- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
válasz
Kernel #40660 üzenetére
Köszönöm a kielégítő választ!
Kevesebbel is beértem volna, felét nem is értem.
A lényeg, hogy hagyhatom bedugva, és használhatom, nem a legggagyibbnak tűnő. Nem is a legolcsóbb, de nem is drága, és az állíthatóság fontos volt. ( kár hogy a bejövő 220-as csatlakozó nincs szigetelve, de azt majd megoldom egy méretre szabott műanyagdarabbal és ragasztóval.)
Akkor rendelek még azt hiszem. -
-
d3lete
aktív tag
válasz
Kernel #40555 üzenetére
Sziasztok!
Egy megszakító áramkört szeretnék építeni ,ami egy kintről érkező 5-12v impulzus hatására nagyon gyorsan szakít meg. Másodperc töredéke. Nem tudok googlézni mert nem tudom mi a neve az ilyesfajta elektronikának.
Az autóban a gyujtás test kábelét szakítanám meg vele. Már van egy fordulatszám figyelőm ami a beálított értéknél pl 3000rpm nél leküldi az impulzust. Most egy relé van beiktatva de az borzasztóan lassan operál.
Szerintetek mit lenne érdemes megszakítani a főtengely által küldött jelet, vagy a trafóra érkező testelést?
-
HUNNIA1920
őstag
válasz
Kernel #40533 üzenetére
Nem igazán értem a hiba okát, mivel pár hónapja úgy tettem el, hogy semmi baja nem volt, minden napos használat után. Most meg hirtelen használhatatlan. Próbáltam másik konnektorba dugni, hátha nem nem szereti az elosztott elosztót.
Illetve másik tápkábellel is, de ugyanaz.
A hangerő szabályzón van egy fejhallgató jack csatlakozó, azt kipróbálva hibátlanul működik. Nem búg, nem recseg, a hangerő szabályzó ott gond nélkül működik.
Szóval nem tudom.
-
-
válasz
Kernel #40502 üzenetére
Na, akkor jól gondoltam, ez már fél siker. Köszi!
Kezdeti áramnak mekkora értéket fogadhatok el? Csak hogy tudjam mihez viszonyítani később. Mert ha túl nagy lenne, akkor teszek be plusz izzókat a körbe, hogy nagyobb legyen az eredő ellenállás.
A műszert persze, nem szabad rátenni árammérőként, ez oké.
-
válasz
Kernel #40500 üzenetére
Köszi a választ! Ha jól értem, esetemben így vagy úgy, de kell az előtétellenállás. Mivel ellenállásból nem állok jól, valószínűleg marad a 12V 5W izzó, esetleg 12V 21W, amivel még szolgálni tudok....
Csak hogy tényleg jól gondolom-e: Használok mondjuk egy 12V 2A-es tápot. Az a cél, hogy az előtétellenállással, és az akksi belső ellenállásával (mivel sorban vannak, ezek összeadódnak gondolom) 500mA körüli áramot folyassak a körben. Ehhez kell a multiméter, hogy ezt mérni tudjam. (Ha a táp stabilizált, akkor az akksin 12V-nál nagyobb feszültség nem lehet, igaz?)
Tehát a teljes "kapcsolás" úgy fog kinézni, hogy adapter negatív vezetéke megy az akksi negatív pólusára, adapter pozitív vezetéke megy az izzóra, az izzó után jön a multiméter, majd a multimétert rákötöm az akksi pozitív pólusára. Ha minden igaz, az izzó és a multi esetében mindegy a polaritás.Így kellene kinéznie?
Aztán beindítom a folyamatot, és ha az áram nagyon elszabadulna, mondjuk 1A körülire, vagy még az fölé is, akkor be kell még iktatnom plusz ellenállásokat (izzókat), hogy kellően korlátozzam az áramot. Na most itt már az is felmerült bennem, hogy a feszültség is oszlik a körben, ez nem probléma az akksinak?
Illetve, ha sikerül áramot folyatnom a körben, akkor az idővel nem fog változni, ahogy változik az akksi töltöttsége? -
-
-
válasz
Kernel #40463 üzenetére
20-25Ah körülinek gondolom, a fűnyírótraktorokba legalábbis ekkorákat raknak.
Nekem már csak az nem fér a fejembe, hogy ha az akksi nem veszi fel a töltést, akkor ha sorba kötök egy izzót, akkor hogy "megy rajta keresztül" az áram? Mármint az akksin... Lehet, hogy ez buta kérdés, de én nem értem.
Szóval megindul az áram, és a maradék, amit nem tud elvilágítani és elmelegíteni az izzó, az benne marad az akkuban?Milyen kellemetlenségekre célzol?
-
-
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Kernel #40437 üzenetére
lehet én fogalmaztam rosszul, nem akartalak lehurrogni vagy ilyesmi, csak sztem nem jó egy újonc előtt elhúzni az autoroute mézesmadzagját, mert ha rögtön azzal csinál mindent, pont a lényeget nem tanulja meg. legalábbis nekem a konzulensem kikötötte, hogy az autoroute-ot felejtsem el, egyrészt mert sokszor nem dolgozik szépen másrészt meg hogy tanuljam meg ezt is.
más: alakul az RFID olvasó/beléptető projekt
fúú némelyik SMD alkatrészem de ocsmányul néz ki
az egyik ferde is mint állat. de kontakt mindenütt van, rövidzár sehol, úgyhogy fasza.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #40439 üzenetére
De az jó benne, hogy egyszerre kijelölhetem például a D-betűket (Ctrl+klikk), utána egyszerre lehet őket tologatni egérrel, ezt viszont most fedeztem fel (bár elvileg adja magát).
Mint általános Windows funkció.
Pl: kijelölés
hozzáadás ctrl+klikk(bal egér gomb)
kivonás shift+klikk(bal egér gomb)
program szerinti plusz funkció
szelekciós hozzáadás ctrl+shift+klikk(bal egér gomb)
szelekciós kivonás ctrl+shift+klikk(jobb egér gomb)
stb.Először én is rajzoltam, martam, fúrtam a nyák panelt.
De fúró állvány és rendes maró tálca, stb. híjján pepecs munka volt.
Így áttértem a sor p.panelra. -
-
atesss
addikt
válasz
Kernel #40389 üzenetére
Kipróbáltam azt, hogy a tápra beraktam egy diódát sorban, így kb. 0,65-0,75V-al csökkentettem az 5,1V-os tápfeszültséget. Vagyis ezt azt jelenti, hogy 4,5V-ról biztonsággal el fog működni.
A 4,5V alatt már nem érdemes foglalkozni vele, a PC-táp ha 4,5V-nál kevesebbet ad le, akkor már úgyis mindegy...
Vagyis nem kell plusz tranzisztor, működik anélkül is.Utána összeforrasztottam próbanyákon az áramkört.
Elsőre nem ment. Szerencsére gyorsan észrevettem, hogy melegszik az 555.
Mint kiderült, a kimenetet (3-as láb) sikerült a tápfeszre kötnöm.
Utána azt csinálta az IC, hogy elindult a kimeneti magas szint (vagyis a triggerelés oké volt), de kikapcsolni nem akart.
Végül kiderült, hogy a 6-os és 7-es (időzítő R és C) lábat nem kötöttem össze....
Eddigre már egy másik 555-öt raktam be, szóval nem egyértelmű, de valószinűleg túlélte az első darab is a megpróbáltatást.Végül inverz védődiódát is raktam be (1N4007).
De amúgy tesztelés közben vagy jó 30-40 kapcsolást csináltam meg anélkül, és nem lett baja.Más (bár kapcsolódó):
Tudtok olyan hőbiztosítékot, ami nem a saját körét szakítja meg, hanem egy másik áramkört ?
A berakott relé egyik áramkörén a mágneszár van.
A másik áramkörre gondoltam hogy egy olyan hőbiztosítékot tennék, ami hiba esetén 0,5-1 perc után megszakítja a relé tekercskörét (azért nem a mágneszárat, mert az 1A-es, a relé tekercse meg csak 30mA).
Mivel az 555 kimenete egyben egy jelző is (a relé tekercsével párhuzamosan egy led is van), ezért nem vehetem 4-5 másodperc alá a bekapcsoltságot. (de az ideális igazából 10-20 másodperc lenne, hogy biztosan észrevegyék).
Ha ilyen hosszú bekapcsoltság 2x előfordul néhány másodpercen belül (erre pedig van esély), akkor már a leglomhább olvadóbiztosíték is kiégne. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #40375 üzenetére
A 7.5V az R2 és potméterek által alkotott osztó eredménye. Az IC-ben egy opamp plusz tápjára meg egy npn open kollektorára megy, ott nincs ilyen referencia. Természetesen lehet használni a nagyobb potmétereket, de akkor "illene" söntölni egy 7.5V-os Zenerrel azokat. Nagyobb feszültséggel (mert ez a potméterek növelésének gyümölcse) eltolódnak komparációs szintek, a kijelzés nem lesz ugyanaz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #40367 üzenetére
Egyébként itt látszik az is, hogy a 14VA szériánál 100mA értékű lomha biztosítékot ajánlanak védelemként:
A teljesebb kép kedvéért még azt is megemlíteném, hogy előbb leírt bekötés csak az EI magos (közös csévéjű) primer esetére vonatkozik.
Kétoszlopos trafónál az érdekesség kedvéért direkt "szembe" kell kötni a két félre osztott tekercset, mert úgy áll elő a megfelelő helyzet, vagyis egymás indukciójának erősítése. Fordított esetben a tekercsek olyan erővel hatnak egymás ellen, hogy egy ekkora trafó már durva zárlatot képez, automatát rögtön nyomja le:
-
Bohir
tag
válasz
Kernel #40357 üzenetére
Komoly műszerek híján feltöltöttem egyszerre mind a kettőt a tápegységről, majd a -terheletlen, vezérlés nélküli- végfokokra csatlakoztattam mindkettőt (a biztosítékon keresztül), kb ugyanannyi idő alatt sültek ki 39V-ről indulva 2V-ig . A hang semmit sem változott az újabb kondival hangerőt is ugyanúgy kb. 70%-ig tekerhetem fel, szóval inkább visszarakom a régi TESLA-t. Velem egyidős (megnéztem 84-85-ig gyártották). Ha ennyit kibírt akkor nem hiszem hogy valami ócska szar lenne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #40241 üzenetére
'Másodpercenként 50 impulzus, 1 perc alatt kétségkívül 3000, vagyis minden fordulatnál egy impulzus jön."
Csak a vicc kedvéért: Kérdés, hogy a vezérlőjelet a főtengelyről vagy pl. a gyújtótekercs szaggatójáról vesszük le. Utóbbi esetén dupla a jel frekvenciája, mert fordulatonként 2 szikrát kell leadnia. Ez természetesen csak a 4 hengeres és benzines motorokra igaz.
-
darvinya
titán
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Kernel #40110 üzenetére
Értem. tehát mindenképpen meg kellene piszkálni ezt a kapcsolást, és a normális működés még így is megkérdőjelezhető.
Látatlanban én így nem veszem meg. Én igazából a felhasználását nem értem ennek a kapcsolásnak. Mire lehet egy ilyen kondenzátor mikrofonos cucc jó? Maximum karaoké művek rögzítésére lehet alkalmas, ha éppen meg akarjuk spékelni az ének sávot visszhanggal. De hát arra meg van beépített effekt már minden programban.... -
orion1025
őstag
válasz
Kernel #40017 üzenetére
Igen, nem egyszerű eset már, eddig csak a fejfájást hozta magával, ezért is tervezek már váltani, nem akarok többet bíbelődni vele.Mellesleg elég szépen szól, már amennyire egy belépő szintes erősítő tud, ezért ragaszkodom még valamennyire hozzá.Nem tudom testelés ügyileg mennyire játszik kulcsszerepet az, hogy maga a fémváz amire épülnek a nyákok, hasonló mint a galvanizált lemez, így előfordulhat nem megfelelő kontakt?
-
martong
tag
válasz
Kernel #40032 üzenetére
Ha a kapcsolóüzemű szabályzóra gondolsz, az kb. 7V bemenőfesz. alatt már nem ad le stabil 5V-ot, amitől a telefon leállíthatja a töltést, de ezt majd ki kellene próbálni, hogy mennyire érzékeny, típusfüggő is lehet.
Igen közben látom, hogy félreolvastam.
Nekem a korábban linkelt fix 5 voltos cucc tökéletesen megfelel, azon már usb csati is van.
Arra is igaz, hogy legalább 7 akku kell? -
martong
tag
válasz
Kernel #40030 üzenetére
Így elvileg 7 vagy 8 db cellával lenne jó megtáplálni, így elkerülhető lenne túlmerítés, miután cellánként 0,9V alá menni már kártékony lenne.
5 cella akkor megy 5 V alá, ha mindegyik 1 V-ra esik. Az még elmegy?
5 V alatt meg úgysem fog szerintem tölteni. Vagy igen? Vagy nem tudni? -
válasz
Kernel #39997 üzenetére
Először is szorri, ha nem voltam elég körültekintő. Nem esett jól a gondold át "még egyszer" válasznak. Kicsit kedvesebbnek érzem, ha leírod, mi a baj az elvemmel, ahogy Te is tetted.
Szakmailag picit engedj meg vitázni, persze elfogadom a javítást:
Hiába veszed ki azt a kondenzátort, általában van egy másik, a tápegység kimenetén. Autónál írtam, hogy a közös föld miatt (is) kell, de külső tápegységnél jó eséllyel nem lesz közös a föld a koaxszal.De addig is jól rátoltad a nagyfrekvenciás jelet a tápvezetékre, ahová az egyáltalán nem való, a vezetékből kisugározhat, impedanciaillesztés elromlik, állóhullámok, jelveszteség. Tök jogos, de rövid távon szerintem nem jelent igazán problémát.
Ettől függetlenül tök igazat adok neked, van még mit tanulnom.
-
válasz
Kernel #39980 üzenetére
Az én rajzomon bent van a tekercs is, ha azt kiveszed, nyilván ki kell venni a kondenzátort is. Ettől függetlenül tényleg jobb beletenni.
Nem óhajtottam én rosszul szólni, főleg mivel még csak folyamatban vannak a tanulmányaim, de már nem először veszem észre az enyhén lekezelő stílust a többi olvasó irányában is. Peace. -
PH-User
addikt
válasz
Kernel #39794 üzenetére
Szia!
Bocs, hogy csak most válaszolok, de most kerültem újra a közelébe.
Rámértem műszerrel, barna-kék között 184Ohm-ot mértem, fekete-kék között szakadás, fekete-barna között is szintén szakadás. Tehát csak a barna-kék között mérhető Ohmos ellenállás.
Ilyenkor mi a teendő, hogy el tudjam indítani?Köszi.
-
törölt tag
válasz
Kernel #39849 üzenetére
Csak érdekelt, hogy aki nem fizetős progival rajzol, ott miért nem az eagle a nyerő (főleg hogy "kvázi DIY szabvány", mivel néhány nyákgyártó akár natívan is tudja kezelni.)
Még régebben próbálgattam a NI Ultiboard-ját, egészen jópofa volt. Sőt láttam vele készült panelt, amiről csak nehezen hittem el, hogy azzal készült.
Egyébként Altiumban is volt régebben hibás footprinttel mezei atmel uC, így ez nem csak a low cost programok privilégiuma -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #39806 üzenetére
A 4066 és 14066 funkcionálisan egy és ugyanaz az áramkör és a 4XXX CMOS széria tagjai. Motorola (manapság Freescale) annak idején megkülönböztetésül elébebiggyesztett még egy 1-est. Ők bilaterális kapcsolók.
A 4052 ellenben egy MUX/DEMUX áramkör, használható kapcsolási funkciók betöltésére is, de mivel van egy Enable/Disable funkciója is, a Disable parancsra nagy impedanciás (HighZ) állapotba megy a kimenet, hogy összeköthető/összekábelezhető legyen gond nélkül más kisimpedanciás állapotú kimenettel.@darvinya Teljes rajzzal jobban lehetne tanakodni a kapcsolásodon.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #39804 üzenetére
Annyit akartam kihozni, hogy a TC4052-es IC-t kiszeretném venni és a 4 kötésből 1-et megtartani.
Tehát a X0-Xcom, Y0-Ycom vonalat szeretném csak megtartani.Amit kihagytam a karikázásnál, hogy az Xcom -ból jövő áramkör megy a Op.amp-ba aminél van egy 1MΩ-os ellenállás 4.5V felé.
Ha egyszerűen kihagyom az IC-t akkor a R1 és a 1MΩ egymásután jön, ami lehet jó is jeljavításban.?Ugyan ez van Ycom -nál is, csak ott az R2 előtt így nézne ki: R2-ellenállás-4.5V-ra ellenállás
Ez így maradhat?és PHM
Ebben a (#39802) darvinya hsz-ben a második felében leírtak keveredtek 4066 és 4052 IC adataival.
Tehát egyrésze 4066, a másrésze 4052.
-
PH-User
addikt
válasz
Kernel #39775 üzenetére
& moha21 & fero02
Először is köszi mindenkinek!
Ezt a ventilátort csak úgy kaptam, volt hozzá egy 400~450VAC 2uF +/- 5% kondi is, valami CoolStar márkájú.
Most bekötöttem az ábra szerint, de csak egy halk búgás hallható mikor kis időre bedugom 230-ba.
Én ilyet legutóbb akkor hallottam, mikor egy centrifugában elöregedett a kondi és nem akart beindulni.
Kérdésem az még, hogy akkor jól kötöttem csak esetleg a kondi már elfáradt?
Szerezzek másik kondit vagy másképp kéne kötni? -
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #39759 üzenetére
Gondolom nyugodtan beköthetem ilyen dugvillás kábellel? Majd egyből a konnektorba, és akkor így 100% hogy nem fordul elő ilyen gond.
Érezni én is csak akkor érzem, amikor az ujjam végighúzom az alu-n, ha simán hozzáérek akkor nem érzek semmit. De azért nah.. mégis zavar egy kicsit, mivel konyhába is van. pára is nagy, aztán mondom utánajárok hogy mégis mi a franc okozhatja ezt, de így már világos hogy elmagyaráztad.
Illetve fontos hogy egyből a fali konnektorba dugjam a dugvillát, vagy lehet elosztóba is? Csak az a fontos hogy a konnektor rendesen földelt legyen?
Köszöntem
-
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #39754 üzenetére
Köszi a segítséget
Kb a led szalag olyan 1.5A-t vesz fel. De mivel csak 12V-ról megy, ezek szerint akkor ne foglalkozzak vele, nem kell hozzá nyúlkálni és kész? Mivel konyhába van, ezért ugye pára az adott, de a 12V miatt nem kell tartanom zárlattól vagy bármi ilyesmitől, ami komolyabb gondot okozhatna?
Olyan 3-4 éve lett kb teljesen átvezetékezve a ház, szóval minden konnektor rendesen be is van kötve.
Valamint jól gondolom hogy e kettő közül bármelyik megoldaná a gondomat?
-
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #39750 üzenetére
Ez egy sima mezei alap műanyag házas táp, nem pedig ipari fém borítású. Katt
Az a gond hogy ott a közelbe nincsen fali konnektor, hanem 2 elosztón keresztül jut el az áram a szalaghoz. Viszont amikor próbáltam az APC túlfeszvédős elosztómmal, mert annak elég hosszú a kábele, és elér egyből a led szalaghoz, ott is ugyanez volt a gond.
Szóval akkor lehet hogy egy másik tápot meg kellene próbálnom?
"Gyakorlatilag a 12 V negatív sarkát célszerű összekötni az alumíniummal" Ezt hogy tudnám megoldani? Magának a led szalagnak a - pólusát kössem össze egy akármilyen sodrott/tömör kábellel a profil bármelyik részével?
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #39718 üzenetére
Bár valószínű, direkt azért rajzolták fordítva, mert az a rajz kimondottan egy híderősítőt szemléltet, ami már gyárilag ilyen kettős üzemre készült. Mivel az egyik kimeneten fordított fázisú jel áll elő sztereó üzemmódban is, ezért az egyik hangszórót fordítva kell bekötni, hogy végeredményben beálljon a helyes fázis.
Csak én normál sztereó erősítőben gondolkodtam, azért tűnt elsőre hibának.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #39708 üzenetére
Igen ezt tudom.
Azért kérdeztem, mert azt állítják a Giant jó szóló gitárhoz.
Én kétlem, felsorolt indok miatt.(anno hasonló volt egy neve nincs erősítőben, alig volt tisztán hangosabb egy 20cm-nél és magas hangokat alig adta le)Erősítő Vermona Regent 222-es, adatlapja 80-12000Hz tartományt ír.
Nyitott rendszerű.
A végfokban új elkok vannak már.(#39707) VIPowER
Köszi.
-
PHM
addikt
válasz
Kernel #39654 üzenetére
A kollégám hozott a múltkor egy 12V 5A-es beltéri tápot.
Ismerősénél szerelték fel energia megtakarítóként, miután
a feliratokat gondosan eltávolították róla.
30000 Ft lett volna az ára, ha kifizette volna a tulaj.
Csak hát ő azt mondta, akkor fizet, ha a következő havi számlájában
valóban mutatkozik a megtakarítás.
Ennek van, vagy 3 hónapja. A szélhámos azóta sem jelentkezett. -
tzsolesz
nagyúr
-
-
mezis
félisten
válasz
Kernel #39594 üzenetére
Az Acer laposomnál a leválasztás helyett kiválasztás van, amikor a fejhallgatóhoz bedugom a 2+1-es hangrendszer 3,5-es jack dugóját. Ezután szoftveresen választhatok, hogy melyik szóljon. De mégis csak az erősítőn szól, amíg csatlakoztatva. Olyankor a beépített csak sistereg. Fene se érti. Lehet, hogy valami nincs rendben a csatlakozóval.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 Lite Fekete + fülhallgató
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest