- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Kisebb méretben is elérhető a OnePlus Watch 3
- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Mobil flották
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xantomas
őstag
válasz
jerry311 #2216 üzenetére
Menj el hivatásos katonának, és legyél te is páncélos söfőr
A vizsgához grat. Ahhoz meg kifejezetten, hogy csúszópénz nélkül.
Nagyapám anno mesélt fura dolgokat az akkori vizsgákról. A biztosok még direkt képtelen helyeken is leállítatták a furgont, kamiont, ahol nem szabad. Aztán jól megbuktatták a ''nebulót'' ha megállt. Egy jó példa, mikor a híd közepén szólt, hogy álljon félre, mert rosszul van. -
jerry311
nagyúr
válasz
jerry311 #2207 üzenetére
No. Kész. Kezdhettek rettegni, illetve mégsem, mert még kell egy kis idő, mire az okmányiroda megcsinálja a teherautós jogsimat.
Mondjuk kicsit megijedtem, amikor mondták, hogy jobbra a benzinkút parkolójában álljak meg, de csak a vizsgabiztos akarta feltölteni a mobil egyenlegét. Hát LoL.
Jövőre jön a D meg az E
Aztán meg mondjuk targonca vagy daru.
UI: csiga jó, náluk csináltam B meg C is.
[Szerkesztve] -
Slax
senior tag
válasz
jerry311 #2147 üzenetére
Át tudom érezni, mert egy traktort két pótkocsival irányítani sem a legegyszerűbb. Pláne ha vizsgabiztos még megkér arra is, hogy a következő vizsgázónak (protekciós) akasszam le a második pótot. És ehhez azt be kellett tolatva tenni a parkolóba. Utánna írta be, hogy megfelelt. Bár az igazsághoz tartozik, hogy ez pótvizsga volt, mert az elsőn elhúztak, törött bal kulccsonttal nehéz volt kormányozni váltás közben (folyton elvándoroltam a felező felé).
-
D4rkm4n
őstag
-
EQMontoya
veterán
válasz
jerry311 #1992 üzenetére
Ez már nyelvtani vita lenne elég erősen, de szerintem szvsz nincs. Attól, hogy lassitásra kényszerithet, még nem feltétlen van elsőbbsége.Már csak azért sem, mert ha az lenne, akkor úgy kellene megközeliteni a buszmegállót, hogy valószinüleg elsőbbséget kell majd adnod, ez pedig nyilván nem igy történik.
[Szerkesztve] -
EQMontoya
veterán
válasz
jerry311 #1985 üzenetére
Nyilván, nem is ez a para, hanem az, hogy ezért buktatni lehet. Mert ha a stoptáblán átmegy a delikvens, abba beledögölhet, meg abba is, ha nem tud rendesen sávot váltani... de a vizsgákon a hibavonal-rendszert pont az ilyen apró szarságokra találták ki. Mert paraszt dolog nem kiengedni a buszt, de a legminimálisabb veszélyhelyzet okozására is alkalmatlan. Viszont valamiből élni kell a közlekedési felügyeletnek.
-
tildy
nagyúr
válasz
jerry311 #1958 üzenetére
Én ezt nem értem.
Aki első alkalommal szerez vezetési jogosultságot, annak a vezetői engedélye a kiadás időpontjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül. A kezdő vezetői engedély minősítést bejegyzik a jogosítványba.
.....
Kezdő vezetői engedéllyel nem vontathatunk pótkocsit és egyéb vontatmányt (elromlott járművet lehet).
Motorkerékpáron pedig nem szállíthatunk személyt.
' éve kaptam jogsit, nincs benne ez a bejegyzés.
másrészről viszotn enm egyértelműa megfogalmazás: pl. valaki csinál autóra jogsit, majd rá mondjuk 5 évre motorra is. Amint megkapja azt a jogsit amiben mindkettő bejegyzés szerepel, onnéttól számítva él a motoros 2 évig nem szállít utas korlátozás? Vagy hogy?
Nagyon hülyén van ez megfogalmazva -
Xantomas
őstag
válasz
jerry311 #1972 üzenetére
Na de nem 900 kiló mellé. Kb olyan súly : erő aránnyal mint egy rally autó
Az utóbbi egy héten jöttem rá, hogy vezetni reljesen triviális dolog. Mondjuk még a kis ívű, 90°-os kanyarodás íveit nem mindíg sikerül jól eltalálni, de biciklizni se egy nap megtanulni.
Ellenben megértettem miért is utálják egyesek a francia váltókat. A Yaris könnyű, kis úton járó váltoja, és a Xantia, hosszú, alkar, és bicepsz erősítő hátramenete közt van egy kis különbség. Na jó, meg tízen x év technikai előny. -
Xantomas
őstag
válasz
jerry311 #1969 üzenetére
Csak azért, mert 300 paci képes elszabadulni, nagyon csúnyán. Egyesben, alapjáraton kuplungot lassan kiengedve kb olyan volt, mint mikor a Yarissal egy kövér gázt nyomok. Kettesben, kövér gáznál kitépi a kormányt az ember kezéből.
Igaz abban a fordulatszám tartományban ahol próbálgattam volt kb 130paci, de nekem elsőre az is nagyon sok volt. Pláne hogy egy 1.4-es benzinesen tanulok. Valahogy megszerettem a kis dögöt, de iszonyúan szűk, még akkor is hahátra húzom az ülést. Pl a lábaim össze vannak görnyedve, és ha kényelmesen tartom, akkor a gázpedál fölötti kiszögelésbe beakad a cipőm orra.
Mod:
AMD Power, nekünk pl oktatáson ezzel is kezdték, hogy mindenféle tévhitet eloszlattak a jogsiról. Mikor, meddig, hol szabad használni. Anyám pl addig nem hitte el, hogy kezdő jogsival autópályára is lehet menni, míg a könyvben meg nem mutattam neki.
[Szerkesztve] -
-
-
Irukanji
csendes tag
válasz
jerry311 #1910 üzenetére
Mindegyikre.
El nem tudom képzelni, hogy hogyan vezet rá valaki, hogy hogyan tudod átlátni a forgalmat, aki maga sem látja át.
Ez egy kicsit olyan, mint az általános iskola ( elnézést kérek a tanároktól, hogy hozzájuk hasonlítom az oktatókat, de azértők is tanítanak ) ott dől el, hogy megszereted-e a tanulást és a későbbiekben eredményes leszel-e vagy sem. Ha jó irányt mutat az oktatód, a végén jó sofőr leszel, és biztonságban eljutsz bárhova,ráadásul az esetleges cikis helyzetekből ép bőrrel kerülsz ki, vagy rettegve indulsz útnak minden alkalommal, és ha gáz van, lemerevedsz. Ha megtenították hogyan fejlesztheted magad, nem lesz baj. Akit egy megélhetési oktató csak átprésel a vizsgán,( egy kis zsebpénzért, ami az esetek többségében el sem jut a VB-ig!) az kezdhet aggódni.
Ez neme neked szól, de a témába vág:
Biztosra veszem, hoyg sokan most azt mondják, hogy az ember a forgalomban, a gyakorlattal tanul meg vezetni. Ez így is van, csak éppen nagyon nem mindegy, hogy milyen alapokkal. Egy példa: kinek mondta már az okatatója, hogy mamikor szürkület után jobb kezes utcához érsz, az is megerősítés lehet, hogy jön valaki hogy a parkoló autók oldalán, vagy a kerítéseken szalad végig a fénypászma? Persze ez csak egy apró jel, mert lehet, hogy lámpa nélkül jön...
És hasonló turpisságok. Ha valaki azért oktat, mert szereti, felvértez ilyesfajta hasznos dolgokkal, és előbb-utóbb magad is törekedi fogsz hasonló megfigyelésekre, mert rávezetett. És ugyanígy fogod megérezni, hogy az adott helyzetből bej lesz, és ezért fogsz nagyobb valószínűséggel jól dönteni. Erre azt mondja, a kívülálló, hogy megérzés. Egy frászt. Egyszerűen csak elindított valaki azon az úton, amin járva saját magadban, magadnak alakítottad ki ezt a készséget. És ekkor ez már nem szerencse, hanem a te munkád eredménye. És lehet, hoyg egyszer sok év elteltével egy hirtelen jó döntéssel a családod, vagy más életét mented meg. És emiatt fontos, hogy a jogsiszerzés ne csak egy plasztikkártya megszerzése legyen.
Mondhatni szar agymosó, demagóg duma volt, de ha valaki veszi a fáradtságot, és amíg a suliba, tanpályára, dolgozni utazik, és magában őszintén átgondolja, rájön, hogy így van.
Ugyanakkor nulla gyakorlattal rendelkező oktató nem fogy ilyenekre megtanítani, mert ő sem tudja. És máris a minőségi oktatásnál tartunk.
Elnézést, a regényért! -
Irukanji
csendes tag
-
Dictator^
veterán
válasz
jerry311 #1876 üzenetére
Tévedtél akkor, én is le akarom rakni, amellett, hogy kurva sok mindenre kell a pénz...
(bár divatcuccokat én se veszek, nem motivál a divat, és bélyeget se gyüjtök, de mellette marad pénz bulira, meg erre-arra.)
(és most el tudnék menni ilyen munkanélküli segélyre, és jó lenne ha a munkaközvetitő állná az összeget, és utána újra munkába állnék) -
-
dabadab
titán
válasz
jerry311 #1775 üzenetére
Biztos van valami ebben az ervelesben is, de pl az USA-ban az elmult 40 evben jelentosen csokkent a halalos kozuti balesetek szama es eros a gyanum, hogy ha valahol talalnank egy magyar statisztikat a baleseti halal / vezetett km szamrol, ott is jelentos javulast latnank.
''és nem az elektronika uralja az autót, amíg tudja, hanem a sofőr, aki nemcsak előre programozott esetek és reakciók közül választhat.''
Ha lehetne valasztani, akkor en megis inkabb maradnek az elektronikanal, egy human sofornek eselye sincs megcsinalni azt, amit mondjuk egy modern ESP rendszer csinal (mondjuk kezdve onnan, hogy nincs kulon fekpadal minden kerekhez), raadasul az elektronika soha nem fog bepanikolni, nem ugy, mint egy sofor (es nem csak a mazsolak, de mondjuk pilotak is, akiket pedig tenyleg alaposan kikepeznek), valamint az elektronika allandoan fejlodik, az emberek meg maradnak ugyanolyanok, mint regen. -
dabadab
titán
válasz
jerry311 #1774 üzenetére
A gyerekules azert kell, mert a sima biztonsagi ov nem fog megfogni egy gyereket, egyszeruen nem hozzajuk van meretezve, ha gaz van, siman kirepulhet belole.
Frontalis karambolnal egy-ket ritka kiveteltol eltekintve senki sem olyan bator, hogy tovig nyomja a gazt, ott mar fekeznek rendesen, raadasul a sebessegeket sem kell osszeadni, ha ket auto osszetalalkozik (azonos sebessegesket, stb-t feltetelezve) annak (legalabbis egy ilyen elnagyolt modellben - a valosagban nyilvan rengeteget szamit, hogy pl milyen alaku az a valami, aminek nekimegy, stb) pont ugyanaz a vege, mintha az egyik szaladna bele egy falba (ami a NCAP teszteken is tortenik).
A kalaposokkal az a baj, hogy altalaban fogalmuk sincs, hogy mi zajlik korulottuk es nem kepesek egyuttmukodni a kozlekedes tobbi resztvevojevel, egyreszt, mivel nem is tudnak roluk, masreszt meg fogalmuk sincs, hogy ki mit es miert csinal. -
dabadab
titán
válasz
jerry311 #1759 üzenetére
''A törésteszteket 64 km/h sebességnél végzik. Egy frontális ütközésnél kb ennek a duplája de inkább háromszorosa a sebesség.''
Erdekes az felvetes, miszerint a tipikus baleset ugy nez ki, hogy valaki ~200 koruli sebesseggel, fekezes nelkul hajt bele a masikba.
''a több autó mellé több ''vasárnapi vezető'' is társul, meg a vizsgakövetelmények is gyengültek''
Erosen gyanitom, hogy manapsag aranyaiban kevesebb a ''vasarnapi vezeto'', vagy legalabbis az tuti, hogy az autok atlagosan tobbet mennek. A regi vizsgakovetelmenyeket (amik nem nagyon kulonboztek a maiaktol) meg azert nem kellene nagyon peladual allitani, mivel a sok kalaposskodas atjutott azokon. -
dabadab
titán
válasz
jerry311 #1757 üzenetére
''Én is felnőttem gyerekülés nélkül, mert a szüleim vigyáztak rám''
Azt azert reszletezhetned, hogy amikor egy balesetnel egy gyerek fejjel elore tavozik a szelvedon at, akkor konkretan hogyan vedik meg azok a szulok, akik nem a Kryptonrol szarmaznak?... Egyebkent meg ez az ''en is felnottem'' erveles teljesen ertelmetlen, ugyanis azok, akik annak idejen belehaltak a gyerekules hianyaba, most nem irnak ide a forumra. -
tildy
nagyúr
válasz
jerry311 #1762 üzenetére
Ugye olvastad azt is, hogy nem a mocisok voltak hibásak?
''Az Alsóörs felől Balatonalmádi felé tartó Opel Corsa személygépkocsi előzésbe kezdett, és frontálisan ütközött két szemből érkező motorral. Az egyik motoron egy alsóörsi fiatalember ült, utasa egy budapesti nő volt, a másik motort egy balatonalmádi fiatalember vezette. Mindhárman életüket vesztették. Az Opel 32 éves sorfőrje életveszélyesen sérült, őt mentőhelikopterrel szállították kórházba. A balatonfűzfői tűzoltóság tájékoztatása szerint a sofőrt a tűzoltók szabadították ki a roncsok közül.''
Szerintem a nő egyszerűen nem vette észre a motort.
Ahogyan pl. párom motoros munkatársát se az a taxis, aki le aki elékanyarodott balra (főúton ment a mocis srác is, meg a taxis is, egymással ellentétes irányba, majd a taxis balra akart kanyarodni, csak nem vette észre a motorost, amikor meg észrevette, akkor meg satufék... ) .Ja és még azt akarta a srácba beledumálni, hogy biztos nem volt kivilágítva (ismerem azt a motort, ha elindítod, automatikusan kapcsolja a tompítottat) -
tildy
nagyúr
válasz
jerry311 #1757 üzenetére
1. Maga a ''szembemenős szabály jó volt, ez talán még jobb lesz. Egyébként hgoy kit , mennyire vakít el a szembejövő sokszor rosszul beállított lámpája, vagy xenonja, az egyéni érzékenység kérdése. Engem és a páromat is nagyon, és ezt nem nagyon lehet orvosilag kiszűrni
2. 20-25 évvel ezelőtt nem hajtott mindenki, mint az őrült, kevesebb gépkocis volt forgalomban. Ladák, zastavák, wwartburgok, trabantok. Igaz menni ezek is tudtak, d eúgy gondolom, közel sem volt az a nagy rohanás, ami manapság jellemző. -
Eagl3
veterán
válasz
jerry311 #1762 üzenetére
Dekomoly... (2. link) Tegnap pont akkor jöttem Feketehegyfelé a körforgalomnál és nem tudtam elképzelni, h. miért áll ott az a motor a rendőrautó előtt... mostmár tudom. Akkor a srác már nem volt ott de miért bilincselték meg?
Ha belémjön egy motoros a parkolóban eztis megbilincselik?
-
válasz
jerry311 #1759 üzenetére
Hát igen, van egy pár vezető, aki azt se tudja merre akar menni (legáltalánosabb körforgalom (te tudod hol kell ott indexelni, mert szerintem sok embernek fogalma sincsen, a napi tapasztalatok során)).
Vizsgakövetelményekről annyit, hogy most végeztem kb 3 hónapja, rengeteget módosult az utóbbi években a kressz (szigorúbb lett a forgalmi vizsga), szóval korábban ''könnyebb'' volt átmenni, mint most. -
-
Avalon
tag
válasz
jerry311 #920 üzenetére
''És még mindig nem vagyunk akkora rendőrállam mint az USA.''
Attól függetleneül, hogy kommentálnám a mondat tartalmát:
Rokonunkat bevitték a rendőrörsre az USA-ban, mert a sebességhatáron belül ment ugyan, de nem lassított a külső sávban igazoltató rendőrök mellett és mint késöbb kiderült, az USA-ban van valami sebességhatár, hogy igazoltató rendőrök mellett csak x mph-val lehet menni. Pénzbüntetéssel megúszta.
Biztos van gyakorlati jelentősége, de azért azt hiszem ilyen szabály máshol nincs nagyon. -
Xantomas
őstag
válasz
jerry311 #846 üzenetére
''Cack und pack'' nem tudom hogy kell leírni helyes. Egy az egyben.
Idén már nem lehet befizetni, Januárban indul. Eltartó... hol vagyok én már attól...
Egybe 100, és ebben benne van a végtelen számú vizsgalahetőség, ill a min 30 óra vezetés. Van ami nem tiszta, de idő mint a magyar tenger. -
Panzermeyer
tag
válasz
jerry311 #825 üzenetére
ez baromság, ott van benne h kirabolni, a rablás pedig büncselekmény, ez egy általános tiltás, viszont a kreszben még azt sem találom hogy smk-val hol lehet közlekedni... van néhány szabály hogy városban itt, kivéve ott, városon kivül sehol, kivéve ott
járdáról szó nincs
már vagy 6 hozzászólás óta irom hogy nincs benne a kreszben, ha te ennyire vágod akkor légyszi keresd meg nekem, köszi -
Panzermeyer
tag
válasz
jerry311 #823 üzenetére
''Pedig egyszerű, ha olyan szabályt olvasol, ami valamit megenged, akkor azt szabad tenni, mást nem.
Ugyanez vonatkozik a tiltásra is, ha valamit kifejezetten tiltanak, akkor azt nem szabad, minden mást igen.''
na hát én ebből a mondatból most sem értem meg jobban, amit tilt azt nem szabad, amit megenged az nem tilos, vagy nem tiltja, és amit nem tilt és nem is enged? most ha a rendőr megállít hogy kedves uram hol van a kreszben hogy járdán lehet smkp-vel menni? és ha én megkérdem hogy hol van a kreszben hogy a járdán nem lehet smkp-vel menni akkor kinek van igaza?
nem vágom...
[Szerkesztve] -
Dictator^
veterán
válasz
jerry311 #641 üzenetére
hát ez a gond velem igazából, a forgalomhoz igazodok, meg én se birom a lassu embereket, meg a ''sportos'' vezetésem se tetszik neki, meg a ''sportos'' váltásom se, de ezt majd a saját kocsinál csinálom...oktató mellett menjek ugy ahogy kéri
ahogy ő mondaná: a GÁZT mindeki tudja nyomni -
Rommel6600
őstag
válasz
jerry311 #208 üzenetére
A mai autókban már észre sem venni a sebességet, 50et olyan gyorsan át lehet lépni mint a huzat. A fékút persze nem csökkent! És én nem a 15el való araszolást mondtam hanem az 50el való haladást! soha nem értettem meg azokat a tanulókat akik ennyivel közleketdek, már most h vezetek meg pláne nem. Kezdettől fogva haladtam és uraltam az autót ezért nem tötyögtem 20al a városban...
Az meg h 50el mész és 70el leelőznek egy dolog. Jelen esetben nem az a hülye aki betartja a szabályokat, hanem azok akik nem, még ha ők is vannak többen
szerk: meg sokszor ész nélkül tapossák a gázt. 300 méterre pirosra váltott előttem a lámpa, de mögöttem egy távolsági busz meg akart előzni, de nem tudott, kénytelen volt lelassítani a 80as tempójából 30re de látszott rajta h nyomta volna még. Én meg beraktam 4esbe a gépet és alapjártan elmentünk a lámpáig, ami addigra zöldre váltott, meg sem kellett állnom vagy lassítanom, a sok állat meg aki elsuhant mellettem a belső sávban: álltak a lámpánál akkor keztek kászálodni hogy indulhatnak
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest