- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- 8300 mAh, maradhat?
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Új hozzászólás Aktív témák
-
Because
őstag
kicsit félre értelmezted a dolgot... po1son írta, hogy volt az oktatójánál 3-4 bukással rendelkező, konkrét esetet fel se hoztam! csupán azt taglaltam, hogy a 3. vizsgán már annyira görcsöl a tanuló, hogy mindent szabályosan csináljon, hogy ezzel rontja el.... erre magamat tudom felhozni, aktuális is a téma: négy évig jeles voltam töriből, érettségin elégséges (még szerencse, hogy nem csak ez alapján számolják a felvételi pontokat)
-
VegyesTamás
senior tag
de ....bakker hát nem tudtok olvasni??? nem én találtam ki..NEM és nem...de ÉRTEM a logikáját miért így mondta, persze nekem ezzel nem segített, csak annak aki még azt se tudja miért gurul az autó..
pontosan tudom, hogy mire való a motorfék, miért van a motorfék, és ha visszaváltok miért lesz erősebb a motorfék stb stb...sőt képzeljétek ha úgy van rá szükség még semlegesíteni is szoktam a hatását hell&toe technikával.
A felháborodásom oka, hogy fújjátok az okosító szövegeiteket, és nem gondoltok bele, hogy nem mindenki születik úgy, hogy érti komolyabb tanulás nélkül a motorfék erősségének okát, de így KÖNNYEBBEN megjegyzi, hogyha visszaváltok erősebb lesz, ha csak elveszem a gázt gyengébb. Nem is kell normál közúti közlekedéshez tudnia sokkal többet, és így hogyha 2 funkcióban kezeli a dolgot könnyebben megjegyzi komolyabb magyarázatok nélkül.
-
VegyesTamás
senior tag
pontosan tudom mi az a motorfék
(szép is lenne ha nem tudnám a szakmámból kifolyólag meg stb..) csak t nem érted, hogy az oktató MINDENKIT laikusként kezel, és ezt nincs ideje elmagyarázni egy olyan csajnak ki az akkumulátorra azt mondja, hogy fekete doboz. Mond neki 3 at mert úgy könnyebb megjegyezni, nem traktálja azzal, hogy hol erősebb, gyengébb stb a motorfék. 1 elveszed a gázt ekkor és ekkor 2 visszaváltasz ekkor és ekkor...stb ha nem elég akkor meg fékezel ...pont. Nem értem mit nem lehet ezen érteni. Ne a saját tudási szinteteken gondolkozzatok már állandóan, hanem képzeljétek bele magatokat egy mezei informatikus helyébe akinek a needforspeeden kívül semmi tapasztalata, tudása a kocsik szerkezete, működése terén, vagy egy fodrásznak tanuló kiscsajt, aki még azt sem érti miért lesz a hajszárítóban meleg levegő.
-
VegyesTamás
senior tag
nem én találtam ki...és akkor leírom mégegyszer mi a különbség: AZ ERŐSSÉGE. Átgondolva azért van benne valami..lehet neked meg nekem, vagy aki sokat vezet stb nincs különbség de annak a tanulónak aki nem tudja épp mi játszódik le a motorban gázelvételkor, vagy visszaváltáskor elképzelhető, hogy külön kezeli a kettő dolgot, és így könnyebb megjegyezni neki.
-
Gergosz2
veterán
egy biztos: kevesebb nem lettél tőle.
Én személy szerint nem bánom, hogy részt vettem rajta és persze el is végeztem. Meg maga az első segély sem arról szól, hogy csak vérző , gerinc törött emberekkel találkozik az ember, hanem pl. kevésbé súlyos sérültekkel.
Anno amikor eltörtem a kezem akik ott voltak rögtön tudták, hogy mit kell tenni és tették is dolgukat. Amikor pont ezt a rész tanultam akkor ugrott be ,hogy jé ők is ezt csinálták.De amúgy a könyv is kimondja egy az egybe: ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban ne kezdjük el.
-
jerry311
nagyúr
Elsosegely nyujtas.
Ennyi, nem tobb.
Ez a tanfolyam pont arrol szol (arrol kellene szoljon), hogy lehetoleg ne olje meg a serultet, aki segiteni akar, de lehetoleg ne is hagyja megfulladni vagy elverezni.
Barmilyen johiszemu is a segitseg, a segito felelossegre vonhato a szakertelem hianyaban okozott mulo vagy maradando serulesekert. Nyilvan esszeru hatarokon belul. Senkinem fog karteritest kapni, ha a kimentettek egy ego kocsibol, mikozben a fel laba ott maradt. "Oruljon", hogy nem hagytak az autoban elegni.
De ha nncs korulmeny, ami indokolna az amputalasos mentest, akkor bizony karterites igenyelheto. -
lsebestyen
addikt
Igen, pontosan ez van a könyvben is
Viszont azért van egy két dolog ami szerintem fontos, nem véletlen van belőle vizsga. Van egy két dolog amire én se bátorítanék laikusokat (pl sisak leszedése motorosról, hiába írják h csak vészhelyzet esetén, mindenkiben az fog megmaradni h szedjed le...).
-
VegyesTamás
senior tag
Ezaz...összekeveri a pedálokat...egy necces forgalmi helyzetben bepánikol...nincs fék meg kuplung..., hogy segíts...ez is baj
Outlander:én annyit szívtam a rally miatt
már csak az, hogy egy kézzel fogtam a kormányt...kormánytekerés? Tenyerezek megállás nélkül. Ha nem átfogja a kormányt...ha nem 10:10 be fogja a kormányt....ha nem szokik rá az állandó 3 tükör használatra..neadjisten SIKK elmarad az "oktatásból"
-
Outlander
addikt
Az a baj, h azzal egy fél nap elmegy, és érdemi infót nem tudnak adni, mert Ők csak intézni tudnak, nem kiskönyvtár,
legalábbis itthon az a tapasztalatom az ilyen helyekkel, h a rendszerváltásból visszamaradt, nyugdíj utáni vagy épp arra sem alkalmas Gizike kioktató hangnemben ossza a hülyeséget...
de mivel a neten "feles" az infó így más nem maradt hátra...
Én is azthittem, h simán pikk-pakk meg van, meg mivel h így is úgyis új jogsi kell a ketegória beírás miatt, így nem lesz probléma... csak a suliban teljes homály volt a "Gizike"... ő még ilyet nem is látott?!
-
jerry311
nagyúr
Előfordulhat, nagyon rég volt már, amikor ezt nekem tudni kellett.
De akkor már vegyük nagyon pontosra:
B -vel vezethető B-s gépkocsi és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.
-
bzoley
veterán
Ugyanezt írtam le én is, ne nekem magyarázd el.
Lekopott záróvonalat írt. Vagy valóban elkopott, vagyis már nem létezik, de a vizsgabiztos tudja, hogy ott volt, vagy kéne lenni, ez esetben fellebbezésre adhat okot. Nem idegen az ilyesmi tőlük. Vagy csak "kopottas" volt, de látszott, és a vizsgázó hibázott. És te látatlanba el tudod dönteni, melyik az igaz. Mindkettőre ugyanannyi esély van.
Anno kaptam olyan kötelező jellegű hibavonalat(nem bukta ok), amire kimondottan készültem, nem volt benne hiba, mégis be lett írva, mert muszáj(mögöttes forgalom ellenörzése). -
bzoley
veterán
És mindig te vagy a bölcs. Ha úgy van, ahogy mondta, akkor igaz az állítás. A lekopott záróvonal nem záróvonal. Az, hogy valaki tudja, hogy ott elvileg van, az nem jelent semmit. Felénk is csak azért kanyarodik bátran mindenki balra egy helyen, mert évek óta nyoma sincs a záróvonalnak. Nincs kötelező haladási irány, nincs mibe belekötni. Amúgy mi a helyzet hóban?
-
albiosz
őstag
Egy részét talán tudni fogom. Az is több, mintha sosem vettem volna részt tanfolyamon és nem lett volna a kezemben könyv. Azzal egyetértek, hogy azért túlzottan nem szabad beleélni magunkat az elsősegélynyújtó szerepébe. De ha olyan a szituáció, akkor jól jöhetnek ezek az ismeretek szerintem. Sikeres vérzéscsillapításra volt már példa a környezetemben. Igaz, háztartási baleset volt, nem közúti, de a tanultak szerint jártak el.
Amúgy nem akartam ekkora lavinát elindítani ezzel a témával. Szerintem hasznosak lehetnek az ott tanultak. Maga a vizsga megvalósítása sajnos nem olyan, mint kellene. Ahogy hallom: vagy orvosi diploma is kevés az abszolváláshoz, vagy le se szarják az egészet. Na, mindegy, ne beszéljük túl.
-
-
-
jerry311
nagyúr
Szvsz siman lehet nehezpotra (E) vizsgazni barmelyik kategorian.
(Legalabbis nem emlekszem ilyen megkotesre, hogy csak a megszerzett legmagasabb kategorian lehet megszerezni a nehezpotot. Ha mar itt tartunk, melyik a magasabb kategoria C vagy D? A buszok altalaban nem szoktak sem nagyon hosszuak lenni, sem nagyon nehezek, mig mondjuk egy teherautos szerelveny lehet akar 40 tonna is...)szerk: teny, hogy a legtobben pont nyerges vontatohoz szeretnenek E-t es igy egyben szerzik/tanuljak a C-vel. Tippelem ezert a leggyakoribb, hogy C+E tanfolyamok vannak.
Meg hat ugye, egy megfeleloen nagy tomegu (oktato)auto is kell, hogy utana lehessen kotni egy nehezpotot... -
picur220
veterán
Ezek a féktávolságok nem arra vonatkoznak, hogy ha finoman ráhelyezed a lában a fékpedálra és megsimogatod, hanem idegből satufékre.
Amúgy hogy számoljak úgy féktávot, hogy nem tudom, mennyivel mész? Amúgy szerintem kábé 100-0-ra 55-60m lehet a fékút. Kábé. De ha ki tudsz googlizni egy ilyen adatot a kocsidra akkor bármilyen sebességről kiszámítható a fékút / féktáv. -
picur220
veterán
Az én módszerem nem lenne hülyeség, kijöhetne vele egy féktávolság méterben. Az én módszeremhez kellenének gyári adatok, mert ugye azok nélkül nem nagyon lehet megmondani hogy mégis mennyit lassul a kocsi 1s alatt, ebből meglesz a fékút. Ehhez ha még hozzászámolsz mondjuk 1s reakcióidőt, ami alatt az eredeti sebességgel mész, akkor már elég pontos féktávot kapsz. Ugye fékkésedelem nincs benne konkrétan, de akár hozzá lehet számolni a reakcióidőhöz is, de szerintem nem olyan számottevő a dolog.
Itt van mondjuk egy BMW, 100-0 33,2m alatt lassul le, ez azért nagyon messze van a négyzetreemelős dologtól... mondjuk elég szélsőséges is a dolog, ilyen teljesítményű fék szvsz nem nagyon van máshol utcai kocsiban.
-
picur220
veterán
Tudok. Más kérdés, hogy az a módszer nem módszer, hanem baromság, semmi köze a féktávhoz, csak ad egy kb. értéket, amitől egy Trabant 20%-kal több, egy Merci 20%-kal kisebb úton áll meg...
9508: Ezért mondtam, hogy rosszul van alkalmazva a szabály. A rendőrség meg csak a pénzt szedi be, és nem arra megy, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés, gondolok itt a mérések helyére, pl városban a táblától 1km-re befelé sincs semmi, és ott mérnek, mert milyen veszélyes lenne már, ha 90-nal lehetre menni...
-
picur220
veterán
Zavarás röviden, tömören: enyhe irányváltoztatásra vagy fékezésre való kényszerítés. (példa enyhe fékezésre: elveszem a gázt. ha rálépek a fékre, akkor már akadályozás)
Akadályozás: hirtelen fékezésre v irányváltoztatásra való kényszerítés.
Veszélyeztetés: ha valaki a közlekedés más résztvevőit kár, baleset bekövetkezésének, a személy- és vagyonbiztonság sérelmének a lehetőségébe sodorja. (mindig tilos)Előzés ugye általában sávváltással történik, ha most ha sávot váltasz, és ott van valaki, akkor nincs elsőbbséged, tehát nem akadályozhatod, de senki sem mondta, hogy nem zavarhatod.
-
Mr X
veterán
Ebben hol van az, hogy az indexelés zavaró tényező? Vagy innentől akkor minden fényjelzés automatikusan zavaró? Kérdezz meg a kérdésről akár egy rendőrt vagy egy oktatót.
Nem, engem nem zavar, míg nemkezd átjönni.
Szerintem is feleslegesen próbáljátok ezt a hülyeséget megmagyarázni...
-
Mr X
veterán
Ez nem áll meg erre a helyzetre, az index miért zavarna észlelést vagy helyzetfelismerést? Akit megzavar egy indexelés, az nem való autó volánja mögé.
Ebben az esetben zavarás az lehetne, ha elkezdek áthúzódni a másik sávba, de ilyet nem teszek, csak előre jelzem az előzési szándékom.
-
Mr X
veterán
"1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
Előzés
34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;
e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.
(2) Az előzési szándékot - ha az előzés irányváltoztatással jár - irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.
(3) Az előzést - a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve - balról kell végrehajtani.
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
b) azt a villamost, amely az úttest közepén - egyirányú forgalmú úton az úttest bal oldalán - levő pályán közlekedik.
(5) Jobbról is szabad előzni a figyelmeztető jelzést (villogó sárga fényjelzést) használó járművet, ha a vezető meggyőződött arról, hogy ezzel a többi járművet és a gyalogosokat nem veszélyezteti.
(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.
(7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint a lassan haladó jármű vezetőjének az úttest szélére húzódással és - a szükséghez képest - lassítással is elő kell segítenie azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.
(8) Tilos előzni:
a) kijelölt gyalogosátkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt;
b) villamost közvetlenül olyan megállóhely előtt, ahol az utasok fel- és leszállása az úttestről, illetőleg az úttestre történik;
c) be nem látható útkanyarulatban, illetőleg bukkanóban, kivéve, ha az úttesten egyirányú forgalom van, vagy záróvonal van felfestve és az előzés annak érintése nélkül végrehajtható;
d) vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt;
e)211 útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
- ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
- körforgalmú úton,
- ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].
(9) A (8) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott tilalom nem vonatkozik a kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak gépjárművel való előzésére."Sehol nem ír olyat a KRESZ, hogy nem jelezheted előre az előzési szándékod.
-
picur220
veterán
Nem hiszem, hogy rosszul tanítottak volna. A manőver elkezdése előtt ha mindent megnézel (kivéve azt az oldalt, ahonnan várhatóan távolodni fogsz, pl előzésnél jobb oldalt), rossz dolgot nem csinálhatsz... meg ugye a bal tükörben nem látod, hogy mi van az autód mögött, csak azt, ami balra van az autód mögött, vagy ami sokkal hátrébb van, de pl a mögötted közvetlenül jövő autót nem.
-
picur220
veterán
Nekem úgy tanították, hogy mielőtt bármit csinálnál, belső tükör, utána bal irányjelző, még mindig a sávodban haladsz, ekkor bal tükör, bal holttér, szépen kikerülöd a bringást 1 autónyi oldaltávolságra tőle, utána jobb irányjelző, jobb tükör jobb holttér, és csak azután mész vissza. De a lényeg, hogy mindig előbb jelezd, hogy mit akarsz csinálni, mint hogy belekezdenél a manőverbe.
freaghill: Szerintem a pénzt vissza kell, hogy adja, mert amit az új oktatónál fizetnél ki, annak a nagy része hozzá menne.
-
-
Cola111
aktív tag
"A vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez a vezetői engedély kiállításáig a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre ideiglenes vezetői engedélyt állít ki. Az engedély kiállításához az adatoknak –valamint a külön jogszabályban meghatározott esetekben az egészségi alkalmasság, illetve a pályaalkalmasság igazolása szükséges.
Legfeljebb hat hónapra kiszabott jármű-kategóriától, alkategóriától, kombinált kategóriától vagy járműfajtától eltiltás esetén az ügyfél kérelmére ideiglenes vezetői engedély állítható ki.
Az ideiglenes vezetői engedély csak belföldön jogosít járművezetésre!"4. § (1) Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik
Az idéglenes, érvényes engedélynek számít. -
picur220
veterán
You don't say?
2 hete vizsgáztam így
Elindulás előtt el kell végezni az ellenőrzéseket (eddig is el kellett forgalmin), de nem kell elmondani mindent, mint a régi JK-n, hanem csak h "Leellenőriztem a gumikat, a kormányt, a világító-, és a fékberendezést, valamint a hatósági jelzéseket, és mindent rendben találtam." Meg ugye nem kell a műszaki feladatot végrehajtani, amit a régi JK-n kellett, pl olajszint ellenőrzés, stb... Igazából belátták, hogy semmi értelme a JK-nak, de gyakorlatilag most sem sokkal jobb, hogy összerakták, ilyen saroktolatásokkal meg ilyenekkel... még Y-t megértem, meg a többi feladat is nagyjából értelmes, de pl jobbra előre beállás szabályai is baromságok... -
Cola111
aktív tag
Ez a macskakoves dolog is vikipedibaol kihamozott cucc, nem gyakorlati tapasztalat
Ajánlom menj el évente egyszer egy vezetéstechnikai kurzusra - én minden évben elvégzem - pl ide: http://www.vezetestechnika.eu/. Itt lemérik neked a féktávokat abs-el és nélküle, szépen elmagyarázzák neked a hiányosságaidat
pedig vezettem mar par szazezer kilometert.
Húha, az jó sok, nekem 1.5 éve van jogosítványom és 90.000km-t tettem a kocsiba. Ezzel jönni egy nagy faszság. Sajnálom, hogy itt tartasz, hogy számolgatod a kilómétereket,biztos ettől válsz jó soförré. -
picur220
veterán
Nem is kell, csak annyi lenne, hogy a másodpercenként mondjuk 15x visszaadott fékerőt úgy ellenőrizni, hogy amíg csúszik a fékerő visszaadásakor, addig csökkenteni, ha már nem csúszik, hagyni. Plusz még egy gyorsulásérzékelés, mert ugye ha nagyon lecsökkented a gyorsulást, akkor elég soká fogsz megállni. Szerintem csak fejleszteni kellene az efféle dolgokat, és egy idő után csak lenne egy használható rendszer.
Tibi91: Biciklivel meg tudom csinálni, de kocsival azért másképp érzed, ugye ott a vákuumos rásegítő egy kicsit megzavarja a fékezés érzését. Még egy ladán oké, lehet érezni
Mondjuk ezekben is különbözők vannak, mert amin tanultam (207), azon nagyon durva rásegítő volt, és nagyon kis fékpedálnyomásra is elég nagyot fékezett a kocsi, viszont a sajátunkon (Fiesta) jobban lehet érezni a féket, mert kisebb a rásegítés.
-
Cola111
aktív tag
Kétféle súrlódás jön létre az autó és az út között. Egyik a nyugvósúrlódás a másik a tiszta csúszás - erről akkor beszélünk, ha a kerekek nem gördülnek, hanem csúsznak a felületen, értéke kisebb, mint a tapadási tényezőé - A kerekek gördülésekor fellépő tapadás nem egyszerűen a nyugvósúrlódáson alapszik, hisz vannak olyan szemcsék a gumiabroncsokban, amik pillanatnyilag mozdulatlanok és vannak olyanok is, amik csúsznak. Nem elhanyagolható a vákuumos szívóhatás sem. A gördülő kerék tapadását nem jellemzi egyértelműen sem a csúszó-, sem a nyugvósúrlódási tényező. Erre használják a tapadási tényezőt, ami alatt azt a maximális vonóerőt értik, amelynél a gördülés éppen tiszta csúszásba megy át. A tapadási tényező sok mindentől függ (út,gumiabroncs minősége/állapota,függ a sebességtől,légnyomástól,függőleges terheléstől) Az autó mozgása közben a gumira 2 erő hat a hosszirányú és az oldalirányú. A hosszirányú tényezőknek, fékezéskor vmint gyorsításkor van szerepük, az oldalirányú tényezők ívben történő haladáskor hatnak az autóra. Ha e kettő összege meghaladja a tapadás mértékét, megcsúszik az autó, elveszti tapadását. Az autó tapadása tehát nagyban meghatározza annak gyorsulási és lassulási képességeit. A tapadása akkor jó, ha az autó kerekeinek futófelülete nem csúszkál az úton. Ebből az következik, hogy egy blokkolásig fékezett kerékkel csúszó autónak több idő kell a megálláshoz, mint annak, amelynek kerekeit valamilyen módon forgásban tartják lassulás közben. Ugyanakkor egy ABS-es autó friss hóban,jégen sáros, koszos úton, macskakövön megzavarodik és elkezdi lopni a féktávolságot!!
-
-
Cola111
aktív tag
Miben mond ellent a fizikának? Nem a fékeken múlik ma már, hogy hol állunk meg, hanem a gumi és a talaj közötti kapcsolat milyensége és a leszorító erő szorzata szabja meg az erőt átvihetőségét. Pl kockakövön is rosszabb az abs, mert az abses autó ellopja a féktávolságot mert egyik kőről a másikre átlépve egy pillanatra a levegőbe kerűlve elveszi az összes fékerőt, hogy nehogy blokkolva érekezzenek a kerekek a talajra. Illetve friss hóban is hamarabb megáll az abs nélküli, mert egy hójég keletkezik az első két megálló kerék előtt és ez segít megfogni az autót, az abses mindennen átlép egy kövön kavicson bármin => megint elkezdi lopni a távolságot.
-
picur220
veterán
De az ABS nem engedi lassulni a kereket a jégen, mert már minimális fékerőtől blokkolna a kerék, csak az ABS megakadályozza. Viszont ha csúszik a kerék, a gumi és a felület (jég) csúszási súrlódás által termelt hővé több mozgási energia alakul át, mint az ABS-es fékben a fék és a tárcsa közötti csúszási súrlódás által termelt hővé, ott gyakorlatilag folyamatosan meg-megszakított a súrlódás, alig fog valamit a fék, ergo jobban lassul a jármű, ha csúszik. Az más kérdés, hogy kevésbé irányítható, de kisebb távon állsz meg akkor is, és ezáltal kevesebb dolog esik bele a féktávolságba, kevesebb dolognak mehetsz neki.
Hóban egyértelmű az ABS nélküli fék előnye, mert a csúszó kerék tolja maga előtt a havat, és hókupacot épít a kerék elé, ami egyre nagyobb lesz, így egyre jobban akadályozza a kerék csúszását a havon.
Az ABS jó dolog, de havas és jeges úton nem.
-
fullextra
tag
te vezetsz?amit írsz igaz! adott időjárási körülmények között, esetünkben teljesen száraz 10C feletti aszfalton.
Ha mar egy kicsit is csúszik, akkor ABS-el jóval hosszabb a fékút mint nélküle, cserébe irányítható a verda, és ez még mindig jobb(amiért 2-3hsz.-el ezelőtt leírtam)
-
MaciG
addikt
Jah így már értem, ilyen kék GKI-s igazolványom van, de azt hittem külön minden kategóriára van ilyen, és nem csak buszra meg teherkocsira, mert valamelyik utazós fórumon olvastam az egyik hozzászólásban, hogy mikor motort akartak bérelni külföldön, akkor nemzetközi jogsit kértek tőlük.
-
Drizzt
nagyúr
Szerintem erre gondolt, amikor a nemzetközi jogosítványra kérdezett. Ez meg egy vicc sokak egybehangzó véleménye szerint. Másfelől unióban mindenhol érvényes kellene legyen a magyar jogsi, tapasztalat alapján tengerentúlon is. Igazából nem nagyon lehetne megmondani mi értelme van a nemzetközi jogsinak, főleg ennek, ebben a formában. Esetleg 1-2 egzotikus országban elfogadhatják.
Persze tényleg lehet, hogy őt a busz és nagyobb járgányok kategóriája érdekli. Ezesetben nem mondhatok semmit, bocs mindenkinek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Túra és kirándulás topic
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Autós topik
- ZIDOO médialejátszók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Opel topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5 / 1TB M.2 SSD
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest