- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #169532 üzenetére
Ha 24dB/oktávnál meredekebb vágás kell, akkor ott van a 36dB/oktáv vagy 48dB/oktáv LR. Ezek mind in-phase váltások többhangszórós hangsugárzókhoz megalkotva, a BW szűrés igazából nem hangszórós keresztváltáshoz lett kitalálva, mert optimális esetben is 3dB kiemelés lesz a váltási ponton, ahol a Linkwitz-Riley teljesen lapos átvitelt produkál, mert a váltási pont -6dB-en van teljes fázisegyezéssel.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #169527 üzenetére
Ha minidsp-vel csinálod a váltást, akkor próbáld meg, hogy a tervezett váltási ponttól legalább 1-1 oktávon belül minél laposabbra EQ-zod az átviteleket, mindezt crossover nélkül persze, aztán ha ez megvan, akkor raksz rá pl egy 24dB/okt Linkwitz-Riley váltást, így biztosíthatod, hogy a crossover görbék közelíteni fogják az optimálisat. Innentől kezdve már csak időzítési problémád lehet. A L-R 24dB váltás azonos hangszórópolaritással működik, tehát nem kell polaritást forgatni.
A helyes fázist realtime is tudod ellenőrizni, ha megfordítod az egyik hangszóró polaritását, akkor egy erős beszakadást kell, hogy tapasztaljál a váltási pont körül, minél mélyebb a beszakadás, annál jobb a fáziskövetésed normál polaritás esetén.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #169527 üzenetére
A sok betű helyett pár grafikon sokkal hasznosabb tud lenni.
Persze, ha valaki regényt szeret írni...
Próbáltál már polaritást fordítani valamelyik hangszórón? A váltás körüli beszakadás tipikusan az ellenfázis miatt szokott lenni.
Ha a polaritásváltás (az egyik hangszórón) nem vagy csak részben segít, akkor időzítési vagy crossover görbe problémád van vagy épp mindkettő egyszerre. -
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #169516 üzenetére
Neked szerencséd van a dedikált moziszobával, de az enyémhez például külön szoftveres megoldást kellett kitalálni az egyenletes basszushoz, ez volt a CUCC. Az mindent kisimított, de azért, mert virtuálisan 8 subot hozott létre, az összes mélyközepet felhasználva.
Dorian: igen, ennyi. A középső pont a referencia, a többit csak átlaghoz adod, majd a Calculate átlagol. Onnantól az export ugyanaz.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169482 üzenetére
Azért kíváncsi lennék REW-ben visszamérve mit mutat a két szubra illetve a váltásokra, meg hogy a hátsó szélessávú surroundot (raktál már bele magasat?) mennyire sikeresen húzza fel 20k-ig flatre.
Ha nem akarsz vakon lenni, ezeket mindig mérd vissza. A logoutos leírásom alján ott van, hogy hogy kell. -
ctrlaltdel13
őstag
válasz
python1 #169486 üzenetére
Mit értettél ezen félre😊?
A ventik hangja zavar.
Nem filmen, de ha beülök olvasni és csak háttér zene kell, 4-esen van a pc skálája(100-ból), akkor irritál hogy valami zúg.
Van mikor, a másik helyiségbe levő hűtőt is kikapcsolom, mert zavar.A ventik teljesen kiiktatására eddig nem mertem gondolni.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169435 üzenetére
Mit mondtál?
Ezen fázisfordítás nem segít semmit.
A nem jó hely relatív igazából. Lehetne rosszabb is.Örülhetek, hogy az egyik jó helyen van, csak ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mennyi értelme van a másodiknak. Ezt kell még tesztelgetnem, mérlegelnem ... nem becsapva magamat.
#169434 liszi70: Úgy-úgy. Szubot még nem értékeltem, de azt úgyis fülre fogom bejáratás és jópár óra használat után.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169380 üzenetére
Cavern EQ-zta őket szépen, Ultimaxot hagytam a jobb helyen, ott nincs jelentősebb beszakadás, a Klipschre viszont 40-50Hz közt tolni kellett egy 6dB-es agresszív EQ-t.
Külön-külön:Együtt. Cavern a késleltetéssel általában bajban van nálam, a két szubot elég különböző értékre rakta, így azt manuálisan méregetve kellett megtalálnom.
Így állt a kettő közös frekimenete bemérés után.
Manuálisan tologatva a késleltetést ez jött össze egyelőre:
Viszont igazából ha egyiken a crossover másikon az LFE van, akkor külön tartalom szól mindkettőn, nem úgy mint egy közös mérőjel.(Itt már mind EQ-zva van.)
A közös frekimenet a crossover szubbal:
Magasnál a surroundok kicsit jobban vannak ejtve, ott 3 külön meg a frontok+center külön. -
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169365 üzenetére
Nem teljesen értem. Akkor most nem csak váltottál vele hanem EQ-ztál is?
Vagy az egyik mérés ebből közeli a másik meg hallgatói pozíció?
Cavern crossovert majd küldök ha kell.Én ma délután belőttem a külön LFE és crossover szubot. Elsőre jónak tűnik a dolog, de majd tesztelgetem még különböző elosztásokkal. Mai tapasztalatom is az volt újfent, hogy a crossover szubra jutó rész esetemben a 100Hz-es vágásokkal több anyagot tartalmaz mint maga az LFE.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169326 üzenetére
Ne haragudj, de kétlem hogy esetedben tökéletesen működik, főleg LFE szub nélkül és hogy félinformációból reprodukálni tudtad. Csak segíteni próbáltam, hogy fölösleges kínlódással ne töltsd az időd, mert így nem lesz jó.
Egyébként én is azt javasoltam mint VoidXs csak kicsit szájbarágósabban leírva.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #169324 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy azt nem pont úgy gondolod ahogy VoidXs gondolja.
Számodra sokkal egyszerűbb ha egy üres csatornádon amit amúgysem használsz viszed ki a crossover szubnak (ahogy az első bekezdésben írta). A miniDSP-ket meg meghagynám a magas-szélessávú közti aktív váltásra.
De az első két beépített szub mellett már van LFE szubod is, hogy már crossover szubról beszélünk?Amiről raktál printscreent az egy átlagos crossover.
Ezt úgy alakítod át, hogy a végén az FCS-t, SCS-t RR-re húzod nem LFE-re. Az LFE-t és az RR-t pedig erősíted +3dB-el. De kell egy 7.1 downmix is a crossover elé, mert így 7.1 filmek esetén bukod a két rear tartalmát, azokat át kell keverni esetedben side-ra, de már a cavern-ben is van ehhez opció. -
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #169321 üzenetére
Ez egy sima 7.1. A crossover subokat három módon vezetheted ki:
- Feláldozol rá egy csatornát, beállítod Cavern-ben subnak, és mérsz rá, majd levágod róla az LFE-t, az LFE-ről pedig a crossovert. Utána 3 dB korrekció kell.
- Az L/R/C csatornák aljára vágod vissza a dolgokat, és MiniDSP-vel vágsz.
- Második hangkártya, bármennyi sub. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #169278 üzenetére
Miért kellene az egyiket a centerhez a másikat meg a frontokhoz? Mindkettőt lehetne a frontokhoz meg a centerhez is nem?
Amúgy lehet, hogy noob vagyok ilyen téren, de nekem kicsit zavaros ez au LFE meg crossover szub. Ha az LFE egy teljesen független csatorna, akkor miért kell a frontokat + a többi csatornát vágni pl 100Hz-en? Tehát nem crossover sub már így a dolog? -
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #169018 üzenetére
0-20 ms: infinite baffle
20-60 ms: pro reflex
40-80 ms: jobb házimozis vagy DIY reflex
60-100 ms: átlagos reflex
80-100 ms: jobb bögre, belépő reflex, high-end házimozis vagy DIY zárt
100-140 ms: átlagos bögre, PC-s hangszóró kategória
140 ms+: teljesen lassú, SVS kategória -
-
Khaosz55
addikt
válasz
python1 #168950 üzenetére
Csak kérdem, itt vetíteni is fogsz, akkor mért nem sötét esetleg tök fekete minden fal?
Ha lenne dedikált mozi szobám én ezzel festeném le, ez kb mint a fekete lyuk olyan fekete.
[link]
Matt feketének is van enyhe fénye, kis tükröződése, de ez a festék totál nyeli az összes lument. -
dkess
őstag
válasz
python1 #168960 üzenetére
Dorian és én sem kötözködésből írjuk amit. Vannak aránylag épkézláb minőségű YouTube videók ahol láthatóak a különbségek mondjuk egy ilyen helyiség és egy sötétített között. Egészen drámai különbségek vannak.
Most csak példaként az oldalsó falakra valamilyen elhúzható sötét bársony szerű anyag, mint függöny megoldás. A plafonnal feltételezem sokmindent nem lehet kezdeni, de persze mindennek van (lehet) határa. Csak egy javaslat - ennek esetleg nézz utána ...
-
Dorian
félisten
válasz
python1 #168957 üzenetére
Jó, hát akkor krémszínű. Elhiheted, hogy igencsak bőven vannak ennél sötétebb nappali fal és mennyezetek is. (Pl. nálam is az egész fal és mennyezet téglavörös, falon fekete akusztikai panelek, a front-end falon pedig U alakban, valamint a nézési hely mögötti részen fekete black out függöny.)
-
dkess
őstag
válasz
python1 #168952 üzenetére
Látom a macska nagy házimozi fan ...
Majd tedd be neki időnként ezt a két órás filmet - díjazni fogja: [link]
Egyébként ahogy írtam is érdemes utánaolvasni vagy videókat nézni a témakörben. Egy kép nem mond gyakorlatilag semmit, de élőben a környezeti visszavert fény gyakorlatilag ad egy hatalmas tockost az amúgysem veretes kontrasztnak (most pl. TV -hez viszonyítva).
-
dkess
őstag
válasz
python1 #168950 üzenetére
Igen, a front oldal is világosnak tűnik (most nyilván nem a vászon helyére gondolok), de az oldalsó falak és a mennyezet kifejezetten világos így a képek alapján.
Ugye már az audionál is lényeges a környezet sokat lehet ezen nyerni illetve bukni is. Ugyanakkor vetített képnél viszont döbbenetes mértékben számít a környezet. Erről illetve ennek megoldásáról számos írás van a net -en illetve pl. YouTube videók. Érdemes vele foglalkozni ...
-
dkess
őstag
válasz
python1 #168943 üzenetére
Mi lesz a végleges felállás? 5.1 vagy 7.1? Ugye korábban azért tettem fel a kérdést, mert azok a hátsók tulajdonképpen hátsóknak (surround-back) ideálisak, de 5.1 -hez nem. Avagy ez fázis kettő lenne(/lehetne)?
Egyébként tervezed a fehér (/világos) felületek lekezelését is valamilyen formában? A vetített kép minőségén nagyon sokat dobna ...
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #168943 üzenetére
Azt hogy számoltad ki, hogy mekkora dobozt csinálj ennek a hangszórónak?
#168945 BBéci: 4810 sem sokkal fiatalabb. Ebben a korban azért sokat számíthat az is, hogy hogy használták, milyen gazdája volt.
Denonnál inkább relé, végfok gondok jöttek itt jellemzően elő, HDMI-ről kevesen panaszkodtak, de nyilván ez nem túl nagy merítés. Arcammal is voltak azért bajok, de mindkettő a viszonylag megbízhatóak közé tartozik. Mindenki eldönti, hogy az alacsony árért cserébe bevállal-e némi rizikót. 2évessel is be lehet fürödni, főleg ha a tulaj két polc közt sütötte. Azzal nem értek egyet, hogy a 3802 vagy az AVR300 kevésbé rizikós. -
python1
veterán
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #168908 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, EQ után nekem jellemzően nem csökken a torzítás hanem ahol valami miatt kiugró az a legtöbb esetben úgy is marad és inkább a többi kezd közelíteni hozzá.
Pl jobb front EQ előtt és után.
Még nincs is kezelve a szoba + van bent egy "tálaló szekrény" poharakkal üvegekkel... (mozizás közben nem zörög, csak az ajtaját kell résnyire kinyitni!)
-
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #168895 üzenetére
Azt se tudjuk mi ez, azt se tudjuk hol mérted, azt se tudjuk van-e rajta simítás és azt se értjük miért kell 110dB átfogás a függőleges tengelyre.
Érdekes nálad megint ez a lépcsős torzítás, ezekkel a mérésekkel valami nem oké.Gondolom ez a surround. De hogy ennél is meg a centernél is ilyen tendenciát mutasson.
-
dkess
őstag
válasz
python1 #168892 üzenetére
Én is drukkolok Neked, mert utólag hozzányúlni ehhez az installációhoz gondolom nem szeretnél.
Csak azért szúrnak szemet az ilyen dolgok, mert sógorom olyan például, hogy mindent élére állítva a falhoz meg egymáshoz passzírozva szeret (a vizuális "élmény" e tekintetben fontosabb Neki, mint az audió ...) - aztán itt láttam, hogy a hátsó hangszórókat tartó keret elég passzentosan van a középső elemen. Én meg kicsit a másik véglet vagyok - mind a hangszórók helyezgetése, forgatása (ez utóbbit csak nagyon mértékkel) és mind a subwoofer -é egy-egy külön "szeánsz" ...
Igen, mivel mind a három elem a falon van jelenthet veszélyt e tekintetben, de ahogy írtad is erre fordítottál figyelmet a megvalósítás folyamán. A három elem egymás közötti közvetlen kapcsolatát vélelmeztem még egy fokkal jobban kérdésesnek ...
Várjuk majd a beszámolót a tapasztalatokról ...
-
dkess
őstag
válasz
python1 #168890 üzenetére
5.1 vagy 7.1 lesz a végleges felállás? Értem ez alatt, hogy amennyiben 5.1, akkor a surround -oknak nem jobb helye lett volna például (a kanapé) melletted kétoldalt? Persze, ha 7.1, akkor nem szóltam.
Ami még szemet szúrt, hogy korábban hangsúlyt fektettél - helyesen - pl. a "föld-hangszoró rezonancia" ( [link] ) illetve e mellett akár a falaknak (pl.: [link] - "Az első beüzemelés megtörtént, na most itt az elcsatolás példa értékű lett, semmit nem adott át a parkettának, falaknak a doboz szinte semmit nem rezonál. ...") átadott vibrációnak is.
Ugyanakkor a két hangszóró közötti - a projektort is tartó - konzolnak nem fog átadni nem kívánt vibrációt? Amennyire jól látom nagyon rá van tolva a hangszórókat tartó keretek erre a középső elemre. Főleg, ha itt véletlenül eltalálnád valaminek a sajátfrekvenciáját (avagy felharmonikusát), akkor az lehet nem segítene a képminőségen (illetve persze akkor az a középső elem is "zenélni fog") ...
-
robi-k
őstag
válasz
python1 #168887 üzenetére
Milyen gyártmányúak a szélessávú hangszóróid?
Saját tapasztalat, hogy nem könnyű jó dobozt tervezni a szélessávuaknak, és elég komplikált is a belső kialakításuk (nekem anno sokat segített Klang Ádám a labirintus jellegű dobozok megtervezésénél és hangváltó hangolásánál, de sajnos ő már nincs köztünk).
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #168812 üzenetére
Ez TL-nek minősül? Azért mélységeiben nem vágom a dolgot, ennek még nem néztem utána, hogy mi a sajátossága.
Viszont ha pl. ezt is úgy kell tervezni winISD-ben mint a sima reflexeset, mert végülis az, akkor a portot ki kell vonni. Itt kicsi lesz a netto volume, de a hosszú port adja a lentre hangolást.
De ha nem így van cáfoljon megy nyugodtan aki jobban ért hozzá, nem célom hogy hülyeségekkel szórjam tele a topikot.Én ezt a részt veszem nettónak. (-merevítés - hangszóró ami nincs a képen)
-
-KP-
addikt
válasz
python1 #168748 üzenetére
3*30 cm frontnak, aztán szubnak 1*30. Ezt inkább fordítva kellene. Az a peerless hangszóró 80 euró. Nem véletlen. Reflexben kell neki 120 liter és 60-80 watt terhelés után kifut xmaxból. Zártban meg elég hamar elkezd esni.
Nekem nem lesz 3*30 centis frontom, 1*10-12-15 inch bőven elég. Szubból viszont 4*15 a terv. Ott sokkal inkább van értelme.
Én cserélném azt a két Peerlesst, valami fickósabbra
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged