- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
őstag
válasz
mpierre #37508 üzenetére
Már kb 100x leírtam (másokkal egyetemben) hogy a GYÁRTÓI ADAT KAMU! A statikus nyomás adatok különösen viccesek: azt a többség nem tudja, hogy egy venti a maximum statikus nyomást 0, azaz NULLA légáram mellett fejti ki. Ez azt jelenti, hogyha lefogod, akkor szépen lelassul, és nyomást fejt ki. A gyakorlatban ha maxon járatja az ember, akkor ha jön a levegő, a statikus nyomás valahol 0 és közép érték között van (amit 0 légáram mellett tud a venti, annak a fele). Innentől MINDEN adat kamu (néhány gyártó esetleg odaírja, hogy "with zero airflow", de ott is hazudik....
Mi következik ebből? Az ember először meghatároz egy árat, majd abból a többség tapasztalata alapján legjobbnak ítélt ventit megveszi. -
válasz
mpierre #35375 üzenetére
Igen, ilyen ventim nekem is van itthon 1db. Illetve Enermax Twister Storm is van. Nagyon tetszettek ameddig működtek.. sajnos nagyon hamar elcsapágyasodott mindkettő. (kb 1 év használat után). Olvastam fórumokat és sokan számolnak be ugyanerről, hogy elcsapágyasodott nagyon hamar. Szóval amíg működött jó volt teljesen, de ennél jobb minőségre vágyok. A silverstone FM122-m 8 évet bírt, illetve házhűtőnek SIlverStone FM121-eket használok, azok még mindig bírják. Kb 9 évesek. Ez az enermax nem győzött meg sajnos, mert tapasztalatom szerint egy kicsit tré a minősége. A 800 Ft-os ventilátorok, amik újonnan kerülnek 800-ba vagy amiket ingyen adnak az olcsóbb gépházakhoz, azok szoktak kb 1-2 éveket bírni. A hosszú élettartam azért szempont lenne nekem mindenképpen.
Senki többet harmadszor?
Mert akkor lehet, hogy marad a Noctua, ha senki másnak nincs ötlete.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
mpierre #34995 üzenetére
Köszi. Jelenleg így állok, a pirosan bekarikázott gyári 140-es ventiket cserélem most le.
+ 2cm-es gumibakokkal emeltem még a hasmagasságon
-
NightGT
senior tag
válasz
mpierre #34631 üzenetére
Hát akkor ez a "sejtem, hogy pwm" gondolatom bukott - de megfelelő formában, kipróbálva, így hiba nem történt. Összefoglalóban van egy példa a 4-pin nem PWM, hanem fesz alapú szabályzásra - elképzelhető, hogy ez akkor olyasmi lesz. Legalábbis ezen elv szerint megyek tovább.
De ha az aljzat konkrét kiosztását, funkcióját nem tudjuk...én ilyenkor néznék rá a cserélendő venti vezetékeire. Először szín alapján, és próbálnám megállapítani, hogy ott mi mi. Ez már nem tanács lesz, hanem szigorúan a hardver károsítására is alkalmas mók - mert színből, ha csak nem szerencsés a történet, ritkán van biztosra meg. Így hát előkerülne egy kis precíz olló, és a szigszalag...aminek én saját cuccnál alapvetően nem vagyok ellensége, de nem ajánlom. Ha csak azt nem mondja vki, hogy csináljuk
Alapvetően amíg egyes vezetékeket vágunk, és nézzük hogy nélküle-vele mi az amit csinál, meg mi az ami nem, addig baj nem történhet...de ezt nem biztos hogy kéne nekem itt. Kötéseket átrendezve sütöttem már meg pwm-es ventin vsz. a szabályzót némi füsttel, és játszós alaplapon sebességérzékelőt is. Hát épp rájuk esett a 12v...pedig fejben az biztos nem az vót. De valójában meg mégis, könnyen keveri az ember.
Illetve ha az aljzat nem olyan standard (vsz. valami spec gyártói, vagy ipari szabvány lesz az ott), akkor arra rá se menne bármelyik 3-pin Noctua, vagy 3-pin 92es...és megint vágni, meg gyártani kéne a csatlakozót is. Ha egyáltalán működni fog a végén, az se biztos. Mert ott még fesz szabályzás esetén is mégiscsak 4 funkcionális pin van, és lehet, hogy egész más rendszer, mint ezek a 3-pinek. Ááá, így ezt konkrétumok nélkül nekem ajánlanom nem szabad.
Így részemről talán egy tápegységről (sata/molex) az 5, 7, illetve 12V opciók valamelyikén fixre beszerelt venti merül fel. De akkor azt a fixet, és azt a ventit csúcsterheléshez / max melegedéshez kell választani. HA ez járható út neked.
@mcs: szabadban járatva hasonló morgása volt nálam a videóban szereplő noctuának is...pont, mint a videóban. De aztán rákerült egy bordára, és volt nincs morgás...illetve lehet rezonancia (gumi elválasztás hiánya), vagy épp vmi speckó légáram zavar is ott. Van venti ami szabadban nem morog, de x helyzetbe téve meg igen. Volt ami fejjel lefelé morgott, fordítva meg nem. És akkor amit kérdeztek: lehet a fesz szabályzás is pwm ventin. 1000 felett, ha levegő is, akkor vmi hang is jön mindenből. Tehát, játszani kell vele, és gyári megoldás helyett, egyszerűbb ventivel néha ennyi az elérhető. (etcetera?)
-
NightGT
senior tag
válasz
mpierre #34616 üzenetére
Gondolkodtam ezen kicsit...gyári venti típusára rákeresve látok 3, és 4-pinest is, a 3-pin verzió 0.4A, tehát alacsonyabb fordulatszámú. Nagyon esélyesnek sejtem, hogy a tiéd PWM vezérlés lesz, de ki kéne próbálni vmi ventivel, fordulatszámok szempontjából is...
Mert ha igen, akkor további kérdés még a gyári vezérlés RPM görbéje. Kérdés hogy mennyiről indul az a blower venti, meddig megy, és ezt abban hogyan lehet állítani. Ez a Noctua venti (a 12v PWM kivitel, nálam) 600-700ig néma, 900-1000nél kezd kis hangja lenni, 1200nál már hallható de nem zavaró. 1500 és afölött hangosodik. Bár nálam 3 megy belőle
Noctuákról el kell mondani, hogy (tapasztalatom szerint, e méretben) forgatva VAN (légáram) hangjuk, de a teljesítményük mozgatott mennyiségre, borda átfújásra, nyomásra is egyöntetűen nagyon jó. Alapvetően teljesítményorientált cuccról beszélünk - hogy kis fordulaton közben néma, nem rezeg, nem rezonál, jól szabályozható, és ahhoz képest a hang színe konszolidált, az bennük (szerintem) az extra.
Szóval így lesz kérdés, hogy mennyire lehet majd szabályozni. Nem lebeszélni akarlak róla, félre ne érts, csak így kerek a Noctua sztori. Elhelyezés tekintetében jó lenne, ha nem közvetlenül arra a hűtőfelületre feküdne fel, mert az úgy folytaná. Elég fókuszált légárama van a ventinek...kéne egy-másfél centi hely minimum. Megnézném annak a blower modulnak az alsó, hűtő felőli részét, hogy hogyan is fújja a levegőt
Elképzelhető, hogy a keretet otthagyva, abba beépítve, vagy a Noctuát kívülre téve lenne légáram szempontjából a legjobb...bár pontos méreteket nem látok neten sehol, de az a venti meg fogja oldani erőből is akár, az biztos. Csak ha lesz helye rendesen fújni, akkor jobban szabályozható. Ennyit tudtam
@ Leavemealone (#34617)
Jut eszembe, hogy a sima Wing Boost 3 non-argb verziójáról is most jött egy elégedett vélemény házhűtőként. Illetve keresővel nézve korábban is ajánlották előre házba, folyamatosan. Az pl. full matt fekete.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
mpierre #22720 üzenetére
Ha tényleg működik,ennyit megér.Viszont ha tökéletesen akarod szabályozni a ventiket,akkor csak egyforma ventiket tegyél rá és a cpu_fan aljzatra kösd.És a szoftveres figyelésről se kell lemondanod,a Giga gyári progijával szabályozhatod-figyelheted,csak 1 ventinek látja majd az összeset.
(#22721) Burki Nincs mit,nekem is volt-jó kis vezérlő. -
dqdb
nagyúr
válasz
mpierre #22716 üzenetére
Csak a CPU_FAN csatlakozó PWM-es, a három SYS_FAN feszültségalapú szabályozásra képes a lábkiosztás alapján (és a képeden nem szereplő CPU_OPT is ilyen).
Az, hogy a BIOS-ban a beállításnál az összes csatlakozó esetében PWM value-t lehet megadni, rettenetesen zavaró, mert míg a CPU_FAN-nél tényleg a ventilátor felé küldött PWM jelre vonatkozik, addig a SYS_FAN-eknél arra, hogy a második lábra adott feszültséget a bemenő tápfeszültség PWM alapú szaggatásával állítják elő a 12 voltból, és a 75%-os beállítás 9 voltot eredményez. Tehát az is PWM, de nem az a PWM, amire szinte mindenki gondolna. Ezt Frenky89 szépen kimérte.
jozsi252: én arra szavazok, hogy inkább PWM-es a két CHA_FAN, de onnantól kezdve, hogy dokumentációs hiba, bármi előfordulhat. És sajnos úgy veszem észre, eléggé gyakori jelenség a copy-paste alaplaptervezés és dokumentációírás korában ... A többi gyártónál a lábkiosztás, normális minőségű BIOS leírás és lábkiosztás alatti megjegyzések hármasából az utolsó kettő alapján sokszor rá lehet jönni, hogy a lábkiosztás hibás, és lehet következtetni arra, hogy mi a valódi helyzet, de az ASRock esetében a csapnivaló részletességű BIOS leírás miatt ez esélytelen.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
mpierre #21729 üzenetére
Noiseblockerből inkább az eLoop B14-2 vagy 3-t ajánlom,a BlackSilent sorozattól nem vágtam hanyatt magam.Viszont az fehér lapátos,de viszont kiváló venti-sokan használják vastag radira.Ami még szóba jöhetne,azok az Akasák(statikus nyomásban a legjobbak),az Apache alacsony fordulaton is hatékony+a Viper-viszont ezek 4 pinsek.
(#21730) _ocsisajtNem fogsz bennük csalódni!Mi pénz ott?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
mpierre #21717 üzenetére
45-s radira eléggé határeset véleményem szerint,mondjuk ha túlméretezted a hőleadókat akkor nem gond-én mondjuk azért mást választanék.
(#21718) CactuSÉn a helyedben gyártatnék egy fedőlapot ami eleve perforált egy 120-s ventinek-nem egy drága dolog és így garanciális gond sincs.
(#21719) _ocsisajtOlyan mint a Bol.Quiet csak egy van-a Bol.quiet!Merlinen kivül szokott lenni Iponnon és a Bluechipnél,viszont jóval drágábban.120mm 4 pinben jó a Pure Wings 2 pwm is és az Alpenfoehn Wing-Boost 2 is még.
(#21723) tejmaffia123Vannak gondok,fuss neki még egyszer az Összefoglaló elolvasásának és/vagy simán fogadd meg amit dqdb írt-tudja mit beszél! -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gitáros topic
- Kerékpársportok
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óra topik
- További aktív témák...
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest