- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #85373 üzenetére
rakjál bele ledeset
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #85375 üzenetére
Akkor 10 Wattal több, nem hinném hogy nagyon meghatná.
szerk.: Én is tettem már 100 W-ost 60-asba, elkezdett lehámlani a festés a búráról a meleg miatt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #85375 üzenetére
Tettem már ilyenbe 100-as izzót is, műanyag foglalattal. Ezek persze nem hőre lágyuló anyagok, de attól még barnulhat, fáradhat az anyag, nem illik ilyet csinálni. Jól fel is forrósodott, más baja nem lett. Több órát is ment, néhány napig, garázsban.
Később szét is szedtem egy kis felújításra, mert a kapcsolója kikészült (nem feltétlen a túlterhelés miatt, régi lámpa, sokat volt használva), azt kiiktattam és a merev kábel helyett egy jobb, hajlékonyabb vezetéket építettem be (bontott TV-kábelt). A foglalatot megvizsgálva semmi gondot nem láttam.
70 W halogén is jó, mert nem sokkal fűt jobban, mint a 60-as, de a fényerő 100 W hagyományosnak felel meg, a gyártó felirata szerint. Porcelánnal még jobb.
Természetesen nem reklámozni akarom a szakszerűtlen használatot, és a tűzveszély kockázatát is mindenki maga mérje fel, de a gyakorlatban vannak azért bizonyos tűréshatárok. Elvileg a gyártónak is a legrosszabb körülményeket kell alapul venni, például a legforróbb környezet, ami reálisan előfordul (kánikulában, nem túl jó szellőzés mellett stb.) és azt is bírnia kell.
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #85373 üzenetére
Maga a foglalat műanyag? A búra műanyag? Ezek olvadhatnak meg ha erősebbet teszel bele.
-
válasz
DonThomasino #85283 üzenetére
Nálam változó hogy mit áramtalanítok és mit nem.
Van olyan telefontöltőm amit 5 éve nem húztam ki az ágy mögötti konnektorból, 0,1W alatti a készenléti fogyasztása. de a ledszalagos díszvilágításomnak egy 500W PC tápja van, azt áramtalanítom ha nem használjuk.
És kikapcsolom hosszabbítós kapcsolóval a mikrohullámú sütőmet is csak ha használjuk akkor megy mert az egy bár kitűnő mikro de 26 éves és 12W a standby.
Telefontöltők jellemzően nulla, hasonlóak a modernebb tápok is, terhelés nélkül burst módban üzemelnek azaz pár másodpercenként bekapcsol majd kikapcsol.
Ezek azok amiknek 0,2-0,3W körüli a standby fogyasztásuk, szerény véleményem hogy ezeket teljesen felesleges kihúzkodni. A mini pc-met se áramtalanítom, értelmetlen, 0,5W alatti a készenlétije, évente ez 100Ft.
És ami meg kell azt sem lehet áramtalanítani, pontosabban nem érdemes.
Egy távirányítós TV értelmét veszti így, hasonlóan egy kert vagy garázskapu nyitóhoz vagy a szobai kivetítős órámat se huzgálom ki mert pont a lényegét veszítené el.
Szelektálni kell és nem ész nélkül mindent kihuzigálni.
Azt 100%-ra biztosan állítom hogy nálad nem az egyszem glimmlámpa miatt fogod túllépni a rezsicsökkentett 210kWh-át.
Én havi 110-120kWh-t fogyasztok.
3 éve költözött el a fiam, ő keményvonalas játékos, mióta elköltözött 10000 forint helyett 4000 a villanyszámlám, az a PC egy atomerőmű volt 1kilowattos táppal és ez pregnánsan meglátszik a fogyasztáson. -
aujjobba
addikt
válasz
DonThomasino #85283 üzenetére
Úgy tudom a modern kapcsolóüzemű tappal hajtott eszközök (manapság kb. minden, tv, töltő, stb) készenléti fogyasztása minimális, ellenben ha folyton ki/be kapcsolod alóla az áramot (vagy kihúzod/bedugod) az képes hamar hazavágni.
-
válasz
DonThomasino #85280 üzenetére
Nullát.
Mezei villanyóra nem, a mostani digitális talán méri.
Valahol a 0,05-1mA tartományban van az áramfelvétele, 0,1W körül. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #84879 üzenetére
Igen mikor nyekken behúz a miháb, rákapcsolja az inditó kondit a segéd fázisra. Mikor felpörög csökken az áramfelvétel miháb elenged, lekapcsolja a kondit. Vannak 2 kondis motorok amiken egy üzemi kondi mindíg bekapcsolva marad, ezeknek nagyobb az üzemi nyomatéka.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #84866 üzenetére
A nyekkenő hang normális. Az indító relé kapcsol az indításkori nagy áramra, aztán pár másodperc után meg az alacsonyabb áramnál már el kellene engednie.
Mivel indítana? Kondenzátorral vagy ellenállással?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #84866 üzenetére
Lehet éppen, majd az esztergályos megmondja, hogy fizikailag mik a lehetőségek. Esetleg tud segíteni a leszedésben is.
Az indítórelének van egy sajátos hangja, kattanása, illetve a motornak az indítás alatt más a hangja, ilyen is van.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #84864 üzenetére
Pont így néz ki egy ilyen áramrelé belseje, típustól függetlenül. A lemezrugó tart ellen, az alul ferdén álló, áram hatására elmozduló vasmagnak, ami zár egy érintkezőt.
Tengely attól függ, ha feltételezzük, hogy az eredeti végződés ékelt és / vagy ellenirányú menetes, akkor elképzelhető, hogy leszedhető, melegítéssel, illetve valamiféle szakszerű lehúzással / letekeréssel.
-
fatpingvin
addikt
válasz
DonThomasino #84821 üzenetére
azt azért ne, ha csak szétkalapálnád inkább áruld el hol vagy helyileg
ha Budapesten akkor inkább egyeztessünk róla privátban.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
DonThomasino #84818 üzenetére
Attól függ mi a célod vele. Ponthegesztő készítéséhez a nagyfesz tekercset szokták levágni, és befűzni a helyére a vastag szekunder vezetékből két menetet. Rendesen kivenni a lemez pakkot úgy lehet, ha az oldalsó hegesztéseket "leflexeled".
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #84788 üzenetére
Olyan szögletes dobozkát láttam már, indítórelével a belsejében (áramrelé gyakorlatilag), három kivezetéssel. Mint ez is (netes kép):
Tengelyt házilag nem egyszerű kiütni, sajtológép kellene hozzá, plusz a további gondok, mit raksz bele stb. Felrakáshoz (is) valószínűleg felmelegítik a rotort, hogy táguljon az anyag és még akkor is kell a gépi erő, gondolom.
A meglévő tengelyt egyszerűbb lenne bontás nélkül a kívánt alakra esztergáltatni, vagy csak vágni belőle. De akinek vannak eszközei, hegesztéssel és esztergálással is megoldja. Itt a képen látszanak még a kiegyensúlyozáshoz felrakott kis tömegek is:
-
válasz
A doboz 99% valószínűséggel az indítórelé (regler) mint a hűtő kompresszorokon.
Indításnál, nagy áramnál behúz, rákapcsolja a kondit a segédfázis tekercsre, ha felfutott kikapcsol. Azaz a motor nem állandó segédfázisos csak indító.
Ha túlterhelik is be-behúz, ez segíthet a teljesítmény megsaccolásában.
Beindítod, terheled, áramot mérsz és ahol beugrik a segédfázis kb. az alatt kicsivel van a maximális terhelhetősége.
Favágó módszer de saccolni elmegy.
Ugyanígy ha beépíted a tervezett helyére, ha szinte állandóan besegít akkor kicsi a motor.
Ha felfut, elejt a relé és 10-15 perc terhelés után sem tűzforró a motor akkor megfelel az adott terhelésre.
Kondit nem ártana mérni, lehet kapacsitásvesztett is.
Üresjárásba ha perceken belül tűzforró akkor sajnos menetzárlat gyanús.
Ha adobozba nem indítórelé van csak bekötési pontok, akkor állandó segédfázisos. Bekötésről egy fotó esetleg. -
válasz
DonThomasino #84793 üzenetére
Jó volna, ha az adattáblát is megpróbálnád lefényképezni.
Első blikkre ez egy IMI motornak tűnik, az adattábla bal felső sarkában van az IMI felirat, közvetlenül alatta a típusszám. Ha a típusszám kivehető lenne, az nagy segítség lenne.
-
válasz
Ránézésre ez egy közönséges aszinkron motor. Valószínűleg nincs benne egyenirányító, a dobozban kapcsok vannak. Azt is fényképezd le, mert lehet, hogy a motor tud működni egy és három fázisról is, illetve lehet, hogy a forgásirányt is tudod változtatni a kapcsok felcserélésével.
A tengely kúpos részét le kell flexelni és ráhegeszteni egy toldást, más megoldás nemnagyon van, mert a kiálló tengely egyben van a motor tengelyével (bár a képen nem látszik pontosan).
Aszinkron motorokra nagyon nehéz fordulatszámszabályozót készíteni, alapvetően a rá kötött AC feszültség frekvenciája és a póluspárok száma határozza meg a fordulatszámot.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #84790 üzenetére
szerintem az egy anyag, de ezt te látod jobban
-
Gyula84
veterán
válasz
persze hogy szét kell szedni, amúgy az egy tengely
a dobozba meg nézz bele
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #84705 üzenetére
Rutinos ember ránézve a méretéből megmondja, hány kW-os. Régen én is tudtam, egy gyárban voltunk gyakorlaton, ott aztán voltak 100 kW-os motorok is, meg kisebbek is.
-
törölt tag
válasz
Van egy kutyám, honnan lehet tudni a fajtáját? Kb. ennyire értelmes ez a kérdés is. Egy fotó róla? Hátha látott már valaki hasonlót, vagy a vezetékek száma esetleg a rajta lévő sorkapocs, van e kondenzátor vagy nincs, stb. mind-mind árulkodó lehet.
-
válasz
Méretéből. Ha hüvelykujjnyi, akkor 5 V DC, ha öklömnyi, akkor 12 V DC, ha jó nagy, akkor 230 V AC, ha k.rva nagy, akkor 430 V AC.
Aki a kérdésedre ennél többet tud mondani, az távolbalátó
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #83672 üzenetére
Arra utaltam épp, hogy rosszul írta az eladó. Bár a dobozát még nem láttam és arra sem emlékeztem, hogy Toshiba, de az alkatrészt megismerem, annyira jellegzetes.
A fotodióda gyakorlatilag a napelem, annak egy kis chipje, így adja magát, hogy feszültségméréssel tesztelhető + fény.
A fototranzisztor viszont a multiméternek lehetőleg a diódavizsgálójával ellenőrizhető, fény hatására vezetni kezd (kollektor a pozitív / NPN). A bázist nem szokták kivezetni, az kapja a fényt gyakorlatilag. Mivel a tranzisztorhoz hasonlóan a C-E leültetési vagy maradékfeszültség 0,1 V körül alakul (vezető állapotban), ezért az ellenállásmérő nem feltétlenül detektálja jól, de a diódavizsgáló igen, mivel az ennél nagyobb nyitófeszültségekkel játszik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #83669 üzenetére
Az izzó és a fototranzisztor (hőskori optocsatoló) úgymond "csak" a túláramvédelemhez szükséges, anélkül egyébként működnie kell.
Az áteresztőknek egyformának kell lennie, különben a nagyobb nyitófeszültségű szilícium, jelen esetben mintha ott sem lenne gyakorlatilag, a többire hárul az egész terhelés.
Mindegyik tranzisztor emitterében szerepel ugyan 1,7 ohm kiegyenlítő ellenállás, de az csak azonos típusok gyártási szórásának kiegyenlítésére való. Az előzményben részletezett B-E eltérés ehhez már túl nagy.
Szilícium tranzisztorokhoz mondjuk elvileg 0,1 ohm is már elegendő lenne, vagy nem sokkal több, ami kevesebbet is fűtene. 1,7 ohm a germánium tranzisztorok nagyobb szórása miatt lett betervezve, illetve ezek a túláramimpulzusokra is érzékenyebbek, amit némileg korlátoz az ellenállás, míg lekapcsol a védelem.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #83656 üzenetére
Régen megskapoltunk egy fémházas tranyót, BFY 34 vagy 2N 2905 .
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Működik ilyen tápegységben, de mivel nagyobb a B-E feszültségesés, azonos terhelőáramon valamivel jobban melegszik. Kis áramon 0,1 V-ra tehető, nagyobb áramon 0,2-0,3 V lehet talán a germániumnál, míg szilíciumnál terhelve 0,8-1 V is lehet (áramfüggő). Igaz, hogy disszipatív megoldás lévén az egész be-ki feszültségkülönbözet a tranzisztoron megy el (C-E), mondhatni ahhoz képest, nem nagy a különbség. Ugyanakkor itt a trafó szekunder feszültségét is átkapcsolják fokozatosan, hogy ne legyen feleslegesen nagy a betáp.
Fototranzisztort előbb le kell ellenőrizni, ha működik, felesleges cserélni. Itt a védelem működéséhez szükséges, túláramra felizzik egy izzó, arra reagál. Kicsit elavult megoldás, lehetne helyettesíteni egy optocsatolóval is, mármint megfelelően illesztve a bemenetét.
De vehető valami random fototranzisztor, az is jó elvileg. Vagy:
https://www.kovacselektronika.hu/product/izzo-jelzolampa/optoelemek/os13-dioda
Régen nekem is volt ilyen, most ugrott be a képről. Viszont a fotodióda feszültséget generál fény hatására, itt van egy kis zavar.
https://elektrotanya.com/fok-gyem-tr9253_labor_tapegyseg.djvu/download.html
-
Ribi
nagyúr
válasz
Hu, szerintem egy ilyen van nekem is otthon, de inkább nem kezdtem bele felújítani.
Bekapcsolás után valami elkezdett füstölniÖsszes power tranyót cseréled majd?
Mert 1-2-t cserélni nem tudsz, mert nem lesznek normálisan kiegyenlítve. -
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #83653 üzenetére
Is, meg mert régi, de ez függ mibe megy.
Pl egy régi erősítőt sem tudsz megépíteni 1:1-ben mai tranzisztorokkal, mert régiek 0,5-2MHz helyett akár 10-50+MHz-et tudnak.
ASZ1018 elvileg 0,25MHz?, MJE2955 meg gyártótól függően 1-4MHz ahogy emlékszem.
Csak azt mondom, hogy nem árt megnézni okozhat-e gondot a nagyobb freki. TO-3-asok mondjuk általában még a lassabb jószágok. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #83653 üzenetére
Ahol jelentősége van az eltérő B-E nyitófeszültségnek (B-osztályú végfok), ott a nyugalmi áramot is korrigálni kell.
Különben jelentkezik a keresztezési torzítás, túl kevés vagy semmi nyugalmi áram mellett.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #83650 üzenetére
Arra mondjuk figyelj, hogy az ASZ1018 sár lassú. Ha csak bedobsz helyette egy mai gyors tranzisztort, lehet begerjed. Lehet majd "vissza kell lassítani".
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #83650 üzenetére
-
Pubszon
veterán
válasz
DonThomasino #83545 üzenetére
Köszi, írok nekik.
Nincs sajnos, már lekopott.
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #83445 üzenetére
Vatera?
Van az a pénz,ha fontos!
-
válasz
DonThomasino #83445 üzenetére
Bolhapiac, apróhirdetés.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #83346 üzenetére
Búrát esetleg, de rácsot szerintem sehol. Egy másik lámpa egyszerübb.
-
válasz
DonThomasino #83144 üzenetére
Nemreg pont ezt csinalgam, 4V alatt alig porog, 3 volton megallt vagyis nem linearis hanem kiserlet targya.
Ugyanez 12 voltosba, konkretan egy Akasa slimfan venti,
7,5 volton sznte nulla a levegoszallitasa, 6,5 volton megall.
Az 5 voltosnak erthetoen szukebb a tartomanya. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #83142 üzenetére
Ha 5 V-ról szeretnék létrehozni 0,25 A áramot, ahhoz 20 ohm terhelés kell.
De ebből az elmélet szerint a ventilátor képviselne 10 ohmot. Vele kötünk sorosan 10 ohmot, így teljesül a 0,25 A, ugyanakkor elméletileg feleztük a feszültséget 2,5 V-ra.
Csak, ahogy utaltam rá, a ventilátor nem így működik, mintha fix ellenállás lenne, tehát ez csak elvi játék. Még egy izzólámpa számítása is problémás ilyen módon, mert annak meg hőfokfüggő az ellenállása.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #83140 üzenetére
U/I = 5V / 0,5A
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #83137 üzenetére
A ventilátor egy 10 ohmos ellenállással lenne egyenértékű, így elvben sorban 10 ohm felére osztaná a feszültséget.
Csak ez gyakorlatilag nem állja meg a helyét, mert nem lineárisan viselkedik a ventilátor, így nem fog beállni 2,5 V-ra, de még azt sem tudni, hogy fix 2,5 V-on vajon mennyit pörögne, vagy meddig működik egyáltalán.
Ezért egyszerűbb az ellenállás értékét próbálkozással beállítani, vagy trimmerrel tesztelni, bemérni, utána fixre cserélni stb.
#83135 (jan)
Ennyi a lényege:
Vagy:
Ez pontosabb, de a feszültségosztóval be kell állítani a kívánt értékre.
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #83137 üzenetére
szerezzél egy néhány wattos huzalpotmétert,mondjuk olyan 50 Ohm körülit. Lesz egy fokozatmentesen állítható ventillátorod.
-
válasz
DonThomasino #82792 üzenetére
Köszi, de kizárt dolog. Nekem ez legfeljebb alkalmi szinten hobbi célokra lesz használva, arra meg nem fogok 40k-t kiadni egy pákáért. Elhiszem, hogy profi cucc, aki ebből él annak bizonyára meg is éri, de nekem nem. Ezt is csak azért vettem meg, mert ennyi volt az ára. Ha már a dupláját kérték volna érte, biztosan nem veszem meg, bármilyen márka, és bármilyen jó is.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #82353 üzenetére
"...szétszedni, javítgatni nem érdemes."
Legfeljebb donornak tárolni (dióda, Graetz). Általában legalább egy LED megy tönkre (szakadás) de van amikor zárlatos lesz, az meg további LED-eket tesz tönkre. felületszerelt LED-ek cseréje reménytelen. -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #82346 üzenetére
Ha a hagyományos izzó helyére tetted, a búra, környezet nem biztos hogy elegendő a LED-es fényforrás hűtéséhez. Hagyományos izzónál a meleg csak a sütővilágításnál jelenthetett problémát.
-
MasterMark
titán
válasz
Nem olvastam el jól.
A hőt arra értettem amelyik használatban van. Ha beleraktál egyet és az is tönkrement, akkor ott lehet a foglalattal is gond, vagy az árammal.
Csakúgy az állásban szerintem nem kéne elromlania.
-
válasz
Mit nem értesz? A fiókban, ahol tartottad, magas volt a hőmérséklet
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #82344 üzenetére
Valószínűleg a hő lehet a baja.
-
Pötyi
őstag
válasz
DonThomasino #81809 üzenetére
Ne politizálj a fórumban!
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #81809 üzenetére
Ez vágva van, van benne 3 szál.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #81633 üzenetére
Ilyen tesztereket szoktam látni, tesztelős videókban:
https://www.google.com/images?q=soldering+iron+temperature+tester
A multiméterhez való hőelem kevésbé alkalmas, pl. egy felolvasztott óngolyóba mártva sem valami korrekt.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #81638 üzenetére
Szerintem inkább nem olyan meleg,hogy olvasszon.Ahány forrasztás annyi féle cin, annyi féle hő.Ezért jo a pillanat páka.
-
pjen
félisten
válasz
Mért olyan fontos az, hogy hány fokos. Az a fontos, hogy olvasszon.
-
mezis
félisten
válasz
Attól függ, mekkora felületű az a csúcs. [link]
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81488 üzenetére
Ennyiért ajándék.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81482 üzenetére
Mind a kettő alkalmas a feladatra, amelyiket könnyebb beszerezni vagy olcsóbb, azt vedd.
-
válasz
DonThomasino #81403 üzenetére
Köszönöm szépen, utána nézek.
ekkold
Nagyon profi lett, viszont sajna az én tudásom kevés hozzá hogy ilyet épitsek
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #81303 üzenetére
Akku is jó,ha tartani tudod az általad megállapított 4V-ot.
-
válasz
DonThomasino #81285 üzenetére
Igen, nekem az olcsóbb kategória a cél inkább. A Lidl-s változat is jónak tűnik, csak nehezebben beszerezhető ott a szezonalitás miatt (legalábbis amennyire tudom időszakonként vannak ott ilyen termékek). A tippet köszönöm!
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #81296 üzenetére
Beraksz 3 ceruza elemet,hónapokig használhatod róla...
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81296 üzenetére
Ezt azért túl lehet élni szerintem. Nem sok minden működik 4 volt alatt. Ha meg mégis kell, külön táp vagy isolátor a megoldás, mese nincs.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81294 üzenetére
Jó kérdés, nem tudom. Próbáld meg úgy bekötni, hogy minden a 12 voltos ágon legyen. A vékony piros szálat és a sárgát is a 12 volt pozitívra. A vékony fekete szálat pedig ne kösd be sehova, így menni fog.
-
psion2101
tag
válasz
DonThomasino #81288 üzenetére
Szuper!Ezt nem ismertem,de pont ilyet kerestem
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81287 üzenetére
Nem és ne tedd!
Az a baj a pc-tápnál, hogy közös az 5 és a 12 volt mínusz ága, az hogy még a hálózati földelésre is vannak kötve már édes mindegy. Vagy izolált dc-dc konvertert kell használnod vagy egy bármilyen 5 voltos telefontöltőt.
-
válasz
DonThomasino #81289 üzenetére
Nemmarra vagyok kivancsi hanem a tápot higyan vezetkelted.ossze a muszerrel.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81278 üzenetére
Ezek szerint nem minden tapegysegben vannak elválasztva, az enyémben nincs kapcsolat a védőföld és a szekunder oldal minusza között, azt hittem mind ilyen.
-
válasz
DonThomasino #81275 üzenetére
Huh igazából fogalmam sincs mennyibe kerülnek. Kb hogyha ebből a 5-15 eFt környéki összegből ki tudom hozni, akkor elégedett vagyok, felette már necces a megtérülése számomra.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81273 üzenetére
-
válasz
DonThomasino #81269 üzenetére
Köszi
Ebay-en sincs 6mm-es, de a cucc tulaja talált Alin
-
válasz
DonThomasino #81267 üzenetére
...illetve Lomex kereső használhatatlan, RET-nél ugyanaz a 8x11mm-es cumó van
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81262 üzenetére
Az első pc tapegysegben levő 5 és 12 volt galvanikusan el van választva a hálózati földeléstől. Egymástól viszont nincsenek, hisz közös a mínusz águk, ez zavar be a műszerednek. A második pc tápegység szintén el van választva galvanikusan a földeléstől és az azon lévő 5 és 12 volt mínusza nincs kapcsolatban az első táp minuszával. A földelése lehet közös a két tapegységnek hisz annak nincs kihatása a két mínuszra.
-
válasz
DonThomasino #81259 üzenetére
"DC esetében, ha a negatív pólus nem egyezik meg a hálózat földjével ?"
Nem . A kimeneti negatív pólus nem egyezik meg a bemenet negatívjával. Test független. Mint egy transzformátor 2 külön tekercse, semmi kapcsolat nincs közöttük, végtelen ohmot mérsz és semmi nem jut át a ki és bemenet között, nincsenek galvanikus azaz közvetlen kapcsolatba a testpontok.
Estedben azért egyezik meg a kimeneti test és a hálózati földelés mert a táp védővezetős, azaz földelt és a földje össze van kötve a kisfeszültségű oldal test azaz negatív kivezetésével.
Ez se törvényszerű, pl. kettős szigetelésű tápoknál ez nincs, pl. telefon vagy laptop töltő. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #81259 üzenetére
Dc-dc konverternél az amikor a bemenet +/- és kimenet +/- nincsenek galvanikus kapcsolatban (jellemzően egy transzformátor van köztük). A te esetedben az a gond, hogy a 12 voltos ág a tápegysegedben közös földpotenciálon van az 5 voltos ággal, tehát galvanikusan nincsenek elválasztva egymástól. A hálózat földje az más, az érintésvédelmi szempontból kell, pl. a kettős szigetelesű tapoknál nincs is föld, azok földfüggetlenek, és a kimenet galvanikusan (trafóval) el van választva a hálózati feszültségtől.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81254 üzenetére
Ilyen dc-dc átalakító nem jó neked? Galvanikusan el van választva a ki és a bemenete, és egész apró méretű.
-
válasz
Valamit kapisgalok, te egy pc tapot hasznalsz.
Legyszives rajzold le pontosan a vezetekek vezeteset, mi honnan-hova megy. Skicceld le, szerintem megtalaltam a hibat, persze nem biztos. -
Barret001
addikt
válasz
Attól hogy "kívülről" kapja az 5V-ot nem fog változni a mérési paraméter.
-
válasz
DonThomasino #81251 üzenetére
Barret001 jol irja, kell egy galvanikusan levalasztott tápmodul.
Nem olxso, szerintem jobban jarsz egy telefontoltovel ha befer.
Barmilyen, regi Nokia vagy barmi a fiokba kallodik 5-10 eve.Jo az a táp, nem zajos, rendesen szűrt? Nem probáltál egy RC tagot vagy egy kis 1tranzisztoros tápszűrőt, lehet csak durva zaj van a tápfeszültségen, az zavarja meg.
Egyebkent erdekes mert nekem 2 darab, es a fiamnak is van ehhez hasonlo volt-amper mero modul es ugyanaz a tápja mint a mérendő és pontosan mér, nem zavarja a közös táp. -
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #81251 üzenetére
Galvanikusan leválasztott tápegység a tápegységbe...
-
válasz
DonThomasino #81249 üzenetére
Telefontöltő.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81231 üzenetére
1.5 átmérővel kb 10 cm hosszú darab kell, tekerd fel spirálisan de ne érjenek össze a karikák. Persze csak azután, hogy kikisérletezted a megfelelő hosszúságot (valahol 8 centi és 12 centi között kell legyen.)
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81228 üzenetére
Akkor alakítsd át 100 A-es söntre ahogy írtam. Ha nincs réz vezetéked csak alu, írd meg az átmérőjét és kiszámolom neked a pontos hosszát.
-
válasz
DonThomasino #81228 üzenetére
Az jo, 1,5mV lenne de itt mar meresi hiba is lehet.
A sonton 50 amper hatasara esik 75mV,
Ohm torvenye alapjan R=U/I azaz 0,075/50=0,0015 ohmos a sont.
Ezen 1 amper, U=IxR azaz 0,0015x1=0,0015V azaz 1,5mV.
A sont jo.
A hiba a muszerbe van, vagy nem a sonthoz valo.Dr Szilikat, persze hogy eliras, voltot akartam irni.
Koszi a kigazitast. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #81225 üzenetére
Olyan 5-6 másodperc kell neki. Nem tudom neked miért nem megy
Nem lehet, hogy 100 A-es műszert küldtek nked 50 A-es sönttel? Próbáld meg, hogy a söntöddel párhuzamosan bekötsz egy 1 mm átmérő!!! kb 5 centis darab tömör réz vezetéket, azzal már jó kell legyen, a pontos áram értéket a műszeren vezeték hosszával be tudod lőni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #81221 üzenetére
Ahogy mutatják itt is:
https://www.youtube.com/watch?v=EhZnUlJkDsg
Egyik a nullázás, másik a pontosítás / kalibrálás. De, ahogy írtad:
Próbáltam állítani hátul a trimmeren kb 0.1 A lehet +/- ba.
Felezni így nem tudsz.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #81221 üzenetére
A 0V-os feszültséget a rövidzár biztosítja. Egyébként a szabadon lógó vezetéken mindenfajta zavaró feszültség megjelenhet. Környezettől függően. Pl. egy kompakt fénycsöves világítás
nagyon tud "szemetelni". -
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #81215 üzenetére
Gyakorlatilag egy vastag kábel,a hosszával (Ellenállás) hangolható. Ennyi.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81217 üzenetére
Igen biztos, hogy így kell, amíg nem kalibrálod (nullázod) hülyeségeket fog mérni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #81216 üzenetére
Ha a kijelzőben lévő stab. IC-re gondolsz, nyilván nem leválasztott, az meg 3,3 V-os, ha jól rémlik, ezért kell neki minimum 5 V betáp a stabil működéshez.
Galvanikusan leválasztani (jelen esetben) trafóval tudsz, trafó a dugasztápban van például, arra írtam, hogy meg kellene próbálni, valamelyik fórumon is mintha ezzel problémáztak volna.
Egyébként, ha nem emiatt keletkezik eltolódás, akkor egy 100 A-os söntön feleannyi feszültség esik az 50-eshez képest (amennyiben ezt a 75 mV szabványt tételezzük fel végértéknek), így elvileg pont beállna neked a fele érték.
#81219 tordaitibi
Elütés bizonyára, csak a félreértések elkerülésére: 0,075 V
-
válasz
DonThomasino #81218 üzenetére
Ajjaj ez így nehéz lesz..
Nem 0,75mV hanem 75mV azaz 0,075A.
De csak akkor ha áppen 50 amper golyik át a söntön.
Ajánlanám Ohm törvényét átbogarászni. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #81195 üzenetére
Ok, hogy külön sönt, de van neki saját is, ott van a csati melett egy vastagabb drót, azzal kb 10A-ig mér. Úgy kell bekalibrálni a nagyobb sönthöz, hogy rövidre zárod a nullázó pineket kikapcsolt állapotban, majd bekapcsolod úgy, hogy közben még mindig rövidre vannak zárva, ezután megvárod amíg nulla ampert mutat a műszer, és kikapcsolod, leveszed a rövidzárat. Ezután már jól kell mérjen 50 A-es sönttel is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #81208 üzenetére
-
válasz
Ott valami nagyon el van baltázva.
Hak özvetlenül a söntön mérsz, 10A=15mV azaz 0,015V
1A meg 0,0015 kéne legyen.
Ha ez pontosan ennyi, és nem változik ha bekötöd a műszerbe akkor
én passzolok, akkor a kijelzőbe van valami hiba de hogy mi azt nem tudom. -
Barret001
addikt
válasz
Nekem van pár mutatós műszerem beépítve .Magamnak csinálom mindig a söntöt.
Műszerrel összehasonlítom,ha kell,korrigálok. -
válasz
DonThomasino #81206 üzenetére
-
válasz
DonThomasino #81202 üzenetére
Az érdekes mert az egy 1:2 feszültségosztó, a 75mV-ból csinál 37,5mV-ot. Azaza a felét.
Hogy a DAM bemenetén mi van az sajnos rejtély de működnie kéne.
Mérjél rá légyszi az osztóra a műszer nélkül, felezi a söntön eső feszültséget? Ha igen, ugyanígy mérjél a műszerrel együtt.
Mit mérsz? -
rednifegnar
senior tag
válasz
DonThomasino #81199 üzenetére
otleteles: masik combosabb/rovidebb vezetekelessel egy proba? sontre parhozamosan egy masik sontot, akar diy probabol?
-
válasz
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
DonThomasino #81197 üzenetére
Akkor lekéne cserélni 100 Amperesre!
Vagy egyszerűen elosztod kettővel az árammérés eredményét.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
Szia!
Szerintem a söntöt elcserélték, 25A-os műszerhez valót adtak hozzá.
Ui:
A módosított bekötésed csak a feszültség mérést befolyásolja. (kicsit többet mér így, mint ami a motorra jut)
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81066 üzenetére
Persze, ezt találtam, szerintem ez ugyanaz ami neked kell.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #81040 üzenetére
Vaterán van.
-
válasz
DonThomasino #81017 üzenetére
Túl kicsi....?
Kollega maganak a nők nem szokták mondogatni hogy nem a méret a lényeg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Bittorrent topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- APPLE WATCH 9 45mm, FEKETE, DOBOZÁBAN, 98% AKKU, GARANCIÁVAL, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Redmi Pad Pro, 6GB/128GB, még garanciális
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest