- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikisys
őstag
válasz
Tamoo #170503 üzenetére
Ez az ábra mire jó?
Mi többet lehet ebből megtudni, mint a frekvenciamenetből- és az impedanciamenetből?
-
Egy régi tapasztalat alapján: "Ami a hangsugárzó impedanciamenetét javítja, az egyúttal a frekvenciamenetét is javítja".
Nem Én találtam ki, hanem Jürg Jecklin a híres (Svájci) bázeli hangmérnök! Szakkönyvíró is egyben, a "Hangszórók" c. könyve ma is ajánlott irodalom.Üdv!
-
válasz
Tamoo #170460 üzenetére
Valóban nem az olcsóbb kategória egyik sem, így van némi visszatartó erő... de mihez képest drágák? Mert azért specifikációk alapján nem rosszak, de nyilván nem csak a prospektusadatok alapján választunk. Svs ultra állványos vagy az audio physic classic 3 is ebben az ársávban tanyázik. Ekkora drágító tényező lenne a thx plecsni?
Jamo és a Magnat szimpatikus, hogy kifejezetten falra akasztható. DIY vonalon pl. ezzel a tulajdonsággal hogy kell számolni, tervezés során miként kell figyelembe venni, hogy falra lesz akasztva? -
-
-
python1
veterán
-
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #170396 üzenetére
Nálam ez az úgynevezett "mellbevágás" is inkább csak belső szervi bizsergető impulzus. Mondjuk volt, hogy a combom is bizsergett, nem csak a lágyabb részek. De lehet, hogy a mellbevágást azzal azonosítom amikor az edző rajtam prezentált a többieknek egy ütést és utána 3 hétig nem mentem edzésre
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #170376 üzenetére
Teljesen igazad van, viszont az én megközelítésem klasszikus, tehát támaszkodom a hangsugárzó tökéletesítésére, jó átviteli képességére öszpontosítok, és bizonyos szempontból, a szobát nem veszem bele. Vagyis de, de már a hangsugárzó crossoverezését is a szobához alakítom, amit tulajdonképpen a gyárinál nem tudsz, egyszerűsítve a szobához alakítom a sugárzókat, építem.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #170370 üzenetére
Nem szeretném megszórni a fórumot, 100 mérési ábrával, én csak kizárólag a hangsugárzók helyes frekvenciamenetét azért szoktam nézni, hogy hol találok hibát az átvitelben, mondjuk váltásoknál, de tulajdonképpen sokat nem árulnak el ezek az ábrák, magának a hangsugárzónak a többi fontos paramétereiből. Fázis, impulzus, torzítás, impedancia sokkal többet, és ezeket a hangnyomás görbéből nem következtetsz ki.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #170359 üzenetére
Ez az, hogy már magam sem tudom, hogy mi a jó, ok alap, hogy van DSP- korrigálás addig míg nincsenek valamilyen szinten a helyiséggel összhangban a sugárzók, de ha együtt alkotnak egy jó hangot?
Akkor az alap felállás, hogy egy jó sugárzó, akár mint a tiéd is, vagy bárkié itt a fórumon egy jó frekvenciamenettel, mondjuk az ülés pozícióban mérve jó vagyis közelítőleg jó, akkor bárminemű korrigálás a minőség rovására megy, ez biztos. Én kb 5-6 paramétert nézek minden méréskor, de van, hogy többet, főleg mikor a hangsugárzók váltóit készítem, de ez egyéni.
Nálad egyszerű vágásnál ( DSP nélül) mik a benyomások, mérések mit mutatnak?
Nálam minden változik folyamatosan, most, hogy egy másik dimenzióba lépett a mozim, minden felborult. -
powerup2
addikt
válasz
Tamoo #170216 üzenetére
Jó az sb4000 egy nagyon jó sub de vannak határai és ahol üt ne igazán mellbevágó hatása lenne ott fogy el de ez lehet a szoba miatt is. De sokkal ütősebb mozira mint az elac2070
az meg zenére kiváló. De valami nyitott kéne mert azok kicsit morcosabbak mozira elvileg. Ultimax már elérhető és nem tudom mi legyen. Picit kevésnek találom a klipschnél a 400 wattot
-
Skyner
tag
válasz
Tamoo #170241 üzenetére
Köszi, most már teljesen világos.
Egy újabb vitaindító: ki használja és ki nem a DEQ-t (Dynamic EQ-t)?
Ezt csak azért kérdezem, mert a Cavern tök jó, de ugye a True-HD Atmos, DTS-X formátumnál sajnos a PC-s korrekció már nem játszik, az AVR nem képes olyan minőségre mint a Cavern, emiatt sajnos a közepeket és a magasakat is túlságosan lehúzza nálam, de nem is ezzel van bajom, hanem a mélytartománnyal. Cavernben a mélytartomány patent, Atmos formátumnál a DEQ nálam dob az élményen, de mintha a robbanások nem lennének annyira erőteljesek mint nélküle (nélküle is csak úgy jobb, ha tolok rendesen a subok hangerején), viszont minden más (lövés, puffanások) jobb a DEQ-t bekapcsolva. -
Skyner
tag
válasz
Tamoo #170236 üzenetére
Köszi szépen, talán most értettem meg valójában.
Mondjuk ha tényleg megértettem és úgy van ahogy gondolom, akkor a Cavern crossoverét használva csak az LFE összegzett negatív értékét preampolva a többi csatorna is csak ugyanannyit nyer vissza az eredeti "erejéből", de mégis negatívban maradnak, ergo mégis halkabb marad. -
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170228 üzenetére
Nekem is ez volt a jó, de még crossover előtt.
Gyorsan összehasonlítottam a crossover előtti és utáni peak gain értékeket:
-Előtt: -6 dB körül minden csatorna, LFE +0.2 dB
-Után: -14 dB körül minden csatorna, LFE -6.3 dB (az előbbi 5.2 amit írtam az már a 3 dB-s regain volume fájl volt, ez meg az Auto-n hagyva)Preamppal hozzáadtam 6.3-at, így most csak átlag 2 dB-vel leszek rosszabb ami papíron jó kell hogy legyen.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170189 üzenetére
Köszi, erre rámegyek hamarosan.
Este volt időm pár mérésre és az eddigi tapasztalataim alapján:
-Denon X4200 Direct mód kikerüli a crossovert és EQ-t, de a globális jelszint és távolság beállításokat nem
-Cavern 48 dB/Hz crossovert használva van hallható különbség, egységesebb lett a tér - jobban lehet érezni a front és a surround közti átmenetet
-Cavern crossovert használva AVR helyett extrém módon csökkenti a jelszinteket, 8-10 dB-vel rosszabb összességében (megnéztem a Cavern tutorialod, nekem is hasonló értékek jöttek ki, frontokról -18, LFE-ről -11 dB gain-nel kezd)És a 3. pont kapcsán futottam bele egy kis kihívásba... AVR-en eddig 0 dB-n limitáltam a hangerőt, és PC crossover óta ott egyszerűen kevés a kraft. Azzal még tudok játszani hogy LFE jelszintet feljebb tornázom a mérés előtt de:
-Ha AVR-en globálisan állítom a jelszintet a jelenlegi -4 dB-ről mondjuk 0-ra, akkor Audyssey-s bemenetekre egyértelműen sok lesz a mély. Megtehetem azt, hogy ezekre a bemenetekre csak LFE-t visszaveszem 4 dB-vel.
-Csak a HTPC-s bemeneten LFE jelszintet az alapértelmezett 0-ról felveszem mondjuk 6 dB-re. Emlékeim szerint pozítivba sehol nem szabad menni - ez igaz?Jó esetben ezek pont annyit segítenek hogy a 0 dB már élvezhető legyen HTPC-n is.
Vagy van a talán legegyszerűbb megoldás, egyszerűen kiiktatom a 0 dB limitet, és igény esetén +3-6 dB-n filmezek. Ez járhat hangminőség-romlással?
Szerk.: Cavern-ben a kikapcsolt Clipping protection vagy a 10 dB-s regain volume is megoldja, de sejtésem szerint egyiket sem akarom...
Bocs a wall of textért
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #170189 üzenetére
Lehet úgy is, ahogyan te csináltad, de kicsit olyan 3-utas crossovernek felel meg, mondjuk zenére, de mivel a mozi a +1 csatornát teljesen külön kezeli, én másként oldottam meg. A frontokat külön mérve megkerestem a legjobb átvételt, és ahonnan 1oktávon belül esett a legtöbbet, ott váltottam, a szubnak készítettem egy teljesen más kalibrációt.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170167 üzenetére
Közben este játszottam vele kicsit, és egyszerűbb mint gondoltam. A Direct/Pure direct beállítást is megjegyzi adott bemenetre, és valóban kikapcsolja a crossovert ilyenkor. Az nem derült ki hogy a delay és jelszint értékeket is figyelmen kívül hagyja-e, ehhez újra kell mérnem Cavnern-nel és onnan lehet majd látni ha sokkal többet korrigál.
Annyira volt időm, hogy a régi mérést importálva, beállítottam 80-80 Hz-es crossovert, újra APO export és szól minden szépen. Azt még nem tudom megmondani hogy jobbnak hallom-e, egymás után majd megpróbálom őket és beszámolok róla.
Viszont így, hogy ennyire pontosan állítható már a crossover (1 Hz pontossággal), hogy tudom meg hogy objektív módon mi a legjobb beállítás? Előzetes mérések alapján megállapítható, hova kell pontosan vagy játszani kell vele és mindig újramérni?
A Cavern doksi (számomra!) nem sokat mond erről: "Try to set them to the lowest frequencies your main channels can drive without any issues, based on the measured curves."
-
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #170164 üzenetére
Valamiért így rémlett, vagyis korábban sosem próbáltam bemenetenként eltérő eq-t.
Szóval akkor
- Ch level legyen beállítva (úgyis pontosabban mérem össze, mint az AVR meg a mikrofonja)
- Delay maradhat AVR-es mérés szerint, majd Cavern korrigál
- Vágás beállítás is maradhat, mert ha PC-s bemeneten pure directre váltok, ott úgyis inaktív lesz
De méréshez kikapcsolni a vágást és a korrekciótMondjuk most hirtelen nem is tudom indokolni, milyen másik bemenethez kellene nekem ez az egész, mert a TV hangja miatt tuti nem mérek újra
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170164 üzenetére
Egyedül az fontos, hogy a bemérés ideje alatt full range legyen minden doboz és ne legyen aktív korrekció.
Ez mennyire tutibiztos?
Remélem anno nem csak félreértettem, de nekem úgy rémlik hogy ha AVR crossoverezik akkor mindent úgy kell hagyni (vágási frekvenciák, Small\Large stb.) és Cavernben nem kell crossovert kérni.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170143 üzenetére
Köszi! Alapvetően elégedett vagyok vele (de ugye amíg csak Ladában ültem, nehéz volt elképzelni mi lehet annyival jobb egy nyugati autóban
), viszont néha eszembe jut mi lett volna ha több időm van, a hangszóró is elérhető és Ultimax irányba megyek el... őszig úgysem lesz időm ilyenen agyalni majd akkor újratervezek.
Közben az egyik lehetséges célpont teljesen el is tűnt az EU oldalról: Monolith by Monoprice 15in THX Ultra
-
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #170100 üzenetére
Van atmos és 8 méterre nem akarom elvinni analógba a jelet. Így alakítottam ki nekem megfelelő az erősítőre bízok mindent HDMI-n. Nincs se időm se tehetségem a pc dekódoláshoz. Épp elég amit néha a MPC HC+madvr nvidia driver őrület okoz. Mikrofonom sincs éppen ezért hívok valakit (Győrben Papatyi Tibort ismerem) aki beméri beállítja a 3sub-t korrekciózik midsp HD-n és bekorrekciózza az erősítőn a többi csatornát. Szeretem a zenét a korrekciós részt másra bízom azt az idő motorozásba feccolom.
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #169946 üzenetére
Nem utálkozasról es nem anyagiakról van szó. A pc-s processzálás jóval magasabb ismeretet igényel es az embernek nagyon nagyon bele kell ásnia magát. Egy átlag embernek erre semmi ideje és energiája de még affinitása sincs.
Ezért mondom hogy ez egy speciális területe a haladó mozinak.Amugy meg anyagiak..azért az sem a budget kategória ha pc-n megy a prosesszálás mert eleve kell hozzá egy pc, kell egy minimum 5 csatornás végfok, normális IC kábelek és egy umik mikrofon sem árt. Azért ha ezeket összeadjuk abbol kijön egy normális avr. De mindegy.
"Nem attól kezdő vagy haladó valaki, hogy 200ezerért vagy 1millióért vesz erősítőt."
Abban az esetben nem ha 200ezerért komolyabb vasat kap mondjuk használtan de azért lássuk be az ár alapvetően meghatározza a szintet. Aki azzal jön hogy 150-200k-ból akar új házimozit az nem haladó mozis téma.
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #169937 üzenetére
Én nagyon sokat es nagyon régóta olvasom ezt a topikot és anno sok sok ember sok sok tapasztalatot oaztott meg. Most azt látom hogy csak a diy vonal megy. Pc pc-vel. Ha egy átlag haladó mozis ide téved azt elriasztja ez a nagyon mély átlag felhsználótól iszonyat távol álló téma.
Ezért kerdeztem hogy miért ne lehetne ennek egy külön helye ahogy a kábeleknek is.
Amigy meg ma jön meg az Arcam avr390-em, klilsch rp600m, rp504c hangfalak és rp112 szub mellé. Nem tudom van e valakinek tapasztalata ezzel az avr-rel? 20-25 négyzetméteren lesz használva, szolid, nem 116db-es referencia hangerőn. Bár az avr nem egy erőbajnok de a klipsch nagyon könnyen hajtható, részben ezért is lett most klipschem. Továbbá egyelőre csak 3.1 lesz a felállás, sorroundok egyelőre nem lesznek.
Akusztikai paneleket (100x60x10 kőzetgyapot) gyártottam, azok is ma lesznek kész. 2 megy 45 fokban a tv feletti sarokba, 2 a tv-s falra és 2 a plafonra. Remélem megszünteti a jelenlegi pattogó hangokat es a szubra is jótékonyan hat majd.
Illetve mivel korábban Quadral hangfalaim voltak igy majd tudok nyilatkozni hogy ahhoz képest milyenek a Klipschek. Azok nagOn precíz száraz hangot nyújtottak de most egy kicsit élvezetesebb, dögösebb hangra vágytam illetve az sokat nyomott a lattba hogy a klilsch elérhető áron nyújt komoly telejsítményű center sugárzót. Ez a típusú center máshol a többszörösébe kerul.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #169914 üzenetére
Azt hiszem az A és C között 0,3sec a leoldási időkülönbség, de nem tuti. Nagy áramfelvételű eszközöknél pl erősítő tele kondival ahol nagy az induló áramfelvétel egy pillanatra, na ott jó a C. Nekem az összes C-s. Pl Nekem a Rotel Rap 1580-nál a 16osC-s biztosítékot nem veri le az A-s biztit meg csapkodta néha.
-
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #169874 üzenetére
Ugyanez van, ha pl. a mentés menüpontra klikkelek benne, vagy most ennél a dolognál. Mást még nem is próbáltam merni módosítani, sztem jobb is.
Majd megnézem otthon pontosan milyen ablakot dob fel, lehet, h vmi jogosultság vagy nemtom, nem értek az óperenciás rendszerekhez (sem). -
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #169849 üzenetére
Nekem RCA-n keresztül a Prononomic XA-800 nem búg mini dspHD-vel. A végfokon 1.4-re van állítva az érzékenység. Jelszintete mennyire kell állítani a mini dspHD-n? Mert arra gondoltam, hogy ott adok erősebb jelet a végfokon meg visszább veszem kb-3db-re mert ott még nem jelentkezett alapzaj. Igaz még csak az autós subbal próbáltam mert ultik még nincsenek meg.
-
python1
veterán
-
python1
veterán
-
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #169726 üzenetére
Ja nem, ilyet valóban nem.
Viszont pontosan arról beszéltem a miről VodXs is írt, azokat tapasztaltam pontosan én is, lehet változtatni az értékeken, és téyleg sok meló van vele, ezt lehet is látni az impulzusválaszokon. Reflexes méréseket még nem készítettem, de majd lesz hasonlítási alapom néhány hét múlva, és tényleg eléggé hosszú az impulzusválaszuk a zárt dobozoknak.
Ezt te is le tudod monitorozni, csak egy felül és aluláteresző szűrőt kell készítened, majd a meredekséggel játszadozni, azonnal látni fogod, hogy miről hadoválok. -
python1
veterán
válasz
Tamoo #169722 üzenetére
Szerinted, mikor egy váltást, vagy egy hangszóró mérését csinálod otthoni környezetben, van alkalma bárkinek süketszobai mérésre? Nagyon jól lehet a holmImpulse, de akár a REW hangszóró mérésével is szimulálni, én is így készítettem váltásokat, nem a fülem után megyek, és a mért végeredmény is szépen mutatja. Nem egyszerű, de sok méréssel, és odafigyeléssel , báármi megvalósítható.
-
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #169714 üzenetére
Érdekes amúgy, én a sokpontegyes koncertekről full leszoktam, mert valahogy mesterségesnek érzem, a sztereó sokkal valósabb élményt ad. Viszont tegnap csak úgy betettem a moziláncon, AVR-rel, simán Kodival egy sztereó zenét, és bizony megdöbbentően jó volt, dolgozik itt is az EQ-apo.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #169686 üzenetére
Köszi! Jelenleg még csak a balról van mérésem (teljesen kezeletlen nappali).
#169674 Rp526:
Nekem sokáig RP-250C volt, egy ideje RP-450C. A legfőbb különbség amit tapasztaltam hogy sokkal jobban beleolvad a front oldali történésekbe, visszagondolva a 250C-re ott ehhez képest néha (főleg mély férfihangokkal) meg lehetett mondani pontosan hogy "abból a dobozból" jön a hang. A 450C-vel ez tejlesen eltűnt. -
VoidXs
nagyúr
-
Rp526
aktív tag
válasz
Tamoo #169678 üzenetére
Akk király..
se egy nagy, se két kicsi.. 4 nagy. Értettem
.
Nyilván nincs annyi pénz rá. Az első fejlesztések közül vhol itt gondolkodok: 7.2-re, Centerre, SUB.. vagy, vagy, vagy. De ezekre gondoltam először. Akárhol olvasgatok itthon, dedikált szobában már nem ezeket a mainstream hangkeltőket találom.. hanem nagycsomó DIY cuccot, sok in és on-wall sugárzóval. Nyilván mert olcsóbban, jobb minőség. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #169672 üzenetére
Nálam 180 Hz alatt kell lejjebb húzni. Persze a teljeset sem ártana lejjebb, de 180-tól lefelé ugrik meg, ezt kell inkább orvosolnom. Az elképzelésem meg is van, ugyanis jelenleg 4 db 64x90es panelemben 5cm vtg. 40kg/m3-es szivacs van, ami korábbi tapasztalat alapján 200 Hz-től felfelé csillapít. Ha ezeket cserélem 10 cm vtg Rockwool HD-re, ami a mélyeket sokkal jobban csillapítja, akkor ezzel korrigálok.
Én egyedül az 50Hz-es beesés miatt próbáltam több másik helyen is a szubot, de ez mindenhol megvolt csak még nagyobb mértékben és egyéb más nagy beszakadásokkal együtt. Szóval nekem elég lesz 1db is.
-
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #169640 üzenetére
Nem, ott még nem tartok, azt még meg kéne tanulni használni
UMIK-1-hez van 90 fokos kalibráció, ilyenkor állítva kell elhelyezni a mikrofont.
De ha ez lenne a probléma, akkor pont a hátulról jövő hangok esetében a mért magas a valóshoz képest kevesebb lenne, a görbéimen pedig frankón látszik, hogy 5 kHz-től felfelé megemelkedik. Pont, mint ahogyan meghallgatva is ilyen egy RS a GS-hez képest.
-
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #169638 üzenetére
Most megnéztem ezt és nagyon érdekes:
Nálam a GS-ek (az 5.0)-nél a room curve-os korrigált esés kifejezetten, egy-az-egyben követi a hangsugárzók esését mindegyik GS esetében (nyilván az eredeti görbe kicsi hullámzását közben kiegyenlítve. A hátsó surroundjaim csak SR-ek, ott pedig látszik, hogy a SR-ek 5 kHz-től lévő emelkedését szépen levágja a korrekció.Hogy pontosabb a tér, az sztem lehet akár attól is, hogy a korábbiaktól (3 imbolygó párnára rakva) eltérően stabil mikrofonállványon volt a mikrofon.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #169605 üzenetére
Régi mérések, még a gyári dobozokkal, szoba "kezelése" nélkül.
Torzítás
Ezek jellemezték nálam a helység viszonyait.denesdr
A váltásokat úgy készítettem, hogy mindkét esetben először egy EQ-zást készítettem az utaknak.
Basszusnál, megadtam egy HPF adatot 24dB meredekségű LR szűrővel, és egy LPF 600Hz-s szintén LR 24dB-es vágást, majd megállapítottam a felső töréspontot a kapott görbét pedig bevittem REW EQ-ba, majd a kapott autómatikus EQ-zott értéket importáltam a minidsp-be. Mindezt közeli mikrofonozással végeztem, mikor ez megvolt, kezdtem minidsp-vel a váltásokat kiválasztani, torzítás, impulzusválasz,késleltetés-t ellenőrizve minden esetben, ez még midíg közeli mikrofonozással. Mikor minden összeállt a váltások körül, még a végén kapott egy símítást minidsp,vel, közeli mikrofonozással természetesen. A kapott végeredményt, természetesen mindkét hangsugárzó megkapta.
Majd a mikrofont az üléspozícióba helyeztem, és megkapta a Cavern kalibrációját, és ezzel be is zárult a folyamat.
A végeredményképpen egy laza mozizással megkoronáztuk a családdal az egészet.
Teljesen lenyűgözött a hang, nem volt búgás, a párbeszédek kristálytiszták voltak, a tér valami határtalan tágasnak tűnt, és ami a legfontosabb iszonyat energia, minden tartományban, soha nem ürült ki, vagy vékonyodott el.
Egyelőre + a vélemény család részéről is. -
BBéci
legenda
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tamoo #169557 üzenetére
Az AVR-ek és procik primitív EQ-ja teljesen hazavágja a fázist, és mellé eleve nem tudják helyes késleltetésekkel egy fázisba tenni a rendszert. PC-n azt csinálsz, amit csak akarsz, akár Hz-enként 50 dB-s ugrást, akkor sem fog változni a korreláció, csak ha külön ez a cél (pl. RePhase), de az is javító céllal. Peaking EQ-val nem lehet jó korrekciót csinálni (tehát egy AVR-rel sem), és eleve az algoritmusaik is arra vannak kitalálva, hogy a saját hibáikat nyomják el, ne a szobát korrigálják hibátlanul, amit például a PC csinál. Amikor PEQ-ról van szó, el tudom hinni, hogy az eredmény rosszabb, mint előtte, viszont egészben leszólni az EQ-zást a tapasztalat és utánajárás teljes hiányára utal. És akkor még PC-ről beszélünk, nem a JBL vagy a Dolby referencia EQ-iról, amik azt is elérik, hogy egy szoba összes székén tökéletesen ugyanaz a hang legyen, és nem 6 székre, hanem 600-ra.
-
BBéci
legenda
válasz
Tamoo #169557 üzenetére
Csúnya dolog a vádaskodás, vagdalkozás!
Miért ne lenne fogalmam? Csak meg kell vizsgálni és összehasonlítani pár mérési diagramot és látható a belenyúlás mértéke. De itt többször elhangzottak erre vonatkozó számok, hogy mennyivel többet korrigál egy PC-s szoftver.
Pár példa, hogy mit tudnak a szubládák beépített EQ-i.
Az ELAC-é 20 és 200 Hz között 16 sávos. Az SVS-eké háromsávos, teljes-parametrikus. A JL Audio Fathomoké 18 sávos, 1/6 oktávos.Mit értesz az alatt, hogy melyik a jobb?
Szerintem a nulla EQ lenne a legjobb, de az csak a mesében fordul elő. Viszont törekedni kell(ene) a minél kevesebb belenyúlásra. -
BBéci
legenda
válasz
Tamoo #169554 üzenetére
Azért "szénné", mert sokkal nagyobb mértékben történik a belenyúlás, mint ami sokunk számára elfogadható.
Akinek az tetszik, kedves egészségére.
A cserépkályhát is körbe fogod panelezni?
Minél jobb a szoba akusztikája, annál kevésbé kell ekúzni. Optimális esetben semennyire nem kell. Ehhez persze olyan alkotóelemek is kellenek, amiknek rendben van a hangzása. -
BBéci
legenda
válasz
Tamoo #169551 üzenetére
Nem az én elméletem.
Az AVR/processzor EQ-ján kívül semmi mást nem használok. Illetve a szubláda beépítettjét, ha van olyan. A szoba akusztikája nagyjából rendben van, ha lecseng a vírus őrület, a maradék hibákat is megszüntetjük. Lesz vastag függöny, panelek a plafonra, ajtó belső felére és basszuscsapda. -
python1
veterán
válasz
Tamoo #169545 üzenetére
Most nézem, cavern bemérésnél, hogy néhány hangsugárzó polaritása -, persze mert 3 hangsugárzónak fordítva dugtam be a helyes polaritástú kábelét. Ekkora egy f@... mint én.
Úgy csináltam, 3 utast gyártottam a frontokból, de majd ha regenerálódtam, csinálok egy olyan felállást is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Google Chrome
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hálózatokról alaposan
- Fotók, videók mobillal
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hobby rádiós topik
- FOTÓS beárazás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged