- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #94283 üzenetére
Fix 24 kΩ egyszerűbb szerintem, de esetedben egy gyakrabban található 22 kΩ sem vészes. PDF
Amikor nekem kellett hasonló, csak ráakasztottam egy apró, viszont huzalkivezetéses ellenállást, mivel pont az akadt a kezembe, vagy kaptam ki bontásból valahonnan. Levéve az eredeti SMD-t.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #94248 üzenetére
Az elméleti ideális áramgenerátornak ez lenne a lényege, bármilyen terhelésen egyforma áramot generál, zárlaton is.
Végtelen ellenálláson (szakadáson) már végtelen feszültség kellene, ezt már értelmezni sem egyszerű, úgyhogy ez "nem követelmény". Nyilván vannak gyakorlati korlátok.
A feszültséggenerátoros táplálás jobban ismert a köztudatban, pl. van 230 V vagy 12 V, ami állandó és a terhelés határozza meg az áramot. Az ideális feszültséggenerátor végtelen áramot tudna biztosítani elméletben, de a gyakorlat ezt is felülírja.
Amikor megjelentek a LED-ek, régen a számítógépes fórumokon is napirenden volt (még csak a kis jelző LED-ek voltak), ezt nem bírták megemészteni az emberek, hogy a LED nem zseblámpaizzó. Hány voltos a LED? Persze, van nyitófeszültség, csak az egy más fogalom. Stabil árammal kell meghajtani, nem fix feszültséggel.
-
aujjobba
addikt
válasz
demars #94248 üzenetére
Mert egy diff. erosito figyeli egy sonton az eso feszultseget (ebbol ugye a rajta athalado aramot tudja), es lehuzza a kimeneti tr. bazisat/gate-jet.
Vagy ha nem szabalyozhato az aram, akkor egy maximumnal lehet ezt megoldnai igy, hogy egy tr. bazis-emittere koze teszel sontot.
Ha azon nagyobb fesz esik, mint a tr. nyito fesziltsege, akkor az lehuzza a kimeneti tr. bazisat/gate-jet. -
leweegee
aktív tag
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #94186 üzenetére
Noha van más töltőm is, de szükség esetén szoktam alkalmazni ilyen mágneses töltővezetéket is:
A rendelhető Neodymium mágneseken van egy fényes, galvanizált felület, amire óvatosan lehet forrasztani egy hajlékony vezetéket. Azért ajánlatos az óvatosság, mert erősebb vezeték felszakíthatja a galvanizált réteget, az alatta lévő fémhez már nem tapad az ón.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #94184 üzenetére
Más Li-ion akkunál 1C általában a standard töltőáram, de itt 50 mA javasolt:
https://www.powerstream.com/p/Lir2450.pdf
Nagyobb áramon túlmelegedhet, károsodhat. Noha említi a max. 100 mA-t is, de figyeld a melegedést, lehetőleg nem kínoznám, de majd meglátod.
-
-
-
-
-
-
válasz
demars #93669 üzenetére
Szia!
A régi modell?
Anno egy projektbe ebből merítettem ihletet, és olyan bistabil relét használtam, mint ami benne van.
Egyébként ha valóban ez a modell az, akkor biztos a relé akadt be, és nem a meghajtás? Lévén bistabil, akkor is ott ragad ahol volt, nem csak mint a mono relék.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #93549 üzenetére
Relé vagy más tekercs, amikor a tranzisztor megszakítja az áramkört, az induktivitásban tárolt energia ellenirányú feszültséget hoz létre, ami a tranzisztort tönkretenné.
A paralel diódát csak fordítva lehet rákötni, hiszen amúgy zárlatot képezne a tranzisztorra nézve. Így viszont a tekercsben indukálódó feszültséget zárja rövidre a dióda, a tranzisztort megvédi.
Egy tanulságos kísérlet, 12 V-os relét nyomj akkura vagy tápegységre, de amikor megszakad az áramkör, kézzel fogd a relé kivezetéseit, ekkor jól megcsap az indukált feszültség.
Ettől bajod nem lesz, de a tranzisztort pont ez ellen kell védeni.
Mellesleg a dióda kicsit fékezi, lassítja is a relé elengedését, de ez a gyakorlatban nem okoz gondot, elvi szempontból érdekes inkább.
-
Audience
aktív tag
válasz
demars #93549 üzenetére
Amikor a tekercs árama megszűnik az összeomló mágneses tér az azt létrehozó áram irányával ellentétes irányú áramot indukál ami fordított polaritású feszültséget jelent, ezt zárja rövidre a védődióda különben a fordított polaritás kinyírhatja az elektronikát.
- normál vezérlésnél amikor feszültség alatt van a tekercs a dióda zárva van
- vezérlés megszűnésekor indukálódó áramot rövidre zárjapárhuzamosan kell tenni a tekerccsel.
-
demars
addikt
válasz
demars #93458 üzenetére
Megoldódott a probléma. Jól gondoltam , hogy a DC csatlakozó a ludas (netes videókat bújva). Kiszerelve össze vissza sípolt a műszer, átvittem a helyi műszerész ismerőshöz, rögtön észrevette (nagyítóval), hogy szakadt, kontaktos a (fólia). Ráforrasztott és tökéletesen mműködik.
Közben én rendeltem ilyen csatlakozót csak 1,5 hónap mire ideér. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #93436 üzenetére
Itt van a "normális" változat.
https://www.youtube.com/watch?v=_xhjpWHk3GI
Számítógépen bekapcsolható hozzá a generált orosz felirat, utána beállítható a magyar fordítás is. Mobilon nehezebb eset, vagy csak nekem nem sikerül, ezt már nem tudom.
-
válasz
demars #92893 üzenetére
Ugyanúgy mint bármelyik végfokon, a belső jelútba avatkozik és testre köti a bemeneti jelet. ugyanitt avatkozik be a bekapcsolási mute, amikor tápot adsz a végfoknak, addig tilt amíg lezajlanak a bekapcsolási tranziensek. Ezek a hangszórón hangos kattanás, puffanás formájában jelentkeznek míg be nem állnak a DC szintek a végfokon belül.
Olyan mintha teljesen letekernéd a hangerőpotit, ez a mute. Logikusan ilyenkor egy teljes egészében működőképes végfokról beszélünk, ezért is marad fennt a nyugalmi áram.
A standby az teljesen más, az gyakorlatilag mA alatti áramfelvétel, ilyenkor ki van kapcsolva a végfok elektronikusan. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92707 üzenetére
Délután telefonról nem tudtam alaposabban megnézni, tehát ez az egyik típus:
Tápegység: 2x 20A / 3.7V Li-ion akkumulátor 4-5 órán keresztül működik kb (Töltési idő: 20A esetén kb 8-12 óra)
Megpróbálom lefordítani a zavaros írást:
Táplálás: összesen 1 db 3,7 V / 20 Ah kapacitású akkuval történik, melyből kettőt is "mellékelünk". Adunk hozzá egy 2 A-os töltőt, amivel 8-12 óra nagyjából a töltési idő (leginkább akkor, ha a valós kapacitás nincs is 20 Ah, mert egyébként a végére csökkenő áram miatt tovább nyúlna a töltés, ld. a lenti ábra).
Töltő:
https://dronozok.hu/gyorstolto-jabo-2cg/
Ladegerät für JABO Futterboot 1AL 2AD 2BD 2CG
Mint kivehető homályosan, 9 V / 1 A-os dugasztápra barkácsoltak egy lekonvertáló szabályzót, így lehet talán 2A vagy valamivel több töltőáram 3,7 V-ra.
Másik típusú hajó viszont 7,4 V / 10 Ah kapacitású akkuval működik, tehát lényegében ugyanannyi Wh energiamennyiséget tárol, noha nyilván nem kompatibilis a kettő. Nagyobb feszültséggel viszont kisebb áramra lehet tervezni, ami előnyösebb.
Ehhez van 8,4 V 1 A-os töltő, DC-csatlakozóval, de az nem az akkura csatlakozik (eleve más a csatlakozó), hanem közben van a hajó is gondolom, aminek elektronikája figyeli a középleágazást is, mivel sorosan két ilyen cellát nem szabad tölteni anélkül, hogy valami védelem ne lenne, az aszimmetrikus eltolódás, ezáltal túltöltés ellen.
Viszont ilyen 8,4 V-os töltő kialakítható egy CC/CV modul segítségével is, XL4015 vagy LM2596 például.
Mint kiderül, 1C töltőárammal sem lehet 1 óra alatt felölteni, kb. 3 óra lesz belőle. Ennek oka a veszteségek mellett, hogy kb. 80 % felett lelassul a töltés, mivel a feszültséget tovább emelni nem szabad, így az áram csökkenőbe megy.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92705 üzenetére
Lehet tölteni a vastag vezetéken is, viszont ilyen megoldásoknál nem szokott lenni védelem az akkuban, mivel a lekapcsoláshoz szükséges MOSFET-ek veszteséget képeznének, hűtőborda, férőhely problémák.
Ehelyett a táplált eszköz figyeli a soros tagok feszültségét is, így lekapcsolja a terhelést, ha valamelyik cella 2,5 V alá esne.
Töltés közben is figyelni kell, 4,25 V felett leállítani.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92700 üzenetére
A helyzet sokkal kínosabb, mert nem csak pontosan stabilizált Li-ion töltő kell hozzá, de még balanszírozni is kell töltés közben, azért van kivezetve 3 eres töltővezeték:
https://www.amazon.com/Lipo-Balance-Charger/s?k=Lipo+Balance+Charger
Vannak egyébként olyan 8,4 V-os töltők, ami csak két ponton csatlakozik, de annak feltétele a védett akku, amiben a BMS figyeli az esetleges aszimmetriát és probléma esetén megszakítja a töltést.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #92659 üzenetére
Ez esetben a világoskék GND-ket nem kell bekötni (rá is írtam a rajzra) mert földhurok keletkezne. Viszont még így sem lesz teljesen ideális a bekötés, de azért valószínűleg nem lesz vele gond. A panelről lehagyták a kimeneti gerjedésgátló RC tagot (az adatlapi rajzon szerepel 2,7Ω - 100nF) [link] Ha ezt bekötöd a kimenetre (ha nélküle esetleg gerjed), akkor a 100nF felőli oldalát a csillagpontba kell földelni.
A bemeneti jelvezetékekhez használhatsz árnyékolt kábelt (esetleg csavart érpárat).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #92653 üzenetére
Ez azért nehéz ügy mert a végfokpanelen 3db GND csatlakozás van (a rajzod szerint). Jó lenne felderíteni, hogy ezek egymással össze vannak-e kötve a panelen. Mert ha mindegyik be lesz kötve akkor létrejöhet földhurok.
Tehát mérd le kikapcsolt állapotban pl. ohm mérővel, hogy a TDA panelek GND kivezetései között mennyi az ellenállás. Vagy akár kövesd le a panelen, hogy vannak ezek a GND-k bekötve. Utána tovább tudunk lépni (megírom, vagy akár belerajzolom a Te rajzodba, hogy mit hová köss be).Milyen TDA van a panelen? Írj pontos típust, az is segíthet.
-
Barret001
addikt
válasz
demars #92580 üzenetére
1 trafó,1 "cekasz" Nekem ennyi. Kb 40V váltó áram megy rá. 2-3A elég. 0,5-ös a vágószál kb.Ízzás határig van melegítve,ezt a hosszával lehet beállítani.Egy fűrész keretbe van beépítve,és sablon mellett vágok.Akár 2 mm-es szeleteket is,teljes táblából! Pontos tervem nincs,én próbálgattam,míg jó lett.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #92507 üzenetére
A kimenetek párhuzamosítva vannak, csak univerzálisabbá akartam tenni a csatlakozási lehetőséget.
Az összefoglalóba (fent) betettem jónéhány alkatrészbolt (webshop) linkjét, ezeknél érdemes körülnézni. Aztán, hogy melyiknél találsz számodra árban és formában is megfelelőt az rajtad áll (már akkor, ha a komplett szettet a csatlakozókra értetted). -
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #92491 üzenetére
Nem kötelező. Nálam azért lett az LC szűrő beépítve, mert itt elég sok zavar van a hálózaton. Igazából a rajz alapján azt kellene megérteni, hogyan működik, ill. mi a logikája, a csillagpontos, és a sorosan felfűzött földelési megoldásnak.
Pl. minden eszköz csak egy irányból kaphat GND-t, nem lehet hurok. Nálam a nagy áramú részek csillagpontosak, az előfok és a bemenetválasztó sorosan felfűzött földelésű. A végfok bemenete ill. az előfok kimenete a választóvonal a két megoldás között.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #92483 üzenetére
Ebben a cikkemben [link] rászántam egy kb. fél oldalt a kábelezésre is. Lehet, hogy nem elég részletes, mert vagy 20 éve írtam, de az erősítő a mai napig megvan, és ma is megállja a helyét...
A fotón szereplő QUAD405 erősítőt 1996-ban készítettem, az első QUAD405 erősítőmet pedig 1988-ban készítettem. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92483 üzenetére
Régen kísérleteztem a zúgások, búgások elhárításán, én is a csillagpontos megoldásnál kötöttem ki végül.
Az erősítő alapja egy alulemez volt, annak aljában csavaroztam le egy rézsarut, amibe összefogtam (ónozással egybe is olvasztottam a saruval) több szál sodrott rézvezetéket. Ezek egy hálózati kábel zöld-sárga erei voltak egyébként, noha a szín mellékes, de így érdekesebb volt.
Ezek a szálak ágaztak szét, két végfokmodulhoz (Quad 405), előfokozatokhoz. A trafó középcsapolása viszont előbb az egyik puferre, onnan a másikra, onnan a csillagpontba. Hogy miért, a kísérletek során így vált be legjobban. A pufferek nem PCB, hanem csavaros, sarus, azaz vezetékes megoldásban.
A bemeneti csatlakozók GND pontja viszont a fémháztól elszigetelésre került és az előfokozat bemenetéhez vezetett, a földhurok kizárása végett. Meg konkrétan búgott is volna.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92476 üzenetére
Vastagabb csillámlemezt nagyobb feszültségen használnak, primer táp, illetve TV sorvégfok stb. Törpefeszültségen lehet vékony is. Viszont a csillámlemez, merevsége miatt egy kis kenést igényel, ami javítja a hővezetést a mikroszkopikus rések kitöltésével.
Erre írták régen a Sipos-féle erősítős könyvben, hogy bármilyen zsír ezerszer jobban vezeti a hőt, mint a levegő (tehát a légrés). Akár csapágyzsír is, persze később a processzorok világában ennél tovább kellett lépni hővezetésben.
A természetes csillám (ami egy bányászott anyag, véges készletekkel) helyett újabb fejlesztés, avagy korszerűbbnek mondható a szürke és egyéb műanyagok, ilyenekkel nagyobb feszültségen is találkoztam. Ez puhasága folytán jobban felfekszik és egyben hővezető is.
-
Reggie0
félisten
válasz
demars #92468 üzenetére
Patikaban beszerzett injekcios tut hasznalok erre, a tukre pedig egy-egy szal drot ratekeresevel csatlakozok vagy krokodilcsipesszel. A vastagabb tuk belsejebe van, hogy passzol a multimeter merocsucsa, viszont a relativ nagy tomeg es az alacsony fogaspont miatt nagy lesz a forgatonyomateka es nehez vele pontosan erinteni.
A tut fillerekert adjak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92430 üzenetére
Teszteltem ilyet én is autóban, csak már pontosan nem emlékszem, hogy a távszabályzóval kikapcsolva megőrzi a beállításokat, a forrást is.
Ez persze autóban nem jó megoldás, úgyhogy a tesztidőszak alatt csak ideiglenesen volt bedrótozva egy potméteres rádió bemenetére, ami hangerőt és hangszínt szabályozta, csak utána következett a külön végerősítő.
Ettől függetlenül lehetett éppen használni, bejövő telefonhívást is rendesen kezelte, azaz forrást váltott automatikusan. A mikrofont mondjuk ki kellett vezetni, hogy jobban lehessen rábeszélni. SD-kártyáról zenelejátszás, autós viszonyok között nagyon jó minőséget produkált.
Itt az alapfilozófia, hogy normál vonalszintű jelkimenettel indít, ami leszabályozható, ha valaki akarja. Egyébként a hangerőt utána kell szabályozni, akár potméterrel stb.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
demars #92430 üzenetére
ettol felnek egy kicsit. nekem van egy hasonlo modulom, ami pofara majd ilyen.
van ennek kismillio verzioja es mindegyik hasonlo csak kulonfele konfigban szerelik. olyan a vezerlo, hogy kepes kezelni mindent. lcd kijelzot, ledest, led nelkulit, lion toltesvezerlest, fm, bt, mp3, sd, infra, meg mittomen mindent.
egy nagy baja van, amikor bekapcsolod akkor full hangeron bombol, hiaba halkitod le, kovetkezo bekapcsnal ujra full hangero.
ha ugy epited be, hogy mindig fesz alatt van akkor jo lehet, de ha power off/on valamilyen okbol (pl aramszunet) akkor bekapcsolasnal megint fullba nyomja. az meg megkuldi az erolkodot es a membranokat is mig le nem halkitod.
nem tudom valtoztattak e mar ezen lehet van tobb fele, ami nekem van az ilyen es mikor utana olvastam akkor masok is ezzel kinlodtak.
az kulon teszta hogy nem egy hifi cucc, ilyen kinai gyerekjatek kategoria, szol meg egyben van minden funkcio de azert zug serceg stb.
(valami hasonlo kinlodas az fm radional is volt de mar nem emlexem mi, lehet defaultban azt az eszkozt kapcsolja be amihez kedve van? vagy azt a csatornat? mar nem tom)
rakerestem gyorsan es itt egy hasonlo:
https://www.amazon.com/Hilitand-Decoder-Bluetooth-Module-Lossless/dp/B07DMVRXTG
Does not support power-off memory volume, this decoder board is the default volume. -
rednifegnar
senior tag
válasz
demars #92369 üzenetére
ahogy irtak semmi nem maradhat a feluleten, ujjlenyomat se.
ultra/vim amiben csiszolo szemcsek vannak azzal jol at kell koromkefezni rajzolas elott es nem szabad hozzaerni.
ugy tudod ellenorizni a tisztitast hogy engedsz ra teljes feluleten vizet es megnezed szetterul e rajta. ha savosan/foltosan lefut akkor meg nem jo.lakkfilc = aceton, esetleg ujabb koromkefe hogy fem tiszta legyen.
forrasztashoz meg jo sok folyaszto. erdemes befuttatni onnal vagy egy reteg lakk mert a femtiszta rez nagyon hamar oxidalodik es hipp hopp megeszi vagy kontaktos lesz. -
Batman2
őstag
válasz
demars #92365 üzenetére
Nekem is néha előfordul ilyen, valszeg akkor, ha maratás előtt véletlen megfogtam a fóliás lapot kézzel, vagy már öreg, oxidos volt a lap, bár mindig letakarítom folyékony súrolószerrel, illetve még szappannal is, majd száraz, tiszta kéztörlésre nem használt ruhával törlöm.
Ez vastagabb vezetősávos, szellősebb lapoknál gondot általában nem jelent, legfeljebb szépséghiba, de jártam már úgy, hogy sűrű rajzolatú, fotoeljárással készített lapoknál, pláne nagyobb feszültségen gondot jelentett, össze-vissza enyhén zárlatos volt a lap, a sorosan kötött LEDek hol itt, hol ott nem világítottak rendesen.Üdv.
-
kisi
aktív tag
válasz
demars #92365 üzenetére
Ujjlenyomatos maradt a felület, sajnos ennyike is elég, hogy azokon a pontokon ne legyen tökéletes a maratás.
Ahol elvékonyodva , például a széleken maradt egy kicsit a rézből, ott pedig még kellett volna neki egy kis idő.
Próbáld meg maratás közben finoman, óvatosan mozgatni a folyadékot, például egy kis fa pálcikával, vagy az edényt mozgatva..
Nézd, egymás mellé tettem két képedet, itt látszik a hiba. -
leweegee
aktív tag
válasz
demars #92365 üzenetére
Lemostad alaposan rajzolás előtt? Nem nagyon szabad összefogdosni sem, a zsír a kezedről megvédi a maratószertől. Én ultrával (mosogatópor) szoktam lemosni és megvárom amíg megszárad élére állítva, utána rajzolok majd maratom.
Lakkfilcet én le szoktam "polírozni" nagyon finom papírral vizesen.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
demars #92341 üzenetére
marmint vasklorid kristalyt vettel? az olyan hogy szobalevegon is elfolyosodik (azt mar nem is mondom hogy kepes "vandorolni" kikristalyosodni ahova elfolyik).
nekem sosem volt gondom az oldodassal. igazabol a maratassal sem ha jo az anyag es nincs kifaradva (megzoldul a reztol) akkor harapja az is. kenyelmesebb az elokevert. -
rednifegnar
senior tag
válasz
demars #92295 üzenetére
sztem a ohp alkoholos nem valami jo, az ala eleg konnyen alamar, tobbszor at kell menni rajta.
ha mar rajzolok akkor lakkfilcet hasznalok. az ahogy a neveben van vastag eros lakkot ad, nem mar ala nem azik fel mint az alkoholos (kreul v edding vekony hegyu a jo). fel kell razni es benyomni a hegyit akkor kezdi adagolni, jol vissza kell zarni hogy ne szaradjon be.
ha perklorral maratsz akkor vaskloridra ne allj at, en csak azert hasznalom mert van itthon eleg sok. de ha megis vasklorid akkor erdemes keszre kevert nyakmaratashoz valot venni (tn 150). lehet, hogy meg van benne adalek mert nekem ugy tunt jobban mukodik mint a sima kristalybol oldott. -
aujjobba
addikt
válasz
demars #92295 üzenetére
Itt egy régi, de elég alapos leírás, én innen tanultam: [link]
Lapozós, 12 oldal, mindenre kitér.
Nátrium perszulfáttal maratok, az alkohol bázisú Permanent OHP Marker típusú filc állja, ezt úgy csináltam:
Lézernyomtatós toner-transzfer módszerrel, műnyomó lapra nyomtatva, laminálógépen néhányszor átküldve a 20mil széles sávok is szépen kezelhetők:
(de amúgy a furatok körüli körök annál is vékonyabbak) -
leweegee
aktív tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92249 üzenetére
A trafó AC-t ad, aminek effektív (RMS) értékét mutatja a multiméter. Ezt gyök2-vel szorozva kapjuk a szinusz csúcsértékét, amire a puffer töltődik. A diódákon eső feszültség levonódik belőle, Graetz-hídnál 2 db egyszerre (vagyis egy időpillanatban).
Hogy mekkora pufferkapacitás szükséges, az függ a terhelőáramtól, illetve az elvárt hullámosságtól.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #92202 üzenetére
Némelyik laptoptápban is használták, vagy használhatják, a 3-lábú tranzisztorhoz hasonló tokozásában például.
A tápdugó középső vékony tűjére csatlakozik (ID-pin), azon keresztül információt olvas ki a laptop, hogy eredeti tápegység, megfelelő feszültség stb. Ha pedig nem tetszik a rendszernek, hogy mi újság van, akkor nem hajlandó együttműködni.
-
válasz
demars #92204 üzenetére
Nem egyedi dolog, van pl. hőmérséklet szenzor is hasonló megoldással (1-wire).
A nyomtatópatronnál arra használják, hogy ne lehessen a patront utántölteni, vagy utángyártott patront használni a gépbe (nyilván minőségbiztosítási okból, nem a haszon maximalizálása érdekében 😏). Gondolom gyártói azonosító lehet benne, meg a tintaszintet írták bele a használat során.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EAFC 25
- Videó stream letöltése
- Magisk
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Anime filmek és sorozatok
- Kuponkunyeráló
- Bittorrent topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- További aktív témák...
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest