- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz
ViZion #98012 üzenetére
Ilyesmit jobban szeretek nevesebb gyartotol venni, akkor is dragabb.
Peldaul az almas 20w PD tolto 10ezer, de egyszer kell megvenni (anno en meg 7ezerert vettem), es nincs vele gond, nem kamu, nem tuz/-eletveszelyes.Sokszor ajanlott kinai markakkal is jartam mar ugy, hogy ejjel nem jottem ra mi a fene sipol mig ki nem huztam mindent a konnektorbol.
A tolto terheles nelkul a hallhato tartomanyba vitte le a kapcsolasi frekvenciat.
Ugyanez van a temus led szalaggal, mindegyik gyereknek kellett mer hudejo meg hudeolcso, mindegyik sipol… -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #98001 üzenetére
5 grammos kiegyenlítőtömeg, ha nem is tiszta vas, de az egyszerűség kedvéért Fe jel alatt fut:
https://www.amazon.nl/-/en/Strips-Balancing-Weights-Self-Adhesive/dp/B01BTXQJ7E
-
.-..-.
tag
válasz
ViZion #97989 üzenetére
Nyilvan, ezert irtam, hogy a tolto lazan kiszolgalja aram teren a laptop igenyet.
Itt igazabol a feszultseg kerdeses.
Par helyen azt irjak, hogy nagyon fontos a pontos feszultseg, de nem igazan ertem, hogy mondjuk fet-es szabalyozas (gondolom ez van a laptopban, ami mindenfele feszultseget kreal) ez miert ennyire kritikus.
Emiatt erdeklodom. -
Ribi
nagyúr
válasz
ViZion #97686 üzenetére
Igen, de itt nekem az is fura, hogy lefele is túl lemegy.
Ha csak fűtés gond lenne, akkor azt hinném, hogy lefele nem kellene ennyivel lemenni. Bár lehet az egész túlmelegedett és lentebb kell mennie mire az egész kihűl? Fene tudja.Na de a PWM-el gondolom szabályozza a kitöltési tényezőt és azzal kompenzálja a nagyobb fűtési teljesítményt. Amiatt nem kellene, hogy túlfűtsön, ha csak nem működik megfelelően.
-
válasz
ViZion #97564 üzenetére
Igen, t mint termisztor.
Kapacitás ha rá van írva, 0,3C azaz harmada árammal lehet max. tölteni, kevesebbel erősen ajánlott.
Ha évek óta pihen teljesen lemerülve, el kéne engedni.
Telefonba maradhat de cc-cv töltés kéne, 0,3C és 4,2V.
Ha nem kell mobilitás, az akku +- ra rá lehet támadni kivett akkuval egy 5V/2A dugasztáp és 2 darab szilíciumdióda kombóval, az 3,6-3,8V körül lesz.
Nálam így megy egy rági tablet ébresztőóráként 5+ éve. -
válasz
ViZion #97550 üzenetére
Az alap kiépítés és védelem már megvan, most csak kapcsolni kell.
Persze, vannak gyári kapcsolók, mint a Zigbee vagy a Sonoff, de itt kifejezett cél lenne, hogy ne menjen fel a "felhőbe", és ne lehessen távolról elérni. Ja, és az Arduinoba majd egyéb okosságok fognak bekerülni, amik megmondják a kapcsolgatást, szóval tényleg csak a nagy teljesítményű kapcsolás szükséges.
-
JasL
őstag
válasz
ViZion #97428 üzenetére
Nekem ilyen van, kurva jó, minden dróthoz magától alkalmazkodik a mérete, még USB kábeleket is nyúzok vele úgy, hogy az árnyékoló fóliát nem bántja, nagyon kis ügyes szerkezet, soha nem volt baj vele! Lényegében olyan, mint egy acélkörmös lehúzás, a beltartalommal gyengéd, de a burkolatot leszedi kíméletlenül! Megvenném újra bármikor. Nulla erőkifejtéssel lehúz bármiről bármit. Csak betolod a drótot, rámarkolsz, erre az történik, hogy előszöör a felső kis pofák rácsukódnak a vezetékre, majd kinyilik az olló, és lehúzza. Az áttétek miatt még gyenge nők is tudnák haszálni
-
-
csongi
veterán
válasz
ViZion #97336 üzenetére
Koszi.
Kosarba is tettem. Van USB-c csatlakozas is.
Meg kell terveznem milyen kulso eszkozokkel akarom vezerelni.
Illetve vannak motorok is. A levego szabalyzast is vezerelni akarom.
Ez a thermosztatos nem jo. Elhuti a kazant.
Mikro motorral sztem lehetne szabalyozni, es pontosabban. -
csongi
veterán
válasz
ViZion #97332 üzenetére
Aztaaaa!! Alaposan atolvasom.
En csak elkepzeles szinten jarok.
Sok idot es sok segitseget kell majd igenybe vennem.
Kihivas ez nekem nem is kicsi.de elvezem.
Ket hazat fűt egy kazan. Es szerintem nagyon rossz a hatasfok. Hocserelos puffer ketto is.
Ezt az egeszet fel akarom okositani szigetes napelemmel. A hasznalati melegvizhez azt hasznalnam. A jelenlegi formaban feleslegesen fűt a kazan melegiti az epuletet.
Eleg nagy faba vagtam a fejszem. Ebbe eleg jo segitseg a Chatgp. En nem tudok programot irni.Ezt szeretnem fel fejleszteni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #97313 üzenetére
soolvadekos energiatarolas mar akkor ment amikor 95 korul lett internet es a bme levelezo listan mindig musoron volt. de szamitasokkal, adatokkal es egyaltalan nem volt mar akkor se vilagujdonsag.
ehhez kepest mar 30 eve minden evben jon a nagy hir hogy feltalaltak az akkut ami 5mp alatt toltheto, tizszer ennyi energiat tarol, sokkal konyebb es millioszor ujratoltheto, ja es szinte meg zolditi is a vilagot. ezek utan tovabbra is ugyanazt a liont teszik mindenbe, banyasszak a kobaltot afrikaban stb. de hat biztos az olaj vagy ize az akku lobbi nem engedi.
szeles gabor szintu fazonokat, aki azert nem buta ember, megis meg lehet hulyiteni es milliardokat kifejni belole egy ilyen semmibol energiat csinalo csiribucsiribs gepekkel, csak legyen jo bonyi a kinezet, meg hozza a korites.
persze annyit mar o is tud hogy orokmozgo nincs, meg a semmibol nem lesz energia ezert bekajoltatjak vele az energiafolyot meg hasonlokat. es megeszi, leegeti magat vele. -
-
válasz
ViZion #97296 üzenetére
Én csak ajánlani tudom a korszerűeket.
Énnálam még csak 9 éve megy a Grundfos Alpha. Autoadapt módban 2. fokozaton 9 wattot kajál.
Ez egy sajnos nem gravitációval működő rendszernél, pl. nálam azért számít mert így UPS kell, nagyot tud szólni egy röppenő kazán áramszünetnél.
Á kazánszivattyú ups-em egy DC-DC konverter, 12V/270V DC.
Erről megy a Grundfos 9 éve. A konverterrel együtt 9W.
ups akku egy 100Ah uraságoktól levetett indítóakku, még nem teszteltem de szerintem napokig elmegy róla.
Ha meghajtom, autoadapt-ki, padlógáz, 23watt de ilyenkor hangosan zúgnak a csövek úgy kergeti benne a vizet. -
csongi
veterán
válasz
ViZion #97288 üzenetére
Ez mar aramlas resze.
De arra gyanuzok, hogy kaviatorozik indulasnal, es elegge levegosodik.
Ezt probaltam volna a lassabb indulassal csokkenteni. Az is lehet, rossz iranyba tapogatozom.tordaitibi
Sokat nem szeretnek kiserletezni.
Jovo evben esp32 vel fejlesztek, mert nagyon rafer egy fejlesztes, plusz szeretnek napelemet is. -
Atis45
aktív tag
válasz
ViZion #97237 üzenetére
Leírnám inkább hogy mit is szeretnék, és hogy én hogy gondoltam teljesen laikusan. Akvárium világítást szeretnék csinálni fehér led szalagból. Akváriumnál a fényerő led esetébe lumen/literbe van megadva. Én nem szeretnék erős világítást, így egy 20 lumen/literes fényerőt céloztam meg. Egy 100 literes akvára ez esetbe kell 2000 lumen. Én úgy gondoltam, hogy rakok fel 4000 lumen led szalagot ami 40 watt. 100 lumen/wattos szalagot néztem, és egy 60 wattos tápot. Én arra gondoltam, hogy egy dimmerrel letekerem addig amíg a fogyasztásmérő 20 wattot mutat, és én arra gondolok, hogy ebbe az esetbe 2000 lumen lesz. Ez csak az én elképzelésem, és azért érdeklődök itt.
A led szalagot vagy egy kemény műanyagra akarom, de ha kell a hűtés feltétlen, akkor nyilván veszek alu profilt. 60 led/méteres szalagot néztem ki. -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #97145 üzenetére
Nem tudom, egy ilyen világcég miért nem képes ezt megoldani, de általában az szokott segíteni, hogy legörgetve a lap aljára:
AliExpress Multi-Language Sites
Russian, Portuguese, Spanish, French, German, Italian, Dutch, Turkish, Japanese, Korean, Thai, Vietnamese, Arabic, Hebrew, PolishElőbb a németre kattintani, utána fent angol nyelvre váltani és elmegy a vietnámi link. Vagy teljes cookie és előzmény törlés, csak az néha problémás is. Esetleg ilyenek:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/aliexpress-global-site/
-
atesss
addikt
válasz
ViZion #97127 üzenetére
Hmm, erről a desoldering pákáról tudsz írni több infót ?
Tartósságáról sokat nem tudsz még gondolom, de mi az érzésed, full gagyi vagy vállalható ?
Egy forrólevegősön gondolkoztam, de az árban jócskán több.
Meg sok szempontból univerzálisabb, csak hát úgymond "veszélyesebb" is úgy tudom. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #97119 üzenetére
De az ESD-17 mást is elárul, nem szempillához lett kitalálva, legfeljebb ahhoz is jó:
-
válasz
ViZion #97007 üzenetére
Én ezt használom sokszor. Az említett rézrohadásos vezeték is megforrasztható vele ha előtte finoman áthuzigáljuk sniccerrel a sodratot.
Csak sajnos a rézrohadás felkúszik a vezetékbe, a szigetelés alá akár 20-30 centire is.
Vagy gyártási hiba is lehet, láttam 100 méteres bontatlan guriga vezetéket végigrohadni. Kuka.
Elemeket, liion cellákat is ezzel forraszok.
Egy pötty, jó meleg páka, nem mértem de saccra 1-1,5 sec alatt futja az ón. Eddig minden cella kibírta ezt. -
csubuka
addikt
válasz
ViZion #96977 üzenetére
Értem, ez a része tiszta.
#96978 tordaitibi:
Köszönöm. Akkor kicsit próba szerencse ez valójában és bizonyos esetekben akár működhet is a DC vezérlés egy PWM ventinél, attól fúggöen, hogy épp milyen az elektronika ami fogadja...De leginkább arra kell készülni, hogy ez nem megy majd.
-
-
törölt tag
válasz
ViZion #96894 üzenetére
Saját fejlesztésű SW fut rajta.
Nincs wifi power állítás. Legalábbis a használt lib doksiban nem láttam.
Nem tudom reprodukálni a hibát azóta sem.
Több ilyesmi van a lakásban, de azoknál sem tapasztaltam semmi ilyesmit.
Ezért érdeklődtem, hogy a led elektronika okozhat-e valami gondot?De akkor szerintem az lesz, hogy hamarosan vásárolok egy gyengébb izzót a kapcsolt lámpába (ez túl világos, de csak ez volt itthon) és meglátjuk azzal mit csinál.
Aztán ha azzal is gond van, akkor mehet az agyalás
-
törölt tag
válasz
ViZion #96892 üzenetére
A táp egy 5V/1A dugasztáp. Nagyjából 1éve használom ehhez a modulhoz csak eddig izzószálas égő volt a lámpa foglalatában.
Megjegyzem, azóta nincs hasonló probléma, mint amikor cseréltem az égőt ledesre.
De a legelején volt valamiért és csak tudni szeretném, hogy lehet-e tenni valamit ellene.
Nyilván ha megadja magát a relé az sem gond, ~500Ft ESP-01 nélkül az egész relé modul. -
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #96814 üzenetére
nah, mégsem a legjobb... nem pörög maxon a venti, csak mittomén 70%on.
motor 3 vezeték, 1 nulla, 2 a fázisnak, gondolom a két fokozat miatt. Előtte kondi, itt is külön a fokozatokhoz, de egy tokozás, asszem 3 és 5 mikró volt írva. Ez mehetett tönkre, vagy még valamit begyűrt a motor?
Kondi nèlkül próbáljam? igazán csak maxon hasz náljuk, kis fokozat semmit nem ért. -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ViZion #96703 üzenetére
Ne vacakolj vele, felsleges, régi laptop tápot tedd a 26V trafo helyére és az ~19V.
Benne van minden védelem.Dióda híd + kondi is lehet megoldás, de ott még védelmet is kellene/illene kialakítani + dobozolni is kell - IP65 - itt költségben ott jársz ahol már nem éri meg...... és az idődről még nem is beszéltem
-
-
tomazin
veterán
válasz
ViZion #96554 üzenetére
Ezert en penzt akarok adni
Azt mondanám, hogy olyan, mint a 20éves csaj, akit a pubban szedtél fel: nem nagy befektetés megszerezni, külsőre nem rossz, viszont, ha komolyodik a dolog, akkor leold.
Nekem egy xfx van, csak gondoltam elso tesztre valami hulladekot hasznalnek.
-
tomazin
veterán
válasz
ViZion #96552 üzenetére
Igen, azt néztem, pl ez egy 3k-s táp adatlapja.
Akkor próbáljam meg azt, hogy az összes sárgát a ami MB/CPU/GPUba megy összerántom és akkor a 2railről együtt veszi le? (mondjuk ezen pont nincs gpu csati, de mindegy) -
Blackmate
őstag
-
-
Reggie0
félisten
-
-
-
-
-
biker
nagyúr
válasz
ViZion #96215 üzenetére
50 az a 30. 1994-ben végeztem, 30 éve, akkor már nem húztunk sehova alumíniumot, csak cseréltük rézre (kivéve földkábel, tokozatok, stb)
Akkor már mondta a szakmai tanárom, az alumínium nagyon jó anyag, kiváló kuktát, kávéfőzőt, meg ételhordót lehet készíteni belőle. egy dologra nem jó: elektromos vezetéknek
földkábelben is azért tartják meg mert olcsó és könnyű, még ha vastagabb is kell mint a rézből, azzal együtt könnyebb. és egy 240-es vagy 150-es kábelen nem érdekes a felületi oxidáció, meg nem hajtogatod úgysem -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #96100 üzenetére
D2PAK tokozás hőellenállása 3 °C/W a chip és fül között és 62,5 °C/W a fül és levegő között, ha nem hűtöd másképp.
Ha 7 V x 100 mA átlagot veszünk, az 0,7 W fűtés.
3+ 62,5 = 65,5 °C/W azaz szorozva 0,7 W, az 45,85 °C "hőemelkedés".
20 °C környezeti levegő esetén összesen 65,85 °C chiphőmérséklet alakulna ki.Ha zárlatot mérsz a bemenet kimenet között, az IC-ben lévő kapcsolótranzisztor tönkrement. Benne van a dióda szerepét játszó, szinkronban kapcsolt másik MOSFET is (szinkron egyenirányítós konstrukció.)
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Magisk
- Kerékpársportok
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Bontatlan Sony WH-1000xm5 bluetooth fejhallgató.
- Eredeti Bose QuietComfort Bluetooth fejhallgató
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged