletet. -
Essejó
Topikgazda
Szerintem kihagytál egy 0-át, a 10 milis cső semmire nem elég.
Bár én inkább a 120-ra mennék rá.
Viszont a tagtárs azt írta hogy se szerszám se tudás, szóval a meglevővel kell gazdálkodni. Így azt lehet csinálni, hogy a tűztér egyik felében rak tüzet, fölé rak egy vizes edényt, meleg vízzel feltöltve, és a rács másik végébe, tehát a tűzzel ellentétes oldalra rakja a húst. Viszont ez a cucc, meglehetősen vékony falú. Semmi hőtartása szinte. Nyáron még el lehet vele szórakozni, de télen hidegben kérdéses, hogy tudja-e órákon keresztül tartani a stabil 120 °C-ot. -
lemmy71
Topikgazda
Ezeket a viszonylag olcsó grilleket nem igazán érdemes átalakítani, én már próbáltam egy havernak a nagy gömb grillt "átfaragni" nem egy egyszerű történet, ez a vékony anyagában préselt lemez amikor vágod és hegeszted össze vissza vetemedik.
Ha egyszer BBQ félét szeretne a fórumtárs ebből a grillből akkor én [így] oldanám meg. Ez gyors és egyszerű és maga a sütő is érintetlen maradna, maximum a két jobboldali huzatszabályzót kellene eltávolítani. Szinte minden beszerezhető egy fémhulladék telepről pár száz forintért. Közvetlenül az alsó sütőrács alá tennék egy 1,5 - 2 milli vastag acél lemezt, 5 - 6 centis füstjáratot hagynák a bal szélén a szabad áramlásnak. A tűzteret 5kg acél gáztartályból vagy egy kidobott 20 - 25 literes acél kompresszor légtartályból készíteném kopoltyús huzatszabályzóval. Vastag falú cirka 10milis átmérőjű acél füstcsővel kötném össze a grill alsó jobb alsó huzatszabályzó nyílással, kéménynek elég valami lemez kémény egy pillangó szeleppel a teteje közelében, lényeg hogy akkora legyen a cső keresztmetszete mint az összekötő cső. Így megmaradna grillnek, de ha mellé teszik a tűzteret kész a rögtönzött smóker
-
lemmy71
Topikgazda
Anno 6 éven keresztül szállítottam a Kőér utcai nagyvásártelepre a húst és a különböző felvágottakat a Békéscsabai barneváltól éjszakánként, azok a régi szép idők

Nem tudom milyen a német vion -nak a termékei, egy ismerősöm Hollandiában Boxtel -ben dolgozik a vion -nál, azt mondja hogy néha borzalmas húsokat dolgoznak fel, pedig ott van helyben a vágás is. -
Essejó
Topikgazda
Hát, hogy pont oldalasuk van-e épp, de felhívod és kiderül:
MészárSteak Hentes és Más
Rendelésfelvétel, termékinformáció a +36 20 571 5758-as telefonszámon, illetve személyesen.
Apor Vilmos tér 11-12, Hegyvidék Bevásárlóközpont Budapest
Szerintem meg tudod beszélni velük az oldalas dolgot. Ja megjegyzem nem a Tesco-s árszínvonal!!! Nyitva 08-20-ig, Szombaton 19-ig

Illetve most hallottam egy másik boltról, de csak annyit hogy szép dolgaik vannak, és hogy nem olcsó. Matusz-Vad Zrt. Budapest, Kőér u. 3/a, 1103. Telefonszám: (06 96) 510 330. Érdekes ez a 96-os körzet, gondolom azért mert az anyacég az Győri. Ez Pesten a Kőér utca - Basa utca sarok, ahol régen a Barnevál hűtőháza volt.
-
jim bcs
nagyúr
Ebből könnyen lehet smokert csinálni és akkor nem lehetetlen az elképzelés.
Összefoglaló -> Szmoker házilag menüpont alatti link, karácsonyig magad is megépíted, az alap megvan. Lenne grilled és smokered egyben, azt a verziót használod amelyikre szükség van, ha grillezni akarsz grillezel, ha bbq akkor meg bbq.
-
Essejó
Topikgazda
Először is, milyen grillsütőd van?
Aztán az angolul nem tudóknak egy magyar nyelvű leírás a Nyárspolgár BBQ-tól. -
Agent T
tag
Én inkább erre a verzióra gondoltam: 3-2-1 BBQ rib
-
lemmy71
Topikgazda
Szia!
Én már sütöttem egyszer nyílt faszénsütőn oldalast, ízre nem is volt rossz de nagyon kiszáradt, bár lehet nagyon száraz volt már maga az oldalas magyarul zsírmentes
Én igazán faszénen a jó zsíros csontos tarja szeleteket szeretem, bár ha nagyon vékonyra szeled az is képes kiszáradni. Szerintem tárcsán tömény zsírban jobban járnál az oldalassal és akkor közben süthetsz vele szinte egyszerre szalonnát és krumplit is. [Ez] tarja nem oldalas, de ugyan így akár az oldalast is sütheted és persze amikor jó félig megsült az oldalas mehet rá a karikára vágott krumpli hagymakarikákkal és az egészet letakarod szalonnával. Ezzel a módszerrel tepsiben is sokszor sütöttem, bár ott mindent egyszerre pakoltam a jól kizsírozott tepsibe (egy réteg hús arra rá a félceti vastagságúra vágott krumpli amit a hús olajos pác levében átforgattam, utána a vastag hagymakarikák és végül lefedtem az egészet bacon szalonnával, a megmaradt páclét a tetejére locsoltam majd az egészet alufolival alaposan lefedtem, 50 percig 230 fokon sütöttem majd még tíz percig fólia nélkül sütöttem).
Ez pedig borsos fokhagymás rövid karaj, két szeltet klopfolt húst borssal fokhagymával bedörzsölök plusz só, (de mehet rá valamilyen hús pác is ki hogy szereti) a húsra citromlevet facsarunk és a két hús közé kemény trappista szeletet teszünk, majd az egészet disznó hashártyába csomagolom és hústűvel átszúrom. Egy délvidéki szabadkai barátom ajánlotta ezt a receptet anno, de lehet többféle sajtot is tenni vagy akár gombát a belsejébe.
Elnézést ha egy kicsit elkanyarodtam az oldalastól

-
Agent T
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy sertésoldalas sütésével kapcsolatban kinek milyen van tapasztalata van. Az a tervem, ha az időjárás is engedi, a karácsonyi menüt egy kis bbq oldalassal (sertés) egészíteném ki. Utána olvastam a 3-2-1 sütési módnak, de ugye sokan írnak erről a módszerről is sokfélét. Smokerem nincs, de ahogy olvastam, grillsütőn is lehet értékelhető eredményt produkálni.
-
lemmy71
Topikgazda
Ezt én tettem fel két hónapja
még témának felhoztam a füstjáratot mert arról nagyon keveset látni belőle a videón. De nem baj hogy újra beszúrtad, mert ez egy nagyon jó kis építési videó, nekem is ez adott ihletett a grillhez
Nagyon sok faszenes grillt néztem már, nekem ez jön be igazán, praktikus és könnyedén megépíthető minimális anyagköltség mellett
-
Essejó
Topikgazda
Próbáltam visszakeresni az írásaimat, és úgy tűnik az alábbi videót még nem osztottam meg itt, ha még is akkor fogjátok a koromra.

Gondolatébresztő videó következik, hogy miket lehet elkövetni két megfelelő méretű tartályból.
-
Essejó
Topikgazda
Az alábbi szösszenet az Iron Workers Bbq "iwbbq" tól származik:
Fatüzelés Offsetben
A BBQ világában sok infóval lehet találkozni. Én is látok dolgokat (némelyektől a hideg kiráz). Belekezdünk a BBQ-ba, mindenkinek ismeretlen terület elsőre. Gyönyörű fotókat lehet látni a neten,az embernek csorog a nyála tőle. Ki ne szeretne ilyen csodálatos húsokat készíteni? De előtte kell egy szmóker! Megnézzük a lehetőségeket és láthatjuk , hogy elég nagy a választék. Az offset tetszik, talán magam is tudok ilyet építeni, legyen akkor offset. Az ember olvasgat a témában és mindenhol azt írják, hogy nem egyszerű sütni benne. Nem tűnik bonyolultnak a dolog... elmegyek a vastelepre veszek 2 hordót vagy valami tartályt, összerakom csak be kell gyújtani, felfűteni a smokert, a húsokat a rácsra tenni, aztán csak meg kell várni míg elkészül. Tényleg egyszerű... 😁
Nem az a nehéz,hogy összeállítsd a sütőt és megsüss egy húst, hanem az, hogy valóban jól működjön és a hús is olyan legyen amilyennek lennie kell!
Aki offsetben süt biztos találkozott már a jelenséggel amikor elszalad a hő és zársz a levegőn akkor jön a fekete füst. Ez nem igazán szerencsés. Értened kell a tüzet az egyik szemednek mindig a hőmérőn kell lennie. Folyamatosan kontrollálnod kell. Azt ugye tudjuk, hogy csak száraz keményfát használunk. A gyümölcsfák plusz aromát, karaktert adnak a húshoz. Rengeteg játék lehetőségünk van ezeket idővel kitapasztalhatjuk. Ami lényeges,hogy egyforma méretű hasábokkal fűtsünk mert ezzel megkönnyítjük a saját dolgunkat. Pici hőingadozástól nem kell félni de törekedni kell rá, hogy minimálisra csökkentsük. Én nem szoktam zárni a levegőn hanem úgy fűtök, hogy ne szaladjon el a hő. A tűztér ajtó mindig nyitva van. Kisebb darab fákat használok. A tűznek mindig lobogni kell akkor van áramlás a smokerben. Amikor a fa 650°F-en ég akkor szabadulnak fel azok az anyagok amik az ízért felelősek. Egyszerre nem teszek sok fát a tűzre. Egy idő után az ember rááll arra,hogy mondjuk 20 percenként két hasábot bedob a tűztérbe. Amíg a társaság bulizik, mindenki beszélget iszogat a másikkal neked a tüzet kell figyelned. A hőmérsékletnek nem szabad elszaladni ez a lényeg. Törekedni kell a Blue Smoke-ra (kék illetve színtelen füstre) Kicsit fanatikusnak kell lenni az offsethez, magányos sportág. Amíg a húsok sülnek, mi őrizzük a tüzet. Figyelemmel követjük a húsokat és ellenőrizzük a bark-ok állapotát is.

Az offsetet csak azoknak ajánlom akik komolyan gondolják a BBQ-t és készek arra, hogy megtanulják a tűzben és a füstben lezajló kémiai folyamatokat. Érdemes utána olvasni, hogy ezek a kémiai hatások miként hatnak a húsokra. Ez egy csodálatos világ de nem lehet a netről megtanulni mindent. Sütni kell minél többet és tapasztalni, tanulni a hibákból (mert lesznek)
Önmagában a tűz ismerete és a kémia betanulása nem elegendő a tökéletes eredmény eléréséhez. Kell egy gondosan megtervezett, szakértő kezek által kivitelezett szmóker. Nagyon sok olyan eset van, hogy az emberek próbálnak spórolni a sütőn és mindenféle kétes eredetű alapanyagokból összetákolják. Egy rosszul kivitelezett sütő rengeteg bosszúságot tud okozni. ( nem is sejtik sokan , hogy a szmókerük konstrukciós hibákkal tarkított) Sokan félnek az offset szmókerek használatától is. Mindenki el van kényelmesedve! Nem látják a szépséget benne. Nekem a fa beszerzése is örömet okoz. Megszerzem a fát, szellős helyre rakom fedél alá és izgatottan várom (akár éveket) a megfelelő pillanatot, hogy megízleljem az első füstöt az orromban.

Én mindenkit csak biztatni tudok, hogy próbáljanak ki minél több szmókert. Érezzék meg saját maguk, hogy mik a különbségek.
Sok mindent lehetne még írni az offset használatáról, de az durván hosszú lenne. Sokan még ezt sem olvassák majd végig. 😁
(A képek illusztrációk, nem saját fotók)
-
lemmy71
Topikgazda
Ha kinyitom a fejét 'sapkáját' akkor olyan mint egy kémény és felfelé húzza a hőt
de becsukot állapotban is felfelé kellene menni a meleg áramlatnak, a szemét azért csináltam perforált lemezből hogy meglegyen a kellő huzat. A szája és a sütőrács közé tervben van egy kis oldalra nyíló ajtócska, csak nem volt már kéznél 3milis lemezem
meg lesz még egy nadrág szíj és egy húzentrogli is rajta, majd jövő héten át dúrom a telepen az ócskavasat
-
Essejó
Topikgazda
Azért ha a száját is be tudná csukni, akkor a hatékonysága hatványozódna. Mert így a meleg nagyobb része a kisebb ellenállás felé fog elmenni. Ez volt a bajom anno a kőgrillemmel is. Aztán hajlítottam egy lemezt a tűztér elé ami felért a rácsig, amíg az nem volt, addig aki a sütő előtt állt az is pirult mondhatni hasilag.

-
lemmy71
Topikgazda
Rat Minion grill projekt

Összedobtam egy kis grillt a lányomnak hogy ő is tudjon külön sütögetni
A villanyáramon, flexkorongon és a hegesztő elektródán kívül, teljesen költségmentes a szerkezet, minden alkotóeleme hulladék fémből van
A pontos méretezésre és a hegesztésre nem fordítottam nagy hangsúlyt, mivel a cél a rat stílus volt
Alkotó részei, kibelezett kompresszor tartály, automata mosógép dob, egy pár rozsdás köracél és laposvas egyéb csődarabok. A belső parázstartó 12 -s köracélból van és vágtam rá egy darab mosógép dobot hogy a faszén ne essen le a rács közt. A szemüvege 6/4 -s rozsdás cső darab, mögötte a perforált rács egy Budapest rádióból van. Húsütőrács 7 -s rozsdamentes köracél, valami öntözési segéd anyag volt fénykorában
[1, donor] [2, terv] [3, kivágva] [4, nyelv] [5, szemek] [6, fogak] [7, fejpánt] [8, lábak] [9, haj] [10, tűztér] [11, kezek] [12, állítható sütőrács] [13, helloween] [15, használatra készen]
-
Essejó
Topikgazda
Figyelem, az alábbi szösszenet: Termékmegjelenítést (szóban) tartalmaz!
Weber Master-Touch szólamok - BBQ sörös pite
Igazán jó recept a maradék húsok felhasználására. Mehet bele kolbász, pulled pork, burnt ends, stb.
A lényeg: a kis kockákra vágott húsokat rádobjuk zsiradékon dinsztelt hagymára, és rengeteg sörrel, némi BBQ szósszal sokáig főzzük. Szinte hasonlóan járunk el, mint a Brunswick Stew esetében, de itt nagyon fontos, hogy a sört folyamatosan adagolva érjünk el egy főzelékes állagot. Ha ez megvan, jöhet a kötés, amit száraz serpenyőben pirított zsemlemorzsával végzünk mégpedig úgy, hogy inkább kisebb részletekben adjuk hozzá, és várjunk 10-15 percet, hogy a masszában lévő folyadékot megkösse.
Olyan állag a cél, mint egy jó rétes töltelék.
450-500 gr-os vajas tésztát kinyújtunk akkorára, hogy belehelyezve egy 26 cm-es tortaformába még legyen 2-3 cm kilógás. Mehet bele a töltelék, majd a szélét visszatekerjük, felvert tojással megkenjük.
Most jön a lényeg:
A Master-Touch 2019-es modelljét a deflektor lemezzel felfűtjük legalább 200 fokra. Egy 32 cm-es pizzaformát megtöltünk sóval, és a lemezre helyezzük. Füstöléshez a Wood2smoke szőlőtőke csonkjait használjuk. Intenzív füst mellett 180 fok körüli hőmérsékleten addig sütjük a terméket, míg a szélén a tészta el nem készül. Miután levettük a rácsról, gazdagon megkenjük BBQ szósszal a húsos részt.
30 perc pihenő után vágható-ehető!
Forrás: Smoke 'N' Roll BBQ -
Essejó
Topikgazda
Szeretem ezt a csapatot
Jó filmjeik vannak fenn a Youtubon Bár alaposan megvágják őket, hiszen elég ritkán mutatják, amikor parázzsal utánatöltik a kis gömb grilljüket, ha egy hosszabb sütést adnak elő, de ötletadónak nem semmi. Bár errefelé aligátort pl elég nehéz lenne beszerezni.
Bár lehet nem is kivitelezhetetlen.
-
Essejó
Topikgazda
3 Pig Roast Barbecue by the BBQ Pit Boys
Miért kell nekem mindig hajnalban ilyet találnom, megyek és kifosztom a hűtőt.

-
Essejó
Topikgazda
Kb amikor az Offset szmóker építési leírása felkerül, akkoriban jutott eszembe a Közel a Tűzhöz verseny BBQ team. Merthogy van egy jó kis leírásuk sok sok fényképpel, szekrény szmóker építésről, illetve egy BBQ hőfokszabályzó.
Nos a gondom csak az, hogy 2017 óta egy vesszőnyit nem írtak az oldalukra, és hiába próbáltam meg az ismerősi körömet, senki nem tud róluk semmit, de még csak elérhetőséget sem tudtam szerezni. Márpedig az engedélyük nélkül nem töltöm le az oldalukról a leírást és a képeket, hogy itt megosszam. Egyet tudok tenni amihez nem kell engedély, mert a Web szabad, mindenki akit érdekel el megy és megnézi.
Szekrény smoker – Így építettük mi
BBQ hőfokszabályzó – Közel a Tűzhöz módra -
Essejó
Topikgazda
Az alábbi szöveget egy kedvenc ismerősöm írta, mondhatni ő fertőzött meg a BBQ húsok imádatával.
Az ő töltény szmókerében készült oldalas volt az első falat BBQ módra készült hús az életemben. Elkészült az IRON WORKERS BBQ új bemutatkozó filmje. Megismerhetitek a két alapító tagot és az egyik legsikeresebb szmókert, az IRON BLOCK SMOKER-t. A fiúk új Youtube csatornát indítottak, ahol BBQ ételeket fognak bemutatni az alapoktól a marhaszegyig. Mindenkinek ajánlom, legyen kezdő vagy tapasztalt a sütésekben. Mindenképpen érdemes odafigyelni rájuk. Hiteles arcok, értik a dolgukat és még a zene is szuper. Iratkozzatok fel minél előbb a csatornájukra! [link]
-
Essejó
Topikgazda
Bocsánat a rettenetes rajzért, de talán így is érthető lesz. A tűzkosaram 28 cm magas. A felső peremétől 26 cm-re van a vizes tál tartó csavarja, a tál magassága 12 cm, tehát a tál alja 14 cm-re van a tűzkosár felett. Az alsó rács tartó csavarja 9 cm-re van a vizes tál tartó felett, viszont ezek füles rácsok tehát maga a rács belóg a tartó csavar alá úgy 1- 1,5 cm-et. A felső rács tartó csavarja 14,5 cm-el van feljebb az alsó csavartól.
-
Essejó
Topikgazda
Emlékeim szerint a tűzkosár tetejétől úgy 10-12 cm-re raktam a vizes tál alját, aztán a vizes tál tetejétől a hordó pereméig lévő távolságot elosztottam két rácsra, de majd ma napközben lemérem. A rácstartó csavarok M6-os menetes rúdból lettek vágva, a vizes tálat 3 db M6-os szemes csavar tartja. A vizes tál egy nagy méretű rozsdamentes peremes kutya tál.
-
Essejó
Topikgazda
Azok igazából 1"-os csövek, és nincs a hossznak jelentősége akár csutka lentre is rakhatod a szabályzókat, ha szeretsz hajolgatni. 2 db csap és egy sima kijövet rácsavarós kupakkal. Bár 3/4" is lehet de akkor kell kb a 4 db.
Találtam egy metszetet, a lényeg úgy is az, hogy a tűzkosártól függ minden. Addig egy lyukat se fúrj ki amíg nincs meg a tűzkosár, ugyanis annak a tetejétől függenek a belső távolságok.
A tűzkosárra sincs egy szigorú ökölszabály, átlagban egy 25-30 cm átmérőjű és kb ugyanolyan magas szükséges. Sokan expandált lemezből készítik, nekem sikerült egy 27 cm átmérőjű 8 mm falú 25 cm hossz csődarabot szerezni. Az aljából ívesen kivan vágva 3 db 5 cm sugarú félkőr, ez a lába és a légbeömlő. A félkőr tetejénél van behegesztve a rács, 1 cm-es betonvasból. Egy bádogtálcát rakok alá a hamunak, hogy ne az egész hordót kelljen a fejére fordítanom takarításkor. Felül meg egy fül van rászerelve szintén 1 cm -es betonvasból. -
lemmy71
Topikgazda
A videón az emberünk nem a precizitásáról híres, a furat jelöléstől legalább másfél centire fúrt

Belülről könnyű kiégetni a hordót, kívülről meg gázperzselővel rálehet segíteni, utána jöhet a kisflex drótkoronggal, de ha van kompresszor akkor érdemes venni egy obis kézi [homokszórót] és egy zsák fugázó kvarchomokot valamelyik tüzépen és az szépen megtisztítja.
Az UDS kétoldalán az 5/4'' - 6/4'' csövek hosszának van valamilyen szerepe azonkívül hogy ne kelljen hajolgatni a csapok zárásánál
Esetleg tudnál linkelni egy metszett képet vagy valamilyen rajzott amin jól látszódik a belső szerkezeti rész. -
Essejó
Topikgazda
Egy UDS készítése.
Egyet meg kell jegyeznem, a filmen látható hordó, belső bevonatos. Mind az Amerikai mind a Magyar BBQ közösségekben megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e belső bevonatos hordóból UDS-t készíteni. A belső bevonat ugyanis nem festék hanem műgyanta. Élelmiszeripari, gyógyszeripari, kozmetikai etc.. cuccokat szállítanak benne. A véleményem ez ügyben az, ha tudtok új bevonat nélküli hordót szerezni a készítendő UDS-hez az a legjobb, de egy ki tudja mi volt benne hordót, amiben lehetett toxikus méregtől permetszerig bármi. Akkor már inkább egy bevonatos. Abban szépen tüzet kell rakni és addig tüzelni míg kívül a belül leég róla a cucc. Aztán elő a Flexet és egy Néger tárcsa vagy fazék drótkorong és fémtisztára lehet pucolni a hordót. Mondjuk vannak cégek akik használt mosott hordókat árulnak (nem olcsón), de biztos ami biztos azt is ki kell égetni, már csak azért is, mert a külső nem hőálló festéket maradéktalanul le kell szedni. Igen a fedélről is.
Érdekesség kép elmondom, hogy vannak Mo-n akik építenek eladásra UDS-t, a 200 literes
hordóból készült ára 80.000 Ft-tól indul, magadnak barkácsolva kb. a feléből kijön.
A képen látható nem az én művem, sőt tavaly pár sörrel az arcomban neki is estem a készítőnek, hogy túláraz, végül is ezért készítettem el a magamét. SK.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- piaggio vespa et4 ( papírok nékül )
- Saeco Exprelia EVO I Szervizelve I Patika állapot I Automata tejeskancsó I Garancia I Beszámítás
- Jura Impressa F70 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Új NEWTRAL Freedom-X-FF állítható irodai görgősszék gurulósszék
- Jura Impressa S90 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650 Steel Legend WiFi R5 8600G 32GB DDR5 500GB SSD RX 7800XT 16GB NZXT H700i
- Apple iPhone 14 Stílusos megjelenés, megbízható teljesítmény- Használt, karcmentes 3 hónap gari!
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest


Miből készült a rács? Expandált lemez, ponthegnesztett hullámrács, saválló rúd, esetleg lézer vágott lemez vagy csak betonvas? Mennyi flex korong ment el, és hegesztő pálca, esetleg Co is volt? Kellett egy felszerszámozott műhely, néhány kerék, fogantyú, hőmérő, alkiton hőálló festék, menetes szár, csavarok egyéb apróságok. Esetleg a festés előtt egy homokozás, vagy flex és néger tárcsa vagy drótkorong. Lakatos vagy és a műhely adott, szóval van gyakorlat? Vagy nem ilyesmiből élsz , de van egy "hobbi" műhelyed, hogy ami kell a ház körül azt meg tudd csinálni?
max 250 - 300 körül lenne a reális ára anyaggal munkával együtt.
Meg nem szoktam grammozni, hanem hasra ütve. Mondjuk bírom amikor azt írják, hogy evő kanál. Benyúlok a fiókba és minimum 6 féle különböző méretű evőkanalt kiveszek, de teás és kv-s kanálból is 4-5 különböző méretűt. Ezért van egy igen ronda kb 70 éves Alu evő kanalam arra áll rá a kezem a főzés közbeni adagoláskor. Viszont már többször elhatároztam, hogy legközelebb ha járok az IKEA-ban akkor veszek Csésze - Cup típusú mérő készletet, asszem 4 db-os, de amikor ott vagyok mindig elfeledem.

) és nem kell ventilátor sem, de fújtató sem, kíváncsi vagyok ki jön rá hogyan kell csinálni. Annyit elárulok, hogy 2 összetevő kell a faszénen kívül, újságpapír és borosüveg.


Félre téve a viccet egy kartonból megcsinálod a sablont, átrajzolod a lemezre és kivágod, egy ilyet egy combosabb szögvason meg is tudod hajlítani.
Hőfokmérő órákat majd én is onnan akarok venni, remélem "nem nyúlok nagyon mellé"
A másiknak egy cirka 100 literes acél tartályt hoztak, az egyszerű lesz csak az a bibi hogy a kinai plazma vágom feladta a harcot
most keresem az utódját az alin
Szóval ha ezekkel megvagyok akkor jöhet a smóker
ahogy néztem árban sincsenek elszállva. Egyetlen egy ami szúrta a szemem, az a "kamu szegecs" utánzat, ezen a szinten már hagyományos hőkezelt szegecscsel kellett volna összerakni a "vasat", mint ahogy a hidakat vagy a titanicot szegecselték
persze jobb lenne egy 120 - 140 es keresztmetszet de akkor tuti hogy faragni kell a grillt is. Olvastam hogy nincs meg a megfelelő szerszám és egyebek, azért is nem neki írtam. Amúgy szerintem működne a dolog ha folyamatosan táplálná a "tüzet". Na mindegy ez csak egy kósza ötlet volt, hátha valakinek ad némi ihletet.
A villanyáramon, flexkorongon és a hegesztő elektródán kívül, teljesen költségmentes a szerkezet, minden alkotóeleme hulladék fémből van 

