Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
Megosztom itt is, ha valaki nincs a FB csoportban, de érdekli a téma.
Vigyázat, otthoni pörkölés veszély, ami függőséget okozhat!
Kicsit mélyvíz, kicsit hardcore, de azért remélem elfér. Avagy lépjünk előre egyet az otthoni pörkölésben.
Lassan 1,5 éve, hogy belekóstoltam az otthoni pörkölésbe egy Cafe Gene pörkölővel. Tulajdonképpen annyira megtetszett, hogy 1,5 éve nem is igazán vettem pörkölt kávét csak nyerset. Határozott véleményem, hogy a Gene az egyik legjobb otthoni kezdő pörkölőgép, pont az egyszerűsége miatt. Alig lehet rajta valamit elrontani, és bőven ad sikerélményt. Ugyanakkor az hátránya is, hogy alig lehet rajta állítani valamit.Mindig ott motoszkált bennem, hogy jó lenne többet látni, többet tudni a pörkölés alatt a babhőről, ha látnám a pontos százalékokat, a fordulópontot, a babhő emelkedését, stb..
Így jött szembe egy eladó, régebbi, nagyon egyszerűbb (a Genenél is egyszerűbb) Hottop. Bár azt megjegyzem, hogy a gép gyönyörű! Az előző tulaj is nagyon vigyázott rá. Nagyon jó tulajdonsága a babhűtő tálca, ami remekül működik és a nagy forgódob.Szóval kicsit alap, kicsit butácska ez a Hottop, de arra tökéletes, hogy felokosítsam. Tuning Gaggia után tuning HottopNem untatok senkit a részletekkel, mert aki szeretne belevágni, nagyon szívesen segítek neki. Csak nagy vonalakban. Végül eljutottam oda, hogy szinte teljes kontrollom van a pörkölő felett az Artisan pörkölő szoftverben. Ezt úgy értem el, hogy kapott egy Arduino lapkát és egy TC4+ vezérlőkártyát. Ezekbe csatlakozik egy SSR ami a fűtőszálat vezérli, a ventillátor és a 2 K hőszonda. A kártya előre konfigurált az Artisan szoftverhez.
Így százalékosan tudom állítani a fűtőszál teljesítményét, ugyan így a ventillátorét. Látom a környezeti dobhőt és a babhőt. Az Artisan pedig szépen kirajzolja a görbét, jelöli a forduló pontot, a babhő növekedési rátát, számolja a development timeot százalékban, el lehet menteni a profilokat, szóval számtalan hasznos dolog van benne. (Persze itt is kell jónéhány pörkölés, míg ismerkedik az ember az új géppel, de nagyon sok paraméter állítaható.)A tuning összköltsége a Hottopon kívül 70.000Ftban megáll. Ebből a legtöbb a TC4 vezérlőkártya (55.000Ft) De ha valaki szeret forrasztani és ért az Arduinohoz, akkor 25.000Ft körül már megkapja KIT-ben. https://www.tindie.com/.../tc4-coffee-roaster-shield-tc4.../ Ezen kívül SSR, 2db hőszonda, DC tápegység, usb kábel, apróságok, szállítási költség. Én tettem egy usb izolátort az usb kábel végére, hogy ha bármi rövidzárlat lenne, akkor a laptop védve legyen, de ez opcionális. (4.000Ft)Otthoni pörkölés keretin beül ez egy jelentősebb lépés a Gene után. Nagyobb a játéktér, több a lehetőség, de emiatt kicsit nehezebb is.2 hónapig készült, de imádtam minden percét, igazi szerelemgyerek.
Nagyon köszönöm ICM fórumtárs segítségét, a sok együtt gondolkodást, újra tervezést, a finom kávékat, a fúrásokat és, hogy rábeszélt az alap gépre
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple iPad A16 128GB, Wi-Fi, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone SE (2020) / 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:82%
- Apple Magic Keyboard A2261, magyar billentyűzet iPad Air 11"/ iPad Pro 11" - 27% ÁFA
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X570 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG ADATA 750W
- AKCIÓ! MSI Cyborg 15 A12VF FHD GAMER notebook - i5 12450H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest