- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_Petya_ #11086 üzenetére
Egyébként, a kisebb ellenállás miatt ugye nagyobb áramot húzunk a mikrovezérlőből. Vajon elbírja tartósan?
Igen, de ez kb 1mA körül van, ha 3k-s ellenállást használsz, azt meg bármilyen uC elbírja még tartósan is.
Kipróbáltam még azt is, hogy ha (a vezérlés ráadása után) rövidzárat csinálok E-C között, akkor a relé meghúz, és a rövidzár eltávolítása után sem enged el.
Ez részben lehet igaz. A relé mindenképp behúz C-E rövidzárnál, mert akkor rendesen, teljes táppal eteted. Ez vezérléssel/-nélkül is megtörténik.
De mi az, hogy nem enged el? Nem enged el, ha a vezérlés jelen van, igaz. Ez azért van, mert a meghúzáshoz több energia kell, mint a behúzva tartáshoz, mert már nem kell egy rugó ellenében húzni is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
_Petya_ #11081 üzenetére
Kérdés: mekkora ellenállás kell oda pontosan?
Nem kell oda semmi pontos. Biztos megoldás, ha a bázis ellenállást lecseréled olyan 2-3 kiloohmra.
Magyarázatok:
Nem annyira a relé tekercsellenállása okozza a szórásával, hanem sokkal inkább a tranzisztorok szórása. A BC család áramerősítési tényezője (hFE vagy ismertebb kifejezéssel - ami csak részben igaz - betája) nagyon széles sávban mozog (akár 80-600 között). Kisebb érték esetén nem elég a bázisáram, hogy a tranzisztort telítésbe (szaturációba) vigye. Csökkentve az ellenállást ezt el lehet kerülni. Elméleti hátrány a nagyobb "áramfogyasztás" a bázisáramkörben, ami elenyésző a relé által igényelt áramhoz képest. A másik egy dinamikus hátrány: "lassabban" fog kapcsolni a tranzisztor, mert a szaturációból való kilépés késik, amíg a töltéshordozók kiürülnek a bázisból. Ez csak eméletileg lehet zavaró, mert az időtartama több nagyságrenddel kisebb, mint a relé kapcsolási ideje.
Ahhoz, hogy relét kapcsolj nyugodtan és biztosan bármikor lehet számolni egy 10-es IC/IB aránnyal. -
mezis
félisten
válasz
_Petya_ #10967 üzenetére
Simán összejöhetett a vezeték kapacitásából. Nézd meg a műszered bemenő ellenállását. Lehet az akár 100 MOhm is. Köss párhuzamosan mind a két iránnyal egy-egy 5 W-os (230 V) hagyományos izzót és mérj úgy. Jelzőfénynek sem lesz rossz, vigyázat, a vászon tekereg !
Én mostanában mértem 3 eres MTK kábelt (0.75 - 1 mm2) kábel kapacitását. Kb. 1 nF 10 méterenként.
Azért mértem, mert a 2 W-os LED fényforrásom kikapcsolt állapotban is kibocsájt egy kevés fényt. Ennek oka a vezeték kapacitása.
Így aztán a fürdőszobai 3 x 2 W-os, darabonként 12 LED-et tartalmazó fényforrásokat sorosra kötöttem, és így is ugyanakkor fényt adnak harmadakkora teljesítményfelvétel mellett ! A kapcsolót pedig áthidaltam egy 2.2 nF-os kondenzátorral, így éjszaka enyhén bevilágítják a fürdőszobát, 0.1 mA áramfelvétellel (a cos FI-t ne kérdezzétek
).
Egy kapcsolóba beépített jelzőfény (glimm lámpa) is felvesz kb 0.6 mA-t. Ha jól számoltam ez egy év alatt csaknem 1 kWó.
A fázisceruzámnál kb 0.06 mA-t mutatott a műszerem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_Petya_ #10482 üzenetére
Kissé ellentmondásos az értékek sorozata. Mekkora a trafó mért feszültsége? Mert ha 12V, akkor olyan nincs, hogy egyenirányítva és szűrve túllépje a 12x1,4, azaz 16,8V-ot, amiből még a híd is leharap. De ha leterhelve is nagy a relé tekercse sem örül biztosan egy nagy túlfeszültségnek.
Ha mégis 30V, akkor azt idővel a 25V-os elkó megsínyli. A BC 337 maradhat, mert emlékeim szerinv a VCE0min valami 45V. Az Input-on nem számít mekkora a feszültség, mert ott az ellenállás és a bázis felé csak abázisáram folyik. -
Csakénvagyok
őstag
válasz
_Petya_ #7543 üzenetére
Szia!
Mi ezt szőkőkút világításánál úgy oldottuk meg hogy megcsináltuk a kötéseket egy kisméretű kötődoboza, tető nélkül belehelyeztük, majd kiöntöttük műgyantával és már mehetett bele a vízbe. Kis gondot okozott hogy ha elérett a kábel és felszakadt ottan felszivárgott a víz. De ez minimum egy év, meg külömben is ez víz alatt működött, csurgó vizet SzVSz simán bírja.
-
PHM
addikt
válasz
_Petya_ #7205 üzenetére
A relé tekercse hány V-os?
Csak mert az a stabilizálatlan feszültségre csatlakozik, és mondjuk 1
5 V-os relé nem fog túlzottan örülni a 30 V-nak...
Mérd a BC 337 bázisa és emittere közti feszültséget, miközben
emeled az áramkör tápfeszültségét.
Mondjuk én első blikkre a BC 337 bázisát földelném 10 Kohmmal. -
And
veterán
válasz
_Petya_ #7205 üzenetére
Sokallom azt a maximum 30V AC-t: az pufferelve >40V DC, a 7805-ös maximuma pedig 35V, de nincs messze a 3,3V-ra állított LM317 bemeneti legnagyobb feszültségétől (Ube_max= Uki +40V) sem. Persze ez a relére nincs hatással, amíg csak 12V DC-ről járatod.
Az az RA5W relé (ha nem csak a rajzon olyan típus) mekkora feszültségű? Mert ha a stabilizálatlan bemenetről járatod, akkor elég szép tartományban kell működnie. Ha DC 8V-os bemeneted van, akkor oda 5V-os relé pont jó, na de mi lesz vele 40V-on?
"Elméletileg a TTL kimenet állapota nem változik."
És gyakorlatilag? Rá is mértél arra az X2 /2-es pontra?
-
mezis
félisten
válasz
_Petya_ #7203 üzenetére
Üdv.!
Csak elméletileg: ha az UPS volt. akkor akkumulátorból (12 V-ból ?) állított elő 230 V-os 50 Hz-es váltófeszültséget. Vagyis ilyen kapcsolásban a vastagabb vezeték volt a primer.
De ez teljesen mindegy, a vasmag keresztmetszete, a menetszám, a vezeték átmérője határozza meg a rákapcsolható feszültséget, vagy az indukált feszültséget.Könnyen bemérheted a trafót, ha a vélt "primer"-re (vastagabb vezetékek) rákapcsolsz egy csengőreduktort (5-10 V váltó) és méred a kapcsokon a feszültségeket. (Vigyázz mert a "szekunderen" 200-300 V is lehet !
-
And
veterán
válasz
_Petya_ #7180 üzenetére
Milyen módon szeretnéd használni? Mert ha csak szimplán csipogni kell, arra lehet kész, elektronikával szerelt piezo buzzert kapni, pl. Lomex 46-02-23, de általában csak annyit szoktak kérdezni, hogy 5 vagy 12V-ost kérek
. Én is portlábról szoktam meghajtani, minden egyéb sallang nélkül. Mondjuk ha nincs bedobozolva a nyák, elég idegesítő tud lenni a hangja, nem recseg, de hangos, egy kisértékű soros ellenállással biztos ezen is lehet segíteni.
Ha meg értelmesebb 'zajt' szeretnél kicsiholni belőle, ahhoz nyilván csak a natúr piezolapka kell (akár szintén minden egyéb meghajtás nélkül, ha a portláb egy ledet is ki tud hajtani), de a digit-kimenetnek elég gyorsnak kell lennie, pl. hardveres PWM-modul outputjának. A kimenetre meg érdemes egy 10µF nagyságrendű leválasztó kapacot is tenni, vagy rögtön egy pár RC-tagból álló passzív szűrőt, aluláteresztőnek. Ha ilyen 'analóg' módon hajtanád meg, és halknak bizonyulna, akkor azt a trükköt is bevetheted, hogy a csipogót két portláb közé kötöd, és ellenfázisú jelekkel hajtod meg. -
And
veterán
válasz
_Petya_ #7163 üzenetére
A 74AHCT08-as bemenetei adatlap szerint 2V felett magas, 0.8V alatt pedig alacsony szintet detektálnak. Ezek a feszültségek megfelelnek a TTL szabványos értékeinek. Ugyanez igaz a HCT-re is, mindkét család TTL-bemenetekkel rendelkezik, ezért nem valószínű, hogy problémát okoz az advanced-kivitel alkalmazása.
-
And
veterán
válasz
_Petya_ #7056 üzenetére
Sajnos az a helyzet, hogy a 125kHz-es RFID-hez elég nagy induktivitású antennatekercs kell, amit nyákon kialakítani bizony nehéz. A passzív 125kHz-es RFID-eszközök adatlapján 1,5..4mH körüli értékeket írnak, de a második linkeden lévő adatlap is 1mH-t említ a beépített antenna nélküli modulhoz. Úgyhogy az a fotón lévő nyákos antenna is hasonló lehet, azt házilag legyártani ugyan biztos nem lehetetlen, de elég macerásnak néz ki. Van rajta vagy 20 menet egy centi szélességben, egy közel 8 x 8 cm-es PCB-n..
Tehát lehet, hogy vékony tekercselőhuzallal jobban jársz, mint a nyákkal (vagy a 13,56MHz-es RFID-vel, ahhoz jóval könnyebb volna nyákantennát tervezni, de gondolom az nem opció).
Az antenna kábelhossza ilyen alacsony frekvencián elvileg nem kritikus, de a tápvonal nem specifikált hullámimpedanciájú, így a kábel kapacitása elhangolhatja a kész rezgőkört, ami nem szerencsés, csak ha eleve beleszámítod ezt a kapacot, vagy az ajánlott módon külső kondenzátorral kihangolod a kört. A fém doboz viszont felejtős, mivel mégis RF-energia közlekedne ott. Szerintem a legegyszerűbb, ha azt az ID2 modul + antenna kombót választod, mert lehet, hogy rengeteg felesleges szívástól kímélheted meg magad.
-
_Petya_
őstag
válasz
_Petya_ #6903 üzenetére
Közben megtaláltam az ajánlott kapcsolást a MOC3041 adatlapján:
Már csak az a kérdésem, hogy milyen triakot használjak? Ilyet láttam: BTA 10-600CRG , erre azt írják, hogy a hűtőzászló szigetelve van, így a 8 db triakot egy hűtőfelületre tudom szerelni. Jó ez szerintetek?
Más kérdés: ugye a bemeneten TTL jelet várok, amely már 2V-tól magasnak szamít, tehát ezekszerint a bemeneti ellenállást 2V-ra kell kiszámolni? Eddig én mindig 5V-ra számoltam az előtétellenállást ilyen esetekben. Hogyan illik ezt csinálni? (ugyanerre a bemenetre később lehet, hogy nem párhuzamos port, hanem mikrovezérlő kimenete jön)
üdv,
Petya -
Csakénvagyok
őstag
válasz
_Petya_ #6736 üzenetére
Szia.
Az ábrán jelölt áláson a TTL kimenet hajtja meg a tranzisztort, az meg a relét. A második álásnál a relé fojamatosan megvan húzva. A harmadiknál nem történik semmi. Gondolom ez volt a kérés.
A tranzisztornak semmi baja sem lesz, a feszülstégeket amiket felrajzoltam csak informatíve vedd számitásba, a tranzisztort igényeid szerint választod. Persze használhatsz SSRt is, kizárva a tranzisztor-relé párost.
szerk: SSR solid state relay
-
Batman2
őstag
válasz
_Petya_ #6691 üzenetére
Én annyit tudok, hogy induktiv terhelések esetében általában kb, fele teljesitmény kapcslását ájánlják relével, mint ohmikus terhelés esetében (hagyományos izzó), a fénycső az előtéttel pedig induktinak számit, már ha a hagyományos, előtéttrafós módon van kapcsolva !
Üdv.:
-
Csaba_20_
őstag
válasz
_Petya_ #4462 üzenetére
A nem tökéletesen szinuszos hálózati feszültségnek sok felharmónikus tartalma lehet, ami felmelegíti azt. Ha túlságosan felmelegíti, akkor elveszti másneses tulajdonságát és gyakorlatilag a primer tekercs vezetéke rövidre zárja a hálózatot. Ha úgy veszed észre, hogy nagyon melegszik a töltőd az UPS-re kapcsolva, akkor inkább ne használd.
[Szerkesztve] -
sonar
addikt
válasz
_Petya_ #4462 üzenetére
Kapcsoló üzemüt mindenképpen (a pc tápja is az),
trafósat is szerintem, bár ha hang technika akkor kérdés, hogy a tápon mennyi zaj megy át, de elméletileg ha jól van tervezve a tápja nyugodtan rá lehet kötni. De jönnek majd vájt fülüek akik meghazudtolnak.
Igazából ha nincs benne aktív fázis kompenzálás (Active PFC) akkor mindent rá lehet kötni. -
_Petya_
őstag
válasz
_Petya_ #4371 üzenetére
Üdv!
Az ICD2-höz szükséges 16F877A és 18F4550 programozásához milyen programozót tudtok ajánlani? Csak erre a két programozásra kellene. Esetleg nem tudok olyan boltot, ahol az általam küldött hex-file-al felprogramozzák az ott vásárolt PIC-et, és postáznak is vidékre?
Esetleg valamelyikőtök jelképes fizetségért (sör, csoki, esetleg néhány PIC) felprogramozná nekem, ha elküldöm postán őket?
Petya -
And
veterán
válasz
_Petya_ #4368 üzenetére
- L1, L2: arról lehet szó, hogy az egyiket fektetve, a másikat meg állítva ültették be (feltételezve, hogy az ültetési rajzot nézted Te is
). Az L1 értéke különben nem tűnik kritikusnak, lévén az USB +5V -os ágára csak egy FB (ferritgyöngy) nevű pici induktivitást szoktak tenni. Az L2 érdekesebb, lévén az a DC-konverter kelléke.
- Szerintem 1/4W -os bőven elegendő, de talán még kisebb is. Ennek az egész áramkörnek nem lehet túl nagy a fogyasztása, a DC-konverter pedig - aminek a bemenetén az R3 van - csak a 13V körüli értékű égetőfeszültség (Vpp) előállítására szolgál.
- Lehet, hogy eredetileg valóban germániumdiódákat takart ez a jelölés. De ilyeneket szvsz. csak a rajtuk létrejövő alacsonyabb feszültségesés miatt alkalmaztak, úgyhogy egy akármilyen kisjelű Schottky-dióda is megteszi helyettük, pl. a DC-konverter kimenetén is alkalmazott 1N5819-es, vagy a BAT46. -
And
veterán
válasz
_Petya_ #4361 üzenetére
Annyi látszik, hogy valami bibi van a 74LS245 (245?) környékén. Az ULN bemenete felé 1mA körüli áram folyik vezérléskor, az nem ültetheti le a 74LS kimenetét ennyire. Én még rámérnék arra a bizonyos /OE (19-es) lábra, hogy azon mi mérhető normális működés és hiba esetén.Arra a bemenetre ugyanis az ültetési rajzod és egy korábbi hsz-ed szerint bazinagy (22 sec) időállandójú RC-tag van kötve, ami valamiért nem szimpatikus. Írtad, hogy ezzel akarnád lassítani a kimenetek engedélyezését, de nekem ezek akkor is túlzottan nagy R ill. C értékeknek tűnnek. Ráadásul azt is említetted, hogy ha fennáll a hiba, akkor az összes csatornán, ami ismét csak azt valószínűsíti, hogy a 74LS kimenetek engedélyezése körül van valami gond. Lehet, hogy a port bekapcsoláskor jelentkező tranziensét más módon kellene orvosolni. Pl. az /OE-lábat vezérlő jel fázisát egy külön tranzisztoros fokozattal megfordítani, és annak a báziskörében játszani RC-s időzítéssel (az /OE úgyis magas szintnél tiltja a kimeneteket, a port alapállapota pedig - a tranzienstől eltekintve - szerinted is az alacsony szint.)
-
_Petya_
őstag
válasz
_Petya_ #4359 üzenetére
Hello!
Méricskéltem kicsit, minden feszültséget a GND ponthoz (3-as sorkapocs közepe) képest mértem.
amikor nincs hiba, bekapcsolt vezérlővonal esetén:
74LS254 bemenet: 4,97 V
74LS254 kimenet, ULN bemenet közös pontja: 2,2 V
ULN kimenet: 0,78 V
amikor nincs hiba, kikapcsolt vezérlővonal esetén:
74LS254 bemenet: 0,06 V
74LS254 kimenet, ULN bemenet közös pontja: 0,22 V
ULN kimenet: 12,19 V
amikor hiba van, bekapcsolt vezérlővonal esetén:
74LS254 bemenet: 4,97 V
74LS254 kimenet, ULN bemenet közös pontja: 0,38 V
ULN kimenet: 12,16 V
amikor hiba van, kikapcsolt vezérlővonal esetén:
74LS254 bemenet: 0,06 V
74LS254 kimenet, ULN bemenet közös pontja: 0,38 V
ULN kimenet: 12,23 V
Látszik ebből valami?
Petya -
And
veterán
válasz
_Petya_ #4351 üzenetére
Ilyenkor célszerű volna végignézni legalább egy vezérlővonal teljes útjában a jelszinteket: kezdve a portkimenettel, majd a 74LS245 és az ULN2803 kimenetén is.
Kérdések: a 74-es buszmeghajtó /E-bemenete (19-es láb) miért nincs fixen 0V-ra kötve? (Van itt értelme a kimenet tiltásának? Ha a 74LS kimenete nagyimpedanciás lesz, az ULN tranzisztorai úgyis lezárnak.) Vagy az egész 74LS csak ezért kell? Elvégre az ULN2803 eleve TTL-szintű meghajtásra van tervezve, a párhuzamos porton meg olyan szinteket kapsz.
Az ULN 10-es lábán miért van az a (Z- vagy Schottky ?) dióda? Egyszerűen a tápra köthetnéd. -
And
veterán
válasz
_Petya_ #4321 üzenetére
Az egyszerűbb, neten elérhető rajzú égetőhardverek is rengeteg típust tudnak programozni (beleértve egyes soros eeprom-okat is), ez inkább kezelőszoftver és fizikai kialakítás - programozófoglalat, adapter - kérdése. A 18F-családdal talán kissé mostohábban bánnak, mint a 12- vagy 16-sorozatúakkal. A közel mindentudó égetők viszont általában saját vezérlővel és frissíthető belső firmware-rel rendelkeznek, mint a Microchip-féle Picstart Plus, csak ezek nem olcsók.
-
didyman
őstag
válasz
_Petya_ #4270 üzenetére
Az LS245-ből van CMOS változat is 3..15V tápfesszel, de a reléknek külső 12V-os tápot használsz?
Időzítő: 0,7*R*C a képlet, s-ban kapod az értéket, az ellenállás MOhm alatti érték legyen, inkább 100k. Alacsony szinten aktív engedélyezés esetén a kondi a táp és az En láb közé kerül, az ellenállás az En és a föld közé. -
didyman
őstag
válasz
_Petya_ #4257 üzenetére
Őőő...De minek akkor optikai leválasztás, ha úgyis a PC 12V-jából látod el a relét? Egy bármilyen bufferrel megtoldod a párhuzamos portot (lehet az LS245 is, abból minden háztartásban akad egy tucat
), a cucc engedélyező lábára raksz valami időzítést (bekapcsoláskor elég kézzelfoghatatlan a párhuzamos port állapota) és vezéreled vele a tranzisztort. A 4,7k maradhat, a tranyó bázisa és a föld közé pedig egy 1k-s ellenállat kerülhet még, habár az LS245 totem pole-ja egészen 0,4V-ig le tud mászni, ez kevés lehet a BC639 megfelelő zárásához.
-
didyman
őstag
válasz
_Petya_ #4253 üzenetére
BC547 helyett inkább BC639 (lábkiosztás eltér), plusz a dióda mellé egy 47nF-os kondi is jól jön. ULN2803 is használható, de szerintem itt nincs rá szükség, ha csak két relé van, ez kevesebb helyen elfér. Az IC bekötése triviális, TTL jelet fogad, a kimenete pedig a táp pozitív ága felől használható, az IC-ben egy darlington tranzisztor lakik, a föld felé zár.
-
didyman
őstag
válasz
_Petya_ #4182 üzenetére
A relé kapcsolt érintkezőpárja közé kell kb. 4,7-47nF-nyi kapacitás, pár kV-os átütési szilárdsággal. A kondi alapanyaga fólia (polisztirol szigetelés) legyen, mert ez az esetleges átütéseket öngyógyító módon kezeli. Hasonló kapacitás mehet a relé tekercsének kivezetésére is, illetve egy záróirányban párhuzamosan kötött dióda is.
-
Ja no
aktív tag
-
And
veterán
válasz
_Petya_ #3439 üzenetére
Ja, tényleg félreértettelek. Mondjuk eleve gyanús kellett volna hogy legyen a kapcsolós motorvezérlés, de mindegy
..
''Tehát ebben az esetben pl: LPT 10-es láb -> kapcsoló -> GND áramkör helyes? Ide sem kell ellenállás?''
De, ebben a formában valszeg kell egy a (külső) Vcc felé: a lényeg, hogy a kapcsoló mindkét állapotában egyértelmű szint legyen a 10-es ACK-bemeneten. Ha a kapcsoló csak a GND felé tud zárni, attól még azt kikapcsolva nem lesz automatikusan magas szint a 10-es lábon, csak ha azt ''felhúzod'' a pozitív táp felé mondjuk egy 10kΩ-s nagyságrendű ellenállással.
A léptetőmotorodhoz nem tudok sokat szólni, mivel olyan kérdést tettél fel, amely megválaszolásához legalább a stepper max. áramát vagy adatlapját ismernünk kellene. -
And
veterán
válasz
_Petya_ #3437 üzenetére
Igen, szerintem felesleges ez a puffer IC. A tranzisztorok darlingtonok, ezért igen kevés bázisáram folyik feléjük. A soros 10k-s ellenállások amúgy sem engednének már mA-es nagyságrendű áramot sem a tranzisztorok felé. Galvanikus (pl. optocsatolós) leválasztásnak esetleg volna értelme hosszabb kábelek vagy ipari alkalmazás esetén, de ez a pufferelés nem sokat jelent, csak egy plusz hibalehetőség.
Fel / lehúzó ellenállásoknak akkor van értelme, ha a vezérlő jelforrás kimenete pl. nyitott kollektoros jellegű, vagy egy szimpla kapcsoló. Ez annyit tesz, hogy a forrás egyetlen vezérelt tranzisztort (v. vezérlő kapcsolót) tartalmaz, amely vagy a Vcc, vagy a GND felé nyithat ki, így a kimenet csak egy stabil állapotot vehet fel (a lezárt open kollektoros kimenet magas impedanciás pontként viselkedik). Az LPT port kimenetei viszont szinte biztosan nem ilyenek, mert felhúzó ellenállások nélkül is egyértelműen felveszik a Hi/Lo szinteknek megfelelő állapotukat (komplementer meghajtással rendelkeznek).
Úgyhogy ha a te vezérlésed nem LPT-ről, hanem végálláskapcsolókról származik, kénytelen leszel valamelyik irányba felhúzásokat tenni (hogy pontosan melyikre, azt az határozza meg, hogy milyen fázisú vezérlőjeleket szeretnél az áramkör bemenetén).
''Viszont ha berakom az IC-t, és ugyanoda kapcsolom az 5V-ot, nem történik semmi...''
Mindentől függetlenül az IC kimenetére nem kötnék stabil tápfeszeket, mert azzal könnyen ki lehet nyírni a meghajtó végfokozatát. A puffer működéséről úgy kell(ett volna) meggyőződnöd, hogy a bemenetekre adott H/L-szintek mellet megméred a kimeneti feszültségeket.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
_Petya_ #3434 üzenetére
Hogyan kötötted be a 74LS245-öt? A DIR és az /OE lábra milyen szintet adtál? (Magyarul: az adatirányt jól állítottad be?)
A leírás szerinti TIP120-as tranzisztorokat használtál, 10k-s bázis-ellenállásokkal? Mert ha igen, és a rajz szerint kötöd be azokat, akkor nehezen tudnád tönkretenni az LPT-portot.
''[..] ha az IC kimenetére adom az 5V-ot, akkor sem történik semmi.''
Bátor vagy. Az IC kimenetére ''kényszerítesz'' valamilyen feszültséget?
-
lazydog
addikt
válasz
_Petya_ #3342 üzenetére
A GND-re menők a lehúzó ellenállások, tehát gyakorlatilag 3 féle értékről van szó. Nem a pontos érték, csak a nagyságrend a fontos. Másrészt, ha nagyobb tápfeszültséget, például 15V-ot, illetve CMOS-IC-t használsz, akkor a magasabb ellenállás értékek felé kell közelíteni.
-
lazydog
addikt
válasz
_Petya_ #3338 üzenetére
Az elektrolit kondenzátorok 10-100uF közötti értékű, csepp-tantálok legyenek, lehetőleg rövid kivezetésekkel, az IC-tokok közelében. A FET-ek gate-jével soros ellenállások pedig néhányszáz ohm nagyságrendben célszerűek. A felhúzó ellenállások azok, amelyek egyik vége a VCC-re megy.
[Szerkesztve] -
válasz
_Petya_ #3171 üzenetére
A LED-del sorba kötsz egy 220-270Kohm-os ellenállást és ezt rákötöd a 230V-ra. Semmi más nem kell. Nekem kb 1 éve így működik, napi 24 órában. (Modem bekapcsolt állapotát jelzi.) Ha nagyon nézed, akkor egy kis villogást látni lehet, de ez nem zavaró. Ja és a LED 1 db zöld színű 3 mm-es.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
-
kovacstibor79
aktív tag
-
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #3040 üzenetére
Íme a link: [link]
[link]
A tapasztalataim nagyon jók a potival kapcsolatban, tized pontasságal be lehet vele állítani a kívánt feszt. A PM-35 is jó, bár akkor hagy némi kívánnivalót mikor egyet akarsz használni áram ill. fesz mérésre. El kell vele szórakozni míg mind a kettőt be kalibrálod.
Majd te is tegyél fel képeket.
Üdv. Tibi -
_Petya_
őstag
válasz
_Petya_ #3035 üzenetére
Még egy kérdés: ehhez az áramkörhöz milyen léptetőmotort használhatok? 2 egyforma kellene belőle, lehetőleg olcsón beszerezhető, és egyáltalán nem kell erősnek lennie (motoronként 1 webcam-et kell neki forgatni, áttétel nélkül...)
Ha jól gondolom, 5V-os kell. Mekkora tápegység kell ennek az egésznek? A hűtőborda mekkora legyen a TIP-ken?
És mégegy: egy BD teljesítménytranyónak mekkora hűtőborda kell? PC tápból kitermelt elég nagy neki? (labortápban van a tranyó, ha aktív a rövidzárvédelem, vagyis a teljes 24V 2A-t el kell neki disszipálni, iszonyú meleg, megégette a kezem.) Ilyen alkalmazásnál a tranyóhoz vezető kábel hossza kritikus? (lehet hosszabbítani, a nyáktól távol tenni a tranyót?))
Petya -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #2034 üzenetére
Hi!
Képzeld el! Alig hittem a szememnek, de már ma meg is kaptam az árút! Vagyis itt a LT-20, a PM35/3, a 10 ford. poti, stb...
Még nem kezdtem el összerakni, mert a nyák rajzolatról akarok egy fotót, de csak a melóhelyen van digigép.
Egyébként nagyon jól néz ki a cuccos. A poti nagyon precíz, eszméletlen mennyivel finomabban lehet az ellenállását változtatni.
Csak ajánlani tudom neked is.
Üdv. Majd még írok a fejleményekről! -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #2034 üzenetére
Holnap rendelem meg, elvileg másnap már kézhez is kapom (na ezt megnézem). Persze majd mindent leírok, ha tudok majd képeket is csinálok. Nem tudom mikorra készülök el vele, nem szeretem elkapkodni. Ja meg a trafót se tudom mikorr kapom készhez.
Üdv.
Ui.: Te mit csinálsz mostanság a tápon kívül? -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #2032 üzenetére
Köszi! Leveheted a képeket. Egyébként a BD250-es tranyó mennyire melegszik? A kit nem tartalmaz hűtőbordát hozzá?
Most szántam rá magam és megrendelem én is a PM-35-ös modullal együtt + doboz + 10ford. poti + toroid. Nem lesz óccsó, de ennyit rászánok, mert így lesz egy spéci tápom. -
And
veterán
válasz
_Petya_ #1980 üzenetére
(Ha a vezérlést már úgyis kontrollerre bízod, akkor mi a ráknak tennél bele ''ósdi'' ICL7107-et? Miért nem inkább valami egyszerű alfanumerikus modult, amely csak 6 db. I/O-portot igényel a kontroller részéről? 10 - vagy több - bites ADC-t meg már egy olcsó uC is tartalmaz.)
-
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #1978 üzenetére
Én is pont ilyenen gondolkozom. Bár lehet hogy a fesz/áramkorl. állítást csak egy szimpla többfordulatos potival csinálom. A kijelzést viszont a leírásodban szereplő PM-35-ös modulllal csinálom. Erről nincs véletlenül leírásod?
Te a Rettől kit-ben rendelted gondolom, én lehet hogy alkatrészenként veszem a nyákot meg magam csinálom, ezért kértem hogy fotózd le majd. De ha nem túl drága lehet hogy nem bajlódok vele és én is megrendelem.
A trafó még a másik nagy gondom, hogy honnan szerezzek. Igazából torroid lenne a leges legjobb, de az tudtommal nagyon drága. Te honnan szerezted?
Kössz az eddigi segítségedet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy S10+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest