Hirdetés
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- iPhone topik
- Rossz hírek a Galaxy S26-ok teléjét illetően
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Netfone
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Emberünk hegeszt mindennel ami van a portán, Co Trafó igazi ratt stílus
A kéménycsatlakozó kivágása hasonló mint nekem, lehet szélesítek még rajta 2 centit de teljesen a széléig nem vágom ki, a vastagsága pedig akkora mint a kéménycső belső átmérője. Nálam a képen csalóka a kivágás, a fotó kicsinyít élőben jobb
Látom rakott terelő lemezt a tűztér becsatlakozásához.
Ez sem rossz, érdekes az a belső zsalu megoldás és pofás az a kar amivel mozgatja
-
Essejó
Topikgazda
Recycled Gas Tank Offset Smoker Build
-
lemmy71
Topikgazda
Essejó
Ma megrajzoltam a tűzteret 380X400X450 -es téglatest, 5 -ös kazánlemezből lesz majd. A nyolcszögletű tűztértest amit szerettem volna, azzal vannak problémák, túl kicsi ahhoz a formához a tartályom átmérője, ha meg eltolom a nyolcszög éleit akkor meg finoman fogalmazva esztétikailag okádék az egész
De azért nem adom fel, holnap kartonból szerkesztek egy a tartálynál szélesebb nyolcszöget és odapróbálom.
Maga a tűztér fatüzelésű lesz az alsó két oldalon egy egy 45" -s lemez töréssel mint a videón, de készítek egy faszén kosarat is (200X290X300) gondolom elég ez a méret bár a hosszán még tudok változtatni, ez a kosár egy sínen csúszna be. Az ajtó aljára tennék egy szellőző kopoltyút, bőven a duplája a kalkuláltnak de úgy szabályzom majd hogy jó legyen (nyárspolgár panaszkodott a calculátor szerinti szellőző alulméretezéséről) nem akarok én is hasomló hibába esni

A könnyebb takarításért teszek a V alak közepébe egy elhúzhatós ajtót és csak leseprem a hamut egy vederbe
Itt vajon mivel keni át az ember a felmelegített vasat, valami vaj féleség vagy zsír lenne
Tetszik nekem is így natúron a vas felület, maga a (keretet lábait) átkenem fegyverolajjal az oké, de a tartályt és a tűzteret nem azzal kellene vagy esetleg sütő olajjal és szépen ráégne. Nekem jobban bejön mint a fekete festés, így olyan ratt stílusú lenne 
-
lemmy71
Topikgazda
Egy darab menetes csonkot felvarrsz az aljára és arra rá hajtód a golyóscsapot. Anno a régi fűtésrendszerről leszerelt 5/4" - 6/4" -es csapokat eltettem ha minden kötél szakad akkor majd felvarázsolok egy két csapot.
3miliéteres a lemezpalást falvastagsága ebben a videóban említést tesz róla a mester
Az enyém 3,5mm. a két domború vég pedig 5mm. bízok benne hogy jó lesz 
A tűztér becsatlakozója nem hagy nyugodni, nem igazán tudom hogy mi lenne a tökéletes megoldás, ez megint lutri lesz úgy érzem
Maga a tűztér mérete az oké, de a becsatlakozás pontos helye és mérete ami aggaszt és az a kis darab hőterelő lemez a füstölő tartályban.
A TEXAS Style -ben pl. nincs semmilyen hőterelő lemez, csak a rácstartó laposvas van felhegesztve
A másik építő már tesz bele lemezt

Valószínűleg ehez hasonló verziónál maradok, maga a tűztér ajtó is ideális megoldás fára és faszénre is Pit Offset
Azt hiszem érdemes lenne levágni a tartály végét, beletoldani 5 centit és egy síklemezzel befenekelni
-
Essejó
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
Láttam hogy fúr két lyukat a tartály aljára és hogy felakasztja a lóitató vedreket
még gondoltam is magamban hogy elég vékony lágyacélból lehet a tartály palástja mert pikpak kifúrta. Én azt hittem hogy egy lejtős "vajút" szerkesztenek bele hasonlóan a reverse hőterelőlemezéhez csak ezt teljesen alulra teszik. Én majd a közepén kivágok egy téglalap formát egy elhúzható kis ajtóval, ott majd ki lehet engedni a "dzsuvát", én faszén használatra grillre is akarom használni a tartályt, így ott kap majd levegőt. Persze ehez készítek egy széntartó rácsot is.
A kémény, igen jól látod hogy öblösebb a videón, én direkt ilyenre szűkebbre csináltam. Nekem a tartály oldalam domború a videón meg egy befenekelt hengerelt lemez, ha megnézed a belső képemet ott jól látszódik a különbség. Mivel az enyém domború vagy is belülről homorú, így szerintem a forró levegő könnyedén fog beáramlani a gyűjtő tölcsérbe, max a hosszán változtathatok de szerintem ez így is működni fog, hasonlóan mint egy "gázgyorsító".
A videón a tűztér, jól mondod fatüzelésű, és jó is az elgondolás, valami hasonlóban gondolkodom, de én teszek bele két sínt amibe belefekszik majd a széntartó kosár. A tűztér ajtó alá képzelek el valamilyen huzatszabályzót, de ez még képlékeny. -
Essejó
Topikgazda
Nem jól figyeltél
Itt készíti a dzsuva leeresztőt.
Azért a linkelt videóban egy kicsit mintha öblösebb lett volna az a kémény kivezetés.
-
lemmy71
Topikgazda
Majd én is utána nézek a bbq szakirodalomnak, van itthon egy két könyvem amiben vannak receptek és praktikák, de ezeket a könyveket én is beszerzem majd.
Hát igen a súly, én a múltkor olyan 80 kilóra saccoltam az egészet, de ma lemérte a gyerkőc a tartályt a füstcsövet, terelő lemezt és a kéménycsatlakozó anyagát, így 48 kiló. Hol van még a rács a tűztér váz stb. szerintem ütni fogja a mázsát vidáman, de majd a vaskerék elbírja
Én nem reverse -t készítek, hosszú hezitálás után a pit offset mellett tettem le a voksot
Remélem beválik, teszek bele egy kis hőterelő lemezt amit a tegnap linkelt videóban is beépítenek. Azt a módszert nem nagyon láttam kimondott offset építésnél és ez a "tölcséres" kéménykivezetés szerintem megoldja a megfelelő és egyenletes hőáramlatot.
Ma kivágtam a tartály végét 260X100 és készítettem egy karton sablont. 5milis kor anyagból vágom ki majd, a cső pedig 90milis kor cső lesz 70 centi hosszan, ez bőven öblösebb mint a calculátor által ajánlott 70 milis és űrmértékben is bő duplája. De nekem nem tetszik az a vékony vacak, ez az öblös sokkal pofásabb max teszek bele egy szűkítő csövet ha mégsem lenne jó. Így is szerencsém volt mert 125 -ös csövem volt de találtam egy hetvencentis 90 -es darabot, 5 mili a falvastagsága örök élet meg egy nap
Ahol a karton belsejét megjelöltem abban a vonalban lesznek a húsok a rácson, így elméletileg szépen körkörösen spirálisan cirkulál majd a levegő a húsok körül, legalább is ez a terv. A tűztérből belépő forró levegőt 30 fokban megtöröm egy cirka 15 centis acéllemezzel, ilyen megoldásokat láttam egy két amerikai videón, csak sehol nem sincs szó a pontos szögről és lemez méretről, úgy hogy ez megint csak sacc lesz
Szerintem ők is saccra rakják be azt a lemezt

-
gu007
aktív tag
Enyém sem valami vastag de majd megmérem ha arra járok. Ha belejövök a sütésbe és kedvem is lesz szeretném majd kipróbálni a szegyet is. Rá megy majd egy napom.
Nyárspolgáros videóban ha jól emlékszem a pitmester azt mondta, negyed óránként ellenőrzi a sütőt. Súly meg addig érdekes amíg nincs alatta kerék.
Tied nem reverse lesz?
Elméletből készülök:
-
lemmy71
Topikgazda
Nem is baj hogy nem egyformát készítünk, így legalább lesz mindkét fajtáról infó
Szerintem ami majd gondot okozhat mindkettőnknél az a tartály falvastagsága, az enyém 3,5mm lemez ahogy olvasgattam a 6 - 8 lemez az ideális anyagvastagság, bár az már bitang nehéz cucc. Olvastam "sülthal" posztjait ő 4mm. lemezből "hengereltette" a tartályt de ő is panaszkodik hogy a 4 - 5 óránál hosszabb sütésnél már nagyon instabil a smoker hőtartása.
Bár én nem tervezek maratoni sütéseket, elsősorban oldalas amit nagyon szeretünk az meg 4 - 5 óra alatt megvan ahogy olvasgattam.
Érdekes a nyárspolgár írása, hogy náluk kiválóan teljesít az épített reverse, pedig ahogy néztem azok a víztartályok sem lehetnek 3 max 4 mm. lemezből vastagabbak. Hosszú maratoni sütésről viszont nincs beszámolójuk. -
gu007
aktív tag
Nincs akkora a tartályom. 310xkb830. Az ajtót hasonló képpen csináltam én is. De már háromszor levágtam a zsanérokat de még nem az igazi. Megjött a zár hozzá majd az helyre húzza
marad a reverse megoldás. Az első behyújtásnál majd kiderül, hogy mennyire válik be a kalkulátor... -
lemmy71
Topikgazda
Figyeld csak meg alaposan a srácot hogy hogyan is készítette el az ajtót, hogy ne húzza el a hő

Érdekes ebben a videóban nem látok terelő lemezt a tűztér nyilasnál, de viszont nagyon tetszik az a grill megoldás a fireboxon![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Itt a videó nyolcadik percében rakja be a hőtérélő lemezt.
Egy kicsit hezitáltam ma este hogy talán mégis egy reverse flow -t kellene építeni, de ezek a videók teljes mértékben meggyőztek hogy a pit offset legyen a befutó.
Még annyi ami kérdéses, hogy a tartályban lecsapódó zsírt és vizet hogyan vezessem el, mert a reverse ben egyszerű, a hőterelő lemez csatornáján szépen lecsordogál, de itt nem igazán látom hogyan is van ez megoldva. Pedig van valami mert a vedrek ott lógnak a smoker alatt
-
lemmy71
Topikgazda
Érdekes, pedig ha jól emlékszem neked is 100 liter körüli a tartályod, mint az enyém csak a tiéd keskenyebb és hosszabb
Így nem értem hogy neked 70cm2 nekem 45cm2 számolt a calkulátor, ez egy kicsit nagy eltérés szerintem. Na majd ma este újra számolom és megnézek egy két más építőt is. Hengeres formában gondolkodom vagy is nyolc szögben olyan 400X330 -as méretben, bár egy szögletes tégla testet könnyebb lenne összehozni. Ma kirajzoltam a kémény kivágást, 260X85 re lesz kivágva, 3 -as kazán lemezből egy gyengén szűkülő "koporsó" forma lesz és abba megy majd a kémény cső. Holnap kivágom és kartonból megcsinálom a sablont. -
gu007
aktív tag
Nekem is furcsa, hogy milyen kicsi nyílásokat javasolt a kalkulátor. 70 cm² a tűztér és a sütőtér között, a tűztér levegőnyílása is eléggé kicsinek tűnik. Majd úgy csinálom a tűzteret, hogy a rács alatti légrés az plusz lesz a kalkulátor által ajánlott mérethez képest. Nekem 280x280x280 ami kijött az ajánlott méretre de kicsit növeltem rajta. Ezért 330x300x300 lesz. Az átvezető nyílást meg ha kicsinek bizonyul akkor nagyobbítok rajta. Kéményt még nem tudom...
-
lemmy71
Topikgazda
Tegnap este átbújtam a feldon calculátort kissé elvagyok bizonytalanodva az ott kapott méretektől
A 850X400 százliteres tartályomhoz 68 milis átmérőjű és 460 mili hosszú kéményt javasol, a tűztérnek pedig 34 literes tartályt, levegő beáramlásra pedig 45cm2. cirka egy 7,5cm átmerőjű lyukat. A tartály és a tüzér közötti lyukat pedig 107cm2. 12cm átmérőjű lyuk. Lehet hogy én vagyok megalomániás, de én ezeket a méreteket igen csak szűknek találom, főleg a kéményen akadt meg a szemem.
Átolvastam a nyárspolgár offset építő sztoriját, de ők is panaszkodtak a feldon calculátor alul méretezésére. Nem akarom elbaltázni az építést, vajon mennyivel növeljem a calculátor által megkapott méreteket, vagy bízzak magamban és neten látott képek alapján a saját elgondolásomra csináljam
És még egy kérdés a tűztérrel kapcsolatosan, ugye kaptam a calkulátor szerint egy 34 literes tűztérméretet, de most ez a 34 liter vajon maga a tartály teljes térfogata vagy csak az a rész ahol a tűzég. Én a nettóra szavazok és így a 34 literhez még könnyedén hozzácsapódik cirka 10 liter, űrtartalom
-
lemmy71
Topikgazda
Van szinte minden méretben kémény sapka, én is teszek majd rá mert úgy pofásabb
Csak még nem tudom hogyan is hajlítsam meg kúposra, az ilyen dolgokat nem igazán vágom de majd lesz valahogy, készen nem akarok venni mert mindent "sk" akarok elkészíteni
Én majd egy pillangószelepet faragok valahogy a kémény csőbe. Két rácsot teszek majd a tartályba, lesz egy középen 700X380 -as és egy felette 700X120 -as ezt kihúzhatóra tervezem, majd valamilyen kihúzható sütősínt vagy valami golyóscsapágyas bútorfiók sínt használok hozzá. A keskenyebb rács grillezésnél lesz jó, olyan húspihentetőnek, vagy melegen tartónak.
Végre kész az ajtó, nehéz szülés volt legközelebb jobban odafigyelek
Frankon kiegyengettem és mindenhol fixre hegesztettem most már nem kell félnem hogy használat közben elhúzza a hő. Tökéletesen zár és jó nehéz is lett, így nem kell rá zárat tennem, esetleg majd kap körbe két vagy három milis hőálló öntapadós tömítést.
-
gu007
aktív tag
Kéményt középtájra tervezem. Rács alatt is húzza kicsit a füstöt. Jó ötlet lenne az előre gyártott elzáróval szerelt kémény de a 300-as átmérőjű szmokeremen nem lenne valami szép látvány a 120-as cső, ezért nekem is csinálni kell majd kalapot a cső végére.
200x100-ra vágnád a kéményed nyílását, ha nem is lenne jó, jól nézne ki
-
lemmy71
Topikgazda
Ááá dehogy, én sem vagyok lakatos csak ragadt rám valami
Meg az a kajszaság nagyon feltűnő volt hiába záródott jól, ha úgy hagytam volna akkor midíg hallgathatnám a haverok kritikáját, azt még több sör sem oldja meg egy grill partin
Amúgy ma megcsináltam az ajtót, egy kicsit meghúzta a meleg de azt holnap könnyedén vissza nyomom, ma már nagyon rám esteledett nem akartam éjszakáig bele menni a lakatolásba.
Szerencsém van mert pont jó helyen támaszkodik fel a kivetőpánt (zsanér) így nem kell még az ütközővel kínlódnom.

Holnap ha lesz időm akkor a nyitó fogantyút csinálom, utána pihi mert elég sok kerti munka gyűlt össze.A kémény kivágásánál bizonytalan vagyok, a kalkulátor nekem nem tetszik, olvastam egykét smoker készítőtől hogy inkább csak viszonyítási alap a kalkulátor és nem szent írás. 400 -as átmérőjű a tartályom erre kellene valami jó kivágási méretett találni hogy szépen körkörösen cirkuláljon a fűst a tartályban.

125 milis rozsdamentes cső lesz a kémény, lesz húzás persze leszek bele majd valamilyen pillangó szelepet is.Akkor a tiéd is offset verzió lesz? Azt írják a "nagyok" hogy az offsetben nem egyforma a hőeloszlás, de szerintem ezzel a kéménybekötéssel jó lesz

A nyarspolgar.hu olvastam az offset smoker építésénél egy kommentet sulthal -tól, heat management plate magyarul egy lyukacsos lemezt tesznek be hasonlóan a reverseben.
Én a füstölő tartályt grillezésre is akarom használni, már fejben megvan a faszéntartó lemez amit akár füstölésnél is lehet használni hőterelőként, ha érdekel akkor majd vázolom azt a lemez elgondolásomat, nem bonyolult otthon könnyedén elkészíthető. -
lemmy71
Topikgazda
Szétvágtam ma az ajtó felső részét 5mili volt benne, fogalmam sincs hogy tudtam így benézni az átlót

Most összetűztem, szépen nyílik és jól is áll, holnap beállítom az ütközőket és fixre hegesztek mindent. Jó kis lecke volt, ráment a késő délutánom. Ahogy néztem a felső szegővas és a tartály közt olyan 2 - 3 milis hézag van de majd holnap adok neki a samuval és akkor patentül fog záródni, a többi három oldal tökéletesen zár. -
lemmy71
Topikgazda
Nyomja az az ellensúly egy kicsit, mert becsukásnál holtpont utánra esik a terhelés és akkor már van nyomás az ajtón is, ha ez nem így lenne és pontosan holtponton állna az ellensúly akkor egy gyenge szellő azonnal kinyitná az ajtót, legalább is én szerintem

Na ez a csöves smoker nem piskóta darab, nem az a fajta amit le kellene betonozni a vasgyűjtők elől
Gondolom az embernek van hozzá egy egytonnás targoncája is 
Amúgy tetszik az a belső csöves megoldás
Az enyém sem 30 kiló lesz, már így maga a tartály üresen 37 kiló és még hol van a többi
3.5mm lemez alatt nem teszek bele semmit 
Kérdés, megakadtam a kémény mérettel 850x400 -s a tartály 125 kémény átmérő vajon jó lenne
Mert találtam olyan méretű (3x125) korcsövet a minap, repi anyag
Úgy kötném be mint ahogy a képen van, a tartály széles kivágásával és a cső felé szűkülne. -
gu007
aktív tag
Nem tenném rá a zárat ha lecsukódna rendesen az ajtó. De ezt egyszerűbb megoldásnak találtam mint új ajtót csinálni. Tömítés nem biztos, majd megnézem mit mutat a zárral az ajtó. Ennyire nem vagyok alapos mint Te. Első szmoker, próbának jó lesz így is, csak működjön.
Ha beválik lehet lesz majd nagyobb, meg ha kicsi is lesz... -
lemmy71
Topikgazda
Nálam jó a zsanér de holnap levágom
Tudom már mit csesztem el, az ajtó szegőkeretét nem átlóztam ki és azért áll kinyitva csálén, amúgy nagyon jól zár. De holnap az egyik hosszú szegőt is visszabontom és arrébb rakom ki átlózva, úgy már pofásan fog állni az egész, de ez plusz 3 óra munka lesz
Nekem az ajtó így is bitang nehéz, de pluszba még holnap teszek rá keresztbe két darab ívelt 5X40 -es laposvasat, az még nyom rajta 

De láttam már ellensúlyt is smoker ajtón ami lenyomja becsukott állapotban és könnyebb ki is nyitni vele, de nekem az nem igazán tetszik.
Vannak ilyen [hőálló tömítések] ha a tökéletes zárást akarsz, szerintem én is teszek majd egy 2 milist de zárat nem.
A fogantyút érdemes úgy felrakni hogy az ajtó aljától lejjebb legyen úgy majd könnyebb megfogni becsukáskor

Valahogy így, csak nekem ez a gömbvas nem igazán jön be
-
lemmy71
Topikgazda
Akkor meg van miért hajlott el. Ilyet nem szabad csinálni hogy fúllra végig varrod
ha 5- ös anyagból lett volna akkor is megtekeredik
Nem érdemes vele kínlódni, keres egy akkora lemezt és szépen a tartályon íveld meg, majd apránként 5 - 10 centinként pöttyentsd oda a laposvashoz.
A tűztértetőt majd flexel kivágom 5 -ös kazánlemezből lesz, van plazmám de azután is köszörülni kell sajnos, úgy hogy marad a flex
Maga a nyolcszögletű palástot két részből lehajtatom és majd összehegesztem. Azt még nem tudom hogy maga a faszéntartó kosarat melyen vastag expandált lemezből hajtassam le, talán a 3 milis jó lesz
Keretnek meg 30X30 -as rozsdamentes szögvasat gondoltam, valami kihúzható fiók szerűség lenne. Úgy hogy ha kiveszem a kosarat, bent megmaradna egy "fix" fa tűzrakó hely. -
gu007
aktív tag
Voltam olyan "ügyes", hogy kívül végig van hegesztve a laposvas az ajtóhoz. Ezen csak az erőszak segít. Volt olyan kép amin így volt csinálva de lehet az ajtó vastagabb anyagból készült ezért az nem vetemedett el. Kéményt én is középre gondoltam tenni mert abban a magasságban lesznek a húsok. Valahol ezt olvastam, hogy ott a lényeges az áramlás. Képeket majd csinálok. Remélem a tűztér anyaga is meglesz hétvégére.
Nyolcsszögletű tetőt pkazmával lenne a legegyszerűbb kivágni vagy lánggal
-
lemmy71
Topikgazda
Pedig te nem is hegesztetted olyan sűrün mint én, ahogy nézem
Max egy két helyen vágd el a hefteléseket milis koronggal, hátha magától kiugrik.
Majd ahogy haladsz dobj egy két képet, én is töltögetek de nekem is lassan halad, van más is mit csinálni. És még a fejemben is képlékeny a dolog, ahogy haladok úgy jönnek az ötletek
Nyolcszögletű nyitható tetős tűzteret szeretnék, de hogy fogom összehozni az még kérdés
És meg vagyok lőve a kéménnyel, mekkora és milyen magas is legyen, az már biztos hogy középre teszem, úgy körkörösen spirálisan húzza a meleget a tartályban, elméletileg.
Ilyen megoldásra gondoltam -
lemmy71
Topikgazda
Én majd valamilyen összekötő csövet vagy még nem tudom mit teszek a tűztér és a tartály közé, mivel én grillezni is akarok vele plusz a tűztéren főzni így kell valami pillangó szelepet vagy valamilyen elzáró szerkezetet készítenem a tüzér után.
Szerintem neked kivágás után megvetemedett az ajtód, lehet hogy magától a feszültségtől vagy amikor hegesztetted rá a szegőt és a hő elhúzta.
Én direkt úgy vágtam ki hogy, a gyári hegesztés és a tartály szélének az anyaga benne legyen az ajtóban, az add neki egy plusz merevítést. És az 5 millis békebeli lapos vas is keményen tartja. Ha grillezek akkor lesz ott cirka 200 fok, az meg már meglibbentené a lemez ajtót, de így stabil marad, bár mocskos nehéz volt kivágni a hegesztésnél![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Az hogy rozsdás a tiédnek a belseje az nem olyan vészes, raksz benne egy jó nagy tüzet és kész, max utána át drótkefézed. Nekem nehezebb lesz mert nagyon jó a gyári festése még 30 év után is
Ma vasárnap tiszteletére nem zörögtem
elkészítettem papírból a zsanér pánt sablonját és a nagyapám bő száz évvel ezelőtti patkó csavarjaiból lesznek a zsanér stiftek némi átalakítással, anno még ő kovácsolta
Próbálok minél több régi dolgot beépíteni 

Az ajtó fogantyú tartó is ilyen félköríves lesz és közte egy hengeres keményfát tervezek. -
gu007
aktív tag
Feldon kalkulátor szerint 68 cm² nyílás kell a tűztér és a sütőtér között. Ehhez képest tényleg jó nagy nyílást sikerült vágni. De ha megközelítőleg a kalkulátor szerint csinálom a kéményt is attól kellene a kéményre is szabályzó, hogy lehessen állítani a kiáramló füst mennyiségét?
-
gu007
aktív tag
A tűztéren könnyebb lesz majd a kisebb nyílást kivágni, mert az lemezből készül. A tartályon a nyílás magassága a reverse plate helye, meg így a tűztér jobban illeszkedik majd szerintem. Szebb lesz a szemnek.
Az ajtóval lesz még egy kis melóm, nem csukódik rendesen, meg a belseje tiszta rozsda. Majd adok neki drótkoronggal -
lemmy71
Topikgazda
SmokingMeatForums érdemes belepillantani
-
lemmy71
Topikgazda
Ej ha, úgy látom egy rugóra jár az agyunk, én is ma kezdtem hozzá
Nem lett egy kicsit nagy a tűztér betápláló nyílás, vagy majd maga tűztér dobozt vágod kisebbre
Lucifer Project
A tartály 3,5mm lemezből van, a belseje olyan mint az új gyönyörű a festése, egy apró hiba sincs rajta, anno kívül ette meg a só a tartópántoknál 30 éves, minőségi munkát csináltak akkor a németek. 5X40 -es rozsdakráteres laposvasból csináltam az ajtó szegőt, jó meló volt megívelni majd holnap még átköszörülöm a gérhegesztéseket, én kívülről 5 centinként fogattam meg a laposvasat. Milis koronggal vágtam ki az ajtót így ha belül hegesztem akkor már nem csukódik, leköszörülni meg nem akartam a hegesztést. Bár így utólag belegondolva 5 centinként kifúrhattam volna az ajtót és rejtett hegesztéssel is odalehetett volna sercinteni, de rohadt meleg volt ma, elég volt ezzel is elbarkácsolni. Holnap nekiállok a csuklopántnak az is négyes vagy ötös lemezből lesz, van itthon 12 -es csepp alakú diópántom de azt akarom hogy nyitáskor egy kicsit kiemelkedjen az ajtó.

Beállítva mint a Rolls-Royce ajtó

Simán elektródával sercintettem, nem volt kedvem kivinni a telepre és co val hegeszteni, majd a hőálló matt fekete eltakarja
-
Essejó
Topikgazda
Azt tudtátok, hogy a Dunakanyar nem csak a Dunáról, hanem a Smoking Guns Barbeque szószokról is nevezetes? Néhány évvel ezelőtt, amikor Magyarországra berobbant a barbecue sütési technika, Nagy Tibor és családja megérezte az új idők szelét, elsőként bontott vitorlát és kezdett el BBQ szószokat készíteni. A Dunakanyar szívében található verőcei családi vállalkozás egyedi, semmivel sem összehasonlítható ízeit, a helyben termesztett alapanyagokból kreálják. Mielőtt a BBQ technika hazánkban megjelent volna, a család az Egyesült Államokban élt 4 évet. A hentes és szakács végzettségű családfő, egy BBQ étteremben dolgozott, ahol összebarátkozott az idős tulajdonossal, aki apránként elkezdte átadni a szószkészítés apró titkait. Tibor ezeket a fortélyokat felhasználva, a magyar ízvilághoz igazította a szószait. Elszántságát, miszerint Európa hírűvé teszi a termékeit, mi sem bizonyítja jobban, hogy lehetőség szerint majdnem minden, a kontinensen rendezett versenyre és vásárra viszi a termékeit. Tucatnyi országból állandó megrendelői vannak. Ez nem is csoda, hiszen a kifinomult ízlelőbimbókkal megáldott Nagy Tibor igazi tehetség, aki csűri- csavarja az ízeket. A szószok saját termesztésű paradicsomból, paprikából és fűszernövényekből, termelői méz hozzáadásával készülnek. A füstös ízek eléréséhez, a fűszerpaprikát Hickory fával füstölik. Persze ezek csak az alapok, a szupertitkos összetevőket, sajnos nem sikerült kiderítenem. Nos, akkor lássuk milyen szószok kaphatóak a Smoking Guns BBQ termékpalettáján: Alap lista: Feketeáfonya-fahéj, Zöld dió, Vörösboros-cseresznye, Érlelt kecskesajt-vodka, Wasabi, Whyski, Spice, Hot spice, Extra spice .A Feketeáfonya- fahéj és az Érlelt kecskesajt- Vodka (Ez a két szósz az amerikai világbajnokságon 5. helyezéssel büszkélkedhet) Időről időre szezonális szószokkal is jelentkeznek.Szezonális lista: Alma, Barack, Aszú, Csoki, Kávé, Bull (indiai ízvilággal), Gyömbér, Grill, Zöld fűszer, Eper-menta, Eper-bazsalikom. A szószokon kívül BBQ RUB fűszer keverékeket is készítenek 2 féle ízvilággal. Piros RUB: bükkfán füstölt piros paprika, zöld fűszerek, cukor, só, fokhagyma. Sárga RUB: kurkuma, gyömbér, zöld fűszerek, narancs, cukor, chili. Végül pedig a mester útmutatásait követve, az alábbiak elkészítéséhez ajánljuk a szószokat: Sütés, pácolás, ízesítés , szendvicsekhez, pizzához, mártogatósnak A gyümölcsösöket általában vad, marha, pulyka, bárány húshoz de én rántott sajthoz és Camembert-hez is próbáltam (fenséges).A szárnyasokhoz és a sertéshez nagyon passzol az Alap, Spice, Hot spice , Extra spice szósz. Salátákhoz mindenképpen érdemes kipróbálni a Wasabi, Whyski, csoki, Érlelt kecskesajt- vodka. De ahogy Nagy Tibor a Smoking Guns Barbeque szószok kreátora és megálmodója mondani szokta: Csak a képzelet és a kreativitás szab határt. A fent említett termékeket, szombatonként a nagymarosi piacon megtaláljátok. Érdemes követni a Facebook oldalt, ahol mindig kiírják az aktuális piaci tartózkodásukat illetve rendelhettek is: https://www.facebook.com/smokinggunsbarbecue/
Próbáljátok ki, erősen ajánlott!★★★★★
Kürtös Márton



+4 -
lemmy71
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
supercow
#649
üzenetére
Itt egy klón az [alibabáról] 20 ezerért, de lehet hogy ugyan az
csak ahogy nézem itt minimum egy tucatot kell rendelni
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
supercow
#649
üzenetére
Érdekes egy szerkezet
Az a vékony anyagvastagság (falvastagság) és a kemence tűztértől való távolsága, szerintem nem a legjobb megoldás. Grillezésre biztosan jó lesz, a pizza sütést meg majd kitapasztalod
De ha megveszed akkor jöhetnek a képes beszámolók 
Nem tudom mennyire vagy pizza párti, de ha igen és van fix helyed, akkor én inkább egy épített [gömböcben] gondolkodnék. Ha "sk" magad készíted akkor a linkelt vaskemence árából vidáman kijön, még marad is
Vannak készen is ilyen épített gömböcök házhozszállítással, cirka 250 és egy milla közt. -
supercow
őstag
Sziasztok szakemberek, erről a grill-pizzasütőről van valakinek véleménye?
Gondolom nem egy top cucc de nem is kell nekem a legtutibb.
https://www.klarstein.hu/Konyhafelszereles/Grillsutok/Kerti-grill/Pizzaiolo-Perfetto-pizzasuto-kemence-35-x-35-cm-valodi-ko-1-2mm-acel-hordozhato.html -
KoVee84
senior tag
Sziasztok!
Nem házi, de grill, hátha tudtok tanácsot adni.
Kerámia tojásgrillt szeretnék venni. Melyik az ajánlott márka belőle az ésszerűség határain belül (~300k)?
Monolith
Kamado Joe
Primo
Vagy esetleg másik?Köszi
-
lemmy71
Topikgazda
Ne add fel ilyen könnyen
Én is ott tartok valahol mint te, van egyéb meló is a ház körül, de nem adom fel ha már behurcoltam a telephelyről az anyagokat
Nekem még a sütőszigetet is meg kellene építeni ha már haza cipeltem cirka 2000 bontott téglát, bár van aki ennyiből garázst épít
Most tél végén és tavasz elején a haveroknak csináltam két grillt, egyet lábon állót felniből és egy kis 70 literes tartályost, úgy hogy most már az enyém jön, csak legyen hozzá erőm
Nekem ez is nagyon tetszik, egyszerű mint egy háromszög

Én nagyon kedvelem a tömény zsírban sült húsokat. Vajon ilyenben pizzát is lehetne sütni
Ha lesz még egy tartályom akkor ez lesz a következő áldozat, bár a család már megjegyezte hogy egy kicsit grill függő vagyok
-
gu007
aktív tag
Sajnos nem nagyon sikerült előrejutnom a szmókerral. Berajzoltam a tartályt és annyi. A nagybendzsó bedöglött, munkahelyemen a darabolóban még nem vágták le a tűztér anyagát... Lehet ez a jel, hogy hagyjam

Szerintem ennek a Tesco-ban kapható szénnek a brikettje nagyon jó
-
lemmy71
Topikgazda
Faszén teszt Lidl vs Tesco
Mindkettő jól szerepelt a mai megmérettetésen, sütés után még egy bő félórával is szépen izzott mindkettő
Minionban használtam az olcsó tescóst, jól látszódik hogy szépen izzik még sütés után is
A most kibontott lidl -s egy kicsit apró volt, meg is lepődtem de végül az is jól teljesített


-
lemmy71
Topikgazda
-
Peetta14
tag
Köszi...próbálkozom.
-
jim bcs
nagyúr
(#618) Essejó
Ez a Sparban kapható BBQ faszén nekem nagyon bevált, eddig a legjobb az ilyen gyorsan beszerezhetőek közül. 2-essével 3-massával veszem nekem annyira bejön.(#636) Peetta14
Hááááát, azt mondom elsőnek kellene valami jobb minőségű faszén mert az az alapja, ha sz@r a faszén minősége akkor megette a fene, a fentebb linkelt Sparos pl. nekem nagyon bevált, szép nagyok és ha egyszer begyújtottad akkor azon bármi megsül szépen egyenletesen, még órák múlva is tartja a 100 fokot. Nekem a 2 alsó szellőző mindig nyitva van teljesen és a 2 felsővel szoktam játszadozni, a parázs tálca pedig totál leengedve dugig faszénnel. -
Peetta14
tag
Hasonlóm van. Mi lenne a helyes huzatszabályozás? Ugye 4 szellőző van rajta (mindkét oldalt alul és felül). Nálam gyakran kialszik a parázs, pedig nyitva van 1 vagy 2 szellőző. Olvastam, hogy érdemes levenni a kis gumidugót a fedeléből, hogy résmentesen záródjon a fedél. Én gyakran sütök benne indirekt módon (parázs az egyik oldalon, hús a másikon).
Más.
Húshőmérőt (vezetékest) tudtok ajánlani? Ikea Fantast (2k) megteszi?
köszi -
kk831228
addikt
Guszta kis szett, nem olcsó, de legalább van EU-ban is... Eddig csak Amerikában találtam hasonlókat...

-
lemmy71
Topikgazda
Na, akkor lehet hogy az amiről én hallottam Menyháza környékén, valószínűleg kint harmad ennyiért kapható
Majd nyáron körbenézek, tőlem nincs messze kerek 100km. és csodálatos az a táj. Székelyföldön is vannak faszenesek arról is hallottam, kopjafa ügyben is mennem kell oda majd akkor ott is érdeklődöm. Harminc éve Kerecsend és Maklár környékén is voltak mészégető boksák, vajon ott nem csinálnak mostanság faszenet
-
lemmy71
Topikgazda
Igen jól emlékszel rendeltem egyet és meg is jött, 6 -os lemezt viszi
de nem olyan szép a vágás, sokat kell utána köszörülni
A külső részeknél marad a flex a nyitható főzőtér ajtót meg beviszem egy vasas céghez és ott lézerrel szépen körbevágatom. A belső tűztér kosár és egyebekhez marad a plazma, az úgysem fog látszódni
Egy kis kerek grill rácsra én is gondoltam, azon a lángolt kolbász lehetne sütni, de lezárni a tartály összekötő kéményét szerintem felesleges, úgy is felfelé szál a meleg., de lehet hogy teszek bele egy egyszerű pillangó szelepet, mint a régi sparhelteken süt fűt
Mert ha bográcsot teszek rá akkor kell a kémény.
Ma behoztam a vasakat a telephelyről, lassan annak is neki állok. Úgy döntöttem hogy maga a tűztér egy fiat acél felniből lesz és hengereltetek köré 3mm kazánlemezt, cirka megegyezik átmérőben a tartállyal. Találtam még pár rozsdás laposvasat, azok meg jók lesznek az ajtók köré szegőnek. Maga a tartály egészséges rozsdamentes és szépen fog majd mellette mutatni a rozsda rágott kráteres laposvas, persze feketére festve. Amúgy is mángorolt laposvasban gondolkodtam de ez így szebb és kéznél is van
Találtam még egy nagy öntvény kukoricamorzsoló kereket, jó lenne még egy és azon gurulna a smoker, mert ahogy számolom bitang nehéz lesz a cucc

Az a faszenes cég jól hangzik, jó hogy bedobtad
Kérdés hogy mire ide érkezik a cuc mennyibe is fog kerülni 
Hallottam hogy Arad megyében Mennyháza környékén is van valami faszenes cég, most már itt van a kiránduló idő majd rákérdezek ha arra járok. -
lemmy71
Topikgazda
Ahogy mondta a kolléga, arra való a sav (háztartási sósav) és a lenolaj
Nem vagyok tégla guru de jártas vagyok az építőiparban
A fehér kicsapódás az nagy valószínűséggel salétrom, sajnos az nagyon kártékony dolog, de nem kell megijedni hosszú évekig bírni fogja, de hiába kaparod le egy két hét és vissza jön. Az lehet attól hogy nincs szigetelés a tégla és a beton közt, vagy már eleve benne volt a salétrom a bontott téglában ez az utóbbi eléggé gyakori.
Szét nem fagy télen, de ha nem takarod le akkor ősszel legalább a vízszintes felületeket kend át lenolajjal, de akár egy cseresznye lazúrral is átkenheted
Itt a képen megláthatod a különbséget a téglák közt, a tied nagy része hagyományos kisméretűből van rakva ahogy a szavaidból és a képből kivettem. A turbó tárcsás csiszolással még szebbé teheted, érdemes egy tárcsát venni és kipróbálni, megfogsz lepődni a különbségen főleg ha még átkened utána lenolajjal
Én is úgy fogom majd csinálni csak jussak odáig

-
Essejó
Topikgazda
Egy minőségi faszén beszerzési forrás Pesten.
Black Rock Charcoal Group Grade A Restaurant Barbecue Lumpwood Charcoal BBQ & Grill Faszén Gasztro faszén, nem csak vendéglátó egységek számára. Kiválóan alkalmazható nyitott és zárt kemencékben egyaránt. A nagyobb csonkoknak köszönhetően átlag 6-8 óra a hőtartás, ebből adódóan kiválóan alkalmazható természetes BBQ technológiával készülő ételeknél. Több fajta keményfa fajtát tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló aromával teszi különlegessé az ezen készült ételeket Keményfa mix: bükk, gyertyán, kőris, tölgy. A termék technikai jellemzői: Carbon content: from 80% to 90% Ash content: to 3% Humidity: to 8%Calorie content: from 8200 to 8400 cal Glow time: about 6-8 hours Fraction: 20 -120mm -not less than 95% Hosszú égési idő, magasabb hőmérséklet és kevesebb maradék hamu a fatípusnak köszönhetően.Lassú grillezéshez és füstöléshez is tökéletes, messziről felismerhető kellemes illatával különleges aromákkal képes megbolondítani a sütnivalókat Árak és szállítási feltételek- 320 Ft/kg- 3200 Ft 10 kg papírzsákos kiszerelésben Budapesten a kiszállítás ingyenes!Személyes átvételre, előre megbeszélt időpontban van lehetőség a 18. kerületben.A vendéglátó egységek, valamint viszonteladói árakról, feltételekről érdeklődjön!Egyéb információért érdeklődjenek az alábbi elérhetőségek egyikén Email: blackrockcharcoal@gmail.com
szegedi.norbert@kodo.hu
Mobile: +36702792312
Facebook: @BlackRockCharcoal BlackRock TeamA viszonteladóknál alkalmazott árak változhatnak az oldalon meghirdetett ártól.A megrendelések leadására és módosítására minden pénteken 12:00-ig kerülnek feldolgozásra. Az ezt követően leadott rendeléseket a jövő heti kiszállítással tudjuk teljesíteni!
Üdvözlettel, BlackRock Team@



-
ProdyG
őstag
Akkor te nagy bontott tégla szakértő vagy

Szóval így, hogy kiderült, hogy hagyományos kisméretű téglákból készült a bográcsozóm, így annyira nem kell aggódnom a téli fagyásveszély miatt? Bevallom nem takargatnám télen, ha nem muszáj
A kőművesek felcsiszolták a téglákat miután kész lett az építmény, de olajat, savat ilyesmit nem tettek rá az tuti. Szerintem most így hagyom, aztán meglátom hogy fog később kinézni, ezt a csiszolás - savazást gondolom később is meg tudom csinálni. -
Essejó
Topikgazda
De ha jól rémlik, te vettél plazma vágót, szóval azzal nem lesz olyan túl bonyolult kivágni, mintha flexel kellene megoldani ugyanezt.
Sőt akár készítheted telibe felnyithatóra is, és akkor rakhatsz ide egy kivehető grillrácsot is amin rá tudsz pirítani a húsra. Csak akkor lehet kellene egy csappantyú amivel lezárod a füstölő tartályba menő átvezetést, hogy ne menjen el arra a meleg. -
gu007
aktív tag
A kalkulátor szerinti tűztérméret meglesz. Kosaras lesz, alul 50mm légréssel és ennyivel magasabb lesz a kazán. Meg hagyok a kosár és a kazán fal között is hagyok majd légrést. Majdcsak jó lesz.

-
lemmy71
Topikgazda
A amit én ajánlottam azt is megoldható kosaras formában is
alatta kell hely, különben nem kap alulról levegőt, bár ha egy öntvény lapra teszed a faszenet ott is ég izzik csak egy kicsit nehezebben indul be, viszont tovább bírja
Azért a tűztered ne legyen nagyon kicsi, igaz a füstölőfa úgy is befér mert nem mázsás rönköket raksz bele úgysem
de az egészséges tűznek kell némi hely, és sosem tudhatod hogy a jövőben mivel is fűtesz majd benne.Én mindenféleképpen ilyen tűzteret készítek, ha már időt és energiát szánok rá akkor ne csak "szép" de praktikus is legyen

Igaz ezt egy kicsit bonyolultabb elkészíteni, a tetejét izmosabb anyagból min 4 -s kazánlemezből csinálom hogy ne húzza el a hő. -
gu007
aktív tag
Tudom, hogy nem mondtad a felső ajtót. Én terveztem olyanra de a kosár jobb lesz. Szerintem úgy lesz, hogy a faszén tartó kosár alatt lesz 50 mm ahol kapja a levegőt és le tud hullani a hamu. Amúgy szerintem faszénnél nem számít annyira a magassága a kazánnak. Nem kell hely a tűznek, és fával sem fogok benne fűteni az biztos.
-
lemmy71
Topikgazda
Én egy szóval sem mondtam hogy felülről pakold a szenet vagy a fát
valamit félre értettél. Az alsó oldalsó megoldás tökéletes egy tüzér ajtóval vagy esetleg egy kihúzhatós fiókkal ami maga a tűzkosár is egyben. A felső ajtót a linkelt videóban azért ajánlottam hogy oda egy wokkot vagy más edényt is tehetsz, én biztosan olyanra csinálom a tűzteremet, ha már egyszer van akkor ne csak tüzelésre legyen jó hanem főzésre is
A rács melletti rés szükséges a megfelelő huzatnak, de lehet feljebb is tenni mint ahogy Essejó linkelte de szerintem lent az optimális. Azzal tisztában vagyok hogy alulról kapott levegővel tökéletes az égés, de ez nem egy kohó
és itt az a cél hogy hosszan tartsuk a viszonylagos magas hőmérsékletet ezért jó ha oldalt elcsalunk némi levegőt, legalábbis én szerintem.
A tűzkosárban azok a terelő lemezek nagyon szépen hangzanak és ennyi. Én biztosan nem kínlódnák azzal hogy a forró izzó szenet ott kapargassam egyik helyről a másikra sütés közben
Az akkor érne valamit ha körben zárt lenne és csak végig menne rajta a levegő, amikor egy cellában leég pótolod a faszenet, a másik szépen begyújtaná.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T2000 32GB 512GB 15.6" 1év garancia
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-3200-U
- Dell XPS 13 9310 i7-1185G7 16GB 512GB 13" FHD+ 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook és Getac S410 6-11.gen gar.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

De azért nem adom fel, holnap kartonból szerkesztek egy a tartálynál szélesebb nyolcszöget és odapróbálom.

Tetszik nekem is így natúron a vas felület, maga a (keretet lábait) átkenem fegyverolajjal az oké, de a tartályt és a tűzteret nem azzal kellene vagy esetleg sütő olajjal és szépen ráégne. Nekem jobban bejön mint a fekete festés, így olyan ratt stílusú lenne
Az enyém 3,5mm. a két domború vég pedig 5mm. bízok benne hogy jó lesz
Maga a tűztér mérete az oké, de a becsatlakozás pontos helye és mérete ami aggaszt és az a kis darab hőterelő lemez a füstölő tartályban.
Itt készíti a dzsuva
Remélem beválik, teszek bele egy kis hőterelő lemezt amit a tegnap linkelt videóban is beépítenek. Azt a módszert nem nagyon láttam kimondott offset építésnél és ez a "tölcséres" kéménykivezetés szerintem megoldja a megfelelő és egyenletes hőáramlatot.






Ilyen megoldásra gondoltam
Szerinted a kéményt/eket is érdemes szabályozhatóra csinálni?


