- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ton-ton
tag
Ok,valamit félreértettem.
Tehát csak mikrovezérlőt használsz. Így egyszerűbb azért. (Raspberry nem javasolt ilyen célra)Léptetőmotorról beszélünk. Tehát alapvetően két tekercsed van, ezt kell úgynevezett H híddal vezérelni.
A motorvezérlő ezt megoldja helyetted. Úgynevezett step/dir vezérlést valósít meg. Tehát van egy forgásirányod (dir), ami magas jel esetén jobbra fog forogni a motor, alacsony jelszintnél balra. (Csak példa a forgásirány)
Van továbbá egy step jeled. Erre érkező minden jel hatására lép egyet a motorod (elfordul a megfelelő irányba a motortól függő szögben)
Az elfordulás szöge függ a motor kialakításától amilyet vásároltál -jellemzően 0,9 fok- illetve a vezérlő beállításától -mivel tud 1/2, 1/4, 1/8 lépést is.
Igen, négyszögjellel kell vezérelni a motorvezérlőd. A kitöltési tényező szinte mindig 50%, a lépések ütemezése számít. Tehát végső soron a négyszögjel frekvenciája határozza meg a motor forgási sebességét.Amennyiben az Arduino vonalon maradsz, így akkor inkább a nano-t javaslom. Ugyanazt tudja mint az Uno (lábkiosztása is ugyanaz), kisebb méretben visszafogottabb árazással.
-
Ton-ton
tag
Este tudok vezetéket fotózni, jelenleg dolgozom.
Uno-val, cnc pajzsal 4 motort tudsz vezérelni. Ha ennél több kell, akkor a viszonylag problémamentes mega van. Amihez szintén van pajzs. Ám az már lényegesen drágább, így inkább modernebb vezérlő javasolt... Gyakorlatilag pár jumper, néhány kondi, és vezetékezés van a cnc pajzson.
Épp azért javaslom, mert készen van. Rányomod a board tetejére. Beállítod a motorvezérlő jumpokat. Belenyomod a motorvezérlőt, csatlakoztatod a motort (többnyire jó a bekötése is, különben a két középső vezetéket kell megcserélni), tápot.
Feltelepíted rá a programot (gyakorlatilag szinte felmásolod)
Ettől kezdve pl. a uCnc-ről (ami már a rpi-n fut) tudod vezérelni a motort. Gyorsulással, lassítással, stb.
Ellenkező esetben kell egy program a Pi-re, és egy a mikrovezérlőre. Ezeket annyira nem egyszerű megírni.
Az A4988 a legolcsóbb vezérlő. Kicsit zajosabb mint a modernebbek, és a teljesítménye is a legkisebb. De alapvetően teljesen rendben van (ráadásul a drv8825-el láb kompatibilis, tehát egyszerűen cserélhető). -
Ton-ton
tag
-
Dr. Szilikát
őstag
Mármint PCB-t tervezni, nem IC-t. Egyik népszerű, ahonnan panelt is lehet rendelni:
De van sokféle, régen én úgy jártam, hogy többet kipróbáltam, valahogy egyik se állt kézre, mivel soha még hasonlóval sem szórakoztam, így ismeretlen terep volt. Véletlenül felrakom ezt:
https://ibfriedrich.com/en/index.html
...és hirtelen azt vettem észre, hogy már panelt tervezek. Persze, ez sem mérvadó, másnak lehet, más jön be. Továbbá csak angol / német / francia felülete van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch
- Medence topik
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Goddess of Victory:Nikke
- Milyen autót vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest