Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #10495 üzenetére
Más kérdés, ha a teljes felületi törlésen az oprendszertől elzárt területen lévő szektorokat is értetted, ahol a HDD saját "dolgai" vannak, ez lehetett félreérthető is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #10495 üzenetére
Hogyne olvastam volna, egyrészt ezt olvastam:
Típustól függ (fejből nem fújom), hogy valóban csak levélnehezéknek tudod használni, vagy teljes felületi törléssel még használható.
Másrészt itt főleg csak a konkrét kérdésre gondoltam válaszolni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Shomci #10460 üzenetére
Érdekes, hogy meg bírtad találni a legkevésbé alkalmas programot, aminek még egy honlapja sincs, legalábbis én nem találom. Elindítottam virtuális gépen, lefagyott. Előbb még közölt email-címet, postacímet, faxszámot, de honlapot nem. Milyen program, aminek még webcíme sincs?
Egyébként egy ilyen program szerintem nem fér hozzá a HDD firmware-hez, de azt sem értem, hogy mi kér jelszót? Felírt valami programot a lemezre (MBR bootmanager, jelszavazva?) az jelenik meg a képernyőn?
Killdisk-kel ezt is meg lehetne próbálni, mert ha csak erről van szó, alkalmas az MBR törlésére is (egész lemezt törli).
-
Kernel
nagyúr
válasz qwertly #10477 üzenetére
A Killdisk minden igényt kielégít, mert Windowsban, CD-ről, floppyról, vagy akár USB-ről is működik, többféle változata letölthető, továbbá gyerekjáték a használata.
-
Kernel
nagyúr
válasz zoltanz #10465 üzenetére
Nem tűnt fel, hogy kipróbáltam?
format /?
Vagy mi a gondod, szerinted az DOS-ablak? Az XP parancssori ablakát DOS-ablaknak nevezni egyszerűen butaság, nincs jobb szó rá. Az XP nem DOS-alapú, 2009-ben végre ideje lenne már elfelejteni ezt a DOS-ablakozást.
XP-ben legfeljebb emulált DOS-t találsz, ha például beírod a parancssorba, hogy command.com, szembesülhetsz vele.
-
Kernel
nagyúr
válasz zoltanz #10462 üzenetére
Nem szeretnék okoskodni, de XP-ben nincs U paraméter (mondjuk DOS sincs).
-------------------------------------------------------
Microsoft Windows XP [verziószám: 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.C:\Documents and Settings\Kernel>format /?
Lemez formázása Windows XP rendszerhez.
FORMAT kötet [/FS:fájlrendszer] [/V:címke] [/Q] [/A:méret] [/C] [/X]
FORMAT kötet [/V:címke] [/Q] [/F:méret]
FORMAT kötet [/V:címke] [/Q] [/T:sávok /N:szektorok]
FORMAT kötet [/V:címke] [/Q]
FORMAT kötet [/Q]kötet
A meghajtóbetűjelet (kettősponttal a végén), csatlakozási pontot vagy kötetnevet adja meg.
/FS:fájlrendszer A fájlrendszer típusát adja meg. (FAT, FAT32 vagy NTFS).
/V:címke A kötetcímke neve.
/Q Gyorsformázást hajt végre.
/C csak NTFS: Az új köteten létrehozott fájlok alapértelmezés
szerint tömörítve lesznek.
/X A kötet kényszerű leválasztása, ha szükséges. A kötet összes megnyitott leírója érvényét veszti.
/A:méret Felülbírálja az alapértelmezett szektorcsoport- méretet.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz sonique #10442 üzenetére
Futó oprendszer alatt esetleg úgy tudja megcsinálni, hogy reboot-ot kér, beépül a bootfolyamatba és elvégzi, még mielőtt betöltődne a Windows. Csak esetleg kár olyan XP-vel kínlódni, amit később úgyis újra akar telepíteni, mert nem jól helyen van a C: betűjel.
-
Kernel
nagyúr
válasz D1Rect #10437 üzenetére
A zöld keret kiterjesztett partíciót jelent, ami további két logikai meghajtóra van osztva (világoskék). Kiterjesztett partíciót aktívként megjelölni nem lehet, így rendszerindításra nem alkalmas. Elsődleges partícióra van szükség.
Egy merevlemezen 4 db elsődleges partíciót lehet létrehozni, úgyhogy a lehetőség adott, törölni kellene a két logikai meghajtót és a kiterjesztést is, utána létrehozni helyette elsődleges partíciókat. Ezt XP-n belül már nem lehet megoldani (mivel maga alatt van), az XP telepítő viszont eléggé önkényes ilyen szempontból (önmaga határozza meg a partíciók típusát, ennek oka a laikusok támogatása, akiknek nincs fogalmuk a partíciótípusokról) inkább valamilyen CD-ről indítható programot kellene használni (Linux Live CD, Hiren's CD stb.) vagy egy másik számítógépbe rakni a vinyót.
-
Kernel
nagyúr
válasz D1Rect #10435 üzenetére
Windowson belül a már említett futtatás, diskmgmt.msc. Jobblikk, megjelölés aktívként.
Ezután persze a Windows nem fog bootolni (a bootfájlok átrakása nélkül), de nem is kell, ha úgyis újratelepítés következik.
-
Kernel
nagyúr
válasz D1Rect #10432 üzenetére
Csak a szokásos, nem kellett volna törölni az aktív partíciót, hanem csak formázni. Törlés hatására a telepítő rögtön megjelöli aktívként a következő partíciót, onnan kezdve az lesz a C: meghajtó. Értelemszerűen oda kerül a rendszerindítás (ntldr, ntdetect.com, boot.ini).
Fentiekből következik a visszacsinálás módja is (aktív jel és bootfájlok átrakása). De a rendszermeghajtó betűjelét utána sem fogja engedni cserélni. Registryben átírható (MountedDevices reg. kulcs), újraindítás után meg is változik, de ilyen beavatkozást leginkább egy új telepítés bír el, mivel maga a Windows jól tűri, más programokkal viszont gond lehet.
Ha egy meghajtón lapozófájl van, az is rendszermeghajtónak fog számítani, lapozófájlt át lehet rakni.
-
Kernel
nagyúr
válasz norbi19884 #10427 üzenetére
Mint minden Windowsban, legalábbis ami nem DOS-alapú. Futtatás: diskmgmt.msc
-
Kernel
nagyúr
válasz Gigaman55 #10425 üzenetére
Ha nincs a system32-ben a bootsect.exe, netről is hozzá lehet jutni.
Ha a Vista bootszektor felírása után, más okból mégsem indulna a gép, az XP Javítókonzol fixboot parancsával lehet visszaírni az XP bootszektort.
-
Kernel
nagyúr
válasz Gigaman55 #10417 üzenetére
Van javítási lehetőség a Vista telepítővel is vagy:
A Windows Vista nem indul el a Windows egy korábbi verziójának kettős rendszerindítású konfigurációban történő telepítése után
http://support.microsoft.com/kb/919529
A cikkben leírtakból bizonyára csak a bootszektor visszaírása szükséges:
Meghajtó:\boot\Bootsect.exe /NT60 All
mivel a Vista bootmenü-bejegyzések, a Vista Boot mappa már adott.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Gigaman55 #10415 üzenetére
Az XP Javítókonzol bootcfg parancsával lehet szerkeszteni a boot.ini tartalmát, vagy CD-ről indítani valamilyen segédszközt (Linux live CD, Hiren's boot CD stb.)
-
Kernel
nagyúr
válasz Gigaman55 #10413 üzenetére
A telepítő ilyenkor átírja a boot.ini tartalmát, vissza kellene csinálni. Alapesetben így néz ki egy boot.ini, de értelemszerűen módosítandó, ha szükséges:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /noexecute=optin /fastdetect[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz windovslive #10315 üzenetére
Előfordulhat ilyen, ha például lopott telepítő CD-t használsz, ahol az i386 mappában egy winnt.sif nevű fájlt látsz, benne a sorozatszámmal és egyéb, előre beállított adatokkal.
-
Kernel
nagyúr
válasz ez_meg_emaz #10246 üzenetére
Ezt már mindenki maga tudja, mennyit érnek az adatai, netről pótolható, vagy pótolhatatlan családi fotók, könyvelési adatok és akkor mindjárt másképp áll a széna.
Igazság szerint egy megírt optikai lemez pillanatnyi olvashatósága sem elég garancia, én lemezminőségi tesztet szoktam is szoktam futtatni (Nero CD-DVD Speed), valamivel többet elárul.
Konfig meg olyan dolog, hogy segítségkérés esetén valóban nem egy hátrány, de attól eltekintve van némi gyerekes vonzata is (kinek nagyobb a farka, nekem menőbb autóm van stb.), szóval nem lehet elvárás, hogy mindenki foglalkozzon ezzel.
Ettől függetlenül, aki segítséget kér, odateheti a végére, hogy "konfig az adatoknál", szokták így.
-
Kernel
nagyúr
válasz #41133696 #10260 üzenetére
A merevlemezeken ugyan van hőtágulási légzőnyílás, de néhány molekula oldószer bizonyára nem fog neki ártani (akkor már a tüdőnek hamarabb annyi lenne...).
-
Kernel
nagyúr
válasz ez_meg_emaz #10243 üzenetére
TC bájtról-bájtra végigolvassa, ami persze időt is igényel. Mint egy másolás, persze az írásnál gyorsabb az olvasás. De az sem mindegy, hogy két vinyón kell összehasonlítani, az gyorsabb. Egy vinyón ugyanannak a fejnek kell ugrálni ide-oda, vagyis lassabb.
Van egyrészt a fájlösszehasonlítási funkció, amivel két kijelölt fájlt lehet összehasonlítani, vagy van a Könyvtárszinkronizálás (amúgy főleg backup célra való), ahol ilyenkor be kell pipálni, hogy "Tartalom szerint", utána mehet az összehasonlítás.
Legalábbis én hibátlannak veszem azt ami írás után működik ha használni szeretném.
Az íróprogram automatikus ellenőrző funkcióját kell használni, hogy írás után nézze meg. Ezután már nem kell a TC sem, ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz ez_meg_emaz #10236 üzenetére
Hibásan működő hardver tud érdekes dolgokat csinálni. Nekem alaplappal volt egyszer gondom, bár a tápja is problémás volt, mint később kiderült.
CD/DVD-írásnál 1-1 hibás byte besikerül, HDD-k közötti másolásnál, cache ürítés vagy restart után 1-2 byte valahogy nem egyezik (TC: összehasonlítás). Meg egyéb, megmagyarázhatatlan jelenségek, aminek egy stabil gépnél nem szabad előfordulni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Zoli1222 #10215 üzenetére
Ez nem hiba, gondolom nem kötelesek visszavenni. Pár éve ugyan hozzájutottam egy 80 G Sea vinyóhoz, véletlenül találkoztam vele egy üzletben, azt mondták, semmi baja, csak valaki visszavitte, ezért leárazva adják.
Mivel jó ára volt, el is vittem. Otthon búgott rendesen (2 tányéros), ami engem ugyan nem zavar, mivel egy fal választ el a számítógéptől, de azért belegondoltam, vajon miért is szabadult tőle az előző gazdája? Amúgy a mai napig hibátlanul működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #10187 üzenetére
Kiszerelt vinyó mozgatására gondolhatott, de nekem gyanús, hogy a súrlódó hang más lehet, nem a csapágy.
Szerk: csak 2 perccel hamarabb kellett volna elküldenem a hozzászólást.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz dodibasa #10132 üzenetére
megpróbáltam vistával de ott nem látja a vinyót most keresglek drivert hozzá de nem nagyon találok http://www.hitachigst.com/portal/site/en/menuitem.e6b513c73a0b7518e8284977eac4f0a0/ <--- itt megtaláltam de nem tudom a drivert hozzá hogy tudom leszedni
Vagy ne is akard leszedni, mert nem akarlak elkeseríteni, de driver nem a Hitachi vinyóhoz kell, mivel ahhoz nem kell driver.
Hanem a SATA vezérlőhöz. Ami az alaplapon található, esetleg kártyán. Meg a szokásos téma, BIOS-ban IDE-kompatibilis mód és esetleg driver sem kell stb. milliószor leírva a neten, mióta SATA vinyók kaphatók, vagyis jópár éve.
Vagyis nem mintha nem segítene szívesen az ember, de ez azon témák egyike, amit keresővel művészet meg nem találni, annyiszor le volt már írva.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10082 üzenetére
Nekem mindenesetre nincs gondom a FAT32-n futó XP-vel, FAT12 a floppy fájlrendszere, FAT16=FAT.
Persze a tápellátó kábel külföldön maradt, mindegy, faterom egy telefontöltő gyors átalakításával készített hozzá egy 5 Voltos tápegységet (méregetve is stimmel).
Terhelés közben is stabilan tartja az 5 V-ot? Biztosan 5 V-ot igényel külsőleg? Itt arra gondolok, hogy belső táppal rendelkezik esetleg.
-
Kernel
nagyúr
válasz hungabo #10078 üzenetére
Ha nincs az alaplapon IDE-csatlakozó, vásárolhatsz például IDE PCI-kártyát vagy USB külső házat, ami IDE HDD-hez való, vagy kapható elég olcsón IDE-SATA átalakító, utóbbiról fotókat is tettem fel az alábbi helyen, Signal néven:
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10077 üzenetére
NTFS-nél nagyobb az adatbiztonság mivel naplózott fájlrendszer, főleg nagyméretű lemezeket és nagymennyiségű adatot jobban rá lehet bízni, továbbá különféle szolgáltatásokat biztosít, ebből leglényegesebb a jogosultságkezelés.
Oprendszer céljára, főleg amikor valakit egy otthoni gépen jogosultságkezelés sem hoz lázba, lehet jobban megy a gép FAT32-n, 4 vagy 8 KB klasztermérettel. Biztosat én sem tudok, de nekem úgy tűnik. Lapozófájlnál meg gondolom mindegy, akár FAT is lehet, az úgyis csak 1 db nagy fájl.
1:4 a számítógép 1. merevlemezének 4. partíciója
src=1:4\Ghost\akarmi.gho:1 Így kell, ha jól emlékszem, végén azért van 1-es, mert egy Ghost image több partíciót is tartalmazhat, de az 1-es akkor is kell, ha csak egy van benne.
-sure: megint csak emlékezetből, de ezt pont akkor lehet vagy kell odaírni, ha biztos benne az ember. Ha nem teszem hozzá, rákérdez. Így egy véletlen lenyomás is még kivédhető.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10074 üzenetére
Ezt sem egyszerű megítélni, de a FAT gyorsabbnak tűnik, úgyhogy XP-t én FAT32-n szoktam futtatni. Ez kézenfekvőnek is tűnik, mivel nem kell kezelni az NTFS jogosultsági, naplózási stb. szolgáltatásait, hanem egy egyszerűbb fájlrendszeren üzemel az oprendszer. Lehet, elvileg áramkimaradásra, resetre érzékenyebb a FAT, de gyakorlatilag nekem ebből nem volt gondom soha.
Lapozófájlnak is felesleges az NTFS, főleg amikor a legelső partíción nem csak a lapozófájlt tartottam, hanem DOS is volt, valamint a Ghost.exe, így bootmenüből lehetett Ghost indítást választani. Vagy automatikus helyreállítást is, mint a laptopoknál. A Ghost paraméterezett indításával meg lehet oldani, hogy minden további nélkül írja felül a 2. partíciót a 4. partíción lévő akármi.gho image fájlból.
Konkrétan ennyi egyébként:
ghost.exe -clone,mode=prestore,src=1:4\backup.gho:1,dst=1:2 -RB
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10071 üzenetére
Még régebben így teszteltem, de nem ez volt a lényeg, régebben sokféle programot is kipróbálgattam, hamar leamortizálódott a rendszer. Legalább két XP-t tartottam két partíción, egyikkel bármikor töröltem/formáztam a másikat, mentésből visszamásoltam, így egyszerűbb volt új oprendszert előállítani, simán Total Commanderrel. Bár az egész multiboot a Win98 időkből gyökerezett, az XP már jobban bírta a gyűrődést.
Ghost sem sokkal nehézkesebb, de egyébként a Ghost mentés a fájlrendszert is tartalmazza, visszaállítja ugyanúgy. Hacsak valaki ki nem csomagolja a Ghost Explorerrel.
Vagy vannak a WinPE alapú boot-CD megoldások (BartPE, Hiren's CD, utóbbin most már Mini XP is van), de ezeket ritkábban használtam. WinPE előnye például a Linux-alapú CD-khez képest, hogy XP-kernel, illetve rendszer fut rajta, az NTFS-t biztosan jól kezeli.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10069 üzenetére
Erről van szó, én amúgy próbáltam 8 és 16 KB klasztert is, valamivel gyorsabbnak tűnt, de ezt nehéz jól megítélni.
Mondjuk én az oprendszer alatt is simán lecserélem a fájlrendszert (akár NTFS-ről FAT32-re, sőt FAT16-ot is próbáltam alá), ehhez csak le kell másolni a Windowst, formázni, visszamásolni. Vagy konvertálóprogramot lehet használni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10065 üzenetére
Attól függ egyrészt, hogy valaki sok kis fájlt tárol, vagy csak nagyokat, utóbbi esetben szinte mindegy a clusterméret (vagy magyarosan klaszter). Mivel egy klaszterben több fájl adata nem lehet, egy 5 KB méretű fájl, 4 KB clusterméret esetén 2 db clustert elfoglal, vagyis 8 KB helyet. Tehát itt 3 KB a veszteség, de sok kicsi sokra megy, így végeredményben jelentős veszteség is előállhat.
Ezzel a "waste" szóval találkozhatunk a Partition Magic vagy hasonló programoknál is, amely képes utólagos cluster-átméretezésre, egyúttal kikalkulálja a helyveszteséget is, diagramon felmutatja, hogy ez alapján tudjuk választani, milyen méretre szeretnénk konvertálni.
Viszont azt is célszerű figyelembe venni másrészt, hogy nagyobb klaszterméretnél gyorsabb lehet a lemez, illetve a fájlrendszer kezelése. Tehát ha én egy XP alá nagyobb klaszterméretet választok, kicsivel több lesz a helyveszteségem, hiszen itt sok és apró méretű fájlok vannak, de bevállalom, hátha fürgébben szalad a gépem, hely pedig úgyis van bőven.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10036 üzenetére
Lehet hexában nézelődni, tulajdonképpen alapnézet.
0. szektor az MBR, láthatók benne a boot-kód hibaüzenetei (érvénytelen partíciós tábla stb.). Utána következik 62 üres szektor, illetve ide írják be magukat bootmanagerek, kernelindító programok, LiLo, GRUB stb. vagy bármilyen egyedi fejlesztésű kód, vagy vírusok is.
Egy szektor 512 byte, 63 szektor 1 track.
2. track 1. szektora az 1. partíció kezdete (bootszektora). Ez a 63. szektornál látható, mivel 0. az első. Itt is van egy boot-kód hibaüzenetekkel (Hiányzó NTLDR stb.). Tehát a bootszektor, amivel persze csak primary típusú partíciók rendelkeznek, oprendszer-specifikus, az adott rendszer formázóprogramja alakítja ki. Míg az MBR-szektor általános PC-szabvány (IBM x86).
Felfedezhető még bootszektormásolat is, NTFS-nél a partíció legutolsó szektorában, FAT32-nél a 7. szektorban, partíció elejétől számítva (relatív szektorszám).
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10029 üzenetére
http://www.runtime.org/diskexplorer.htm
http://mh-nexus.de/en/ (ingyenes)
Van egy előkészített rövid leírásom, fórumra szoktam bemásolni, amikor valakinek ismeretlen a téma. Csak vizsgálódáshoz természetesen maradjon read-only módban (alapértelmezett).
Adatmegsemmisítés, merevlemez teljes felülírása (Runtime's DiskExplorer, 30 napig ingyen használható):
http://www.runtime.org/hungarian/index.html
FAT vagy NTFS lemezszerkesztő választása közömbös, mivel csak szektorokkal foglalkozunk.
Tools: Options, Direct read/write
File: Drive, Fizikai meghajtó kijelölése (vagy csak egy partíció, de ezen a ponton mindenképpen figyeljünk jól oda, mit választunk ki felülírásra!), OK.
View: as Hex (F3).
Edit: Select all
Edit: Fill (zero), OK.-----------------------------------------------
Mondjuk később rájöttem, abszolút kezdőknek egyszerűbb a KillDisk, ugyanazt elvégzi.Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dare2Live #10016 üzenetére
Az XP újonnan vásárolt merevlemezeknél csinál ilyet, lényegében csak annyi, hogy létrehozza a szabvány MBR-szektort a boot-kóddal, de még partíciós-tábla nélkül.
Ezt nyilván onnan tudom, hogy diskeditorral megfigyeltem, mit művel.
De ugyanez történik, ha valaki a merevlemezét házilagosan hozza gyári állapotba, vagyis kinullázza a szektorok tartalmát (zero fill, ami szintén megoldható diskedittel is). Ha a Windows esetleg nem kezdené el az inicializálást, a Lemezkezelés-menüből is elindítható a művelet.
-
Kernel
nagyúr
Csak a szokásos és ez voltaképpen mindenkire vonatkozik, akinek hasonló problémája van.
Így szoktak viselkedni a merevlemezek, amikor meghibásodnak. Ilyenkor legfeljebb elgondolkodhat az ember, hogy esetleg nem áramellátási probléma tett-e be neki, vagy pusztán a HDD magánügye, hogy egyszerűen elromlott, mint ahogy dolgok el szoktak romlani.
Panelcserében esetleg lehet még gondolkodni, mint házilagos módszer (annak lehetséges hátulütőivel) vagy profi céghez lehet vinni, ha megéri.
-
Kernel
nagyúr
Az a gond, hogy a torrentezés nem csak írás, hanem a feltöltéshez is állandóan "szedegeti" az adatokat, mikor mit kér éppen egy másik gép tőlünk. Ezzel az a probléma, hogy sok kicsi sokra megy alapon, a folyamatos igénybevétel nagyban beleszólhat a teljes élettartamba, vagyis csökkentheti azt. Mint a vízcsapnál a csepegés, hosszabb idő alatt sokra megy stb. példákat lehetne még hozni.
Mivel nem szervercélú eszközökről beszélünk, hanem desktop vinyókról, ezeknél nem épp a folyamatos használat lenne a természetes, nem erre van tervezve. Nem véletlenül gondoltak a merevlemez lehetőség szerinti kímélésére, egyedi konfigurálásra a uTorrent készítői sem:
-
Kernel
nagyúr
kb 4 óra alatt végigellenőrizte a regenerator 1.61, de nem talált hibás szektort. most akkor melyik progiinak higgyek? elinditottam most is a hd sentinelt, és ugyanugy irja a 10 hibás szektort.
Akár mindkettőnek lehet hinni, mivel a HDD Regenerator bizonyára nem a SMART adatokat olvasta.
10 hibás szektor van a vinyón, amelyek "tartalma a tartalék területre lett áthelyezve"
Vagyis a HDD kvázi kijavította magát, innen kezdve a Windows vagy a HDD Regenerator egy teljesen hibátlan merevlemezt lát, amin valóban nincs mit javítani.
Képzeld el továbbá azt a szituációt, hogy kínozunk egy gépet egy rossz tápegységgel, vinyó kattog, dob egy bad-szektort, át is helyezi, ahogy kell. Később a táp cserélve lesz, vinyó nem romlik tovább. De már az előző hibáról sem "ő" tehet, voltaképpen semmi köze hozzá, a HDD csak szenvedő alanya volt az esetnek.
Nyilván fogalmam sincs, esetedben miért lett kipakolva 10 szektor, csak példának szántam, hogy ilyen is van. Figyelni kell, hová alakul a dolog.
-
Kernel
nagyúr
válasz regvoltrossz #9907 üzenetére
Ott a jumper, csak be kell állítani SATA 150-re.
sürgősen szükségem volt egy új vinyóra, mert a régit vírus támadta meg,
Nevezz meg egy olyan hétköznapi vírust, rootkitet vagy bármit, ami zerofill felülírással nem gyalulható le... Emiatt szerintem kár volt új vinyóért rohanni, ha tényleg csak ez volt a baja, de önszívatásnak egész jó.
Lehet holnap egy számtekboltos általam történő meggyilkolásáról fognak szólni a hírek...
Ezt szeretem, amikor valaki nem ért hozzá, de azért a "jóindulat" máris kisugárzik...
Bocsi, de munkám során túl sok rosszindulatú figurával találkoztam eddig, tököm tele van az ilyen hozzáállással.
-
Kernel
nagyúr
válasz cascada #9822 üzenetére
Átdugom egy másik tápcsatira.
Nem pont erre a következtetésre számítottam, de itt látszik egyértelműen a gondolkodás különbsége egy oknyomozó szakmabeli és egy laikus között.
Én ilyenkor megnézem alaposabban azt a hüvelyt, hogy tényleg szét van-e nyílva, műszerészcsavarhúzóval még összébb is lapogatom. Más meg vakon átdugja, ámbár a másik ugyanúgy lehet hibás... A szétnyílás persze általában függ a dugdosás gyakoriságától is.
-
Kernel
nagyúr
válasz liqquid #9824 üzenetére
hanem csak gyorsforma és mehet rá a cucc. Nem tudom ez lehetett e baj. Régen úgy tudtam h új winyónál teljes format javasolt, de nem tudom...
Bajnak biztosan nem okozója a gyorsformat. Új vinyónál egy full format arra jó, ha valaki szeretné ellenőrizni a gyárilag már úgyis tesztelt vinyót. Hátha útközben megsérült például, vagy bármi okból szeretne jobban meggyőződni.
Full format annyival tesz többet, hogy végigolvassa a szektorokat, mielőtt elkészíti a fájlrendszert. Ebből az olvasás ami egy hosszú folyamat, a formázás meg csak néhány pillanat a végén. Gyorsformatnál az első rész (ami csak olvasás), elmarad.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Thunderzolee #9802 üzenetére
Azt is tudom, h miért felesleges elektronikát cserélni HDD-ken, még ha ugyanolyan winchesterről is származna a csere-elektronika.
Hogy felesleges, azért az túlzás, esete válogatja, több fórumozó sikerrel számol be róla.
mi érteleme van a HD Tune, vagy a Windows merevlemez szektorhiba tesztjének, ha a hibás szektorokkal úgy sem lehet semmit csinálni.
Az is elég értelem, hogy figyelmeztet, jó lesz vigyázni, ezáltal adatvesztés kerülhető el. Csak ehhez nem árt figyelni is. Nem mintha a SMART mindenható lenne, ettől még bármikor jöhet egy hirtelen halál.
Kezdetnek célszerű egy Zerofill lefuttatása, ha az nem bír végigmenni, a kipartícionálós módszeren kívül a HDD Regenerator nevű programot is szokták alkalmazni.
-
Kernel
nagyúr
Nem csak munka közben búg, hanem alapjáraton is amikor nem csinál semmit!
Mit nevezel alapjáratnak? A tányér akkor is forog, amikor "nem csinál semmit", nem értem, mire gondolsz.
A búgás állandó, tehát akkor is búg, ha éppen nem pörög a vinyó,
És miért nem pörög szerinted? Leállította a Windows? HDD nem adhat ki búgó hangot, ha nem forog a tányér. Mi más búgna szerinted?
-
Kernel
nagyúr
Búgásnak semmi köze az állapothoz vagy áramellátáshoz. Főleg kéttányéros merevlemezeknél észlelhető, ezeket ugyanis nem egyszerű gyárilag tökéletesre centírozni, így forgás közben "bebúg". 7200-es fordulaton főleg.
Ettől még akámeddig működhet hibátlanul, valószínűleg garanciába sem fogják kicserélni, vagy nem tudom, meg kellene kérdezni.
Nekem is vannak ilyen vinyóim, csak engem nem zavar, mert egy fal választ el a géptől. (Nem díjazom a monoton zajt, ezért falátfúrás módszerével hárítottam.) Egyébként ez a búgás igen makacs dolog, minden átveszi, berezonál tőle, amivel csak érintkezik. Vastag szivacsalátéttel vagy rugalmas felfüggesztéssel lehet esetleg szabadulni tőle.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9762 üzenetére
Közbeiktatott csatlakozó bizonytalan érintkezést jelenthet, átmeneti ellenálllást képvisel, vezeték szintén. USB-ről merevlemezt táplálni, az áramkorlát miatt, enélkül is nagyon határeset, minden kis ellenállás számít ilyenkor.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9741 üzenetére
Elektronikai szervizszakmában nem árt kellő alapossággal hozzáállni a dolgokhoz, mivel itt nem mindig van több dobása az embernek. Néha elfüstöl ez-az, ha egy kicsit nem figyel oda az ember...
A lezáratlanságot tápvonalra kell érteni, ami egy elektromos fogalom, ezen a topikon jóval kívülre esik. Csak ízelítőként, hogy mégis miről van szó
http://nw.elektro.uni-miskolc.hu/~hegedus/JEL_03/JEL_07.pdf
(Itt az állóhullámokról és reflexióról külön szól.)http://wiki.ham.hu/index.php/T%C3%A1pvonalak
Lényeg itt a lezáratlan vezetékszakasz, illetve vezetékvég, amiből gond lehet. A középső csatlakozó nem vezeték, csak "ott van".
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9734 üzenetére
Ha két eszköz van a kábelen, szerintem a 80-eres kábelnél is lehet jumperrel választani, hogy melyiket szeretném masternek. Mint a 40-es kábelnél is lehetett, a régi időkben.
Ha egy eszköz van, annak mindenképpen a kábel végére kell kerülni (akár Slave, akár Masterre jumperelve). Ennek annyi a jelentősége, hogy ha a kábelvég levegőben lógna, vagyis elektromos szempontból lezáratlan, az nagyfrekvenciás reflexiók forrása lehet.
Ilyen reflexióból adódik például, amikor egy TV képernyőjén szellemképet látunk (akár több, eltolódott képet is), különféle antennaproblémákból kifolyóan. Adatátvitelben a reflexió értelemszerűen hibákat okozhat, ezért nem megengedhető.
80-eres kábelnél a hosszabbik végére eső (kék színű) csatlakozónak az alaplapra kell mennie, mivel ebbe a csatlakozóba van beépítve egy rövidzár, ami 34-es eret zárja le testre. Ha az alaplap nem kapja meg ezt a rövidzárat, a vezérlő UDMA33 üzemmódra vált, és csak ebben a módban hajlandó működni. A rövidzár engedélyezi nála a nagyobb sebességet.
Ha valaki fordítva használja a kábelt, le lesz korlátozva a sebesség, de hibátlanul működik. Én egyszer egy hosszú körkábelt speciális okból fordítva használtam, ezt az átalakítást kellett elvégeznem, hogy megfelelő sebességgel működjön. Egyrészt kivettem a 34-es eret, az alaplapra pedig felforrasztottam egy rövidzárat, így egyszerűbb volt megoldani.
A 28-as ér adja a Cable Select opciót, a két szélső csatlakozó 28-as pontját köti össze, a középsőt megkerüli, vagyis ennél üresen marad.
-
Kernel
nagyúr
Dinamikus lemezt mióta nem látja az XP/Vista? Érdekes is lenne, nem ez a gond szerintem.
Előfordul ilyen kellemetlenség, hogy az XP valamiért hibásnak nyilvánít egy meghajtót, még jól bele is firkál valamit, amitől formázatlan meghajtóként jelenik meg, utána egyetlen lehetőségként csak a formázást felkínálva. Ha ugyan erről van szó itt is.
Egy időben próbáltam alaposan utánanézni a dolognak, de hazai és külföldi, sőt MS közeli helyeken sem láttam senkitől más megoldást erre, mint adatmentő program alkalmazását (GDB, Easy Recovery stb.) utána format.
Hogy a Windows miért "int be" egy meghajtónak, miért hibásodik meg a fájlrendszer, annak sok oka lehet, bizonyára hibázik a hardver. Hogy melyik része, azt kell valahogy kitalálni. Stabil, megbízható vasat kell összerakni, akkor szerintem nem lesz ilyen gond. Adatok legalább két példányban való tartása egyébként is értelemszerű.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Gézengúz #9711 üzenetére
Igazság szerint ettől tartottam, bár én nem próbáltam, de mintha ilyet is olvastam volna. Meg az ellenkezőjét is. Meg optikai meghajtóknál egyes ATA parancsok átvitelével problémákat. Úgylátszik, illesztőáramkörtől is függ.
-
Kernel
nagyúr
válasz 8nemesis8 #9703 üzenetére
Közhely, de erre tényleg mit is lehetne mondani? Kisbalta, flex, vagy legalább egy szerencsétlen kisolló, amivel a tápvezetékbe belevágsz? Vagy mégis mire gondolsz?
Van egyébként egy jó kis program, amivel motorleállító parancsot lehetne küldeni, de csak belső IDE/ATA eszköz hallgat rá:
http://mysite.verizon.net/kaakoon/hotswap/index_enu.htm
Resource Hackerrel átírtam a menüjét magyarra, bár inkább csak szórakozásból, hiszen nem túl komplikált az angol eredetije sem:
-
Kernel
nagyúr
válasz sanzi89 #9682 üzenetére
Ha van csatlakozó, eggyel kevesebb gond. Főleg, ha fel van tüntetve, vagy dukumentációban mellékelve, hogy milyen tápellátást igényel. Mert odáig rendben van, hogy az USB és a 2,5-es vinyó 5 Volttal üzemel, de attól még a tápcsatlakozónál igényelhet nagyobb feszültséget is. Amennyiben belső tápáramkört tartalmaz, ami a stabil 5 Voltot előállítja.
-
Kernel
nagyúr
Nekem egyébként WD vinyókkal csinálja ugyanezt, ha felcserélem, akkor a másikat nem látja. Mindig az utolsót látja a sorban, ha a SATA csatlakozók sorrendjét nézem.
De közben feltöltöttem az 1.4-est, ha esetleg érdekel, ez mindkettőt látja:
-
Kernel
nagyúr
válasz sanzi89 #9658 üzenetére
5 Voltos, pár Amper terhelhetőségű tápról elmegy, de stabilizált, pontosan 5 Voltos táp kell. Ezt én nyilván megbontás útján bekötném, beforrasztanám, illetve valamilyen tápcsatlakozót építenék be, de aki nem ért ilyesmihez, annál fogaskérdés. Talán valami tápos HUB kellene, azokat nem ismerem.
-
Kernel
nagyúr
Ez nem a HDD problémája, a programnak van valami kínja az alaplapi vezérlővel.
Nekem van egy régi verzió (Hard Disk Seninel 1.4) az mutatja mindkét vinyót. Míg van egy 2.7-es, ami pont úgy mutat kérdőjeleket, mint a fotón is látható.
Viszont néztem WD programmal is, az is csak egy merevlemezt volt hajlandó kiolvasni.
-
Kernel
nagyúr
válasz freezbi #9607 üzenetére
A régi Windows bizonyára látja, ha már telepítve van benne a SATA driver (mivel ez egy SATA vinyó, ha jól látom), de a telepítő nem fogja látni, mert integrálni kell bele, vagy floppy-lemezen mellékelni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Core2duo6600 #9598 üzenetére
Valóban érdekes, két napja volt ebben a topikban valakinek ilyen gondja, szintén WD500, ASUSP5.
-
Kernel
nagyúr
A külső ház - az árból itélve- nem rendelkezik saját táppal.
Nem tudom, miért ilyen olcsó, de USB-ről sem kaphatja a tápot, akkor viszont honnan? Nem mintha 5 Voltból nem lehetne 12 Voltot csinálni egy DC/DC átalakítóval, csak ez bemenőoldalon többszörös áramot igényelne, ami nem áll rendelkezésre. USB-ről még notebook vinyót is néha csak 2 db csatlakozó együttes áramával lehet működtetni, ez viszont 3,5-es HDD.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dark KillerX #9555 üzenetére
Ártani bizonyára nem árt, de ha a tápod nem bír el egy plusz vinyót, az azért óvatosságra int. Lehet még ebből gond akkor is, ha ezt a vinyót eltávolítod belőle.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dark KillerX #9553 üzenetére
Igazság szerint tápegység szokott ilyet csinálni, a vinyó lehet, csak a tápfeszültség szűretlensége miatt kínlódik, mivel érzékeny rá. Ilyenkor általában egyre romlik a helyzet, míg az egyik bekapcsoláskor a tápegység majd agyonvágja a vinyót és/vagy bármit a gépben.
Tápegységben kondenzátorok elhasználódása, kiszáradása járhat ilyen hatással, hogy eleinte csak hideg állapotban jelentkezik probléma, kicsit átmelegedve már nem. De idővel egyre rosszabb lesz. Ha nem is állítható 100 %-ra így látatlanban, de biztonsági okból mindenképpen érdemes ellenőrizni egy garantáltan megbízható tápegységgel, mert ez egy igen veszélyes jelenség.
-
Kernel
nagyúr
válasz letsdobizz #9545 üzenetére
Most akkor hol ez nem megy, hol az nem megy, jók azok a tápcsatlakozók?
SATA szabványú tápcsatlakozónál egy erőszakos mellédugás okozhat kellemetlenséget, hagyományosnál pedig a fémhüvelyek kitágulása jelentkezhet. Azt összébb lehet lapogatni egy műszerészcsavarhúzóval, vagy más alkalmas eszközzel.
-
Kernel
nagyúr
válasz letsdobizz #9539 üzenetére
Gépátalakítás volt, és most már rájöttem hogy a SATA-kat csesztem el mivel nem úgy tettem vissza...
Tökmindegy, hogyan teszed vissza, esetleg a rendszervinyót nem árt a 1. csatlakozóra tenni, a rend kedvéért.
a DVD be se kapcsol azaz nem is adja ki a tálcáját.
Vízhűtés szerelése közben valamit magyon elszúrhattál, ugyanis egy optikai meghajtónak pusztán a tápcsatlakozó rádugása már elég, hogy a tálcát kiadja.
Másszóval, ha a tápot hibátlanul megkapja (adatkábelt le is húzhatod), ennek ellenére nem adja a ki a tálcát, talán sikerült valahogy jól tönkretenni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Elisha_ #9531 üzenetére
Ha alaplap-specifikus probléma, akkor talán alaplapos topik, ahol valaki hátha ismeri pont ezt a típust. Nem tudom, milyen vinyó ez pontosan, de talán hiába is teszed AHCI módba az alaplapi vezérlőt, ha a HDD nem támogatja, emiatt akár ki is akadhat a BIOS.
A Western Digital nyáron frissítette Caviar SE sorozatát, új modelleket mutatott be. A gyártó ezeket felvértezte SATA-300-as csatlakozással (WD2500JS), és az egyik 250 GB-os modellt 16 MB cache-sel látta el (WD2500KS), a Maxtoron kívül egyedüliként. Érdekesség, hogy a WD nem látta szükségesnek ennél több újítás bevezetését, ennélfogva a Caviar SE és SE16 továbbra sem támogatja az NCQ-t (a gyártó állítása szerint az NCQ az egyszerű felhasználók számára semmilyen teljesítménytöbblettel nem szolgál, ellenben az implementáláshoz szükséges chip megdrágítja a merevlemezt)
Mindentől függetlenül más fórumokon már meg lett beszélve, hogy az AHCI (amit az NCQ miatt szoktak erőltetni) kb. parasztvakítás esete. Főleg szervernél mutatkozhatnak előnyök.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dimacherius #9527 üzenetére
S-8-1-13-100000963-100024364-100013724-3455.com
Nyilván vírus, ha lehetne is formázni, nem az adatpartíciót, csak az oprendszert. Vagy kijavítani a rendszert, csak az rutin hiányában nem mindenkinek sikerül. Ilyenkor egyszerűbb formázni. Vagy keresővel utánanézni, milyen vírus ez, hátha van hozzá valami leírás, nem biztos, hogy nehéz elhárítani.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz doddencs #9497 üzenetére
USB vagy FireWire porton jelentkező adatátviteli, illetve CRC-hiba járhat olyan következménnyel, hogy eldobja a kapcsolatot, egyszerűen megszakad.
A behatároláshoz célszerű kipróbálni az eszközt más számítógépekkel is, hogy a gép portja nem bírja a sebességet, illetve egyéb gondja van az adott gépnek, vagy a hordozható eszköznél keresendő a hiba, esetleg a kábelnél.
-
Kernel
nagyúr
válasz letsdobizz #9482 üzenetére
Mi nem látja, a Lemezkezelő? Betűjelet nem lehet adni neki?
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9479 üzenetére
IDE vinyóhoz van átalakító, SATA-nál meg azonos a szabvány. Hogy mit hozna vissza egy GDB, azt nem tudhatom, a felülírás miatt kétesélyes, de volt már olyan, hogy valaki egy Ghost mentést rátolt az adataira (elnézte a partíciót), GDB mégis visszahozott neki majdnem mindent.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9473 üzenetére
Mivel az áramszünetet is szóbahoztam, laptopnál ez nem annyira játszik. Csatolófelület ugyanúgy lehet IDE vagy SATA, utóbbihoz még átalakító sem kell, mivel egyforma a csatlakozó.
Ilyen sérülésnél bármi eltűnhet. Nem tudom, az illető hogyan csinálta, de szokás mondani, hogy az Asztalon lehetőleg ne tároljunk adatokat, főleg nagy mennyiségben. Noha elvileg az is csak egy normál mappa. Valamiért láma szokásnak tartják, főleg a haladóbb szakik, már a régi Windows idők óta, de a pontos okát nem tudnám most megjelölni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9460 üzenetére
Ilyenkor igazából nem a Windowsra utaló hibaüzenet érdekes, inkább csak annyi, hogy registry-sérülés történt. Általános fájlrendszersérülésnek lehet tekinteni, általános okból (hardver, áramszünet, ilyesmi).
Szerk: Most látom az újabb hozzászólást, hogy laptop, vagy csak a vinyó laptopos, nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz liqquid #9457 üzenetére
Szerintem hiába növeled, nem ez volt a hiba oka. Normális esetben ugyanis ettől nem fagy le a Windows. Inkább talán "ráfutott" egy hibás szektorra, vagy adatátviteli hibára, miközben írni vagy olvasni próbálta a lapozófájlt, aztán ezen jól kiakadt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz DeFranco #9447 üzenetére
A Windows az Eszközkezelőben nem a vinyót állítgatja, hanem az alaplapi vezérlő üzemmódját.
Viszont, ha előveszel egy programot, amit a gyártó a saját merevlemezéhez biztosít (lehet az DOS vagy Windows program is), azzal le tudod korlátozni UDMA2-re magát a merevlemezt, firmware szinten. Tehát ezt a vinyó megjegyzi magának, utána bárhová is viszed. Míg az Eszközkezelő dolgai csak Windowsban tárolódnak, registryben.
Ezt a típust amúgy én nem ismerem, de elképzelhető, hogy az UDMA 6 csak Windowsban fog látszani, 80 eres kábellel, miután minden rendben működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz DeFranco #9430 üzenetére
Félreértés szerintem.
UDMA 5 az alapbeállítás. Viszont van lehetőség UDMA 2-re korlátozni, amennyiben problémák vannak, adatátviteli hibák stb. De ilyen sebességkorlátozó funkciót az XP maga is tud, az alaplapi vezérlővel együttműködve. Ilyenkor a drivertől is függ, hogy milyen fokozatokat engedélyez, legrosszabb esetben rögtön PIO-ba tolja.
Az nem egy életszerű dolog, hogy vásárolsz egy UDMA 5-ös vinyót, ami gyárilag UDMA 2-re van állítva, ennek mi értelme lenne?
-
Kernel
nagyúr
válasz frogika #9436 üzenetére
Még az kimaradt, hogy a BIOS-ban szokás ilyenkor IDE-kompatibilis módra állítani, (gondolom ennél az alaplapnál is lehetséges), vagy pedig SATA drivert adni a telepítőnek vagy integrálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz frogika #9436 üzenetére
A winchesterre rá van írva, hogy nem lehet master és slave sem...
Szerintem inkább olyasmi lehet ráírva angolul (ha jól rémlik), hogy nem igényel Master/Slave konfigurációt, csak valahogy nem sikerült jól fordítani.
így átállítottam a jumpert 5-6 tűkre és úgy észlelte.
Lekorlátoztad SATA 150-re, ami rendben is van, amennyiben utánanéztél és tervszerűen csináltad, de vaktában dugdosgatni, kicsit érdekes. Alapos ember ilyet nem csinál.
-
Kernel
nagyúr
Ha magára a vinyóra sincs felcímkézve valami (akár elsőre ismeretlen nevű) funkció a jumperrel kapcsolatban, akkor talán semmire.
Amúgy nem okoskodásból, csak a tény kedvéért, de a jumper maga a híd (jump: ugrás, jumper: ugró, áthidaló). Alatta pedig vannnak a tűk, vagy tüskék, vagy érintkezők, amit bár pin-eknek is szoktak nevezni, de utóbbit magyar emberként és műszaki emberként is én már majomkodásnak, angolmajmolásnak tekintem. (Pl. 5 pines csatlakozó, még ekkora fasságot kitalálni...)
-
Kernel
nagyúr
Mivel WD-n belül sem egységes, biztosat a WD-honlapról típus szerint letöltött dokumentációból tudhatsz meg.
Némelyiknél van például valami SATA energiagazdálkodási feature, amit esetleg úgysem tudsz kihasználni, de nem akarok hülyeséget írni, pontosan már nem emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
De az is lehet, félreértem az egészet, mivel általában a C: meghajtóval szoktak problémázni fórumon, hogy nem tudják megváltoztatni, ebből indultam ki most is.
-
Kernel
nagyúr
Illetve, ha külön vinyóról van szó, akkor meg arra kell figyelni, hogy a telepítő a bootsorrendben elsődleges HDD aktív partícióját tekinti C: meghajtónak, probléma esetén ezen kell változtatni. Ha valaki belezavarodna, ki is veheti a másik vinyót.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Nem a vinyó keveri meg, hanem a Windows-telepítést végző személy, és formázás nem teszi rendbe.
Gyakorlatban úgy jelentkezik a probléma, hogy valaki gyanútlanul törli az aktív partíciót, ekkor a telepítő átdobja az aktív jelet a következő alkalmas (vagyis primary típusú) partícióra. Innen kezdve ez a másik partíció lesz a C: meghajtó, ide kerül az ntldr/boot.ini is. Elsőt ugyan létrehozza ismét a felhasználó, de már késő, főleg amikor kiterjesztett /logikai meghajtót kreál a telepítő, amit már nem is tudsz aktívként megjelölni.
Utóbbi esetben az áldatlan helyzet szakszerű újrapartícionálással szüntethető meg. Elvileg még típuskonverzió is végezhető lenne (Partition Magic gányolás).
Jobb esetben csak az aktív jelet kell előre tenni. Alapszabály, hogy a telepítő az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak.
-
Kernel
nagyúr
A GDB elég konkrét program. Hacsak nem tudsz betűjelet adni neki a Lemezkezelőben és ennyitől esetleg láthatóvá is válna. Mivel nem írtad, hogy ezt próbáltad volna.
-
Kernel
nagyúr
Privi elfogyott, mivel ez egy fórum, amiből könnyen kiolvasható az ilyen esetekre szinte naponta ajánlott GetDataBack program neve is.
Nem mintha csak ezzel lehetne, vannak még hasonló elven működő programok, de hazai fórumokon ez a leginkább közismert.
-
Kernel
nagyúr
Helyrepofozni jó esetben a TestDisk-kel lehet.
Ha meg csak formázni akarod, ahhoz a Partition Magic szükségtelen, gyaluld le a vinyót a KillDisk vagy hasonló programmal, diskeditorral stb., utána partícionálhatod és formázhatod a Windows saját programjával (Lemezkezelés). Elég az MBR-szektor kinullázása is, a partíciós tábla eltüntetéséhez.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dilikutya #9362 üzenetére
Miért van az, hogy egy HDD nem akar slave módban működni?
Megközelítés kérdése, esetleg pont a Maxtor-mester hibáztatható, mert nem tűri meg maga mellett a "normális" vinyót. A Seagate pedig mással mondjuk simán összeférne, ha kipróbálnád. Ha tényleg jó a jumperelés.
Volt például olyan Maxtor, igaz csak fórumon olvastam, hogy a tulaj egy idő után már nem tudta masterként használni, csak slave-ként. Továbbá Maxtorral kapcsolatban én már annyi fura dolgot, furcsa megnyilvánulást olvastam az évek során, hogy magam részéről nem szívesen vásárolnék belőle, egy darabot sem. Attól függetlenül, hogy sokaknál viszont tökéletesen működik, bizonyára csak egy adott százalék hal le, és ilyen hibaszázalékok más vinyónál is vannak, de az információk alapján én nem tudnék megbízni egy komolytalan Maxtorban. Valamikor megbíztam egy Quantumban, szériahiba jött ki rajta, még szerencse, hogy nem fontos adatokat nyelt magába.
Szerk: közben látom az új hozzászólást, hogy mással működött, ettől függetlenül fenntartom az előbbit. Mellékelt ábra egyébként nem látható.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
XP nem enged 32 GB méretnél nagyobb FAT32-t formázni:
http://support.microsoft.com/kb/314463
Más partíciókezelő programokat használhatsz esetleg, vagy a cikkben említett lehetőséget, de nem ajánlott, mivel a FAT32 megbízhatósága a mérettel együtt tovább csökken. Az XP sem véletlenül ellenkezik, hanem a nagyobb biztonságot nyújtó NTFS-t ajánlja számodra a MS, az adataid védelme érdekében.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Rá se ránts, én "bejártam" már az "egész" Internetet a témában, hazai vagy külföldi fórumokon senkitől nem láttam még más megoldást ilyen esetekre, mint különféle adatmentő programok ajánlását.
Pedig a károsultak még partíciókat sem szoktak piszkálni, hanem az XP egyszer csak olvashatatlanná nyilvánít egy meghajtót, majd "akarja formázni? igen/nem". Nyilván nem csak szórakozásból, valami meghibásodik a fájlrendszerben ilyenkor, ennek pedig sokféle hardver stb. oka lehet.
-
Kernel
nagyúr
XP arról a partícióról bootol, ahol az ntldr/boot.ini található (rejtett fájlok), azt pedig mindig az aktív partícióra teszi a telepítő. Mivel oda kell, másképp nem indulna a gép.
Aktívként megjelölni csak elsődleges partíciót lehet. Az x86 IBM PC-szabványnak megfelelően, egy merevlemezen 4 db elsődleges partíció lehetséges, ebből egy lehet kiterjesztett, ami további logikai meghajtókra osztható.
Mindebből következően teljes értelmetlenséget csináltál, talán hamarabb kellett volna fórumon érdeklődni. Még az ilyenkor szokásos GetDataBack vagy hasonló programokban lehet reménykedni, de azzal csak másik partícióra tudsz menteni, vagyis külön tárhely szükséges. Vagy lehet kisebb részletekben is menteni.
Egyébként én az első számítógépem összerakása után legelőször az Fdisk programmal, vagyis a partícionálás alapvető tudnivalóival kezdtem ismerkedni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz prime_adam #9333 üzenetére
Merevlemezek nem egyformán érzékenyek a tápfeszültség milyenségére. Nekem is volt egy látszólag jól működő tápegységem egy vagy két WD lemezzel is simán vitte a gépet. Bekötöttem egy kéttányéros Seagate IDE lemezt, erre az kattogott, többször is felpörgött, kínlódott.
Gyakorlatilag rámutatott, hogy ez a tápegység nem jó. De igazság szerint ez egy régebbi, tartaléktáp volt, amit átmenetileg vettem elő, kár volt.
Nyilván egy tápcsere nem garantál semmit, csak ilyenkor próbálkozik az ember, míg rá nem jön valamire.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Raspberry Pi
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Ukrajnai háború
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest