- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #70373 üzenetére
2A körüli lehet a terhelés. Létezik, hogy annyit nem tud a mérőzsinór?
Mondjuk, már nem az eredeti, még Lomex-ben vettem úja hozzá. -
Panthera
őstag
válasz
tordaitibi #70351 üzenetére
Na leesett.
Folytathatom az értetlenkedést?
A reed relé esetén (ami írtál) a csőben a vízszint növekedésével a kis mágnes kapcsolja be a relét. Gondolom minden LED-hez kell egy relé. Mi szabályozza a kikapcsolást, vagy meddig világít egy LED? A relé működésével nem vagyok tisztában. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #70351 üzenetére
Elektrolittá kell alakítani pl meg kell sózni de rendesen, ha ez a cél
Különben az egyenáramnak van egy másik problémája is, mégpedig a durranó gaz képződés
-
válasz
tordaitibi #70331 üzenetére
Biztos? Ilyesmi a cél: [link], csak a LEDek helyett egy fentebb linkelt LED oszlop lenne. Egyébként mekkora elleneállás kell a LEDek elé 5V mellett? 330Ohm oké? Nyilván az én vizem nem ilyen tiszta, mert fűtésrendszerről beszélünk, de azért nem tömör iszap.
mezis: akkor a rozsdamentes csavar is megfelelő epoxyval, nem?
A váltóáramot viszont mellőzném. Ha tényleg nem jó rozsdamentes szonda sem, akkor lesz reed úszó. Építek abból.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #70231 üzenetére
Baze mennyire semmit nem tudok erről.
Most ugy vagyok vele hogy kéket kékkel barnát barnával összekötöm túl nagy baj nem lehet valaki csak kitalált erre valamit mikor megtervezték
Kezdem megunni az építészetet elkezdem ezt tanulni de komolyan.Alapvetően abban is kételkedek, hogy hogyan van a panelban megcsinálva a villamos hálózat. Földelés sztm kb nincs, mindenhol kéteres törékeny aluminium vezetéket láttam a falban. Mindenhol világítós kapcsolók voltak, villogtak tőle a ledek, azokat kicserélgettem. De nem lepődnék meg, ha agyonvágna az áram egyszercsak kávéfőzés közben
Szóval konklúzió: a multiméterem erre nem való, az is lehet , hogy f*szságot mér, tegyek oda egy autóizzót, ha nem villan fel akkor fasza, ha felvillan gyújtsam fel a panelt?
-
sztanozs
veterán
válasz
tordaitibi #70044 üzenetére
Visszatérve a témára, hogy működik - elektronikai szempontból - a sima LCD (háttérfény nélküli, árnyékolós)?
Nem akarom csak azért kidobni a vérnyomásmérőt, mert nem megy rajta a kijelző. Végső esetben hekkelnék rá vagy egy aktív LED-es kijelzőt, vagy összekötném egy otthon pihenő rpi-jal (GPIO-n) és képernyőn jeleníteném meg az adatokat.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #70101 üzenetére
Ha szerzek egy érzékenyebb multimétert,
és feszültséget mérek az zsákutca a váltóáram miatt ? -
válasz
tordaitibi #70066 üzenetére
Írtam azt is, hogy a 24 voltos táp nem viszi a kettő tekercset magában. Lehet, hogy kuka, ingyen volt...a Vargáné táp viszont nem boldogul a kettő tekerccsel. Ha sorba vannak kötve, csak 2 amper kúszik át rajtuk. Lehet ki kellene próbálnom a Corsair TX650-el...ezért kérdeztem, hogy ha egy sima kapcsolóüzemű LED tápra kötöm őket, az úgy jó-e, mert akkor veszek egyet, és le van tudva a probléma.
-
válasz
tordaitibi #70050 üzenetére
Nem haragszom, csak utána írtam, hogy direktben leold a védelem, az izzóm meg 12 voltos.
Sorba raktam, direktben nem változott semmi, nem indul a táp (de cicereg), félve, de beiktattam a 12 voltos izzót. Először harmatos volt a dolog, 12 voltról indultunk 2A mellett, de az izzó halvány volt, viszont fokozatosan nőtt az áram és a feszültség is, az izzó pedig egyre fényesebb lett. Úgy fél perc után elért a csúcsra, ekkor 17V/2.8A lett a vége a tekercsek csúcsain/második tekercs saruján. Az izzó egyébként egypólusú H4, 12V/55W. Ha jól számolom, akkor az izzó miatt ennyi az annyi. 24 voltos izzó kellene, ugye?
-
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #69989 üzenetére
"de nem teljes értékű az átalakító mert nem tudtam működésre bírni a régi mátrixnyomtatót. "
De arra, amire neked kell, ez a legolcsóbb megoldás és a te esetedben teljes értékű, mert a vezérlő vonalakat úgysem használod, csak az adatvonalakat kapcsolgatod ki-be.
Arra figyelj, hogy a relé modulodnak legyen meghajtása a boardon, meg arra, hogy ezekkel a relékkel nagy áramú készülékeket ne nagyon kapcsolgass, mert elég hamar beégnek. -
mezis
félisten
válasz
A parallel printer kábelekből is volt "vékonyabb", kispórolták belőle a visszajelzést. Volt olyan printer, aminek meg kellett volna.
-
MasterMark
titán
válasz
Úgy, hogy a vezérlő egybe van építve azzal. Ott van rajta a chip is, meg az USB is.
Szoftvert meg neked kell írni hozzá.
-
And
veterán
válasz
Úgy működik egy szál USB-vel, hogy a panelen van egy USB-soros konverter (a konkrét esetben PL2303, de ilyet több cég is gyárt), aminek a drivere a PC felé egy virtuális soros portként mutatja az áramkört. Vagyis a számítógép egy COM-portként látja és úgy is kezeli az USB-re csatlakozó illesztőt, és az arra küldött információ valóban soros adatként jelenik meg az illesztő túloldalán. Persze ehhez kell még egy soros-párhuzamos átalakító, ami leginkább egy mikrokontroller szokott lenni, de a PC-n csak a (virtuális) soros portra történő adatküldést kell megoldani, ami viszonylag egyszerű, akár egy terminálprogram is képes rá.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #69986 üzenetére
Valami hasonló ? (Windows XP-vel még működött...)
-
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #69986 üzenetére
Hát mindenképp kell hozzá egy vezérlő elektronika ami kommunikál a PC-vel USB-n és kapcsolja a reléket.
-
válasz
tordaitibi #69925 üzenetére
Névlegesen 220Voltos, mert a primer tekercset kell hajtani magában, szekunder nélkül, elvileg bármi jó, akár elemek is, a feszültség és áram az erejét adja. A Make It Extreme csatornáján láttam először ilyet mágnesasztalként, ott kettő párhuzamosan kötött trafó kapta a 12V 4A-t.
Az áramgenerátoros tápok drágábbak a feszültséggenerátorosoknál, ezért gondoltam utóbbira. A kapcsolóüzeműek olcsók viszont.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #69895 üzenetére
30 éve magam kötöttem be, eredeti dokumentáció alapján. Azóta is működik. Fűtési idényen kívül célszerű a kapcsolási hőmérséklet környékén tartani, hogy ne "száradjon" be.
-
válasz
tordaitibi #69899 üzenetére
Az lesz az, ebben egy nagy lapos dob féleség van a tekerő alatt.. Ebben is van egy ellenállás (de semmi kapcsoló), viszont fogalmam sincs, mi célt szolgál. Sorban van kötve, és ezért mérek fele akkora feszültséget a harmadik (kapcsoló) vezetéken. Sima relé van benne, ami a nullát kapcsolgatja a vezérszálra. Alapból zárt módon. Az ellenállás is ezen a vonalon van, de áthidalva a relét, tehát csak akkor folyik rajta áram, ha nincs fűtés.
-
Czimby
addikt
válasz
tordaitibi #69900 üzenetére
ECHO effekt van rajta, sajnos nem találok sehol sem kapcsolási rajzot hozzá.
-
Czimby
addikt
válasz
tordaitibi #69894 üzenetére
Ez áll rajta:
CD2399GP
BVPbE -
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #69895 üzenetére
Nekem is van ötletem.Ahogy én emlékszem ezzel becsapták a szabályzót.Éjszakai módban ez az ellenállás fűtötte a szabályzót,2-3 fokkal előbb lekapcsolt.
-
fero02
nagyúr
válasz
tordaitibi #69818 üzenetére
Hát, nem szeretnék annyit áldozni az akkura, mint amennyiért egy újat venne a gazda. Értelemszerűen a költséghatékonyság is fontos szempont.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #69761 üzenetére
Van rá utalás,így kell működnie! Mégpedig azért,hogy tartósan bekapcsolható legyen.Le van írva,hogy kell elé egy hagyományos villanykapcsoló,amivel funkciót lehet váltani.
-
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #69641 üzenetére
Sajnos az. Folyamatosan levego jon fel. Ez ilyen terulet.
A szivattyun van visszacsapo szelep. Fel is veszi a vizet de kell neki pici ido. Nem mertem, de kb 5-10mp.davinya:
"Nedvesség érzékelő, vagy víz érzékelő kellne szívó részhez, így ameddig nincs víz, addig nem indul és nyomja ki magából bennelévőt."
Nem sok kedvem van mellete ulni es pumpalni a vizet. :).
Ha indulas utan nem jon fel 10-30mp en belul viz akkor stopp.
Ha ontozes kozben valahol hiba van es elmegy a viz, le esik a nyomas nullara. befogom a slag veget hirtelen elengedem es eltunik a viz 1-2 mp re.
Igy a nyomas kapcsoloval ket legyet utnek egy csapasra.
Indulasnal idozitett vedelmet, mukodes kozben pedig ismet vedeni tudnam a szivattyut.
Olcso es jo megoldasnak talalom. Azbaramlas mero egy ilyen hullamzo teljesitmenyu rendszerbe szerintem felesleges es draga. -
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #69616 üzenetére
Nem,
csak a két egység kimenete közé.Üdv.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #69579 üzenetére
ebből az icből van 2 darab. 4darab 3w-os hangszoro lesz velük hajtva. akkor a kimeneti csatolokat kicserelem nagyobbra és a C1 meg marad 4.7 ami volt itthon.
akksis cuccba . picit gáz hogy 100mA a keszenleti árama. jobb lenne ide vmi pam ic-s d-osztály de ez van..pár honapra igy marad. vagy örökre.
a tápfeszt merjem növelni 11v fölé?
[link] -
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #69540 üzenetére
Az is. Csak a tirisztor a lányneve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #69530 üzenetére
SCR = Silicon Controlled Rectifier.
-
Ghard
őstag
válasz
tordaitibi #69530 üzenetére
Megpróbálom egy sima konnektoros szabályzóval, mint ebben a videóban. Bekapcsolva úgysem hagyom, ha nem vagyok mellette.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #69444 üzenetére
Full hardveres megoldás: a normál érintkezők mellett, van egy bedugás érzékelő kontakt is a jack aljaztban...
-
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #69462 üzenetére
Helló!
Érdeklődnék, hogy nyák beültetést (kézi forrasztás, furatszerelt alkatrészek) vállalna-e valaki, budapesten?
Az alkatrészeket és a panelt én biztosítom. Egyelőre két darab panelre lenne igény, későbbiekben akár 10-20-as szériák is lehetnek.
A nyák 10 x 10 cm-es,
2 x 40,
1 x 32,
1 x 14 DIP foglalat, plusz a körítés, ellenállások, 2 db tranyó, 2 dióda, tüskesor, 5 db LED. SMD alkatrész nincs.Ajánlatot privátba kérnék.
-
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #69443 üzenetére
Volt pár 18650-es akku már a kezembe de 1Ah nagy áramúval még nem találkoztam (1.3Ah- volt a legkisebb kb.8-10 éve). Mi van ráírva az akkura?
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #69443 üzenetére
Szerintem ott Keveri,hogy a sorba kötött 100 aksi 420 voltja már valóban 100 ampert hajtana át a 4,2 voltos terhelésen.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #69436 üzenetére
1A/5Cella
Pont nem nagy áramú, mivel ez nagyon kevés, mikor leosztod 200mAh-ra jön ki.
Nagy áramú min 2A/Cella, ez 5Cellánál már 10Ah. -
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #69427 üzenetére
Már kérdeztem, hogy milyen cellákat raktál be (a gyártmányra lennék kíváncsi). Léteznek olyan cellák amik NAGY kisütő áramot bírnak (e-cigi, akkus fúró, stb.) és léteznek kisebb kisütő áramot elviselő típusok (laptop akku, elektromos kerékpár, stb.). Ha kis áramút raktál bele akkor 1értelmű a helyzet (nagyobb belső ellenállás és lekapcsol az elektronika).
(#69425) szaszlaci :
Semmi gond nem lesz, nem fog melegedni a triak (nemesik rajta fesz) -
Gézengúz
addikt
válasz
tordaitibi #69427 üzenetére
Pont írni akartam, biztos, hogy a nagy áramfelvételtől térdelnek le.
Alin vettem Liitokala HG2-es 3000-es akksikat, (csoki) most már pár töltés bennük van, de hihetetlen erősek és jól bírják. Most lesz megint kis leárazás nézz rájuk szerintem.Pl.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #69422 üzenetére
Ólom és NiMH akkukkal tapasztaltam, hogy amikor már elöregedtek, kicsi a kapacitásuk, két eset van: vagy nagyon rövid töltés után már a teljes feltöltöttség jeleit mutatják, vagy napokig nyomhatom bele az áramot aztán megnézhetem mit kapok belőle vissza.
-
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #69416 üzenetére
Milyen cellákra cserélted ? típus?
-
JóGéza
aktív tag
válasz
A cellák terhelhetősége mekkora? Hány ampert tudnak leadni tartósan?
-
mezis
félisten
válasz
A lecserélt cellák tényleg gyengék voltak ?
-
Gabady
aktív tag
válasz
tordaitibi #69368 üzenetére
Igen, elsőre nem is értettem...
Köszi! -
válasz
tordaitibi #69367 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #69296 üzenetére
Ez nem power LED, csak annak néz ki.
Véleményed az, hogy ha nincs márka és nem méregdrágán adják, az már csak szar lehet.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #69278 üzenetére
A piaci tényleg gagyi, mert fél aluházas és ráadásul nem power LED van benne.
Ilyeneket lehet 500Ft-ért most kapni.Ami nekem van SkyWolfEye lámpa teljes aluházas és power LED-es.
Működik norrmál NiHm akkuval is, de Li akkuval adja ki teljes fényerejét.Nem vagyunk negatívak, csak senki nem fizet 10x-es árat egy matricáért.
De Te döntésed, hogy ennyit kiadsz érte, akkor meg felesleges kérdésed is. -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #69183 üzenetére
Átépítet, de hasonló alapanyagokból van.
fero02
Ment PÜ.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #69177 üzenetére
Csöves rendszer, semmilyen egyenirányítás nincs benne, ráadásul 3A-t kihasználja.
fero02
Jó lenne, ha kapható lenne valóban 12V/3A trafó értelmes áron, vagy jó minőségben.
Mert vettem egyet, csak ráírva van az érték, de 2A-en szépen megfőzte magát.Régi trafót vadásztam, viszont most nem tudok bemenni HR elektronikába, hátha van ott.
Attix70
Megnézem mennyi hely van, aztán nézek másik trafót.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
tordaitibi #69150 üzenetére
Akkor ha jol ertem a felvezeto diodakkal probalkozzak?
-
M0ng00se
őstag
válasz
tordaitibi #69145 üzenetére
Sikerült a dolog, bár picit fura hogy csak egy hangfal szól, lehet be kell ruháznom mégegyre
-
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi #69106 üzenetére
Tényleg a riia a rossz. Remélem meglesz a hiba oka
-
M0ng00se
őstag
válasz
tordaitibi #69138 üzenetére
Tv-ből erősítőbe, majd erősítőről a hangfalba.
A hangfal hétvégén lesz meg, majd belekukkantok mindenképp, bár kicsit magas volt nekem egy két rész amit írtál -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #69134 üzenetére
Dehogynem van, csak nem ez a USB A típusú, hanem ez
Ennél szokták nem átkötni és elektronika nem kapcsol be, mivel USB 3 adatbuszt várja.
-
M0ng00se
őstag
válasz
tordaitibi #69135 üzenetére
Szóval valami "aktív" átalakító kellene?
-
kjani18
őstag
válasz
tordaitibi #69127 üzenetére
Nem a sebességre gondoltam, csak a kompatibilitásra. Legalább is a TV -nél. A sebesség az egyéb használatnál jön jól, de ott meg vannak a feltételek.
Köszi
Jani -
W. A. Lacky
tag
válasz
tordaitibi #69122 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindannyiótoknak, (mezis, lompos48, tordatibi). Hasonló gondolataim voltak nekem is. Asszem maradok az eredeti megoldás mellett, már csak azért is, mert egy másik fórumon is megkérdeztettem egy ismerősömmel, de neki is hasonlókat írtak.
Köszönöm, még egyszer!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #69122 üzenetére
Igen. A hirtelen megjelenő elektromos tér "cibálja" a táplált csövek még hideg katódjainak emissziós rétegét.
A 30-40 másodperc késleltetés túlzás. A katódok felfűtése nem nagyon haladja meg a kb. 10 másodpercet.
-
Gézengúz
addikt
válasz
tordaitibi #69121 üzenetére
Köszönöm. Akkor majd lehet kipróbálom, de most már mint megtudtam a LED szalagot nagyon degradálja a 13.5 és 15V, majd próbálom elkerülni, hogy egyszerre használjam.
-
Gézengúz
addikt
válasz
tordaitibi #69115 üzenetére
A ledszalagot na várj csak, szóval ledszalag volt az autómban, csomagtér, lábtérvilágítás. Éveket ment, de most, hogy mondod, járó motor mellett nem igazán kell ezeknek bekapcsolva lenniük. Hosszú ideig meg pláne nem.
Na akkor arra figyelek, hogy az esti világítás csak a 12-es vagy az alatt lévő állás mellett menjen. (ledszalag)Ha szétkapom a Liitokalát mit nézzek benne? Hány voltosak a kondik?
-
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi #69103 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen a motor. De ezt megnézem.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #69050 üzenetére
Két külön 5V-os táppal semmi zaja nincs az erősítőnek, amint kapja a jelet a Bluetooth-ról
Ha épp nem indítok zenét, akkor is kussban van
Ha az erősítőt a Powerbankon hagyom (Bluetooth külön tápon) akkor viszont van egy alapzúgása -
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #69048 üzenetére
Ezt a megoldást találtam most a Youtube-on [link]
Kell hozzá:
B0505S-1W DC-DC 5V isolation power module
20 mH induktivitás -
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #69033 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #69008 üzenetére
Igen, ez lesz, csak ki akarom zárni a töltő hibáját, szóval az a kérdés, miért nem tölti a gyárija. Ha a töltő rossz, veszek hozzá inkább, mert a gari hosszú folyamat...nekem meg mielőbb kellene a gép. Amíg dolgozott, nagyon jól dolgozott, de úgy érzem, a gyári feltöltéssel használtuk, a töltő nem töltötte abszolút.
Az IMAX töltővel fel tudom tölteni úgy, hogy ha csak a + és a - kivezetésre kapcsolom rá? Vagy kell hozzá az ID is? Vagy csak állítsak be egy kapacitás limitet, mondjuk 2Ah-s az akku, és beállítok 1000mA-t, ahol lekapcsoljon?
-
Cicero
őstag
válasz
tordaitibi #68972 üzenetére
Bizonyára igazad van, a csomagolása miatt gondoltam szilárdtestnek. Így néz ki.
Mire kell figyelni, ha helyettesítőt akarok venni? Gondolom bemeneti-kimeneti impedanciák legyenek azonosak, vezérlés fesz (12V DC) és vezérelt fesz (250V AC) egyezzen meg? Úgy gondolom a fűtőszálat kapcsolhatja.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #68949 üzenetére
De van közvetlen analóg csatlakozás.
-
válasz
tordaitibi #68891 üzenetére
Töltőnek jónak kellene lennie, mert a 15 db. NiMH is legalább 21 V-t igényel, de még méregetem terhelés alatt, ha otthon leszek.
-
válasz
tordaitibi #68889 üzenetére
LG HE4-et néztem, 20 A bőven elégnek tűnik, valami kínai csoda lenne a páciens. Azért kérdeztem ajánlott BMS-t, mert ahogy nézem, nem mind tud balanszolt töltést, ill. valami olyan kellene, ahol a kimenet és a bemenet lehet ugyan az, hogy tudjam használni továbbra is a hozzá adott töltőt.
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #68855 üzenetére
Hát, azt már érzékeltettem itt párszor, hogy az áram témájában sok minden pótolni valóm van, de hajlandó vagyok tanulni.
Nem egy egységgel akartam megoldani, bármivel, amit hozzáértő javasol. Az nekem is logikusnak tűnt, hogy inkább 24V-ról lefelé konvertáljak, mint 12V-ról, habár mindkettő van a kamionban. Amikor elkezdtem ezt a projektet, itt kértem tanácsot, akkor merült fel, hogy elég egy ilyen buck adapter is. Nekem ez átláthatóbb (lett egy idő után), mint amit linkeltél, mert annál azt se tudom, hogy merre forgassam, hogy megnézzem, amit még nem is tudok, hogy mit nézzek rajta.
Most össze lett téve egy 5A-es biztivel, kedden találkozok a vasalóval, akkor meglátom, hogy mit mond a 24V-ra. Ha bármit lever vagy füstöl, megy ki az ablakon, úgyse menet közben használnám. -
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #68844 üzenetére
Ok, köszönöm!
Azt meg tudod nekem még mondani, hogy miért reklamál a lapos 90W-os töltőt, amikor a gyári, hálózati töltője 19,5V; 3,34A =65W-os?
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #68830 üzenetére
Azért raktam a linket a képekre(katt) és ott van a leírásuk
-
válasz
tordaitibi #68826 üzenetére
Jaja, szkóphoz úgyis az kell, csak érdekel mitől lehet.
-
válasz
tordaitibi #68824 üzenetére
Hát ez az! A multiméteren tizedannyi esik, és mégsem ketyeg az óra.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #68764 üzenetére
már hogyne volna. nem szedtel még szét elég laptop meg szerszamgep akkut.
"azonos" cellak feszultseget kiegyenlitik mielott belerakjak. ez igy altalaban kibirja azt a par szaz toltest ami utan egyebkent is ellehet dobni sima li-co2 akkucellakat. persze gyakran elofordul hogy a balancer hianya miatt
mondjuk 350-400 toltesi ciklusnal el kell dobni az akkut a maximalis 500 helyett.
ezt sok gyarto csinalja. gyakran nevesebbek is dragabb gépekben. ha jo minosegi precizen "azonosra" gyartott cellakkal akar mind az 500 toltesi ciklust kibirhatja balancer nelkul.
(persze ez az 500 ciklus az eredeti kapacitas 80% át jelenti. de innen már egyebkent is gyorsan pusztulnak meg teljesen. szoval vannak olsan csodák hogy ~600+ toltes utan is mukodik az akku az eredeti kapacitasa 60-70%-ával. -
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #68764 üzenetére
Hát akkor ilyet még nem láttál biztosan.
Értem már miért mondják azt, hogy nem szabad bosch-t venni.
Ez van nekem egyébként, nincs meg a töltője, gondoltam 2000-et megér a dolog. -
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi #68731 üzenetére
Pont azt kérdezi szerintem hogy a kb 0.5 amperes diódát a -12V-os ágban milyenre cserélje gondolom. Elméletben a +12V is ugyanarról a tekercsről jön, csak nagyobb teljesítményű diódák vannak betéve. De még én sem próbáltam ezt a módszert (nem volt rá szükségem).
-
válasz
tordaitibi #68673 üzenetére
Én is így gondoltam
. Köszi, jó 5let, keresek 5A-est. Bár eltúlozni nem akarom, ha vmi besz.rik rajta, csak mérsékelten égesse oda a raspberryt...
#68674: Az arany jól vezet és puha, gondolom ezért kenik a minőségibb kontaktokra.
-
válasz
tordaitibi #68589 üzenetére
Igen, pont az a gondom, h töltés közben nem tudom, hogy áll. Nem akarok extra fogyasztókat ráakasztani, ha csak 50-60%-nál kapálódzik még. Az árammérés (feszkó mellett) jó 5let, csak kivitelezni kell
-
fero02
nagyúr
válasz
tordaitibi #68473 üzenetére
Na, srácok!
Sikerült letekerni a trafóból és szerencsémre elég jó lett, mert terhelés nélkül alig van 15V felett, és teljes kivezérlés és mély hangkiemélés mellett törik le 1-1 pillanatra 12V alá. A puffer jelenleg 4 db párhuzamosan kötött 2200uF 25V-os kondi. Ezt nyilván cserélni fogom majd. A kérdés, hogy a rádiót belekalkulálva mi legyen a cél?
Köszi!
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #68519 üzenetére
Én is erre gondoltam először, el is kezdtem drasztikusan visszaszabályozni a power bank áramkorlátját, már-már hihetetlen mértékig csökkentettem, de csak nem akart tölteni. Menet közben rajt volt egy Volt-Amper mérő is, próbáltam figyelni, a feszültség már 20 V körül járt, áramot meg egyszerűen nem vett fel. Nem tudtam elképzelni mi az oka, mígnem itthon labortápról sikerült ugyanezt előidéznem úgy, hogy elkezdtem nulláról feltekerni a feszültséget, áramkorlátot engedtem neki bőven, de egyszerűen nem vett fel semmi áramot. Ha feltekert potival lekacsoltam, vártam pár másodpercet, míg a pufferkondi is kisül, majd visszakapcsoltam, máris elindult a töltés. Szóval nem a generátor a szűk keresztmetszet, egyszerűen ezek az áramkörök így viselkednek.
Ui.: a powerbank jelenleg annyira le van korlátozva a step up/down modulon, hogy 8 V-ról kb. 300 mA-t vesz fel, így biztosan benne vagyok az agydinamó teljesítménykorlátaiban.
-
Vladi
nagyúr
válasz
tordaitibi #68499 üzenetére
Láb nem kell nálam, mert vagy 30 cm szintesés van a kertemben 5 méteren.
2. 4 tonna alá én semmitse tennék.
3. ha támaszték kell, akkor 4 eur raklap. szépen lefestve, tuti megbír 4 tonnát. 1 t / db még ásítozik is.Csináljunk PHarm topikot?
-
Vladi
nagyúr
válasz
tordaitibi #68496 üzenetére
Pont erre gondoltam, hogy vizet egy nagy tartályba felszívatni, napon felmelegszik és éjszaka ráengedni a növényekre. Bár erre én sima csapot használnék, nem elektronikát.
-
válasz
tordaitibi #68496 üzenetére
Hogy mit szólnak a növények a hideg vízhez, meglátjuk. Mindenesetre egyszer az automatikát megcsinálom, aztán meglátjuk.
-
PitLee
őstag
válasz
tordaitibi #68493 üzenetére
Na igen pont ezt akartam írni, hogy bár nem ismerjük a kiépített rendszert, de egy szárazon futás elleni védelem nem árt, ha van benne.
A nyomáskapcsoló a max értéknél le, a minimumnál bekapcsol, de ha elfogy a víz vagy egyéb hiba miatt leesik nyomás, akkor addig megy míg el nem fűstől, ha nincs a közelben valaki. -
Vladi
nagyúr
válasz
"Pufferelni valamikor ha jól emlékszem amperenként 1000mikrofarad volt valami alap ökölszabály."
Erre hol találok irodalmat? Mostanában építettem ilyesmiket, igza regulátorral és oda is kéne. Kerámit 330 és 100-at írnak az adatlapon, de elektrolitot sose tudom.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #68479 üzenetére
A kép is mutatta, hogy 230V-os a trafó, emiatt 253V hatására már 18.6V-nál járnál és arra még rájön a terheletlen még magasbb fesz.
Értem én, hogy neked szerencséd van, hogy nem döglött meg semmi, de pl ne is javasolt olyat ami miatt simán felrobban a pékbe a kondi, esetleg tüzet is okozva. Gondolom majd te zsebből fizeted a károkat -
Ribi
nagyúr
válasz
16V-os kondit biztos ne kössön 12V-os tekercsre, bőven 16V fölé szaladhat üresen, főleg ha a fesz a konnektorban is kicsit megszalad.
Ezeket 230V-ra tervezték, nem ritka nálunk a 245V-sem, ott már 18V max fesz jön ki a trafóból. És akkor a trafó pontatlansága még nincs is benne.
Nagyon nem indulnék ki abból, hogy biztos nem lesz 15V felett a fesz. -
fero02
nagyúr
válasz
tordaitibi #68458 üzenetére
-
fero02
nagyúr
válasz
tordaitibi #68447 üzenetére
Stimm.
Nem, dehogy szőrszálhasogatás. Én inkább a hosszútávú és biztonságos üzemeltetés felé hajlok, mint sem reszkírozzam bármelyik készülék épségét. Ezért is szeretném valahogy megoldani a lehetőségekhez képest stabil 14VDC-t.
Amúgy ha trafó menetszámát csökkentem, akkor nem emelkedik a feszültség értéke?
-
fero02
nagyúr
válasz
tordaitibi #68431 üzenetére
A -1,2 az mi lenne? Az egyenirányítás után a pufferlés?
Milyen eszközzel tudnék feszültséget csökkenteni, ami nem menne az áramerősség rovására?
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #68443 üzenetére
Csak greatz hid diódái szenesítették a panelt, máshol nincs semmi nyom.
Holnap rakok fel képet róla.Most, visszaemlékezve nem is csapolt, hanem menet szakításos.
Mert minden fokozathoz dupla tekercs vég van, azaz 2+2 ad ki 1 fokozatot. -
válasz
tordaitibi #68436 üzenetére
Köszi
.
Lehet végül inkább egy napelemmel egybeépített kész powerbank lesz a táp, ezzel megspórolnék egy kört.
#68437: Szuper
Ehhez már nem is kell Uno lapka, hanem USB-n bedugom az Attiny85-öt és kész?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi #68241 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget.
Annak már utána néztem, hogy miként kéne kinézzen és pont az lett volna a lényeg a kábelcsatornával a mennyezeten, hogy 80cm helyett 150-150 centis "szárnyai" lehetnének és nem rontana a szoba esztétikáján. Mert valjuk be, a legnagyobb szívás ezekkel, hogy hova tegyem, hogy ne láccódjon.
De azt hiszem, akkor nem is küzdök... 799-ért megveszem a kész dipol antennát az OBI-ban.
-
tobias40
veterán
válasz
tordaitibi #68153 üzenetére
Teljesen jól üzemel így is csak az a gomb nincs kihasználva semmire és ezért gondoltam erre a megoldásra..
Meg így csak az a gomb használódik és emiatt is lehetne külön gombra tenni ,nehogy ezért menjen tönkre az az egy gomb ha már kettő van rajta..Így megy már vagy 6-8 éve tehát nem gond,csdak néha nehezen nyitja a kaput de ez lehet az elem hibája is,nem is emlékszem mikor lett cserélve elem benne..(ha volt,max egyszer)
-
tobias40
veterán
válasz
tordaitibi #68148 üzenetére
És az honnan lehet látni hogy támogatja-e?
Doboz tetejét letudom venni és megnézni mi van benne.. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #68120 üzenetére
Jah hát ez igy sokkal egyszerubb es hatasosabb modszer.
Én majd csak ugy elvezetbol megfogok majd csinalni egy 20w koruli wireless toltest.A sugárzás?? Uristen. Még az ertelmesebb forumokba is bejutnak ilyen áltudományos faszsagok.
15centirol már gyakorlatilag 0 bajod lesz tole.
Leukémiát meg egyeb betegseget nem kapsz ilyen 12v AC tol.
A tobb ezer/tizezer voltos vezetekeknel dolgozo emberkék azok vannak veszelyben. Csak pár tiz percet dolgozhatnak ilyen aram alatt levo vezetekek kornyeken. Azok nagyon sugaroznak. De egy vezeteknelkuli tolto az nem. Ha nem rakod a párnád alá nem lesz baj.Most ez itt nem neked szol. Csak leirom.
A telefon rakot okoz meg ilyesmi okosságok is alaptalanok. Egyaz hogy a telefon csak veszi a mikrohullamot. Csak hivas kozben ad le mikrohullámot de az a pár tized wattnyi
Mikrohullam ami neki megy a fejednek az nem fogja megfőzni az agyadat. Foleg nem fog rakot okozni mert messze van az uv-tol az elektromagneses spektrumon. Az ilyen emberek a láthato fenytol miert nem félnek.? Az sokkal "veszelyesebb".Meg hogy konnektor mellett alszol instant cancer.
Mikozben ha nem folyik aram a vezetekekben (nincs fogyaszto a konnektorba akkor magneses mezot sem csinal. Meg ha bevan dugva egy telefontolto az még lofasz. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #68104 üzenetére
[link]
Ezt megcsinalod nagyban. Ez max 10w az egesz. Mondjuk nagyobb meretekben mar jo lehet.
A kepen nagyjabol 5centi sugaruak a tekercsek..
Az arányok es a magnes fontos hatasfok szempontjabol.
Valahogy ac-t kell csinalnod az adó tekercsre. A vevő utan meg egyeniranyitas es kesz.
-
Attix70
aktív tag
válasz
Ezt nem lesz egyszerű megoldani, 30cm táv az elég sok. Kíváncsi leszek lesz-e valaki aki megvalósítható megoldást ajánl.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Ez mire kell? Én ilyesmiből indulnék ki: kínai, olcsó, indukciós hevítő, kicsit átalakítva megtenné adó oldalnak, vevőnek meg egy megfelelő rezgőkör, az adóhoz hasonló tekerccsel..
-
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #68068 üzenetére
Próbára direktbe kötve már elég a 12V is, akár autó akkuról.
(#68067) runner 125:
Szerintem a kefénél levő csapágynál lesz gubanc (jártam már így Bosch-nál). Szét kell szedni és meglátod mi a baj. -
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #68065 üzenetére
Ez a verzió,még a küsebbik rossz,Nem lopja az áramot,de sok mosógépet is láttam már vezéreltre kötve.
-
jolti05
őstag
válasz
tordaitibi #68062 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ!
2 x 2.6/2.7 Ω
Kerestem egy olyan hangszórót itthon, aminek ugyanilyen kialakítású, 4 füle van, és méretre, valamint teljesítményre megegyező az eredetivel. Tény, hogy sokat nem gondolkodtam rajta
Egyáltalán semmilyen információt sem találtam az interneten erről a hangszóróról (ASK 1107455000). 20+ éves.
A linkekért, illetve azok helyéért pedig elnézést, de bevallom, felnevettem azon, amit írtál
Én adblockert és ublockorigint használok, így sosem volt szerencsém az imagebam pajzán tartalmához.
Azt hiszem, nincs más hátra, mint hogy visszaküldjem a terméket, és akkor a tanulópénz is meg volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Okos Otthon / Smart Home
- BestBuy topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kerékpársportok