- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
válasz
V.Stryker #43351 üzenetére
Lehet, hogy a húr felakad, szorul a nut hornyában. Jól lazítsd fel az E6 húrt és tedd ki a nut mellé.
Ha világos színű az alkatrész akkor gyertyaviasszal, ha fekete, akkor grafitceruzával satírozd meg/be a vályatot... Próbáljuk meg, hogy most csak azt az egyet.
A kulcson vannak csavarok, óvatosan húzd meg őket! Ezután feszítsd vissza, hangold be a húrt. -
gaborbol
őstag
válasz
V.Stryker #43260 üzenetére
Ezt vettem par hete, nagyon erik bennem a gondolat, hogy veszek meg egyet es azt beviszem a ceghez
Fonokkel meg nem beszeltem rola, de ha beszelnek is vele, ugyis rabolintana, csak abba nem vagyok biztos, hogy o is a fali tartora voksolna.
Van ugyfel haverom, (marketing ceg) informatikai osztalyvezeto,1 db alkalmazottal
maga mogott. Mondja, hogy egyszer csak berontanak a HR-esek az irodaba, miert nem dekoralta ki az irodajat mikor tobb emailt is kuldtek mar neki miatta.Lehet, hogy veletlenul spam mappaba kerultek azok az emailek? Szoljatok ra az imformatikanak miatta
Nincs nekem erre se kedvem se idom. Ettol se jobban nem fogom magam erezni az irodaban, se tovabb nem maradok majd bent, mert hogy milyen jol nez ki az irodam, nem is sietek majd haza....Masnap viszajottek a HR-esek ket Fenderrel, a feketet vagy a pirosat kered?
Nem gitarozom ugy, hogy tok mindegy....
A feketet felraktak a falra, (mert hogy fiu )majd elviharzottak a kovetkezo renitenshez....Ja, ugyan itt a cegtulaj... mentunk ki targyalni uj szerver ugyben en + fonokom . Ulunk az irodajaban, targyalas vege...
Mondja, hogy nezzuk mar meg az “uj” Marshall erositojet, most vette es nagyon buszke ra,eszmeletlen draga volt, de megerte.Nem emlekszem mar mit mondott, hogy 76-os evjarat nagyon ritka nagyon komoly, ugy szol hogy beszarunk, restauralt stb...
Kapcsoljuk mar be, mert tenyleg beszarunk ugy szol...
Se fonokom es en nem kepzett erositokbol , gitarozas nalam meg gondolatban sem volt.Odamegyek, qrva nagy erosito, eloltoltos mosogep meret ... letekerem a hangerot minimumra, nagyon rossz eloerzetem volt. Visszanezek az ugyfelre, az meg csak mondja, kapcsold be, kapcsold be...
Bekapcsolom es az egesz erosito eleje meglendul , es baszki ledol elem....
Aztan latom, hogy nem ledolt elem, hanem az eleje, nyilt le, es egy huttoszekreny tele sorrel...Ez meg rohog, haha ezt eddig meg mindenki beszopta....
-
consono
nagyúr
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker #43239 üzenetére
A Nux szerintem jó márka, van egy low end chorus pedálom, kb 3200 ft-ért jött Kínából, annyiért zseniális, azon kívül van egy Delay Core és Mod Core is, azok nagyon jó hangúak, közvélemény alapján jobb pedálokat adtam el miattuk.
Egyszer volt gond valamelyikkel, hirtelen elkezdett zajt termelni, már azt hittem, a próbatermi erősítőben durrant el a cső, de újraindítás után elmúlt. -
benvolio
őstag
válasz
V.Stryker #43234 üzenetére
Csak tippnek hasonló: [Nux Mighty Lite] , [video róla].
-
-
consono
nagyúr
válasz
V.Stryker #43211 üzenetére
Valami kínai vacakkal, egyik fele jack a gitárba, a másik meg USB. Megjelent simán a hangeszközök között, be és kimenetként is, de nem igazán muzsikált jól... Előkeresem a héten és megnézem mit mutat Big Sur alatt.
Nem kell feltétlenül a Garageband, ha amúgy nincs fent, tényleg jó bármi ingyenes kipróbálni, de a GB-hez nem kell mégegy regisztrációMeg nincs kiherélve, sok erősítő, láda, mikrofon lehetőség van és sok pedál is. Ha meg nem jön be a hangja lehet másikat keresni. Itt egy hosszabb cikk arról, hogy an tudod használni: [link]
-
consono
nagyúr
válasz
V.Stryker #43209 üzenetére
Neked működik rendesen az USB-s gitárkábel Mac-en? Nekem hatalmas a latency... Mondjuk Big Sur-on még nem próbáltam, de Catalinán nem lehetett vele játszani. Vagyis pár másodpercig jó volt, utána recsegett egyet és megnőtt a késés.Mondjuk ez ilyen filléres kínai kábel, de a fiókban kallódó USB-s hangkártyával is ezt tapasztaltam (szintén filléres vacak
).
Szoftvernek szerintem bárminek a free verziója jó kezdésnek (IK Amplitube, pl.), de igazán semmi nem kell, mert Mac-en a Garagebandben vannak erősítő és pedál modelek is, amik teljesen használhatóak. -
Alexios
veterán
válasz
V.Stryker #36760 üzenetére
Mit szeretnél róla tanulni? Szerintem pusztán gyakorlatok miatt semilyen oldalra nem éri meg előfizetni, van n+1 könyv, ingyenes oldal, stb, ahol találsz, nekem van vagy 4 könyvem itthon amiben csak gyakorlatok vannak, de olyan nagy variáció nincs köztük, sajnos mindegyikhez gyakorolni kell
. Elmélet miatt akár megérheti, főleg ha nem megy az angol, de magát az oldalt amúgy nem ismerem, szóval azt nem tudom milyen színvonalon van.
-
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36471 üzenetére
Még egy pro tipp: a babák a hídnál mindig legyenek párhuzamosak a testtel. Tehát az nem jó, ha így féloldalasan állnak csak azért, hogy kiadják a fogólap ívét. Zöröghet is + féloldalas terhelést kap.
Ha egyszer beállítod párhuzamosra a babát, utána csak arra kell figyelni, hogy emelésnél-süllyesztésnél mindkét oldalon ugyanannyit forgass az imbuszkulcson, és párhuzamos is marad.De az is lehet, hogy az egyik bund zörög, vagy hogy a 30 ezres gitár ennyit tud, passz.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
V.Stryker #36463 üzenetére
egyébként ha a technika csődöt mond, a gép nem méri azt amit kellene még mindig ott az oldschool módszer, a 12. bundnál megpengeted az üveghangot majd ugyanezt lefogva, ha a két hang egyezik akkor jó, ha a lefogott hang magasabb mint az üveghang akkor úgy tekered az állítócsavart, hogy hosszabb legyen a teljes húrhossz ha meg mélyebb a lefogott hang akkor rövidited a húrt és mindezt addig próbálgatod amig jó nem lesz.
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36465 üzenetére
Szerintem keress egy youtube videót, ahol mutatják, mit kell csinálni.
Az oktáv.
Szóval megpengetsz egy húrt, legyen mondjuk E húr és rezegjen 200Hz-en. (Csak kitaláltam egy kerek számot ide)
Amit hallasz, az nem csak egy 200 Hz-es rezgés, hanem annak többszöröseit, is, 400Hz-et, 600-at, 800-at, stb., ezeket hívják felharmonikusoknak.
Ha ezt a húrt lefogod a felénél, akkor az 400 Hz-en fog rezegni, magasabb lesz a hangja. Amit hallasz, az a 400 Hz és többszörösei. 400, 800, 1200, 1600, stb.
Észreveszed, hogy a kettő átfedésben van, ugyanazt a frekvencia sorozatot hallod mindkét esetben, csak az egyes frekvenciákat más-más arányban. (Nyilván, az egyik hang magasabb, mint a másik)
Na ezért nem véletlen, hogy zenében mindkét hang E hang lesz, csak más oktávban. A két frekvencia közötti sávot pedig felosztjuk 12 részre, ezek a hangok a gitárod nyakán, ezért a 12. bundnál van a húr fele és az oktáv. A 12. bund felett ugyanez ismétlődik, a 24. bund a húr háromnegyedélnél van - a húr felének a felénél, ez a második oktávja az üres húr hangjának és szintén egy E hang.Sőt, a füled képes arra is, hogy odaképzeljen egy hiányzó alapfrekvenciát a felharmonikusokhoz.
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36463 üzenetére
Az üres húrt pengetve és a 12. bundnál lefogva is egy tiszta E hang kell kijöjjön, lehetőleg zörgésmentesen.
Olyan nincs, hogy tologatod a babát és nem változik a hang a 12. bundnál lefogva.
De mielőtt méred, ugye behangolod az üres E húrra? A húr ráfekszik jól a babára? -
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36461 üzenetére
Ami viszont nem megy, az a babák, az oktáv beállítása.
1. Felhangolod az üres húrt E-re.
2. Megnézed a hangolót ha a 12. bundnál
3. Ha nem tiszta a hang, leengeded a húrt és állítasz a babán
4. Vissza az első lépésreAmikor a babát állítod, akkor látnod kell a szemeddel, hogy megy előre-hátra.
-
llax
senior tag
válasz
V.Stryker #36456 üzenetére
"Több helyen olvasom, hogy a nyak nem baj ha kicsit homorú, de máshol meg azt mondják,hogy egyenes legyen. Akkor most melyik?"
Mindkettő.
Nincs húr a gitáron:
A legjobb ha ekkor a nyak tökéletesen egyenes. Ezen túl ellenőrzés céljából nyakpálcával is elérhetőnek kell lennie az egyenes állapotnak.
A kivágott vonalzós fogólap ellenőrzés inkább "nagygenerál" előtt lényeges, amikor komolyan felmerül a javítás igénye. Neked ilyenkor sokkal fontosabb, hogy a bundok teteje kerüljön egy vonalba.Van húr a gitáron, be is van hangolva:
Ekkor homorúnak kell lennie a nyaknak. A húrok feszítő ereje hajlítja a nyakat, de csak akkora mértékig, amíg az a nyakpálca engedi. A görbület mértékét a nyakpálcával állíthatod. A nyak mindkét végén lefogott húr ekkor a 7-8-9 bund körül lesz a legtávolabb a bund tetejétől, a lefogott mellettieken kívül más bundhoz nem érhet a húr, a szükséges görbület töredékénél sem (ezért jó egyenes állapotról indulni). -
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36456 üzenetére
Több helyen olvasom, hogy a nyak nem baj ha kicsit homorú, de máshol meg azt mondják,hogy egyenes legyen. Akkor most melyik?
Nem vagyok szaktekintély a témában. A fender stratocaster gyári specifikációja 0.3-0.2 mm közötti görbületet ír, én ez után mennék egy stratocaster stílusú gitár esetében. De ha szeretnél kisérletezni, akkor azt is megteheted, nagyon függ a bundozás minőségétől is ez az egész.A görbület lényege - ha megpengetsz egy húrt, akkor az minden irányba rezeg. Ha van egy pici görbület a nyakban, akkor több helye van rezegni a húrnak, kevésbé fog zörögni.
Illetve ha egyenes, akkor gondolom ha az első és utolsónál lefogom, akkor középen is hozzá kell érjen a húr a bundhoz nem?
Igen, de ha homorú, akkor is hozzáér középen, szóval nem ennyire egyszerű.
A hangszerészeknek van ilyen hosszú fémvonalzójúk, ami ki van vágva a bundoknál, szóval ráteszik a nyakra és ahhoz viszonyítanak.
Ha egyenesíteni akarod a nyakat, akkor először is mérd meg, hogy tényleg görbe-e. Ha igen, tekerj egy nyolcad vagy negyed fordulatot a pálcán és mérd újra. Lehet, jobb lesz, lehet, túlhúztad és nagyon zörög, akkor visszaengeded, stb.
Ja és ha reccsenést hallasz ha tekered a nyakpálcát, ne szarj be, előfordul.A pickup magasságát mi alapján állítom? Arról nem találtam infót, illetve nem értettem.
A linkelt fender oldalon a "pickups" résznél ott vannak a számok, iránymutatásnak. (Nyilván neked más pickupjaid vannak, de kezdésnek jó lesz ez is) -
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36453 üzenetére
Az intonáció. Arról van szó, hogy ha lefogsz egy hangot a 12 bundnál, akkor a húr rezgő része pontosan olyan hosszú legyen, mint a teljes húr fele. Lényegében finomhangolod minden egyes húr hosszát.
A folyamat:
1. Felhangolod a húrt
2. Lefogod a 12 bundnál az oktávot a húron. Ha a hang túl magas, túl rövid a húr. Ha a hang túl mély, akkor túl hosszú a húr. Ha pontos, akkor nem kell csinálj semmit.A húr hosszának a finomhangolását a hídnál a babák előre-hátra mozgatásával éred el. Általában a babák egy rugós csavarhoz csatlakoznak, ezt a csavart tekergeted, általában a híd hátánál. Állítgatás előtt engedd le a húrt, majd állítás után vissza és hangolás, mérés, egészen addig, amíg az üres húrok és az oktávok is pontosak.
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #36446 üzenetére
Ha magadnak akarod beállítani, akkor a sorrend
1. ha régi retek szar húrok vannak a gitáron, akkor felraksz egy új szettet
2. nyakgörbület beállítása. ezt úgy méred, hogy lefogod az első meg az utolsó bundnál a húrt (kápó hasznos). A nyak felénél a húr és a bund közötti rés a görbület. (ugye a lefogott húrdarab garantáltan egyenes, szóval ahhoz méred lényegében)
3. én itt beállítanám a tremoló rugókat, hogy egyenesen álljon a híd. de nincs gitárom, szóval lehet, később kell
4. húrmagasság beállítása. a húrmagasság a távolság a 17. bund teteje és a húr között
5. pickupok magasságának beállítása
6. intonáció. itt lényegében azt állítod be, hogy ha lefogod a 12. bundnál a húrt, a rezgő rész ugyanolyan hosszú legyen, mint a teljes húr fele. (ugye amikor lefogod a húrt, akkor picit nyújtod is, ezért kell finomhangolni).Mindezekhez szükséged lesz a gitárhoz adott imbuszkulcsokra, 1 csavarhúzóra és egy fém vonalzóra, aminek a szélénél kezdődik a skála [link]
Az, hogy pontosan mennyi legyen a húrmagasság, helyzet és ízlésfüggő. Én a fender oldalát használom irányadó számokhoz [link]
További tanács - minden mérést előtt hangold be a gitárt. Ha a hídon állítod a babákat, érdemes előtte lelazítani picit a húrt.
Amúgy ez amit írtam, ez egy gitárbeállítás. Ha a bundok és a nyereg jó, akkor lényegében a hangszerész is ennyit csinál vele. -
Berreh
tag
válasz
V.Stryker #36391 üzenetére
November közepén a Hangszerplázában láttam egyet, talán nem vitték el, ha még nem vetted meg, esetleg megpróbálhatod. Onnan 5 perc séta a Rákóczi úton az a kereskedés, ahol kinézted.
És a munkahelyem 2 hónapja a Blahától elköltözött Budára, ott akármerre indultam, hangszerboltba botlottam ... -
arnyekxxx
veterán
válasz
V.Stryker #36291 üzenetére
én szeretem az egyszerű dolgokat.
Én is szeretem magam.
A csináltgitárban faragtam helyet az elemtartónak, az ibanezben simán bedobtam hátul a potik közé, jó van az ott. az ibában nincs kapcsolós jack így 0-24-ben eszi az elemet, a logoccób sárga varta így 3 hónap után még nem múlt ki. Kapcsolós jackel (van a kínai szettben) ez 3 éven keresztül napi 2 óra használat lenne. Nem olyan bonyolult ez
persze ha bluzban gondolkozol akkor ez az egész aktiv kérdés lényegtelen. Viszont a leszpólokban nem ritka a P-90 ami nem humbucker.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
V.Stryker #36288 üzenetére
Miért?
Általános metálra jobb a humbi. Kevesebb zajjal több gain.
van-e valami adat ami figyelni kell és ami alapján várhatod, hogy milyen irányba megy el a hangzás
márkás szedőknél a weboldalon szokott lenni adatlap, hogy az adott pickupnak milyen a mélye-közepe-magasa (fentebb nemrég valaki tett is be ilyenről képet) meg yt-on vannak összehasonltó videok. Mindemellett természetesen a próba az evés pudingja, az adott pup az adott hangszerben az adott erősítőn fog valahogy megszólalni, többváltozós az egyenlet.
Ha egyszer mégis cserélgetésre szánod magad és vadállat torzított és emellett csilingelő tiszta hangban gondolkozol kisköltségvetésből, a kínai aktivnál jobbat nem találsz. Persze ez kizárólag "szerintem" vélemény hiszen többen írták már, hogy nem szeretik az aktiv hangját.
-
törölt tag
válasz
V.Stryker #36271 üzenetére
Szerintem...
Én pont ugyanezt csinálom, amelyik épp megtetszik, azt kapom le. (nekem a zenélés hobbi)
Hangszedő upgrade, szerintem bőven ráér, egy jó effekttel sokkal többre mész az elején úgy is útkeresés van, hogy mégis mi tetszik igazán, milyen száund
Egy gitáromon tervezek csak valamit, vagy eladom( ez a valószínűbb), vagy pickup és elektronika csere. Árban nem éri amúgy meg, mert belépő basszusgitár. (Ibanez SDGR 300 IPT) Viszont aminek a hangja tetszik, (Marcus Miller M7) abból mindenképp akarok még legalább egyet. Meg egy másikat, a V7 szériából...meg egy harmadikat.... stb... stb... -
llax
senior tag
válasz
Nem a gitárra kell koncentrálni, hanem a gitározásra... A fémhúros akusztikus és az elektromosak ebből a szempontból "átjárhatók". Azt csak Te érezheted, mennyire okoz problémát váltogatni.
Hangszedő:
Előbb rá kell jönnöd, mi hiányzik Neked a meglévőből, mi az, aminek a hangszedő lenne az akadálya. Működő hangszedő a tanulásnak biztosan nem lesz akadálya...
A humbucker lehet akadálya a csilingelő clean hangoknak, és a single lehet akadálya az erőteljesebb torzításnak.Sokáig akartam venni Alnico 5 Wilkinson hangszedőket az Sq. Aff. Strat.-omba. Egy kis árnyékolás után már nem érzem szükségét a cserének...
-
cucka
addikt
válasz
Kezdőként hiba ha keverem a gitárokat?
Azon játssz, amin jól esik. Most tőlünk kérsz engedélyt, hogy játszhatsz-e a gitárjaidon?Illetve akartam már kérdezni, hogy a hangszedő upgrade-t, mi alapján szoktátok csinálni?
Bár én nem szoktam, de pl. meghallgatod a gyártó oldalán a hangmintákat.
Azt nem tudod úgyse előre, hogy a te adott gitárodban, erősítőddel, stb. tetszeni fog-e a hangja, szóval lutri.Kb. a 70-es évek közepéig senki se cserélt hangszedőt a gitárjában, nem is lehetett kapni, aztán elég jól elvoltak úgy is. Nem olyan hűde fontos kérdés ez a valóságban, de valamivel meg kell tölteni a sok gitáros youtube csatornát.
-
fattyu
veterán
válasz
szerintem nem. én egy nap vagy 5 gitáron játszom. mind elektromos mondjuk de mindig van benne más nyak, más menzúrahossz más pickup konfig.
hangszedő: én alapvetően nem hiszek nagyon a baszogatásában a gitárnak. csak olyat veszek meg ami úgy tetszik ahogy van. hangjával pickupjával mindenével. most szaladtam bele a látatlan vásárlásba. Danelectro megy vissza. ez nem az én hangom. nagyon.
ennek ellenére két gitáromon változtattam és egyen fogok. a telém kapott mini humbuckert mert alapvetően minden ami érdekel zene az high gain visítós, és az a holtversenyben kedvenc gitárom, valamint az egyik stratot úgy vettem meg hogy a nyakába és a színébe szerettem bele és már az előző gazdája buzerálta nem gyári szett van benne, akkor már abból is csinálok egy metálbatát. ha a saját gyári szettje lenne benne soha nem nyúlnék hozzá.
meg szintén van egy strat aminek a gyári szedőszettje egyáltalán nem strat hangzás azét nem szeretem ahogy van, valszínű megkapja a metálosított stratét. utóbbinál mentségemre szóljon még NAGYON az elején vettem és nem tudtam mit keresek meg igazából erősítve ki se tudtam nagyon próbálni.
de semmi máshoz nem fogok soha hozzányúlni. úgy jó úgy tetszett úgy szerettem bele.
-
fattyu
veterán
válasz
V.Stryker #36268 üzenetére
nekem a gitártanárom azt mondta erre hogy napi 20 perc többet ér mint heti 2-3 szor több óra. a rendszeresség hogy amit gyakorolsz egy nap az folyamatosan a kezedben legyen.
egyszerűen rendszeres folyamatos gyakorlás nélkül nem lehet fejlődni. és láttam magamon is a 4 nap németországi út mennyit vetett vissza úgy hogy hónapok óta nem volt olyan nap hogy ne lett volna girár a kezemben.
ha ennyit tudsz rászánni időt el kell fogadni hogy nem fogsz menni és haladni. pláne nem olyan ütemben ahogy szeretnéd...
-
consono
nagyúr
válasz
V.Stryker #36264 üzenetére
Még egy dolog, de lehet, hogy a többiek lehurrognak majd: minél hamarabb keress zenésztársakat! Egyedül hajlamos az ember ellustulni... Meg amúgy is, három egymás után rakott akkord is jobban szól, ha van mellette basszus meg dob. Ráadásul a rendszeres próba is jobban fog motiválni, hogy gyakorolj! Vagy ha nem, legalább a rendszeres próbákon gitározni fogsz
Én magamon látom, hogy mennyit romlott a játékom ahhoz képest, amikor még heti egy délután mindig zenéltem a többiekkel.
-
llax
senior tag
válasz
V.Stryker #36257 üzenetére
El kellene dönteni mit is akarsz...
1. Színpadképes tudást minél hamarabb, "nulláról"?
2. Családi/haveri körben összeülős téma?
3. Csak magad szórakoztatására gitározni?Az elsőt csakis tanárral, az utolsót nélküle. Ha az elsővel nagyon nem haladsz, keress másik tanárt, ha azzal sem, jobb, ha feladod (az eredeti szándékot és lépsz a 3. pontra).
Az utolsónál úgy közelíted meg a dolgot, ahogyan könnyebnek érzed (egyszerű dallamokat tanulgatsz, stb.), mindenféle elvárás nélkül. Ha úgy érzed, hogy valamely fogás már nagyjából kezd menni, akkor megkeresed tankönyvben az adott fejezetet és kicsit "tudományosan" is rágyúrsz a témára.
A 2. pontra léphetsz az elsőről és az utolsóról is, amikor már haladtál valamire, de kezdeni nem biztos, hogy érdemes így. Ha itt vannak Nálad haladóbbak, ők már "húzhatnak" magukkal, tanulhatsz el tőlük dolgokat, ha érzed, hogy megy a dolog, esetleg jól jöhet egy tanár.Ahogy itt korábban mindenféle multieffekt emlegetve volt: a tanulást nem segítik, sőt...
-
consono
nagyúr
-
Ragnar_
addikt
válasz
Tudományos gyakorlás nélkül is el lehet jutni egy szintre, de vannak technikák amit gyakorlás nélkül már nem nagyon lehet megcsinálni. Mivel én is kikapcsolódásként gitározok, amihez túl sokat kellene gyakorolni egyszerűen skippelem
. Viszont a tudományosan felépített gitárórák előnye, hogy olyan használható alapokat adnak amivel gyakorlatilag később bármilyen irányba mehetsz. Én se tudok mást írni, ha megcsömörlöttél a gyakorlástól végy egy egyszerűbb számot, végy egy tabot, gyakorold be, és mehet is a coverezés. Egy begyakorolt covernél ott a sikerélmény, mert ugye együtt szól a játékod az együttessel.
-
Smiley
addikt
válasz
En karacsony elott kezdtem 0-rol, teljesen magamnak.
Elotte kicsit utanolvastam, megneztem par videot, aztan bele a kozepebe. Eloszor kezdjuk az 1 ujjas riff-kel. 0 sikerelmennyel szerintem nem fog menni, kezdokent soha nem fogom magamnak megmondani, hogy az az akkord sikerult el vagy sem.
Allitolag mindenki a Smoke on the water-el kezdi, ugyhogy en is ennek ugrottam neki. Sokat segitett, hogy kb rongyosra hallgattam mar az elmult evekben. Vegigneztem a marty swartz videot parszor, aztan kozben probalgattam. Par orat szorakoztam a garageband-el is, mire olyan hangja lett ami nekem is tetszik mar. Tegnap elott mar majdnem jo volt a tempo is ha ment alatta halkan az eredeti szam, de a garageband-hez hulye vagyok meg es ha loop-ban ment akkor nem tudtam folyamatosan felvenni. Ezt addig fogom csinalni amig magamtol megy ugyanaz a tempo, aztan johet a Seven nation army. Ha mar 2-3 1 ujjas riff-et el tudok jatsznani johetnek a konnyebb akkordok. -
Goose-T
veterán
válasz
Tanulj meg konkrét dalokat, pl. a Nirvanatól a Polly (vagy magyar változatban a Tankcsapdától az Egyszerű dal), RCHP-től az Under the bridge (kicsit nehezebb), vagy egy jó öreg Hey Joe. Millió helyen találsz hozzá tabokat, és ha megtanulsz gyorsan és pontosan akkordot váltani, az már félsiker.
-
bigrob
őstag
válasz
Én is így vagyok, keress valami számot amit úgy érzed el tudsz játszani, letöltesz egy jó tabot vagy yt vidin megtanítják és kész.. Breaking the law például kb. smoke on the water szint, de élvezhető.
Nekem ez a lazítós gitározás, szóval 90%-95%-ban eljátszogatom a repertoárom... -
Alexios
veterán
válasz
Én úgy csinálom, hogy egyrészt van egy fix idő amihez igyekszem tartani magam, ez a gyakorlás rész(napi 1 óra jelen esetben). Nyilván ez lehet több vagy kevesebb, vagy el is hagyhatod, de azért mióta ezt tartom észrevehető a javulás. Ezen felül van minden más, mikor dalt tanulok, szólót, akármi, az élvezet része, amiről te is beszélsz. Nekem úgy tűnik, hogy ez az amit hiányolsz, szóval értelem szerűen kezdj el ezzel foglalkozni. Válassz ki egy dalt, egy dallamot, akármi, amit szeretnél megtanulni, és állj annak neki.
Ha nagyon nem akarsz technikai gyakorlatokat csinálni, akkor ne csinálj, tanuld amit szeretnél - ha elakadsz akkor max azzal a technikával kapcsolatos gyakorlatokat csinálj, de jó eséllyel menni fog. De amúgy szerintem a legfontosabb a rendszeresség, ha hébe hóba gyakorolgatsz csak jó eséllyel nem fogsz, vagy csak nagyon lassan haladni, ez egy ilyen dolog
Amúgy tanárnak is lehet nyugodtan mondani, hogy van elég technikai gyakorlatod most egy ideig, de nézzetek valamit amit te szeretnél, illetve jelezni, hogy az amit csináltok nem motivál.
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
V.Stryker #36217 üzenetére
De most akkor mit keresel pontosan, mert ezek - amennyire meg tudom ítélni - jócskán eltérnek egymástól: S-S Tele vs. H-S-S Pacifica, Bullet/Affinity...
A Yamahát nem ismerem, de a Squier-nél ez a Bullet/Affinity vonal az a belépő szint. Ha a Yamahához hasonlítom (árban legalábbis), akkor már inkább egy Squier Standard Tele lenne a "párja".
Ezek közül melyiket van lehetőséged kipróbálni?
-
fattyu
veterán
válasz
V.Stryker #36139 üzenetére
én csak azért tértem át 10esre mert kilencest párat sikeresen szakítottam e húron. nem feltétlen a húr tehetett róla, a bushman pengetés ugye, de ettől még mióta 10est használok nincs gondom. hátrányát semmiben nem érzem 9esről jőve.
a jaguaron 11es van mert annak 24" a menzúrája és emiatt jól jött a merevebb húr a standard e hangoláshoz is.
-
llax
senior tag
válasz
V.Stryker #36139 üzenetére
Összefügg.
Minél vastagabb egy azonos fajta húr azonos hangolásnál, annál jobb a hangkitartás és nagyobb jelszint jön ki a hangszedőkből. Viszont kényelmetlenebb...
Aztán ott vannak a különböző anyagok és bevonatok. A nagyobb gyártók általában jelölik, melyik fajta húr milyen stílusokhoz való. Egymáshoz közeliek között nem lesz ordító különbség, de pl. egy krómos és egy tiszta acél között már igen nagy a különbség (főleg harmonikus tartalomban és a harmonikusok összetételében).Teljesen alapnak a nikkel bevonatú, 10-46-os készlet tekinthető. (Ettől függetlenül nagyon sok gitárt 9-42-essel szerelnek gyárilag). "Általános" használatra ez jó, ettől eltérni csak spec. műfaj igények szerint kell.
Jelentősebb eltérésnél (akár vastagságban, akár anyagában) szükség lehet a nyakpálca-húrmagasság-intonáció beállításra.Az egyik kedvencem a Kobaltos EB (2721), a másik a D'Addario ProSteel (EPS-510). Sok harmonikust termelő, nagyon fényes hangú, hangszedőket jól meghajtó húrok, de gyorsan korrodálnak, nem hosszú életűek. Néha csak az egyik gitáron van ilyen "spécibb", ekkor a másikon a teljesen "standard" D'Addario EXL-110 (ebből mindig van 2-3 készlet betárazva - a 3 sima húrja azonos az EPS-510 készletével).
-
consono
nagyúr
válasz
V.Stryker #36126 üzenetére
Ha Squier akkor minimum az Affinity, de inkább feljebb, ha jót akarsz... A HB-t nem ismerem, azok közül én ezt választanám:
https://www.thomann.de/hu/harley_benton_te_90flt_vw_deluxe_series.htm
Ez meg persze nem rendes Tele
-
bigrob
őstag
válasz
V.Stryker #36126 üzenetére
Azt tudod, hogy drasztikus váltás lesz az SG humbijairól áttérni a single coilra ugye?
Nekem volt SQ telém SD szedőkkel, nem volt rossz de a HB 7 húrosom veri...
Én majd egy Feka Prézlit fogok még szerezni.Annyira nagy különbség szerintem nincs a linkelt kettő közt, a natúr színű nekem is jobban tetszik, viszont a másikon a híd szimpatikusabb a réz babákkal.
Fa: A TE-52 kőris, másik hárs, fogólap is más fából van. (én nem szeretem a rózsafát)
Hangszedő is Roswell lesz, a TE-70-nél elírás, képen is Wilkinson helyett Roswell van. A CST-ben nekem nagyon tetszik a humbi tesója.Ebből a 2-ből inkább a TE-52-t venném.
-
Goose-T
veterán
válasz
V.Stryker #35608 üzenetére
Ha öt percen belül észreveszed, akkor erre is lecsaphatsz.
Szerk.: már el is kelt.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ezt nézd meg, hátha meggyőz.
-
Goose-T
veterán
válasz
Hirdetnek most egy újonnan 46 ezres SX telét 35 ezerért a gs-en, szerintem jól járnál vele. A hirdetés szerint fél éves gitár, szinte nem is volt használva. Még talán le is tudod alkudni 30-ra.
-
Goose-T
veterán
válasz
V.Stryker #35604 üzenetére
Igazából már több évtizedes múltra tekint vissza a "csapat", az SX brand is húsz éve létezik. Jó minőségű gitárokat gyártanak megfizethető áron. Én még csak egy SX gitárt fogtam a kezemben, egy precision basst, de az elég meggyőző volt. A Youtube-on is elég jó véleménnyel vannak róla.
-
FockeWulf
tag
válasz
V.Stryker #35564 üzenetére
Szerintem is felejtsd el az ilyen "akkordváltás-számoló" alkalmazásokat.
Neked valami egész másra van szükséged...nézd csak: [link]Négy gomb, négy akkord. És nem kell szenvedned a váltásokkal, mindössze a megfelelő színt memorizálod hogy melyik akkordhoz tartozik és már kész is az egész.
Itt egy kis reklám videó ha elakadnál: [link]
Szívesen!
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #35564 üzenetére
A rocksmith nevű játék pont azt csinálja, amit leírtál. Ez egy ritmusjáték, nincs sok köze a zenéléshez.
Ha rosszul fogsz egy akkordot, akkor azt hallod, mert hamis, vagy mert zörög. Ha nem hallod, akkor tovább kell gyakorolni. Erre applikációt használni totális pótcselekvés, a gitározásnak nem az akkordváltás / perc a mértékegysége. Jobban jársz, ha használod a saját füled, nem pedig programot keresel, ami megmondja neked, hogy mit kéne hallj. -
Kobe
veterán
válasz
V.Stryker #35560 üzenetére
Nem biztos hogy ertem hogy mit szeretnel szamolgatni, de a chordtime pl tud olyat hogy 1-2-3-4 v habybakkordot akarsz gyakorolni es azokat milyen tempoval, akkor az alapjan rakja ossze az akkord valtogatos feladatot
Mas: lehet jovore teszek egy erdekes kiserletet, kivancsi lennek az osszhatasra: behringer fcb midi pedalboard kb 40K + helix native - elvileg kovetkezo frissitesben kiteljesedik a midi vezerles - helix lt szint kihozhato okosba 100K alatt
-
bigrob
őstag
válasz
V.Stryker #35378 üzenetére
Egyéni preferencia, basswood a legolcsobb alapanyag kb.
Azert veszik a "low end szutykokat" mert egy kis tuninggal boven jobb mint gondolna az ember (foleg a LP kopikra ertem), de ezt hiaba mondom egy olyan embernek aki logot akar venni nem hangszert. Ha nem az arenaban koncertezel hetente szerintem nem feltetlenul kell tobb kiloert hangszert venni.
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker #35378 üzenetére
Ha jól látom, ilyen legalacsonyabb alsókategóriás hangszerekre gondolsz.
Egy 200 eurós gitárnál szerintem az a lényegi kérdés, hogy egyenes-e a nyaka meg hogy nem-e vágják szét a kezed a bundvégek.
Kezdőként, olcsó gitárnál a fafajta legalább annyira fontos paraméter, mint az, hogy milyen színű póló van rajtad gitározás közben.Amúgy ha megengeded - én nem cserélnék le egy szutyok low end gitárt egy másik ugyanolyan szutyokra, mindenképp minőségi cserét javaslok.
-
nap
addikt
válasz
V.Stryker #35359 üzenetére
Volt néhány gitárom, amit megbántam, hogy eladtam. Az SG-m is ilyen.
Akkor és ott logikus lépésnek tűnt eladni, de érzelmileg nem volt jó ötlet.
Ha megszeretsz egy hangszert, mindegy, hogy húszezer vagy húszmillió az ára, akkor is azt fogod kézbe, ha játszani akarsz valamit.Most ez piszkálja nagyon a fantáziámat. Csak nem tudom, hogy bele merjek-e ugrani...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- LG 55G2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - 1100 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest