- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mobil flották
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
hdekakas
senior tag
Szabályozza azt magától is, nem azzal van a gond, hanem hogy mi alapján. Érzékeli, hogy mennyi a hőmérséklet, és úgy kapcsolja feljebb a fordulatot?
Akkor jobb alul sosem fogja feljebb kapcsolni, mert ott nem fűt semmi. Felül ugye a vga-k, meg a proci fűt rendesen, de legalul épp hogy csak a friss levegőt kapja.Még egy kérdés, hogy egy 4 pin-es PWM-re (y elosztó segítségével) összesen hány ventit rakhatok?
Eddig egy pwm 3 felé van elágazva, de az kevés.
-
h1mpi
félisten
válasz
hdekakas #13598 üzenetére
A PWM hőfok növekedésre-csökkenésre szabályozza a venti teljesítményét. Ha olyan a BIOS-od tudsz neki profilt is állítani, de enélkül is működik. A 3 pines ventit, pedig szintén alaplapi biosból (hasonlóan, mint a pwm-est) vagy külön venti szabályzóval tudsz szabályozni.
Fully electric lifestyle!
-
hdekakas
senior tag
Mi alapján szabályozódik a pwm, illetve azok a 3pin-es ventilátorok, amiket a 12V növelésével/csökkentésével szabályoz a rendszer?
Honnan tudja, hogy most gyorsabban menjen? -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Astrasattila #13593 üzenetére
Létezik 3-as Pwm-es elosztó azaz 3x4 pin A nehézséget az összes ventilátor rögzítése jelenti a processzor hűtőbordájára, ugyanis azokat legfeljebb csak kettő pár ventifelfogató dróttal adják. Mondjuk ha olyan Cpu hűtőt veszel eleve aminek könnyen reprodukálható a felfogatása vagy esetleg kapni külön mint ezt a példa kedvéért, akkor az jobb. Csak ezek nem árulnak duplatornyos hűtőt.
Ventilátornak meg 14 centiset ajánlanék, aminek kisebb, 12 centiméternek megfelelő furattávja van a kör alakú kivitelezésnek köszönhetően. Ez a darab Thermalright TY 143 alkalmas. Nem nagyon ismerek nagyobb légszállításút, 220 m³/h levegőt mozgat (130 CFM). Ezzel együtt vagy e miatt jó hangos teljes fordulaton. Tesód biztos ismeri, mert az SB-E Extreme-t ezzel szerelik.[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Bacusuz
őstag
válasz
Astrasattila #13595 üzenetére
140mm ventiből két féle legerősebb van amit én néztem eddig ,a kérdés hogy a mihez kell.
2 féle ventit külömböztetünk meg méghozzá felhasználás szempontjából:
-1.Ház venti /szerintem mindegy hogy szív vagy fúj (mert ugyebár ha egy bizonyos mennyiségű levegőt szállít ,akkor azt valahonnan elszívja)
A ház ventiknél a fontos adat a befújt levegő mennyisége angolul:Air Flow mértékegysége cfm azaz köbláb per perc.Bitfenix Spectre pro pwm 140mm én ezt találtam a leg erősebbnek.-2.A hűtőkhöz vagy radiátorokhoz használt vetik.
Itt a nyomott levegő ereje angolul Air Pressure mértékegysége vízoszlop-miliméter azaz mmH2O.
Akasa Viper 14cm PWMMindkettőre a pwm es megoldást ajánlom ,itt egy 4 pines csatira egyszerere 4db azonos ventit tudsz kötni.
A pvm lényege ,hogy fix feszültséget ad a ventiknek ,csak mindig lekapcsolja magát a fordulatszám elérése érdekében,míg a 3pines a feszültség csökkentése/növelésével éri el a kívánt fordulatot. .A pwm az újabb és korszerűbb ha jól tudom.Külön szívó/fújó ventikről nem tudok ,az összerakásnál fontos mindíg a nyíl követése ,hogy jó irányban menjen a levegő...
[ Szerkesztve ]
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
g.killer
aktív tag
válasz
Astrasattila #13593 üzenetére
Szia ilyen szívás/fújást nem tudom az viszont igen, hogy PWM-es ventik azok mind 4pin-esek és nem csak a processzor hűtő olyan! Amiben nekem tapasztalatom van az, hogy 3pines csatlakozó szó nélkül tudja vezérelni a 4pin-es ventit és forditva is! Nekem ez ventilátor vezérlőnél jött elő. A bordára úgy tudod megoldani, hogy ha van ventilátor vezérlőd akkor arra kötöd ha nincs akkor beszerzel egy y kábelt
ez abban az esetben jó ha van az alaplapodon 1-nél több ventilátor csatlakozó. Akkor rákötsz egyet az alaplapra kettő másikat meg az y kábelre és azt az alaplapra úgyszintén egy másik csatlakozóra ha ez nem megy akkor maradt a molex csatis megoldás. Szerintem Corsair ventilátorai elég jók de ebben majd más megmondja a tutit![ Szerkesztve ]
"A legjobb megoldás az, ha az ember talál egy számára elviselhető állást, amiből meg tud élni, és a maradék idejét és energiáját a fotográfiának szenteli. " (André Kertész)
-
Astrasattila
tag
Szervusztok!
Ventilátor ügyben érdeklődnék. Kellene 4db 12cm-es és 4db 14cm-es. Nem tudom, hogy számít- e, hogy fúj vagy szív, gondolok arra, hogy valamelyik fújásban remekel, de ugyanaz szívásban mondjuk hangosabb, vagy rosszabb teljesítményű. LED-mentes érdekelne.
PWM-mel nem vagyok tisztában. Ez csak a procihűtőre alkalmazható vagy a többire is ami a házban van? Vagy ha a bordán 3 venti van, akkor hogy lehet megoldani?
3 vagy 4 pin. Előny-hátrány, vagy miben különböznek a csatlakozón kívül?
A ház Xigmatek Midgard II. Nem az a fontos, hogy a leghalkabb legyen, hanem a légszállítás legyen benne a lehető legjobb. Árban olyan 8000/db a plafon. -
Gilthanas
aktív tag
Sziasztok!
Mas ventiknel is lehet hasznalni a noctua L.N.A adapterekket? Mert most radugtam egy masik ventire is szepen csokkenti az rpm et, de nem tudom hogy ez hosszutavon is okes e
Mit gondoltok?Egy gödör ásásán kívül kevés dolog van amit rögtön legfölülről lehet kezdeni.
-
Longhandd
tag
Sziasztok!
Tönkrement a 10cm-es házventim, ami állandó fordulaton dolgozott. Kaptam egy ilyet [link] korábban ajándékba.
Pótolhatja kisebb átmérője ellenére a 10 centiset? Nem tudok légszállítási adatot a tönkrementről." Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk teljesen más elképzeléseink vannak." John Lennon
-
g.killer
aktív tag
Szerintetek megfelelö nekem ez?Gumicsavar
A cél: A ventilátor által okozott rezonencia elnyelése.
(Német billentyüzet nincs hosszú ö)"A legjobb megoldás az, ha az ember talál egy számára elviselhető állást, amiből meg tud élni, és a maradék idejét és energiáját a fotográfiának szenteli. " (André Kertész)
-
g.killer
aktív tag
Sziasztok! Szükségem lenne ilyen gumis ventilàtor rögzítőre van ebből univerzális vagy nem tudtok véletlenül Corsair AF 140L- hez való rögzítő ket?
Válaszaitokat előre is köszönöm!"A legjobb megoldás az, ha az ember talál egy számára elviselhető állást, amiből meg tud élni, és a maradék idejét és energiáját a fotográfiának szenteli. " (André Kertész)
-
marquuard
veterán
Swif2 120P vagy Scythe Slip Stream legyen?
Hamarosan lesz házrendelés, azt megnézem hogy marad pénzem. Azt ha nagyon szűkös, akkor marad a ledes CM. Elvileg 19dBA
[ Szerkesztve ]
PSN ID: marquuard
-
sanyek2
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #13564 üzenetére
Ez látod ígéretes!
Ennek holnap utána nézek. -
Windex
tag
válasz
marquuard #13574 üzenetére
Ha elfér kicsit nagyobb is, akkor ajánlom a Thermalright TY 147-et (14cm-es ventilátor, de a felfogatás 12cm-hez van igazítva), nekem múlt héten jött meg két darab a Mugen 2-re és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Max fordulaton se hallani, de jelentősen csökkent a hőmérséklet.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
marquuard #13574 üzenetére
Most akkor Cooler Master SickleFlow 120 mondanám. Van több szín-kivitelben. Csak 3 pines, de szabályozható és 70 CFM a légszállítása a gyártó szerint, úgyhogy nem a leghalkabb. Személyes tapasztalatom nincs vele, de ebben az árban.. Úgytudom Articod már van. Az oldalon a vélemények hasznosak. Most olvasom csak vissza, hogy erről a ventiről pont kérdeztél is, úgyhogy nem újdonság #13349
Akkor Coolink SWIF2120P. Igaz +200 .[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
marquuard
veterán
Üdv. 2000Ft-ig melyik 12cm-es ventilátor ajánlott? PWM előnyben, de nem muszáj, csak legyen halk és minél nagyobb CFM.
PSN ID: marquuard
-
Petyyyyy
addikt
válasz
Glaz-dozfhut #13571 üzenetére
Hm értem, akkor valószínű, hogy venticsere lesz. Köszönöm a segítséget.
Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Petyyyyy #13563 üzenetére
Ilyen átalakító nem létezik, legfeljebb Molex to 3 pin. De ettől még nem lesz fordulatszám változás. Az elképzelésednek, meg a ventilátor kialakítása miatt egy ilyen ellenállás felelne meg, de nem éri meg. Majdcsak egy normális szabályozható venti árának felel meg, + nem az igazi. Inkább egy előlapi szabályzót kéne venned 4-5 ezerért, de azokon sincs ilyen molex (anya?) csatlakozó. Legolcsóbb, ha ventilátort cserélsz (3 pinesre).
[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Adam_97
csendes tag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.
Corsair SP120-as QE és Corsair AF120 QE ventikről mit gondoltok?
Vöjksztéjsün.
-
Henk
veterán
válasz
hdekakas #13568 üzenetére
Akkor lehet hasznos ha gyengébb minőségű házad van ami mondjuk vékony lemezből van mert annál előfordul, hogy a venti rázkódását átveszi a ház. Bár ez nagy mértékben ventilátor függő is, nem mindegyik rezonál. Sőt szerintem a vinyó előbb rázza a házat mint egy venti. Én akkor használtam ilyet mikor a ventihez adták és olyan helyre volt fogatva ahol alkalmazható volt ez a gumi pöcök. Külön nem vettem volna mert nekem nem volt indokolt.
-
hdekakas
senior tag
Mi annak a neve, és hol lehet venni, amivel a ventilátorokat lehet rögzíteni, és nem csavar?
Valami tüske... -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Glaz-dozfhut #13564 üzenetére
Ja, bocs elnéztem. Lassan megértem, hogy egy huszassal nagyobbat akarsz, mint a "referencia". Amúgy a belső átmérő mért mérvadó. Ha már fel tudsz szerelni a 230-as helyre az már pozitív, azaz több mint a semmi. 230 mm-es meg van az első említett linkben [link] A lyuktávolságok többé, kevésbé szabványosak, úgyhogy a "230"-nak nevezettek felmennek. Vagy csak egyszerűen nincs bármennyi hely, hogy egy asszimetrikus kialakítású nem fér el?
[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Petyyyyy
addikt
Üdvözletem!
Szeretném lehalkítani a Z11 Plus hátulján lévő fehér házventimet ami alapjáraton molex csatis. Tudnátok ajánlani/linkelni átalakítót amivel 4 pinre változtathatom a molexet?
Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
Bacusuz #13561 üzenetére
Nem, nem vagy. Hát nem tudom, hogy a középre rakott majd' feleakkora légszállítású Noctua venti mennyire akadályozta a hatékonyságát, de előlapi szabályzóra kötve, maximumra feltekerve, hát nem történt semmi változás. Pedig iszonyatos hangja van maximumon. Hallatszik, hogy irdatlanul áramlik a levegő. Végül is szobahőmérsékletűre lehűtötte gondolom, de azt egy ventilátorral, a gyárival is elérem, úgyhogy nem tudom megsaccolni. Kicsit csalódás volt, bár nem is tudom mit vártam. Például olyat, mint amikor stresszelem a processzort és amikor leállítom, akkor fél másodperc alatt 15-20 fokot esik a hőmérséklet.
Ja, erről jut eszembe: stressz tesztet nem is csináltam így, ezzel a felállással. Zavart, hogy hozzáért a memóriához és átadja a rezgést. Hosszú távon ezért nem használtam.[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
Bacusuz
őstag
válasz
Glaz-dozfhut #13559 üzenetére
És hőfokban mennyit hozott a gyári ventikhez képst?
Ha nem vagyok indiszkrét?ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Glaz-dozfhut
őstag
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
eszakas #13558 üzenetére
Szóval ezt csak próbaképp raktam fel tíz percre, hogy miként is viselkedik a felfogató, amit rugóacélból hajlítottam az eredeti Noctua alapján. Meghogy elfér-e, meg a hangja, teljesítmény, ilyesmi. Tudom, hogy nem jó a külön ventilátor, azért is vettem kettő Vipert egyből.
a kép bár nem sokkal nagyobb csak kicsit.
Egy másik ami már közeli: [link][ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
eszakas
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #13557 üzenetére
Nagyon jól néz ki
!. A Noctua ugyan olyan légszállítású? Ha nem akkor az torlaszthat neki? Jó lett volna ha nagyítható a kép a felfogatást megnéztem volna közelebbről.
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
Glaz-dozfhut
őstag
Ja, igen. Hasznos tulajdonság. Az, hogy milyen erővel fújja át a levegőt a bordák közt. Hűtőbordákra alapvetően javallott a nagyobb nyomású venti használata. A #13547 üzenetben a 14-es átmérőjű ventilátorról beszéltem. Mint nemrég megtudtam, a 12-es ventilátornek nem olyanerős a nyomása. Ezért vettem "R" jelzésű (rádiusz vagy mi, mert kör alakú, de ez csak az én agymenésem) 14-es Vipert. Felpróbáltam én is a D-14-re. Így mutat:
A felfogató drót már saját hajlítás. Kell egy házszélesség, ha nem középre rakod. Ugyanis ebben az elhelyezésben hozzáér a RAM-hoz és a ház plexi oldalához egyszerre.[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
mufi
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #13547 üzenetére
Statikus nyomas az gondolom jobb ertek mivel az ND-H14-nek eleg suru bordaja van...?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
sanyek2
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #13553 üzenetére
Itt megintcsak a külső méretű ventik adatait látom.
230x200x30mm Szé x Ma x Mé Belső átmérő kb 19-es.
Egyszerűen nm létezik amit keresek?! -
sanyek2
senior tag
Hali mindenki!
Kinek volt már szerencséje 3-pines, 230mm-es ventihez?
200mm, és afeletti ventiket szándékos megtévesztésből nevezik 200-, 220-, 230-asnak, de valójában a külső átmérőjüket tüntetik fel.
Nos nekem olyan kell, aminek a lyuktávolsága 24.1mm, a venti belső átmérője eléri a 22,5-öt, átlátszó, kék világítással, vagy fehér, kék világítással.
Létezik ilyen?Egy kis referencia a ThermalTake ventijéről a 200-as kategóriában:
-
eszakas
senior tag
Én felszereltem bordára /Peter/ 1100rpm-nél brutálisan szállított a 14-es. A lapátkialakítás ugyan az ezért szerintem ez sem rosszabb.
[ Szerkesztve ]
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
Magga
aktív tag
Sziasztok!
92 mm-es nagyon csendes ventilátorokat keresek, amiket a hdd foglalatba szerelnék bele. Az lenne a legjobb, ha nem szabványos 25 mm vastagságúak lennének, hanem keskenyebbek...
-
Glaz-dozfhut
őstag
Attól függ melyik tulajdonságát vesszük és melyik TR ventilátorról beszélünk. A TY-143 légszállításánál lehet, hogy nem jobb, mert a TR 130 CFM, az Akasa meg 110. Ha a statikus nyomását nézzük, annál akkor jobb, mert ez utóbbié nagyobb. Hangerőben is úgy sejtem, hogy az Akasa jobb az alacsonyabb fordulatszáma miatt. Még nem tudtam összehasonlítani zajra, pedig van a TR-ből is már kettő, csak még nem indítottam el egyszer sem, de úgy tudom zajos. A ThermalRight Silver Arrow SB-E Extreme-t, pont azért nem igazán ajánlják, mert ezzel a ventivel van szerelve és irdatlan hangja van.
[ Szerkesztve ]
- Glaz-doz-fhut -
-
mufi
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #13155 üzenetére
Hm, akkor ez jobb mint a TR venti?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Sűrű bordára ha csak a teljesítményt (zaj/légszállítás/nyomás) vesszük figyelembe akkor melyik a legjobb 120mm-es pwm-es ventilátor? Corsair Sp120-at néztem ki, (swif2 120p-nél jobbnak tűnik) egyéb alternatíva?
Előre is köszönöm!
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
scrtaft
tag
Sziasztok.
Egy Bitfenix Reacon egy csatornája 10W-ot tud. Egy csatornára tudok két ventit kötni ha nem haladja meg a 10W-ot?
Előre is köszi a választ.
Üdv
-
g.killer
aktív tag
Sziasztok! Van egy Corsair Carbide Air 540-es házam de a gyári ventik eléggé zakatolnak. Én [erre] gondoltam. Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
"A legjobb megoldás az, ha az ember talál egy számára elviselhető állást, amiből meg tud élni, és a maradék idejét és energiáját a fotográfiának szenteli. " (André Kertész)
-
wukodlak
aktív tag
válasz
wukodlak #13539 üzenetére
Húú,hülyéset írtam,de most megnéztem.Az oldalsók szívók,felső,hátsó úgyszinént és csak az elülső 14-es ami fújja be a levegőt.Még amit megnéztem,hogy a VGA-n a ventik azok(darab papírral nézve)beszívták,és a bordáról a ház oldala felé nyomták a levegőt,legalábbis arra melegebb volt a levegő,ahogy érzékeltem.
Na akkor most mi,hogy,merre,meddig legyyen?
Dio3 Battletag:Wukodlak#2377
-
wukodlak
aktív tag
http://kepfeltoltes.hu/view/140416/IMG_20140416_111007_409_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Na igy néz ki.Szerintem ez lefele tolja.Akkor igy,hogy lenne értelme beépíteni?
Dio3 Battletag:Wukodlak#2377
-
wukodlak
aktív tag
Sziasztok.Az lenne a kérdésem,hogy hova kellene beszerelnem még egy ventit (14-est) a házba,hogy nyerjek pár fokot és a VGA ne fűtse be a házat.A ház egy Zalman Z11+
ldalt 2*8cm befújó.elől egy 14cm fújó,hátul és felül pedig egy-egy 14cm amik szívják ki a meleg levegőt.A lehetőségek alulra egy 14cm ami fujná be a levegőt,vagy tegyek felülre még egy szívót.Én az előbbire gondoltam,de azért megkérdezlek bennetek,hátha van más tippetek,meg ajánlatok is kellenek,hogy mit vegyek aminek jó a teljesítménye,de nem zavaróan hangos.A gép többi alkatrésze nemtudom kell e ,de segítség képp leirom
X8350@4,5ghz ezen brocken hűtő,
powercolor r9 290 PCS+(3 ventis).Előre is köszi.Dio3 Battletag:Wukodlak#2377
-
Gabesz25
tag
sziasztok,
előlapi venti vezérlőt szeretnék venni, mert az alaplap nem teljesen jól vezérli a proci hűtőt + a házban lévő két 12-es hűtőt (3ból 1et szabályoz, a másik kettő meg pörög mint a fene)
kérdésem az lenne, hogy ebay-ről ilyen "noname" vezérlőkért mennyire érdemes pénzt kiadni? pl:[link] -
hdekakas
senior tag
Corsair Air Series AF120 ventiről valakinek vélemény / tapasztalat?
Esetleg másik alternatíva helyette, 120-as kék led, jó légárammal. -
Bacusuz
őstag
Sziasztok!
Kiválasztottam magamnak házventinek 3db bitfenix spectre pro pwm ventit.
Hogy tudnám őket egy alaplapi vezérlőre dugni hogy együtt menjenek?ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
h1mpi
félisten
Egy dolgot nem értek: Van egy MSI G45-Gaming lapom. Van rajta 2 db cpu fan_1 és cpu fan_2 4 pines csati. Ez eddig oké is. De van 3 db sysfan szintén 4 pines csatlakozó is. Ha a sysfan_2-re teszek bármit, akkor nem tudom a biosból vezérelni, mert hiába állítok fordulatszámon nem veszi át. Ha ugyanazt a ventit átteszem a sysfan_1-re vagy sysfan_3-ra tökéletesen vezérelhető. Az valamiért megmakacsolta magát?
Fully electric lifestyle!
-
Bacusuz
őstag
sziasztok
keresem a legerősebb statikus nyomású 140mm ventiket radihoz.
Nem az ár inkább a minőség esetleg hang dominál.köszi előre is
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Henk
veterán
válasz
n.e.o.one #13519 üzenetére
Található róla néhány videó amiben bemutatják a működését, az segíthet a választásban. Én alapvetően nem szeretem az érintőset, de végül mellette döntöttem mert csak ez tudta minden elvárásomat. Illetve volt még pár de ez volt a legjobb áron. Egyelőre nem tudok rosszat mondani rá, hacsak azt nem, hogy nagyon rövid a tápkábele ami csak akkor hátrány ha ízlésesen el akarod rendezni a kábeleket és mondjuk az alaplap tálca mögött szeretnéd elhúzni. Akkor célszerű egy hosszabbító kábelt is venni hozzá.
-
Zlcsi
senior tag
14cm-es ventrit vennék a házamban, milyet vagy mely márkák az ajánlottak?
-
Henk
veterán
válasz
n.e.o.one #13513 üzenetére
Erre a ventire max. 6 W-ot írnak, de csak nem fogod 2000 rpm-en hajtani folyamatosan, már a hangja miatt sem. A Phobya-nak vannak olyan szabályzói amik 30 W-ot tudnak áganként, pl ez. Ennél nyugodtan köthetsz több ventit egy csatornára elosztóval, ja és nem osztódik ilyenkor a sebességük. Létezik belőle érintős is ami 6 csatornás, de ez még drágább. Esetleg olvass utána mert a TPC-nél nem vagyok benne biztos, de a Touch 6 Fan az tud automatikusan is vezérelni hőfok függvényében. Nálam is 2 venti van rákötve áganként + a szivattyú. Ha azt elbírja akkor nálad biztos nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
n.e.o.one
csendes tag
válasz
menledge #13511 üzenetére
Köszönöm a válaszokat
Alaplapra nem szeretnék ventiket kötni, főleg akkor nem ha vennék egy előlapi szabályzót. Mert minél több venti van rákötve, annál több amper szalad rajta keresztül, ami szerintem nem tesz jót az élettartamának (persze lehet ez nem így van, de jobb félni). Menledge ahogy írtad, ott ugye az alaplapra kötött ventik max fordulaton mennének, másrészt mindenképp egységesen szeretném bekötni őket.Tehát röviden: Egy olyan ketyere kéne ami, az összes (5-7) ventit, vagy automatikusan szabályozza (ami lényegében megoldás lenne az előző hsz-ben a 3. pontra) vagy amivel manuálisan lehetne a ventik fordulatszámát állítani, de semmiféleképp nem szeretnék 5-7 potméterrel bohóckodni.
Utóbbi estben a probléma az, hogy például ennél a szabályzónál 12 w-ot írnak a maximális terhelhetőséghez (/ág), ez a venti pedig 6 wattot eszik maxon. Tehát már egy ágra, Y elosztóval kötött 2 db venti is a potméter max terhelhetőségénél jár. Egyébként ebben sem vagyok biztos, hogy ez így működne (1 ágra több venti) és nem az lenne a vége hogy a 2 venti 50%-on forog.
[ Szerkesztve ]
-
n.e.o.one
csendes tag
Sziasztok!
A közeljövőben beújítok egy Fractal Design Core 3000-es házat, amibe legalább 5 ventilátort (3 pin) tervezek (talán 7-et). Ennyi ventit nem szeretnék az alaplapra kötni, meg amúgy sem tudnék. 3 lehetséges megoldást látok eddig:
1: Az összes ventit egy elosztóval a tápra kötöm ([PL]). Itt az a baj hogy a ventik folyamatosan max fordulaton mennének.
2: Egy előlapi szabályzóra kötöm a ventiket. Ebben az esetben az a baj hogy a legtöbb szabályzóra 4 venti köthető, és félek hogy elfelejtem felvenni a fordulatszámot terhelés alatt. Tudom hogy vannak 8 meg 12 potméteres szabályzók is, de egyrészt nem szeretnék fél perceket tölteni a ventik "csavargatásával", másrészt elég drágák az ilyen szabályzók. Az ideális megoldás egy olyan előlapi szabályzó lenne amin csak 1-2 potméter van és nyugodtan ráköthetek akár 7 ventit is (és nem túl drága).
3: A tökéletes megoldás (szerintem) valami olyasmi lenne, hogy a proci hűtő pwm-es "adatai" alapján egy szabályzó a ház ventik (3 pin) fordulatszámát változtatná, az áramot pedig a tápból kapná. Itt az a baj, hogy nem tudom ezt miként lehetne megvalósítani
(sajnos az alaplapomon csak a proci hűtője pwm-es[link] lassan ezt is cserélni kéne)Ha valahol nagy hülyeséget írtam akkor előre is elnézést kérek
-
bajzal
őstag
Sziasztok!
Viszonylag olcsón szeretnék 12cm-es ház ventit. És kinéztem egy ARCTIC COOLING F12 TC-t. Szerintetek jó? Vagy ennyiért van jobb?
-
eszakas
senior tag
válasz
Bacusuz #13504 üzenetére
Hm érdekes, nem ide való ugyan de az AMD 25e Ft-os lapjaival sohasem volt ilyen gondom de az Intel 56e-es lapjával én is gondba voltam.
-
Bacusuz
őstag
válasz
eszakas #13503 üzenetére
Hoszzú ,viszont unalmas.
Asrock lapomban csak bizonyos sorrendben tudom irányítani a ventiket.
Ha nem így dugdosom be őket akkor egyik másik max fordulaton megy csak.
Így dugdostam be őket:"CHA FAN 3" csatlakozó 4 pines :hosszabbító majd Y elosztó (ház elejében levő AF140l)
"CPU FAN 1" csatlakozó 4 pines :ide megy a gyári intel hűtő
"CPU FAN 2" csatlakozó 3 pines : ide megy a hátsó 3 pines AF140L kiszívó venti
ezek mind szabályozhatóak 6 lépésben BIOSból.
A fordulatszámok a következőképpen alakulnakmax fordulat / idle )
2064/1220 rpm cpu hűtő
1128/495 rpm 2x ház eleje AF140l
1100/502 rpm 1x ház hátsó 1xAF140LÉs bitang halk így a cuccos
Tapasztalat :
SOSE ADD FELÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- iPhone topik
- Asztalos klub
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Honda topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest