Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Thunderzolee

veterán

válasz Kernel #47413 üzenetére

Akkor talán azért, mert ez egy mélynyomó, és erősen rezeg benne minden.
    Egyébként én is erre gondoltam, csak azt hittem az elektronikai cuccok fém részei stabilabbak annál, h a mélyfrekvenciás rezgések ártsanak neki.

Már gondolkodok rajta, h visszaviszem.
    Egyre inkább nyílik a bicska a zsebemben. :((

• Thunderzolee

veterán

Köszönöm a válaszokat.

Az a trutyi az nem a kondenzátorból folyt ki, az egész nyákon több helyen is ilyen feketés megszáradt ragacsnak tűnő anyaggal vannak bevonva a műanyag alkatrészek, szóval én is arra tippeltem, h az inkább azért van, h ne lehessen a későbbiek folyamán olyan könnyen eltávolítani az adott alkatrészt ha esetleg cserélni kellene (hanem vegyen a felhasználó új készüléket). :D
    Mondjuk nem tudom, a kondik köré minek tettek belőle, minek azokat odaragasztani?

Közben összecsavaroztam.

Működik, rendben van, de akkor beszerzek két 35V-os kondenzátort, és átcserélem őket.

Kár, h nem értek hozzá, ezek szerint felesleges volt elvinnem "szerelőhöz", ha magam beszerzek két kondit, kicserélem, megúsztam volna jóval kevesebből.
    Csak a forrasztó otthon van a Balatonnál, meg úgy voltam vele, h biztos más baja is van, minek vágjak bele.

Egyébként Esztergomban a buszvégen levő elektronikai eszközöket javító szervizbe vittem.

Hát itt nincs nagyon választék, nincs hová vinni, ha elromlik valami, csak ez a szerviz van a városban. :/

6ezer Ft volt egyébként a "javítás".

Azt gondoltam, valamit cserélt benne, és mondom na, 6ezer az rendben van, még örültem is neki, h legalább ez is megvan, nem kell új cuccot vennem.

• Thunderzolee

veterán

Üdv!

Adott egy 5.1-es hangszóró szett, aminek a mélysugárzójába van az összes erősítő beépítve, (médialejátszó nincs, csak RCA bemenetek).

Elég régi már, és iszonyú sokat volt használva. A szgépem köré van beállítva, szóval ha játszok, ez szól "körülöttem".

Namost, költözködtem, és az új helyen összerakva elkezdett búgni/dübörögni.
    Mint amikor brumos a rendszer, csak ez sokkal hangosabban búgott (a mélysugárzóból jött a búgás).

Levettem a hátulját, semmit se láttam, csak a két legnagyobb kondenzátor mintha púpos lenne.

Úgyhogy elvittem egy közeli elektronikai szerelőhöz.
    Mondtam neki, h dübörögve búg.
    Mondta rendben, bizonyára a mélysugárzó erősítője adta meg magát.
    Aztán mondtam neki még, h levettem a hátulját, és láttam, h az a két legnagyobb kondenzátor az fel van púposodva, és hogy a hibától függetlenül megtenné-e, h kicseréli azokat is.
    Azt mondta rendben.

Talán egy hétig volt nála, most hoztam vissza.
    Azt mondta, h nem csak a mélysugárzó erősítője volt rossz, hanem mindegyik búgott. (Nem tudom, én a többi hangszóróból nem hallottam búgást, de lehet csak azért, mert a 4 álló, ill. a center az közép, ill. magassugárzóból állnak csak, a búgás meg mély frekvencián szólt, így a másik öt hangsugárzóból nem hallatszott.)

Kíváncsiságból leszedtem a hátulját.
    Nem látok semmi különösebb szerelési nyomot, mindössze a két legnagyobb kondenzátor közül az egyik ki van cserélve.
    Tehát amire kértem azt csak félig csinálta meg. :/

Azt szeretném megkérdezni a topiclakó elektronikai szerelőknek mi a véleményük?
    A búgást okozhatta az elöregedett kondenzátor?
    Ha magam kicseréltem volna, ennyi lett volna, és meg van javítva?
    Ez a két nagy kondenzátor ez mit csinál amúgy? Elöregedett, és ezért búgott?

Teszek fel 4 képet.
    A legutolsón látni, ahogy az egyiket kiszedte, és helyettesítette egy másikkal, csak mivel nem fért el, a nyák másik felére van forrasztva.

Azt szeretném még megkérdezni, h egyáltalán jót tett bele?

A régiek ilyenek voltak:
    fekete TNC VENT (nem tudom, ez a márka/típus?) 35V 4700uF

Az új az meg:
    sötétkék Nichicon 25V 6800uF

Nichicon márka az jó?
    Nem baj, h másmilyet, úgy értem más értékűt rakott bele?
    Vagy pár évet elmegy, aztán megint javíttathatom?

Amúgy miért nem cserélte ki mind a kettőt? :F

• Thunderzolee

veterán

Köszönöm a válaszokat.

Azt hittem mindenhez Wellert kell használni, erre most jól össze vagyok zavarva.

Viszont ha már rátaláltam erre a topicra.
    Lenne még egy kérdésem.
    Adott egy Philips 170s monitor.
    Ennek van egy olyan baja, h használat közben kikapcsol a monitor. Aztán visszakapcsol. Random alapon, ha olyanja van, lehet sokáig használni, de ha megmakacsolja magát, akkor nem megy.
    Google alapján ez egy tipikus hiba ezeknél, és kondenzátor cserékkel meg lehet javítani.
    Van egy Youtube video is róla:
    https://www.youtube.com/watch?v=WcLX7Wl_3aE

Ezt írja:
    1db 150uF 25V és 4db 470uF 25V kondenzátort kell kicserélni újakra, de ha nem akarjuk, h a hiba újra előjöjjön megint pár év múlva, akkor ne 25V-osakat, hanem 35V-ost vegyünk most hozzá.
    Ebben az is látszik, h CapXon volt az eredeti kondik márkája.

Sajnos nem ismerem a kondenzátorok márkáit.

Milyet vegyek, és esetleg hol?
    Van itt Esztergomban egy elektronikai műhely, betérhetek oda is, biztosan tudnak adni ilyen kondikat, de gondoltam megkérdezem, h van-e valami konkrét hely, ahonnét be lehet szerezni őket? Illetve milyet vegyek? Jó ez a CapXon? Vagy van tutibb?
    És a 25V 35V-ra csere az valóban jó ötlet? (bár gondolom igen) :)

• Thunderzolee

veterán

válasz hoffman_ #44364 üzenetére

Ilyen pillanatpáka nekem is volt otthon, az akkoriban jó is volt, de az otthon maradt, én meg vettem egy kinézetre ugyanolyat, de mintha nem bírná, forró a háza, nem világít az izzója, és úgy bele van építve, h ki se lehet cserélni, és mintha folyton égett, ún. amper-szaga lenne.
    És csak botladozva tudok vele forrasztani.
    Lehet valami kínai sz×r? Én azt hittem ha kinézetre olyan, mint a csehszlovák, akkor olyan is, és azt gondoltam, azért nem megy a munka vele, mert nem férek hozzá semmihez a nagy feje miatt.

hoffmann_

Pfejj, még ki se bontottam, csak ide rakta az asztalomra a lakótársnőm.
    Indítottam értékelést. :R

• Thunderzolee

veterán

válasz hoffman_ #44361 üzenetére

LOL

Ugyanilyen ónszippantóm van. :D
    Szintén a Conradból.

Azért akarok Wellert, mert mindenkinek akit ismerek és forraszt néha, annak akármilyen ütött kopott, megégetett tetejű-szélű, de Weller van. És ahol dolgoztam ilyennel (még ezer évvel ezelőtt), az is Weller volt.

És nem értek hozzá, ezért gondoltam, h biztos ilyen kell nekem is.

Ezek szerint nem? :F

Nem akarok úgy járni, h elkezdek egy kondenzátort kiforrasztani, és a nyákon az áramvezető csíkot leolvasztom, mert nem megfelelő a páka, és mindent körbemelegít, a kondenzátor is már tűz forró, de a cin még mindig nem akar megolvadni/eltávolodni. Azt hittem azért csinálom rosszul, mert a pákám nem megfelelő - vagyis a hegye.
    Aztán RCA, vagy Jack dugókat is szoktam forrasztani, azok is teljesen szétolvadnak, csak a vezeték nem akar ráforrasztódni.. :/
    Egy kifinomultabb pákával azt gondoltam hirtelen "megtanulok" forrasztani.
    Aztán lehet, h nem a páka volt eddig se a rossz - csak a hegye?

Szóval most kétségbe vagyok esve, azt hittem itt majd rábeszélnek, nem lebeszélni akarnak. :B

• Thunderzolee

veterán

Üdv!

Szeretnék venni egy Weller trafót + pákát.
    Nem nagyon értek hozzá, láttam, h 30-40, 50, 80Wattosak vannak.
    Van amin lehet állítani a hőfokot, és van amin nem.
    Ez utóbbi úgy működik, h attól függ milyen hőfokot ad, amilyen pákát veszek hozzá, és lehet cserélgetni, és akkor más hőfokú lesz? Azt hiszem nem ilyet akarnék, hanem amin lehet már magán a trafón állítgatni.

Eddig ilyen forrasztó pisztolyt vagy mi a neve használtam, de nem férek hozzá vele kis helyekhez, meg nem is nagyon merek vele olyan helyeken forrasztani, ami áramköri lap, mert a cint alig akarja megolvasztani, de a nyák közben teljesen tönkremegy.

Csak ilyen kisebb dolgokhoz kellene, egérben pl. cserélnék mikrokapcsolót, vagy kondenzátorokat monitor panelján, mosógép panelján kondenzátort.. Tudom, h most biztos azt mondjátok, h ehhez nem kell profi gép, de mivel nem értek hozzá, ezért fordultam a topiclakókhoz.
    Pénz az végülis (óvatosan fogalmazva) lenne rá, persze nem akarok százezres állomást.

Ezt találtam OLX-en:
    http://olx.hu/hirdetes/weller-pu-81-ID2M9iZ.html#df07fe274d
    Már egy pár hónapja nézegetem a hirdetéseket, eddig 80Wattost ennyiért nem is láttam.
    Mekkora fog nekem kelleni egyébként?
    Mit jelentenek ezek a Watt számok? Miért jobb a nagyobb Watt?
    Mihez kell a több Watt?

Ha jól értem a hirdetést, ez csak egy trafó, amihez kell még páka is?

Találtam azt is, de ez most tényleg 20ezer?
    http://olx.hu/hirdetes/weller-forrasztopaka-ID2Ragz.html#ed73b3ea68
    Nincs ebből olcsóbb? Vagy a 80Wattos állomáshoz muszáj ilyen 80wattos páka is?

És ezek hogy működnek, ha én vékony, fél-egy milliméteres csúcs-hegyet szeretnék, akkor kell még egy 20ezres ugyanilyen kábelt vennem, vagy elég ez amit hirdetnek, és ennek a végén lehet cserélni a tűket?

Más.
    Sima kézi ónszippantót szoktam használni, ha kiforrasztok valamit, az jó megoldás, vagy ónadagolós, ónszívós, levegőelvezetős állomás alatt szóba se álltok mással? :D

Elnézést, ha kicsit bugyuta, másoknak egyértelmű kérdéseket tettem fel, Googleztam egy darabig, de egyszerűbbnek láttam, ha itt leírok mindent, és valaki talán válaszol.

Conradban is nézegettem a forrasztóállomásokat, azok az olcsók is jók lennének nekem vajon? Vagy az semmire se jó kínai vacak, és maradjak inkább a Wellernél, ha már eldöntöttem, h beruházok egy ilyesmi készülékre?
    http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=1508030

(Tulajdonképpen a Conrad oldalán néztem át a "termék-skálát".)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés