- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- LTE frekvenciák
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- iGO Primo
- iPhone topik
- Mobil flották
- Galaxy Buds Core nevű fülesen dolgozik a Samsung
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #48153 üzenetére
Szevasz
Akkor jól gondoltam a frekvenciaváltó elméletét, mert én is erre jutottam, hogy az adott, áéllandó frekvenciájú hálózati áramot át kell alakítani, hogy változtatható legyen a frekvenciája, ahhoz viszont előbb "ki kell simítani", vagyis egyenirányítani, majd újra váltakozó áramot alakítani belőle, immár olyan frekvenciával, amilyennel akarjuk.
Ez még elvileg nem olyan bonyolult, gyak. egy inverter, csak nem transzformál sehová, 230 megy be és az is jön ki, csak más frekvenciával.Igen, ze nekem is eszembe jutott, hogy alacsonyabb frekvencia esetében hoszabb ideig kapja az áramot egy periódusban, vagyis tübb áramot kap a tekercs, így tényleg jobban melegedhet, mint alap helyzetben, ráadásul a hűtő ventilátora is csökkent tempóval fog forogni, kevesebbet hűt.
Akkor előszőr mindenképpen egy egyszerű fázishasítót éíptek, megpróbálom azzal, hogy meddig bírja lefelé a motor, meddig stabil a járása, hátha olyan fordulaton még stabil, ahol már kellőő mértékben csökken a vízhozama.
Van még valamilyen szabályozási módszer váltakozó áramú motorokra, valami impulzus szélesség moduláció szerű, csak mindez egy fél szinusz hullám alatt, ahol a szinusz hullámot, vagyis a váltakozó hálózati áramot nem folyamatosan engedi, hanem meg szaggatja adott frekvenciával, de változó kitöltéssel.
Ez asszem a leg tökéletesebb módszer az aszinkron motorokra, ahgol megmarad a nyomaték és nincs fokozott melegedés, miközben teljes tartományban szabályozható a fordulatszáma !
erre viszont nem találtam kapcsolást.
Gondolom, valami null átmenet érzékelővel egybe épített PWM szabályozó kapcsolás kellene, ami egy triakon keresztül kapcsolgatja a hálózati áramot !Ha jól tudom, akkor a triak csak akkor és addig van bekapcsolva, ameddig áramot kap a vezérlő lába,nem úgy mint a tirisztor, ami ha begyújtott, akkor bekapcsolva marad, míg meg nem szakad az áramkör.
Úgy olavastam, hogy kisebb motorokat 30-40 KHz-el, nagyobbaka pedig 10KHz-esl szoktak kapcsolgatni.
Ez a frekvencia simán előállítható egy 555-össel, már csak a vezérlését a szinusz hullámhoz való szinkronizálását kell megoldani.
A null átmenetet lehetne valami tranyóval érzékelni, ami pedig az 555-ös reset lábát, ezzel akkor tudja indítani a kapcsolagtást, amikor kezdődik a szinusz félhullám.
Ez még egyszerűbben tűnik a frekvenciaváltónál.Jól gondolom ?
Ilyen kapcsolást véletlen nem tudsz ?
Üdv.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Kernel #48153 üzenetére
Köszi a segítséget. Működik a cucc, igaz nem valami szépen szól, dehát...ez van. Még a kicsi gainclone is szebben szól és még alap zaja is van ennek az erősítőnek.
Amúgy, ahogy írtad. A kimeneten szinte 0V van AC-ben. Csak 200V a legkisebb skála a multiméteremen, de ott is 0.1-0.0 között ugrál.
-
erikke17
őstag
válasz
Kernel #48141 üzenetére
Értem, megpróbálok még kutakodni neten. Vagy vadászok valami egyszerű fel építésűt.
Az a baj nem sok infót találni róluk neten, van egy csomó típus, egy rakás olyan ami nagyobb gyártótól van sinus live, hifonics, helix, boss stb.
Néztem egy drágát ott részletesen le volt írva minden
Ebayesek mondjuk elég primitivek. -
erikke17
őstag
válasz
Kernel #48138 üzenetére
Elméletileg akkor változattól függetlenül probléma nélkül mehet egy időben a hangszóróval?
Igen benne van a pakliba, hogy ezzel már nem lesz olyan minőségű a jel mint ha közvetlen RCA jel menne erősítőbe, de sajnos ez az alternatíva van most. Mélynyomónál mondjuk lehet annyira nem gond az a 35-120Hz közötti tartományt amit megszólaltat nem jelentős.
Csak néztem Pl.: ezt a típust: [link] kicsit meg ijedtem, hogy az a 4 nagy zöld valamiféle terhelő ellenállás lenne? Ebből az ugrott, hogy ha ez is terheli rádió végfokát meg a hangszóró is abból bizony füst lesz...
De láttam olyat is, hogy egy pár kondik egy két kisebb ellenállás a két említett trafó meg e a két potméter.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Kernel #48138 üzenetére
Én úgy hittem ezekben legalább 1k, vagy inkább 10k van, így gyakorlatilag se szól bele semmibe egy 8 ohmos hangszóróhoz képest.
Miért ilyen alacsony ellenállást raknak bele?
Jelnek tök felesleges ennyi áram. Főleg hogy az erősítők bemenetén is van vagy 10k gondolom én (bár autó erősítőnél fene tudja, de ott is mért lenne mást mint hifinél), szóval áramot aztán baromira nem kérnek.
Én is kötöttem már az erősítőm kimenetét vissza a mikrofonra amikor méricskéltem. Nyilván nem hajtottam meg az erősítőt, de ehez nem igazán kell szerintem még mindig hűdenagy elektronika.
Vagy valamit nagyon rosszul értelmezek? -
-
Omegared
csendes tag
válasz
Kernel #48057 üzenetére
Szia! Köszönöm a segítségedet, meglett a megoldás.
Van 2 amperes töltőfejem itthon (usb kimenettel), a lámpában (viszonylag könnyen cserélhetően), 4 2200mAh-s cellából álló blokkot teszek, plusz beépítek egy általad is mutatott 5V, 1A-s töltőáramkört, voilá, nem kell a stab táp és kész az USB-s bika lámpa
. Plusz csinálok egy asztali töltőt 3-amperos elektronikával, 2 extra blokk számára, hogy ne egy éjjelt tartson életet lehelni a cuccba
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #48020 üzenetére
Nem. Szerintem pont egy demo áramkör, ami egy tirisztor kioltását magyarázza. Az egyszerűség kedvéért működik egyenfeszültségről. Ha a pontos fázispillanato(ka)t definiálni tudod, ugyanúgy alkalmazható AC alkalmazásokban is.
Az pedig, hogy gyenge vagy erősáramú az alkalmazás, tulajdonképpen mindegy. A lényeg, hogy az áramból legalább annyit el kell lopni, hogy az a fenntartási (holding) érték alá essen. Persze ez bonyodalmakkal jár. Ezért inkább kifejlesztették a kétkapus (double gate) GTO tirisztorokat.
-
Black-core
aktív tag
válasz
Kernel #47967 üzenetére
Nincs külső ház. Csak a ide/sata/usb átalakító kábel.De akkor marad a micro power suply. A laptop töltő igényesebben nézett volna ki ezért gondoltam hátha.
mezis Ez a két töltő már most a birtokomban van. És jó esetben évi egy töltésért nekem nem érné meg. Majd valami 18650 es cella töltőre viszont tervezem a beruházást.
-
Black-core
aktív tag
válasz
Kernel #47965 üzenetére
Köszönöm!
És ha úgy tölteném az elemeket hogy 1 napig töltöm, aztán félnap pihi, aztán megint egy nap töltés...és így 3x akkor is káros az ilyen kis áramú töltés? Vezeték nélküli billentyűben és egérben szolgálnak majd. Elvileg egy cerka elemmel egy évig bírják,úgyhogy nem kell majd sokszor töltögetnem ha minden igaz. 1 éveben egyszer kibírnám a 3 napos töltést.
Akkor elvileg így összekötve működni fog? [link]
Villanócső.. Nem tudtam hogy mi az, de így már utána tudok jobban nézni köszönöm. -
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #47909 üzenetére
Rendben, köszi a válaszokat. Én csak "józanparaszt" módjára gondoltam, hogy "ha 4db 1W-os led ment 12V-ól akkor ez is működni fog így."
Akkor már csak arra lennék kíváncsi, hogy a zöldek simán sorba forrasztva 12V autóakkuról miért nem mentek tönkre? A nyitófesz ugyan az, és az áram is. (kivéve a pirosnál)
-
orion1025
őstag
válasz
Kernel #47866 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Igazából a Hi-Fi-s hang módosításhoz pár dolognak tényleg köze van, de túlnyomó részük csak belelátás, illetve majomkodás, ezt én is jól tudom. Csak azért érdekelt volna, hogy van-e valami öregedési periódusuk, mert nem veszedelmesen drága a cseréjük, de ennek fényében akkor feleslegesen nem költök rá.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47872 üzenetére
Kösz.
Magam kiépíteni Greatz híd-hoz nincs hely (miért is lenne, akkor már nem lenne gazdaságos).
Adok még egy esélyt, és cserélem csak még keresni kell GBU406, vagy helyettesítőjét.Csak az a fura, hogy ezen nincs hűtés.
Pedig egy tranyónak(pontosan mi most nem tudom nincs előttem) akkora hűtőbordája van. -
válasz
Kernel #47847 üzenetére
Jelentem megoldódott a probléma!
Spoiler: le kellett frissíteni a firmware-t.
Gyanús volt, hogy a kezdőképernyő elindul, de képet már nem ad a bemenetről... Próbáltam mászkálni a menüben, viszont be volt fagyva, csak egy menüpontot értem el, azzal sem tudtam semmit kezdeni. Aztán rátaláltam erre a videóra, ahol pont ugyanaz volt a hiba, mint nálam. Bár HDMI kábelem nincs, megpróbáltam analóggal frissíteni, és sikerült, most már működik a monitor - 12V / 4A-es adapterről használom most, megy vele szépen.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
A szemem LCD-hez szokott, szerintem a Samsung 931BW-im színben agyonverik ezt a LED-et, de ez legalább 24 col, és nem 19.
-
terapeuta007
aktív tag
-
válasz
Kernel #47829 üzenetére
Mindig is irigyeltem azokat, akik ilyen pontosan belövik, hogy a garanciális időt szolgálja ki a készülék, és aztán menjen tönkre. De valóban létező dolog, csak az én környezetemben van jópár masina (hűtő, mosógép, vasaló, bármi...), ami röviddel a gari lejárta után ment tönkre.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47820 üzenetére
Köszönöm
Szolgáltató csak visszskötötte a főbiztosítóig a kábeleket. Ez 3×40A Nol késes villanyóra(kb. 20 éves) előtt.
Ezenkívül nem csináltak semmit.
Emiatt kérdem, nem vagyok ott így csak elmondás alapján tudok.(#47819) Atapi
Tudom, csak plombált részekhez nem férekhozzá.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47817 üzenetére
Szia
Másik válaszodra írok.
3 fázisú a rendszer, nincs 3 fázisú eszköz a hálózaton.
Nulla nélkül indították a hálózatot, akkor elszállt a mosógép egyből.
Laptop töltő folyamatosan megy tönkre.Jól gondolom, hogy maga a villanyórával lesz a gond, mivel egyedül ott van egyszerre a 3 fázis?
Kösz
-
Wezuv
újonc
válasz
Kernel #47811 üzenetére
Szia! Igen, próbáltam korrigálni, de ez a fórummotor nem engedte, amíg nem érkezik válasz az írásomra. Természetesen áramfigyelő tekercs van benne, ami az indító áram ideéig marad meghúzva. A többi viszont áll.
Az is fura, hogy csak egy embernek tudok válaszolni egyszerre...
Az eredeti kérdésemre se nagyon hiszem, hogy választ kapok, de mindegy is, nem is számítottam másra és nem is tetszik ez a módi, ezért fájó szívvel búcsúzom... -
lolka1980
aktív tag
válasz
Kernel #47808 üzenetére
A kondenzátor értékei még érdekelne.
Az addig oké hogy tesztelgetem vagy mint írtad saccolom
Vagyis beindítom és nézem pl milyen a hangja vagy mennyi áramot vesz föl stb.
Na de a példánál maradva nekem special nincs sok fajta kondim tesztelgetésre csak egy motor a sufniba,amit be szeretnék indítani.Egyszerűsítem a kérdésem.
Van egy aszinkron motorom amit 1Fázisról szeretnék üzemeltetni.
Van egy Volt/OHM mérő meg egy lakatfogós Ampermérőm.Bemegyek a boltba mit mondjak az eladónak milyen kondit kérek?
Mivel költségvetést is figyelembe kell vennem nem vehetek sokfajta kondit tesztelgetésre csak egyet, ami jó"Nem tudom, hol láttál ilyen hőrelét" Szerintem keveri a hővédelemmel mint pl ami a hűtőgépek kompresszorát védi.Na de hát az teljesen mást célt szolgál.
-
Wezuv
újonc
válasz
Kernel #47809 üzenetére
Szia! Az üzemi kondi mérete kisebb, pont a motor teljesítményéhez, üzemi áramfelvételéhez méretezett, ezért nem morog és ezért üzemi. Az indító kondi kapacitása a motor állandó igényéhez képest nagy, csak a kezdeti nyomatékot, illetve áramot biztosítja, ezért indító a neve. Indító kondit indító relével szokták rákötni, ami egy bizonyos idő után lekapcsolja a kondit és csak az üzemit hagyja rajta. Az idő függ a motor teljesítményétől, az indítókondi kapacitásától és a választott időrelé méretezésétől (az indító relében hőkioldó van, ami az áram hatására melegszik és kapcsol le, ezért kell méretezni a motor indító áramához).
Az indító relétől fapadosabb megoldás egy időrelé, ami adott idő eltelte után lekapcsol. Ennek a hátránya, hogy a beállított időtartamig a motor hangosan morog, ha hamarabb elindul. Ha az időt rövidre választanánk, de a motort változó terhelés éri(pl. szállító csiga) akkor a motor a terhelésétől függően esetleg nem indul el időben, ami gondot jelent, mert leéghet, ha így marad. Ha meg hosszú időt választunk, akkor csúnyán indul és szélsőséges esetben szintén leéghet.
A kézi gombos indítás akkor lehet jó, ha kézzel inditjuk a motort, tehát a helyszínen vagyunk. Automatikus, vagy távolról vezérelt indításhoz ez nem jó.A legkifinomultabb, de legtökéletesebb indítás bonyolult. Egy fordulatszám detektort kell szerelni a motor tengelyére és két érzékelt fordulat után lekapcsolni az indító kondit. A detektor egy HALL mágneses érzékelő lehet, vagy OPTO, bár ez utóbbi nem annyira megbízható az esetleges szennyeződések (por) miatt. Nekem évek óta megbízhatóan működik a HALL-os megoldás, csendesen indul, nagy nyomatékkal, változó terhelés esetén is. Itt az indító kondi méretét túl is lehet méretezni a szokásostól. De tudni kell, hogy ehhez mikrovezérlő kell, mert mérni kell az impulzusokat és kezelni azt is, ha nem indulna el a motor adott időn belül, mert akkor le kell kapcsolni az áramot és jelezni, hogy baj van (elakadás). Üdv! W*
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #47808 üzenetére
Később olvastam egy tippet, ami saját tapasztalataimnak is megfelel:
Indítókondenzátoros motornál, ha felpörgés után ismét rákapcsoljuk a kondenzátort, morgó hang hallatszik, ami kerülendő üzemmód, egy idő után leéghet.
Üzemi kondenzátoros motornál, felpörgés után, a kondenzátort leválasztom vagy rákapcsolom, morgó hang nem jelentkezik, miután ennek ez a normál üzeme.
A próbákhoz az áramrelé helyett nyomógombot kell beiktatni, amit a felpörgés ideje alatt zárni kell. Kondenzátorok méretezése megtalálható a neten több helyen, arra azért nem tértem ki.
-
lolka1980
aktív tag
válasz
Kernel #47801 üzenetére
Szia!
Ez mind szép meg igaz is.
Na de mi van akkor ha kimegyek a sufniba a polc alól kiveszek egy motort ami ránézésre nekem valamiért pont jó lenne.
Fölteszem az asztalra,hogy meglessem az adattáblát hogy ugyan mi is ez, na de semmi régés rég leeset róla valamiért.
Csak azt látom,hogy "kijön" belőle 4 vezeték.Na ekkor hogyan állapítom meg,hogy:
-1Fázisú esetleg 3Fázisú-1Fázis esetén start illetve üzemi kondis (esetleg mindkettő)
-Kondenzátorok értékei (Start esetén milyen áramrelé)
-Ha 3Fázis és egyfázisúra akarnám esetleg kötni mekkora kondi kell rá?(Már ha lehet)
Esetleg 6 kivezetés esetén:
-csillag vagy delta-Ha 3Fázis és egyfázisúra akarnám esetleg kötni mekkora kondi kell rá?(Már ha lehet)
No és persze ami a legfontosabbak:
-A motor becsült teljesítménye meg fordulata.
Mert hát lehet nem is tudná a rábízott feladatot -
-
-
válasz
Kernel #47756 üzenetére
Arra gondoltam, hogy veszek 1db potit, és megmérem, hogy melyik venti mekkora soros ellenállással üzemel megfelelően, és akkora ellenállásokat veszek. Utólag nem akarom szabályozni őket.
Viszont, ha a linkelt szabályzó ilyen olcsó, akkor inkább ezt választom. Miért van 8db forrasztási pont egy NYÁK-on? Duplázva vannak, vagy más szerepe lehet?
mod: rájöttem, duplázva van minden lyuk. -
moha21
veterán
válasz
Kernel #47740 üzenetére
ööö én 60-70 mA láttam töltőáramnak, a 200mAh-t az akkumulátor kapacitására írtam. Durván 14 óra után leállt és zöldre váltott. Igen egyébként 9V-os rekesz is töltésvezérelt, olyan 90%-ig viszonylag gyorsan elment, az utolsó 10%-on szüttyögött sokáig.
Végig langyos volt egyébként, de nem meleg.Igazából nem tudom, hogy ez maximális vagy konstans érték, lehet nem árana mérnem, hogy mit is csinál. Illetve, ha lenne időm akkor xls fájba tudnám rögzíteni is akár az egész történetet.
-
moha21
veterán
válasz
Kernel #47734 üzenetére
Technical data
Input voltage 100-240 V ∼ 60/50 Hz
Current consumption 390 mA
Protection class II /
Operating temperature 0° - 25°C
Storage Temperature -20° - 40°C
Humidity (no condensation) 5 - 80 %
Output voltages 6 x 1,4 V (Loading slots 1 - 4)
2 x 9 V (Loading slots 5 - 6)
Charge currents (without using the
USB output)
6 x 1000 mA (Type AA)
6 x 500 mA (Type AAA)
4 x 1000 mA (Type C or D)
2 x 70 mA (9 V Block)
Charge currents (with use of the
USB output)
6 x 500 mA (Type AA)
6 x 250 mA (Type AAA)
4 x 500 mA (Type C or D)
2 x 35 mA (9 V Block)
Maximum assessment capacity
AAA: 900 mAh
AA: 2500 mAh
C: 4000 mAh
D: 4500 mAh
9 V Block: 200 mAh
USB 2.0 Output 5 V , 1000 mA
Measurements (W x H x D): 23,9 x 5,9 x 16,6 cm
Weight 620 g approx -
moha21
veterán
válasz
Kernel #47732 üzenetére
Nekem a Tronic márkanevű LIDL-ös akkuk voltak, több változat is. Kb 10-szer volt idáig töltve intelligens töltővel, az egyiket tegnap este óta még most is tölti...
A másik már reggel fel volt töltődve, de észrevettem, hogy a negatív sarka zöldül. ( Nem folytam bele a kémiájába, de biztos nem egészséges dolog ). Legnagyobb probléma talán, hogy van adott műszert fél évig nem használom.
Lehet jobban járnék inkább valami jóféle alkáli elemmel? Számológépekben sem váltak be nagyon az akkuk. Szerintem nagyon nagy az önkisülésük.(#47731) darvinya: Valami hasonlón gondolkodom csak furcsa egy ilyen high energy többe kerül, mint egy akku.. bár így mondjuk sokat nem érek az akkuval sem, hogy mindig tölteni kell..
-
PHM
addikt
válasz
Kernel #47715 üzenetére
Szerintem az a 8 cella vegyes kapcsolásban van,
azaz kettesével lehet párhuzamosan kötve és úgy sorba.
Notebook akksinál 14,4V-nál nem szokott nagyobb lenni a
névleges feszültség. Ez esetben viszont jó lehet a 16,8V-os töltő,
persze csak úgy, ha van balancer az akkupakkban. -
Black-core
aktív tag
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47679 üzenetére
Biztosíték kocka, varisztor biztos tönkre ment.
FET-re hasonlító dolog a kondi mellett hűtő bordán van és mérhető 450 érték (lábat nem tudom, mert típusát sem tudom leolvasni.
GBU 406 diódahíd 432/422 mértem, szerintem ez is jó.
0.22uF/250V kondin semmit nem mutat.
4 dolgot cserélem, és ezzel megjavul.
-
-
-
Archttila
veterán
válasz
Kernel #47619 üzenetére
Igen értem, de egyszerűbb is lenne fogóval csinálni, és nem mellesleg kényelmesebb is, hiszen közel 100db-ról van szó.
Akkor magyarán ha jól értem az a lényeg, hogy AWG legyen és beleessen a 18-22-es mérethatárba.Jó lenne ha valaki belinkelne egy olcsóbb modellt amit ő is használ/használt már ehhez az alkatrészhez...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #47609 üzenetére
...De a gyakorlatban ezt így nyilván nem lehet pontosan kalkulálni, tehát az első tag lényegében 1900 Ah kapacitásnak tekinthető....
Azért talán a duplája körül. Én a legkisebb cella kapacitásának a duplájára tippelnék a legpesszimistább változatban, azaz 2x1776.Közben javítottál.
-
válasz
Kernel #47603 üzenetére
Ja igen, én leragadtam ennél a PC táp témánál. 12V-nál többet sajna nem tudok neki adni, de jogos a felvetés, autóban (járó motornál) 14V körül is kaphat az erőlködő.
###
Ha már erősítő téma, lenne egy másik kérdésem is. Adott egy "asztali" erősítő, ami egyszercsak használat közben elnémult. Olyannyira, hogy be se kapcsolt. Szokott kattanni egyet a bekapcsolás után pár másodperccel, innentől fogva világít a kijelző, és működik is minden. De azóta se kattanás, se semmi, teljesen halott.
Szétszedtem, biztosítékok rendben, égésnek nincs nyoma, kondik rendben, (a dugvillán nem tudtam mérni ellenállást bekapcsolt állapotban, ez már gyanús volt) így hát elvittük szerelőhöz.
Meg is csinálta, és azt mondta, elment benne mind a 4 végfok, túlmelegedés miatt. Igaz, hogy ez egy passzív hűtésű erősítő, de nekem valahogy nem áll össze a dolog. Ha elmegy a végfok, attól még be kellene kapcsolnia, nem? Egyáltalán, túlmelegedhet ez annyira, hogy tönkremenjenek az erősítőfokozatok? Nincs benne hővédelem? Ezentúl úgy használjuk majd, hogy egy ventilátorral megbiztatjuk. -
válasz
Kernel #47598 üzenetére
Furcsa, de az AUX rendesen szól, a rádió meg csak az egyik oldalról. Mindegy, ezzel együtt tudok élni.
A vágási pontot egyrészt füllel is érezni, másrészt - meglátásom szerint - ilyenkor már pislákolnak a LED-ek az autórádió kijelzőjén. Gondolom ez az a pont, ahol az erősítő kiadja magából az összes teljesítményt. Az kizárt, hogy a bemeneti táp kevés neki, egy 12V-on 17A-t leadó Chieftec táppal hajtottam meg.
Én ezeket a számításokat nem ismerem, így "érzésre" próbálom eldönteni, hogy mennyit bír a rendszer.
-
válasz
Kernel #47596 üzenetére
Igazatok volt, tényleg meghajtja, ráadásul elég szépen szól - egy ilyen párost kötöttem rá, de majd lesz még egy AIWA hangfalpár is rajta, ha előkerítem. Hú, szerintem zsír lesz!
Mindent alapon hagyva elég ratyi a hangja, de egyrészt az autórádiót is jól lehet finomhangolni a mély/magas állítgatásával, másrészt egy relatíve "komoly" hangkártyával (Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro) hajtom, flac zeneszámokkal - na lényeg a lényeg, tényleg jól szól!
A házat nem lehet lebontani vele, nagy hangerőn már torzít, de ésszel hallgatva teljesen jó. Kb 20m2-es szobát bőven behangosít ez a pár is.###
Egy kérdés csak, ami igazából nekem lényegtelen, de mindenesetre érdekes probléma. Ha AUX-on keresztül hallgatom, akkor az első és a hátsó "részen" is szól mindkét hangfal, viszont ha az AUX-ot kihúzom, akkor a rádió lép működésbe, és ilyenkor elöl és hátul is csak a jobb oldal szól. Fura...de kb sose hallgatok rádiót, csak érdekességként írtam.
-
válasz
Kernel #47590 üzenetére
Na én ennyire nem mélyedtem bele, de ebben a topicban mindig tanulok valamit!
Így már oké, hogy 2×15W van a matricára írva. A kérdés innentől már csak az, mennyire hajtja meg a 85/60W-os hangfalakat. Holnap kiderül a gyakorlatban, ma már nem akarok zuhogtatni.
Ha így fest a dolog, ez a 2x15W, ami összesen 30W (ez gondolom nem feleződik már), na szóval ez a 30W tud szólni összesen a rádióból (vagy 2 vagy 4 hangfalon, de összesen 30W-ot tudok kivenni belőle - elméletileg persze). Ha egy olyan táppal hajtom meg, ami 12V-on tud 20A-t, akkor az bőven befedi ezt, szóval ha recseg / rotyog a hangfal, akkor azon a ponton fog elfogyni az erősítő.
Jól gondolom?
-
válasz
Kernel #47562 üzenetére
Megcsináltam ezeket a beállításokat, de továbbra is az a gondom, hogy amint kihúzom az adaptert, egyből kikapcsol a noti. Az biztos, hogy nem szoftveres probléma (legalábbis nem Windows-os), mert már a Windows töltése előtt kikapcsol.
Én valami érintkezési gondra gondoltam, ezért megpucoltam alkohollal a laptopon lévő csatikat, illetve az akksi érintkezőit is megfeszegettem egy tűvel, de nem változott semmi.
Megmértem az áramfelvételt, és kikapcsolt gépnél, csatlakoztatott adapterrel ugyan világít sárgán az akksi jel - gondolom ez a töltés lehet - de nem vesz fel áramot, 0W-ot mutat a műszer.
Viszont ha az akksit kiveszem, és úgy dugom rá az adaptert, akkor nem világít az akksi piktogramja, szóval valahogy azért mégis érzékeli, de nem az igazi így... -
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47552 üzenetére
LCD tv-ről lenne szó, ami fullHD-s.
Más:
Ez aztán a magyarázat leírásban, ráadásul a menüben Auto / PCM van csak.
Audio beállítások
* Digitális hangkimenetek Használja a „▲ / ▼” gombokat az Compressed audio opció kiválasztásához.
Használja a „◄ / ►„ gombokat a PCM és az Compressed közötti lépegetéshez.
Ha az Compressed-at választja, és Compressed audio sugárzást válasz ki, az alapbeállítás Compressed lesz, azonban a PCM választása esetén a PCM sztereo lesz a hangkimenet.
Vegye figyelembe, hogy Compressed támogatással rendelkező digitális hangerősítőre van szüksége, amelyet a digitális optikai kimenetre csatlakoztat az Compressed hangzás eléréséhez. -
válasz
Kernel #47533 üzenetére
A leválasztó a TV elé mehet, vagy máshová kellene elhelyezni? Invitel kábelnetről van szó, tehát a bejövő koaxot multimedia splitter (MMWO) választja szét, innen megy a modembe és a TV-be is a kábel.
A kapcsolós kérdésem inkább a kikapcsolt állapot alatt bekövetkező váratlan eseményekre vonatkozik, túlfeszültséggel gondolom nem kell foglalkoznom egy ilyen elosztó esetében, másodlagos villámhatás például?
-
válasz
Kernel #47530 üzenetére
Ezt jó, hogy írod, tervezem a PC-vel összekötni a TV-t, a kényelmesebb filmezés miatt (32" Vestel belsős Orion LED-LCD TV), HDMI-DVI kábelell (10m kell, 6 métert kell áthidalni). Jobban járnék, ha egy hosszabbítót húznék a túlfeszvédős APC elosztóig, és abba dugnám a TV-t? A TV földeletlen csatlakozós, de koax kábel megy bele digitális kábelTV gyanánt (CA modullal, tehát nincs beltéri).
Másik kérdés: a fent említett APC elosztóhoz tartozik. Biztonságban tudhatom az eszközeimet, ha csak kikapcsolom az elosztót, és nem húzom ki?
-
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Kernel #47220 üzenetére
Sziasztok, megjött a bt modul, amiről korábban írtam.
Igaz, még nem a kocsiba való, hanem az itthoni hifihez való.Régi sony hifit szétszedtem, rca bemenet belsejére ráforrasztottam a hangkábeleket, tök szépen szól, a búgást is sikerült teljesen megszüntetnem.
Legalább is addig, amíg külső tápról kapja az áramot.
Viszont mivel az nem lenne vmi szép megoldás, ezért szeretném megoldani, hogy a hifitől kapjon áramot.
Be is kötöttem, bekapcsol, működik, csak baromira búg.
Ha külső tápon van, akkor nem.
Mi lehet a baja?Így nézett ki az elején a hifi belülről, balra alul a táp:
Itt pedig az a tápból kijövő és a hifibe menő kábel, amit megcsapoltam:
Ezt a JW8 feliratút, a a FOR+12V ment a modul tápcsatlakozójából pirossal jelölt kábelre, a -30 feliratúra pedig a fekete kábelt kötöttem.
Mit rontottam el? -
válasz
Kernel #47413 üzenetére
Akkor talán azért, mert ez egy mélynyomó, és erősen rezeg benne minden.
Egyébként én is erre gondoltam, csak azt hittem az elektronikai cuccok fém részei stabilabbak annál, h a mélyfrekvenciás rezgések ártsanak neki.Már gondolkodok rajta, h visszaviszem.
Egyre inkább nyílik a bicska a zsebemben. -
-
válasz
Kernel #47338 üzenetére
Azt értem, hogy a mérőzsinórral (vagyis a végével) ne zárjam össze az alkatrészek lábait, a kérdés az lenne, hogy tudok-e úgy zárlatot csinálni, hogy a negítív van a földön (házon), és a pozitívval megérintek bármit (ami csak 1 pont). Szerintem nem, ezért nem is értettem a zárlatos dolgot.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #47320 üzenetére
Köszi. (Ja, tényleg hirtelen el is felejtettem, hogy kérdeztem már ezzel kapcsolatban
)
Jut eszembe,még egy kérdés: Van nálam egy Digitális képkeret, javításra. Reménykedtem, hogy hátha sikerül a kicsiny hobbi tudásommal életet lehelni bele. Sikerült is, csak nem tudom mit csináltam
A gondja az volt hogy a tápfesz (12V) nem ment tovább a panelra. Már a nyákon a DC csatlakozón is csak 1,3V körül mértem. Nézegettem, nyomozgattam multival amikor egyszer csak hozzáértem a képen látható alkatrész lábaihoz, és kicsiny szikra kíséretében újra működésbe kezdett.
Kérdésem, hogy mi történhetett és mi az az alkatrész?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Eladó Toshiba 65" 4k HDR ANDROID smart tv.
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Samsung Galaxy S24 FE 8/128GB Megkímélt,Kétkártyás,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest