- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #59804 üzenetére
Láttam ilyeneket készen, AC-kimenettel:
https://www.aliexpress.com/item/-/32656231093.html
https://www.aliexpress.com/item/-/32760806274.htmlEz meg egyszerű önrezgő kapcsolás:
-
soldi3r
veterán
válasz
tordaitibi #59764 üzenetére
32A alatti bovites eseten 7550Ft, felette 4500huf/A.
pelda az EON honlapjarol:
Példa: A lakásban 3 fázisa van már, fázisonként 10 Amperrel, és szeretnénk megnövelni. 3 x 16A-re a következőképpen kell számolnunk:
Meglévő 3x10A=30A, ezért már nem kell fizetnünk (összesen 32A-ig ingyenes).
Igényelt 3x16A=48A.
48-32=16, tehát 16 x 3600 Ft, azaz 57600 Ft + ÁFA a fizetendő csatlakozási díj, amely tartalmazza a 3 db kismegszakító cseréjét. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59771 üzenetére
32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, tehát az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 7.550 Ft-os szerelési díjat
xxxjjjkkk
Szolgáltató szarát, miért fogyasztó fizesse meg.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59764 üzenetére
Bírom ezek ingyenes szövegeket, mert max. annak ingyenes aki regisztrációval rendelkezik és saját vill.óráján maga végzi a munkát.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59758 üzenetére
És többiek.
Nem tudom mit nem lehet érteni: Nem az én tulajdonom, és nem én akarom bővíteni…
Kiírt ennyi biztosítékot?
Én biztosan nem.
Betáp 16-os réz, mivel már azt felújították épületben, tehát nem 20A-es.soldi3r
Nem engednék plomba bontási költséget, mivel pont erre találták ki.
Ha ennyi kell a gépeknek, akkor meglévő 16A-re kialakított hálózat nem fogja elbírni, jobb esetben állandóan leold a bizti, rossz esetben kigyullad vezeték. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59740 üzenetére
2-es neked vastag, akkor nem tudom mi…
Ennél nem volt vastagabb vezető órában.Mint tekercs, a vezető szigetelése már nem 100%-os és emiatt áthúz.
S nem feszültség tekercs megy előbb tönkre, ha nem áram, mert az melegszik.
Trafók sem lassú tönkre menetele a feszültség miatt van, hanem áram miatt.
-
$p@rr0w
őstag
válasz
tordaitibi #59688 üzenetére
-
$p@rr0w
őstag
válasz
tordaitibi #59688 üzenetére
Hálásan köszönöm.Különösen a hülye biztos rajzot, mindig felmerül hogy valamit így vagy úgy kell. Holnap beszerzem a szükséges dolgokat, semmiképp nem ígérem hogy nem fogok még kérdezni.
-
$p@rr0w
őstag
válasz
tordaitibi #59684 üzenetére
Köszönöm. Két szilicium dióda - ezt hogy/milyet kérjem a közértben pontosan?
Vagy szószerint így?
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #59554 üzenetére
Nemrég vett trafó és terheletlenül csinálja ezt.
Vennék én kis trafót fesz csökkentéshez, de attól félek az is pont így zizeg és akkor mit csináljak... -
PH-User
addikt
válasz
tordaitibi #59462 üzenetére
Igaz, a TAPE bemenetet figyelmen kívül hagytam, a másik kettőre fókuszálódtam...
Készítek vagy veszek egy 4pin DIN-Stereo Jack átalakítót és kipróbálom.Kernel - Van egy egyszerű kapcsolás az osztásra?
Köszönöm a segítséget.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #59509 üzenetére
hát igazábol 1 honapig mukodott... csak az utso 1 hét történetét prezentáltam
Barettnemtudom mit keresett volna a nagyanyám garázsába vágó olaj. de tudom amugy mirol beszelsz fémipari alapképzés...stb -
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #59506 üzenetére
nekem is volt pont ilyenem rákuldtem a 24v-ot és elnémult. elöször egyik utána másik csatorna egy hét időközzel
tda 7297
ha jol emlékszem nekem is recsegett ha a rossz csatorna + kimenetre meg a hutobordara raktam a hangszorot de az még akkor volt amikor mlg 1 csatorna mukodott. amikor egyik sem akkor kussba volt végleg -
válasz
tordaitibi #59454 üzenetére
Sima UPS nem opció mert az áthidalási idő / ár értékben az aksis megoldás jobb ezért gondoltam rá, hogy ilyen megoldást választanék.
Illetve a Kandallóban van vezérlés ahonnan az előszobába megy a vezeték (kandalló vezérlése indítja a saját keringtető szivattyúját), tehát ha "nincs áram" akkor nem tudom, hogy azért nincs mert a vezérlés szerint nem kell mennie a szivattyúnak vagy azért nincs mert áramszünet van. Tehát csak akkor kell mennie a szivattyúnak, ha a vezérlés jelet küld neki. Áram szünet esetén viszont a tervem szerint egy 2 váltós (fázis, nulla váltással) relével direktbe a szünetmentesre kapcsolnám a szivattyút. A kandalló szivattyúján kívül van még a padlófűtés szivattyúja amit szintén bekötnék, de lehet, hogy ezt kihagyom mert úgyis csak biztonsági okból csinálnám és a radiátorok elég sok hőt le tudnak adni ahhoz, hogy a kandalló ne forrjon fel...
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #59350 üzenetére
Sűrűn bocsánatot kért az eladó, és egy napon belül küld másikat, az remélhetőleg jó lesz.
Gondolkodtam az egyszerűbb, két izzót sorba kötős megoldáson is, összesen 1 relé és 3 dióda kéne hozzá, viszont a PWM-es "pókháló" már kész van, plug&play, nem szedem szét jobban, inkább megvárom a cseredarabot.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #59344 üzenetére
Sajnos dehogynem.Egy modulos 230V csengő.Egyre több helyen találkoztam a "0" val a nyomó gombon.
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #59350 üzenetére
Igen, az.
Itt az asztalon 12V tápról próbáltam olcsó ledes lámpával, majdnem teljes fényerőn nyitott, és alig változott. Elvileg nemsokára érkezik egy 5 amperes PWM is, papíron elégnek kell lennie, hátha az jó lesz. Addig meg talán megpróbálom sorbakötni az izzókat, hátha jól mutat, de a PWM lenne az igazi.
Köszi szépen! -
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #59347 üzenetére
Minden más úgy működött, ahogy terveztem, csak ez nem. Ez a kapcsolási rajz:
(Kivéve a diódát a PWM pozitív ágán, ahogy megbeszéltük, oda nem raktam.)
Amúgy itt az asztalon is látszik, hogy valami nem kerek a modulátorral, mert a ledes izzót is majdnem azonnal teljes fényerőre tolja, biztos nem 0% a kezdő ciklus.
-
válasz
tordaitibi #59298 üzenetére
Remélem az autóm ezt (5-8 éveket megy) sose tudja meg, mert 12 éves lesz idén és (kop-kop) nincs bajunk a klímával ...
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59298 üzenetére
Válaszd le a talajszondádat villamos hálózatról, s utána írd meg mennyire fűtőtt be.
Azért kell évente cserélni, mert olaj fáradás miatt víz kicsapódás által okozot korrózió megelőzzék.
Vagy inkább 5-8 év után új rendszert akarsz építeni. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59292 üzenetére
Ha már megint kezdődik.
Villany nélkül nem csinál semmit, ilyenkor lenne teljesítménye 100%, ha így is működne.
Minden plusz befektetés már ebből jön le.
Ezért mondom, hogy papír sokat elbír, de a valóság nem.Az, hogy fordított hűtő elven környezet hűtőm(elvonom ), akkor másik végén tudok fűteni.
(Ugye hűtő hátulján lévő párologtató hűtő borda meleg)
Csakhogy itt nagy rendszer van, amit évente kell után tölteni, különben hamar elfogy.(ez sem két fillér)
Átadó felületen eső veszteséggel is kellene számolni.Villanyszámlát pedig benne lévő kompresszor állítja elő, ami nem 1-2W-os.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #59292 üzenetére
Azert kivancsi lennek, mit kezdene vele, ha a termodinamikai hatasfokot adnak meg. Szerintem nem nagyon erdekel az egy vegfelhasznalot sem. Inkabb a villanyszamla erdekel mindenkit.
(#59293) V.Stryker válasza SchumiBácsi (#59286) üzenetére
Valtakozo! -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #59249 üzenetére
Hogyan tud felvett 1kW-ból 4.8kW-ot előállítani?
Ezek a csoda masinának csúfolt izék nagyon túl van lihegve, mert max. 70% hatékonyak.
-
Peti78
őstag
válasz
tordaitibi #59240 üzenetére
köszönöm!
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
tordaitibi #59144 üzenetére
Ki-be csuk, ki-be csuk az ajtót kb 20-szor egymás után, és lőn csoda, megjavult. Van ott egy műanyag mechanika, ami ezt a dolgot ki be kapcsolja az ajtó becsukásánál. Ott van valami bibi. Gondolom jött a nyár, s vele a nagy meleg, és a hőtágulás hatására valami picit jobban szorulhat emiatt. Jelenleg nem produkálja a problémát, és a ventilátor is megjavult, ami kiderült én húztam le véletlenül tegnap előtt amikor szétszedtem.
Mindenesetre köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #59144 üzenetére
Nem a magnetront kapcsolja közvetlenül, hanem azt az áramkört (trafót), ami a magnetron számára biztosítja a fűtést és a kb 2000V-ot.
Ha ezt egy nagy méretű trafó végzi, akkor le kell húzni a trafó primerhez menő két csatlakozót és a trafó helyett pl egy asztali lámpát csatlakoztatni. Így mikrohullám veszélye nélkül követhető a vezérlő elektronika működése. -
Ciccuka
veterán
válasz
tordaitibi #59115 üzenetére
Nem az a problémája. Elem nélkül is jól működött korábban.
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #59080 üzenetére
Ez tökéletes!
Erre volt szükségem.
Akkor jók a vásárolt diódák és sorba kell kötni őket?Szerk:
Ja, még annyi, hogy a diódák mennyire lehetnek körbezárva? Terveim szerint egy imitált aksiba lenne benne a két dióda. Csak termelődik-e ott olyan hő, ami gondot okozhat? -
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #59005 üzenetére
Majd rendelek aliról egy olcsó vezérlőt, vagy veszek aprón egy használtat. Csak előtte sikerüljön kifognom egy olcsó, de működő motort...
-
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #58985 üzenetére
Sajna nincs vezérlőm hozzá
A 3 kivezetés közül bármelyik kettő között 0-24V sinust kellene vérnem forgatáskor? -
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #58979 üzenetére
És a motor 3 kivezetései közt?
-
vizimento
senior tag
válasz
tordaitibi #58949 üzenetére
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #58916 üzenetére
& Ribi
Köszönöm!
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #58914 üzenetére
Na, a telefon életre kelt.
Akkor diódára fel
A Volt szám lényegtelen? Idáig jutottam. -
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi #58841 üzenetére
A kondenzátor az indításban segít inkább, de azért megpróbálhatod a cserét, nem nagy összeg. Ha nem ez a gond akkor lehet megkopott a tengely, azzal nem tudsz mit csinálni. Nekem egy 16 éves MTD junior 32 van, még kondit nem kellett benne cserélnem, viszont szezononként úgy 3-szor átfújom WD-40-el a tengelyt, lehet ezért van még életben.
-
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #58816 üzenetére
Meg is kaptam ma az adaptert, tökéletesen megy. Mérve 19.25V, és szerencsére a polaritása is jó.
-
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #58816 üzenetére
Köszönöm segítséged, és információd! Notebook tápból egy tetszett, az is egy Lenovo 40W-os darab, ami nem olyan, mint a hagyományos töltők, hanem maga a töltő részen van közvetlenül a hálózati csatlakozó, és a fizikai mérete is egészen jók. Megpróbálom azt a 19V-os adaptert, lesz ami lesz, mert még mindig sokkal barátibb ez a megoldás, pláne akkor, ha később el szeretném adni a kormányt. Vennék hozzá eredetit is, de sehol sem találok, még külföldi oldalakon sem.
-
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #58805 üzenetére
Nem, nincs felesleges, de az univerzális adapterek cserélhető fejével nincs túl sok jó tapasztalatom, ezért örülnék, ha a kiszemelt, mezei, 19V-os adapter működne, mert annak a csatlakozója pont jó méret, egyedül az 1 volt eltérés tart vissza a vásárlástól.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #58783 üzenetére
Igen,sajna ezt én is tudtam ,dehát 800w és színuszos.Vég vártam is hátha elmegy valamennyire a nyomás.Valamilyen lágy indítás szerű trükkben reménykedtem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #58671 üzenetére
Oke. Ha jol emlekszem, van puffer kond, aram csak addig folyik, amig eleri a feszultseg csucserteket. A terhelo arambol, meg a kondibol ki lehet szamolni a feszultseg erteket, amikor nyit a dioda.
Itt, a 15. oldalon van, ami neked a jelalak lesz, ha jol latom, meg jol emlekszem arra, ami a te kapcsolasod: [link]
Ne zavarjon meg, hogy nem dioda hidat latsz, a jelalak (majdnem) ugyan az, ket dioda nyito fesz. esik, meg ket dioda disszipal.Ez meg Dr. Nemes szuper irasa, nem tul hosszu: [link]
(#58667) Ribi válasza Kernel (#58664) üzenetére
Latod, ott rendesen meg van csinalva a rele meghajtasa. Ok meg nem ugy voltak vele, hogy majdcsak jo lesz, nem baj, ha fel, vagy egy ev mulva osszeeg benne a rele. -
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #58671 üzenetére
"Én valószínűleg nem tudom kiszámolni,..."
Esetleg segíthetne az effektív érték fogalma?
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #58658 üzenetére
Meg csak nem is hasonlit.
Rajzold mar oda, hogy szerinted hogy alakul az egyeniranyito kimeneti feszultsege legyszives!Arra, ami a valosagban tortenik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #58654 üzenetére
Épp a disszipáció érdekes, mert AC-betápnál az idő 50 %-ában egyik ágon (2 diódán), utána másik ágon folyik az áram. DC-tápnál mindkét időszakasz egy ágra tevődik át, akkor az elvileg jobban fog melegedni. Ha már elméleti oldalát nézzük, de ezzel nem azt mondom, hogy nem fogja bírni a többletterhelést, valószínűleg belefér ennyi.
Esetleg arra is lehet gondolni, hogy az egy tokba integrált hídban átadódik a hő, így a tok eredő hőleadása ugyanannyi lesz. Ha külön diódák vannak, az viszont külön melegszik.
Külön téma, hogy AC-tápnál a puffert töltő impulzusok vannak, terheléstől függően, de elvileg az átlagáram határozza meg a melegedést.
Egyébként másik topikban volt szó róla, csak onnan átirányították ide:
https://prohardver.hu/tema/re_ebay-es_kutyuk_kis_penzert/hsz_82931-82931.html
https://prohardver.hu/tema/re_ebay-es_kutyuk_kis_penzert/hsz_82934-82934.html
Ami részben jogos az offtopik miatt, bár én úgy vettem észre, hogy ott a topikgazdák az elektromos témákra főleg allergiásak, mintha fájdalmat okozna némelyiknek a tudás.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #58654 üzenetére
Nincsen igazad, mert nem a kozepertek, vagy a csucsertek szamit, hanem az RMS, amikor melegedest szamolunk, a kimeneteden meg kozepertek az aram. A masik meg, hogy PWM-nel van kitoltesi tenyezo, szinusznal meg nincs. Szinusznal felhullam van. Raadasul, a kimeneti kondi miatt nem is ugy fog folyni az aram, hogy a teljes felszinuszban folyik az aram. Szoval gondolkozzal el azon, hogy mi tortenik ott!
Valtoaram troll vagyok, ugyhogy amit irni akarsz, az VALTAKOZO. A valto aram a vasutnal a valtot hajtja! Azt meg kifejezetten lesz@rom, hogy muszaki egyetemes jegyzetben is szerepel ez a kifejezes, (meg a Windowsban,) elmennek a p..csaba mind!
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #58651 üzenetére
Annak a Graetz hídnak a 4 diódájából 2 lesz csak műben. Vagy fogják bírni vagy nem.
Hangerősítőkhöz nem ajánlott kapcsoló üzemű táp mert lehet, hogy "ciceregni" fog. -
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #58637 üzenetére
Köszi.
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58568 üzenetére
Szuper, köszönöm!
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #58559 üzenetére
Mondjuk féltápot alapul véve az izzó fényének felfutása gyorsabb lesz, mint 0-ról, mivel már eleve izzik a szál.
Teljes fény lefutása viszont kicsit lehet lassabb, mivel kap áramot az izzó, nem fog elaludni teljesen, de szerintem egyáltalán nem zavaró és ugyanúgy informatív.Üdv.
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58559 üzenetére
Miért olyan lassú? Azt gondolnám, hogy ha már félig izzik, még gyorsabban felszalad teljes teljesítményre, ha megkapja a gyári tápot. A kocsin is működik, igaz, ott nem PWM csökkenti a fényerőt.
A tompítottat nem lenne értelme halványítani, DRL-nek csak a szórt fény jó, ami messziről látszik. -
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58555 üzenetére
De ezen a rajzon a tompítottat halványítja a PWM, én pedig a távolságit szeretném, ezért kell bonyolítani. Azért kapja a tompítottról az áramot, mert az az ág gyújtásra mindig él. Esetleg úgy lehetne egyszerűsíteni, hogy húzok valahonnan egy külön gyújtáspozitívot a DRL-hez, de ez csak a kapcsolást egyszerűsítené, a kivitelezést épp ellenkezőleg.
A pozitívba azért raktam diódát, hogy ne szóljon vissza a műszerfali távolsági visszajelzőnek a DRL. A PWM vezérlő oldalára nem tudom kell-e, tehet-e valami kárt benne a visszafelé érkező pozitív. Az akkor nem gond, ha egyszerre 2 oldalról kapja párhuzamosan a tápot?
Ja, amit kifelejtettem, a rajzomon a két kör végpontjai nálam a tompított és a távolsági gyári H7 csatlakozója, a gyári kábeleket nem piszkálom, a meglévő rendszer végére akarom valahogy ráapplikálni az új rendszert.
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58520 üzenetére
Köszönöm szépen, pont most jöttem rá én is, hogy az csak 3A, már licitáltam is egy 5-ösre.
Sajnos a felfuttatás is az ő dolga lesz, mert gyújtásra egyből a DRL fog bekapcsolni (egy külön időzítővel és relével meg tudnám oldani, hogy előbb felkapcsolódjon, de az túlbonyolítaná).Szerk.: időközben találtam egy 10 amperest is, alig drágábban, ez remélhetőleg elbír a felmelegítéssel.
-
Moleman
addikt
válasz
tordaitibi #58491 üzenetére
Köszi, ezen is gondolkoztam, nem duplaszálas az izzó, de összesen 2 db H7 van a lámpatestben (tompított és refi), azt a kettőt sorba tudom kötni, csak bonyolultabb utána a kapcsolás, még több relé kéne, hogy külön-külön is kapcsolhatók maradjanak. Az a cél, hogy ne maradjon benne manuális elem, a DRL funkció kikapcsolásán kívül. (Kár, hogy nem 2 db duplaszálas H4 van benne, mint az előző motorban, amit néztem.
)
Sajnos az IC-khez és tranzisztorokhoz már nem értek, a reléknél véget ér a tudásom.
De pont most jutott eszembe, rákerestem, és beigazolódott, ezen a motoron nincs is lámpakapcsoló, helyből világít a tompított.
Abból a folyamatos +12-ből nyilván lehetne DRL-t is táplálni, és egy külön rejtett kapcsolóval visszaállítani a gyári kapcsolást, de még bonyolultabbá teszi. Mindenesetre kísérleti jelleggel megpróbálom a 2 izzó sorbakapcsolását, hogy meglássam hogy mutatna, aztán meglátjuk, megéri-e továbbmenni.
-
yohnsee
tag
válasz
tordaitibi #58165 üzenetére
A digit multiméterem Maxwell, tudom, nem világmárka, de a mérőzsinórja normális. Majd azért kipróbálom a banándugó plusz 1.5 vezeték kombinációt
-
gyenesmartin
őstag
válasz
tordaitibi #58081 üzenetére
Azt már kijavítottam rajta, le is írtam.
De itt egy javított.Természetesen nem közvetlenül a hálózatra vannak bekötve, hanem a főkapcsoló után minden, csak azt nem rajzoltam be (ez csak egy részlet a teljes kapcsolásból)
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #57993 üzenetére
Ez saját kíváncsiság. Tesztelés.
Amúgy a 2n914 Vce0-ja is 20V-ra van megadva 30mA esetén, ehhez képest 1.4mA-nél sem bírta. Tudom keressek nagyobbat, de most nem ez a cél. Mert akkor vennék 200V+ fetet...Lompos48: szóval inkább kössek a bázisára ellenállással a tápfeszről delejt, hogy biztosan nyitva legyen és úgy nem lesz ilyen meglepi áram ugrás?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #57993 üzenetére
Persze, ez az opció lehet mindig a választanivaló. Csak ezúttal a "duma" központi témája inkább a mérés és nem a típus.
Ami a hangszóró "visszarugdosását" illeti, attól én nem félnék annyira. Egy 8"-os mélynyomó induktivitása 100mH alatt van. [3. oldal]
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #57990 üzenetére
Azért korlátoznám CCS-el az áramot.
-
JAGER 10
tag
válasz
tordaitibi #57986 üzenetére
Megfelelő névleges feszültség esetén bármilyen motort lehet hozzá csatlakoztatni?
Motort tudnál esetleg ajánlani? -
JAGER 10
tag
válasz
tordaitibi #57984 üzenetére
Egy elektronikával legalább két motort szeretnék vezérelni, ha megoldható és egyszerűbb, akkor akár négyet is.
Tudnál ajánlani olyan vezérlőt, amelyik csak kontaktussal dolgozik? -
JAGER 10
tag
válasz
tordaitibi #57970 üzenetére
Igen, gondoltam erre a megoldásra is.
Viszont a nagy távolság miatt a 12V nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ráadásul eléggé sok "faragást" igényel.
Egy kapunyitó szett igaz, hogy 70-80 ezer, de ha azt meg tudnám oldani, hogy a nyomógomb megnyomása helyett kontaktussal vezéreljem és az eredeti nyomatékkorlátozás megmarad a végállásoknál, akkor megéri a dolgot.
Nem volt még dolgom ilyen szettel. Megoldható ez a külső vezérlés az általam említett formában? -
And
veterán
válasz
tordaitibi #57767 üzenetére
Konkrétan az. Egyszer mutatott itt valaki egy olyan (Fluke) típust, amely 10 µA felbontással képes DC-t mérni, mondjuk az negyed millióba került. Ajánlottam nálunk a műszerész részlegvezetőnek, be is szereztek egy kicsivel többért egy szimulátorral kombinált verziót.
-
KMT
addikt
válasz
tordaitibi #57705 üzenetére
Köszönöm!
G4 izzók vannak a végén. Jól látom, hogy ezek típustól függően lehetnek DC-sek, vagy AC-sek is? Remélem, jó lesz a DC-s, 12 AC adapterből azért kisebb a választék.
-
tsu
tag
válasz
tordaitibi #57628 üzenetére
Két dióda beillesztésével megoldható a szabadonfutó/motorfék üzem két relével
A-A szabadon futás
A-B egyik irány
B-A másik irány
B-B motorfék
A hátránya, hogy mindig vesztünk egy diódányi nyitófeszt. -
Kernel
nagyúr
válasz
Előbb félreértettem, tehát az a gond, hogy a rövidzár motorféket képez, szerintem ez a gyakorlatban nem árt, inkább jól jön, hogy hamarabb megáll, vagy mindegy. Célfüggő.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Nem volt szó motorfék igényéről, csak 5 mp szünetről.
-
sketchifun
senior tag
válasz
tordaitibi #57356 üzenetére
Igazatok van, tévedtem. De legalább itt a megfejtés és a közérthető magyarázat.
-
sketchifun
senior tag
válasz
tordaitibi #57335 üzenetére
Ott a pont, mindenképpen testhiba.
A kijelző azért villog, mert az index relé ahogyan kapcsolja az izzót, annak az ún. indulási árama magas, a testelés pedig korrodálódott valószínüleg, ezért a nagy áramlökés feszültségesést okoz, ami egy olyan érzékeny eszköz esetén, mint egy kamera, okozhat ilyen hibát.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
tordaitibi #57054 üzenetére
értem köszönöm szépen a hazsnos tanácsot. akkor szerintem leteszek a gázosról. hát igazából hobbi szinten kellene szóval egyáltalán nem mindennapi hazsnálatra, hanem csak ritkábban.
mástól is nagyon szívesen várom a jótanácsokat
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz
tordaitibi #57052 üzenetére
értem köszönöm szépen! ÉS mit javasolnál személy szerint? a felhasználási körömet leírtam ár kb ez az árfekvés (10K)
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #56852 üzenetére
Van olyan is, hogy nem hallható frekvenciájú (maga az áram), de alharmonikus, mechanikus rezonanciák miatt mégis rezgésbe jön valamelyik alkatrész (főleg tekercsek), hallható hangon.
Pl. egy PC-táp terhelés alatt sípol, pedig nem burst-módban jár, ami más tápegységeknél is inkább a készenléti, illetve terhelésmentes állapot jellemzője és zúgó vagy szakaszosan pulzáló hangként írható le.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
tordaitibi #56808 üzenetére
az is valami sósav alapú cucc
-
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #56659 üzenetére
Kapcsolóüzemű egyébként.
Köszi szépen.
pjen: Köszönöm neked is.
-
szabifotos
senior tag
válasz
tordaitibi #56644 üzenetére
Köszi! Itt is csak azt írta, hogy alaposan járjunk utána, hogy elérhető-e a megfelelő FW, mert különben kuka... Szóval még mindig nem tudom, működne-e egy LC420Wuf-SAA1-gyel.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #56567 üzenetére
Nem hiszem hogy 10A a felső határ,az semmire sem elég
Ha rákeresel,30A-os is van. -
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #56548 üzenetére
Amúgy az Opel is elmehet a p..ba, autóba 0,75 vezetéket tenni,
Mondjuk 2 5W-os égő a helyzettjelző, ha jól emlékszem. Mi lenne az elvárt keresztmetszet? -
mezis
félisten
válasz
"... betette a 30amperosat..."
Sajnos ezekben az újabb gyártmányokban már késes biztosítékok vannak. Bezzeg a LADA-ba mehetett az 1 Ft-os ALU pénzérme a folyton kiégő biztosíték helyére ! -
Kernel
nagyúr
válasz
Velem csak olyan történt, hogy ki kellett szállni egy hölgyhöz, aki lényegében egy LCD TV szétszedését rendelte meg, mert mindenáron bele akart nézni a belsejébe. Ettől teszi függővé, hogy kidobja vagy sem. Mondtam, hogy önmagában egy kiszállás nekem sem éri meg, ha nem társul hozzá javítás. De én ezzel ne törődjek, megfizeti.
A lakásban a TV hangosan szólt és a hölgy halkan beszélt. Amikor lehalkítottam a TV-t, mert zavaró volt, bekapcsolt egy rádiót. Kérdőn néztem rá, hogy ez minek, erre kikapcsolta.
Az asztalra lefektetett TV belsejét kíváncsian és alaposan megfigyelte. Azt akarta megtudni, hogy nincs-e beépítve bármi, ami nem odavaló. Mondtam, hogy nyugodt lehet, ez még nem is volt soha szétszedve.
Nem mondta ki, de szavaiból kiderült (volt már ilyen esetem, hamar kapcsoltam), hogy őt lehallgatják. Tehát ezért kellett halkan beszélni, nehogy meghallják a tudjuk kik.
Gyanús dolgok történnek ugyanis a lakásban. Amikor például a TV-ről egy diktafonnal felvételt akart készíteni, a diktafon többször is kikapcsolt (ezt ő kimondatlanul TV-be épített idegen eszköz zavarásaként könyvelte el). A TV is állítólag néha kikapcsol, de ezzel én ne foglalkozzak. Legfeljebb visszakapcsolja. Itt csak az lényeg, hogy ne legyen a TV-ben semmi "más".
Ráadásul egyszer egész délután nem tudott felhívni egy mobilszámot (bemondta, hogy a hívott szám ismeretlen), ami szintén valamilyen zavarásra utal. Elmagyaráztam ezt is, hogy nem így működik a rendszer.
Mivel a TV-ben nem találtunk semmi gyanúsat (hiszen közösen megvizsgáltuk, ellenőrizte!), bár ezen láthatóan csodálkozott egy ideig, végül megnyugodott, hogy nem kell újat vásárolni.
Ami pozitív, hogy ettől eltekintve jóindulatú hölgy volt, nem vitatkozott, első szóra elfogadott mindent, amit mondtam. (Ez sok esetben nem így működik, amikor elemi dolgokat vonnak kétségbe laikusok, ami nagyon fárasztó tud lenni.)
-
Barret001
addikt
válasz
Én is csodálkozom az új autók cérna vékony vezetékein! Sajnos ide jutottunk,minden a végletekig le van gyengítve. A mai ipar arról szól,hogy ami már éppen megfelel,azt gazdaságos gyártani...Nem kell semmit túlbiztosítani,mert az indokolatlanul növeli a használhatóságát,életciklusát...
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #56539 üzenetére
Nincs semmi gond,csak a példád pont nem volt egy telitalálat.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
tordaitibi #56517 üzenetére
Eleve a nagy teljesitmenyu fixen telepített dolgokat illik fixen kötni, pl klima(tudom az inverteres annyira nem) villanysuto, kazan az altalad emlitett suto meg harom fazisu lehet 4x1-2kW teljesitmennyel meg a maga 30amperével meg éppen nem konnektorba dugdosos kategoria.
Egy 2kwos hosugarzo fixre kötésén ment a "vita", meg a tőle 20méterre levő laza kötésről, meg csokipapírról, biztosíték helyett csavarokról, utóbbi, kicsit olyan, mint a konnektorba pisilés, de ezt most inkább hagyjuk.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #56517 üzenetére
Veled nem is vitáztam szerintem semmiről,és szerintem ez a fórum a szabad vélemény nyilvánítás helye.Ha beírod a google keresőbe:Stiebel Eltron CNS 200 S csak példának és a képekre kattintasz ,láthatod,hogy szinte minden hősugárzón ott a villásdugó.A Te céged lehet fix bekötéssel rendeli.
darvinya:Vegyél 10 est,annyival nem drágább,ha nem akarja bekötni,kérdezd meg hány ezer indok kell,hogy megcsinálja.
-
Reno7
senior tag
válasz
tordaitibi #56384 üzenetére
És erre nem lenne megoldás egy ipari dugalj?
Érdeklődnék hogy találkozott-e már valaki Axiomet márkájú multiméterekkel? Ajánlott márka?
-
válasz
tordaitibi #56358 üzenetére
Bekötöttem, szépen megy és elég volt a két vezeték. A szabályzó pedig PWMes.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #56220 üzenetére
Nézz meg bárilyen adatlapot és a maximális üzemi hőmérséklet 100C fok felett van megadva. Ez pedig állandó üzemre IS érvényes. Legrosszabb esetben kissé megbarnulnak idővel.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #56204 üzenetére
Ez lehet.
Másként hogyan lehet bekötni?
Mert soroshoz egyszerű kapcsoló nem képes. -
válasz
tordaitibi #56185 üzenetére
"ha van soros csatlakozó a készüléken és a számítógépeden is, akkor most miről beszélgetünk?
Mit akarsz a jack(szerű) dugóval?"A jack dugó a soros port a készüléken.
-
mexel
veterán
válasz
tordaitibi #56183 üzenetére
Nem is mondtam hogy van hang vagy bármi. A wetek play-en a kivezetést olyan dugóval oldották meg mint a jack dugó. A linkelt képen látszik a jack/soros port kábel. A hangnak van külön jack kimenete a készüléken, ehhez annak semmi köze. De most néztem hogy nem is sima 3,5-es jack, hanem kisebb. A franc egye meg, olyan dugóm nincs itthon.
Közben lehet hogy sikerül szereznem eredeti kábelt hozzá, így talán jobb lesz, megúszom a forrasztgatást.
-
7Sony7
addikt
válasz
tordaitibi #55981 üzenetére
O.K. Köszönöm!
Barret001 neked is! -
(jan)
őstag
válasz
tordaitibi #55849 üzenetére
En egyszer ugy jartam, hogy a szomszed utcaba becsapott villam vitte egyik routerem portjat valamint egy laptopnak a lan portjat, pedig egyik se volt semmilyen elektromos vagy egyeb kulso halozathoz csatlakoztatva. Csupan csak egymassal voltak osszekotve egy 10meteres utp vel ami egy tekercsben hevert a foldon.
-
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #55661 üzenetére
Végül és is azzal, meg egy kis kézifűrészezéssel tákoltam meg egy csavarhúzót.
Angolul érdekesebb lenne a neve. Hogy ebay-en rá tudjak keresni.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
tordaitibi #55662 üzenetére
Labortápról van most táplálva, így izzók nélkül is tudom korlátozni és látom is az áramot.
Viszont új tüneteket fedeztem fel. Ha a "nem zárlatos ág" áramkorlátját lehúzom nullára, majd vissza, akkor ez az ág kezd zárlatosként viselkedni, és fordítva.
Plusz a "zárlatos ág" árama viszi magával a nem zárlatos áramát is. Tehát, ha a zárlatos ágon 500mA-t állítok be, a jól működő ág is nagyjából ugyan ennyit fog felvenni. Ha leljebb tekerem, akkor a jól működő ág áramfelvétele is lecsökken, ha feljebb, akkor emelkedik.Tippem sincs, hogy mi baja lehet.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #55599 üzenetére
Nekem a Sirius rádiómban az egyetlen IC vált zajossá (IC ? A tranzisztor mellett még volt benne két ellenállás, kondenzátor -készült 1971 körül.) Meg volt a nyákon a tranzisztoros változathoz is a fólia. Kiforrasztottam az IC-t, beépítettem diszkrét elemekből és azóta is rendben működik.
-
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi #55599 üzenetére
A nyugalmi áram és a keresztezési torzítást nem hinném. Igaz utóbbit nem ismerem.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #55576 üzenetére
2.5-os vezeteken 1,19V a feszultsegeses, az nem 5%. (A rez kabel oda-vissza is 10m.)
(#55575) gyáliSanyi
Kozelebb kene vinni azt a trafot a lampahoz! -
DasBoot
aktív tag
válasz
tordaitibi #55501 üzenetére
Üdv.! Én egyet sem szedtem szét, de közel 10 évig ilyeneket raktam össze!
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #55505 üzenetére
Google kereső-Név-képek és egyből látszik találatokból melyik mi.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #55501 üzenetére
G.kereső szerint több típusa van, amiből van pattintós, csavaros, hegesztet.
-
kjani18
őstag
válasz
tordaitibi #55432 üzenetére
A 3 amperes ic kell hozzá hűtéssel, és legalább 5W-os poti.
Ez a legegyszerűbb, konstans áramot biztosít a kisütés végéig. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #55015 üzenetére
Gyártathatot írtam, nem azt hogy gyártok.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #54906 üzenetére
Hmm, nemtudom miért nem láttam még ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 49SE3KE-B 49" Full HD LED monitor
- AKCIÓ! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest