-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Phvhun
őstag
Ez nem fantázia, egész konkrétan vezeték nélkül tudott adatot küldeni a cucc, lehet hogy nagyon rossz hatótávval, de biztos vagyok benne hogy pofon egyszerü volt a cucc és csak egy oszcillátor volt az adó, annak az egyik lábára ment az antenna a másik talán a bemenő jel ( 0 vagy 1 ), szoval meg modulálta a jelet és ennyi volt.
vevő meg talán egy antenna meg egy tranyó.Szerk, azok az 533mhz ( vagy nem is tudom mennyi, lehet hogy 300 körül van ) adóvevő modulok elég drágák nekem sajnos ( 7k körül láttam )
-
Kean_Sorbo
őstag
Köszöntem. Így már érthető. Találtam kapcsolósat, csak monot. Sztereót kapcsoló nélkül. Gyártó ugyan az. Még egy kérdés. A kapcsoló részt le lehet valahogyan szerelni ezekről? Gondoltam átrakom, mivel nyitott a tengely vége. Viszont bármire képes vagyok, ha más nem akkor szétszedés nélkül összeházasítom a kettőt.
-
DarkByte
addikt
Valahol olvastam hogy a légmagos tekercsel a kezdők nem nagyon tudnak egyből működő cuccot összerakni, szkóp nélkül pedig esélytelen megtalálni mi is a baj. Ráadásul azt hiszem itt írta valaki korábban hogy spéci tekercselő anyag is kell hozzá, azt viszont kis kiszerelésben nem lehet venni. Illetve egy tranzisztoros adóknál azt láttam neten hogy ezeknek elég már csak a közelébe vinni a kezemet és torzul mindenfelé. Képzelem mi lenne ott ha breadboard-on rakom össze
Szóval valami hülye biztosabbat akartam keresni, és úgy tűnik ez olyasmi. De persze nyugodtan cáfoljatok meg, mert nagyon kezdő vagyok az egészhez.
Igazából ennél a tekercs mentes FM adónál is látom hogy a 9. felharmonikus esik az FM sávba, szóval szór mindenféle frekvenciában, nem csak oda ahová kell. De mivel gondolom itt néhány mW-os adóteljesítményről beszélünk, kb. a lakásban lesz fogható, máshol már nem. Ez pedig a céljaimnak tökéletes.
-
-
Lompos48
nagyúr
Egyetértek(részben) a dologgal. Bár nem a kimondott mérőlabor megoldás. Csak emlékszem még mindig arra, hogy amikor még HP, Tektronix, Rohde Schwarz voltak a laborműszerek referenciatermékei, akkor bármely árlistában a Leveled Signal Generator mindig jóval drágább volt a többinél. Ugyanakkor tényleg nagy fejlődés, hogy milyen könnyen összehozható manapság egy célzott "műszerpark" egyszerűbb mérésekhez.
Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, hogy CPT.Pirk kolléga mit fog összehozni és drukkolok neki. -
Batman2
őstag
Igen, a hiszterézisnek az op ampnál utánanéztem, és természetesen szándékoztam betenni, mivel anélkül tényleg lebeg, de az LM339, mivel készítettem vele olyan kapcsolást, amibe nem tettem hiszterézist és kapcsolgatott rendesen a váltási feszültségen.
Ez eddig nem esett le nekem, hogy a hiszterézis maga a schmott trigger, de jobban meggondolva tényleg !
Köszi !
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
Mondjuk az ellenállások angolszász cikkcakkos jelölése még nem lenne baj. Ebben a rajzban ellenben a kontaktusok nincsenek (fekete pöttyökkel) jelölve, ami például a végfoknál egész "érdekes" és félrevezető lehet. Ugyanúgy az egymással nem érintkező vezetékek ilyen "átugrálással" való jelölése szintén félreértésre adhat okot, főleg a kapcsolásokkal nem túl közeli barátságban levőknél. Ezért írtam már vagy kétszer, hogy a rajzokat gondosan és áttekintehetően kell elkészíteni, mert végülis ez is egy (jel)beszéd.
Ja, igen. Ha azt az 1, 2, 3 menetet valaki betartja (nem vasmagon, persze
), és mindkét példányt ugyanúgy építi meg, van egy pici sansz a működésre, ha nem is a tervezett frekvencián, hanem ki tudja hol.
-
Lompos48
nagyúr
Kapásból felületes, aki a rajzot készítette. Valamikor régen (még a múlt évezredben
) azt tanították, hogy a légmagos trafóknál nincs vonal rajzolva a primer és szekunder közé, ferritmag esetén ez szaggatott vonalal van jelölve, míg vasmag esetén egyedül használható egyedül a folytonos vonal (pláne a dupla
).
-
bagyusz
őstag
Köszönöm a választ.
Az igazság az, hogy kisérletezni akartam. Nézegettem neten az ilyen kínai pmr készülékeket, de azok is ilyen 7-8ezer Ft-nél kezdődtek. Nekem most 4k Ft-m van amit rááldoznák.Akkor nem is vágok bele, ha ilyen sok helyből sebzik a dolog.
"Itt ugye nem valami hálózati trafóra gondoltál??"
Sajnos igen
, pedig annyira hasonlít rá, de gondoltam, hogy hülyeséget kérdezek.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Ez sem rossz ötlet, köszi !!
A kapcsolásomba alapban nem tettem biztostosítékot, ha tettem volna, lehet az is megvédte volna, mivel a puffer kondi is egészen biztosan a sokszorosát vette fel fordítva táplálva (azonnal forrni kezdett), ami kioldotta volna a biztosítékot hamar, persze kérdés, elég hamar e.Üdv.
-
moha21
veterán
Hát most sajna csak valami olcsóbb töltő áll rendelkezésre, de a vesztesek nyugalmával nekiálltam tölteni. Az biztos nem csinál több ilyet, mert elmondtam neki, hogy miért is nem szabad. ( bár a kémiájával nem nagyon foglalkoztam sosem ).
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Amúgy mi pénz és hol lehet olyan töltőt beszerezni amely valóban "intelligens"?
-
Amikor a cégek abból dolgoznak amit találnak akkor nem kell csodálkozni még azon sem ha banán hüvely/dugós csatlakozóval találkozol ott ahova az nem való.
Amikor a divat minden szabályt felülír és ezt még a hatóságok is jóvá hagyják.Lásd autók LED-es lámpái amelyeket nem lehet látni verőfényes napsütésbe(mert ugye bár a KRESZ szerint a hátsó piros fényű helyzetjelzőhöz képest 4x erősebb fény kell kibocsájtania a féklámpának) vagy a vakító első lámpák amik kiégetik az ember szemeit.Arról meg jobb nem is beszélni amikor mind ezek mellé még olyan magas műszerfalat építenek a kocsiba hogy egy 170cm-es emberke is alig lát ki belőle.Ha egy adott típusú autó a "még" karburátoros időszakban elment 6 liter benzinnel és most meg computerrel ellátva 5,4 literrel akkor nagyot alkottak?
Hosszasan lehetne még sorolni azokat a dolgokat amiket a divat és a trend átírt de sok esetben nagyon rosszul és nap mint nap szembesülni kell az ilyen és ehhez hasonló változtatásokkal. -
Lompos48
nagyúr
BNC-t legfeljebb párszáz MHz-ig működő oszcilloszkópokon látni.
Nem akarok ellenkezni, 99%-ban igazad van, RF (Racal 1.5G) voltmérőmön, spektrumanalizátoron stb mind az N konnektor van. De azért a szemem/és laborunk fényén...
MSO/DPO5000 (2GHz, 19GS/s)
...BNC van, ami talán nem a legrosszabb minőségű.
-
Lompos48
nagyúr
Kis kiegészítés (bővítés): Az SMA konnektorok általában használhatóak 21GHz környékéig, speciális kivitelezésűek (proprietary) pedig el a 46GHz-es határig.
Szigorú vagy a BNC-kel is. Igaz többféle minőségben készülnek (sajnos), de a jók 2GHz-ig hasznáhatóak a 75Ω-os verziójúak és 4GHz-ig az 50Ω-osak. De láttam olyat is, amit nehéz szívvel tennék akár audió konfigurációba is.
-
malwy
senior tag
Oké, a maratással nincs gondom. És valóban olcsóbb úgy.
Tehát maratás-->ónozás (vagy ne ónozzak?)-->akril (vagy ne lakkozzak?)-->beszerelés-->védőlakk (tartósítás vagy fölösleges?)
Vagy netán sorrenden is változtassak?Igen, a gyártatás is egy jó dolog, de első körben azt kihagynám. Majd következő körben tisztába rendeződök az árakkal.
-
chocob
csendes tag
Ezt a rezonátort használom: [link]
Avr-t így állítóm be:
-rendszer orajel: 7.3728 MHz
-soros kommunikacio sebessege: 9600 bps
-Aszinkron mod, 8 Adat Bit, Nincs Paritas Bit, 1 Stop BitAz atmega8 saját hardveres uart-ját használom, csak regiszter szinten kell írnom/olvasnom az adatokat.
Max232: sajnos nem tudtam kimérni, nincs nálam műszer.
Pc: hagyományos rs232 soros port, terminálon ugyan azok a beállítások mint az avrben, handshaking offKöszönöm a terminál programot.
Annyiban bizakodó vagyok hogy legalább "reagál" az írásra, írni is tud, csak nem jövök rá hogy miért nem az érkezik meg ami el lett küldve.
-
atesss
addikt
"A túlságosan mélyen, kisütési végfeszültség alá kisütött "
Na igen, pl. erre is gondoltam az előbb, az "egyéb gondok" közt. Bár mivel ez fesz. függő, ezzel elvileg nem kéne gond legyen.
Akkor szerinted nem lesz gond, ha a 700mAh-s akksihoz lévő védőáramkört használom a 250mAh-s akksihoz ? -
-
Volkov
senior tag
-
Phvhun
őstag
Tökéletes, köszi.
Szerk: moha21@#12303 gondolom erre gondolsz: http://www.teravolt.org/cw.php
Érdekes cucc, csak szimulátorba nem sikerült működésre bírni. -
-
Wow, egy IC magában megoldja az átalakítást? Hobbielektronikán LM 2574et kaptam "ajánlatként", ez kapcsólóüzemű tápegység, de az IC maga több mint 1100 ft...a 7805 hatásfoka jó, mármint érted, mert folyamatosan "online" lesz.
Az ellenállásokkal leszek bajban, fogalmam sincs az értékekről. A LED sort úgy képzeltem el, hogy egy sorban lesz úgymond kígyóztatva 2es alakban egymás alatt a három sor. A kijelző 3.5x5.5 cm. Mennyi és milyen LEDeket javasolsz? SMD-re gondoltam, mert ugye kompakt, de nem tudom egy sima 60Wos pontforrasztóval meg tudom-e forrasztani anélkül, hogy szénné égnének...esetleg 5 LED X alakban elrendezve vagy 6 két sorban? LEDeket 12ra direktre kötve? Nem lesz probléma a feszültségingadozással (11.5-14.5V körül), hogy ettől a fényerő csökken/nő?
Potméterből sem tudom, milyen kellene, van-e ezeknek saját ellenállásuk?
Ha szépen megkérlek, össze tudsz nekem dobni egy rajzot, hogy mi hogyan merre, és főképp mennyi, milyen értékkel? Hálás lennék
-
VIPowER
őstag
Van egy "aránylag" normális töltőm (BC-300), viszont nincs itthon, és mivel néha néha építgetek ezt azt, gondoltam megoldom a töltést nélküle, amíg nem hozzák vissza.
A fejlemények : A 3000-es hűdejóidevele akku feszültsége felment 1.34V-ig, addig nem melegedett. Viszont ezután elkezdett csökkenni a fesz. Olyan 1.29V-nál már elég meleg volt a mindkét akku ,úgyhogy levettem a "töltőről". Mindez 1 óra 45 percig tartott. Vannak kétségeim. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezek a Dect-ek egyszerűen vackok szerintem. Mienkbe olyan pici féle, kb. az AAA-s elem fele méretű akkuból kell kettő. Már többfélével próbálkoztunk, de gyakran megesik, hogy egész éjszaka rajta volt a töltőn, aztán két perc alatt lemerül csontra beszélgetés közben. Máskor meg akár 40-50 perc beszélgetést is kibírnak ugyanazok az akkuk...
(rohadna meg, aki kitalálta az ilyen-olyan családon belüli ingyen telefonálást, laza félórás beszélgetések a semmiről, minden nap 2x...) -
Lompos48
nagyúr
Az esetek 99%-ában annyira igénytelen alkalmazástípus, hogy nem érdemes foglalkozni vele. Nincs az a veszély, ami a mobiltelefonoknál kísért: "jujj, lemerül!" Az akku kapacitása - még ebben a könnyelmű töltés/merítés üzemmódban is - simán bír akármekkora pletykameneteket is. Talán 5 éve nyűvök egy ilyen Panasonic telefont, de merült akku probléma csak akkor merült fel, ha a család (mezei telefont használó része) áttér a mobil üzemmódra, és a telefon ott marad, ahol utoljára beszéltek vele majd esetleg 2 nap múlva kerül toltőre.
-
Lompos48
nagyúr
Nem félelem, csak fenntartás.
Ez is csak azért, mert az emberfia, ha látja "munkáját" megmozdulni, mindjárt hajlamos még 1-2 LED-et is odacsiptetni, mert mutatósabb, aztán ha a tervezési témában nem fő kitétel a fogyasztás, ugyancsak nem figyel akár rezisztív osztókra stb. Meg személyes rossz tapasztalataim a 6F22-es elemekkel. Ellenben a linket köszönöm, eddig nem láttam, szemléletes. -
dabadab
titán
"Mármint a védővezetőt a hálózati nullával?"
Igen.
Fix lámpa, amikor a régi levettem, nem néztem meg a vezetékeket, most meg itt állok tanácstalanul, hogy melyik a nulla meg melyik a védőföld. Random bekötöttem az egyiket nullának, úgy világított a lámpa, viszont fogalmam sincs, hogy ha a fázist a földdel kötöm össze, akkor is világít-e, meg egyáltalán, hogy miből tudom kisakkozni, hogy most jól kötöttem be vagy sem.
"A hálózat érintésvédelme NEFH?"
Az mi?
"Van áramvédő-kapcsoló (FI-relé) a hálózatban?"
Legjobb tudomásom szerint nincs.
-
_ATi_1
senior tag
Nagyjából tisztában vagyok a technológia működésével, épp a kikisérletezési fázisban vagyok. Nekem eddig csak gyárilag fényérzékeny nyákokkal van tapasztalatom, de az egy kicsit költségesebb megoldás. Ráadásul sikerült jó áron szereznem sima nyáklapot (500Ft/m2), ezért gondoltam ez megfelelő lenne.
A probléma legutóbb a világítás után volt. Látszólag szépen kirajzolódtak a vonalak, de 1 óra maratás után sem volt eredmény. Talán sokáig világítottam ? -
_Petya_
őstag
Köszi a segítséget mindenkinek.
Amit még nem írtam, hogy a +12V egy egyszerű tápegységből jön (12V 0.33VA-s trafó, 1000uF 25V kondi, graetz). Üresjáratban az elkón 30V mérhető. Nem okoz ez gondot? Nyilván nagyon kicsi lesz a terhelés, így jóval 12V felett lesz a feszültség.
Iletve, az Input bementre nem csak a projektor vezérlő jele kerülhet, hanem a +12V és a GND is (3 állású kapcsolóval). Tehát akár 30V is lehet ott.
Ebben az esetben milyen félvezetőt és előtétellenállást ajánlotok?
Petya
-
Jancsi
aktív tag
Valóban a 7805-ös helyett KF50 jobb lenne.
Multiplexelni párszáz Hz bőven elég szerinem, a PWM pedig lehet akár 2 nagyságrendel nagyobb frekvenciájú is.
6 V 1, 3 Ah, 97x24x56mm 0,33 kg, a tömege nem kicsi, de méretre talán belefé, végülis rajta kívül minden más, maxiumum 20 mm magas.atesss
Ehhez felesleges Atmega128, de még általánosságban Atmega is, egy Tiny bőven elég. -
atesss
addikt
(Most csak gyorsan az egyik témakörre, a többit este nézem) :
"A legegyszerűbben egy-egy diódával, amelyeket a külön tápokkal sorban kötsz be. Nem kell ezt bonyolítani: ha csak az elem van a körben, akkor az áramkör azt terheli, ha viszont külső tápról megy, akkor azt. Ennek feltétele, hogy a külső táp feszültsége mindenképp nagyobb legyen, mint az elemé, ellenkező esetben bekapcsolt tápnál is terhelődik az elem."
Az eredeti elgondolásom alapján a külső táp feszültsége lehethogy alacsonyabb lenne.
De persze ezt akkor, ha a szegmenseket külön meghajtókról járatom.
Ekkor erre a részre egy 5V-os táp elég lehetne, azzal elmegy a 16MHz-es Atmega is (4,5V-5,5V).
Elemnek meg szerintem egy 9V-os lenne jó, azaz ez magasabb fesz. Hacsak nem ide is berakok egy stabot, de az már tényleg körülményes.A fényerő változtatás jól jönne, úgyhogy - hacsak nem nagyon bonyolult, de annyira kétlem - azt szereném megoldani.
Ja és még Atmega-t kéne olcsón találnom.
Az egyik tanár azt mondta, az Elektrokonthában lehet kapni ~600ft-ért az Atmega 128 (asszem 64 lábas) SMD tokjához átalakítót, amivel furatos, konkrétabban tüskesor ajlzatba berakható kivezetésűvé tudom tenni. -
atesss
addikt
Elég 'hülyén' néz ki egy kontroller mellet egy rakás olyan logika, amelyek feladata egyébként a szoftverben is megoldható volna.
Igen, teljesen igazad van, most már jobban átlátom a dolgot, úgyhogy mindegy, hogy közös anódos, vagy közös katódos kijelzőt használok.Azóta aztán megcsináltam a 7 szegmenses kijelzős modulomat az Atmegához.
4 db Lomexes leértékelt "SC52-11GWA (KIN) 7 SEG GRE 13mm 5.6mcd (N3;N4) 12.4x17.55mm" kijelző, SS98-as Mosfetekkel vezérelve, és asszem 180Ω-os szegmens-előtétellenállások.
De próbanyákon raktam össze, hát a szegmensek összekötése kis vezetékekkel baromi nagy munka volt. Úgyhogy következőnek multiplexes kijelzőt használok, vagy esetleg előhívott nyákon még összeköthetem, de azt is próbálom inkább kikerülni.Ez most működik szépen, a digitális órához viszont a megszakítás működését még tanulmányozom. Meg ugye ahhoz majd a pontosság miatt időalapnak 16 bites timer kell, nem elég a 8-as, stb.
Viszont ha ezzel meglennék, szeretném megépíteni is az órát valami pofásabb kinézetben.
(Akár még ajándékba is mehetne karácsonyra, ha addig össze tudom hozni.)Itt lehet nagyobb kijelzőt is használnék, ezért is úgy akarom megoldani, hogy az anódot és a katódot is tranzisztorral/mosfettel kapcsolom, nem közvetlen az MCU lábról menne.
Akkor végülis mit ajánlanál az anódok és a katódok vezérlésére ?
Az ULN2803 IC-nek [link] most jobban is utánanézek, de nem értettem teljesen a működését.Illetve azon gondolkoztam, hogy egy fényerő-szabályzást meg lehetne úgy oldani, hogy a kijelző-táp rész előtt van egy változtatható fesz.-stabilizátorom (pl. LM317).
Beraknék a fesz-stab beállító potijával sorban egy ellenállást, amivel beállítom max. effektív kijelzőáramot (ami pl. ennél a típusnál 20mA). A potival ezt csak csökkenteni lehetne.
Természetesen a szegmens-előtétellenállások megmaradnának, de azt is beállítanám egy ennek megfelelő értékre.Ami még kellene:
Egyenlőre asszem csak külső tápról (pl. 12V-os, bár a hatásfok miatt, ha stabil, lehetne 5V-os is) működő elég lenne, viszont az időbeállítás megtartásához, vagyis az MCU-hoz kellene egy (pl. 9V-os) elem.
Az külső/elem MCU-táplálás közti átváltást hogyan lenne jó megoldani ?
Klasszikus esetben relével, de az nagy, drága, sokat fogyaszt.
Mosfettel lehetne ezt is ?
Az átváltási idő alatti stabil tápellátáshoz (bár ez inkább csak a relénél kellhet) meg ha berakok egy elko-t az MCU VCC-je elé, az ok ?Kellene egy pofásabb múszerdoboz is.
De sem a Lomexnél, sem a RET-él nem nagyon látok olyat, aminek átlátszó előlapja lenne. Átlátszó fedlapú (fekvő) még van a Lomexben (pl: "P16C MŰSZERDOBOZ 171x121x 80 G223C (GAI) MÜA. POLIKARBONÁT IP65 NEOPRÉN TÖMÍTÉS, V.SZÜRKE+ÁTLÁTSZÓ FEDÉL, -40°C+120°C" - 2170.00 Ft netto), bár az is nagyon drágán.
De olyan fekvőt, aminek az előlapja lenne átlátszó, hol találhatok ? -
atesss
addikt
Így már értem a dolgot, köszi.
Egyenlőre bevált az SS98 erre a célra, pedig még mindig csak elkezdtem kipróbálni a dolgot, vagyis csak egy része van összerakva a kijelzőnek.
Meg a hardver interrupt se megy még túl jól.Mit jelentenek a multiplexre felkészített hétszegmenses kijelzők ?
A Lomexben ilyen csak közös anódosban volt. Ezek szerint inkább azt használják mikrokontrolleres célra is, miért ?
Esetemben át lehetne alakítani a kapcsolást úgy, hogy közös anódos kijelzőt használjak, de programozási okok miatt a mikrokontroller kimenetén lévő magas szintre kapcsoljon be az adott szegmens ?
Elméletben egy inverter elég lehet a szint-váltásra, de hogyan szokták az ilyesmit a gyakorlatban megcsinálni ? -
Nem követem végig. Igazándiból egyszer valaki valahol mutatta, hogy Ő ezt így, meg úgy csinálta meg és egy az egyben a az adapter tápot küldte rá. Ennyi, nem votl időm akkor mikor kioperáltam a motyót. Tökre sügér vagyok elektro-ból. Össz vissz amit a paraszt eszem diktál úgy csinálom a dolgokat. Ja az emitterek, az előbbi elmélet szerinti negatív oldalon vannak, szóval erősíted a kialakult képet, köszi a tippet!
A konyhában van pár lámpa, ez csak egy pici fényforrás lenne, ha valaki pont a munkapad alatt dolgozik és háttal van a nagy fényorrásnak. Eddig is valami kis (talán max 8W-os neon cső volt ott), de rossz helyen volt és mindig károsodott(ne menjünk bele, hogy miért, a lényeg, hogy nem volt jó helyen). Próbának gondoltam. Ha nem jön be még mindig jó lehet a monitor mögé, ha filmet nézünk akkor egy kis háttérfénynek. Úgy tudom úgy az egészségesebb, ha van valami fény, nem csak a monitoré.
Két hangládám van. Ezek négy utasak (házi gyártmány). Van bennük szépen hangszórónként hangvágó is. Nem tudom pontosan hogy épül fel. A lényeg, hogy az egyiken elszállt a mély nyomó és szervizeltettem, miután visszahozták meg kellett mérnem, mert úgy tudom ez számíthat(ahogy Te is írtad, pl stereo-nál). Nem szerettem volna, ha más hangja lesz emiatt mint volt.
-
ArchElf
addikt
És mi a helyzet akkor, ha a PC csak hallgatózna? Úgy érzem, hogy ez nem okozhatna problémát... Viszont meg lehet mondani a PC-nek, hogy ne pofázzon (esetleg hardveresen lekorlátozni)?
Lehetséges, hgy tényleg csak két kábel legyen (RX/TX) föld/egyebek nélkül? Első ránézésre nekem olyannak tűnt a felállás...AE
-
atesss
addikt
Ma bevásároltam a Lomexben alkatrészekből, úgyhogy elvileg már minden megvan a kijelzőhöz. Illetve a program még csak részben.
Mondtam az eladónak, hogy Logikai szinttel vezérelhető N-csatornás MOSFET-ből csak olyat láttam a netes adatbázisukban, ami feleslegesen baromi erős, és TO-220-as. De hát ha csak ez van, akkor ebből a leggyengébbet / legolcsóbbat adja (nem néztem ki előre pontosan). Mondja hogy van kicsi TO-92-es is, és adott egy SS98-at. Ami viszont mint kiderült nem FET, hanem tranzisztor...
Na mind1, kell egy plusz ellenállás (vagy itt is a logic levelhez mégsem ?), és akkor ez is jó.
De vettem 2N3904-et, és a BC238 helyettesítőjeként meg BC547C-t - mind3 típusból 4db-ot.
A BC238-at innen néztem ki:
link
Itt pont ilyen multiplex vezérlés van, ami nekem is kell.Gate ellenállásnak meg van 4,7k-m (eredetileg a BC238-hoz), és 2,5k-m (2N3904-hez, valamelyik netes kapcsolásban láttam ezt az értéket).
Meg a te ventivezérlő kapcsolásodból kinéztem a Gate-Föld ellenállás 100k-s értékét, és vettem azt is. Ez amúgy mire is kell pontosan ?
Az ellenállásokból is mindegyikből 4db van.
Te melyik kombinációt ajánlod ?
(Esetleg találhatok itthon más ellenállást is, ha ezek nagyon nem lennének jók)Soros ellenállásom is van egy jó pár, 270 és 100 Ohm között, majd kipróbálom melyik a legjobb.
Van FND317 és SC52-116GWA (ez zöld, 13mm-es) kijelzőm is. -
atesss
addikt
Közben az elmúlt napokban inkább a programozást tanultam (kb. majdnem az egész hosszú hétvégém ráment... de aztán én is lettem elsőnek kész a laborcsoportban a mai ZH-val
) , de azért utánanéztem ennek az elektronikai részének is.
Most már világos hogyan is működik ebben a kapcsolásban a mosfet, magamtól rátaláltam a BS270-re (így: link) , majd ez alapján a BS170-re - ami nagyon minimális eltérésekkel ugyanez.
Csak sajnos a Lomexben nem lehet kapni, csak a HEStore-nál: link
Lomexben csak TO-220 vagy hasonló tokozású "N-PowerFET-LOGIC" van, egy 7 szegmenseshez meg felesleges a Power. Ráadásul a TO-220 elég sok helyet is foglal, meg vigyázni kell hogy ne érjen más a hátlapjához, vagy le kell szigetelni. A TO92-nél nincs ilyen probléma. Meg drágább is (Lomexben legolcsóbban BUK553-100A van 86 ft nagyker nettóért).Az ár még azért is kérdéses, mert még az jutott eszembe, hogy mind a 6-7 szegmens (egyidejű) meghajtása közvetlenül az MCU-ról egy nagyobb fogyasztású 7 szegmensesnél szintén nem a legjobb.
"A portkimenetek amúgy is belső ellenállással rendelkeznek, az adatlap szerint a tesztelési feltételek között megadott 20mA-es kimenő- (sink / source) áram mellett 5V-os tápnál kb. 0,8V marad a 'tokon belül'. Ráadásul összesített portáram-limit is van, ami legfeljebb 400mA, ill. az egyes 8-bites csoportokra (pl. A0-A7 vagy B0-B7) külön van limit, ami 100mA az adott nyolc portra összesen."
Jó mondjuk 10mA-esnél nem hinném hogy több lenne egy szegmens + az időmultiplex miatt még kevesebb, de az lenne a szép megoldás, ha az anódokat is mosfettel kapcsolnám, nem ?Meg arra is gondoltam, hogy az időmultiplex miatti fényerőkiesést esetleg lehetne azzal "pótolni", ha akkora ellenállást rakok be a szegmensek elé, amivel az effektív áramot megemelem akár az eredeti közelébe. Csak ezzel meg az a gond, ha valami miatt leáll a számjegy-léptetés, vagy amikor még írom hozzá a programot, akkor megpusztulhat a kijelző...
Esetleg potmétereket rakok be a későbbi szabályozhatóság miatt, de az már megint plusz költség + forrasztás.
Még gondolkoztam dip ellenállás hálón is, mert azzal megint könnyebb lenne az összerakás, csak lehet nem bírna ekkora terhelést (majd számolok), vagy drága, vagy nincs is a Lomexben.
"Nem. Soros ellenállásból csak 7 darab kell, mivel a szegmensek minden digitnél közösítettek." Ja igen, akkor végképp.Néztem az FND317-et is, de a jobb inkább zöld lenne. De lehet mégis ez lesz, mert olcsó.
Van akcióban egy zöld is, az 14mm-es, csak az asszem közös anódos volt."Nem feltétlenül. Én úgy oldottam meg (PIC-kel ugyan, nem Atmel-kontrollerrel, de ez tényleg ízlés kérdése), hogy egy belső, iduláskor felparaméterezett időzítő adott időközönként bekövetkező túlcsordulása - másodpercenként kb. 60-szor - megszakítást váltott ki, és az interruptot kiszolgáló rutin (ISR) teljes egészében lekezelte a két digitből álló hétszegmenses kijelzőt."
Igen, ezért írtam, hogy viszont ha majd tanuljuk, akkor ez már nem lesz gond.
Akkor még csak sejtettem hogy amit írtál, ezt valahogy lehet.
Pont legutóbbi előadáson volt szó az Interruptokról, de még inkább csak érintőlegesen, és a mai laboron is csak futólag néztük meg a használatát, inkább csak a meghívást. De ha nem menne magamtól, akkor megkérdezem a tanárt."hogy a két kijelzett digit értékét tartalmazó két változóban a megfelelő értékek legyenek"
Most épp ezen a programrészen dolgozok.
Először decimálisan külön a 3 számjegy, aztán majd ezt a 7 szegmens binárisára át kell alakítani, de az már gondolom elég az ISR részben. -
Lompos48
nagyúr
-
atesss
addikt
Köszi a részletes választ.
Sajnos az a gond, hogy az elektronikai tárgyakkal eléggé le vagyok maradva , ezért nem értem teljesen amit írsz. Legalábbis a mosfeteket nem.
Utána tudnék nézni, csak az elég sok időbe telne.
"célszerűen kisjelű bipolár tranzisztorra vagy mosfetre van szükség" Tudnál ajánlani egy erre a célra megfelelőt ?
"ll. az egyes szegmensek effektív árama a pillanatnyi csúcsáram töredéke lesz csak (három digitnél konkrétan a harmada, de ez jó hatásfokú, kisáramú kijelzőnél nem nagyon számít)"
Vagyis akkor mennyivel csökkene a fényerő ?
És ha minden szegmens elé (az anódok elé) berakok egy-egy megfelelően méretezett (a szegmensenkénti áramigény, és a váltási sebesség függvényében) kondit ?
Mondjuk akkor ebből is kellene 21 db... De a soros ellenállásokból úgyis kell.
Nem lehetne amúgy valahogy elkerülni / csökkenteni ezeknek a számát ? Mindegy ha kicsit drágább."Amúgy meg ha épp relét vezérlünk kontrollerrel, akkor általában azt sem közvetlenül tesszük, hanem egy meghajtótranzisztoron keresztül, azaz csak a gate- vagy bázisáramot kell biztosítania a µC-nek a relét vezérlő félvezető felé."
Ebben teljesen igazad van.Még az jutott eszembe az időmultiplexelt megoldás a kontroller programja szempontjából hátrányos.
Mivel így állandóan (vagyis legalábbis a néhányszor 10Hz-nek megfelelő ~ 1/10-1/40 s-onként) futnia kell a vezérlő programnak.
Mi eddig csak egy delay makrót használtunk a késleltetésre (nem jó megoldás, de egyszerű), ami egymásba ágyazott "ciklusokkal" számol el egy adott ideig, de ezzel lefoglalja a kontrollert. Vagyis közben nem tud a katódok közt kapcsolni.
Míg ha fix megoldás lenne (pl. 3 digites BCD 12 vezetéken), akkor ott ha egyszer a kimenetre beállítok egy egyest, az bármilyen további kód futtatása nélkül ott is marad.
Ha külön kontrolleren lenne az egész, akkor ez persze tárgytalan.
Meg ha megtanuljuk már az időzítők használatát, akkor is.A ventilátor vezérlőre majd később visszatérek, mert az nem olyan sürgős. És elég bonyolult (mérni is akarnám az rpm-et)
-
atesss
addikt
Na de jut eszembe, hogy akkor kelleni fog valami demux megoldás is az adott karakterek vezérlésére.
És ide már kelleni fog elektronika is, ami karakterenként a megfelelő közös katódokat / anódokat nyitja/zárja.
Ezt pontosan hogyan lehetne megvalósítani ?
(Persze relével meg lehet oldani, de az kissé furcsa lenne... Meg nagy és drága is)
Ja és az egészre közös katódos, vagy közös anódos 7 szegmenses lenne a jó ?Reléknek pont utánanéztem, mivel egy PC-ventilátor fordulatszám-szabályzón is gondolkodom, és abban ahhoz, hogy a 12V-ot (vagyis ami a PC-tápról jön) tényleg teljesen meg tudja kapni a venti a max. állásban, relé kellene szerintem.
Max. állásban a reléhez kapcsolt külön kimeneti bitre 1-es kerül, így 5V-ot ad (arról lenne tápolva az AVR) rá. Csak ugye olyan relé kell, ami az AVR max. pin-terhelhetőségénél, azaz 40mA-nél nem fogyaszt többet 5V-on - azaz max. 200mW-os a tekercse. Ezt nem is volt olyan egyszerű találni, főleg hogy olcsó is legyen. Aztán végül találtam a Lomexben, 300ft körüli áron. 1A-el terhelhető, az ventikhez elég lesz. -
atesss
addikt
Azért elég vicces hogy gondoltam csak egy kijelző kell, 8 bites bináris - 7 szegmens dekódolóval, az meg biztos létezik. Erre meg nincs, és "maradhatok" itt is az AVR-nél.
Igen, nekem is pont ez jutott eszembe.
Ugyan 8+4*3=20-ból csak 2 portot takarítok meg (8+7+3), ámde forrasztásból, alkatrészből meg rengeteget.
Mondjuk csak pl. 60ft egy BCD/7segmens dekódoló (CD4511:
link)
Hiába bonyolultabb egy kicsit a program, azt úgyis tanulnom kell, úgyhogy most inkább az mint a forrasztgatás.
Sőt már amúgy is inkább az, nagyon megtetszettek a mikrokontrollerek.
Pedig még csak Assembly-ben programozunk.Az eszembe jutott még, hogy ha a laboron vagyok, akkor megtehetem azt, hogy elviszem a saját bordomat (vagy az egyik nem használt gépről kölcsönveszek egy másikat), és azt használom a megjelenítő meghajtójaként.
De ha otthon vagyok, akkor ez nem fog menni. 9e-ért meg nem veszek még egyet...
Vagy esetleg csak egy programozót venni, egy ehhez még épp elegendő, és legolcsóbb AtMega/AtTiny-vel (és olyannal ami nem SMD-s ! ). De ez is lenne jó pár ezer.Vagy itthon mindig kiegészíteni a programokat a 7 szegmens meghajtással.
-
FireKeeper
nagyúr
Igazából én egyáltalán nem vagyok elzárkózva egy kicsit komolyabb, áteresztő tranzisztoros, hőmérsékletvezérelt szabályzótól sem, elvégre is ha nagyon egyszerű akarnék, akkor vennék ventinként egy darab háromállású kapcsolót, az egyik állásban nem kapna tápfeszt, a másikban 5V-ot, a harmadikban 12V-ot adnék rá (vagy akár csak 5-12V lenne, 5V-on úgyse nagyon van hangjuk). Ezért gondoltam kicsit komolyabbat, fokozatmentes vezérlés tekerős potival, vagy akár hőmérséklet vezérelt.
-
őőő.. akkor megpróbálom értelmesen leírni
Egy példa lesz csak.
Az eleje stimmel, annak amit írtál. Tehát van egy riasztóm, amin van egy hurok. Normál esetben van benne 12 volt, és ha megszakad a 12V akkor riaszt. Ebbe hurokba akarnék egy "relét" berakni, amit mondjuk rákötök a gyújtásra, és ha gyújtást adok, akkor a relé feszt kap, kattan, és bontja a riasztón a hurkot, és megszólal.
Remélem így érthető
Ja, és nem szeretnék relét használni, hanem valami elektronikai alkatrészt, áramkört -
Batman2
őstag
Szevasz
A frekvencia viszonylag magas lehet, füllel elég magas hangot lehet hallani az induktortól, de lehet, hogy stimmel nagyjából a 7KHz.
Köszi a linket !
(én ilyen kőkorszaki vagyok, hogy gyakorlatban szeretek mindent kikísérletezni)
A C2, ahogy említettem 4,7mikrós, 400V-os volt, ahhoz max. olyan másodpercenként 10 -15 villanás tartozhat.
De ha lecavarom úgy kb. 1-1,5 másodpercenkénti 1 villanásra, akkor is ugyanúgy melegszik a kondi !A soros ellenállásra (ESR) én is gondoltam, hogy esetleg némelyiknek túl magas lehet a belső ellenállása, és azok melegednek erőteljesebben.
Tegnap este még próbálkoztam tovább.
A 10mikrós, 350V-os energiatakarékos fénycső előtétből kivett puffer kondi egész szolidan melegszik csak, viszot kipróbáltam az egyik kisebb vakuból kivett foto kondit is, az rendesen felforrt (80mikró, 330V)És még azt vettem észre, hogy amikor két 4,7mikrós, 400V-os kondit kötöttem sorba, akkor még magasabbra nőtt valamivel a villogási sebesség, fogyasztás csökkenés nélkül, de a melegedés a két soros kondi esetében is hasonló maradt.
A villogási sebesség igen magas, már szinte folyamatos fény volt, olyan 20-25 lehetett.
Lehet, hogy csökkent picivel a kapacitásuk sorosan kötve a megnövekedett ellenállás miatt és ezért a sebesség növekedés ??Szóval akkor lehet, hogy LOW ESR kondit kellene szerezzek, vagy kisebb kondikat párhuzamosan kössek !
A polaritás nélküli, kerámia tokozású (pl. egy 105-ös jelzésű 1mikrós) kondiknak esetleg kisebb az ESR értékük, érdemes azokból többet beletenni ??
A magas frekvenciás, pláne segédtekercses trafók tervezéséhez én sem értek, az a baj,
egyet ugyan sikeresen készítettem egy másik stroboszkók kapcsolásba, de a második már nem akart összejönni.
És egyet korábban sikerült készítenem egy fénycső inverterbe, de az is csak véletlen jött össze.Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz !
Frekvenciát nem tudok mérni.
Elvileg ki lehet számolni, az 555-ös adatlapján meg van adva, hogyan kell az alkalmazott ellenállások és a kondi értékéből kikalkulálni a frekvenciát, de eddig nem tettem meg.Többféle alkatrész kiépítésben is próbálkoztam a kapcsolással, de mindegyikben tetemes a melegedése !
Első próbálkozás:100mikrohenrys, 1A-es induktor és 10-12nF körüli C1 kondi (az induktivitás tüzesre melegedett, az ellenállások a megadottak voltak)
(áramfelvétel valahol 800-900mA-nél indult és felment legalább 1,1-1,2-re, csak ekkora meghajtással volt elég szapora a villogás üteme számomra maximumon)Második próbálkozás: 170mikrohenrys, 1,9A-es induktor, kondi ugyanaz.
Harmadik próbálkozás: 330mikrohenrys, 1A-es induktor, ezzel induláskor csak 70mA-t vett fel így a C1 értékét kicsit növeltem, olyan 350mA-ig eljutottam vele, de még elég lassú volt a kondi töltése a tápnak.
Negyedik próbálkozás: szereztem nagy teljesítményű induktivitást 120mikrohenry, 5-7A !
Ezzel kapásból volt vagy 1,1A az áramfelvétel, viszont ekkor a C1 értéke már 40-45 nF volt és jelenleg is, az alábbiak miatt.
(a nagyteljesítményű induktorok ellenállása 70-100milliohm)Még előtte megvariáltam az ellenállás hálózatot is !
Azon törtem a fejem, hogy ha a 10K-sat növelem, akkor merre megy el a frekvencia, jelalak !
(ezt a C1 kondi 100mikrósra cserélésével, lassítva, vizuálisan végeztem)
A frekvencia csökkent a jelalak még eltoltabb lett, tehát a FET bekapcsolt állapota rövidült a kikapcsolthoz képest.
Aztán potira cseréltem a 4,7K-osat is, azzal meg még jobban lehetett szükíteni az impulzust, ezekkel ugyan csökkent az áramfelvétel, de a táp teljesítménye is.
Azért kezdtem el variálni a kitöltési tényezővel, mert az volt a feltételezésem, hogy túl hosszú ideig van rákapcsolva a tekercsre a tápfesz., a tekercs ennek csak egy részét tudja elraktározni mágneses mező formájában, a többi már csak felesleges egyenáram folyás és ez okozza a hatalmas melegedését, mind a tekercsnek és mind a FETnek !
De nem igazán jött be az elméletem, már csak azért sem, mert az állítgatások közepette a frekvenciát is változtattam akaratlanul, ami pedig mindenképpen teljesímény csökkenést okozott.
Igazából mindegy, hogy mekkora a jel kitöltése, a lényeg az hogy olyan frenkevciával kapcsolgassam a tekercsre, hogy a bekacsolt idő az éppen a hasznos energia elnyelődése legyen a tekercsben és ne legyen fölös áramfolyás, ami már csak hőt gerjeszt !
Legalábbis én erre a következtetésre jutottam.
Arra mindeképpen jó a potméter, hogy a 4,7K-os helyén levővel szépen be tudtam állítani egy olyan frekvenciát és kitöltési ténezőt, ahol épp a legmagasabb villogási sűrűséget észleltem, tehát a leghatékonyabb a nagyfesz táp működése.Így most ezzel a kiépítéssel 600mA körül fogyaszt, gyakorlatilag már stabilan, gondolom azért is,,mer ekkora áramfelvétel mellett még nem olyan nagy a hőtermelődsé, ami mindeképpen beindít egy öngerjesztő folyamatot, másrészt talán köszönhető a stabilabb, nagyobb teljesítményű induktivitásnak is.
Szereztem be még 150mikrohenrys, szintén nagy teljesítményű induktorokat is, de azokkal még nem próbáltam és van egy valamivel kisebb, 2-3A körüli 150mikrohenrysem is.
Viszont a tároló (az ábrán 22mikrós, 350V-os) kondi továbbra is erőteljesen melegszik, legalábbis amikor egy 4,7mikrós, 400V-os, asszem 105fokos kondit alkalmazok !
Most ez a magas frekvenciának, a nagymértékű hírtelen kisütésnek, vagy a kapcsolás folyamatos, visszacsatolás nélküli, fölös töltésének köszönhető (amit "eltüzel" a kondi)??Márcsak azért is kérdés, mert ha lecsavarom a villogási tempót, akkor ugye csak ritkán sül ki, mégis ugyanolyan meleg, ha nem még melegebb, tehát nemigazán az az oka !
Egy 10mikrós, 350V-os példányt alkalmazva valamivel már kisebb a kondi melegedése.
Nagy (230-470mikrós, 360-450V-os) kondit alkalmazva pedig egyáltalán nincs melegedés, a max feszültség, amire ilyenkor a kondik töltődnek, az olyan 390V, ezután sül el a cső (leglasabb állás).
Viszont a 4,7mikrós, 400V-os kondinál mértem legamagassabb, 620V-ot is, amire képes volt feltöltődni !!!
Ez a kondi jóságára, a töltötten jó szigetelő képességére utal ?Jah, a nagyfesz részen a cső villogási tempóját befolyásoló hálózatot is módosítottam, mert túl sokat vett le és a poti fél tartományában már egyáltalán nem villant a cső, a max. tempó meg túl kicsi volt.Mértem a glimm lámpa lábán a feszültséget, néztem, hogy kb mekkora feszültségnél nyit (kb. 157V) és azt már nem érte el a csomópont feszültsége, ha a potit fél állásnál lejjebb csavartam.
Ezért a negatív pólus felöli 470K-s ellenállást egy 560 vagy 680-asra cseréltem, a felső 470-est pedig elhagytam, helyette rövid zár van.Fáradozásaidat előre is köszönve: Batman2
-
mezis
félisten
Az első hírekben én is ilyet olvastam, hogy nagyon kis árammal terhelhetők. Aztán nem régen az Autóséletben láttam olyat, hogy igen nagy kapacitású valami, ami a fékezéskor visszanyert energiát tárolja és aztán gyorsításkor vissza is adja. Mintha kondenzátor lett volna az is. (És a Forma-1-ben nemrégen emlegetett "kersz" mi a csuda volt ?)
-
PHM
addikt
Vagy egyszerűen védett (protected) akkut kell szerezni.
Gyakorlatilag az összes lítium-ion telefonakku ilyen.
Kis szerencsével fillérekért beszerezhető a helyi bolhapiacon.
Egy ilyen akkunál csak a töltő (és szükség esetén a kisütő)
áramot kell korlátozni egy megfelelő ellenállással, valamint dinamónál
kell még egy soros dióda is, hogy az álló dinamó ne süsse ki az akkut. -
PLaci58
addikt
Visszavonom :-) Szétszedtem a plazmagömböt. Mikrofon, kapcsoló, poti, trafó stimmel.
A trafó olyan benne mint egy kis sorkimenő és csak egyetlen, nagyfeszültségű vezeték jön ki belőle. Nem is értem hogy működhet test nélkül. Mihez képest állítja elő a nagyfeszültséget? Az egész úgy működhet, mint a fénycső a solti rádióadó mellettHogy a feladványban szereplő áramkör mire szolgálhat, arról fogalmam sincs.
Nem tudom mire lehet jó az a trafós, kondis kettős kimenet vagy az bemenet lenne?
Passz. -
toldy
őstag
Én nem értek elektronikához ( az egy dolog hogy gépeket összeszerelek meg ilyesmi de az nem is teljesítmény) egyébként jobban szemügyre véve igen szövet tetejű alá az van írva hogy mic, a job felső fehér aljzat pedig gnd illetve arra a fekete chipre pedig ez van írva: 44FE5EK , CD4011BE.
-
Batman2
őstag
Jól emlékszel !!!
Csak már nem emlékszem, hogy akkor kielégítő választ kaptam e rá, vagy sem.
Akkor nagyon, jó, mert nagyon nagy terheléseket, fogyasztókat lehet vele kapcsolgatni, mivel a FET kicsi bekapcsolt állapotú csatorna ellenállása miatt igen kicsi teljesítmény vész el, disszipálódik rajtuk !
(nem csak a megadott max. teljesítményüknek megfelelő fogyasztókat)A másik válaszod miatt, viszont szomorú vagyok, hogy akkor gyak. dobhatom el a laptopm akkuját, mert nem lehet mrá mit kezdeni vele.
Azt gondoltam, hogy ezeknek is az a legjobb, hogy ha max.ra töltve tároljuk, de ezek szerint nem.
Azt pedig tudom, hogy az egyszer használatos szárazelemek tovább tartanak, ha használaton kívül hűtőben tárolom őket, mert lelassul a bennük az amúgy folyamatosan zajló reakció, viszont az, hogy ez a jelenség fenn áll egy akkunál is, legalábbis az össz élettartamára vonatkozóan, azt nem tudtam !!!A NiCd és a NiMH akkukra is ugyanez vonatkozik ??
Üdv.:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, alapműszerek.
Hmm, akkor nem erőltetem tovább a Quad405 kimenetén a műszereket. Egyébként a multiméter szerint 18mV fesz van ezen az oldalon, amire ráraktam a műszert, és 4mV a másik oldalon. (1978 körül készült az erősítő)
A kapcsolás amit mutattál az tetszik. Szerzek majd hozzá pár GE diódát. Egyébként a készülő csöves erősítőmhöz lesz. Először csöves varázsszemes (EM84) kivez. jelzőre gondoltam, de úgy őszintén, miután megépítettem és élőben láttam, már nem tetszett.
PHM: örülnék neki!
-
Hasaggymeg
veterán
Lejárt az időlimitem...még annyit,hogy az a kis gané 500mA-es Coracell táp majd egy évig tökéletesen
működtette a porszívót mielőtt kezdett lassan menni,ami mint lámát az elektronikához,teljesen megtévesztett,így biztosra vettem,hogy a táp gyengült meg és nem,egy mondjuk 20 X akkora táp igényeltetik.
Lényeg,hogy mit tehetek egyáltalán a jelen helyzetben? -
szente
addikt
de szerinted vibrálhat csak 3dben,azért mert szarul van árnyékolva?mert én azon is gondolkozom,hogy lehet valamit elkötöttem.nem írnád le,hogy te pontosan hogyan kötnéd be?köszi
a kábelen tudok még rövidíteni bőven,de mindenképpen meg kell toldanom az usb kivezetés kábeleivel,mert annak egyes csatlakozója van...
-
szente
addikt
és alapszinten működik is.amúgy igen,elvileg bekötöttem,de más kérdés,hogy mindent oda,ahova kell.a szalagkábel az gyári dsub csatlakozó madzagja,egy low profile vga-ról leoperálva.szóval az a rész megfelelőnek kell lennie árnyékolás szempontjából.az usb kábelek meg már más kérdés...
szóval kellene valami működő képes home made megoldás.
itt a kép a csatiról,remélem tud/szeretne nekem segíteni. -
pumatom
aktív tag
Szia!
Ezt el is felejtettem
, most egy másik dologhoz van egy 6v-os akkumulátor /ua./
Azt értem amit leírtál, de nem tudom hány cellás, és hány Ah-t jelent a töltésnél?!
Azaz Te milyet vennél hozzá készen? Mert sajnos nem tudom mi az a labortáp, egyebek, egy kész valamire lenne szükségem
-
atesss
addikt
Most lemértem jó pár itthon fellelhető kapcsolóüzemű tápegységet.
Egyiknél sem volt sípolás, vagy - másik állásba rakva - mérhető (20 MOhm alatti) ellenállás bármely kimenet és bemenet közt.
Volt egy 12V/5A-es, és egy külső rackes vinyó ellátó táp is (12V 2A + 5V 2A).
Akkor ez azt jelenti, hogy ezek jók lennének ?Földelt hálózati kábele csak 12V + 5V-os tápnak volt.
Lehet majd egyik barátomnak is szólok, hogy hozza le a két laptoptápjukat, és azt is megmérem. -
atesss
addikt
És ezt hogyan lehetne megtudni ?
Mondanám hogy kimérni, csak mivel nincs nálam, ezért ez nem megy.
És valószínűleg csak akkor venném meg, ha ilyen.A PC tápnál pl. maga a ház a szekunder oldalról a (12V, 5V, stb.) földje, primer oldalról meg a hálózat földje egyben. Erre gondolsz ?
Ezt egy sima szakadásjelzővel a 230-as föld és a szekunder föld közé rakva nem lehetne kideríteni ?
Viszont ha nincs földelő csatlakozó a notitáp bemenetén, csak nulla és fázis, az mit jelent ebből a szempontból ?Az eleve elég hülyeség, hogy a magyar földelt hálózati dugó két irányban dugható bele az aljzatba, így nincsen fixen meg, hogy melyik csatlakozás lesz a fázis a kettő közül.
A nyugat-európai dugók többsége, sőt pl. a szlovák is, csak egy irányban dugható be. -
atesss
addikt
No jó, de azért ne tartson a lehetségesnél 2x tovább egy 4Ah-s töltése...
Közben egy kicsit utánanéztem én is a támának, és van pl. az UC3906 IC, ami erre elég elterjedt. Pl. : [link] és oldalt a "Termékeink" közt az "Akkumulátor töltő" (vagy [link]).
Az mondják, a Rádiótechnikában (majd letöltöm este) meg részletesebben írnak a működésről.
Az nem baj, ha egy kapcsoló (vagy inkább potméter, hogy pl. ne csak 2-3-4, hanem pl. 3,5Ah-s akksihoz is a lehető legjobb legyen) kell a beállításhoz, csak utána automatikus legyen a töltési folyamat.
Egy fesz vagy árammérő panelműszer is kellhet bele mondjuk.
Sajnos az IC 2000Ft bruttó a RET-nél, de ez talán elég jó lenne erre a célra.
A Lomexben van UC2906, ami valószínűleg nem sokban különbözik, de ezt meg kéne még nézni. De ez is 1700 bruttó.Lehet mégsem lenne így olyan olcsó, de akkor legalább tényleg jó legyen, ha már úgyis drága.
Meg találtam egy "12V/20A-es tirisztoros automata ólom-savas akkumulátortöltő" -ről is egy elég komoly leírást: [link]
Itt a töltési üzemmódokról, kiméletes töltésről, rosszabb állapotú akksik (ilyenre is lehethogy lenne használva ! ) lehető legjobb kihasználásáról, kíméléséről, stb. elég sokat "értekezik".
Ez mondjuk csak 20Ah-tól használható, de az elmélet hasznos lehet azért kisebb akksikhoz is. Vagy a zselések ilyen szempontból különböznek valamiben lényegesen ? Én úgy tudom csak a gondozásmentességben (savat nem kell figyelgetni) + a döntött pozícióban való használhatóságban van alapvetően különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest